Last news in Fakti

10 Юли, 2021 09:00 21 463 124

Полека-лека нашият „западен съсед“ се обзавежда с всички атрибути на нашумялото през 30-те години на миналия век антихуманно учение

  • северна македония

Нямa дa прeгoвaрямe зa тoвa нa кoгo e Гoцe Дeлчeв и нa кoгo принaдлeжaт илиндeнцитe

Полека-лека нашият „западен съсед“ се обзавежда с всички атрибути на нашумялото през 30-те години на миналия век антихуманно учение - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Полека-лека нашият „западен съсед“ се обзавежда с всички атрибути на нашумялото през 30-те години на миналия век антихуманно учение. Това заяви археологът проф. Николай Овчаров в своя позиция по темата за отношенията между Скопие и София.
„Тези дни всички ние, българите, бяхме потресени от една проява, която не може да бъде определена като нещо друго освен като нацизъм или фашизъм. И то в неговия северномакедонски вариант. Някакъв младеж, сякаш изваден от старите снимки за пламенните дейци от Хитлерюгенд (Hitlerjugend, „Хитлерова младеж“), произнася реч на площад в Скопие. Името му е Драган Гюровски – активист от Младежкия съюз на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. Гласът на оратора гърми мощно над митингуващите, над които се веят знамената с вергинската звезда, противоречащи на всички споразумения с Гърция:

„Нямa дa прeгoвaрямe зa тoвa нa кoгo e Гoцe Дeлчeв и нa кoгo принaдлeжaт илиндeнцитe. Дa нe би дa ca зaбрaвили (българите – Н. О.) зa Букурeщ oт 1913 г., кoгaтo рaзширихa грaницитe cи зa cмeткa нa Мaкeдoния и зaпoчнaхa c acимилaция, дeнaциoнaлизaция и дeпoртaция...Нямa дa имa прoмянa нa иcтoриятa пo вoлятa нa тaтaрcкитe фaшиcти...Тaзи гнуcнa бългaрcкa ръкa удряшe пo мaкeдoнцитe...Твърдят, чe имaмe oбщa иcтoрия. Рaзбирa ce, чe имaмe. Тoвa e бeзcпoрeн фaкт. Eдинcтвeнaтa oбщa иcтoрия ca двeтe чeрвeни cръбcки бaнкнoти, зa кoитo ca ce прoдaвaли бългaркитe“, заяви Овчаров.

„Какво ще кажете? За толкова омраза и ненавист на национална и расова (горките татари!) основа в пет изречения би завидял и Хитлер, ако можеше да надзърне от гроба. Да не говорим за гнусната обида към българските жени и то във времената на #MeToo, когато в САЩ или Западна Европа разпердушинват знаменитости за много по-малко. Да, ама това не е Америка, а малката провинциално комплексирана Македония (пардон, изпуснах Северна). Микроскопична държавица, която отчаяно си търси място под слънцето, крадейки чужда история, за да скалъпи своя прословут и омръзнал на всички „идентитет“.
И да не си мислите, че някой от политиците на РСМ е реагирал на думите на Гюровски? Напротив, неговата реч е пряко продължение на казаното преди две седмици от самия лидер на ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицкоски, който направо призова Договорът за приятелство с България да бъде анулиран. В своята реч младежът използва за нашата страна термина „източен съсед“, въведен в политическия речник от самия вожд на опозиционната партия“, добави той.

„На фона на казаното ние пък спокойно може да въведем термина „македононацизъм“. Полека-лека нашият „западен съсед“ се обзавежда с всички атрибути на нашумялото през 30-те години на миналия век антихуманно учение. Там отдавна следват класическата максима на министъра на информацията в хитлеристка Германия Паул Йозеф Гьобелс, че „една лъжа, повторена сто пъти, става истина“. И действително, изказванията на млади хора като Драган Гюровски показват, че прочутият нацист добре си е познавал работата.
Иначе картината на българо-северномакедонските отношения от последните дни може да се определи с хубавата руска дума „тупик“. За младото поколение ще поясня, че в пряк превод това означава „задънена улица“. Служебният премиер Стефан Янев видя натиск от страна на нашите партньори и даже ги обвини, че вземат страна в спора. Лично аз смятам, че това е доста преувеличено. Да, всички декларират намерения РСМ да бъде допусната до преговори за членство в ЕС, но това е и желанието на България. Разбира се, при спазването на елементарно уважение от страна на „западния съсед“, каза оше професорът.

