Last news in Fakti

8 Май, 2021 13:00 3 778 51

Как в Европа се осъждат неонацисти. И как е в България

  • неонацисти-
  • темида-
  • съд

Процесът на века. Така наричат Международния трибунал в Нюрнберг

Как в Европа се осъждат неонацисти. И как е в България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Процесът на века. Така наричат Международния трибунал в Нюрнберг, който осъжда нацизма. От 20 ноември 1945 г. до 1 октомври 1946 г. са осъдени 24 от най-известните лидери на нацистка Германия. Те обаче имат последователи, които днес живеят сред нас - хора с обикновени професии, сдружения и дори партии и политици, които успяват да стигнат до парламентите на няколко държави. Европейският парламент (ЕП) не прави изключение.

Преди дни ЕП свали имунитета на крайнодесния гръцки депутат Янис Лагос. През октомври 2020 г. той беше осъден в родината си на 13 години затвор като водещ член на неонацистката партия „Златна зора“. Именно евродепутатският му имунитет не позволяваше той да бъде екстрадиран. Веднага след свалянето на имунитета полицията в Брюксел го арестува. Предстои съдът да се произнесе за екстрадицията.

Преди ареста гръцкият евродепутат обвини чрез социалните мрежи всички участници в съдебния процес в това, че са предприели “умишлено политическо преследване” срещу него.

Всички ръководители на партията „Златна зора“, която гръцкият съд определи като „престъпна организация“, излежават ефективни присъди от по над 10 години затвор. Засега в неизвестност е само бившият заместник-председател на партията Христос Папас, който се укрива в чужбина.

Процесите срещу членовете на „Златната зора”, сред които и основателят на партията Никос Михалолиакос, се смятат за един от най-важните в съвременната политическа история на Гърция.

Това сложи край на възхода на крайно дясната партия, която беше трета по популярност в страната през 2015 г. Залезът на “Златна зора” започна след убийството на 34-годишния антифашистки рапър Павлос Фисас, който беше намушкан до смърт пред заведение в западната част на Атина през септември 2013 г.

Случаят "Наша Словакия"
През октомври 2020 г. словашкият Специализиран наказателен осъди на 4 години затвор лидера на крайнодясната партия "Наша Словакия" Мариан Котлеба. 43-годишният Котлеба беше признат за виновен за “подкрепа на идеология, застрашаваща гражданските права и демокрацията”. Той обжалва. Решението е първо по рода си в страната.

Котлеба беше обвинен и в това, че през март 2017 г. е раздавал чекове с дарения на семейства в нужда със символичната сума от 1488 евро. Тази комбинация е символична, защото 88 е един от популярните кодове на неонацистите и означава "Хайл, Хитлер".

Котлеба е популярен с пристрастията си към Русия и с езика на омразата и агитацията срещу ромското малцинство. Няколко пъти е арестуван и обвиняван в подбуждане на расови вълнения и застрашаване на демокрацията.

През 2019 г. Джак Реншо - член на неонацистка групировка, беше осъден на доживотен затвор във Великобритания за планиране на убийство на депутатка.

Той се призна за виновен в това, че е купил мачете и е възнамерявал да убие депутатката от Лейбъристката партия Роузи Купър и че е заплашвал да убие полицай.

В Бългaрия
Присъдите за неонацизъм в България са несравними по тежест с изброените дотук. В страната действащи депутати не са изпращани на съд за неонацизъм, въпреки че някои подозират "Атака" и ВМРО, които доскоро бяха парламентарно представени, във връзки с формации, които изповядват подобни идеи.

В България ежегодно се провежда Луковмарш - вечерно шествие с участие на неонацисти от цяла Европа, провеждащо се в памет на генерал Христо Луков – един от лидерите на българските легионери от времето на Втората световна война. Организатор е Българския национален съюз “Еделвайс” (БНСЕ).

