Last news in Fakti

4 Юни, 2021 16:00 11 050 162

Ученици от Кърджали ни върнаха към мизерията на соца

  • социализъм-
  • ученици-
  • соц-
  • мизерия-
  • кърджали-
  • славейков кърджали-
  • баничка

Ако в училище се преподава носталгия по комунизма, скоро комунизмът отново ще почука на вратата

Ученици от Кърджали ни върнаха към мизерията на соца - 1
Снимка: 24Rodopi.com.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Мария Ласкин от Фейсбук:

Деветокласниците от СУ "Петко Рачов Славейков", най-голямото училище в Кърджали, правят нещо като възстановка на социализма, за да представят резултатите от работата си в създадената специално за целта школа.

Директорът на школата е изключително доволен от ентусиазма на учениците и възторжената помощ от техните родители, баби и дядовци, както и съдействието от страна на директори на други училища от Бургас и Пазарджик.

Разбира се, възстановката не включва заплатата от 100 лева, която върви заедно с въпросната баничка (която всъщност не е 5 стотинки, а доста повече). Нито всеобщата мизерия на соца, ниското качество на живот, лишаването от базови човешки права и т.н.

Преди две години, в лекцията си на една конференция, Иван Костов каза следното: "Ако в училище се преподава носталгия по комунизма, скоро комунизмът отново ще почука на вратата."


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 95 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПКП Цветето на Кърджалийската пустиня

    76 8 Отговор
    Да ходят пеш бе!Като мене!

    Коментиран от #89

  • 2 ОТ ОНЯ СВЯТ

    223 19 Отговор
    АБЕ КАК ТОГАВА ВСИЧКИ НЕ УМРЯХА ОТ ГЛАД !?
  • 3 Румен

    166 29 Отговор
    Е така ги харесвам. Рапорт даден рапорт приет. Да си върнем комунизма. Тогава бяхме добре
  • 4 Yulaf

    267 22 Отговор
    Нямаше дроги, господинчо! Имаше готвено в столовата, даваха и допълнително! Тогавашната баничка беше с истински продукти, а не с фуражно брашно, палмово масло, полуизвара.. Нека учениците вкъщи да питат родителите си!

    Коментиран от #18

  • 5 Иво

    232 16 Отговор
    Вие на колко години сте? И за каква мизерия ма соц-а говорите?!
  • 6 Вова император

    207 20 Отговор
    На стерва Ласкина трябва да й е ясно, че Социализмът е бъдещето на тая територия и децата много добре го осъзнават, въпреки че не са били родени, когато България имаше по-добър стандарт на живот от Канада.

    Коментиран от #61, #136

  • 7 КОНТРАТА

    206 12 Отговор
    Мизерията е сега 70 % от учениците друсат, пият и пушат! През соца имашебред и дисциплина едни куп ученически занимания олипиади, ТНТМ и тем подобни летни лагери зимни лагери и...

    Коментиран от #10, #162

  • 8 Комуниста

    212 11 Отговор
    Мизерията е в душата на авторката!
  • 9 сила

    182 9 Отговор
    тия от региона имаха по пет спестовни книжки,а не ходеха да чистят кенефи в чужбина....егати мизерията беше
  • 10 отряден

    103 7 Отговор

    До коментар #7 от "КОНТРАТА":

    По това време на годината ходихме на училищни лагери в Галата и Аспарухово и обменяхме знания и телсесни течности с браткия украински народ.
  • 11 Нико

    172 8 Отговор
    По-безсмислена статия не бях отварял скоро...
  • 12 Професора

    109 12 Отговор
    Майка ти байчовицата е взимала 100 лв заплата за 4 часа с матлата от които 3 часа само се е подпирала на нея
  • 13 Софиянец

    26 168 Отговор
    По голям човеконенавистен режим от цоца няма. Мизерия е малко да се каже!!

    Коментиран от #19

  • 14 Коко

    23 72 Отговор
    Ами то директора на даскалото е лидера на БСП в областа...
  • 15 Гост

    186 13 Отговор
    Тази, Мария ЛЪскин наясно ли е, че в България никога не е имало комунизъм. Имахме развит социализъм, както и тоталитарно управление, но комунизъм никога не е имало в България. Ясно става, че не помни колко е струвала баничката, но пък помни заплата от 100 лв. А помни ли, че когато е била толкова, тристайните апартаменти в големите градове са били по 20 000 лв? А че парното за цял месец нон-стоп ползване беше 8 лв? А че от 100 лв заплата плащаш сметки, храниш семейство и ти остават пари за почивка два пъти в годината? Какво ли може да помни един платен тр0л.

    Коментиран от #39

  • 16 Ahil

    22 42 Отговор
    На това момче с очилата ще му намалят ли поведението?С много голям перчем ми се вижда.
  • 17 Псевдоним

    99 2 Отговор
    След време и нашите деца ще правят възстановки на "демократичното благоденствие". А Мария Ласкин може да бъде така добра да опише облеклото и държанието, а също и това какво има на "богатата софра", където баничките са много евтини и Костов е върхът на айсберга.
  • 18 Гост

    137 6 Отговор

    До коментар #4 от "Yulaf":

    Имаше и мед сестри и безплатни зъболекарси във всяко училище. Имаше и столова. Сега няма ни зъболекар в училище, ни столова. Децата ядат кроасани от лафката навън, а зъболекаря е на частно и взима по 100 лв за добър ден.

    Коментиран от #108, #142

  • 19 ИМА БЕ

    82 3 Отговор

    До коментар #13 от "Софиянец":

    ТОВА ДЕТО ИДВА СЛЕД СОЦА.ТО СЛЕД 50ИНА ГОДИНИ НА ТЕРИТОРИЯТА ЩЕ ОСТАНАТ САМО БРАТЯТА РОМИ
  • 20 Лилия Карастоянова

    107 8 Отговор
    И коя беше мизерното на социализма, по е България беше инциатор на,, Асблея знаме на мира" ли и, че децата бяха образовани и се хранеха безплатно на обяд в стола ли с 1-2-3 и, че по заводите даваха безплатна закуска на работниците ли, а обеда беше символичен 0, 50 за 2 осмновни с десерт ли?
  • 21 Ами не знам

    139 12 Отговор
    Не знам какви "спомени" има авторът на този пасквил, ама аз съм живял и в "комунизма" (какъвто никога не е имало у нас). Накратко - заплатата ми беше неколкостотин лева, масовите банички бяха между 8 и 12 ст., никога не съм живял в мизерия или с ниско качество на живот (имах НОВА кола, апартамент и ходех по ДВА ПЪТИ в годината на почивка - на море и на балкан) и никога не съм имал усещането, че някой ме лишава от "базови човешки права" (каквото и да означава това - вероятно някакви "евроатлантически ценности"?). Според личните ми наблюдени, аз бях точно представител на средната класа... Която сега къде точно е, че не мога да се сетя. Само не ми давайте примери с доходите на "столичани" и с АЙ ТИ сектора, моля!
  • 22 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    108 3 Отговор
    Една проста сметка: през соца баба със 100 лв. пенсийка можеше да пътува с градския транспорт 2500 пъти при билет 4 стотинки. Сега баба с 300 лв. пенсийка може да пътува 187 пъти с билет 1,60 лева!

