Last news in Fakti

20 Юни, 2021 19:00 3 543 36

Въздухът в Европа: Български градове са "на червено"

  • замърсяване-
  • мръсен въздух-
  • българия-
  • софия-
  • европа-
  • германия

Мръсният въздух убива над 400 000 души в Европа само за година

Въздухът в Европа: Български градове са "на червено" - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Две години подред Европейската агенция за околна среда събира информация за качеството на въздуха в големите европейски градове. Резултатите от България не са сред най-добрите. Пет големи града са в "червената зона".

Общо 323 града с над 50 000 жители са подали своите данни - от Трондхайм в Норвегия до Фуншал на португалския остров Мадейра. От България информация е подадена за Варна, Пловдив, Русе, Стара Загора и Велико Търново. Резултатите показват, че от една страна въздухът в Европа като цяло се подобрява, от друга - все още има градове, основно в индустриални райони, които страдат от сериозно замърсяване на въздуха чрез фини прахови частици и озон.

Въздухът в почти всички български градове е лош

Градовете с най-чист въздух в Европа са Умео в Швеция, Тампере във Финландия и Фуншал. Най-замърсени са Нови Сач в Полша, Кремона в Италия и Славонски Брод в Хърватия. Всички български градове също попадат в червената зона. Велико Търново е на 313-то място по качество на въздуха (от общо 323 града), Стара Загора - на 308-мо, Русе - на 299-то, Пловдив – на 292-ро и Варна - на 259-то. Качеството на въздуха и в петте града е категоризирано като “лошо”. Информация за София и Перник не е подадена. По данни на Евростат обаче, България е държавата с най-мръсен въздух в ЕС. В началото на месеца Министерство на околната среда и водите потвърди заключението на Европейската статистическа служба. В края на миналата година пък Европейският алианс за обществено здраве обяви София и Стара Загора са градовете с най-мръсен въздух в ЕС.

И в редица германски градове въздухът е лош

В 127 от всичките 323 града, които участват в класациите, въздухът е категоризиран като “добър”. То означава, че количеството прахови частици в тях е под 10 микрограма на един кубически метър въздух. Германските градове се класират около средноевропейските стойности, въпреки че повечето от тях са над 10-те микрограма на кубически метър, определени от Световната здравна организация. Най-чистият въздух е отчетен в Гьотинген (29-то място в Европа), Фрайбург (45) и Дармщат (46). От друга страна качеството на въздуха е лошо в Берлин (219), Нюрнберг (180) и Дортмунд (164). Производството на енергия, селското стопанство, транспортът и промишлеността са най-големите замърсители на въздуха. Ето защо регионите с тежка промишленост са особено засегнати от високи нива на фини прахови частици и смог.

Мръсният въздух убива над 400 000 европейци за година

Мръсният въздух остава най-голямата заплаха за здравето на европейците. Научни изследвания показват, че 17% от всички случаи на рак на белия дроб, 12% от инфарктите и 11 на сто от инсултите са повлияни от нивото на фини прахови частици. “Въпреки че качеството на въздуха се е подобрило значително през последните години, замърсяването на въздуха остава стабилно високо в много градове в Европа”, предупреждава директорът на Европейската агенция за околната среда Ханс Брюнинкс. Най-новата годишна оценка на Европейската агенция със седалище в Копенхаген гласи, че фините прахови частици са отговорни за 417 000 преждевременни смъртни случая в 41 европейски държави само през 2018 г. Европейската комисия иска през следващата година да наложи нови стандарти за качеството на въздуха. Настоящата цел е до 2030 година замърсяването на въздуха от фини прахови частици и озон в ЕС да бъде намалено с 55 процента. Никъде другаде по света не съществува толкова голяма обвързана мрежа от точки за измерване, която да наблюдава стойностите на замърсяване.

Автор: Гудрун Eнгел


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Марос

    17 13 Отговор
    Закрити и унищожени заводи и фабрики, и пак най-мръсен въздух тука! Значи всичко е от автомобилите, защото не се развиват желазниците.

    Коментиран от #22

  • 2 ХОРАТА

    12 4 Отговор
    ДИШАТ СКАПАН ВЪЗДУХ. А БИБИТКО СЪС 40 ЧОВЕКА НА
    ПЪТЕКАТА. У ПЛАНИНАТА.
    МНОГО ОЩЕ ГАДОСТИ ЩЕ
    ИЗЛИЗАТ.
  • 3 Бг турист

    18 1 Отговор
    Абе за въздуха не знам, ама за морската вода...виж, там е трагедия. Почти няма Бг хотел, дето да не е заустил на 200м в морето..а туристите се..ат ли , се..рат. А кефалите лапат ли лапат...
  • 4 Пепи

    14 7 Отговор
    Ниски данъци за старите коли и високи за новите. Заповядайте резултата.

