Last news in Fakti

14 Юни, 2021 10:00 6 180 126

30 години нова Русия - как страната на Путин затъна в блатото

  • кремъл-
  • русия-
  • владимир путин-
  • блато-
  • желязна завеса-
  • суверенитет

Преди 30 години Русия тръгна по нов път, но сегашният режим върна нещата назад

30 години нова Русия - как страната на Путин затъна в блатото - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

12-и юни е Денят на Русия. На тази дата през 1990-а година е приета Декларацията за държавния суверенитет на РСФСР, а година по-късно са проведени първите свободни президентски избори в страната. С известни уговорки бихме могли да определим датата като ден на рождението на нова Русия - страната, тръгнала по пътя на демократичните реформи, пазарната икономика и отварянето си към света. По този път обаче имаше много отклонения и в крайна сметка очевидно се объркахме. Защото днешна Русия изневерява на принципите и идеалите, формирали страната в началото на 90-те.

Първото свободно поколение на Русия

Руснаците, родени в средата на 90-е години, като че ли са първото наистина свободно поколение: те не попаднаха под ударите на лицемерната съветска идеология; не трябваше да влизат в Комсомола, за да направят кариера; не са преживяли Желязната завеса.

Нашият мироглед се формираше в друга страна - със свобода, граничеща с анархията; с разнообразни средства за масова информация; с ярък политически живот. Макар икономическата ситуация да не се подобри, страната все пак вече преодоляваше нищетата и не гонеха от училище заради дънково яке. Поколението от средата на 90-те стана свидетел на най-бързите промени в съвременната история: в технологиите, в политиката и в културата. Това поколение дишаше свободно. Тези хора, които междувременно са 35-40-годишни, биха могли днес да са най-активната част от гражданското общество, да работят за благото на страната и да развиват нейните институции, които се изграждаха пред очите им. Но не се получи точно така.

Да станеш част от системата

За активния руски гражданин, който иска да участва в живота на страната и да успее, през 2021-а година има само един вариант: да стане част от системата, изградена от режима на Владимир Путин. А на неготовите да бъдат лоялни, им остават само два пътя: или да заминат, или да рискуват - работата си или дори свободата си. Поколението, израснало свободно, се озова или в затвора, или в хватката на лоялността.

Но да убиеш духа на свободата не е лесно и това поколение продължава да се бори за власт на изборите, макар да не печели. Независимата журналистика също е проблематична. Високотехнологични компании се създават, но по правило в чужбина, а руснаците в разцвета на физическите и умствените си сили се оказаха ненужни на държавата - именно защото са твърде свободни вътрешно. Те запазиха частица от онази нова Русия, която сегашната власт обяви за дръзка и враждебна.

Къде сбъркахме?

Как стана така? Накъде се понесе младата страна, че в един момент се отклони от пътя на демократичните реформи и затъна в реакционното блато? Някои виждат причините в събитията от 1993-а, други - в изборите от 1996-а година. Факт е, че режимът на Владимир Путин взе всичко най-лошо от 90-те, изхвърляйки зад борда всички ценности и идеали. Вече няма свобода на словото, затова пък има контролирани медии, пълни с пропаганда. Това е един от уроците от изборите през 1996 -а: който владее телевизията, владее и общественото мнение.

Няма свободни избори, на които любимият ти началник, на когото носиш куфарчето, да загуби. Няма и свободен съд, който може да обяви за противоконституционни едни или други закони или укази. Някои смятат, че това е грешката на Елцин и неговото обкръжение - да проведат операция "наследник", вместо да свикат нови избори. И всички ще са прави: отклоненията от 1993-а, 1996-а и 1999-а ни доведоха дотам, където сме днес. Оказахме се в една страна, чиято власт почита едновременно КГБ и Александър III, но не и конституцията и правата на гражданите.

Време е за промяна

Кое поколение може да преобърне ситуацията? Това, което се формира в първите години на нова Русия, или това, което израсна в началото на този век? Тези руснаци, които дишаха свободно в детството и юношеството си, или тези, които не са виждали друг руски президент освен Владимир Путин?

В исторически план 30 години са прекалено малко време за анализиране на пътя, изминат от страната. Изглежда, че за това кратко време сме преживяли шеметни завои, преди да се озовем в блатото, а сега постепенно ни тегли към дъното. Може би с времето ще успеем да осъзнаем какъв път сме изминали. Предстои в активната си фаза да влезе следващото поколение и то отново няма да прилича на предишните: връстниците на нова Русия, а след това и по-младите от тях, рано или късно ще се върнат към идеите на демокрацията и зачитането на гражданските права и свободи. Но засега в Русия само една свобода е неприкосновена - нашата вътрешна.

* Татяна Фелгенхауер е журналистка от радиостанция "Ехото на Москва" и авторка на колонка в "Дойче веле".


