Last news in Fakti

25 Юни, 2021 12:45 7 621 26

Морската ударна ракета (NSM) не е обикновена противокорабна ракета

  • ейлат-
  • ракета-
  • военноморски кораби

Единствената прецизна високообхватна ударна ракета от пето поколение на пазара

Морската ударна ракета (NSM) не е обикновена противокорабна ракета - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Спорно е, но за начало на модерната ера във военноморската война и използването на ракети в морето се счита октомври 1967 г., когато израелският разрушител „Ейлат“, плаващ на четиринадесет мили от брега на Порт Саид, попада в засада на два ракетни катера с управляеми ракетни комплекси клас „Оса“. Ракетните катери изстрелват четири ракети, три от които покосяват бившия разрушител на Кралския флот, водейки до потъването му и смъртта на четиридесет и седем моряци.

Потъването на „Ейлат“ преобръща представата за водене на военноморска война и поставя началото на надпреварата във въоръжаването в областта на противокорабните ракети. За по-малко от десет години всички главни военноморски сили вече разполагат със собствени противокорабни ракети, и това съперничество продължава до края на Студената война. Сега, когато наблюдаваме възраждането на китайския и руския флот, много страни (включително САЩ) се стремят да заменят остарелите си противокорабни ракетни боекомплекти с въоръжение от нов и модерен тип.

Една от най-новите тактически разработки на ракети е тази на норвежката фирма Kongsberg. Норвегия граничи с Русия и има много дълга брегова линия и се нуждае от модерна ракета, способна да я защити. Резултатът е Морската ударна ракета Naval Strike Missile (NSM), проектирана от нулата, или както Kongsberg я описва „единствената прецизна високообхватна ударна ракета от пето поколение на пазара“.

Ракетата NSM се изстрелва от вертолет или корабна платформа със стартов ракетен двигател на твърдо гориво, който бързо ускорява ракетата до крейсерска скорост. Секунди по-късно турбореактивният двигател се задейства и ракетата продължава към целта. Обсегът на ракетата NSM е малко над сто мили.

За разлика от свръхзвуковите ракети като руската П-800 „Оникс“, която е способна да достигне максимална скорост Числото на Мах 2,5, ракетата NSM е доста под свръхзвуковите скорости. Според представител на индустрията, интервюиран по време на изложението DSEI през 2013 г. в Лондон, Англия, Kongsberg вярва в „интелигентни ракети, а не в бързи ракети“. Тази философия води до създаването на напълно различна ракета от вече съществуващите. Вместо да се опита да преодолее защитата на врага с бърза ракета, Kongsberg прави ракетата си по-трудна за откриване и следователно по-трудна за сваляне.

Ракетата NSM е проектирана с ниска радарна видимост - не е напълно невидима, като Kongsberg решава да намали радарния отпечатък на ракетата. Други противокорабни ракети като американската Harpoon и френската Exocet изобщо не разполагат с режим на невидимост. Ракетата NSM комбинира тази своя способност със способността за скимиране на морето, летейки ниско над водната повърхност, за да не може да бъде засечена от вражеския радар до последния момент.

Повечето противокорабни ракети на световния оръжеен пазар използват активна радиолокационна глава за самонасочване, за да уловят целите си. Макар и ефективно, излъчването на радарен сигнал позволява входящата ракета да бъде открита, използвайки оборудването за мерките за електронна защита. Ракетата NSM използва инфрачервени сензори за пасивно изобразяване, които не излъчват идентифицируем сигнал.

Пасивните противодействия не са единственият набор от инструменти на NSM. Ракетата е способна на маневри при висока гравитация по време на работа на маршевия двигател, което прави траекторията ѝ трудно предвидима. Това е особено полезно срещу зенитно-артилерийски комплекси от типа Phalanx CIWS или китайския Type 730, които стрелят по прогнозирани ракетни траектории.

Секунди преди попадението автоматичното разпознаване на целта на ракетата търси сред вражеските оперативни групи точния плавателен съд, към който трябва да се прицели. Освен това, ракетата NSM разполага с опция за избираема точка на попадение, което означава, че може да бъде програмирана да нанася удар по определена част от вражеския кораб, като например мостика. При попадение се взривява 276-килограмова високоексплозивна бойна глава. Бойната глава има програмируем предпазител, който ѝ позволява да се взриви при контакт с вражеския кораб или когато достигне дълбоко във вътрешността на вражеския кораб. Ракетата притежаваща титаниева бойна глава и вероятно това би ѝ помогнало да пробие корпусите на вражеските плавателни съдове.

