Last news in Fakti

7 Май, 2021 19:00 4 117 30

Турция прави всичко, само и само да привлече чужди туристи

  • турция-
  • туризъм-
  • коронавирус-
  • икономика

Работещите в сферата се надяват, че ако температурите се повишат, броят на новите инфекции ще спадне, както е било и миналата година

Турция прави всичко, само и само да привлече чужди туристи - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

По турската Ривиера започват да ваксинират служителите в хотелите. Спазват се стриктни мерки. Турция прави всичко, само и само да привлече чуждестранните туристи, от които спешно се нуждае.

“Свикнахме вече”, казва готвачът Салих Бора, който работи в един ресторант в курорта Анталия. С гумени ръкавици и предпазни маски той и другите служители сервират храната на гостите. Предпазните мерки трябва да накарат туристите да се почувстват сигурни.

Всички ограничения трябва да бъдат спазвани, защото се очакват изненадващи проверки от здравните власти. Предупредителни надписи на пода призовават гостите да спазват дистанция. Те нямат право сами да си сервират храната. На входа на ресторанта се измерва температурата на всеки посетител.

Сложната обстановка отблъсква западноевропейците

От една година Турция се опитва да предлага туризъм, съобразен с пандемията. Дори и наложеният наскоро локдаун в страната изключва туризма. Турските морски курорти продължават да са любима дестинация за германските летовници. Но ръстът в броя на новите инфекции и нуждата от карантина след завръщане от Турция отблъскват мнозина. Затова в Анталия до момента почиват предимно туристи от Източна Европа – най-вече от Литва и Русия, но също и от Иран. Повечето от тях са без маски. Аргументират се с това, че на влизане в Турция е трябвало да представят негативен PCR-тест.

Турските власти задължават своите граждани да носят маски навън, но туристите в хотелите са изключени от това правило. Това тревожи Бора, който е женен, с три деца, а едната от дъщерите му страда от хронично заболяване. „Държавата би могла да наложи по-строги мерки и да принуди туристите да носят маски“, казва той с укор.

Повечето от заетите в туризма обаче са щастливи, ако изобщо имат работа. Голяма част от туристите в последните години са от Русия, но в средата на април Русия ограничи полетите до Турция, като обяви, че това се дължи на пандемията. Някои наблюдатели обаче сметнаха, че става дума за наказателна реакция, поради това, че Турция обеща помощ на Украйна за мирно решаване на конфликта с Русия.

Хотелите предоставят безплатни стаи за карантиниране

Повечето хотели в Анталия са празни. Този, в който работи Бора, разполага с 3000 легла. От тях са заети едва 36%. В съседните хотели ситуацията е дори още по-лоша. Два от тях изобщо не са отворили. Един е затворил заради липса на резервации.

Компанията на Кадир Угур организира пътувания от Германия до Турция от повече от 50 години. „Бизнесът покрай Великден беше зле“, признава той. Причината е, че в началото на годината турското правителство реши, че туристите трябва да представят отрицателен PCR-тест, за да влязат в Турция. На мнозина това им се струва прекалено скъпо и сложно.

Повечето хотели в Турция предлагат и тест 48 часа преди заминаване. Цената е около 30 евро. Тези, при които резултатът е положителен, са длъжни да останат под карантина в хотела, а той поема разходите за този престой.

Вирусът не е пощадил и персонала на хотела, споделя Бора. Но никой от колегите му не е заболял тежко. Пандемията представлява опасност за работниците в туризма по различни причини. Заплахата от загуба на работата е постоянна. Миналата година хотелите бяха затворени с месеци, а Бора има да издържа семейство.

Надеждите са насочени към ваксините

За да привлече повече туристи, Турция планира през следващите няколко седмици да ваксинира с приоритет всички заети в бранша. Бора признава, че е развълнуван. Ще му поставят китайската ваксина. Според него, опасенията за нейното качество са преувеличени.

