Last news in Fakti

8 Юни, 2021 23:00 5 208 53

Парични награди за ваксинираните в България? Няколко идеи:

  • лотария-
  • коронавирус-
  • стимул-
  • вирус-
  • пандемия-
  • пари-
  • награди-
  • ваксини-
  • ваксинация-
  • ес

Крайно време е държавата да направи нещо, за да стимулира ваксинациите

Парични награди за ваксинираните в България? Няколко идеи: - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Лятото дойде, а коронавирусът почти изчезна. Вероятно - само временно. Но настъпи успокоение, сякаш повече няма да се върне. Заговори се дори за сваляне на маските на закрито, а румънците нахлуха по българското Черноморие без никакви тестове, сертификати и ограничения.

За да не се върне вирусът

Единственият начин да не се върне вирусът е този: да се ваксинират колкото може повече хора, колкото може по-бързо. Целта е (или поне беше) до края на лятото делът на ваксинираните да стигне 70%-75%. Иначе е голяма вероятността наесен да се окажем в същия кошмар като през пролетта. Тази цел обаче изглежда все така недостижимо далеч. С една доза ваксина са едва около 16% от пълнолетното население, а с две - към 12%. Твърдо последно място в ЕС. А ваксини вече има колкото щеш и продължават да пристигат (седмично по 400 000 само от BioNTech/Pfizer, от които се използват най-много 1/6). Два милиона дози (засега) чакат в хладилниците. Желаещите обаче са твърде малко. Сред останалите вероятно не всички са принципни противници на ваксините - повечето са просто безразлични или инертни (и във всеки случай - безотговорни). Въпросът е дали и как поне част от тях могат да бъдат накарани да се ваксинират?

Кога хората ще се ваксинират?

Направеното досега по този въпрос е твърде малко. А възможности има. Нека първо да премахнем принудата. Макар че някакви меки нейни форми съвсем не са изключени. И на практика вече съществуват - мнозина, например, вероятно тепърва ще се ваксинират, за да се сдобият със съответния сертификат и да могат по-лесно и евтино да идат на море в Гърция или да пътуват другаде из Европа. Сред останалите възможности най-напред са по-меките и неагресивни методи на убеждаването. В това отношение вече има някои добри примери. Да кажем, когато ваксините са по-близо до хората - изграждане на ваксинационни пунктове по паркове и плажове, мобилни екипи по селата. По основните телевизии пък вървят два клипа - единият български, другият на ЕК. Клиповете са добри, но няма да свършат много работа. Защото чисто агитационната (или, както се казва, комуникационна) кампания трябва да бъде доста по-масирана, агресивна и най-вече - по-точно прицелена. Както се изрази главният здравен инспектор: "Кой когото харесва, трябва да чуе от него колко е важно да се имунизираш".

Стимулите - хамбургери, таблети, апартаменти, милиони

Има и по-силно въздействащо средство - материалните стимули. В това отношение не е направено нищо. А по света има изобилие от най-разнообразни работещи примери. Във Вашингтон предлагат бира за всяка поставена доза. В Ню Йорк - хамбургери с пържени картофи или билет за мач на Yankees. В Ерусалим разиграваха таблети сред младите, които заведат родителите си или друг възрастен да се ваксинира. Ваксиниралите се московчани над 60 години получаваха намаления в магазини и аптеки.

На много места в света се разиграва нещо като ваксинационен хазарт. Лотария за ваксинирани в щата Охайо всяка седмица раздава парична награда от 1 милион долара плюс една стипендия за колеж. Вече има излъчени двама нови милионери и двама стипендианти. Само през първата седмица броят на получилите първа доза ваксина се увеличи с 33%. В Тайланд лотария разиграва крави. А в Хонконг - апартамент на стойност 1,4 милиона долара, 20 банкови карти с по 13 000 долара и 60 000 самолетни билети. Полският държавен спортен тотализатор следващия месец ще проведе лотария, в която най-големите печалби ще са 1 милион злоти (274 000 долара) и хибриден автомобил.

Със сигурност и в България могат да се измислят подходящи стимули за различни групи от населението. Да кажем - безплатни хранителни продукти за хората в по-малките населени места и ромските махали. Или безплатен тото фиш и безплатни лотарийни билети. В страна, в която директната реклама на хазарта е забранена, но въпреки това залива телевизионния ефир, желанието на хората да си опитат късмета може да се използва за благородна цел в една ваксинационна лотария с щедри печалби. Това няма да е разход, а далновидна държавна политика. Защото вложените средства ще се изплатят многократно от спестените впоследствие здравни разходи и щети за затворени бизнеси. От избегнатите страдания на болните и спасения човешки живот. Само че трябва да се действа бързо, защото вече сме много закъснели.