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 69 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дельо Хайдутин

    196 32 Отговор
    Путин изгони чуждите крадци и олигарсите и сега реват.
  • 2 честен ционист

    183 29 Отговор
    Затънала в блатото? Вие в Москва ходили ли сте, ами в Питера? Вижте си Софето, че Самара и Саратов са в пъти по-добре и без един евроцент субсидии..

    Коментиран от #6, #30, #61

  • 3 анонимен

    157 32 Отговор
    Дойче веле гледайте си еврогейскоя съюз. Русия е най-великата държава в Света, не се мешайте, където не ви е работа. Да ви попитам, кога ще си приберете същесрвото от банкя- любовника на меркел, дето му е снимала шкафчето?!

    Коментиран от #18

  • 4 Хе,хе...

    142 21 Отговор
    Иска ви се да се върне пияното мекотело- Елцин,но къде ви се изпречка на пътя,този пусти лейтенант от КГБ,та ви обърка пъклените планове...😉😂😆?!
  • 5 дедо Герчо

    102 12 Отговор
    ДА НЕ ТРЪГНАТ РУСНАЦИТЕ,ЧЕ ЩЕ СЕ ЧУСТВАТЕ ПРОМЕНЕНИИ ОТПРЕД И ОТЗАД,ЗА ДЪЛГИ ГОДИНИ.....ХЪХЪХЪ..
  • 6 нашия

    18 65 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    те последните два града които споменаваш са български ...за това са по-добре от софето дори без финансови инжекции

    Коментиран от #87

  • 7 Винету

    19 91 Отговор
    И сега народът му се къпе в благодат и го благослави. Нейсе, важното е че имат ядрени бомби и никой не може да ги нападне, не че някой е тръгнал да го прави....

    Коментиран от #55, #91

  • 8 Мурзилките на амбразурата

    16 64 Отговор
    Немедлено 😂😂😂
  • 9 Анджело

    117 17 Отговор
    Истината е, че колкото и да са зле руснаците, за 30 години постигнаха повече от българите.

    Коментиран от #15

  • 10 Путин

    92 17 Отговор
    Тихо...…….. Русия е велика, който скочи срещу нея бял ден няма да види, историята и фактите го показват такава огромна страна се управлява точно така иначе мизерия и безпорядък демек демокрация.
  • 11 Комунизъм

    23 90 Отговор
    Там просто са болни от комунизъм. Никога няма да тръгнат по свободен път.
  • 12 Мдааа

    113 4 Отговор
    Абе оставете ги тия руснаци с авторитарния Путин, кажете защо след 30 години демокрация ние сме толкова зле
  • 13 Sieg

    84 8 Отговор
    Ехееее тази статия ми намирисва на платеничка. Явно чат пат някой дава парички за такива статии, които да дават насока. Сащ винаги са били против Русия и сега не е по различно. Нищо ново!

    Коментиран от #37, #89, #93

  • 14 Слава на Русия !

    90 12 Отговор
    Голема мъка,че Путин изгони всички соросоидни джендъри и няма гейпаради на Червения площад ! Мъка...!
  • 15 Колонка А95

    10 41 Отговор

    До коментар #9 от "Анджело":

    Бензоколонка бе бате.

    Коментиран от #19

  • 16 гост

    73 9 Отговор
    Дойче зеле, а България цъфна и връза за 30 години американски фашизъм, станахме по-бедни и от Сомалия!
  • 17 Surko

    51 6 Отговор
    Ектрементите на DW,така им се иска .
  • 18 Огледален образ

    45 7 Отговор

    До коментар #3 от "анонимен":

    И България е красива страна, обаче за дванадесет години кражби, убийства, самоубийства, пошлост стана кочината на Балканите, всеки който е минавал от тук Ви е.бал. Който не е живял два века няма да ме разбере!

    Коментиран от #81

  • 19 засрами се

    64 5 Отговор

    До коментар #15 от "Колонка А95":

    Имаш крава, пиеш мляко. Ние като изнасяме злато и внасяме пластмасови отпадъци за горене, да не сме цъфнали?
  • 20 !!!?

    19 65 Отговор
    30 години Русия, 3:0 за Белгия ! Това е резултата от управлението на едно злобно и отмъстително ченге !!!?

    Коментиран от #24, #95

  • 21 гост

    44 10 Отговор
    Както става ясно и нагледно, ЕС се превръща в ануса на Европа, и от него освен екскременти, нищо друго не излиза.
  • 22 Поредните глупости

    25 6 Отговор
    На журналистите от един близкоизточен народ, чието име не се споменава по ред причини. Ехо Маскви е помойка!
  • 23 123

    46 5 Отговор
    DW иска ви се да е така ама не е затънал ама Стара Европа с педали джихадистите и тем подобна измет която докараха от Африка с бездетни оправници който не ги боли за хората. Слава на Русия
  • 24 Спартак

    52 5 Отговор

    До коментар #20 от "!!!?":

    Поне нямат негри в национала, което заедно с Украйна ги прави единствените национални отбори на това първенство.