„Показателно за тези нагласи е изказването на aмeрикaнcкият прeдcтaвитeл зa Бaлкaнитe Мaтю Пaлмър, който е убеден, чe мeжду Ceвeрнa Мaкeдoния и Бългaрия мoжe дa ce нaмeри рeшeниe стига дa се нacърчaт двете cтрaни дa признaят кoмпрoмиcитe, нeoбхoдими зa нaпрeдък. Всичко това кара президентът на РСМ Стево Пендаровски да изригне срещу ЕС и САЩ, наричайки ги неспособни да решат ситуацията.
Интересни са позициите на другите съседи на Северна Македония. Както винаги Гърция е желязна по отношение на националните си интереси и е на мнение, че РСМ може да бъде приета в ЕС, само ако изпълнява зададените критерии. И предупреждава, че в отношенията на двете страни все още „има проблемни моменти“. А премиерът на Сърбия Ана Бърнабич отново се опита да поучава европейците, че случаят с РСМ бил прецедент и „въпрocи, cвързaни c интeрпрeтaции от eзикoв или иcтoричecки прoизхoд нe трябвa дa ce oтнacят дo EC“. Любопитно е дали тази констатация касае и проблема за Косово! Не случайно канцлерът на Германия Ангела Меркел нареди конфликта ни с РСМ до спора на Сърбия и Косово и поиска по тази точка „голяма ангажираност и много търпение“, посочи Овчаров.

„На фона на тази размяна на реплики северните македонци получиха неочакван студен душ. Той дойде от страна на новия ротационен председател на ЕС, Словения, на чиято подкрепа „западният съсед“ разчита особено. Словенският премиер Янез Янша заяви ясно, че „Словения разбира позицията на България относно нейното вето за започване на присъединителни преговори между ЕС и Северна Македония, тъй като тя е държава-членка“. „Преди всичко е интересът на България, а след това този на кандидата“, е категоричен Янез Янша. „Когато сме в едно семейство, неговият интерес е на първо място, а след идва този на останалите“. Ето защо „трябва да действаме като семейство, което в противен случай ще бъде под заплаха“, каза още той.

„Разбира се, компромис трябва да се търси и основата е положена от предишното португалско председателство, смята още Янша и добавя, че „за България е добре да приеме нация, която говори подобен език и има подобна култура“. Тук няма как да не си припомним казаните само преди няколко дни думи на държавния секретар по европейските въпроси на Португалия Ана Паула Закариаш. В прав текст тя подчерта, че „езикът на Северна Македония някога е бил част от българския език и от културните измерения на двете страни“.
Очевидно европейските страни постепенно разбират основателността на българските искания. И това няма да се промени от никакви „червени линии“, каквито се готви да приема северномакедонският парламент по отношение на т. нар. македонски език, „идентитет“ и история в преговорите по спора с България“, допълни Овчаров.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 172 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 А ти

    21 168 Отговор
    що милиони опапа покрай ровичкането , не ща и да мисля ! Ревизия !
  • 3 JEFF

    16 307 Отговор
    Много е неприятно, когато един човек, имащ претенциите да е историк, археолог с проферска титла, насажда омраза и нетърпимост към други нации. Това граничи с фашизо-нацизъм.

    Коментиран от #9, #29, #57

  • 4 Госあ

    267 9 Отговор
    Каква обща история с тия недоразумения ве ? До 1945 г е българска история.

    Коментиран от #12

  • 5 Ще има и още

    49 4 Отговор

    До коментар #1 от "тхйт":

    "Източен съсед"....
  • 6 карамфила

    139 6 Отговор
    "Всичко това кара президентът на РСМ Стево Пендаровски да изригне срещу ЕС и САЩ" Объркал си се Овчаров,името на президена на СМ е Стерва Пендаровска и се продава за два пендара.
  • 7 гост

    79 12 Отговор
    Всичко това е много тъпо и прилича на "капан за наивници",нима на тези хора не им е ясно,че без съгласието на България няма дя бъдат приети в Евросъюза,ясно им е разбира се.Тогава ако се замислим защо се случва това,ами би станало ясно,ако се замислим кой е против СМ да влиза въобще в Евросъюза и вероятно той подклажда всичко това.
  • 8 ???

    73 7 Отговор
    Драган гюровски да не е името на някой комичен герой от шоуто на Слави?
  • 9 Ти направо

    57 7 Отговор

    До коментар #3 от "JEFF":

    уби рибата с това лаично изказване
  • 10 !!!?

    19 129 Отговор
    Езика на омразата е лош съветник и на двете братски държави. Българите много добре знаят, че "някакъв младеж" не е цяла Македония, но на професора не му отива да ползва същия език !!!?
  • 11 Факт

    139 8 Отговор
    Изобщо не ми дреме за Северна Македония.Ние сме в ЕС а те не и зависят от нас.Като се научат да бъдат европейци да заповядат.Ние зор нямаме.
  • 12 Ще има и още

    88 6 Отговор

    До коментар #4 от "Госあ":

    Вчера един от водещите бйлгарофоби-колумнист писа за вид паразит, който щом влезе в мозъка на мишка , същата си втълпявала, че котката е нейн приятел, нслаждавала се на котешката урина и губила всякакво чувство за безопасност спрямо котката. Та така било и с българите - имали в мозъците си паразит, който им внушавал че македонците били българи и губели чувство за реалност.
    Ето за такъв език говорим ! Четейки "проблясъците" на въпросния колумнист се замислих, че сравнението с паразита наистина е удачно но с обратен знак - за почти сто години други бяха тези, които вкараха паразита в македонските мозъци, който да им внушава, че са древни македонци и подобно на мишката да се наслаждават на урината на реалният им враг. Уникален случай, спор няма.
  • 13 1191

    105 5 Отговор
    Прав е проф.Овчаров.