За 20 години съществуване на формацията срещу БНСЕ са подавани десетки сигнали за призиви към физическо насилие и нацистки прояви, които не са достигали доникъде. Основните сред тях са подавани от еврейски организации в страната и от правозащитници.

Участниците в Луковмарш дефилират под стилистиката на германския нацизъм – във военни униформи, с факли в ръка и под строй. В по-ранните прояви на Луковмарш се чуваха поздравите “Хайл Хитлер”, виждаха се и свастики. Тези директни сигнали изчезнаха с времето. ВМРО също са поддръжници на Луковмарш.

През 2011 г. Пазарджишкият окръжен съд осъди на една година пробация и 5 хиляди лева глоба Асен Кръстев и Стефан Механджийски за проповядване на фашистка идеология и расова дискриминация. През 2009 г. На 20 април, когато е рожденият ден на Хитлер, двамата мъже спуснаха черно знаме с нацистки символ от 60-метров комин в Пазарджик с прикрепен пакет към него, приличащ на бомба.

26-годишният Асен Кръстев е бивш активист на БНС "Еделвайс", а приятелят му Стефан Механджийски, на 28 години, също проповядва идеологията за чиста раса.

Спуснатото знаме от комина на фабриката седя почти цял ден, тъй като заради съмнението, че към знамето е пришита бомба се наложи и намесата на специализиран екип от София. Оказа се, че в кутията има метални тръби, увити с тиксо и стърчащи жици.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 25 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последният Софиянец

    13 24 Отговор
    Тука си имахме Сидерчо ама му омекна краставицата и се скри

    Коментиран от #16

  • 2 хъхъ

    24 6 Отговор
    Трибуналът на Мая ще осъди шайката и нейния главатар.

    Коментиран от #21

  • 3 Gen Gurko

    52 11 Отговор
    След дойче зеле и св.Европа започна атаката. Стига бе! Не искаме " гости " на трапезата си от Африка само с права. Искаме си национални държави. Стига с този неонацизъм и прочие епитети. Аман от еврейски номера!

    Коментиран от #43

  • 4 Българка

    29 10 Отговор
    Най-големият нацист е Бойко Борисов. Под негово разпореждане са заснели гаврите в затвора над бизнесмен, включително и сексуални. И както при режима на Хитлер, така при бойковия режим клипчето с жертвата на мутрите служи за сплашване на непослушни бизнесмени, отказващи такса рекет. Това стана известно от изслушването на Илчовски. Но не виждам реакции на следователи, прокурори. И Борисов и Иван Ангелов не са подложени на разпит. Да не говорим за проституцията, която се оказва, че обкръжава вожда Винету

    Коментиран от #15

  • 5 Феникс

    23 21 Отговор
    А я кажете как в Европа се осъждат КОМУНИСТИ ТЕРОРИСТИ ?? Никак !! Ето за това Европа е в гибел и в пълен крах . Нацистите пазеха Европа л европейските народи и раса от прииждащите черни дивашки орди от Африка а сега същите тези май-муни унищожават бялата раса и бялата жена . Смърт за комунизма и либерализма . Да живее НАЦИОНАЛСОЦИАЛИЗМА

    Коментиран от #35

  • 6 А за неоосманистите

    17 5 Отговор
    Да кажете нещо.

    Коментиран от #25

  • 7 те ми да да ама не

    19 3 Отговор
    Важно е как се съдят герберасти, нацистите пасти да ядат пред герберастката пасмина!
  • 8 Сделано в СССР

    10 32 Отговор
    Ами какво да кажем за подкрепящите фашистския режим на Путин ?! Копейкаджии, БНО Шипка, АБВ, БСП, ВОЛЯ, ГЕРБ ....

