Last news in Fakti

7 Юни, 2021 14:44 7 556 28

Бил Браудър: Санкциите по "Магнитски" реално са финансова смърт

  • бил браудър-
  • сергей магнитски-
  • санкции-
  • сащ-
  • соня колтуклиева

Силно се съмнявам, че която и да е адвокатска кантора би могла да извади някого от списъка, заявява финансистът, чийто адвокат е бил Сергей Магнитски, пред Соня Колтуклиева и 5gmedia.bg

Бил Браудър: Санкциите по "Магнитски" реално са финансова смърт - 1
Снимка: БГНЕС-архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Соня Колтуклиева: Здравей, Бил. Сигурно вече знаеш за санкциите, наложени на 2 юни от САЩ на български граждани и фирми по Global Magnitski Act. Какво всъщност означават тези санкции?

Бил Браудър: Означават, че лицето, на което са наложени, е на практика осъдено на „финансова смърт“. Никоя банка в света няма да поиска да работи с него; всички договори с международни компании ще бъдат прекратени; кредитните му карти стават невалидни, а получаването на входни визи, за държавите, които ги изискват, ще бъде изключително трудно.

Соня Колтуклиева: Може ли да се очаква да има законови и финансови последствия за тези хора в България и в другите страни от Европейския съюз?

Бил Браудър: При нормални обстоятелства, България би трябвало да е предприела действия срещу тези хора много отдавна по обвиненията, за които те са санкционирани от Съединените американски щати.

Фактът, че това не е сторено, показва слабости в българската правораздавателна система и крещи за необходимост от промени. Така че, да, трябва да има действия в България и ЕС, които да отразят предприетите от САЩ мерки.

Соня Колтуклиева: Смяташ ли че и българският парламент трябва да приеме „Закон Магнитски“, както направиха Великобритания и Канада?

Бил Браудър: Аз съм поддръжник на схващането, че всички държави, в които се претендира, че има върховенство на Закона, трябва да приемат текст, подобен на „Закона Магнитски“. Това включва и България.

Соня Колтуклиева: Мислиш ли, че тези санкции ще имат последствия за политическия живот на България и за предстоящите парламентарни и президентски избори?

Бил Браудър: Мисля, че те осветяват много ярко корупцията в България и как е допуснато тя да достигне това равнище.

Да се надяваме, че това ще предизвика политически дебат и действия за разчистване на корупцията в страната и много кандидати ще наблегнат на този въпрос в своите кампании.

Соня Колтуклиева: През 2017 г. в изявление на Държавния департамент във връзка с разследване по Global Magnitski Act бе включено и името на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. В обявения вчера списък неговото име липсва. Имаш ли представа защо?

Бил Браудър: Не съм в течение с вътрешните дебати в Държавния департамент.

Соня Колтуклиева: Г-н Делян Пеевски обяви, че неговите американски адвокати – Morgan Lewis Consulting (до колкото знам ) ще предприемат „всички законни действия срещу този документ“. Какво мислиш, че могат да постигнат? Могат ли по съдебен ред да предизвикат отмяната на тези санкции срещу г-н Пеевски?

Бил Браудър: Откакто Законът “Магнитски” влезе в сила преди 5 години, до този момент само един човек от стотици, на които са наложени санкции, успя да се пребори да бъде изваден от “Списъка Магнитски”. Това предизвика такъв политически скандал, че въпросният човек беше добавен отново 8 седмици по-късно.

Силно се съмнявам, че която и да е адвокатска кантора би могла да промени тази тенденция.

Соня Колтуклиева: Един от българите, на които са наложени санкции, е доскорошният хазартен магнат Васил Божков, който има 19 обвинения, повдигнати от българската прокуратура, но се укрива в Дубай.

Мислиш ли, че ОАЕ ще го екстрадира в София, предвид факта, че ОАЕ и САЩ имат споразумение за правна помощ?

Бил Браудър: Властите в Дубай почти никога не сътрудничат на никое международно разследване, така че не вярвам този акт да промени каквото и да било. Освен, ако САЩ не решат да упражнят натиск върху тях, за да го предадат на София.

Уилиям (Бил) Браудър е британски финансист, роден в Принстън, Ню Джързи, САЩ, през 1964 г..

Той е един от създателите и изпълнителен директор на Hermitage Capital Management, който за няколко години е най-големият западен инвеститор в Русия.

Учил е в University of Chicago и Stanford University.

През 2005 г. Бил Браудър е изгонен от Русия и е обявен за заплаха за националната сигурност. Неговият данъчен адвокат Сергей Магнитски е арестуван, след като е свидетелствал за корупция и рейдърство и умира в затвора.

През 2012 г. президентът Барак Обама подписва Global Magnitski Act срещу нарушаването на човешките права.