    Коментиран от #34

  • 25 Милиционер

    6 11 Отговор
    И там и тука имаше и все още има милиционерско управление.
  • 26 гост

    34 5 Отговор
    Дойче терористи – рупор на ЦРУ.
  • 27 ККК

    7 8 Отговор
    Лууукакууууууу
  • 28 Има надежда

    31 2 Отговор
    Тази голяма многонационална държава друг начин на управление няма.Историята им е доказала че тези които дават свобода ги убиват.Дори най големите им реформатори като Петър Велики са ги налагали силово. За съжаление нямат избор освен силов.Иначе ще се разпаднат на по малки също недемократични държави.Справка всички бивши републики без Балтийските .

    Коментиран от #35

  • 29 Слива

    8 32 Отговор
    Нас никой не ни брои за слива, защото знаят, че сме надупени на Путин.
  • 30 Хахаха

    44 6 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Да, и Москва , и Питер едни от най добрите градове в света по всички критерии. Но не за подценяване и други големи и малки градове в Русия. Наистина, във времената на соца те са били в упадък. Сега обаче, градовете в Русия са в перфектно състояние, удоволствие е да ги посетиш. Активно се работи по туристическа инфраструктура, което до скоро не се е развивало в регионите на Русия. Има федерални програми, по които се развива вътрешният туризъм в Русия.
    И кой си позволява да говори от нашето име, на руснаците, за устройството на нашата страна. Европейците живеят в тотална несвобода и подчинение пред америща. Членове са на една сещта под името ,,демокрация" коато няма нищо общо с истинската демокрация. И пандемията го показа, че не са в състояние да следват принципите и в критична ситуация.
  • 31 дабе

    16 0 Отговор
    затънали ли сте вие в г...........та до шия, и няма да излезете никога.
  • 32 Малко памет

    38 3 Отговор
    Съветвам "веле"-то да си припомни кой обедини двете Германии.
    И после си изтегли войските (наивно), а америанските и до днес са там.

    Като им гледам стадионите и после се обърна към нашите, почвам да се питам кой колко и докъде е затънал.

    Коментиран от #80

  • 33 На съд

    7 31 Отговор
    Да се даде на съд Софийска община и учителката по руски - Фандъкова, защото не изпълняват решение на Софийският общински съвет от 1993 година за премахване на тотема на руските окупатори от центъра на София, където русофилите си проведоха гей прайда.
  • 34 !!!?

    7 12 Отговор

    До коментар #24 от "Спартак":

    Затова пък Лукаку напълни на ротата танкисти гащите с голове !!!?

    Коментиран от #65

  • 35 Хахаха

    31 7 Отговор

    До коментар #28 от "Има надежда":

    Стига сте повтаряли някакви измислени мантри.
    Какви несвободи има в Русия? Дайте пример с какво сме ограничени?

    Коментиран от #126

  • 36 БОЛШЕВИК

    18 8 Отговор
    След предателството на Горбачов и рухването на СССР през 1991 г. не са само Русия е в блатото, целия соц. лагер е в едно голяма блато. Излизане от това блато ще има, когато се появи новия ЛЕНИН или Сталин!
  • 37 Рико

    4 30 Отговор

    До коментар #13 от "Sieg":

    Журналистката е живяла в РФ. Аналазира със загриженост. Дори да не са и верни анализите, тя е загрижена. Тя е загрижена за вашата страна, но понеже ни ви харесват анализите и я демонизирате. Деформирано ви е мисленето. -Всеки който критикува е враг-. Не,врагът, ако вървиш зле ще си мълчи, няма да ти подсказва рецепти. Докогато не се отърсите от това комплексарско мислене и разбиране за света, все в блато ще живеете.

    Коментиран от #48, #51

  • 38 !!!?

    4 20 Отговор
    На снимката: Чинге Путин, наследника на Чингис хан !!!?
  • 39 До русофилите

    7 38 Отговор
    Вашият любим Путин с тази анексия на Крим прати Русия в задънена улица за 300 години напред.

    Коментиран от #99

  • 40 Гришата

    41 2 Отговор
    всяка година в Русия се откриват 200 завода ,предстоят мега проекти за милиарди като един от тях е свързването на северноледовития океан през Иран до индийският океан ,предстоят построяването на най големите в света химико технологически проекти,производство на хелии,титан и др.Тесла се готви да открива завод в Русия и още много най-най- голями в света проекти ,пише го в money,Благодарение на санкциите Русия от вносител при пияницата елцин стана най големият износител на пшеница и други зърнени култури.Затъва в блатото джендърска Европа и скоро ще заприлича по население на малка Африка а тази статия е подвеждаща написана по поръчка и от безсилна злоба и завист
  • 41 Жужето на припек😂😂😂😂

    7 19 Отговор
    Кога ше видите американски президент така или европейски 😂😂😂😂такава излагация 😂😂😂😂може да се пече ама без снимки

    Коментиран от #47

  • 42 Рап

    8 23 Отговор
    България е огледален образ на Русия ! Всичко е измислено от ДС и планът върви безотказно! По старото поколение бе излъгано от псевдопромените,а новото поколение е затънало в наркотици и пиянство,а някои се интересуват само от пари за тях няма родина и морални ценности! Пълна разруха и морална и икономическа!
  • 43 донтлайкю

    22 1 Отговор
    Айдеее "Факти бг" се превърна в ретрансратор на геополитическа пропаганда.
  • 44 Статистика

    5 30 Отговор
    Проведена в Русия статистика - 32% от руснаците искат да я напуснат завинаги.