    Коментиран от #29

  • 5 Малееее

    20 3 Отговор
    Какво става със Италианския боклук заровен в България? Някой осъден? После се надявайте някой да бъде осъден от политиците, които са ни управлявали. Думата ЗАКОН е извадена от речника на властимащите.
  • 6 чекмеджар

    26 2 Отговор
    ЩЕ ДИШАТЕ ОТРОВЕН ВЪЗДУХ ЗАРАДИ ТОЛУПА ГЛУПАК РАЗБОЙКО ВНЕСЪЛ СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ТОНОВЕ ОТРОВЕН БОКЛУК И ГО ГОРИ В ЦИМЕНТОВИТЕ ЗАВОДИ.

    Коментиран от #31

  • 7 NikNay

    26 2 Отговор
    Докато горим боклуцитена Европа в ТЕЦовете
    ..
  • 8 Горо

    19 3 Отговор
    Стара Загора е сред градовете с най-замърсения въздух, защото комините на "Бисер Олива", собственост на печално известния приятел на Бойко Борисов Иван Пилето, димят 24 часа в денонощието и то с благословията на Районната инспекция за опазване на околната среда, чиито инспектори съставят винаги благосклонни протоколи, докато гражданите на един от най-зелените и най-красивите градове в страната страдат от беззаконието и протекционизма.
  • 9 Рошко

    24 1 Отговор
    Ами вие какво искате, да горим боклуците на Европа да си сечем горите да си хвърляме боклуците където ни падне, и да сме на зелено ли, въпрос на култура, но при нас е магарешка култура
  • 10 Пурко

    11 2 Отговор
    Всъщност те мерят само в областните градове. А в по- малките не живеят ли хора? Напр. Това че Стара Загора излиза че е един от най замърсени те, това се дължи на комплекса Марица Изток и на това, че в Раднево и Гълъбово е ад под небето, а те са в област Ст. Загора и вместо тях казват само областния град
  • 11 Факт

    7 2 Отговор
    Ами то не може хем китки,хем фитки.В Банско живеят от ски-туризъм и въздуха е чист.В София,Ст З и големите градове ски няма но има строителство,димящ транспорт и индустрия.И аз искам да дишам озон ама ще умра от глад.
  • 12 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 7 Отговор
    Като ИМПЕРИАЛИСТ съм бил в редица европейски столици. Бях изненадан, че много от тях са по-запрашени от София, но никой и дума не обелва. Индикатор ми е яката на бялата риза. Например, в Прага за два часа и яката на ризата вече е мръсна. Хигиенните ми навици са едни и същи независимо от промяната на географското ми местоположение. София е много по-малко запрашена от която и да било европейска столица, което според мен се дължи на многото зелени дървета по улиците и централното отопление обхващащо повече от 2/3 от града.
    • Дневник, 15:28, 19 яну 18, 8882
    Девет държави - членки на Европейския съюз, имат последно предупреждение заради нарушения на нормите за чистота на въздуха. Това съобщи говорителят на Европейската комисия Мина Андреева, цитирана от БНР. Става дума за Чехия, Германия, Испания, Франция, Италия, Унгария, Румъния, Словакия и Великобритания. Комисарят по околната среда Кармену Вела е поканил министрите на околната среда на тези държави, за да им даде възможност да изложат мерките, които ще предприемат за решаването на проблема.

    Коментиран от #19

  • 13 Виктор браво

    9 1 Отговор
    А знаете ли сак се мери?Никога на оживен трафик.И данните се удурдисват.Същото е и с ръстта на престъпността!
  • 14 Циментови те заводи и Тецовете???

    11 2 Отговор
    До кога ще се внасят и горят боклуци в тях, до кога ще си зариват главите в пясъка високо поставени държавни чиновници!!! Далавера за стотици милиони, делят се тези пари, иначе, щеше дае спряно това Престъпление!!!
  • 15 шопендар

    7 2 Отговор
    не се намери политик да се пребори с газовата мафия и държавата да газифицира битовите сгради.само това е решението
  • 16 Физиотерапевт

    4 7 Отговор
    Пуша и пия така,че изобщо не ми дреме за финните прахови частички.Дреме ми за едрите парични частици в джоба ми.Средната придължителност на живот нараства от времето на овчарлъка и земеделието така,че някой лъже.Да докарам до 75-80г ....берекет версин.
  • 17 Малък весел гей

    3 7 Отговор
    Аз пък се ваксинирах и съм спокоен.Мръсен въздух,мръсен вирус-нищо не може да ме хване вече.Даже мисля трета игла да си бия.....самичък.
  • 18 също...

    6 2 Отговор
    открити рудници до населени места.......мдаааа
    малоумна държава!!!
  • 19 аре у лево

    7 4 Отговор

    До коментар #12 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    софия не е българия баце,
    иди виж в някои градове в провинцията, пък тогава дрънкай!