Соня Колтуклиева е първият български журналист, който през 2017 г. прави интервю с Бил Браудър и така името му става известно на широката публика в България.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 бачо

    56 2 Отговор
    Тоя наред ли е ? Я питайте къдравата сю или сачевата или биков и ще ви кажат че всичко си е тип топ
  • 3 Васил Божков

    24 4 Отговор
    Хахаха. Са като вкарам моите хора в парламента, на 11 юни вечерта, на Палмата ще си отворя едно 30 годишно, сингъл малц и да видя каква смърт ме очаква
  • 4 Нещастник

    40 16 Отговор
    Пълни глупости, има много банки нямащи нишо обшо със сащ. Светът не се върти около сащ. Кой се е засилил да превежда пари в сащ

    Коментиран от #11, #25

  • 5 Българка

    29 1 Отговор
    Необходими са спешни действия за реформа във всички разследващи, обвиняващи и раздаващи правосъдие органи! Това задължително преминава през отстраняването на Гешев и Цацаров и подвеждането им под наказателна отговорност!
  • 6 магнитов

    28 4 Отговор
    На практика тоя зако с тия санкции може и да работи някъде, но не навсякъде. Както самият тоя Бил казва, Дубай не съдейства. А Дубай е само едно от местата, където не се съдейства. Така, че ще пръцнат на оная работа на шиши, божков и пр.
    Хората са го казали "Където не става с пари, става с много пари" а изброените по-горе имат страшно много от тях.
    За съжаление, така работи светът поне до тоя момент.

    Коментиран от #22

  • 7 Стоян Александров

    32 2 Отговор
    А такааааа. САЩ сега ще им вземат всичките откраднати пари от НАС БЪЛГАРИТЕ. Честито..... И ние пак сме с пръст в г......а. Честито на Господарите ни оъ САЩ, АНГЛИЯ И ИЗРАЕЛ. Тотален натиск ни оказват. Тотален. Тотална намеса във вътрешните ни работи. Сега пак ще си сложат СЛУГИНАЖКО ПРАВИТЕЛСТВО. БЪЛГАРИЯ ОТНОВО ЩЕ БЪДЕ ГРАБЕНА И УНИЩОЖАВАНА ОТ САЩ, ИЗРАЕЛ И АНГЛИЯ. Райската ни земя е ограбвана постоянно. Сащ тотално ни ръководят по най- злия и прокобен начин. ПОЗОР, ПОЗОР, ПОЗОР. А с Бойко Борисов как е, какво е мнението им за този велик крадец ? Ще не кажат нещо за това ?

    Коментиран от #8

  • 8 магнитарски

    18 1 Отговор

    До коментар #7 от "Стоян Александров":

    Абсолютно си прав за съжаление, ама българското шиле е увлечено в революционен устрем и не вижда как му слагат още един ярем. Радва се на касапина дето точи ножа, понеже си мисли ,че оня го точи ,че да защитава шилето.

    Коментиран от #20

  • 9 Свилен

    12 2 Отговор
    е намерили кого да питат! тояе доказан мошеник!
  • 10 Между другото

    22 0 Отговор
    Тая баба Колтуклиева е върл привърженик на Борисов и Гешев, явно се обръща като фурнаджийска лопата!
  • 11 Алфа Вълкът

    16 2 Отговор

    До коментар #4 от "Нещастник":

    Офшорните компании и сметки също не ги засяга.
  • 12 Хилендарски

    25 0 Отговор
    Хиляда пъти съм писал, че виновника е Невидимата Съдебна ВЛАСТ. Това е Хидрата , която разяжда българия и се храни обилно с нищо не свършена работа. Хиляди заплати, премии, бонуси, привилегии се получават за отлагане, връщане, протакане, забулване, прекратяване на хиляди дела. Докато не се отрежат хилядите глави на Хидрата - ред няма да има.

    Коментиран от #15

  • 13 Шиши

    7 1 Отговор
    🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Стоян Александров

    15 1 Отговор

    До коментар #12 от "Хилендарски":

    Да, прав си. Ок. А сега някой тук да ми напише : Кой, Кои, Някого, Нещо и т.н. ИМА ИНТЕРЕС БЪЛГАРИЯ ДА Е ДОБРЕ ? Всички, целия свят дори с БГ политиците, бизнесмените ни, мутрите ни всички, абсолютно всички имат интерес МАЙКА БЪЛГАРИЯ ДА ОГРАБВАНА И ЗАТРИТА ДОРИ. Само обикновнния народец иска да е добре, но той е мотора на БОГАТСТВОТО НА ВСИЧЙИ КОИТО ВЕЧЕ ИЗБРОИХ. НЯМА ШАНС ЗА БЪЛГАРИЯ..... ТОВА Е.
  • 16 Матей

    12 1 Отговор
    Ккаво означава,нищо не означава.За предвидливи хора като Божков,Пеевски и Ц.Василев празно няма,не са луди да държат всички яйца в една кошница,заделяли са пари за черни дни.Или пък за да духне в Дубай си носи в джоба шепа брилянти,все едно цяла джобна банка за милиони.Само боко се радва на едри банкноти,но за да ги къта подръка,значи се съмнява ,че може да му потрябват,как ще разчиташ ти на еврейски банкерски милости,утре може да измислят някакви магнитски шашми и да ти придърпат паричките,после върви се оправяй.
  • 17 2323