    Коментиран от #10

  • 9 Demonaz

    15 5 Отговор
    А, червените сатрапи кога ? Какви "нео-нацисти" ви гонят ? Тези,които режат глави и правят атентати няма проблем, а ? Какво лицемерие западно и ние го копираме. Антифа са банда наркозависими,психично-болни, асоциали и психопати забрана за тях кога ще има?
  • 10 Наблюдател

    25 5 Отговор

    До коментар #8 от "Сделано в СССР":

    За путин не знам , но знам , че натовеца Ердоган , съюзник на българските атлантици прави етническо прочистване срещу кюдите не само в собствената си Турция , но е нахлул и в съседна Сирия да трепе кюрди и краде петрол .

    Коментиран от #30

  • 11 Българска работа,ама смешна!

    8 8 Отговор
    Дори и "нацистите ни" са некви подобия на смешковци!"тръби с жици"?Боже,боже,няма по-смешно и страхливо население като туй по тая територия!
  • 12 Ланс Линк

    27 4 Отговор
    А Европа защо мълчи за неонацистите в Украйна
  • 13 Доста хора тогава казаха

    22 3 Отговор
    Че този дето намушка рапъра, е бил накаран от държавата да го направи, за да разтурят партията! А нищо не се споменава за разстрела на 3-те момчета пред офис на "Златна зора" 112-то място! Предлагат ни само това което искат! Златна зора не закачаше християните чужденци, закачаше другите! От "другите" бабичките не можеха да си вземат наема, полицията пращаше бабичките при "Златна зора" , защото ръцете им били вързани от Европа! Ударните отряди набързо вземаха и заема, и къщите се отремонтираха, и "другите" напускаха квартирата съветвани както трябва!
  • 14 Лост

    10 3 Отговор
    Нека да напишат колко и как са осъдени нацистите в Нюрнбергския процес?

    Коментиран от #23

  • 15 Перо

    22 1 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    А,а-а,не това е неолиберално,джендърско и ционистко. Тук може да има само права,без отговорности.Как свободно соросистите си слагат определения като “популистки”,”неонацистки”,крайно десни” и т.н. Т.е.всички партии,отказващи осиновяването на азиатските и африкански орди. Кръстиха и Алтернатива за Германия /третата политическа сила/ като “крайно дясна”! Номера няма да мине,чрез пропагандата на притежаваните картелни медии!

    Коментиран от #47

  • 16 Сидерчооо?

    8 8 Отговор

    До коментар #1 от "Последният Софиянец":

    В България има едни 2-3 млн население гласоподаватели,с акъла на измамени от телефонни измамници!Сидерчо си взе петте пари за мимолетна слава,скъпи хотели по френската ревиера и прочее...Ей заради тия 2-3 млн безмозъчни гласуващи за БСП,СДС,ОДС,НДСВ,ДПС,ГЕРБ,Атака,НФСБ,Воля,Сени,зелени "реформатори" и сега за ИТН ще се влачите още доста години на опашката на Европа!
  • 17 жжжжжж

    4 9 Отговор
    а президентският съветник с нациска униформа?
  • 18 А питам

    27 1 Отговор
    Бе тия защо не са писали за "либералния фашизъм" на неонацистите от ЛГБТ и БХК ??
  • 19 Емил

    8 17 Отговор
    Атака е русофилистична партия! Не бъркайте нацизма със сталинизма! Примитивното сравняване на национализма но Луковмарш с нацизъм, само покаэва московските опорки в главата на автора. Говори за осъдените в Нюрнберг, а забравя хиляди избити от Народния съд, обявени за фашисти от комунистите!
  • 20 групен

    9 4 Отговор
    Аре некои пак ги тресе страх от нацизъм и нео.
  • 21 ТраЛаЛа

    4 9 Отговор

    До коментар #2 от "хъхъ":

    Ок, ама на базата на какво, на илчовски ли ?? който си призна че лъже за мата хари, а другите му твърдения са " Тоя ми каза, Оня ми каза, Това го чух от някой си, онова го чух в банята ама бях сапунисан и не го видяха, ала бала, цирк да става от мая !!!!!