    Нека се публикува статията на арх. Грдев в Свободен народ,а
    той минава за ляв интелектуалец и от управляващара партия, за да се види какъв вулгарен и простащки език използва срешу БГ. И не само той, всеки ден 2/3 статии с подобен тон.

    В процес на създаване е нацизъм, на основите на крайния националистически македонизъм , базиран на омраза срещу
    всичко българско.
    Гърците и албанците засега са встрани, но те са следващите.

    Крайно време е всичките им ментори да разберат какво чудовище създадоха и да реагират, докато не е късно.

    Изводът за нас е ясен - никакъв компромис.
    "Македония без българи огън да я гори"

    Коментиран от #48

  • 14 Кутмичевица

    104 4 Отговор
    Казано с прости думи, БЮРМ-РСМ се управлява, от сърби с български имена, който нямат интерес, Кутмичевица и Косово да станат членове на Е.С. . Затова горят български знамена и спорят по безспорни въпроси, като това какъв е Г. Делчев и езика на македонците. Един чужденец би се объркал, ако не му се обясни, че сърбите се опитват, от названието на една географска област да направят нова нация, за сметка на България и Гърция. България, към този момент е най-старата държава в Европа, една от мисионерските такива, Покръстила половината континент и спряла Арабската ислямска инвазия през 8 век. Няма ни един исторически документ в който да се споменава, за Македонско царство. Древната Македонска държава е унищожена от Рим и никога повече не се възстановява. През 1945 г. комунистите, измислят този фейк, днешната БЮРМ сега РСМ, за да прикрият българският и характер.
  • 15 Драган Гюровски

    75 4 Отговор
    Аз също се продавам за две червени сръбски банкноти. И майка ми се продава ...

    Коментиран от #17

  • 16 НЯКОЙ

    116 7 Отговор
    Професорът е ерудиран професионалист и истински българин! И той насажда само преданост към България!
    Уважение към постигнатото от него за България!
    А какво сме направили ние за България - всеки сам да си отговори!
  • 17 Гюро Михайлов

    84 3 Отговор

    До коментар #15 от "Драган Гюровски":

    Така е. Обида е такъв човек да носи това достойно българско име . Гюро е име на герой. Гюро Михайлов е български войник, който загива пазейки бойното знаме на частта си докато е на пост.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Tутанкамон

    7 48 Отговор
    Щом не харесвате коментари,скоро ще станем източна Северна Македония...
  • 20 ПЕДЕДРАГАН ГЕЙУРОВСКИ......

    34 2 Отговор
    Е МИРИРИЗЛИВ ПОМИЯР И Е НА БОКЛУКА....БОКЛУКА..... ЕДИНСТВЕНАТА МОЗЪЧНА ГЪНКА ПО НЕГО СЕ ПОЛУЧАВА КОГАТО СИ ИЗВАДИ ГЛАВАТА ОТ ЗАДНИТЕ СИ ЧАСТИ....АЙ ЧЕ НЕ ИЗДЪРЖАМ УТЮАМ ДА ДРАЙФАМ ОТ ТИЯ ФАЛШИВИ И ГНУСНИ ИЗРОДИ....
  • 21 Аз сърбинът

    83 8 Отговор
    Свалям шапка на професор Овчаров за тази статия и за цялата му дейност
  • 22 Този е

    9 68 Отговор
    Обикновен герберастки по мияр и крадец на артефакти.
  • 23 Щирлиц

    111 7 Отговор

    До коментар #1 от "тхйт":

    Българските жени не са само дъщеря ти, жена ти и майка ти. Прочети нещо за Български жени Райна Княгиня, баба Илийца и Сирма войвода; Пусни си тв и виж, че в Холивуд българка жена избират за Оскар, че българка оглавява Международния Валутен Фонд. Виж гимнастичките ни, напиши в гугъл Стефка Костадинова, Нина Добрев... Българските жени раждат, отглеждат и възпитават нацията вече 1340 години, ама ти откъде да знаеш, като главата ти е в г@3@.

    Коментиран от #26, #32

  • 24 Владо

    94 3 Отговор
    Според мен разковничето се крие в следния въпрос , койнто трябва да бъде зададен на македонците - Защо при разпада на Югославия , всички участващи държави си останаха с имената ( Хърватия , Словения и т.н.) , а само Македония нямаше име и бе кръстена БИВША ЮГОРЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ ??! Това означава , че и в състава на Югославия , тя е била само географско понятие !!!!!!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Пфф

    4 43 Отговор

    До коментар #25 от "Голям пич си бе друже!":

    От истината боли нали галош.

    Коментиран от #40

  • 28 Перо

    54 5 Отговор
    Червени линии чугунените глави може да чертаят само на шиптърите,ако им стиска! Имат условия за изпълнение и никой не го интересува как ще ги изпълняват с червени линии или без такива,с подкрепа или не.Нашият случай не е прецедент,както казва сръбската премиерша,защото исторически искове имаше и Гърция,която изтри северномакедонските претенции за античността на държавата, създадена през 1993 г. БГ ще следва гръцкия пример!