    Коментиран от #96

  • 45 ха ха ха

    25 1 Отговор
    НИКАК! Русия е номер едно и смешният ви плач го доказва! 😁😎
  • 46 Дойче Лъже

    34 2 Отговор
    Още преди 4 години
    -При Путин бюджетът на Русия нарастна 22 пъти, военните разходи – 30 пъти, БВП – 12 пъти!
    -БВП на Русия скочи от 36-то на 6-то място в света!
    -Увеличи златните резерви 48 пъти!
    -Възстанови под руската юрисдикция 256 местонахождения на полезни изкопаеми (остава да се върнат още три!)!
    -Разтрогна най-заробващите в историята "либерални" споразумения за „поделяне” на производството!
    -Национализира 65% от петролния и 95% от газовия сектор, както и много други индустрии.
    -Възстанови промишленото и селскостопанското производство (вече Русия е на 1 света по износ на зърно).
    -Увеличи средната работна заплата в публичния сектор 19 пъти.
    -Смъртността сред руското население, от 1,5 милиона годишно през 1999 г., спадна на 21 000 в 2011 г., тоест 71.5 пъти! А средната пенсия нарастна 14 пъти!
    -Путин отмени Хасавюртското споразумение с т.нар. Чеченска република Ичкерия, успя да съхрани целостта на Русия, наложи публичност на дейността на НПО-та – Петата колона в Русия, забрани на депутатите да имат сметки в чужбина, защити Сирия, сложи край на войната в Чечня...
    - Най-важното такива като Дойче Лъже нямат думата там-за това, е това бълване на огън и жупел...

    Коментиран от #78, #79

  • 47 ха ха ха

    23 2 Отговор

    До коментар #41 от "Жужето на припек😂😂😂😂":

    Когато видиш руският президент воден от жена си за ръчичка... 😋

    Коментиран от #68

  • 48 Виж си кръпката

    13 1 Отговор

    До коментар #37 от "Рико":

    А ти в какво живееш? Що са тия протести, изчегъртвания, последни места в класациите, санкции от чужди държави?
  • 49 Киро

    22 1 Отговор
    Смешните германци критикуват велика сила. Няма какво да се коментира. Русия и Китай искат да живеят по друг начин от запада. Това си искат това са си избрали и няма какво да ги съдим и критикуваме. Афганистанците също искат техния си живот. Не искат нито комунизъм нито западна демокрация. Техен избор. Искат си техния живот и това не ги прави нито глупави нито нищо. Запада сега не е в роля да изнася лекции по демокрация и да сваля правителства. Света вече е доста по сложен и методи от студената война са доста ретро и смешни. Нека всеки народ да живее както иска да не бъде демонизиран и критикуван. Това което е бяло в Германия в други държави е черно и обратно.
  • 50 НАЙ ГОЛЯМАТА ПО ТЕРИТОРИЯ

    5 12 Отговор
    ДЪРЖАВА, НА ОСМО МЯСТО В СВЕТА ПО....БВП..!!!!!!!!????

    Коментиран от #100

  • 51 Хахаха

    27 2 Отговор

    До коментар #37 от "Рико":

    Остани със своите представи за Русия и със своите квалификации относно ,,враговете" на Русия. Не сте способни да опонирате на това, което става в Русия. Няма с какво. Затова своята агресивност приписвате на Русия. Русия е най свободната страна в света на даден момент. Никой не се страхува да назовава нещата със своите имена, никого не карат да лицемерничи и да изопачава фащтите на историята в угодата на властимащите. Опростачоха ви , а вие се радвате, зомбита.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 ЕС загива

    5 19 Отговор
    щом като е приела за член на ЕС територия, която е болна от русофилизъм, няма бъдеще. Територия населена от национални предатели, убили Ботев и Левски. За русофилизъм са готови да продадат и майките си.