Автор: Ясен Бояджиев


Поставете оценка:
Оценка 2 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 yordan

    136 12 Отговор
    НИКОЙ НЕ ИСКА ДА СИ ПРАВЯТ ОПИТИ С НЕГО,

    Коментиран от #11, #46

  • 2 Тиквен

    66 5 Отговор
    медал !
  • 3 Социолог

    32 29 Отговор
    Прoучвaнeтo e c нeзaвиcимo финaнcирaнe.

    Допитването е направено между 1-ви и 6-ти юни.
    Анкeтирaни са 1042 произволно избрани
    пълнoлeтни български грaждaни от цяла България.

    Въпросът:
    "За кого ще гласувате на 11 юли?"

    След обработката на отговорите,
    резултатите са следните:

    Има такъв народ 21%
    Изправи се мутри вън 18%
    Демократична България 17,3%

    ДПС с малко над 15,1%
    БСП около 4%
    ГEРБ пoд 3%
    Обединени патриоти 0,3%

    Това са само част от резултатите

    Наблюдава се свиване дори на твърдите ядра на партиите.

    На обществените нагласи, най-силно се е отразило
    санкциите на САЩ по закона Магнитски.

    Коментиран от #6, #14

  • 4 Последния Софиянец

    96 8 Отговор
    За изпитания на нови лекарства се плаща на доброволците.
  • 5 Сънчо

    13 19 Отговор
    ...на есен-с песен
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Не не и пак не

    98 12 Отговор
    ТЕЗИ НЕ РАЗБРАХА ЛИ ЧЕ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД НЕ Е ТОЛКОВА ГЛУПАВ, ЧЕ ДА ПОЗВОЛИ С НЕГО ДА СИ ПРАВЯТ ОПИТИ СЯКАШ СА БЕЛИ ОПИТНИ МИШКИ ?

    Е НЯМА ДА СЕ ВАКСИНИРАМЕ ПЪК, АКО ЩЕ И САЛТА ДА ПРАВИТЕ.

    ВИДЯХА, ЧЕ ХОРАТА НЕ ПОДДАДОХА ДОРИ КОГАТО ГИ ЗАПЛАШИХА, ЧЕ НЯМА ДА МОГАТ ДА ПЪТУВАТ В ЧУЖБИНА И СЕГА СЕ ЧУДЯТ КАК ДА ГИ ИЗЛЪЖАТ, ЧЕ ДА СИ ПЛАСИРАТ "ВАКСИНИТЕ".
    ТО НЕ БЯХА ВАКСИНАЦИИ В ПАРКОВЕТЕ, ТО НЕ БЕШЕ ЧУДО. СЕГА ОЧАКВАМЕ ДА ЗАСТАНАТ НА ВХОДОВЕТЕ НА ГОЛЕМИТЕ ХРАНИТЕЛНИ МАГАЗИНИ И ДА АГИТИРАТ ХОРАТА ДА СЕ ВАКСИНИРАТ.
    НЯМА ДА СЕ УЧУДЯ, АКО ЗАПОЧНАТ ДА ЗВЪНЯТ ПО ВРАТИТЕ НА ЖИЛИЩАТА НА ХОРАТА ДА ИМ ПРЕДЛАГАТ ВАКСИНАЦИИ.

    Е НЯМА ДА СЕ ВАКСИНИРАМЕ ТОВА Е. КОЙТО СЕ Е НАБУТАЛ С ПАРИ ЗА ТЕЗИ ВАКСИНИ ДА СИ БЕРЕ ГАЙЛЕТО.
  • 8 провинциалист

    80 9 Отговор
    Е тука статията се размириса: "Единственият начин да не се върне вирусът е този: да се ваксинират колкото може повече хора, колкото може по-бързо."
  • 9 DW-пропаганден машинен

    95 8 Отговор
    Идиотите от DW да престанат с още по-идиотските си "идеи" и пропаганди! Ако искат и по 10 ваксини да си слагат отзад и по една директно в тиквите, но да не подстрекават и подбуждат, към нещо което не е медицински доказано, като безопадно, дори напротив вече има безброй смъртни случаи и осакатени заради ваксините ! Престанете с това гнусно промиване на мозъци!