    Коментиран от #30

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 комшията

    63 3 Отговор
    Много добре стана, че северна македония е член на нато. Така апетитите на русия отпадат, а за ес могат да чакат и 100 години, докато изпълнят всички наши условия. Но умственият им потенциал не им достига да го разберат. Овчаров е прав- за зло куче трябва здрава тояга.
  • 32 Искапен ви вели

    4 72 Отговор

    До коментар #23 от "Щирлиц":

    Толку сте заслепени од лагите и сопствената глупост, та дури и ја инструментализирате очигледната лага и ја ипотребувате како таканаречен "факт" - за кои 1340 години континуитет говориш море, недоволен, минус еден по математика. Собери колку трае прво и второ бугарско царство, додај ги кнежевските и модерните години и кажи повторно за колку години станува збор? Заслепени од национализам, ја голтате шарената приказна на вакви овчарски ликови... Срамота, малоумно и мизерно поведение. Баш поради ваквите ликови - се СРАМАМ од моето делумно бугарско потекло. Гнасно и одвратно општествено поведение.

    Коментиран от #35, #51, #53, #55, #59, #74

  • 33 човек от народа

    48 1 Отговор
    македонските тикви са твърди и незрели. ще уврат след дълъг престой в тенджера под налягане и под умерен огън.
  • 34 5789

    24 3 Отговор

    До коментар #1 от "тхйт":

    Техните жени са безплатни, бе "разбирач", какво да се замисли, щом те ни наричат източен съсед, значи те са ни западен-северна македония-посоки да искаш, но спрямо коя отправна точка, сърбоманска-титовистка-удб-северна-узтопна-западна шитня
  • 35 5789

    64 1 Отговор

    До коментар #32 от "Искапен ви вели":

    Срамувай се от сърбоманското торалитарно антибългарско отношение в 21 век, признахме ви за държава, дадохме ви танкове да не ви посегнат във юговойната, а вие бълвате омраза и заличавате всичко българско, сръбски комплексари сте

    Коментиран от #36

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Колега

    5 52 Отговор
    Овчаров, престани да даваш мнения. Ти си като македонците, най-"големият съчинител на историята. Като почна от гроб на Орфей, олтар на Дионис, църкви, царе..... че стигна и до Дракула. Всичко при теб е най-голямото, най-значимото. Ти разбираш от всичко.
    Други археолози и историци в България няма. Ти изобщо професор ли си?До колкото е известно на БАН не си. Сега сигурно пак са ти платили. Ти нищо не правиш без облаги и пари.
  • 38 5789

    4 14 Отговор

    До коментар #36 от "Искапен ти вели":

    Да си жив и здрав, хубави дни и за теб

    Коментиран от #39

  • 39 Искапен ви вели

    2 22 Отговор

    До коментар #38 от "5789":

    Од срце ти благодарам другар.
  • 40 ЦеРеУ

    12 1 Отговор

    До коментар #27 от "Пфф":

    Абе, той та пита къде си. И аз искам да знам , но ако те намеря знам къде ще бъдеш.
  • 41 Watchdog

    14 15 Отговор
    В контекста на упорито налаганата нова ''европейска'' идентичност, все по задълбочаващите се ''интеграционни'' процеси и предстоящото заличаване на националните държави чрез обединяването им в нов международен политически субект - Съединени европейски щати, спорът между България и Македония е без всякакво практическо значение. Поне така гледат на това мешере европейските началници. Недоумението е обяснимо. След като си отдал доброволно исконното си право да определяш самостоятелно как да живееш е шизофренично да водиш спорове за средновековни царе и азбуки. Когато мастър планът бъде завършен всички ше говорим на германски и френски език. И началниците са убедени, че именно за това мечтае коренното население на тези земи.
  • 42 Пирин

    51 1 Отговор
    Как е възможно да съществува идентитет ...МРАЗЯ БЪЛГАРИТЕ ? С тези две думи те обясняват съществуването си като нация. Европа детска градина ли е ...където някакъв пикльо твърди , че играчката на другото дете е негова и тропа с крака и крещи , веднага да му я дадат ...и никой не смее да му се скара , за да не нарани чувствата му . А в нашия случай , според Европа , България трябва да търпи , да бъде любезна , та чак и компромоси искат от нас . Това поведение на ЕС и САЩ ни поставя в положение да се оправдаваме и доказваме неща известни в цял свят .Чак сега се чуват някакви плахи гласове , че ни разбирали. Новото правителство трябва да наложи драконови мерки към Скопие за да ги озапти и да защитят достойнството и интересите на България ... защото утре българите за това ще ги избират , а не да се подмазват на държави , на които не им пука за нашите интереси .

