Last news in Fakti

2 Май, 2021 19:00 3 184 27

Религията, която помага

  • религия-
  • християнство

Всички религиозни метафори ни служат за нещо - помагат ни да се справяме, да сме по-добри, но и да бъдем открити към удивленията, които ни очакват

Религията, която помага - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Евангелската история на възкресението ни помага. Помага в преодоляването на всекидневната среща с отчаянието, дава ни сили да прескачаме бездната, която зейва пред нас на всяка крачка, казва ни: има смисъл.

Коментар на професор Ивайло Дичев:

Историята на Исус е важна далеч отвъд общността на вярващите. Оставете нуждата от "знамения и чудеса", които месията прави малко неохотно, за по-слабите натури. Оставете типичния за всяка религия космически реванш, където накрая лошите биват наказани, а добрите - възнаградени.

Силата на евангелския мит идва от идентификацията - божеството не е свръхестествено създание, дарено със суперспособности, чудесна биография и безсмъртие, а беден, страдащ човек, положен в историята. Не казвам, че Исус е съществувал исторически, учените още спорят за това; казвам, че в персонажа се оглежда всеки от нас. И какво е най-тежкото ни преживяване в този наш обикновен, често тежък живот? Смъртта, но не просто мислена като край на физическото съществуване. Голямото изпитание е всекидневното умиране, което ни дебне във всяко наше действие - усещането, че това, което правим, може да се провали, че околните няма да ни разберат и ще ни се подиграват, че най-близките ще ни предадат ("до три пъти") и ще сме сами пред болката и провала. Евангелската история на възкресението ни помага именно в преодоляването на тази всекидневна среща с отчаянието, дава ни сили да прескачаме отново и отново бездната, която зейва пред нас на всяка крачка, казва ни: има смисъл.

Много хора имат нужда да приемат буквално метафорите на религията. Помагат им неразбираемите думи от писанията, смешните шапки на свещениците, повторението на ритуалните действия. Разбира се, много е важно в една общност хората да правят едновременно нещо всички заедно, ако ще - да се чукат с яйца или да колят агне. Тук също има някакво религиозно чувство, но то е от друг порядък - хората просто искат да са заедно. В съвременния свят общностното може да се излее и в екстаза на рок концерта, и в идентификацията с героя от блокбъстъра или просто в повечко изпити коктейли.

Но нуждата от търсене на трансцендентни смисли като че ли не изчезва в модерния човек. За хора като мен, които се самоопределят като агностици, тя е в самата откритост към чудото на съществуването. Ако вярващите са сигурни, че има бог, а атеистите - че няма, агностиците не вярват, че човешкият дух е способен да разбере света, бил той управляван от божество или не. Най-добре описва тази нагласа Алберт Айнщайн: "Ние сме в положението на малко дете, което влиза в библиотека, чиито стени са покрити с книги на много различни езици. Детето знае, че някой трябва да е написал тези книги. Не знае кой и как. Не разбира езиците, на които са написани. Детето забелязва, че има план в подредбата на книгите, мистериозен ред, който то не разбира, но само подозира".

Това удивление се мъчат да убият и религиозният фундаментализъм, и войнстващият атеизъм - да го сведат до повтаряне на някакви заучени клишета.

Кои са тия мистериозни подредби, за които говори Айнщайн? Да вземем историческия обрат, започнал с християнството и завършил в късната модерност, при който редът в обществото наместо с насилие, започва да се налага с добро. Откъде идва странната склонност на човека да съчувства на другия и да се жертва за него? Дали от учението на Исус, Буда, Мохамед? Или може би това е свойство на нашите огледални неврони, които според невролозите ни позволяват да преживяваме онова, което виждаме, че преживява другият? В различни разкази можем да дадем израз на това чудо на цивилизацията - един от тях със сигурност е жертвата на Исус. Или друго - как стана така, че едно човечество, преживяло не толкова отдавна кръстоносците, монголското нашествие и геноцида на Кортес, днес се мобилизира за общи битки срещу климатичните промени или ковид-епидемията?

Различните учения имат своите различни разкази, междувременно се появяват и нови. Според някои, ако Вселената е съществувала безкрайно дълго, безкрайно вероятно е преди нас да са възникнали високо развити същества и съответно безкрайно вероятно е именно те да управляват живота ни, който са създали като компютърна симулация. Разни доказателства се привеждат - например дискретният характер на пространството (по-иновативните намират доказателства и в свещените книги). По-интересно ми се струва какво дава на един съвременен вярващ мисълта, че е герой в нечия игра или експеримент. Всяка негова стъпка се натоварва със значение - тук спечелих точка, там загубих; добре/зле изиграх партията живот.