    Коментиран от #65

  • 23 Монгола

    35 17 Отговор
    През социализма само в Кърджали можеше да се срещне 16 годишно чавдарче 😁😁😁

    Коментиран от #25

  • 24 :))

    83 8 Отговор
    "... Иван Костов каза следното: "Ако в училище се преподава носталгия по комунизма, скоро комунизмът отново ще почука на вратата." ***** Напил се е с вино от глухарчета и теменужки, няма друго обяснение за таз тъпня .
  • 25 ДА АМА

    17 4 Отговор

    До коментар #23 от "Монгола":

    СТАНА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТА
  • 26 Професора

    67 3 Отговор
    Иван Костов е чуваниче осиновено малцинство което родителите му комунисти са го изучили безплатно в Университета! Сещате ли се, БГ е имала и малцинство за премиер.

    Коментиран от #91, #92

  • 27 Децата

    31 99 Отговор
    "Абе айде нема нужда" както казваше Баш майстора междувпрочем абсолютен символ на корупцията по времето на зрелия Соц!
    Та бях на 20 когато Тошо си отиде.Помня много добре безкрайните бригади под яркото августовско слънце в Узонджово.35°C,без вода,6часа наведен да береш чорбаджийски чушки,бях 9ти клас.
    Намалиха ми поведението защото носех дънки под престилката,изключиха ме от училище като неблагонадеждна-днес имам 3 дипломи от университети (едната от Англия).Не можех да чета литература която аз желаех,не можех да слушам музиката,която аз обичах.Нямаше гел за коса-използвахме бира,вода със захар или паста за зъби за да оформяме прически.
    Помня '86 един приятел ми донесе първия гел за коса от Гърция,беше Ризов и миришеше страхотно-никога няма да го забравя.Ето това беше соца.и аз съм от София,смятайте какво беше в провинцията .
    Децата,които днес се захласват по комунизма,некасе допитат до нас,децата на зрелия социализъм!
    Все още сме живи и с ума си за да разказваме за Ада!

    Коментиран от #31, #42, #43, #46, #80, #106, #151

  • 28 Васко

    83 11 Отговор
    Браво на децата! Браво на учителите!
    Какво му беше на комунизма, та тая джендърка пищи така неистово? Най-верочено дори не е била раждана тогава.
    А, сетих се какво му имаше и за какво пиши тая. Тогава не се толерираха джендърски прайдове и такива като нея ги пращаха на бригада да берат череши.
  • 29 Малко цени

    87 7 Отговор
    -5 стотнки - вафла 4"Етър" или "Дунав"; виенска кифла - 6 стотинки; обикновена кифла с малмалад - 9 стотинки; баничка - въпросната, за която се пише, че е "много повече" - 10 стотинки, половин /имаше и такава опция/ - 5 стотинки; милинка 1 брой /продаваха се на бройка/ -1 /една/ стотинка, обикновено за закуска в училище 5-6 бяха достатъчно; масленка с крем /няма ги сега - с бутер-тесто и крем/ -12 стотинки; обикновен парен геврек - 9 стотинки... Заплата - когато започнах като млад специалист, стартовата ми беше 125 лева. Градски транспорт - Варна - беше 3, стана 4 стотинки; влак Варна - Горна Оряховица, бърз - около 2 лева. Вероятно икономистите биха могли да изчислят съотношението "приход-разход" тогава и сега, но всяко семейство имаше възможност за помощ от село /днес по селата почти няма хора/, а неизчислими са вкусът на истинските продукти, от които се приготвяха гореспоменатите продукти. Не идеализирам - влемето върви напред - но тоталното отричане на "онова време" говори само за комплексираността на днешните "демократи" и за липса на обективност. Пък какво е казал Иван Костов, едва ли е меродавно. Относно ходенето пеш - до всяко населено място имаше редовен и евтин обществен транспорт. /влакове и автобуси/. Днес имаме закрити ЖП линии и инцидентна поява - някъде веднъж-дваж седмично, до някои и толкова няма/ автобусни линии до много населени места. И да не забравя - във всяко по-голямо село / с население 1500 -2 хиляди например/ имаше лекар, мед.сес

    Коментиран от #51

  • 30 #777777

    16 55 Отговор
    Директира на това училище е председател на БСП- Кърджали и използва децата постоянно за партийна пропаганда.Обръщам се към министъра на образованието, този човек трябва веднага да се уволни защото не му е за първи път. Не може в децата в едно българско училище да се използват за политически цели.
  • 31 Гаргамел

    25 71 Отговор

    До коментар #27 от "Децата":

    Сега ще бъдеш оплюта от всички дъртаци и несретници дето са писали по-горе които от сутрин до вечер копнеят за соца, понеже тогава всеки некадърник вземаше заплата, па да не говорим, че по линия на партията някой ствахпрофесори, като тоя дето пише глупости по-горе

    Коментиран от #36, #52, #107

  • 32 Наташа

    81 9 Отговор
    И защо се опитват да изкарват всичко толкова черно! А защо смъртността сега е много по-голяма? Защо пенсионерите едва преживяват. Защо сме на опашката по много показатели...Защо нямаме индустрия, за разлика отпреди? От какво толкова ги е страх, че не говорят с факти? Но не изопачени!
  • 33 Дядо на 66

    89 7 Отговор
    Аз през соца мизерия не съм видял, но за сметка на това в момента през прозореца гледам двама, как ровят в казана за боклук
  • 34 перничанин

    48 15 Отговор
    Не четох коментарите, явно изобилстват от носталгия. Ще кажа само едно голямо БРАВО на децата.
  • 35 Много кухо

    76 7 Отговор
    не искам да споря с никого, НО по време на тая "мизерия" България беше сред 30-те най-развити страни в света!!! А сега когато сме след 55-то, как му се вика .... " ласкиново щастие" ли! Да никой не оспорва, че системата бе тоталитарна, но като чета какво пишат такива като тая дама, имам чувството че хората са се движили с прибежки и припълзявания под дулата на автомати!!! Спрете с тая пропаганда в сил " ала маккартизъм" че постигате обратен ефект!

    Коментиран от #50

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 mi6osp

    87 4 Отговор
    Парадоксално, но мизерията на соца бе значително по поносима от сегашното благоденствие на капитализма.
  • 38 Батето

    70 9 Отговор
    Ще го търсите Бай Тошо,ама го няма ! Сега понеже е "демокрация",за това всички са си сложили СОТ,решетки по прозорците и железни врати! Истински зверилник ! Е това е мизерия !
  • 39 хайл

    6 21 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Дай сега цените написани от теб по 10 и е същата работа

    Коментиран от #161

  • 40 Кел файда

    19 64 Отговор
    Дреме ми,жива съм и съм говорела,когато за да говориш рискуваш бъдещето си...та сега ли ще ме спрат!
    Помня и ще говоря,това са фактите от моят живот до 20г.
    Не ме интересува цената на проклетата баничка,ако не можех да си купя книгата,която искам или да слушам ACDC или да отида на църква когато имам нужда!
    Кел файда от билетчето от 6ст.,когато не можех да нося дънки,защото бяха Западна пропаганда!Айде нема нужда!