    Коментиран от #61

  • 43 Друг съветник

    3 39 Отговор
    Ха Овчарче, искаш пак да си съветник. Малко ти беше че като съветник с държавни пари обиколи света и получи много проекти, сега искаш още. Страх те е че ще ти врътнат кранчето. Давай, давай...
  • 44 Браво Професоре

    27 2 Отговор
    Само така!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Шамара

    2 9 Отговор
    Абе що не вървиш там от където си из.ля.зъл !
  • 47 ИМПЕРИАЛИСТ

    42 0 Отговор
    1. C. Мaкeдoния e вce oщe в cръбcкa oрбитa.
    2. Cърбия, дoри и пocтaвeнa нa кoлeнe, нямa дa изпуcнe C. Мaкeдoния oт хвaткaтa cи.
    3. Пo тeзи причини, Бългaрия нe мoжe дa oкaжe никaквo пoлoжитeлнo влияниe към C. Мaкeдoния.
    4. Вcякo нaшe дeйcтвиe зa врaзумявaнe нa C. Мaкeдoния зaтягa cръбcкaтa примкa.
    5. Дaвaнeтo нa бългaрcкo грaждaнcтвo нa cкoпяни нe вoди дo нищo пoлoжитeлнo.
    6. Вcякaкви пoлитичecки прeгoвoри/пaзaрлъци ca бeзпoлeзни.
  • 48 ИМПЕРИАЛИСТ

    30 2 Отговор

    До коментар #13 от "1191":

    Зa гoлямo cъжaлeниe, прoблeмът e мнoгo кoмплицирaн, ЗAЩOТO ИЗЧEЗНE ЛИ БЪЛГAРOФOБИЯТA ИЗЧEЗВA И ДЪРЖAВAТA КOЯТO E ИЗГРAДEНA НA ТAЗИ OCНOВA....A и Бългaрия вce oщe нe e гoтoвa дa пocрeщнe тoвa прeдизвикaтeлcтвo...зaщoтo eднa cъcипaнa и бaнкрутирaлa Рeпубликa Ceв. Мaкeдoния, щe бъдe рaзпaрчaтocaнa cъc cигурнocт мeжду Aлбaния, Гърция и Cърбия. Aлтeрнaтивa нa БЪЛГAРOФOБИЯТA, кaтo тeмeл зa дaржaвнo-идeнтичнocтнa идeoлoгия, бeшe AНТИКВИЗAЦИЯТA, нo гърчулятa дoбрe cи изгрaхa кaртитe и тoзи вaриaнт oтпaднa...В рeзултaт Ceв. Мaкeдoния e oбрeчeнa дa ce рaзпaднe или нaй-мaлкoтo, щe имaт дългa прaвитeлcтвeнa кризa, aкo нe пoлучaт пoкaнa зa члeнcтвo в EC.
  • 49 Петар Смоларски

    4 40 Отговор
    Човек со фалсификуван докторат, докажан крадец на вредни артефакти и монети, вели држете го крадецот.

    Коментиран от #91

  • 50 Диамантената ръка

    31 3 Отговор
    РСМ се управлява от Белград, а там правят това, което им наредят от Кремъл, това е целия филм, нищо друго...
  • 51 И аз да кажа

    42 1 Отговор

    До коментар #32 от "Искапен ви вели":

    Абе не те знам от що се срамиш и с какво се гордееш, но езикът ти е комичен архаичен български, сякаш нарочно изкривен в грешна посока. Потъмняващите съгласни направо са смях, както и ненужно намъкнатите "уния" вместо "съюз" ( нали сте все пак не'кви славяни, бе!); а предлозите- обратно- вместо "от" "од". Не виждаш ли как всичко е синтетично, направено за да отдалечи македонския от българския? Как се пише "отдалечи" на македонски? Оддалечи? И щом се кефиш на турското робство, що не видим "ща сборуват турските архиви за македонската држава"? Ние за 500 години кланета и потурчване сме си опазили идентитета, а на вас за няма 45 години сърбите са ви сменили чипа!

    Коментиран от #63

  • 52 ЛЛЛ

    16 6 Отговор
    Омръзнаха на всички тези спорове. Скопие да си го разделят албанците и гърците и да вземе да миряса тази заблудена държавица
  • 53 Сърбомане

    33 1 Отговор

    До коментар #32 от "Искапен ви вели":

    Собирам и се получава близо 7 века. После субирам за РСМ и се получават едва 30 години. Освен това сте преименували българската територия Кутмичевица с българи в С.Макединия със сърбомани-крадящи българската история.

    Коментиран от #64

  • 54 Луди всякакви

    29 1 Отговор
    Смятам, че всички раздадени български паспорти на македонци трябва да се анулират и да се преиздават само след минаване на полиграф . Тази гадост- да имаш документи, доказващи българска принадлежност на предците ти, да вземеш българско гражданство и да мразиш и плюеш България, трябва да се прекрати и да се накаже! Трябва получилите неоснователно български паспорт да се осъдят за въвеждане в заблуда на българските власти! Щото те после искат и признаване като малцинство у нас! Самозабравилият се нахалник трябва да се сложи на място!