    Коментиран от #60, #103

  • 54 Монгола

    24 1 Отговор
    Сороснята затъна под блатото, фалшивата им демокрация се спука!
  • 55 Ти драги

    15 0 Отговор

    До коментар #7 от "Винету":

    червенокож братко явно си се разминал с вековната мъдрост на нашите народи.
    Червенокожи братко, ако ние имахме ядрени ракети бледоликите немаше да смеят да стъпят на нашия континент.
    Но нямахме.
    И пушки нямахме.
    И сега сме в резервати.
    Татанка-Йотaке, по български казано Седящият Бик
  • 56 БОЛШЕВИК

    17 3 Отговор
    Горбачов и шайката като разрушиха СССР, потопиха в блатото половин свят. Вижте какво представлява днес "свободна" Куба, как мачкат Венецуела, някой африкански страни които гравитираха и бяха подпомагани от СССР, на какво приличат, за България да не говорим, погледнете селата и градчетата, пълна мизерия и разруха, хоратя бягат като от чума. Само С. Корея не се поддаде на алчните капиталисти и си върви напред!
  • 57 urod

    18 1 Отговор
    Еее не бъдете толкоз критични към списващите, все едно да питате Мони Паси що говори небивалици. Хората дребна челяд хранят, а знаете коя агенция там дава парите.. който плаща, той поръчва музиката.
  • 58 Комунизъм

    5 21 Отговор
    След този 100 годишен комунистически експеримент, ще ни трябват 1000 години възстановяване. Най вече на мозъците.

    Коментиран от #66, #71

  • 59 Kcaniba

    4 19 Отговор
    Русия на автократа Путин е по- слаба,отколкото изглежда!

    Коментиран от #62

  • 60 Опция

    18 1 Отговор

    До коментар #53 от "ЕС загива":

    Ми стягай си багажа и директно на гей-парада в Брюскел.
  • 61 Дали са

    19 1 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    са ходили в Русия? Естествено че не са. За такива писания се използват хора,които вероятно и на картата не знаят кое е точно Русия.

    Коментиран от #74

  • 62 Плагиат си

    9 1 Отговор

    До коментар #59 от "Kcaniba":

    Внимавай да не те хване деменцийката, както цитираш бай Дън.
  • 63 ДжафДжаф

    19 1 Отговор
    Щом гнусните йезуити реват и охкат значи всичко е ОК! През 1999г бюджета за отбрана на Русия възлиза на $6,5 млрд, горе долу колкото са бюджетите на Швейцария и Белгия. Ето за това си мечтае католическата сган. Правеха си квото си искат! Бомбандираха Сърбия, убиха Садам, Кадафито.... Днес номерата им не се получават.
  • 64 ОГРОМНА ДЪРЖАВА

    4 14 Отговор
    СЛАБА ИКОНОМИКА, БЕДЕН НАРОД....НА ОСМО МЯСТО В СВЕТА ПО БВП...
  • 65 пешо

    9 0 Отговор

    До коментар #34 от "!!!?":

    при тая възхита - да ти пожелаем да ти стане зет, ако имаш щерка. ако имаш син - също.
    би трябвало да се зарадваш на пожеланието, нали си носител на напредничави ценности.
  • 66 Бесен Язовец

    17 1 Отговор

    До коментар #58 от "Комунизъм":

    Нещо капитализма на ЕС и САЩ много замириса на фашизъм.
  • 67 Бесен Язовец

    18 1 Отговор
    Ръждивата западна демокрация роди смхнатите джендъри и кухата икономика която се крепи на заеми!
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Професора

    12 0 Отговор

    До коментар #69 от "Той е пендеееел къва жена😂😂😂":

    На това дето го развежда дядо Джо под ръка жена ли ми казваш?
  • 71 БКП

    10 1 Отговор

    До коментар #58 от "Комунизъм":

    Като гледам как ги ,,възстановявате" мозъците, ще ни трябва нов народен съд и поне 45г за да ограмотим отново опростачения от вас капиталистите народ.
  • 72 ОГРОМНА ДЪРЖАВА

    6 10 Отговор
    СЛАБА ИКОНОМИКА, СУРОВИНЕН ПРИДАТЪК НА....ЕС
  • 73 Рублофил

    5 10 Отговор
    След някой час голямо броене на рубли ще падне ,ну давай те другари на амбразурата,защитаите товариша Путина
  • 74 Рублофил

    5 13 Отговор

    До коментар #61 от "Дали са":

    Много е хубаво в Расия ,даже и богатите бягат от там ,ама ти иди там хорошо
  • 75 Комунягите

    6 9 Отговор
    докато не погребат Мумията на Сифилистика от Червения Площад, няма да мръднат и йота напред....
  • 76 Абе , ФАКТИ

    4 7 Отговор
    Що дразните русоснята ?!!
  • 77 Режима в рашата както и този в бегето

    3 6 Отговор
    Са еднакви само по мащаби е различен режима и това е създадено само за управленската шайка и тези дето ги крепят народите са излишни щото не се произвежда нищо за да е нужен народа ами приходите на глутницата идват само от грабежи от запада
  • 78 туриста

    3 12 Отговор

    До коментар #46 от "Дойче Лъже":

    С ВСИЧКО - виж какво става, нямат дори свободен нет другарите... .разчитат на прогнилия запад за една нова лада (копие на дачия) и на такива като теб, за да им пишат хвалебстия по коментарите.. жанра е трагикомедия!!!
    хубавото е, че вечни хора няма ама върхушката не го разбира - справка сталин, брежнев, др. Путков ... абе не си четат дори собствената история.
  • 79 туриста

    3 7 Отговор

    До коментар #46 от "Дойче Лъже":

    Троле стига с тия измислени цифри... сигурен съм, че не можеш един авторитетен източник за данните си да посочиш... освен сигурно Блитц и сградата на бул. "​Драган Цанков" 28
  • 80 туриста

    2 4 Отговор

    До коментар #32 от "Малко памет":

    аз за един приятел питам КОЙ издигна СТЕНАТА ?

