Last news in Fakti

22 Май, 2021 10:00 3 836 36

Страданието в Газа: Автентични ли са тези снимки?

  • израел-
  • палестинци-
  • деца-
  • жертви-
  • ивицата газа-
  • фотошоп-
  • снимки-
  • страдание-
  • автентични

В социалните мрежи е пълно със снимки от израелско-палестинския конфликт

Страданието в Газа: Автентични ли са тези снимки? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След големи природни бедствия или избухването на военни конфликти хората се втурват да публикуват снимки и видеа в социалните медии. Особено често пускат снимки на свои близки, които били изчезнали, или пък скърбят по загинали хора.

В реалността на сегашния израелско-палестински конфликт оповестените числа сочат: загинали са 63 палестински деца, по данни на палестинското министерство за здравеопазването, а според УНИЦЕФ, в Израел има две убити деца. И тъкмо на този фон трябва да имаме предвид, че снимките с деца, които са жертви на конфликти, много често се използват с нечисти цели от хора, които просто търсят повече внимание и популярност или пък разпространяват фалшива информация.

Емоционален метод за изнудване

В последните кървави конфликти по света социалните мрежи бяха направо наводнени от текстове и снимки, които после се оказаха фалшиви. Особено често се използват снимки на деца, за които се твърди, че са били ранени или убити в конкретния конфликт - например войната в Сирия или сегашните сблъсъци между израелци и палестинци. Оказва се обаче, че голяма част от тези снимки са правени по съвсем различно време и на съвсем различно място. И че се използват, за да манипулират общественото мнение в подкрепа на една или друга кауза. В други случаи автентични снимки се полагат в различен контекст, за да подкрепят определени твърдения, а в трети се публикуват истински снимки с твърдението, че са били обработени с фотошоп.

Страданието в Газа: Автентични ли са тези снимки?
Снимки: Социални мрежи

Да вземем снимката на малкото момиченце Малек, което уж било убито при израелски въздушен удар срещу Газа. Тази снимка беше публикувана от редица потребители в различни социални мрежи, но една съвсем елементарна проверка, направена от Дойче Веле, показа, че на снимката всъщност е 5-годишната Софи от Русия. Въпросният кадър е бил публикуван от майката на детето в Инстаграм преди две години, а последните снимки на Софи в мрежите показват, че тя е жива и здрава и щастливо се разхожда с майка си в Зоологическата градина в Москва.

През последните дни из мрежите многократно се извъртя и снимка на момиченце, което плаче и прегръща ученическите си пособия. Потребителите, публикували снимката, твърдят, че тя показвала „размера на страданието“ в Газа. Да, в Газа хората страдат. И, да, снимката е от Газа. Само дето е направена през 2014 година от палестинския фотограф Фади Абдула. И оттогава насам се използва като илюстрация на израелско-палестинския конфликт всеки път, когато той отново се разгори. Нещо повече, същата снимка се е въртяла в социалните мрежи във връзка с нападенията срещу ученици в Кабул или пък с препратки към насилията в Идлиб, Сирия. Друга снимка, с която през последните дни се онагледяват страданията на хората в Газа, показва едно момченце сред жилищни развалини. И в този случай: да, момченцето е палестинче от Газа, а снимката не е манипулирана. Само дето е направена през 2014 година. И оттогава многократно се използва в социалните мрежи като илюстрация на… гражданската война в Сирия.

Фотоколажи и видеа

Напоследък все по-често се натъкваме и на обратното. Журналистическа проверка на ДВ показа, че в социалните мрежи се въртят много снимки или фотоколажи от Сирия, които уж илюстрират сегашните кръвопролития в Газа и в Израел. На една от тях се вижда момче, прегърнало своята сестричка-кърмаче - снимката е от 2014 година от Алепо. Друга пък, от 2015 година, показва ранено сирийско дете, което чака за медицинска помощ. И двете снимки се използват обаче, за да се онагледят страданията на палестинците в сегашния конфликт.

ДВ анализира и едно видео, според което палестинци, включително и деца, използвали грим, за да покажат пред репортерите фалшиви рани в резултат от израелските атаки. Видеото се оказа автентично, но е било заснето в съвсем друго време и в съвсем друг контекст: през 2017 година палестински гримьори работели по съвместен проект с френската хуманитарна организация „Doctors of he World“. От тогава насам това видео се върти със същите несправедливи обвинения, включително положено в контекста на Сирийската гражданска война. Както палестинци, така и израелци от много време насам използват снимки на деца като пропаганден инструмент. С възхода на социалните мрежи тези снимки вече се публикуват и споделят милиони пъти, но никой не си прави труда да провери тяхната автентичност. Така пороят от образи насажда предразсъдъци и омраза и често пъти дори разгаря насилията.

Автори: Тетяна Клуг, Рахел Клайн


Поставете оценка:
Оценка 2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    19 18 Отговор
    на мен лично не ми пука за израелци и палестинци и как се избиват/а на вас?предполагам някое лигаво джендърче ще ме дислайкне
  • 2 ТаУмВзе

    28 4 Отговор
    Пак моше прилага Гьобелс стайл пропаганда. Нека се трепат роднини бре. Важното е краварите на шиткат оръжие. А соросоидчетата от овче зеле да пригласят.