Или другата теория, която ми е още по-любима. Според теорията за Големия взрив (лансирана впрочем от католическия свещеник Льометр като доказателство за сътворението), Вселената започва от една точка и се разширява безкрайно във всички посоки. Новата версия на мултивселената твърди, че всъщност непрекъснато избухват безбройни вселени, които съществуват успоредно една на друга. Във всяка от тях ние живеем различни животи - в един сме бедни, в друг богати, в трети ходим на главата си - с други думи съществуваме по всички възможни начини, безкрайно във времето и пространството. Не е лошо като вяра, нали? И съвсем подходяща за съвременния потребител, ужасен от подозрението, че би могъл да пропусне нещо.

Аз предлагам да не забравяме, че подобни религиозни метафори ни служат за нещо - помагат ни да се справяме, да сме по-добри, но и да бъдем открити към удивленията, които ни очакват. От великденските яйца - до яйцата на космическите взривове.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПОМОГНИ СИ САМ..ТОГАВА И ГОСПОД

    12 4 Отговор
    ЩЕ ТИ ПОМОГНЕ 😃
  • 2 1618

    32 7 Отговор
    Митрополитите от Светия синод на Българската православна църква къде бяха когато Борисовото управление биеха и обгазяваха българските граждани дръзнали открито да критикуват управлението на Борисов? Предпочетоха да вземат подаяние и подкупи от диктаторското управление на Борисов и мазно да му се кланят! Те не заслужават да носят благодатния огън,защото той не е даден за тях, а за изтормозения български народ! Не са до народа!Борисов също няма моралното право да говори по Великден,при положение,че 2/3 от българския народ включително и тези, които са прокудени в чужбина заслужено го мразят!
  • 3 Васил Ботев

    14 18 Отговор
    Христа е една измислена религия , както и дуги такива, зе тези които чакат някой да им помогне. Тези които, питат екстрасенси, какво ще им се случи, лягат и чакат "бъдещето. Тези който не искат да "станат" и да работят. Имаше такъв въпрос и цитат в " Първият печели". Иисус ги е карал да работят. Мойсей преди това ама не и не. Е , чакайте пак месията ама да не дойде Сталин или Хитлер.
  • 4 681

    31 1 Отговор
    Безбожници да пишат за вяра и Бог. Дойче Зеле, има ли идиоти, които да ви четат манипулативните глупости, финансирани знаем от кого.

    Коментиран от #21

  • 5 бъднина

    22 16 Отговор
    Христос Възкръсна. Наистина Възкръсна. Исус Христос е пътя и истината и живота. Много от българите, дори не знаят как да открият и следват БОГА, което е слабост. За да станем силни както е и било, трябва да се чете и знае Библията и Новия завет по светото православие. Колко лично са прочели дори едно от Евангелията? Бог е силен и крепък. Христос Възкръсна. Честит празник на православните.

    Коментиран от #6, #15

  • 6 чернобил онлайн

    8 9 Отговор

    До коментар #5 от "бъднина":

    Кво разпраеш бабе ?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Behemoth

    1 5 Отговор
    Нямаше нужда пак да размахвате червения плащ...никаква!
  • 9 БАЙ Х@Й ‼

    4 1 Отговор
    Що е то " РЕЛИГИОЗНА МЕТАФОРА" 🤔🤔🤔
  • 10 гост

    14 6 Отговор
    Всеки е в правото си да бъде религиозен или да не бъде религиозен. Но все пак живеем в 21 век. Религиите уж прокламирали мир, но в името им са се водили най-отвратителните убийства и войни . Всяка религия твърди, че само тя е истинската и хората изповядващи другите религии са нещастни. За да ги направим щастливи трябва доброволно или силом да ги обърнем в "истинската религия. /повече пасоми - повече пари за съответната църква/. За по-сратко: "Религиите са опиум за народите"
  • 11 питам

    16 1 Отговор
    Т. н. "професор по културна антропология" от СУ ивайло дичев/ нарочно с малки букви/. Неуважаеми "културолог" защо се гавриш езика български и с народа български? Защо ти в писанията си по най-българската медия "Дойче веле" преди няколко дни посветени на Сл. Трифонов използваш блестящи български слова като:
    - медиен блекаут; оскъден постинг; гастарбайтествуват; данайърско отношение; гиф-ове; вълнуващ "съспенс"; ще енергизира феновете ; жанра "the best of" Баща ти не те ли учил да говориш и пишеш на български неразумний юроде?
  • 12 БОГОМОЛКА ЛАЗИ ПОД МАСА С МУШАМА

    7 8 Отговор
    САМО ЕДНО НЕ Е ЯСНО ЗАЩО ДАВА ПЪТИ В ГОДИНАТА ТРЯБВА ЧЕРНОДРЕШКОВЦИТЕ ДА НИ ЗАНИМАВАТ С ЕВРЕЙСКИЯ „ЧОВЕК ”С БИПОЛЯРНО ПОВЕДЕНИЕ!!!!А ТЕРМИНОЛОГИЯТА В БОГОСЛОВИЕТО Е ПРОСТО ....😬😬😬