    Коментиран от #23

  • 20 Курбанколи Пардимагомедов

    8 3 Отговор
    Айде стига сте плакали-мръсен въздух.Лицемерни плачове на тези които искат да ви дигнат данъци или да ви натоварят с допълнителни разходи.Защо горят буклуци от чужбина удобно наричани РДФ или нещо подобно?Преди три години в средата на април прекосих целия Лос Анджелис от изток на запад до океана което е около 100 или повече километра.Имаше мъгла,която се оказа смог миришеш силно на изгоряла пластмаса и така чак до океана.Ако живееш в голям град,няма как да е чисто.Който иска чист въздух -на село далече от голям град ,а още по добре на планина.Всеки има право да си избира приоритетите да да реши какво иска и къде да живее.

    Коментиран от #21

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 пешо

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Марос":

    преди години всички популанит разбирахме от футбол... вече всички разбираме и от качество на въздуха.
    това, което се тиражира напоследък, е част от добре организирана кампания, която трябва да подготви 80-те процента от т.н. съюз за промени в законодателството. то и сега е трудно изпълнимо за страните от източната част на т.н. съюз. а след това ще бъде невъзможно да бъдат постигнати нормите.
    това не е болба за здравето на хората, това е борба за икономически изгоди. виждате, че избутват индустрията напред. в случая с територията тя почти няма общо. но е добре да позатворим всички предприятия, ако случайно са останали.
    това с умрелите - това не е статистика, това са данни от математически модели. които никой не е виждал. казват ти 400 хиляди - дебилът трябва да вярва!
    накрая - за причините. те са няколко, една от които е метеорология, климат. проблеми имат страните от континентална европа, на запад от виена. другата е беднотията - бедните се топлят с каквото могат. никой не казва на популацията, че екология не се прави с пръдня. да, и транспортът. но в големите градове. и накрая - безхаберието на управниците. които смятат, че всичко може да се оправи от днес за утре.
    та, така.
  • 23 пешо

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "аре у лево":

    отиди на сайта на изпълнителната агенция по околна среда, баце.
    и ще видиш, че проблем има в софия, пловдив, още няколко по-големи града. но като цяло, в провинцията положението е по-търпимо.
    в софия, пловдив и, по незнайни причини - видин, ще мине доста време, докато нещата се поправят.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Отвори очи

    4 2 Отговор
    Едно време, гледайки как някои се връзват на "тука има-тука нема," един чичо ми сподели: "шарани - с бастун да ги биеш".
    Днес гледах Витоша чак от Св.Троица. Още от там почти се виждаха листата на дърветата, т.е. чист и прозраче въздух.
    Или си отворете очите или сте някакви провинциални тролове, незнаеши какво става в София и само драскащи по поръчка.
    По-чист въздух над София, както през последните години, рядко съм виждал. Знам какво беше когато работеше "Кремика" на 100% и ТЕЦ София.
  • 26 Антон

    5 2 Отговор
    "Мръсният въздух остава най-голямата заплаха за здравето на европейците"
    Тука нещо се поизложихте...
    Нали най-голямата заплаха за здравето е ковид-а? Нали заради него се затварят хората, унищожават се бизнеси и т.н. и прочее.
    Сега пък "мръсния въздух" бил най-лошото нещо. А защо тогава не са затворени всички заводи? Нали де що е политик мило и драго дава за здравето на хората? А?
    Да не се окаже пък, че здравето няма нищо общо и на никой не му е еня за раята? Че пак ставало въпрос за едни пари?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 журнал

    3 1 Отговор
    а в европа и америка въздуха кристално чист планински. Там от комините на заводите им не бълват нищо друго, освен свеж планински въздух с морски бриз. Но тук в БГ всичко било мръсно. Мръсни са само лъжите и манипулациите Ви.

    Коментиран от #35

  • 29 Случаен

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Пепи":

    Няма нищо общо. Защо на Пловдив въздуха е по-чист от на Стара Загора и Русе?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ВЕРНО ЛИ

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "чекмеджар":

    БОКЛУКА ГО ВНЕСЕ ПРИЯТЕЛЧЕТО НА ДРУГИЯ БОКЛУК ПИНГВИНА /ПОМНИШ КОЛКОТО АМЕБА/
  • 32 НЕ СМЕ ТЪПИ

    2 0 Отговор
    СТИГА МАНИПУЛАЦИИ И МАХНЕТЕ СТАНЦИИТЕ ОТ АУСПУСИТЕ НА СТАРИТЕ ИКАРУСИ
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Коко

    0 0 Отговор
    Майка ми е на 90 и исвен смогът на Кремиковци около Руски паметник друго не е дишала. Не разбрахте ли , че нормите с всяка година стават все по и по завишени!?
  • 35 americano

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "журнал":

    колко време си живял в Америка бе, калъф та даваш мнение!?
  • 36 PlimP

    0 0 Отговор
    мпс-тата са доста нисък процент от цялата схема, по разни тецове горят боклуците на Европата, зимата по гетата се горят парцали и подобни, щото са по-евтини от дървата, а тва че имаме едни от най-залесените градове в Европа или тва не означава нищо