    Коментиран от #56, #59, #70, #72, #77, #104, #109

  • 41 ЧИТАТЕЛ

    29 13 Отговор
    БРАВО НА ДЕЦАТА ЗА ТОВА.
  • 42 Че имаше

    75 9 Отговор

    До коментар #27 от "Децата":

    ли по-голям купон от бригадите? Още помня розоберите - ставане в 4 сутринта... след като си легнал официално в 21, а неофициално - след 2... Работехме , кръшкахме , хора всякакви. А че ти е било трудно - на нас, градските чеда, им беше трудно. Свиквахме. А да са те изключили затова, че носиш дънки под полата - просто лъжеш. Дори в най-сташното време по отношение на дисциплината /края на 60-те - началото на 70-те/:в училище за подобни неща не изключваха. Ти си била ученичка по времето, когато дисциплината не беше вече толкова строга, дори имаше заповед, че официални могат да се считат и други цветове, не само черното, сивото и бялото. А за многото дипломи - нищо лошо, честито. Но не бива да се лъже, дори и да имаш много дипломи. Нито пък да се изкарваш жертва, вярно, героично звучи... но. А това, което пишеш за наличността или липсата на козметика - това са неща, които си чула от майка си или баба си - я пак си спомни какво имаше в твоето време /, а може и да поровиш по килерите, току-виж си открила нещо забравено,а? И ние сме живели по онова време, даже и по-преди - и поназнайваме някои неща. И то - в провинцията.

    Коментиран от #44

  • 43 Сесесере

    24 62 Отговор

    До коментар #27 от "Децата":

    През соца всички бяхме равни, но някои бяха по-равни, доведоха страната ни 3 пъти до национална катастрофа и фалит, обрекоха поколения на мизерия! И в крайна сметка не ни даваха да избягаме ! Никога повече комунисти и предатели русофили на власт!

    Коментиран от #49, #110

  • 44 Весела Константинова

    19 42 Отговор

    До коментар #42 от "Че имаше":

    Не лъжа,това беше животът ми....21 Софийска гимназия-посрещсха ни на входа с face control....Щом си с нещо различно от плисирана пола,изгонен за деня и 6 неизвинени.
    Да нямаше козметика,наистина прибягвахме до измисленибрецепти-София-86 и 87г първите младежи ходещи на Кравай и Магурата (преди Васко зарчето,накратко Черепа).
    Думите са ми 100% истина.Заставам зад името си!

    Коментиран от #100, #111

  • 45 Емо

    19 25 Отговор
    Никога не е имало банички по 5 стотинки това е ЛЪЖА
  • 46 mi6osp

    32 16 Отговор

    До коментар #27 от "Децата":

    Вие не сте първата и последната, която казва, че са ѝ намалили поведението в девети клас заради носене на дънки. Всъщност такова нещо не е имало, но намаляваха поведението при употреба на това в дънките в девети клас.

    Коментиран от #57

  • 47 жоро уудстока

    17 52 Отговор
    Чакам някой с неруски:кола,смартфон,хладилник да ми припомни как е ходил свободно до Гърция ,Италия със свободно развята коса и къса пола,бил е на концерт на "Пинк Флойд" и е разказвал вицове за соца!И...да ми каже свободата с какво може да се замени-може би с две почивки през годината?!Хора,променете робската си психика.....ако ви е възможно де!

    Коментиран от #54, #103, #134

  • 48 no name no face no number

    45 9 Отговор
    Мизерята е вчера днес и утре, през соца си беше ок да заплатата не си спомням колко беше, но колко часа работеха на месец?Ами всичките други привилегии, които са много повече от една заплата? Баничката беше 16 стотинки за всичко стигаха джобните имаше ред и дисциплина спорт и творчество ,а не дрога идиотизъм и проституция
  • 49 Нека оди бос

    43 6 Отговор

    До коментар #43 от "Сесесере":

    Е друго си е щатите, под предлога че борят корупцията у нас (даа, за днешно време говоря), да прилапат милиардите на български паралии. Дето нито са им ги давали, нито сме длъжни да им се отчитаме (на хартия). А телетата в захлас ръкопляскат - ох как "наказаха" Пеевски.
    Друго си е да те накарат да опростиш на Ирак и Либия по 2 млрд. долара заради "общите" ценности, като в същото време те си прибираха парите им, щото Хусеин и Кадафи били "диктатори" (и, разбира се, корумпирани).
    Друго си е да предплатиш 3 млрд. за самолети на хартия.
    А Бай Тошо беше уредил ежегодно по 0.5 млрд от съюза безвъзмездно (които бяха вложени в пропишленост, а не опапани като сега) и пушкалата ги имахме и то без пари.
  • 50 ЧИТАТЕЛ

    53 10 Отговор

    До коментар #35 от "Много кухо":

    НА 26-ТО МЯСТО СПОРЕД СТАТИСТИКАТА НА ООН ЗА ДА БЪДЕМ ПО-ТОЧНИ,И БАЙ ТОШО БЕШЕ ЕДИНСТВЕНИЯТ ЛИДЕР ОТ СОЦ.ЛАГЕРА,КОЙТО НАКАРА КОКА КОЛА ДА ИЗПИСВАТ ИМЕТО СИ ВЪРХУ БУТИЛКИТЕ НА КИРИЛИЦА.ТОВА ГО КАЗВАМ В СЛУЧАЙ,ЧЕ УТРЕ НЯКОЙ„ДЕМОКРАТ“КАЖЕ,ЧЕ НЕ СМЕ ВИЖДАЛИ И КОКА КОЛА!
  • 51 Стефан

    52 11 Отговор

    До коментар #29 от "Малко цени":

    Имаше спокойствие ,нямаше толкова престъпления като сега.Телевизията не беше 24/7 и нямаше порно филми до 05:00 часа,децата растяха здрави ,работа за всички,производство на всичко(не сварваме на поръчките-милицията те спира и пита защо не си на работа в кое предприятие работиш),чистота да видиш по улиците,хората беха други паднал му портфейла с парите на улицата някой го намерил и закачил на оградата на тротоара,колата я оставях отключена пред блока денонощно(ключовете в гнездото)..... Горбачов попиля всичко
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Жоро

    33 5 Отговор
    Тогава хората си имаха доверие и работеха за общото благо.Само едно нещо не удобрявах и то голямата армия,а милицията беше много малко
  • 54 Нека оди бос

    38 5 Отговор

    До коментар #47 от "жоро уудстока":

    Е щом помниш времената, то трябва да помниш и един лаф:
    -Обичаш ли да пътуваш?
    -Обичам.
    Ами "пътувай" бе, "пътувай".

    Та като си тръгнал, не забравяй и да се боцнеш преди това.
    Щото пътуването е "свободно", нали?