    Коментиран от #21

  • 3 Private Spaсe

    41 8 Отговор
    Не бе в Палестина няма убити деца, еврейските ракети от кравария купени разпознават децата и цивилните и ги пазят. Пропагандистите на сороснята DW!
  • 4 Reer

    33 5 Отговор
    Смешно е, когато сатани като DW пишат за фалшиви снимки и т.н. Колко фалшиви новини и снимки за COVID-19 бяха публикувани от тази ,,медия,, ?
  • 5 Професора

    29 5 Отговор
    Unicef е една соросоидна организация днес го доказаха за пореден път, а ДВ са гласът на чичо Сорос!
  • 6 Човека Коза

    25 8 Отговор
    DW безпристрастната медия. Още малко и ще кажат че евреите бомбардират Газа с букети цветя вместо ракети. Евреите са добри хора, те тези араби само си измислят и правят колажи...
  • 7 Klark Kent

    24 4 Отговор
    Сигурно и горящите блокове в Газа е нещо измислици Израел не са изтреляли ното една ракета!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 DW ПРОПАГАНДИСТИТЕ НА СОРОСНЯТА

    25 1 Отговор
    САЩ никога не са водили война във Виетнам това е руска пропаганда!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Андромеда

    14 4 Отговор
    И Аушвиц не са убивали деца не повече от 2-3!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Рахел Клайн

    17 2 Отговор
    Американските ракети са демократични те убиват само възрастни! В Палесрина няма деца ме са се раждали деца там от 1948г
  • 16 КенеFa ДВ

    18 6 Отговор
    Българите лъжат за Априлското въстание такова не е имало защото в България никога не е имашо турци!
  • 17 Гост

    16 4 Отговор
    Ние имаме абитуриентски балове и празнуваме с фойерверки, а в Палестина гърмят с истински бомби, нашите абитуриенти са облечени в официални облекла, а в Палестина са в ковчези, ние празнуваме, а те погребват...!А дойче веле, те отразяват"истината"?!
  • 18 КОНТРАТА

    8 2 Отговор
    Сигурно добре плащат за соросоидната пропаганда да се раздухва! Онова с дебелата кратуна и черно блата снимчица ги качва такива мерзости.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 червенгад

    3 12 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Забрави да напишеш какво да правят руските миризливи подлоги.

    Коментиран от #26

  • 22 Месут

    16 2 Отговор
    Дойче Веле, сигурно и снимките и видеата от концлагерите в които германците избиха 10 милиона души са колажи и фалшификати.
  • 23 Иван

    16 1 Отговор
    DW вие сте медия на нация разпалила най голямата и унищожителна война в историята и отговорна за убийството на десетки милиони хора. Поне млъкнете и се засрамете
  • 24 Васил

    9 13 Отговор
    На Палестинците корана им изпил мозъка какво ще правят даже хипотетично да си върнат земите гаранция че ще ги превърнат в пустиня. Даже три страни Египет Йордания и Сирия не можаха да победят Израел в Арабската война. За Палестинците има една много вярна поговорка на гол тумбак чифте пищови.

    Коментиран от #27

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Тюрк

    9 9 Отговор

    До коментар #24 от "Васил":

    Израел ще бъде заличен от картата
  • 28 3.14К

    14 0 Отговор
    DW много добре знаят за снимките и филмите от белите каски в Сирия, че бяха фотошоп и монтирани видеоклипове. И точно те са родоначалниците на тази измама.
  • 29 Амчии

    7 7 Отговор
    А защо истрелват ракети от покривите на цивилни блокове другарите "жертви" от Хамас.
    Защо не изстрелват ракети, Хамас, от ненаселени места, като знаят че всяка държава ще атакува местата откъдето се изстрелват ракетите.
    На Хамас не им ли е жал да превръщат в цел собственото си население.
    На Хамас не им ли е жал като убиват араби в Израел и Ерусалим.
  • 30 Амчии

    5 6 Отговор
    Проблемът с Газа е, че имат подземни тунели за връзка с Египет, понеже Египет построиха железобетонна стена между Египет и Газа. палестинците от Газа изкопаха подземни тунели за контрабанда с Египет, така са вкарали на части хилядите ракети.

    Коментиран от #31

  • 31 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #30 от "Амчии":

    Тинди готов екстрасенс, браво!
  • 32 грешката

    3 1 Отговор
    е на израел . просто трябва да изселят всички палестинци от израелските територии и готово. нали палестинците си имат държава !! турците и гърците как изселиха българите от заграбените от България земи...и не само изселиха а и избиха много българи които не успяха да избягат или останаха по родните си места
  • 33 Матей

    2 2 Отговор
    Д,бе,те евреите загиват и страдат реално,а пък арабите--виртуално.Еврейските попадения са къде по точни и ефективни,така че жертвите са 1 към 10.Никъде не се споменава ,че евреите са окупатори в Палестина и се държат като робовладелци,арабите рано или късно ще ги пропъдят.
  • 34 НАВЛЕЦИ УБИЙЦИ

    1 3 Отговор
    ИЗРАЕЛ СЕ НАМИРА НА ЗЕМЯТА НА ПАЛЕСТИНА - ЧИБА ОТ ТАМ !
  • 35 Минувач

    1 0 Отговор
    И на едните и на другите изобщо неможе да се вярва!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.