Last news in Fakti

17 Май, 2021 13:00 4 667 30

Трите тома лъжи на Али Агджа

  • али агджа-
  • сергей антонов

Убиецът, отнел живота на невинния български гражданин Сергей Антонов, продължава да продава неистини и халюцинации

Трите тома лъжи на Али Агджа - 1
Кадър: NOVA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Първия том "Нова телевизия" излъчи на 15 май т.г. В продължение на десетки безкрайни минути турският наемен убиец остави на воля фантазията си пред журналистката Даниела Тренчева, която попиваше лъжите му. Нашата медийна красавица не му зададе нито един смущаващ въпрос, може би скована от възможността да се озове в компанията на човека опетнил България завинаги. Няма никакво съмнение, че Агджа, в поредната си версия, в която "оневинява" България за сметка на Русия, е платен, защото той не говори без пари. Вероятно не много. Медийният интерес към Агджа отдавна избледня. Виновен си е самият той, защото никога не повтори една и съща версия относно поръчителите на атентата.

Фактите. На 13 май 1981 година, на площада "Сан Марко" Агджа е заловен сам, с фалшив турски паспорт, на името на Фарук Осгун. Италианските следователи след подробна анкета са установили истинската му самоличност, пътя, по който е минал и всички хора, с които се е срещал. Въпреки това по време на Първия процес, магистратите си затварят очите пред разкритията на полицията и приемат тезата на подсъдимия, че е действал сам. Следва един кратък период от време, през който килията на Агджа е най-посещаваната в целия затвор. Изреждат се учители по италиански, свещеници, мафиоти, но и хора от тайните служби. Този "възпитателен" период приключва с Втория съдебен процес, в който Али Агджа обвинява българските тайни служби и "разпознава" Сергей Антонов на една от снимките. Американката Клер Стерлинг написва книгата "Българската следа" и петното върху България е тиражирано по цял свят. В същото време Агжа заявява, че е превъплъщение на Исус Христос и ще пренапише "Новия завет", защото светото писание било пълно с грешки. След процеса и няколко години зад решетките, затворникът е преместен в Турция, страната в която вече е бил осъден за убийството на главния редактор на вестник "Милиет" - Абди Ипекчи, за сметка на крайно дясната организация "Сивите вълци". От турския затвора Агджа обвинява "Ватикана" за поръчител на похищението срещу Папата.

Освободен окончателно през 2010 година, Али Агджа е в зенита си. Опиянен от медийният интерес, който неговата личност буди, Агджа обявява, че заминава за Афганистан, за да ликвидира Бен Ладен. През 2013 година пише книга, в която обвинява аятолах Хомейни за поръчител на атентата. Предлага интервюта, на който пожелае срещу 5 милиона долара. Кандидати обаче няма. Книгата му е преведена на френски. В нея той казва "истината", защото до този момент е бил принуден да лъже. Вероятно за много по-скромна сума от милионите за които мечтае, дава интервю на френския "Льо Паризиен", като потвърждава всичко което пише в книгата.

В документалния филм на "Нова телевизия" се съобщава, че интервюто е ексклузивно и че Агджа казва истината за първи път. Това твърдение абсолютно не е вярно. Всяко негово изявление е предшествано с декларацията за казване на истината! Нещо повече, пред онемялата Даниела Тренчева, Агджа декларира, че Кремъл е поръчителят на похищението, докато преди една година в интервю пред турската телевизия, същият лъжец споделя, че цял живот се бори срещу комунизма!? Пред камерите на "Нова телевизия" Агджа твърди, че е бил обучаван в лагер с терористи в Южен Бейрут. По къси панталонки ли е бил тогава, след като по време на първото убийство той е на 21 година, а площада Сан Марко на 13 май той е 23.

Освен противоречивите си и лъжливи декларации, съпътстващи всяка негова изява, Али Агджа има и чувство за хумор. Качество, което е скрил от Даниела Тренчева. Когато научава, че Жерар Депардийо се отказва от френския си паспорт, Агджа заявил готовността си да го замести. Т.е. да стане френски гражданин.

От репортажа на "Нова телевизия" не става ясно за зрителите най-важното. Али Агджа е убиец, отнел живота на невинния български гражданин Сергей Антонов. Престъпление, за което никога не е бил съден. Вместо това той продължава да продава лъжи и халюцинации.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 40 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 съмнителен е

    38 9 Отговор
    Този човек нещо крие. Обвинява руснаците, ама не говори конкретно и с факти кой и как му е поръчал да стреля срещу папата. Говори така, сякаш не той е стрелял.
  • 3 групата "Bellingcat" е ЦРУ

    40 7 Отговор
    ЦРУ извади тулупа си на светло, защо ли?!?
  • 4 121313

    36 7 Отговор
    Сензационното интервю е нищо и половина.
    Разбрахме само че Русия е виновна, но мисирката не зададе конкретния въпрос: Кой ви поръча да стреляте срещу папата?
  • 5 Ахджа Али

    41 5 Отговор
    ЦРУ ми поръча да стрелям срещу Йоан Павел Две, голямата цел беше да ударим авторитета на СССР, нищо че и НРБ го отнесе и Сергей Антонов се побърка психически.
  • 6 1001 нощ

    30 3 Отговор
    Тоя пишман-терорист си намери професията накрая,писател бил човекът,турският Жул Верн..
  • 7 Хасан

    12 30 Отговор
    Ама Агджа ли уби Сергей Антонов ???..