    Коментиран от #55, #63, #112

  • 55 Нека оди бос

    13 1 Отговор

    До коментар #54 от "Нека оди бос":

    Лафа се прилагаше за досадници.
  • 56 До кел файда

    60 9 Отговор

    До коментар #40 от "Кел файда":

    Интересен екземпляр сте. И неумело манипулирате. Това върви пред поколението родено след -90 те.Не можела това,онова и забранявали! Друга по нагоре ,имало фейс- контрол.Ами ще има,и съвсем правилно.Я се опитай ,в някое истинско елитно училище,колеж или ВУЗ на запад,но за истинският елит,да отидеш и влезеш на заниманията без установената от десетилетия униформа? Ще се получи в шестък. А там учат децата на мултимилионерите и милиардерите,който командват света.Униформата не слага в калъп,а не позволява демонстрация на социален статус. Колкото до Вас,на колко години сте били,когато сте били " репресирани" да слушате ASDS? - Та те са австралииска рок- група създадена през 1973 от братята Йънг.На десет годинки,или в детската градина са ви репресирали през 80-те,или сте куфеели на тази възраст, под звуците на хард и блус рок на тази група? Прословутите дънки, можеше да си купиш от всеки тираджия,моряк.Носеха се предимно" Лейвис"- много " яки" между другото.И никой не ти казваше копче защо си облякъл дънки.Ставате жалки с тези елементарни техники за внушение.Три неща ги въртите непрекъснато.Банани,кока кола и дънки.Леее,направо ужас!

    Коментиран от #66, #67, #68

  • 57 Децата

    10 23 Отговор

    До коментар #46 от "mi6osp":

    Как реши че не е имало!?!Само защото на теб не ти се е случило,и не тогава не използвахме това в дънките в 9ти клас.Не и повечето момичета.
    Не зная в какво училище си учил ,но в нашето беше така.Факт,всичките ми приятели и съученици са живи и помнят.Не съм сама!

    Коментиран от #62

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Вова император

    19 12 Отговор

    До коментар #40 от "Кел файда":

    Тия които слушат ACDC са сатанисти, каква църква, какви 5 пари?
  • 60 ПИТАЙТЕ ПРОФЕСОР ЛЮ ЛЮ

    3 17 Отговор
    ДР.КИРИЛ БРЕЙКОВ ТОЙ Е СПЕЦИАЛИСТ ПО НАУЧ НИ Я КОМО НИЗАМ,ИМА И ПАРТИЙНО_СПОТРНА „ЗАЛА” КЪДЕТО ИЗНАСЯ ПОЛИТ.АГИТАЦИЯ,ПИЕЩ БИРА БЕЗ ЕТИКЕТ И ПУШЕЩ ЦИГАРИ БЕЗ ФИЛТРОС🔝
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Нека оди бос

    19 6 Отговор

    До коментар #57 от "Децата":

    Нищо, че "Не си сама", споко, лекарите скоро ще дойдат.
  • 63 За нека оди бос

    13 2 Отговор

    До коментар #54 от "Нека оди бос":

    Яко ме развесели човек! Направо ми разведри деня! Поздрави!
  • 64 Айде, айде

    41 7 Отговор
    То днешното живот ли е? Едно време къв живот беше, ех майкоооу :)) Ама няма да се върне.
    Бригади, екскурзии, купони със съученици, всичко беше евтинджос (макар че заплатите бяха малки). Безработни нямаше, за престъпления не се чуваше,абе живот ли бр да го опишеш. Ще го търсим ний бай Тошо....
  • 65 Щирлиц

    7 25 Отговор

    До коментар #22 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Сега има карти за градския транспорт, като за пенионери са с намаление, а за някои са безплатни. Днес пенсионер може да пътува безкрайно с карта.

    Коментиран от #129

  • 66 Кел файда

    7 20 Отговор

    До коментар #56 от "До кел файда":

    Родена съм 1972 така че бях достатъчно голяма да ги слушам-тайно!

    Коментиран от #82, #144

  • 67 Щирлиц

    28 2 Отговор

    До коментар #56 от "До кел файда":

    Рок групата е AC/DC, а не ASDS. Кръстили са се на електрическия ток - променлив и прав. Дано разбирате каквото коментирате по-добре от рока.
  • 68 free man

    13 34 Отговор

    До коментар #56 от "До кел файда":

    История,казва се история.Не ти харесва припомнянето за дефицита и празните витрини,режима на тока...Тогава да не разказваме на младите поколения за лагерите" гулаг",Освиенцим,Белене,Берлинската стена?!От кого ще го научат децата и внуците ни?И нищо безплатно не е имало-лекари,учители,шапкари получаваха заплати от нашите данъци.Разберете го най-после и пробвайте да сте честни,а не манипулативни!

    Коментиран от #105

  • 69 злост

    37 4 Отговор
    Да се чудиш как с тази "мизерия" израснаха днешните непоколебими атлантици и демократи. Как с тази "мизерия" се образоваха, изучиха висши специалности и чужди езици, че и на добри работни позиции "мизерстваха" и те, и техните родители!
  • 70 не точно

    32 6 Отговор

    До коментар #40 от "Кел файда":

    Кой ти е забранил да носиш дънки? Я си припомни. И банана, и багажа, и опашката за Гърция, така да е. Довод след довод. Тези доводи ли формират твоя мироглед? Живяла съм по време на соца и в чужбина, и в София. Не видях никъде мъченици.
  • 71 ха ха ха

    33 3 Отговор
    Сменихме истинското за "Г" овно в целофан! 😊
  • 72 ира

    30 3 Отговор

    До коментар #40 от "Кел файда":

    Аз пък сега не мога да си купя любимата книга, тъй като е скъпа за мене. И така е от години. И, както вие казвате, "кел файда от демокрацията" тогава, щом най- елементарно нещо ти е невъзможно. Така че по-справедливо се изказвайте, и малко логика...
  • 73 бау баф

    16 25 Отговор
    Най- ми липсват ШАМАРИТЕ, Ленинските и Димитровските съботници и пионерските събрания с другарската критика и самокритика.
  • 74 Павел Пенев

    31 5 Отговор
    Браво, де да може да ни върнат към мизерията на комунизма,че да избягаме веднъж завинаги от голямото имане и здравеопазване на демокрацията.
  • 75 Слаб

    38 7 Отговор
    Отдавна не вървят подобни плоски мнения за социализма. Мизерията при социализма включваше и безплатно образование, медицинско обслужване, безплатни почивки, символични цени на ток, вода, парно,транспорт, почти никакви общински, банкови и държавни такси и т.н. Крадците бяха в затвора. Кви 100 лева госпожо?

    Коментиран от #84

  • 76 дрОгарЕте

    9 17 Отговор
    По ЗЕЛЕНОТО ще ги познаете! И за тор не ставате!

    Коментиран от #90

  • 77 Посетител

    34 5 Отговор

    До коментар #40 от "Кел файда":

    О-о-о, това да ти е бил проблема, да беше дошла във Видин като ти е липсвал хеви метъла! Тогава, след 1985-та, от Комсомола организираха в Младежкия дом рок, брейк и подобни тематични вечери! Гостували са ни "Сигнал" и "Щурците" и ФСБ... Слушаше се и Металика и AC/DC, KISS... Два - три пъти седмично! Целта бе да се преодолее силното сръбско влияние от турбо и дискофолка... Верно, ама много лошо се живееше в ужасния соц!