    Освободителите другарю...

    Коментиран от #84

  • 81 Змей Горянин

    8 4 Отговор

    До коментар #18 от "Огледален образ":

    Не съм живял два века, но те разбирам. Абсоютно прав си. Така е както казваш. За съжаление. Изглежда на нас така ни харесва - да ни е вътре. Не знам защо е така - мазохизъм някакъв, може би. И все някой друг ни е виновен. Напоследък /от както ни връхлетя демокрацията/ е модно да се сочи с пръст като виновник за всичките ни беди оня злодей на всички времена, оня син на Злото - Путин. И Русия. Така поне твърдят кретеноидите, които се изживяват като "демократи" и русофоби. Сладките ми те...Убавци, та дрънкат...
  • 82 Хахаха

    3 7 Отговор
    Лукаку вкарва!!! 3-0 за Белгия.Ръша яде на Лукаку черния вурст.
  • 83 селянин

    2 7 Отговор
    Путин и Ердоган са диктатори и Баце(Буци) мечтаеше е да стане диктатор като тях, ама чичо сам го удари през ръцете и му секна всички мераци.
  • 84 Иссус

    7 0 Отговор

    До коментар #80 от "туриста":

    Коя стена? В България, в Израел или в САЩ?
  • 85 Чети Яндекс

    3 6 Отговор
    Този стил на писане с аргументи от 1917 година.....Досега съм си мислел, че българи защитават режима на Путин.обаче взех да имам съмнения.Само на руснак свързан с режима може да му хрумнат такива лъжи и да пише в български форум.Да ползваме свободата на словото в свободния свят и проповядваме омраза, расизъм и азиатска култура.Е, няма как да стане.
  • 86 ратата

    3 7 Отговор
    На мексиканската граница ходели доволните руснаци.Оттам в Тексас.
  • 87 Вашия

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "нашия":

    А знаеш ли колко български града има в Молдова и Украйна? На нещо не цъфтят и не връзват .
  • 88 Не чета пасквили

    13 1 Отговор
    Нещо от рода кудкудяк - кудкудяк днеска снесох утре пак... Единственото добро нещо, което направи Елцин е да посочи Путин като свой приемник! Русия възкръсна от пепелта като птицата Феникс. Подкрепящите лъжливата действителност в статията да отидат и да видят! Има ли бедност в Русия, но къде ли пък няма. Работи ли се истински за подкрепа на нуждаещите се - работи се! За съжаление не мога да кажа, къде ли не се прави. Истинската разруха беше през деветдесетте: морална, материална, всичко лошо, за което се сетите се случваше в Русия. Това бяха годините, когато мериканосите диктуваха всичко там... Слава на Русия и на нейния борбен велик с духовността си народ!
  • 89 Че нали точно такива статии

    1 6 Отговор

    До коментар #13 от "Sieg":

    Чакате мурзилките да изкарате за баничка и боза 😂😂😂
  • 90 dsсса

    5 0 Отговор
    А бе те Дойчезеле кога са написали нещо свястно? А Татяна Фелгенхауер може и да е затънала в блатото. В нормалните държави ненормалните персони затъват.
  • 91 ттт

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Винету":

    500 000 жилища по българското Черно море. Българите нямат толкова.
  • 92 Стефан Петров

    7 0 Отговор
    Таза жена мрази Русия и в червата си. Ако Русия се връща назад тя до сега 10 пъти да бе вкарана в затвора или в Сибир. Като прибавим ,че публикува в ДВ става ясно, че в статията обективно е само едно, че се пише за Русия.
  • 93 Намирисва

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Sieg":

    Ачик си е казано, че авторката пише за Дойче веле. А за какво пише? За пари разбира се!
  • 94 Мъжественост

    6 1 Отговор
    Да вземем например джендърството.Какво има изпредвид руснака.Жената първо трябва да се нацелува, напрегръща със СИЛНИ прегръдки, преди да се пита и иска нейното съгласие.Справка -руски филм.Докато в свободния свят това се определя като насилие.Ма те не са расисти, а западняците са джендъри.
  • 95 dsсса

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "!!!?":

    Като си помислиш, на футбол САЩ са по-зле и от Русия. Ето, на това му се казва резил! Да не говорим, че пък Сингапур са още по-зле и от щатите. Закривай, то това маже ли да е държава, един футбол да нямат!
  • 96 ттт