В момента NSM е на въоръжение в норвежкия флот като боекомплект на фрегатите Aegis от клас Fridtjolf Nansen и ракетните катери Skjold. Също така полският брегови ракетен комплекс използва версията ракети NSM, монтирани на наземни транспортни средства. Американският флот, търсейки заместител на Harpoon, се интересува много от тази универсална ракета, която може да се използва за въоръжаване на хеликоптерите Seahawk, крайцери, разрушители и крайбрежни бойни кораби (LCS). Ракетата NSM е била изпитана от USS Coronado през 2014 г., поразявайки подвижна цел тестови плавателен съд край бреговете на Калифорния. Видно е, че Kongsberg вярва в светлото бъдеще на ракетите NSM в Съединените щати, тъй като вече е потвърдила плановете си да ги произвежда в Кентъки в сътрудничество с Raytheon.

Kongsberg е разработила вариант на NSM, известен като Joint Strike Missile (JSM). Ракетата JSM е предназначена за високообхватен удар както по наземни цели, така и по кораби. Ракетата JSM е проектирана така, че да се побере в оръжейния отсек на F-35. За да се постигне това, въздухозаборникът на турбореактивния двигател е преместен от дъното на ракетата към двете страни на въздухоплавателното средство, като и витлови снаряди са били променени.

Това, че ракетата JSM може да се побере във F-35, я прави съвместима с установката за вертикален пуск Mk.41. УВП Mk. 41 е стандартният ракетен силоз за американските, натовските и други съюзнически военноморски кораби. Ракетите, използвани преди като Harpoon, са били закрепяни към ходовата рубка или палубата на кораба, там където мястото позволява. Това не само ограничава броя на ракетите, които могат да бъдат носени, но и вреди на ефективната повърхност на разсейване на кораба. Повечето кораби с УВП Mk.41 имат десетки от тях, което означава, че дори разрушител клас Arleigh Burke теоретично може да превозва до деветдесет ракети.

Ракетата NSM все още не е широко разпространена, но със сигурност има светло бъдеще. Почти сигурно е приемането ѝ на въоръжение от американската армия, макар и само като допълнение на по-голямата, по-тежката и по-високообхватната противокорабна ракета на Lockheed. Щом това се случи, други военноморски сили ще последват този пример и вероятно на ракетните заводи в Кентъки ще им се наложи да работят и през нощта.

Кайл Мизоками
The National Interest


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПИГВИНА ГЕНЕРАЛ

    44 9 Отговор
    МОРСКАТА ГРАНИЦА НА НОРВЕГИЯ Е 12 МИЛИ, ПОСЛЕ СЛЕДВАТ МЕЖДУНАРОДНИ ВОДИ. ТАМ МОГАТ ДА СЕ ДВИЖАТ ВСЯКАКВИ КОРАБИ НАПРИМЕР НА 20 МИЛИ ОТ БРЕГА, А РАКЕТАТА БИИ НАД 100 МИЛИ. ЗНАЧИ Е НАПАДАТЕЛНА А НЕ ОТБРАНИТЕЛНА.
  • 2 Аман от ракети

    49 11 Отговор
    Асфалт и ракета не се ядат.Русия си ги прави за да си варди огромната площ и Менделеевата таблица,повече не и трябва.Тя "превзе" Европа със СП-2 а "господата от неизвестния пол" само ще подсмърчат около Крим,това е тъжната истина..
  • 3 гочев

    8 18 Отговор
    Руската ракетка неще да литва нещо.

    Коментиран от #22

  • 4 Ей сега руснаците

    11 37 Отговор
    Ще изкарат много по-добра ракета. Почти са готови в сСоюзмултфилм.
  • 5 Безпристрастен

    25 4 Отговор
    Ако цялото човечество,се отрече от всички тежки системи,за нападение или отбрана,и остави единствено леко оръжие,което да се ползва единствено вътре,във всяка държава,срщу нарушители на обществения ред,и всичките тези десетки,дори стотици трилиони пръскани за безмислена надпревара във въоръжаване,за дестилетие живота на всеки земен жител,ще се преобърне драстично.Всичите тези институти,лсборатории заети във ВПК,могат да постигнат чудеса,във разработка на технологии свързани с бита,с една десета от тези пари.И земята наистина ще бъде Рай! Но уви!
  • 6 НАТО

    6 29 Отговор
    Това е ракетата за новите бойни кораби на България, но руските шпиони се опитват да пробутат някакъв стар шведски боклук!
  • 7 Явно

    37 6 Отговор
    Тази статия е платена реклама на продукт , който никой не иска да си купи .

    Коментиран от #11

  • 8 Професора

    30 3 Отговор
    А в сметката на полета на NSM влиза ли хипер звуковите С400 и С500 на които обсега е 400 - 700 км?
  • 9 Лети ли рапторчето?