    Коментиран от #11

  • 8 ТОЙ

    29 8 Отговор
    турчин,какво да очакваш от него......... естествено само лъжи.

    Коментиран от #9

  • 9 Ибрахим

    11 18 Отговор

    До коментар #8 от "ТОЙ":

    На нас корана така ни учи,трябва да лъжем неверниците.
  • 10 Нова ТВ позор

    35 3 Отговор
    Срещу съответната сума, този господин би обявил всеки за поръчител на атентата. През годините не веднъж си е сменял мнението. Извадиха го от нафталина, защото е толкова нужно отново да се плюе Русия. Нанесъл голяма вреда по авторитета на България и съсипал живота на един невинен човек, а сега мисирката му се усмихва и не задава нито един разобличаващ го въпрос.
  • 11 За неразбиращия

    29 4 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    Хасан.Ако те оклеветя и след моите думи те вкарат в затвора,след това в лудница,разбият семейството и живота ти- не съм ли УБИЕЦ?

    Коментиран от #15, #28, #30

  • 12 Софиянец

    7 26 Отговор
    За добро или лошо агджа казва истината, а руската подлога от ДПС се чувства задължен да защити рассия.

    Коментиран от #13

  • 13 koлибap

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Софиянец":

    Мустафа, те ле си мари?
  • 14 ПатрЕотът

    10 6 Отговор
    Изобщо не видях смисъл в това НОВА да претоплят стари манджи, абсолютно губене на време, натрапваха ни тая глупост цяла седмица, Ама никой не верва в невинноста на наще ченгета бе Нова ........
  • 15 Хасан

    6 13 Отговор

    До коментар #11 от "За неразбиращия":

    Всеки попаднал в затвора ако беше полудял и умрял ...такива са били времената ..покрай сухото и мокрото ..нямаше ли " български чадър " с писателя Георги Марков ?
  • 16 Сандо

    12 0 Отговор
    Та чия стана Нова ТВ?Който и е истинския собственик,той и поръчва политиката на телевизията.Затова и не я гледам,и не само нея.
  • 17 Не грамотник,

    4 5 Отговор
    "писател"-доносник, активиран от"библиотекарите" от пернишкия без-мозъчен тръст... Ти си позволяваш да лъжеш за името на площада, който не се казва Сан Марко, а Сан Пиетро, всичко надолу е евтина пропаганда. Тръгнал да обвинява други в лъжи... Десарска гнус!
  • 18 Това си е новина,

    17 0 Отговор
    не знаех, че тази мръсна изтривалка на ЦРУ е прописала. Чак и три тома. И реклама даже, че заради него побъркаха един невинен човек.
  • 19 Нетърпимо

    14 0 Отговор
    Тая Даниела се изложи доста с този психопат турчина.Той се подиграваше постоянно с фактите,а тая се държи тъпо и непрофесионално.Турчина плюе по който му кажат за парички,а ние сме тъпи и бълтарските медии са много зле,няма смисъл да каниш убиец
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Наблюдател

    3 7 Отговор
    Ха,ха,... Агджа бил убил Антонов ха, ха...! Това по-горе някакъв фейлетон ли е!? За сведение Антонов не е бил убиван...
  • 23 гост

    5 0 Отговор
    Да идем в ада и да питаме дъртата американска к.... от ЦРУ -К.Стърлинг-тя ще ни отговори!
  • 24 Месут

    3 9 Отговор
    За разлика от друг път,сега Агджа говори много истини. През 80 те години на миналия век СССР беше най големия спонсор на тероризма. Под крилото им бяха Ккто Карлос Чакала така и всички терористични организации в Близкия изток,Латинска Америка и Западна Европа. България участваше с продажба на оръжие за терористите. Не случайно Агджа преди атентата е в София 50 дена като има срещи с КГБ,ДС и членове на турската мафия като Бекир Челенк финансирани от Кремъл.Същия Челенк беше отровен от българските тайни служби веднага след пресконференцията която даде в София.

    Коментиран от #25

  • 25 Не съм Хасан

    7 0 Отговор

    До коментар #24 от "Месут":

    Познай от кои си:
    - КГБ
    -ДС
    -МИТ
    - на три ракии
  • 26 Не вярвам

    2 2 Отговор
    на нашите служби нито дума!!!Сигурен съм,че има българско участие!

    Коментиран от #27

  • 27 Сигурно

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "Не вярвам":

    под "нашите служби" разбираш турските Хасане ...
  • 28 Ами

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "За неразбиращия":

    Това е твое мнение,къде са доказателствата?а това че си влезнал в затвора и си изкукуригал,защо да съм убиец
  • 29 Илич Рамирес Санчес

    0 2 Отговор
    Али е мое творение нека си говори само аз знам истината
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.