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "Статистика":

    Кога и къде? Дай линк! След като го пишеш, трява да можеш, чел си го! Ако не дадеш линк, значи лъжеш като мангалисян.
  • 97 100pera

    7 0 Отговор
    Амиу честно казано, не ме вълнува особено много ставащото в Русия. НЗащото не одобрявам износа на демокрация - вече сме го правили по времето на соц-а. Демокрацията не може да се налага отвън.
    Грешката ви е още от създаването на РФ. Защото е направено силово. Преди разпадането на СССР е проведен референдум, дали той да бъде запазен. Резултатът е - почти 78% за запазването му. В крайна сметка, комунистическите лидери на съюзните републики решават да не се съобразят с мнението на хората, на народа.
    Е, следват т.нар. луди години на Елцин - глад, мизерия, бандитизъм, мутри, разграбване... Там ви е грешката - защото все се намирате такиве, които искате да игратее овчари и разглеждате народа като стадо. И не искате да чуе хората.
    Путин може да е всякакъв, но е прав в едно - това, което виждаме сега ние е как ЕС и САЩ с "бодра стъпка" вървят по пътя на СССР. Уви. Дано не се дадем.
  • 98 Стефан Петров

    8 3 Отговор
    И в тази връщаща се назад Русия започва масово връщане на изселили се навремето в Германия т.н. руски немци, които са 2.5 милиона. Започва тенденция на изселване в Русия, от Австралия, бивши руски староверци от Аржентина. Два пъти в нея ходиха бели фермери от ЮАР, за да видят условията за живот в Русия. Наскоро семейство от Австралия от 7 човека се установи твърдо в нея и имат канал в Ю туб и т.н. Масовото мнение е, че в Русия се живее по-свободно от ЕС.

    Коментиран от #101

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 ттт

    2 3 Отговор

    До коментар #50 от "НАЙ ГОЛЯМАТА ПО ТЕРИТОРИЯ":

    По население: 1. Китай; 2. Индия; 3. САЩ; 4. Индонезия; 5. Нигерия; 6. Бразилия; 7. Пакистан; 8. Бангладеш. 9. Русия. Та по население е на по-предно място, отколкото би трябвало.


    Но има друго: БВП е много стар показател и вече не дава реална представа за икономическата мощ на една държава. Такава представа дава БВП ППС (паритет на покупателна способност). Този показател дава истинска представа, колко продукт е произвела държавата. По този показател класацията е: 1. Китай; 2. САЩ; 3. Индия; 4. Япония; 5. Германия; 6. Русия.

    Накратко разлика между БВП и БВП ППС: Ти купуваш ферари за 500000, рисуваш му дракон върху предния капаак и го продаваш за 530000. Аз купувам зърно за 10000, засявам го и продавам жито за 100000. Ти имаш БВП 530000, аз 100000. Ти имаш БВП ППС 30000, аз 90000. Не случайно ЦРУ отдавна не следи БВП на държавите, а само БВП ППС.

    Коментиран от #102

  • 101 Ама много бре...цели 7 човека отишли

    1 9 Отговор

    До коментар #98 от "Стефан Петров":

    А хилядите руснаци бягащи от кочината не виждаме 🤣🤣🤣
  • 102 Като йто купува ферари

    0 3 Отговор

    До коментар #100 от "ттт":

    Му дреме за житото, който купува жито хич не му е до Ферари.....стопли ли 😂😂😂

    Коментиран от #105

  • 103 Вярно е

    4 2 Отговор

    До коментар #53 от "ЕС загива":

    ЕС загива. Но прости ми моето объркване, аз цял живот (близо седем десетилетия) съм мислил, че Левски са го предали на турците, то се оказва че е на руснаците. И за Ботев си мислех, че е повел четата си срещу Турция, то било срещу Русия. На Ботев му се чудя, така и така е отвлякъл кораба, защо го е накарал да акостира в Оряхово, а не някъде на делтата на Дунав и от там да щурмува Москва, по-близо е. То като помислиш, от Оряхово е щяло да му се наложи още веднъж да пресича Дунав.

    Коментиран от #107

  • 104 АСОЦИАЦИЯ

    6 0 Отговор
    Щом видя Дойчовската вълна или Ехото моментално у мен възникват асоциации за наследници на Йозко Гьобелс и Министерството на пропагандата на АДОЛФЧО.
  • 105 ттт

    2 0 Отговор

    До коментар #102 от "Като йто купува ферари":

    Купува го и препродава, за да си върне заема. Той пари за ферари си няма. С по 30000 на година няма и да си купи, че има изаем от 500000 да връща. С по 90000 - стига да пожелае. Но ти изместваш темата, става въпрос за актуалността на показателя БВП, показах, как той пет пари не струва и ти нямаш аргумент срещу това.

