Last news in Fakti

25 Юни, 2021 19:00 3 092 12

Само на 15, но вече омъжена. Защото родителите ѝ са бедни

  • индия-
  • булки-
  • сватба-
  • бедност

Индия е една от малкото страни в света - заедно с Нигер, Гвинея, Южен Судан, Чад и Буркина Фасо, където браковете между деца са сериозно разпространени в обществото

Само на 15, но вече омъжена. Защото родителите ѝ са бедни - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Индия е една от малкото страни в света, където браковете между деца са сериозно разпространени. Част от причините: бедността, безработицата и патриархалните норми. Сега Ковид-19 може да влоши ситуацията.

Семейството на 15-годишната Неелам от индийския град Муршидабад решило да я омъжи през май, дни преди циклонът Яас да връхлети Източна Индия. Родителите ѝ, които са тежко засегнати от пандемията, знаели, че циклонът допълнително ще усложни живота им. Затова били убедени, че дъщеря им трябва да се задоми.

Западна Бенгалия е един от петте щата в Индия, където ранните бракове са широко разпространени. Там 25% от момичетата на възраст между 15 и 19 години са омъжени. За цяла Индия процентът е 12%.

Родители принуждават дъщерите си да се омъжат

"Много семейства в щата бяха лишени от препитанието си заради Ковид-19", обяснява Байтали Гангули, която работи в неправителствена организация в град Колката (бел.ред. преди Калкута). "Страхът за насъщния е повсеместен, а финансовото състояние е тежко", допълва тя. Правозащитници алармират, че в тази част от страната има сериозен ръст на детските бракове, преди всичко в селските райони.

В южната част на щата Телангана телефонните линии за защита на деца получават много повече обаждания, отколкото преди. Много момичета търсят помощ и казват, че родителите им ги принуждават да се омъжат. От февруари 2019 до март 2020 правителствената програма за развитие на жените и благосъстоянието на децата е предотвратила 977 детски брака в щата. От началото на пандемията броят на предотвратените бракове е скочил до 1355. Това са официалните данни. Представете си колко случая не са регистрирани", казват от фондация Sphoorti.

През април и май тази година Индия отчиташе по 400 000 нови случая ежедневно. Макар в момента ситуацията да е по-спокойна и част от ограниченита да се отменят, експертите предупреждават, че Индия трябва да измине дълъг път, докато овладее разпространението на вируса.

Всяка трета омъжена жена е под 18

Индия е една от малкото страни в света - заедно с Нигер, Гвинея, Южен Судан, Чад и Буркина Фасо, където браковете между деца са сериозно разпространени в обществото. Бедността, безработицата и патриархалните норми са част от факторите, които допринасят за това.

Въпреки докладите, според които детските бракове намаляват от 2001 насам, преброяването през 2011 разкрива, че тази практика е широко разпространена, като почти всяка трета омъжена жена е под 18 години. Проблемът е особено сериозен в селските райони, където живеят две трети от индийското население.

Детските бракове са белязани и от полова дискриминация. Много по-често засегнати от принудителен брак са момичетата. Тези практики нарушават правата на децата и пресичат всяка възможност за развитието на жените. Те създават порочен кръг от недохранване, влошено здраве и необразованост, казват експерти.

Ковид-19 може да влоши ситуацията

Въпреки че през 2006 индийското правителство прие Закона за забрана на детските бракове, действителността е напълно различна. Според Националната комисия за защита на правата на детето, най-висшият орган за защита на правата на децата в Индия, браковете между непълнолетни, особено при момичетата, се увеличават дори в градските зони в страната.

Много родителите решават да омъжат дъщерите си поради финансови трудности - за да не се грижат за тях. Освен че отнемат на момичетата фундаментални права, ранните бракове създават и сериозен риск за тяхното здраве, излагайки ги на опасности като ранно забременяване и изнасилвания.

"Притесняваме се, че Ковид-19 може да застраши прогреса в битката срещу детските бракове в Индия. Пандемията доведе до затваряне на училищата, икономическа криза и преустановяване на социалните услуги. А това може да увеличи заплахата от ръст в броя на детските бракове", казва пред ДВ Ясмин Али Хаке, представител на УНИЦЕФ за Индия.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пенджаби

    17 0 Отговор
    Фа им пратим и нашите от факултети и столипиново.
    Да им вдигнат процента поне на 40.
    Че те на по 15 са с по ранен деца минимум
  • 2 Гюмюш

    12 2 Отговор
    Аиииидееееее, малката булка. Нови сери яли
  • 3 сила

    20 0 Отговор
    същото и в Костинброд обаче защото родителите са богати.....
  • 4 Hess

    7 0 Отговор
    Честно ли?!?Това защо да ме интересува-това новина ли е или живоринска драма???
  • 5 Радж Капур

    8 0 Отговор
    Новината за която говори цял свят!!!
  • 6 фен на сидеров

    4 2 Отговор
    по-отрано , че иначе , кога ще ги народи 20-тина ! иначе нацията им ще застарее.......
  • 7 Гост

    17 0 Отговор
    Само на 15 и омъжена? Че нашите "индийки" на толкова им е време за второто чааве, или дори третото...

    Коментиран от #11

  • 8 Ох котенцааа

    1 3 Отговор
    Искам да ви осеменя
  • 9 Рошко

    2 6 Отговор
    Дойче зеле продължавате да си врете носа където не ви е работа, при момчетата почне ли да шава пищова, готов е, при момичетата дойдат ли гости от червен бряг и тя е готова
  • 10 Сельо Селски

    9 3 Отговор
    До преди 300 години и тука е било същото. Младежка му работа, нищо нередно нема. Много ясно, че шай омъжена, нема да е женена я😂. Тъй са прави прираст в населението, не с хомо-изпълнения, зяпане на пopнo, вибратори и четене на статии в стил Венелина в 00:30. Абе не е ли в леглото, око да види и ръка да пипне, не ми го фали. Практика требе, не теория😂. Който много говори, работа не върши. Сега на запад гледат първо образование, университети, кариера (предлагам каменна😂) и най-вече мъни-мъни-мъни, с което отвличат вниманието на младежа от естествените неща. След това вече работата куца, я стерилен от постоянното пиене на противозачатъчни и хормонални хапчета, я импотентен от друсане с наркотици, сифилис, гонорея и др. На 30 години телата им са за бракуване отвсекъде. И тва само в телесен план. За другото да не говорим. И после що сте се претопили, що туй, що онуй..... Ми действайте бе. Туй дето е в гащите не е за украса. Не е и поставка за презервативи😂.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 СМЕРШ

    0 0 Отговор
    Такава е суровата действителност...