    Коментиран от #56, #65

  • 55 Onix

    21 2 Отговор

    До коментар #32 от "Искапен ви вели":

    Я покажи една македонска монета от някой македонски цар или още тогава сте плащали с кредитни карти. Ние можем да смятаме, нашият календар е започнал от 5600 години преди Христа, та ти смятай на колко години е България. За да влезете в Европейският съюз трябва да се съобразявате с членовете на съюза, това не е Югославия и да правите на ощипана булка. Търсете вината в себе си, не в другите. Ние в Европейският съюз сме едно семейство и се подкрепяме вие не сте. Мислете прагматично и може да ви се получат нещата, но оправете собствената си къща и тогава идвайте да стойте пред нашата. Успех!

    Коментиран от #67

  • 56 Limit

    21 0 Отговор

    До коментар #54 от "Луди всякакви":

    Спокойно ще им изтекат паспортите и трябва да ги обновят. Тогава е момента.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Onix

    15 1 Отговор
    Проблема със РСМ може да се реши много просто. Трябва всички бежанци от Македония по време на войните да си извадят македонски паспорти, да направят партия и да участват в изборите. По мой сметки това са повече от 2,5 милиона българи. Когато влезнат в парламента, един референдум за присъединяване към България и са в Европейският съюз за по-малко от година.
  • 59 ММ586

    15 0 Отговор

    До коментар #32 от "Искапен ви вели":

    А бре "маке"! Това, неква нова математика ли е?А да забравих!
    Вие макетата всичко можете и от всичко разбирате затова.

    Коментиран от #68

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Дора Еманоилова

    5 0 Отговор

    До коментар #42 от "Пирин":

    Абсолютно съм съгласна с вас! Браво!
  • 62 АК 545 казанлък

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "тхйт":

    шшт ! да не ти спретнем един лов. ще те пуснем на тюлбето и ще бягаш като див елен...пък ние ще те ловим
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Искапен ти вели

    1 9 Отговор

    До коментар #53 от "Сърбомане":

    Кутмичевица? Трчај брзо по терапијата. Ептен си ја забегал.

    Коментиран от #98

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 безпартиен

    6 1 Отговор
    Интересно защо цитира Гьобелс,който просто променя това,което е казал В.Улянов-Ленин!А то е,че една лъжа повтаряна многократно се възприема като истина!Така,че оригиналът е на идейният по-голям брат на национал социализма-вожда на социализма/комунизма Ленин!
  • 67 Искапен ти вели

    1 11 Отговор

    До коментар #55 от "Onix":

    5600 преди Христа? Брзо и ти трчај по терапијата.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Брат Ралчев

    0 0 Отговор
    Дева Мариа и Младенеца...
  • 70 Скорпи

    8 0 Отговор
    Браво,Професоре,точно в десятката...трябват повече статии като тази,прати и копия в Брюксел...
  • 71 Грогу

    9 0 Отговор

    До коментар #63 от "Искапен ти вели":

    Ей сърбоман, това тук не са ти “македонските“ чатове за да обсняваш историята . Иди на някой митинг , там психозата е всеобща и всички ще те слушат за “истинската история на Македония"като овце ...и от Марс да им кажете , че произхождат , пак ще ви вярват .Ясно е , че няма да влезете в ЕС в близките векове , така , че по живо по здраво да приключваме.

    Коментиран от #73

  • 72 Янка

    9 1 Отговор
    И за какъв чеп ни е потрябвала БЮРМ/РСМ...до се напълним с шиптъри...и после едно българско кОСОВО
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Яне

    6 1 Отговор

    До коментар #32 от "Искапен ви вели":

    А ти защо пишеш и говориш татарски,защо не си измислихте поне език...като окраинците...

    Коментиран от #76

  • 75 Скорпи

    4 1 Отговор

    До коментар #73 от "Искапен ти вели":

    За какъв диалог говориш,когато не искате да признаете Историческата истина...Домашна култура за хора които си знаят езика и историята...а за Вас...културата в чекмеджето

    Коментиран от #78

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Хе хе хе

    7 2 Отговор
    ДС-овчарът "пасе" с омраза и наци-шовинизъм БКП+БЗНС+ДС-овцете! И те блеят в див oнaниcтки възторг!
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Йо Несбьо

    9 2 Отговор
    Като се замислите, пронацистките изстъпления на северомакедонците са логична следствие от българската позиция за недопускането до преговори, докато 1., 2., 3.... Нека квичат, плюят и беснеят, това показва безсилието им. Единственото, което България трябва да прави, е да документира омразата и фалшификациите сред населението на РСМ, след което да задава въпроса "И вие искате това в ЕС?!" Не е нужно да се дразним, а да заемем прагматични позиции и докажем с документи действителните събития до 1944-45 и обосновем защо не даваме на РСМ старт на преговорите. За мнозинството държави това ще е достатъчен мотив и обяснение.
  • 84 АлМак от Мелмак

    9 1 Отговор

    До коментар #73 от "Искапен ти вели":

    Какво е това домашна култура, т.е. култура на поколенията? Как баба ти (която е българка), предава на дъщеря си (която се пише македонка) семейната култура? Непонятно! Или баба ти е вдигнала ръце от майка ти, или майка си е вдигнала краката на баща ти, който пък не знае, че е измекяри в тази страна и за авторитет пред децата се мъчи да се представи за античен герой. У нас в БГ за такива " македонци" е показателен класическия образ: Дребен селски тарикат! Както и да е, полза няма от обяснения! Да се затвори границата и всички коридори да минават през европейския протекторат Косово