    Коментиран от #33

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 бл.134 в Зап. парк

    25 12 Отговор

    До коментар #1 от "yordan":

    5000 за първа доза ! Или си махайте ваксините
  • 12 Ковид

    49 5 Отговор
    Септември когато ни напръскат отново всички са кюпа.
    Няма ваксиниран или неваксиниран.
  • 13 Госあ

    15 14 Отговор
    Лично за мен, най въздействащо ще бъде когато имам избор от ваксини. Истински, изпитани и безопасни препарати. Дори нямам претенции дали ще бъдат китайски, руски или скоро- френски.

    Коментиран от #19

  • 14 Абе

    44 7 Отговор

    До коментар #3 от "Социолог":

    Дори това дето си написал да не е съвсем вярно все пак е пределно ясно, че герберастите са аут от голямата игра а това е най-важното за момента! Но темата е за ваксините.......както каза коментар №1 никой не иска да си правят експерименти с него, и шепа хора и компании да забогатяват на гърба на милиарди други, на които са пуснали изкуствено създаден вирус(това се знае още от самото начало на пандемията)с идеята да намалят броя на хората по Земята, като същевременно с това пълнят банковите си сметки! Пък ако някой си мисли, че като се ваксинират всички и проблема ще бъде решен значи живее в някакъв свой измислен свят.......просто наесен(като всяка друга есен) ще пуснат новата вирусна партида и цялата история пак отначало.......сега просто слънцето убива вируса, който е чувствителен към УВ лъчите. Тва лято има европеско по футбол и олимпиада, тъй че за малко може да спрат да ръсят от вируса, кратка почивка дето се вика. А намалянето на заболелите вместо на слънцето и намаленото изкуствено пускане на щамове БОДРО И КОМПЕТЕНТНО ще бъде обяснявано с големия процент ваксинирани и прекрасните ефективни ваксини........е да, ама не! Пък какво са запланували за по-нататък направо ви е бедна фантазията.......!
  • 15 Уса

    39 5 Отговор
    200 хилки на доза +безплатна застраховка живот 10години.Човешкия живот е по-сложен и безценен от това на най-скъпия автомобил
  • 16 смях

    58 3 Отговор
    И ще подкупвате хората с хамбургери. Ама вие сериозно ли го мислите това:)
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Хайа

    40 8 Отговор
    Награди? По-скоро пари за свещи.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ха ха ха

    46 6 Отговор
    Нямате толкова пари на земята, които да ме ваксат 😁
  • 21 антиваксър

    31 4 Отговор
    То ако беше толкова хубаво и Борисов щеше да се ваксинира и щяха да му дадат колкото си пари поиска.
  • 22 Бивш канадец

    59 4 Отговор
    От самия факт, че шефовете на АЗ, Пфайзер и Модерна не желаят да се ваксинират, ми светва червената лампичка. А у нас - от 240 търтея в парламента и още толкова в МС единствено Ботокса се боцна (но неизвестно с какво). Което е почти 100% гаранция, че има нещо мнооооого гнило в цялата тази истерия! Или, както в стария виц - предпочитам да си умра без лекарска "помощ"...
  • 23 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    14 6 Отговор
    Не ваксинирана бг е 42/100000,днес и е на едно от призовите места в ЕС.За разлика от бг,ваксинирана великобритания е 87/100000,а там където е уж добре Италия 67/100000.........

    Коментиран от #31

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Добре дошли при бай Марин

    54 5 Отговор
    Докъде я докарахме.Да си разиграваме живота на тото за две филийки хляб и бира.То за кроманьонци ни взимат вече.😅
  • 26 Джипко

    24 4 Отговор
    Да да никой да не е л.у.д. да каже: ела меци ме изяж.
  • 27 dfu

    37 3 Отговор
    "Твърдо последно място в ЕС"

    Това е най-хубавото последно място от всичките ни останали негативни рекорди! :D
  • 28 ККК

    11 12 Отговор
    Абе какви награди бе? Оставяйте ги да ритат камбаната ще се отървем от ненормалници !
  • 29 Последния софиянец

    7 23 Отговор
    Аз се ваксинирах ,за другите не ми пука
  • 30 мнение

    10 12 Отговор
    никакво ваксиниране,да плащат китайците репарации до дупка вината е техна
  • 31 Да бе да

    7 29 Отговор

    До коментар #23 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Пак манипулации и глупости. А в Изриел защо не написа колко е? В България където напълно ваксинираните са само 9%, а тези с поне една доза са само 12% общата смъртност за ден е 41 човека на милион. А в Изриел където бяха “много тъпи” да се ваксинираха масово и бързо при напълно ваксинирани 57%,и с поне една доза 60% общата смъртност за ден е 14 човека на милион. Стига манипулации и тъпи теории за “ваксините най-голямото зло”.