    15 1 Отговор
    На чекмеджето затова вратът му е дебел, защото си държи парите в секциятата и магнити не го ловят
  • 18 мучащите

    9 1 Отговор
    Това е говежди закон за собствена употреба в отвъдокеанския обор.Навън няма никакво юридическо значение.А и САЩ вече никой не ги бръсне за сливи,освен банановите страни като нашата.
  • 19 3.14К

    13 2 Отговор
    Бил Браудър е един от световните финансови измамници, и не е изгонен, а е избягал от Русия.Магнитски е в затвора, като негов съучастник. Кой има интерес да го убие в затвора и това ще върне ли откраднатите пари? Сигурно пак са Петров и Баширов!
  • 20 Ей, браво,

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "магнитарски":

    Каква хубава метафора си измислил! Дано я разберат шилетата!
  • 21 ДаЗдраПерМа

    2 4 Отговор
    всъщност крадеца не случайно си сменя американското гражданство на британско, скритите данъци от кражби рано или късно щяха да го натикат зад решетките. Панамските "хартии" на Фонсека показаха кражби в астрономически мащаби. Периодично руснаците го търсят чрез Интерпол. Освен Магнитски ритна камбаната и Перепелични счетоводител на нелегалните сметки.
  • 22 Щом е така

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "магнитов":

    защо тогава реват? Човекът го каза много ясно - на практика това е "финансова смърт". Кой разбрал - разбрал. Кой не е - ще го разбере по трудния начин.
  • 23 Минувач

    7 1 Отговор
    Цялата американска работа "на умряло куче нож вадят"
    За да им се повярва трябваше да започнат с "главните герои" на корупцията, далаверите и организираната престъпност в България Б.Борисов, Гешев ,Цацаров!
    За съжаление няма смислена опозиция, която трябваше отдавна да организира гражданите и да се свърши тази НАША "работа"!!
  • 24 Вярвай си,че

    7 0 Отговор
    Сметките в офшорни зони са недосегаеми.Да,недосегаеми и под пълно инкогнито,но за теб,за нас,за нашенските юристи.Но за Големия шеф,са отворена книга.Че нали Той ги е създавал.Те са негови,под различни форми.Ти ще кажеш - Не ! На баш- Шефа,ако те попита каква наличност има в касата,или във складовете? Да,ама друг път.Точно от там,ще им източат много милиарди.Толкова,че дори не можем да си представим.А попадналия в магнитната буря ще мълчи като пукал.Дори няма да посмее да ги обяви,за конфискувани.Зашото тук се е подвизавал,едва ли не като бедняк,или декларираното е в пъти,десетки пъти по малко от наличностите в разни офшорки.Сега блокират,и със сигурност ще върнат немалка част на държавата.Но колко ще конфискуват" тихомълком" никой няма да разбере.Точно заради мотива,който ти изтъкваш.Абосолютната банкова тайна!Ако не са предвидили подобен,с ужасяващи последици сценарии отдавна,и да са заделили кешовица за черни дни,не са за завиждане.Но дори и да са го предвидили,са нищожни като сума, спрямо другото.
  • 25 Всъщност

    3 3 Отговор

    До коментар #4 от "Нещастник":

    САЩ върти светът. Горчиляк е истината да знайш :)
  • 26 Генерал

    7 1 Отговор
    Санкциите по Магнитски,да си ги прилагат в Щатите,....вярно да за икономика без производство ,като нашата биха били смърт,но нали те Американците ни лишиха от икономика и ни направиха бедни ,безгласни роби...защо мълчат за Името на политика на висше ниво/Б.М.Б./....и кои са американците ,че да им се кланяме ние ...държавата на 1349 години история,а тяхната няма и 250...от Продажници Политици в България ,стана срамно да се наречеш Българин....Народе...????...и новите...така им вярвах....такива теманета правят на Херо Мустафа/ам.посл./,чак срам ме хваща....Радев...плюеш сам на лицето си ставайки Американска подлига...или и теб те купиха....?????
  • 27 Интервюирайки

    2 0 Отговор
    този мушморок придвижвате интересите на една глобална империя, която с много народи се е изгаврила и чийто икономически практики са меко казано спорни.
  • 28 ежко

    3 0 Отговор
    Финансова смърт?За кого?От кога фирми на Пеевски и Божков се опитват да правят бизнес извън България?Ами никога!Те са силни тук -дето могат да дерибействат на спокойствие.За работа в чужбина и дума не може да става.А и бизнеса на Пеевски е ясен -да прибараме едни готови пари от ежропейско финансиране.Другото е ясно -каквото е пипнал -все е фалирало.Къде е Булгартабак или Лафка?На бунището са.Бизнеса на Пеевски е под мотото "взимам кредит и фалирам банката" - плаща народа.И ако това е бизнес,а не откровено разбойничество, здраве му кажи.А Божков ще не се пробва да направи лотария извън граница?Нали е велик бизнесмен?