    Коментиран от #145

  • 78 За статията

    23 1 Отговор
    Като онова : "Стисни ма Станке, зорлен да пръдна!"
  • 79 Важното е едно!

    17 3 Отговор
    В кой строй беше най-добре за народа?
    Бяхме монархия, соц. държава, сега сме демокрация.Не сме пробвали комунизма само ама то няма изграждане това :))
  • 80 гост

    23 6 Отговор

    До коментар #27 от "Децата":

    Днес уважаемий можеш да имаш каквато диплома искаш - кеф ти "доктор" кеф, ти "професор".С тия дипломки от Англия и другаде можеш да си избършеш ....Пишеш глупости!
  • 81 Гост

    22 2 Отговор
    1983г. - завод -320!Сто лева на баба ти ...
  • 82 Посетител

    3 1 Отговор

    До коментар #66 от "Кел файда":

    О, здрасти наборе!
  • 83 другари

    10 19 Отговор
    Мъка...

  • 84 жоро уудстока

    15 27 Отговор

    До коментар #75 от "Слаб":

    Как досега не разбра,че безплатен обяд няма!Учители,фуражки,лекари,учени,парт.секретари вземаха заплати от бюджета-т.е.от нашите данъци.Не разбирам за какъв измислен комунизъм плачете и къде е той по света?!Ще го напиша бавно,защото не м......... да м......е бързо:казва се носталгия по отминалата младост.Жалба за младост,но връщане няма.Така че,гледайте напред и не се самозалъгвайте-можещите и работливите успяват!Но за да сме последни в Европа,тези неща явно липсват при нас.Все пак,приятна вечер и...наздраве!

    Коментиран от #115

  • 85 бай Даньо

    16 25 Отговор
    Не носталгия, а направо реват като буги комунделите по изгубения соц рай на некадърността, безхаберието , мизерията и безперспективността ...
  • 86 тОва е

    16 24 Отговор
    Комунистическите свине си искат кочината. Там се чувстват най-щастливи, нахранени, ядат чиста натурална храна и се чувстват свободни, ходят на "почивка" и не виждат нищо освен телената ограда.
  • 87 една баба

    18 3 Отговор
    В магазина предлагат спарени чушки в найлонов плик, с трайност
    шест дни. Ово е СТАНДАРТ !
    Пред магазина един продаваше пресни череши, но полЮцията го
    подгони. Баш ДЕМОКРАЦИЯ !

    Коментиран от #94

  • 88 съвременник

    19 20 Отговор
    За да си куипиш лека кола се чакаше до безкрай. В Кореком можеше да си купиш кола, но срещу валута. Имахме възможност да работиме за чужда валута само в Коми и Либия, докато Турци, Гърци, Македонци, Албанци и Сърби, можеха да работят в цивилизованата западна Европа от където си купуваха евтини и качественни коли а ние гледахме със завис, как турските гас арбайтери прекосяваха страната ни с натоварени със западни стоки западни коли. Имаше множество превилегии за борците против фашизма и за децата им които влизаха в университетите с предимство. Държавни Чайки Волги, правителствени болници, правителствени почивни станции и вили, магазини, безкрайни опашки пред западните посолства за визи и какво ли още не!

    Коментиран от #114, #153

  • 89 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    9 4 Отговор

    До коментар #1 от "ПКП Цветето на Кърджалийската пустиня":

    И без гащи...
  • 90 324

    4 5 Отговор

    До коментар #76 от "дрОгарЕте":

    А ти и за компост! Нали знаеш какво е?
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 asd

    26 4 Отговор
    Мизерия мизерия... Ама поне болници имаше. И лекар във всяко училище. А сега мрете на стълбите пред клоаките наречени "болници". Хахахахахахахахахахахаха

    Коментиран от #117

  • 94 ами

    3 0 Отговор

    До коментар #87 от "една баба":

    Защото не продава чорапи.
  • 95 Ало Марийче

    17 9 Отговор
    За баничщката, да ти каша, че със 100 лева заплата, се купуваха
    120х10 = 1200 банички, а сега, със 600 лева заплата ще си купиш
    900 :1.50 = 600 банички !
    Ти в кой клас си? Не можеш ли първо да сметнеш, и после да се изпишеш на въпросите?!

    Истината боде в очите !!
  • 96 една баба

    8 3 Отговор
    В магазина предлагат спарени чушки в найлонов плик, с трайност
    шест дни. Ово е СТАНДАРТ !
    Пред магазина един продаваше пресни череши, но полЮцията го
    подгони. Баш ДЕМОКРАЦИЯ !
  • 97 БПФ

    31 4 Отговор
    мария ласкин не беше ли жалкото същество, което обяви Вапцаров за "некадърник"? Българският поет, преведен на най-много езици, носител на Международна награда за мир?

    Защо изобщо си губим времето да коментираме тая жалка озлобена женица? Такива не заслужават друго, освен погнуса и презрение.
    Иначе да - при соцът живеехме ако не богато, то поне много по-спокойно !!!
  • 98 Деймос

    23 5 Отговор
    Ако не прочетен нормално страницата на социализма , България загива ! Няма как да се отричаш от дедите си ..и да преглъщаш, как откровени фашисти прекрояват историята !
  • 99 ужасеналаска

    20 3 Отговор
    ужаст! ужаст! ужаст! Така ли ще възпитаме децата с вяра в еврогейските ценности? Те никога няма да станат пълноценни джендъри, няма да бъдат "умни и красиви", ще ги лишим от правото да бъдат наркомани и тн, и т.н...А още по-ужасното е, че може да се научат и да мислят, и да искат сами да преценят кое е добро и кое е лошо за тях, кое е истина и кое лъжа, и все така...
  • 100 no name no face no number

    15 3 Отговор

    До коментар #44 от "Весела Константинова":

    И така трябва да бъде и днес. Браво на реда и дисциплината тогава. А вие явно сте била от онези......
  • 101 П К П

    5 2 Отговор
    Па една поцинкована кофа да беха сложили!
  • 102 Готин

    19 2 Отговор
    Щом ме докарахте до там да говоря, че преди бе по-спокойно, по-сигурно и хората бяха човеци, то найстина полжението е майката си трака!
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Хахахаха

    15 3 Отговор

    До коментар #40 от "Кел файда":

    Абе кве глупости пишеш я каже кой набор си че да ти повярвам как не си могла да четеш литература каквато си поискаш и дънки не си могла да носиш дънки на бетака бол на божурище до мотела сърбите продаваха всичко даже неща който и днес не си виждала в кореком дънки колко искаш да в училище няма как да носиш дънки имаше униформи както и в Англия има там да си видяла ученичка под полата с дънки ама ти понеже си бела с престилка о извинявай за накърненото достоинство хахахахх
  • 105 комунист

    17 5 Отговор

    До коментар #68 от "free man":