    Коментиран от #108

  • 106 руски колапс

    6 13 Отговор
    Русия е една бензиноколонка и държава паразит.Русия не произвежда нищо,не спомага за нищо за развитието на света ,а само граби.Откъм развитие са на нивото на Бангладеш и затъват все повече.Да не говорим и ,че Русия е най-корумпираната държава в света,а именно и това е една от основните причини да е толкова изостанала и бедна.

    Коментиран от #122

  • 107 Така е защото мислиш

    1 0 Отговор

    До коментар #103 от "Вярно е":

    А не четеш....
  • 108 Ама на мен не ми и трябва аргумент

    0 0 Отговор

    До коментар #105 от "ттт":

    Аргумент ти е нужен на тебе за да се самоубие даваш в нещо 😂

    Коментиран от #109

  • 109 Самоубеждаваш

    0 0 Отговор

    До коментар #108 от "Ама на мен не ми и трябва аргумент":

    Самоубеждаваш
  • 110 Ван дер Любе

    5 6 Отговор
    Русия и Беларус показват, че добруването на диктаторите и техните хора не означава добруване на съответните страни. Напротив - затъване в блатото. Същото е и с Борисов и ГЕРБ в България. Може да се лъже и да се крие истината, но ЕС е дал пари да се построят две Българии, а Борисов е откраднал за три. Това е очевидно. Другото важно заключение е , че дали дадена страна е парламентарна или президентска република е без значение - важното е дали се спазва закона и морала. При такива като Борисов такова нещо няма.
  • 111 tomito

    7 2 Отговор
    Ако Русия бе следвала този път който бе поела преди 30 години .Сега щеше да е изчезнала като държава и сега САЩ щяха да си помпат нефт и земен газ на АВАНТА .Ама не им се получи на краварите.И тогава тежко и горко на целия свят.
  • 112 БОКО КРАДЕ ЯКО

    3 2 Отговор
    КАКТО ПУТИН СЕ Е ПЛЬОСНАЛ , ТАКА ЧЕКМЕДЖЕТО МУ Е ПЪЛНО С НЕФТ ДОЛАРИ ЗЛАТО И ЕВРАЦИ А АМЕРИКА ША ГО ДУХА ДА МУ ОТКРАДНЕ ДОРИ И КАПКА .......... Мoжe дa ce лъжe и дa ce криe иcтинaтa, нo EC e дaл пaри дa ce пocтрoят двe Бългaрии, a Бoриcoв e oткрaднaл зa три. Тoвa e oчeвиднo. Другoтo вaжнo зaключeниe e , чe дaли дaдeнa cтрaнa e пaрлaмeнтaрнa или прeзидeнтcкa рeпубликa e бeз знaчeниe - вaжнoтo e дaли ce cпaзвa зaкoнa и мoрaлa. При тaкивa кaтo Бoриcoв тaкoвa нeщo нямa.
  • 113 БОКО ЧЕКМЕДЖЕ

    7 1 Отговор
    ВАЖНОТО Е ЧЕ БЪЛГАРИЯ ПО РАСТЕЖ И СТАБИЛНОСТ Е НА ПЪРВО МЯСТО В СВЕТА
  • 114 112, пльоснал се бил, ами

    1 1 Отговор
    да не е лесно да обуздава апетитите и амбициите на руските олигарси?
  • 115 Gen Gurko

    8 0 Отговор
    Дойче зеле са жалки манипулатори и лъжци. Медия на Сорос и сие либерастки отрепки. Ще се пукнат от злоба откъм гърба и ще овонят целия свят. И както се казва мастиите лаят, кервана си върви.
  • 116 ПЕНКО

    5 1 Отговор
    ТОЧНО ТАКА СЕ ПЕЧЕШЕ РУСКИЯТ КОМАНДОС ПРИ ТОРМОЗА НА КОРАБА НА НАТЮ -"ДЖЕЙМС КУК"-- В ЧЬОРНАЕ МОРИЕ- ПРИ АТАКАТА ЗА РАЗВЛЕЧЕНИЕ КЪМ НАТЮВЕЦА !!!!!!!

    Коментиран от #124

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Павел Пенев

    8 2 Отговор
    Русия е много зле според тези платени манипулатори, а унас все хорошо.
  • 119 кой

    3 0 Отговор
    знае германско зели?
    ама ЩЩД!!!
  • 120 краси

    2 8 Отговор
    Никой не иска да живее при перманентно полугладните и полупияни въшливи мужици !
  • 121 карамфила

    5 2 Отговор
    Е този на снимката не прилича на нашата свиня боико.
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 DW Харесва ви времето на Алкаша Елцин

    2 1 Отговор
    И на Пораженеца Горбачов!!! Това време Свърши!! Няма да се върне! Забравете!!!!
  • 124 Факти

    2 0 Отговор

    До коментар #116 от "ПЕНКО":

    Корабът е Доналд Кук невежо, и тая история е абсолютна измислица за невежи и неграмотни шматки като тебе
  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.