    Коментиран от #22

  • 22 Перо

    7 3 Отговор

    До коментар #21 от "ТраЛаЛа":

    А ти какво искаш,да изпее всички имена,събития,документи,свидетели,записи,доказателства и т.н.пред 300 случайници и мутри на тиквата,Каскета и Цацаров ли?
  • 23 Човека Коза

    11 1 Отговор

    До коментар #14 от "Лост":

    Осъдиха мишкарите, истинските сатрапи (безспорно и големи учени) краварите си ги прибраха в САЩ да ги изучат на "занаят". От там и тръгва един популярен лаф,че "нацистите не загубиха войната, а просто се преместиха в Америка" . На който му е интересно да пита чичо Гугъл за "операция кламер" (operation paperclip)

    Коментиран от #28

  • 24 ПЕНКО

    8 2 Отговор
    КАКВО КАЗВАТ ПРЕБИТИТЕ И ОГРАБЕНИ ОТ ЦИ ГА НИ -МА НГУ РИ -МАН ГА СА РИ - МА Н ГА ЛИ ---БЪЛГАРСКИ БАБИ И СТАРЦИ И ОГРАБЕНИТЕ СЕЛСКОСТОПАНСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ ?????????????? КАКВО КАЗВАТ РЕПРИСИРАНИТЕ ОТ ЕВРЕИТЕ- БАНКЕРИ- ГОСПОДАРИ НА ДОЛАРА - НАРОДИ ГРАБЕНИ С ПОМОЩТА НА ЦИОНИСТКОТО НАТЮ ??????????????
  • 25 Ми да кажем !

    0 3 Отговор

    До коментар #6 от "А за неоосманистите":

    Дет се вика ; като сабя покаже - кеф ти Велика България, кеф ти Велика Турция.
  • 26 Серж

    2 3 Отговор
    Бойко агентът на Царо Симеон и агентите на ДС яхнаха България за много време
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Човека Коза

    2 2 Отговор

    До коментар #23 от "Човека Коза":

    П. С. То и оттам тръгва военния прогрес на краварите
  • 29 Виц

    4 3 Отговор
    До скинчетата,
    знаете ли как да спрете 5-ма негри да не изнасилят бяла жена?
    Хвърляте им баскетболна топка.
  • 30 Пашшол.........!

    2 8 Отговор

    До коментар #10 от "Наблюдател":

    Чисти ги тези територии от комунисти. Току виж и туканка дофтасал. Я виж как са се разплули от преяждане нащи червени мародери. Няма кой да ги зачеше.
  • 31 Сандо

    11 3 Отговор
    Досега се радвахме на писанията на ДВ,вече ще ни облъчва и Свободна Европа.Какъв прекрасен подарък ни поднесоха!
  • 32 Горд Българин

    17 2 Отговор
    утре на 9 май ще празнуваме победата на нашите братя Руси над поредното западноевропейскоюдейско изобретение известно под търговската марка фашизъм. тази статия е поредния юдейски вирус, с който се мъчат да пробутат либерастията за антифашизъм, и само бавните не виждат, че това е новото лице на фашизма.
  • 33 ехо

    8 5 Отговор
    Нацизъм и родолюбие? Нима е едно и също? Атака и ВМРО се опитват да бъдат родолюбци. (Дали упсяват е друг въпрос). Къде в техните действия се виждат присъщите за нацизма: расизъм, антисемитизъм и ревизионизъм? Нашите деди са бъли родолюбци. Заминавали са на война, за да бранят и отвоюват нашето си, за България, за Православието. Със знамето на Богородица напред, те след нея, са се сражавали за своето си. И са умирали за своето родолюбие, но българите ги признаваме и почитаме не само като герои, но и като светци!!!
    Аз съм се родил Българин. Живея в България. И се опитвам да бъда като нашите деди - българин, родолюбец и християнин!
    И никаква Европа, никаква Русия, никакви САЩ или Китай с каквито и съюзи и блянове да ни заливат, не може да променят този факт!
    Малко ще се живее на земята. Дано е достойно!
  • 34 Ха-ха...