    Ха, тарикат ли си или си просто неук, не знам, но точно ти си манипулатора. Това, за което говориш не се нарича "плащане". "Плащане" е когато даваш нещо точно за конкретно инициираното отношение , при което получаваш определена стока или услуга. Създаването на общ разплащателен масив за общ масив от потребление е съвсем различно икономическо събитие с дълбок социален смисъл и не е измислица на соца. Чрез него многократно се повишава потребителната стойност на консумираното без да се променя производствената му стойност. Така всички ние "като държава" помагаме на всеки от нас "като индивид". По този начин например се пречи на пияницата да предпочете да си даде парите за ракия и цигари вместо за лечението на детето му. Спестява се притеснението на всеки дали да си позволи скъпо лечение. Според комунистическата идеология държавата трябва да служи на хората. "Всички ние" за "всички нас". Капиталистическата държава служи само на олигарсите и богатите потомствени хрантутници, които нямат нито един смислен трудов ден в живота си, но притежават многократно повече богатство създадено от труда на другите.
  • 106 Гост

    21 4 Отговор

    До коментар #27 от "Децата":

    Така е, колежке. Имаше и мързеливи, които мразеха ръчният труд и само гледаха да скатаят от бригадите. Сега децата не се тормозят по бригади на слънце, да се учат на труд, но пък се събират по мазета да се напиват и да се боцкат. Голяма радост, ви казвам. Добре, че дойде тази демокрация, да станем хора - роби на европейците, но хора по документи. Радвайте се, колежке.
  • 107 Гост

    15 5 Отговор

    До коментар #31 от "Гаргамел":

    Ей, глау4! Продукцията, която "некадърдните" тогава произвеждаха, беше в пъти повече от сегашната, заедно с подкрепата на еврофондовете, субсидиите и цялата пасмина от чуждестранни инвеститори, която не може да ви изкара от летаргията, в която сами се набутахте. За сол не можете да си изкарате сега. Да ти е ясно!
  • 108 Сърп и чук

    19 5 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    Съседката е на 70 години и си прави зъби - 350 лева половината челюст /горна или долна/, не съм я проверявал от 15 години! Счупиха се и даде още толкова на друг специалист! Баба ми по време на соца бе в болница заради пневмония цели 28 дни без да плаща стотинка. Не като сега клинична пътека 5 дни и отивай да загиваш в къщи! Докато е в болницата отива при зъболекаря да и вземе мярка за зъби - 5 лева, но не бяха удобни. Нова проба и изработка - 5.60 стотинки. Изключително и бяха удобни, дълги години се препитава с тях.
  • 109 Гост

    21 0 Отговор

    До коментар #40 от "Кел файда":

    Както казах, строят беше тоталитарен. Можеха да приложат демократично управление без да разрушават хубавите неща. Нямаше нужда да се съсипват здравеопазване, образование, обществен ред и предприятия с готови кадри и машинен парк. Но идеята на прехода не беше ние да спечелим, а неколцина да ни окрадат. Так и стана.
  • 110 Гост

    25 6 Отговор

    До коментар #43 от "Сесесере":

    Ало, историка! Трите национални катастрофи са били по царско време. Онлайн обучението почна да показва първите си жертви. Утре ще обвиниш комунистите за паденето под турско.
  • 111 Гост

    19 2 Отговор

    До коментар #44 от "Весела Константинова":

    Госпожо, в кое елитно западно училище няма униформи и не следят строго за спазването на дрескода им? Дори в някои провинциални гимназии в САЩ имат униформена политика за учениците си. Хайде и ние да сме ходили на запад и да сме видели това онова.
  • 112 Бай Шиле

    17 4 Отговор

    До коментар #54 от "Нека оди бос":

    Да,пътуването на Запад не беше свободно.Това е глобална стратегическа грешка на Живков.Не е успял да се пребори с Москва по този въпрос.Така както Тито успя и нищо трагично не се случи в Югославия.Но да се отричат успехите на същия този Живков е глупаво или платено.Факти не се отричат.Някой да си спомня решетки по прозорците и ровещи в кофите по време на соца?
  • 113 Диана

    5 0 Отговор
    Какъв е този гигант чавдарче със синя връзка? 😅
  • 114 Гост

    14 4 Отговор

    До коментар #88 от "съвременник":

    Но твоите родители си купиха нова кола през соца, а сега ти не можеш и караш само старите ихвърлени боклуци на запада.
  • 115 комунист

    15 4 Отговор

    До коментар #84 от "жоро уудстока":

    Ха, ха още един тарикат, дето слага каруцата пред коня. Аз сега ще ти обясня как всеки, който е имал нормално семейство, въздиша по комунизма, включително и троляците на империализма. Когато беше малък мама и тати работеха ли за да имаш ти всичко, което ти трябва без да работиш? Моите - да. Знам, че ме обичаха и затова когато остаряха и не
    можеха да работят аз правех, колкото мога същото за тях до погребението им. Принципа на комунизма е: "от всекиго според възможностите, на всекиго според нуждите". Точно този принцип формира семейството като основна обществена единица. Той е БИОЛОГИЧНО обусловен феномен сред бозайниците и съществува от милиони години. ВСЕКИ НОРМАЛЕН ЧОВЕК въздиша по детството си заради комунизма, а не обратното (по комунизма заради детството си). Но не всички сме нормални. Има и психично увредени хора от тоталния страх, който капитализма насажда на всички като регулатор на човешките взаимоотношения. Но комунизма е на Земята от преди човека и когато тотално го унищожат ще изчезне и човека. Те ви го казват в прав текст: трансхуманизъм. ПарАта ги е излъгала, че са богоравни и баламурниците си вярват, че чак се въодушевяват...

    Коментиран от #132, #146, #149

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Ирина

    6 3 Отговор

    До коментар #93 от "asd":

    Помня в училище имаше зъболекарски кабинет, лекар и медицинска сестра. Сега незнам дали още има тези грижи за децата. В онези времена държавата имаше нужда да отгледа здраво и мислещо поколение за работа във всички сектори. Сега просто нямат нужда от кадри. Роботиката замества работници, които имат нужда от заплати, ваканции, болнични, майчинство и пенсия а всичко това е тежест за държавата. За това е нормално днес да има " чистка " , ненужните гърла трябва да изчезнат. Ще изчезнат журналистите, сервитьорите, адвокатите, учителите и много други професии с използването на 3D принтерите.
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 кгб

    0 0 Отговор
    мод е раторе купи си вазли н и си го .........
  • 120 кгб

    0 0 Отговор
    мод е раторе сега по -у баво ли тие
  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 кгб

    2 0 Отговор
    мод е роторе зе това другпът нетрий безобедни но верни неща
  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 кгб

    1 0 Отговор
    мо де ра то ре за га щи се свъ р шиииих
  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Язе

    9 1 Отговор
    А защо не виждам името на аФтора?
    Страх от читателската любов ли?
  • 129 Язе

    8 0 Отговор

    До коментар #65 от "Щирлиц":

    Даа , стига да доживее до пенсия....
  • 130 комунист

    18 3 Отговор
    И да знаете, че никоя "демокрация" по света не ви осигурява никакви, даже и най-важните "човешки права и свободи". Права и свободи сте имали само при мама и при тати, ако сте имали нормално семейство. Всяко хубаво преживяване в съвременния свят е случайно и трябва да се възприема като временно явление за да понасяте по-лесно шамарите на живота. Никога капитализма няма да може да ви създаде чувство на сигурност. Ще имате живот на хамстери безмислено въртящи въртележка в клетка. Ще трябват повече лудници.
  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 13 Отговор