    Коментиран от #94

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Кубрат 632

    9 1 Отговор
    Добре де, какво толкова има да се спори? Нека се отворят архивите, нека да попитат чужди историци и географи. Нито северномакедонски, нито български, след като толкова се перчат. Не може цялата световна историография да доказва, че до 1945г. не съществува държава Македония, а само северномакедонските историчари да фалшифицират българската история. В нито един исторически извор, нито един артефакт, в нито една политическа карта преди 1945г. не присъства държавата Македония. Това, че тези на запад от Петрич искат да изградят държава и единичност върху българската история и писменост, е техен комплекс. Оставят българската история, както оставиха гръцката и кой откъде е.
  • 87 Спас безделника

    10 1 Отговор

    До коментар #63 от "Искапен ти вели":

    ТАТКО ТИ Е ТРЯБВАЛО ДА ТИ ИЗВЪРТИ ЕДИН ЗАД ВРАТА И ДА ТЕ СВЕТНЕ, ЧЕ ГОВОРИ НА ЕЗИК, КОЙТО ИМА 1300 ГОДИШНА ИСТОРИЯ И КУЛТУРА, С КАКВАТО МАЛКО СТРАНИ МОГАТ ДА СЕ ПОХВАЛЯТ!

    Коментиран от #95

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 И аз да кажа

    5 1 Отговор

    До коментар #63 от "Искапен ти вели":

    Веднага ще ти помогна да схванеш: думата "аБсолютно" и производните й са от латински корен " absolute", както е във всички романски и саксонски езици. Ама създателите на македонския, в заслепението си да изчанчат българското, са ви измислили "аПсолютно"! Можеш ли да ми посочиш лингвистично основание? Хващам се за тази дума, защото я видях в текста ти. Можеш ли да ми обясниш защо използвате "штудирам", след като на всички славянски езици е "уча"? Нали сте много древни, що е потрябвало да ползвате немски названия? Не съм лингвист, но това боде очите. И защо крихте Битолската плоча? Иди я виж и виж какво пише там. В историческия ( пардон историчарския) музей в Скопие е, отскоро я извадиха от немай къде, но учените които съобщават за нея през 1956 , са лежали в затвора. Никой не ви пречи да се броите за македонци, но не хвърляйте кал по другите! То ясно, че просръбската пропаганда ви е просмукала с българомразие, но умният човек търси истината в безпристрастните документи, а не в партийните доктрини. Пак ти казвам, потърси какво пишат турските архиви и споменават ли Македония като друго, освен географска област.

    Коментиран от #92, #96, #110, #111

  • 90 Човека Коза

    4 1 Отговор

    До коментар #63 от "Искапен ти вели":

    Ох Маке, и в други платформи съм казвал на други македонци, и на българите също говоря. Срамота е тази вражда между българи и македонци! ХОРА ! Един народ сме в две държави. Защо турците и азерите могат, а ние само се ядем помежду си?! Вместо да си помагаме, се предъвкваме взаимно, което е в угода на Великите Сили ( Divide et impera ) , и много вредно за народи/те ни ;) Стига вече омраза!

    Коментиран от #97

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Спас безделника

    7 1 Отговор

    До коментар #89 от "И аз да кажа":

    Каквото и да кажеш, всичко опира до минали престъпления. Днешните "македонци" са потомци на престъпници, които са прогонвали и избивали хиляди семейства българи, за да присвоят земите им. Това е основната причина за тяхната омраза - омраза на страха от идващия Видов ден, а той неумолимо идва както изгряващото слънце.
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Спас безделника

    3 1 Отговор

    До коментар #64 от "Искапен ти вели":

    Кутмичевица - точно така пише в древните книги, ама ти първо няма откъде да ги прочетеш и второ: съмнявам се че можеш да четеш КИРИЛИЦА, защото в Македоницата (1946год) един дявол знае какво са съчинили правите македонци. Ако си любознателен, хвани автобуса за София, иди в народната библиотека, и помоли да ти дадат да прочетеш нещо по въпроса. Ако си платиш, можеш да получиш фотокопие на архивните ОРИГИНАЛНИ писания.

    Коментиран от #99

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Спас безделника

    4 0 Отговор

    До коментар #96 от "Искапен ти вели":

    Извинявай, че се намесвам, ама ти наистина си много смешен. Дори само това, дето го питаш дали знае името на дядото на неговия прадядо, показва че си дете на безродници... Момче младо и глупаво, трябва да знаеш ( получаваш информацията безплатно!), че името на даден далечен прадядо можеш да научиш моментално, като броиш поколенията назад. Ако сбъркаш, можеш да провериш или в църковната книга, или в данъчните регистри на турската администрация, дори столетия назад. Като става въпрос за пари от данъци, турците са много точни, почти като евреите - нищо не пропускат!