Голямата надежда за туризма в Турция е именно имунизационната кампания. Работещите в сферата се надяват, че ако температурите се повишат, броят на новите инфекции ще спадне, както е било и миналата година. И гостите отново ще планират своите почивки на турската Ривиера.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сух

    23 0 Отговор
    А ние всичко за да изгоним..
  • 2 честен ционист

    12 12 Отговор
    Турция се нуждае от минус 65млн население

    Коментиран от #17

  • 3 ИВАН

    25 20 Отговор
    Не да е без пари, ами и пари да ми дават, пак ще се замисля дали изобщо да стъпя в мюсюлманска страна ... който си иска да ходи, мен не ме кефят - джагала-джугала, бля,бля

    Коментиран от #5, #6, #15, #18, #19

  • 4 Баня

    9 1 Отговор
    В българия се говори само за бетони в слънчака, подпорни стени, мръсна вода и ..... като чели там го няма. Другите дават щури пари за реклама но не и ние. Само като видят мутрата на Боката и бягат. Туризмът е в рекламата. И ко като видя пирамиди, и ко като видя камили, и ко като се поти като прасе?
  • 5 Курти

    11 16 Отговор

    До коментар #3 от "ИВАН":

    И аз така, не стъпвам там. Мен ме кефят да сменям памперсите на белите бузки и на червените топки. Кефи ме да робувам на Ханс за жълти стИнки, все пак манталитет, робски
  • 6 Хасан

    10 17 Отговор

    До коментар #3 от "ИВАН":

    Учи турски..ще помагаш на внуците си по лесно да учат

    Коментиран от #7, #26

  • 7 странно

    10 9 Отговор

    До коментар #6 от "Хасан":

    бе защо щом е толкова хубаво в турция все за западна европа бягате да работите?? а и преселилите се в германия не искат да се върнат при ердо ?? по-глупав народ от турския не съм виждал...от 40 години работите на ишлеме за западни фирми и не успяхте да им откраднете технологиите.китайците за 20 години станаха водещи производители. а тук на запд гледам , че вас все турци ви прецакват когато работите за тях...но нали сте братя ...

    Коментиран от #11

  • 8 жалка работа

    6 9 Отговор
    тези, които изберат да отидат в тази ислямо-фашистка държава за туризъм, да внимават как се разхождат по улицата. който ходи с ръце зад гърба, според министъра на вътрешните работи та тази жалка страна, извършва престъпление, е неуважителен и трябва да бъде наказан, както ще се случи с кмета на истанбул.

    Коментиран от #13, #24

  • 9 България прави всичко, само и само да от

    1 1 Отговор
    чужди туристи
  • 10 прави всичко възмосамо и само да завижда

    2 2 Отговор
    и да отблъсне чужди туристи.
  • 11 Хи хи хи

    12 3 Отговор

    До коментар #7 от "странно":

    Не знам за турците, но много съм чувал как българи са най големите душмани на българите в Европа.
  • 12 Завистта е голяма

    3 3 Отговор
    пагобна сила. По този начин още -, -, -, много.
  • 13 крастав

    8 5 Отговор

    До коментар #8 от "жалка работа":

    Нямам на идея колко българи отиват там, но знам, че на ден по десет полета само от Русия има. Ако беше лошо в Турция, едва ли руснаците щяха да ходят там

    Коментиран от #20, #27

  • 14 Тъпи калпаци

    4 2 Отговор
    Не стават за туристическа дестинация, нищо не са вземали от гърците и турците не само, БГ тъп туризъм, как не трябва да се прави дават за пример.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Всичко е точно

    0 0 Отговор
    Остава туризма да е зле.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Четник

    11 4 Отговор

    До коментар #3 от "ИВАН":

    В Турция Българите сме на особена почит. В Мармарис попаднах на много Турци знаещи български и Руски.В курортите се съобразяват с туристите и не натрапват религията си.Обиколи насам—натам,ще разбереш,че има и други народи и култури.
  • 19 Иване Иване

    8 6 Отговор

    До коментар #3 от "ИВАН":

    В България в кой град и в каква махала си пораснал незнам ама навярно не си имал много работа сБългарски граждани от Турски произход
    Сигурен съм ,ме си ял много бой от Българчетата с които си пораснал , защото Българите разбират само от бой
    В историята си никога не са били са оуправляващи се и затова са народ с комплекси и изглежда от Българчетата си най комплексираният
    Живей си както си искаш а а ако посетиш неправославна християнска държава си по мразен от мюсюлманската държава и в това съм сигутен

    Коментиран от #28

  • 20 XeXeXe

    3 4 Отговор

    До коментар #13 от "крастав":

    Русия спря полетите до Турция от 15 април до 1 юни. Само два полета седмично се извършват между Москва и Истанбул. Като отмъщение за подкрепата на Украйна.. Така че туристи йок, лъжи евет!