    До коментар #115 от "комунист":

    Една от грешките на прехода от „социализЪМЪТ” е , че не се организираха заведения за превъзпитание на комунисти. Затова още дълго ще четемЕ и слушаме идиотщините Ви.
  • 133 фактите

    19 4 Отговор
    "Мизерията" на соца си беше всъщност разцвет. И не, не страдам от носталгия - това е най-лесният ви контра-аргумент, но е лишен от смисъл. И през тази "мизерия", имаше много добро образование, нямаше дрога в училищата и децата не ставаха идиотчета под нейното действие; нямаше гладни и лошо облечени с боклуци от пазара в Одрин или Истанбул - имаше качествена конфекция (без лукс) от естествени материали; нямаше наелонови пликове, които цял свят едва сега забранява; имаше наистина равенство между жени и мъже - нещо за което сега се бори светът; имаше безплатни обяди (с истински продукти) за деца от семейства с доход под даден праг; имаше равен достъп до здравеопазване и имаше истински лекарски кабинети във всяко училище. Сравнете го с това, което е днеска и ако в соца е било "мизерия" според автора, следва, че сега сме в ада. Но явно авторът е получил адски мизерното си образование след 1990 година и то обяснява елементарните му, повърхностни, с привкус на долна и лъжлива пропаганда писаници.

    Коментиран от #137

  • 134 ъхъ

    16 4 Отговор

    До коментар #47 от "жоро уудстока":

    Да, сега ходят свободно до Гърция и Италия да гледат старци, по 24 ччаса в денонощие да работят и да нямат никаква трудова или социална защита. Но пък ходеха тогава с достойнство два пъти в година на почивки за по 15 дена, не за една събота и неделя да натопят крак в морето
  • 135 поздравления

    12 4 Отговор
    Поздравления за учителите и децата за тази хубава инциатива и хубавото ѝ изпълнение! Браво!
  • 136 Последния софиянец

    5 7 Отговор

    До коментар #6 от "Вова император":

    Ти брачет какви ги дрънкаш? Кога България е била по добре от Канада? Канада е по добре и от САЩ !!!
  • 137 Дългия

    9 16 Отговор

    До коментар #133 от "фактите":

    Ама не думай направо беше цвете! Партийните деятели си пазаряха от Кореком и Квеле а ние обяснявахме на децата, че татко не може да пазари там ! А за чакането да си купиш кола около 20 г. Обаче партийците купуват една лада от Кореком и я пподават за два пъти по висока цена!? А за режима на тока и водата? Развивахме техническа мисъл с изобретения за осветление ,готвене къпане и т.н. ! Ами телевизията? - две програми едната свършва в 22.00 другата в12.00 ,на покривите беше гора от антени да се опитаме да хванем някоя Турска или Гръцка.... Абе направо супер, да излезеш извън България граничи с невъзможното и ти разрешаваха 60лв да смениш! Червени боклуци никога повече!
  • 138 Сърп и чук

    14 1 Отговор
    Тогава тук имаше само един университет в който завършваха комунистите, а мен и Бойко Борисов не ни допускаха да завършим на Запад и останахме прости милиционери! Сега имате 100 университета, които бълват кадри калинки за даржавната администрация!
  • 139 Нане

    9 0 Отговор
    от де тука изникна учителя по научен комунизъм и политикономия на социализъма др. Ив. Костов? Др. означава не доктор а другар.
  • 140 Чичо от село

    14 5 Отговор
    Имаше ред! Циганите бяха дисциплиниран! Престъпниците бяха малко и бяха хващани бързо,осъждани и затваряни! Имаше заслужени смъртни присъди! Една заплата беше достатъчна за двуседмична почивка! Училищата и университетите даваха истински дипломи за истински знания! Такова чудо като наркотици беше непознато! В България се ядяха само БГ плодове и зеленчуци, а също месо и млечни продукти! Бригадите в селското стопанство бяха време за най-големите купони за учащите се! А тази драскачка да провери и сравни къде е била България по икономически показатели в Европа преди 40 години и къде е сега!
  • 141 Жоро

    9 4 Отговор
    Марче марче толкова си продажна
  • 142 панчо виля

    7 1 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    Така беше колкото и да не искат някои да си го признаят.
  • 143 При

    14 3 Отговор
    Най-висок процент собствени жилища , по селата се раждаха световните ни шампиони , в училище нямаше дрога , и за 4-ка ти изпотяваха задника. Да каже тогава в развитата Западна Германия колко хора са на квартира , автомобил на изплащане , и реално са твои само дрехите на гърба. Да спомена , че в момента работя и живея не лошо благодарение на знанията и уменията придобити по време на "лошият соц" , щото ако трябваше да се уча в последните 30 години на демокрацията щях да съм кръгла нула , и дори нямаше да го осъзнавам.
  • 144 Пацо Пърцуцата

    13 2 Отговор

    До коментар #66 от "Кел файда":

    Кво сте слушали тайно не знам. Аз съм набор 1970 и не сме се крили, носехме си дънки, пиехме количка и се слушахме метъл на спокойствие .
  • 145 Тимурлан

    8 0 Отговор

    До коментар #77 от "Посетител":

    Слушахме разбира се метъл , и мъкнехме едни касетки , но в час на класният влизаше психолог , и в съвсем приятелски разговорен тон , ни обясняваше да не приемаме всичко това което ни се поднася , като прости консуматори , да го подлагаме на съмнения , да отсяваме зърното от плявата , да не изпадаме в състояния на психози , зависимости , и шизофрении вследствие на тази музика , и света не е само тази музика , че много от текстовете са цинични , други подтикват към самоубийства , и разврат , да се пазим да мислим с главите си , и те така .

    Коментиран от #152

  • 146 жоро уудстока

    5 4 Отговор

    До коментар #115 от "комунист":

    Едва ли имаш капацитет/означава възможности-да те светна/да ме поучаваш ,но имам молба:дай ми координатите на осъщественият комунизъм.Бих искал лично да се уверя.Само дано няма нужда от открит лист,право на постоянно жителство,да си бил активен борец и други подобни нещица от ретроградното време,в което явно още живееш.Все пак сме в 21 век...Чакам...
  • 147 Мария Ласкин! Имаше един полковник

    12 2 Отговор
    Ласкин от времето на Соца!!?? Трябва да си от същото котило!! Отиди Мария в Северозападна, и виж, как живеят хората в 21век,2021год Община ГДамяново беше с 18села предиэ5-6 години и 5000 чонека, сега е с 13 села и 2500човека население, Общината!! от, които70%. бесзъби баби и старци, куцащи!!! 31год Демокрация!!! Какво показваш как е било преди 50 -60год???Сега хората искат да живеят, тези преди 50-60год ги няма вече, Ласкин!Не Отвличай вниманието на децата от днешния ден!!
  • 148 херодот

    3 9 Отговор
    Абе през турско си беше най-добре ама сте малки и непомните.....
    KRETENISМОTANIсте!
  • 149 жоро уудстока