    Коментиран от #51

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Ковида

    16 4 Отговор

    До коментар #33 от "Дедо Пене":

    Да бе, чакам още,година и половина въртите тая плоча, а аз не спазвам демонстративно и брутално никакви мерки и маска не съм слагал НИКЪДЕ и при НИКАКВИ обстоятелства, приятелите ми и познатите ми и те, и не само никой не се е умрял, ами не сме се разболявали от нищо, здрави и прави сме и тренираме яко, дори когато бяха затворени фитнесите пак ходехме на черно да тренираме, ходехме на кръчми компании от по 20-30 човека....много заразен тоя вирОс, хипер, турбо, мега заразен, хахахаха....тотална лъжа и измама е всичко, ама вие гледайте зомбивизора и вярвайте на лъжи, овце заблудени, хахаха
  • 38 Аха

    17 3 Отговор
    А бойко отмъкна 3 милиарда без да се ваксинира
  • 39 антрашпиц

    21 2 Отговор
    НЕ СЕ ПРОДАВАМ !!!!!!!!
  • 40 Афера

    4 1 Отговор
    Роман на Кафка. Или картина на Дали
  • 41 Псевдоним

    9 2 Отговор
    Най-добрата "оферта", за която четох, беше някъде в САЩ. Ваксина срещу пушка.
  • 42 Ха ха ха

    10 2 Отговор
    Не се хабете за стари ваксини. На есен ще има нов вирус тогава ще си боцнете от новите. ;)

    Коментиран от #43

  • 43 Антон

    10 2 Отговор

    До коментар #42 от "Ха ха ха":

    Факт! На някои хора много им хареса тази игра на вируси. Оказа се, че много парички са заровени там. Сега упорито се втълпява на електората (то и в малоумната статия се казва), че който не се ваксинира е най-малкото безотговорен. За сега е само "безотговорен" а след някой и друг месец нормалните хора ще ги обяват направо за престъпници.
  • 44 нб77

    2 1 Отговор
    Изобщо няма да се вържа на разни томболи, игри и др. Тия награди се раздават на софищнци, пловдивчани и варненци. За дълбоката провинция награди няма.
  • 45 ама че

    7 1 Отговор
    Добре бе! Що точно дойчевеле и денисчо джамбазов постоянно напъват за тия ваксини? Сега даже и пари ще дават само и само да се вакиснираме?
    Не ви ли светва нещо лампичката за това какво се случва? Пак ли ще се наричаме конспиратори? Какво трябва да стане, че да се отворят очите на това стадо от шилета, наречно Човечество?
    Кога се е случвало правителство, което дава нещо безплатнои не само това, ами и пари дава ?
    Дали някога ще се разбере официално с каква цел беше създадена тая "пандемия" и свързаната с нея вече задължителна ваксинация?
    След като казват, че ваксинираните могат да се разболяват и могат да пренасят болестта, какъв е смисъла да се поставя?
    Все едно да ти кажат "Пий това хапче!То не помага, но трабва да го пиеш"
  • 46 Подобно нещо

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "yordan":

    само дебил може да измисли.
  • 47 Като начало

    4 1 Отговор
    трябва да отпадне нуждата от подписване на Информативно съгласие. После може и да помислим.

    Коментиран от #48, #50

  • 48 Станно

    6 0 Отговор

    До коментар #47 от "Като начало":

    Да се ваксинирам за да ходя на море в Гърция?
    Какво да правя на празните им плажове?

    Коментиран от #53

  • 49 Реалист

    5 0 Отговор
    Живеем в пазарна икономика! Всеки, които иска да се ваксинира да си плаща! От къде на къде народа ще му плаща масрафа?! На реални цени! Това пък за наградите...?!:) Айде, марш от тука!
  • 50 Адвокат

    3 0 Отговор

    До коментар #47 от "Като начало":

    Няма да отпадне! Защото, ако има усложнения, може да ги съдиш и да ги осъдиш!
  • 51 Овчарче

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "Да бе да":

    Няма да те разберат! Тия, вече не вярват на никого! Твърде много са лъгани!
  • 52 кочо

    6 0 Отговор
    кой задължава всички българи да се ваксинират и защо.това са нагли долни продажниц.ваксините НЕ СА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ.НЯМА ИЗДАДЕН ЗАКОН ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ИМУНИЗАЦИЯ НЯМА.ПРОФЕСОР КАНТАРДЖИЕВ ПРЕДЛАГА И ДА СЕ ВАКСИНИРАТ И ДЕЦА ДО 12Г.ВЪЗРАСТ.НЯМА ЛИ КОЙ ЗА СПРЕ ТЕЗИ ПРЕСТЪПНИЦИ.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.