    28 5 Отговор
    А хипер крилатите ракети Калибър, Циркон, Уран къде са в сметката? Руския вономорски флот има на паубите си базирани С400 морската версия, малко трудно нещо да стигне до руски кораб!

    Коментиран от #16

  • 10 Историк

    19 1 Отговор
    Продавам Фау2,може и на разсрочено плащане

    Коментиран от #15

  • 11 Пенчо

    23 2 Отговор

    До коментар #7 от "Явно":

    Преди няколко дена имаше статия тук, от същата "авторка" как ракетата на СААБ била по-лошо и по-скъпа. А като се погледнат параметрите - тая на СААБ всъщност е с двойна далекобойност и носи двоен заряд; нема как да е по-евтина ... явно има лобита коя да купим.


    Пример за изключително долна, то не мога го нарека и журналистика
  • 12 Магелан

    5 16 Отговор
    Шок и ужас.Рашките са болни на тема оружие на руски или някой има по модерна ракетка от техните!

    Коментиран от #26

  • 13 В.В.П.

    21 5 Отговор
    Кой купува норвежки оръжия..??..Рф е велика сила в оръжейния сектор. Най добрата,!!.Ако искаш да победиш,АК 47,РПГ 7,ТТ,Град,Т72,90,,..С400,500,...Оникц, Циркон,Уран,Нептун,.Ако искаш да си кифла ,купи,Ауди РС6..Авант..И това е!!
  • 14 Ушанката

    4 15 Отговор
    на мусурите само пейтриът им трови живота !!
  • 15 А АЗ ПОДАРЯВАМ

    12 0 Отговор

    До коментар #10 от "Историк":

    ФРАУ🐔

    Коментиран от #21

  • 16 РусоРоб

    9 4 Отговор

    До коментар #9 от "Лети ли рапторчето?":

    само анимации гледаш май
  • 17 ааааа

    8 0 Отговор
    А как стои въпросът със защитата на сухопътната граница?
  • 18 az #Победа76

    21 4 Отговор
    Като за Норвегия добре, но я сега я сравнете с руската "Циркон", която се движи с хиперзвукова скорост от около 10 000 км/ч и има обсег около 2000 км.

    Последната и да я видиш на радара, няма да имаш време дори за молитва....

    Коментиран от #20

  • 19 пишете ги тия глупости, щот

    9 3 Отговор
    Голям ви е кеф да дъpвите сороснята хаха
  • 20 Цецо

    11 6 Отговор

    До коментар #18 от "az #Победа76":

    На мен чичо ми разсказваше много когато бях малък.Беше военен и като пийнеш се отпускаше.Много истории за всякакви оръжия на СССР и български.От него знам за някаква българска ракета по добра от ракетата Пейтриът.Името и е Стрела но не съм сигурен беше отдавна и не си спомням но се сещам че е изцяло българска и е създадена от негов колега военен от друг град ,който отдавна е пенсионер имал някъде магазин за ловци.
  • 21 Историк

    10 0 Отговор

    До коментар #15 от "А АЗ ПОДАРЯВАМ":

    А не,Фрау е много по-смъртоносно от Фау,а пък и въобще от всички ракети на куп😀..като се замисля и аз подарявам
  • 22 Сандо

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "гочев":

    Гочев,надявай се като литне да е в друга посока,че иначе и под леглото ще те намери.А тая мила дама по-добре да напише че е само преводачка,а не да се кипри най-отгоре на материала.
  • 23 Матей

    7 3 Отговор
    Вижте как си хвалят ракетите американските шовинисти!Твърде късно ,руснаците отдавна ги задминаха с космическа скорост,и доказаха ефективност в Сирия,уникална точност от стотици километри,изумителни уреди за разминиране с които прочистиха непроходимите минни полета.
  • 24 Тъп въпрос

    8 2 Отговор
    Как се пазиш с бавна ракета на 100 мили , срещу бърза ракета от 400 мили , или как се пазиш с пистолет до 50-60 метра , срещу карабина на 800-900 метра.
  • 25 Гост

    5 2 Отговор
    С тази ракета могат да ударят само гемийки от класа на Дръзки, който и самолетоносач не може да засече, но срещу руски кораб ще се случи неочакваното и ракетата ще премине в режим – завръщане в къщи! останалот ще стане известно от ревът кански на терористите Запада.
  • 26 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Магелан":

    Какво ли не правят хальцинациите в главата ти, освен да тедокарват до шок и ужас, но имай на предвид, че в такива случай, самоубийствата са до 90%, и то в случай, че господарите ти няма да ти помогнат, като по този начин процента вече е 200%.