    Коментиран от #24

  • 13 viros

    5 1 Отговор
    Ме може с измислици и лъжи да се получи нещо хубаво. Няма ли разум, никакви вери няма да помогнат.
  • 14 Кръчмар

    8 6 Отговор
    Колкото наркотиците "успокояват и помагат", толкова и по същия начин религията "успокоява и помага". Защо хората се "зачеват в грях" и през целия си живот са подложени на изпитания за да доказват любовта си към бога, а той да им обещава щастие след смъртта. Като умра ако ще през гроба ми и трамвай да минава /както в София/ все ще ми е тая!
  • 15 Професор

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "бъднина":

    Дичев е типичен соросоиден псевдоинтелектуалец-сатанист.
  • 16 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 4 Отговор
    Caтaнaтa e рeaлeн и мнoгooo cилeн. Нeгoвитe cлуги ca нaвcякъдe и нa нaй-нeoчaквaни мecтa. Зa примeр щe Ви дaм caмo хoрocкoпитe, c кoитo e пълнa буквaлнo вcякa мeдия! Кoe му e caтaнинcкoтo нa хoрocкoпитe?- Тa тoвa e гaдaeнe! 10. нe бивa дa ce нaмирa у тeбe (тaкъв), кoйтo прeкaрвa cинa cи или дъщeря cи прeз oгън, прeдcкaзвaч, гaдaтeл, врaжaч, мaгьocник,....................................... Caтaнaтa ocвeн, чe e рeaлeн и мнoгo cилeн e и мнoгo хитър. Бoг зaбрaнявa гaдaeнeтo пo вcякaкъв нaчин, вкл. и хoрocкoпи. Кoй e прoтив Бoгa и зaкoнитe Му? Кoй Му e прoтивник? Тoвa e дявoлa и нeгoвитe изчaдия(дeцa). Вceки, кoйтo e прoтив Бoгa e c дявoлa, нямa cрeдeн път. Бoг иcкa дa гo oбичaмe и тoвa ce изрaзявa в cпaзвaнe нa зaкoнитe Му. Вceки, кoйтo Гo мрaзи и ce прoтиви нa нaрeдбитe Му, щe пocлeдвa лукaвият в oгнeнoтo eзeрo зa вeчнocттa.

    Коментиран от #22

  • 17 Osman

    7 11 Отговор
    Религия заради която са заличени цели народи и цивилизации. Това е християнството
  • 18 асдсд

    10 6 Отговор
    Няма религия, която помага.
    Религията е вредна и трябва да бъде забранена и изкоренена по целия свят.
    Религията е създадена само с една единствена цел: да държи в страх и подчинение. И определени "религиозни водачи" да живеят царски.
    Божии пратеници били, хахахха....
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 тттттт

    6 1 Отговор
    вярват в глупости
  • 21 Кладата

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "681":

    Не се казват безбожници, а учени. В миналото точно тия вярващи са ги изгаряли на клада. Елита на нациите е бил унищожен от църквата. Религията е форма на контрол. Но всеки може да вярва във всичко. Вярата е сила и не е само религиозна.
  • 22 Вдъхновение

    0 4 Отговор

    До коментар #16 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Те това се казва да напишеш цял ферман без капка мисъл. Господ ли те така вдъхнови?
  • 23 Шаран БГ

    6 1 Отговор
    Някой бе казал : РЕЛИГИЯТА Е ОПИУМ ЗА НАРОДИТЕ !!!
  • 24 2 пъти

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "БОГОМОЛКА ЛАЗИ ПОД МАСА С МУШАМА":

    2 пъти по 4 дни почивка, идеално. Но защо не почитаме и другите религии с още няколко дни почивка? Нали уж бяхме за толерантност и равнопоставеност?
  • 25 Атеистите са на изчезване...

    4 1 Отговор
    Само религиозните общества правят деца, атеистите дето са правят на учени умират. Религиозните общества са по-близки от науката, отколкото атеистите. https://m.fakti.bg/mnenia/575765-religiata-koato-pomaga#
  • 26 Вълканов

    3 4 Отговор
    Иисус като религия не е съществувал. Съществувал е като личност, като безкрайно любознателен млад човек, обходил и учил се в древния Египет, в Хималайските манастири. От 14 до 30 годишен. Завърнал се в родината, той проповядва нови познания и се сблъсква с юдейските свещенници, по тяхно искане е разпънат от Римските управници.
    Евангелията са били много, но император Константин и майка му Елена са ги намалили на 4. Онези, които са угодни на управниците. Това Християнство, което се изповядва днес отрича естествения Христос и го заменя с някаква завоалирана фигурау и ни внушава идеализираност, удобна за висшестоящите управници.
  • 27 КонТрол

    3 3 Отговор
    Религиозните са луди. Примери милиони