    Коментиран от #22

  • 21 Голям смях

    3 0 Отговор
    Изблик на народен гняв срещу Чавушоглу за неговите изявления във връзка с коронавируса. Турският външен министър беше остро критикуван, когато заяви, че Турция ще ваксинира "всички, които туристите могат да видят"!, в интервю в Германия. Това изявление беше поводът за интензивна и сурова критика срещу него от турските граждани, докато вирусът галопира в страната. По-късно под общ протест Чавушоглу опитвайки се да оправдае гафа си, влоши нещата, като каза че има предвид вътрешните туристи!, и по този начин показа голямо неуважение към самите турци...
  • 22 глад евет

    3 4 Отговор

    До коментар #20 от "XeXeXe":

    йок туристи и от англия след решение на британското правителство. турция също остава в червения списък на туристическите дестинации за британците.
  • 23 Ежко Бежко

    6 3 Отговор
    От края на април сме в Алания. Много сме доволни от почивката тук. Гледам какви глупости пишат някои "патриоти" във форума и се чудя как е възможно да сме такива комплексари. Някои даже дават такъв довод: ми що турците ходят да работят в Европа, като е толкова хубаво в Турция. Фашистка държава някои определят Турция и т.н. простотии. Хора огледайте се къде живеем, кой ни управлява, на какво е заприличало черноморието ни, къде са децата ни. За Турция, Русия и други нелицеприятни на Запада страни не се кахърете.

    Коментиран от #29

  • 24 ХАНА

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "жалка работа":

    А ПЪК В БЪЛГАРИЯ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РАЗБОЙКО ПРАВИ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА ИЗГОНИ ТУРИСТИТЕ. ГАРАНТИРАНО ОТ ТИКВОПИТЕЦИТЕ КРАДЛИВИ ОТ ШАЙКАТА ГЕРБ.
  • 25 ПСР

    4 2 Отговор
    И ще ги привлече,със сигурност.
    При този курс на лирата,за нас е изгодно и евтино там.Условията са много добри,особено сравнени с тукашните.Храната е качествена.Персонал и хора са мили и добронамерени.Има ред и сигурност.Има и страшно много неща за виждане,снимане,почивка и релакс.Така че,май е крайно време да се пише нашите тук,ако изобщо имат акъл в квадратните глави,как биха конкурирали турци и гърци.
  • 26 ислям терор

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "Хасан":

    Няма смисъл да учи турски, по скоро ти учи кюрдски, че и на теб и на децата ти ще ви трябва и то скоро.
  • 27 ислям терор

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "крастав":

    Ми нищо хубаво няма при вас пуйките, а руснаците ходят щото им е ефтиния
  • 28 ислям терор

    1 2 Отговор

    До коментар #19 от "Иване Иване":

    Ние българите нямаме нужда от оценка от такива пюскюли като теб.
    Мнението ти да нас е през улука. Гледай си твоите, че утре и пари за лук няма да имате, а и кюрдски език ще ви се наложи да учите.
  • 29 ислям терор

    1 3 Отговор

    До коментар #23 от "Ежко Бежко":

    Като е толкова хубаво стой си там и не се връщай. И без теб можем.

    Коментиран от #30

  • 30 Ежко Бежко

    4 1 Отговор

    До коментар #29 от "ислям терор":

    Типичен отговор на Прост човек. На всяка критика се реагира с: ми стои си там.Да, така и ще направя, ама ти и такива като теб показаха колко можете. БГ е срината заради такива като вас. Не можете да надраснете комплексите си и го избивате на колко сте велики, емигрантите били предатели, нямали право на глас и други простотии. Комунистите са виновни за всичко. Нали така? И паметниците на съветската армия.