    5 5 Отговор
    Как ви харесват другарите от Столипиново бе комундета? Днес България, утре Индия. Ай ви на, резултатите от социализма са на лице. Старо население, 0 раждаемост, малко млади хора, 50% индианци. Ако тука имаше нацисти на власт, всички роми стерилизация и у Индия, всички турци и Турция. Ама хората си искат Маркс до гроб.
  • 35 Факти

    2 12 Отговор

    До коментар #5 от "Феникс":

    къде дремете???!!! Защо допускате такива допотопни фашизоиди!!!??? Ако наистина сме нормална държава, тоя лесно може да бъде открит и съден!!!!

    Коментиран от #36

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Наблюдател

    6 3 Отговор
    Няма 1 осъден за лагерите на комунистите и убиидствата тогава, няма 1 осъден за огребването на банките 96-97, няма 1 осъден до сега за грабежа на БТК /4,5 милиарда!/!!A сегашните грабители ГЕРБ и главатара им основния координатор на корупцията всяка вечер ни облъчват по разните телевизии с лъжи, ще ни баламосват с неонацисти!!!
  • 38 Гадна статия

    8 2 Отговор
    Гадна статия на хамериканската станция "Свободна Европа", която американците поробиха.

    Гадна американска "свобода", същата като осъдената в Нюрнберг нацистка "свобода".

    Търсят бунаци, които да им пригласят и сеят раздори сред народите на Европа. Това е черната станция на новите нацисти - сатанистите от "Свободна Европа".

    Мешат истината за Нюрнберг с лъжите за Атака и ви предлагат "Шопска салата" по сатанински образец.

    Слава на Сталин - освободител на Европа от хитлеро-нацизма, фашизма и троцкизма на юдо-сатанистите!

    Слава на 9-ти май! - Празникът на победата на СССР над нацистка Германия, хитлеризма и фашизма в Европа и в Света!
  • 39 Андрей Слабаков

    1 2 Отговор
    Одма я давах Ернестина Шинова на смърт за нацизъм ако имахме независимо правосъдие.
  • 40 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 2 Отговор
    Е, сега, осъдените каква идеология са "проповядвали", фашистка или нацистка(национал-СОЦИАЛИСТИЧЕСКА) ?
  • 41 Tarnovetz

    7 1 Отговор
    Православното християнство изповядва любов към хората - когато Рим го прие, робите бяха освободени - около 10 милиона хора са освободени. Не е вярно, че германците или ние българите (Атила) унищожихме Римската империя - тя е огромна и римляните са имали около 1000000 войници. Християнството унищожи империята отвътре. Голямата разлика с юдейството е , че повечето евреи по това толерират робството, а някои реализирали големи печалби от търговия с роби – гои.

    Коментиран от #49

  • 42 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 2 Отговор
    НяКOЙ мнoгo гo e CТРAХ oт cпoмeнa зa вeликитe пaтриoти-рoдoлюбци, КАТО ГЕНЕРАЛ ЛУКОВ и пoбликувaт вcякaкви прocтoтии...
  • 43 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "Gen Gurko":

    Не вярвам да са "еврейски номера"! Явно натискът върху БЪЛГАРИЯ е голям ...интересното е, че Ген. Луков е убит след нареждане от Москва на полковника от НКВД с псевдоним Спартак, сатрапа Вълко Червенков. По-късно този съветски агент е министър председател на БЪЛГАРИЯ.
    Няма нужда от коментари!!!
    Ей, глобалисти-отрепки, не обиждайте БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ, тя не е фашистка и нейните генерали не са фашисти.
  • 44 Шаран БГ