    6 6 Отговор

    До коментар #115 от "комунист":

    Ей,мълчиш като комунист на разпит!Не бъди егоист-кажи къде е построен този пусти комунизъм,да се облажим и ние,простосмъртните.Тука има и други утописти-комунисти,ама и те не казват,даже и като "сипват в раните им сол,като жар".Или пък в тази страна на мечтите ходят само родата на активни борци?!
  • 150 1122333

    14 2 Отговор
    Когато изучавахме поезията на Смирненски и се чудехме, че има страни в които хората ровят по контерите за храна, а днес е масово явление в България!
  • 151 ФАКТ

    6 1 Отговор

    До коментар #27 от "Децата":

    Я стига ! Лъжеш та се късаш !
  • 152 Посетител

    3 0 Отговор

    До коментар #145 от "Тимурлан":

    Същите разговори са водени и с нас и точно със същите аргументи! Впрочем, съвсем адекватни - според мен. То и сега си е така - да не се приема нищо за чиста монета, да се мисли, преценява... Но, наистина от Комсомола в нашия край се ангажираха с разпространението на този род музика, рока, та да се намали силното сръбско влияние в нашия край! А то бе сериозно! БНТ кога стана денонощна - чак 2000-та, май! Навремето Радио - телевизия Белград (РТБ) имаше силно присъствие в нашите домове, чисто и просто техният сигнал бе с много по-добро качество, пък и съдържанието на програмите! Две целодневни телевизионни програми, с разнообразно съдържание, всички нови западни филми, само 2-3 месеца след кинопремиерата им се появяваха по телевизията! Спортни предавания: футбол, волей, баскетбол... Спомням си "Спортска среда (Спортна сряда)" - мачове от Германия, Франция, английското първенство... Не че не се предаваха и по Българска телевизия, но просто коментарите там бяха много по-интересни! Евровизията - сега, за едни е интересна, за други е досадна, но навремето си беше събитие! Или Сан Ремо конкурса...Та, това са фактите!
  • 153 Хубаво, ама

    0 0 Отговор

    До коментар #88 от "съвременник":

    сега кажи и другото...като си казал а, кажи и б, за да хване дикиш!
  • 154 Чофи

    11 3 Отговор
    През соца имаше много придобивки.Премиера Иван Костов с лека ръка ги премахна.
  • 155 потребител

    7 1 Отговор
    Анонимен пасквил.
  • 156 Жалки добичета

    10 2 Отговор
    Не знам коя е Мария Ласкина, но явно е пълен дебил,след като нарича мизерия,времето,когато България имаше 30 икономика в света и на 27-мо място по брут.продукт на глава от население пак в света.Когато здравеопазването и учението бяха безплатни, и всяко семейство без изключение ходеше минимум поне 2 седмици на море,а децата отново безплатно на летни лагери.Какъв мизерник трябва да си,след като няма виртуална база за сравнение от преди и сега.Само дебил или нискоинтелигентен примат,може да каже че сега сме добре а преди сме били зле.По изчисления на международния валутен фонд,който борави с данни от България,едва 15 000 от 6 милиона население притежават 200 милиарда,а останалото население от 5,985 000 притежават едва 500 милиона.Такава мизерия,неравенство и беднотия,България не помни и от времето на турското робство.Тогава е имало за всеки да се нахрани,за разлика от сега..В момента освен че сме най бедната държава в Европа и Африкански държави като Габон, ни задминават по средна работна заплата.И точно такива като Костов,трябва да трият наровете в затвора до живот,след като допринесе за унищожаването на българската икономика и българската армия.И със 500км.ч.да карате,не може да възстановите това което унищожихте и за 50 години,за да постигнете нивото на 90-те.Жалкари.И носталгията и фактите са две различни неща.

    Коментиран от #157

  • 157 некомунист

    2 8 Отговор

    До коментар #156 от "Жалки добичета":

    Толкова сме бедни,че опашките на границата за чужбина/която гледахме през крив макарон/са километрични.Всяко семейство има поне по една кола.Може и втора ръка да е,но не лежим под тях,както под руските боклуци.Не вярвам да имаш нещо руско у вас,плачко!И -няма нищо безплатно-аман от това безплатно и две почивки.Безплатното беше от удръжките ни и затова заплатите ни бяха мизерни.Кадърните и работливите успяват навсякъде.Мрънкат хора несвободни по дух,харесващи Берлинската стена и лагерите,робите.Никога няма да се променят бетонните глави на мързеливците!Ако беше читав недоносчето-комунизъм щеше да го бъде!
  • 158 Заради

    1 5 Отговор
    Училищната зъболекарка , преди 55 години, в 135-то ОУ” В. Андреев”в София , рано загубих много от зъбите си. Отвори зъба и не се сеща да ми го излекува, а аз чавдарче. За материалите и зъболекарската машина, с едни кръгли ремъци, за задвижване. Псевдо грижа беше.
  • 159 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 1 Отговор
    паметник във всеки голям град трябва да има на тато, бащицата на народа

    може да нямаше банани но целия запад ни завиждаше , имахме армия от която се страхуваха нашите южни съседин имахме фабрики и заводи които работиха на по 3 смени произвеждахме и компютри на световно ниво имахме и здравеопазване, сега сме разграбени и разпродадени
    никой в онова време не се претисняваше колко пари ще му е тока прасетата ги хранеха с хляб защото беше почети без пари гладни нямаше, не лъжете младите какво е било още има живи дето ще ви кажат че е било в пъти по добре от сега

    14 дена на море+14 дена на балкан лятото това законно и почети без пари на базите за почивка имаше и лагери за учениците също без пари сега какво има?
  • 160 Даамм

    0 0 Отговор
    Комунизмът винаги ще чука на вратата и по главите на онези общества, които копаят бездни от икономически неравенства. Комунизмът е кошмар за паразитите, защото заплашва богатството им, получено най-често чрез грабеж на труда на другите. Но ако искаш да провалиш една добра идея, дай я на българите. И "демокрацията" ни днес е като вчерашния ни "комунизъм".
  • 161 ИдаЕтак

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "хайл":

    И да е така, малците получават 100х100 = 10 000 лв. / месечно, ама наистина не всички получават толкова, уверявам те, ако си от тях ... другите не са така.
  • 162 До всеки комунист русопитешки идиот

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "КОНТРАТА":

    Тия работи дето сравнявате преди как е било с днешния живот са грешни. Защо не сравнявате времето на комунизмът в България и как се е живяло през това време в САЩ или Германия? Да не би те да са нямали 100 пъти по-добри неща от това което е имало преди? Не го правите нали? И като харесвате толково комунягите, защо не имигрирате в Северна Корея или Русия? Вие даже не сте и истински Русофили и комуняги. Вие сте мързеливци, паразити искащи пак да препитават на гърбът на избитите, ограбените на сила българи. Предлагате ми комунизъм за решение на всичките ни проблеми днес, вместо да използваме свободата си и да променим нещо. Ама така и така заговорих за свобода, като сте такива заклети комунисти, махайте се от капиталистически построеният интернет, не гледайте филми и не слушайте западна музика, както и не карайте западни коли. Лицемери сте.