    2 3 Отговор
    Вярно е, че военните управители на съответните области в Царство България не са фашисти. Но всичките изпълняват нарежданията на Б.Филов, организират блокадите на съответните райони и са отговорни за убийствата на партизани, ятаци, че и на старци и деца. До 09.09 1944 год в сила е ЗЗД приет от Парламента много по-рано, но многократно прекрояван, докато се стигне до неговата фашистка същност !!
    Коректен към населението остава генерал Бойдев в Скопие - Македония,Той единствен не е разстрелян от Народния съд !! Но не и областния управител там -Д.Раев, който е откровен фашист, изискан е от югославска страна, осъден и разстрелян там.
    Вярно е , че В.Червенков е сложил ред в една изстрадала страна след Втората война типично по сталински. Заедно с А.Югов до 1956 година всичко вече е устроено и наредено по комунистически. На Априлския пленум на БКП идват на власт готованковците -комунисти и роящите се АБФК, чиито достойни наследници са голяма част от сегашните ни политици !!!
  • 45 Мирослав

    3 3 Отговор
    Това очевидно е най-долнопробна пропагандна статия. Пълна с полуистини, внушения и намеци, по типично Гьобелсов маниер. Поредният либерално-пропаганден боклук.
  • 46 безпартиен

    2 2 Отговор
    Който владее миналото-владее бъдещето!Който владее настоящето-владее миналото!И така,защо едни жертви дадени по време на тоталитарен режим/национал-социализъм/ са по-ценни от жертвите дадени по времето на друг тоталитарен режим/социализъм,комунизъм/?????Кой има интерес да разделя,да всява омраза?Кой има полза от това и в какви средства се изразява тя???Нима всички "герои" на комунистическата идеология са били честни и почтени,не са вършили престъпления?Как ще реагира сегашната власт в която и да е държава,ако въоръжени лица извършват терористични актове за сваляне на законно избрана власт?Респект за подвига на ген.Луков като защитник на Отечеството и едновременно с това неодобрение за политическите му убеждения!!!Едновременно с това и рязко неодобрение за "геройските" подвизи на атентаторите- терористи извършили покушението срещу него!За този "подвиг" сиурно след 9.9.1944 са ползвали привилегии като АБПФК,децата им а и други роднини!Е,това е двойния стандарт!!!

    Коментиран от #48

  • 47 Роко

    0 2 Отговор

    До коментар #15 от "Перо":

    Пич най - много срещу Луковмарш квичат неонацистите от Позитано 20. Кви либерали те гонят. Колкото до това че третата партия в Германия била неонацистка то какво значение има коя е по ред за политическите й убеждения. Пример българския неонацист Бялата Златка и както е по известен Сидер Ага (заради връзките си с ДПС) доскоро беше в управляващата коалиция. Във Франция Мари Льо Пен също е неонацистка но това не пречи партията й да е в парламента. Междудругото те с наш Сидер Ага участваха в двата фашинтерна организирани съответно във Виена от бизнесмен близък до Путин и втория в Санкт Петербург организиран от руската държава на тези фашинтерни Неофашистки (Неофашистки защото освен с нацистки уклон имаше и такива с фашистки разликата не е голяма но е съществена) партии от цяла Европа се обединиха за борба за обща цел премахването на санкциите срещу Русия
  • 48 Роко

    2 1 Отговор

    До коментар #46 от "безпартиен":

    Дъщерята на една от убийците беше депутат в предишното народно събрание. И се гордееше с подвига на майка си

    Коментиран от #51

  • 49 Роко

    0 3 Отговор

    До коментар #41 от "Tarnovetz":

    Пишеш пълни глупости. Търговията с роби процъфтява в християнските държави до началото 19 век а в някой от тях като южните щати на САЩ и Русия до средата на века
  • 50 Чоко

    1 1 Отговор
    Малко си чел и си заблуден, чети правилната литература и ще разбереш, че робството е много древно и човека е прав!
  • 51 Тук си прав

    2 1 Отговор

    До коментар #48 от "Роко":

    ТАКА Е, ТЯ Е ЕВРЕЙКА !