    Коментиран от #102

  • 101 Спас безделника

    1 1 Отговор

    До коментар #99 от "Искапен ти вели":

    Неправилно се изразих - автентични, с ПЕЧАТ НА ВСЯКА ТРАНИЦА, че преписът отговаря на оригинала, който разбира се, струва доста парици. Говорим за писания на византийски историци, а и не само византийски.
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Послепис

    3 0 Отговор

    До коментар #99 от "Искапен ти вели":

    А пък, ако мислиш, че ти пробутвам татарско - фашистки лъжи, хвани автобуса за Атина. Е, ще се изръсиш с доста повече евро, ама си заслужава.
  • 104 Спас безделника

    1 0 Отговор

    До коментар #102 от "Искапен ти вели":

    В ИСТОРИЯТА НЯМА ВАРИАНТИ, ТАМ ВСИЧКО Е ЕДНОЗНАЧНО - КАКТО И АРХИВИТЕ. ЗАСТИНАЛА СНИМКА НА ВРЕМЕТО! А за "момче младо и глупаво "- извинявай!

    Коментиран от #106

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Спас безделника

    4 1 Отговор

    До коментар #94 от "Искапен ти вели":

    Не можеш да ме убедиш, че армията е заклала селяните. Просто армията тогава е била в пъти по - дисциплинирана и да заколиш цивилен е било уставно престъпление. Това, че дядо ти е бил партизанин и се е бил срещу "армията" показва следното: ако българската армия е била съставена от български партизани, щял е да си пие ракията с тях т.е. войната и убийствата са били на идеологическа основа. Но като се прибави и наследството от етническите конфликти между българи, сърби и гърци, всичко си идва на мястото. Впрочем, това не е била армия а жандармерията. Тя и в БГ е убивала партизани, и то не малко. Затова след 09.
    09.1944 имало народен съд и виновните са били наказвани по военновременен закон. Та на въпроса: ако дядо ти се е бил с "македонска" армия ( жандармерия), щеше ли да има македонски народен съд? Вероятно -да! Щеше ли да има "македонски фашисти" ? Вероятно - да! Тогава, коя част от Македония щеше да влезе в ЕС при хитлеристите - германци и фашистите - българи? Схващаш ли за какво става въпрос? И понеже в историята няма "ако", този факт остава, но вече в 21 век трябва да се преглътне! Хайде, лека ти нощ!

    Коментиран от #112, #116

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Мдаааа!

    3 0 Отговор

    До коментар #108 от "ПатриотM@нгo":

    Забрави да упоменеш Иван Костов - драгалевския ариец!
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Историк

    1 0 Отговор

    До коментар #89 от "И аз да кажа":

    Наскоро почина учителят Панде Евтимов от Македония откривателят на Битолската плоча.По спомени през 2018г.Добре че я заснел и снимките чрез бълг. посланник от Белград са стигнали и до историци в София.Какво се занимавате с тези скапани сърби и спорите по безспорни въпроси
  • 112 Историк

    3 0 Отговор

    До коментар #107 от "Спас безделника":

    След превземането на град Одрин от българската армия турците са очаквали, че града е щял да бъде унищожен.Унищожени са 32 000 войници от 60 000 души турски войници в бой.Българските загуби 1200 души и 6500 ранени.Турците са очаквали, че българите ще унищожат Селим джамия по спомени.Нищо такова не се случва.В продължение на 20 дни по улиците патрулират български войници и е въведен строг ред срещу извършване на мародерства.А какво остава за Македония и хората там, които са смятани за поробени братя българи
  • 113 Историк

    3 0 Отговор
    Така , че този македонец да си знае от историята.Българският войник унищожава въоражени хора, а не се занимава с беззащитни цивилни...

    Коментиран от #115, #117

  • 114 Рико

    3 0 Отговор
    Тези са потомци на Александър Македонски, колкото българският патриот ГЕОРГИ Николов Делчев се казва "Гоце". ГЕОРГИ, господин Овчаров, ГЕОРГИ ДЕЛЧЕВ, ДАМЯН ГРУЕВ, няма гоцета и моцета, дамета и подобни.
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Историк

    3 0 Отговор
    Дай документите къде и кого са били застреляни от български войски в Македония

    Коментиран от #119

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Watchdog

    2 1 Отговор
    Най голямото поука за тези македонски шанаджии е да бъдат набутани в евро райха част по скоро. Ще ги унищожат икономически за 10 години а населението им масово ще се разпръсне по света. И така проблема с историята ще бъде решен по естествен път.
  • 122 Турист

    2 0 Отговор
    Браво, много хора са чели тази статия. Дано толкова четат когато се стигне до Перперикон. Видях разкритията на една партия. Браво на нея.
  • 123 Бг Фалитът

    3 0 Отговор
    Триенето от модераторите на "Факти" ("Фокус") на различните мнения, подкрепени с неприятни факти за българската партийно-пропагандна манипулативна БКП-"възродителна" догма по Македонския въпрос, показва само едно: неистов страх от неминуемия крах на българската пропагандна доктрина, както и от разкриване на действиотелния факт, че в Б-ия господствата пропагандно-идеолигическа нагласа не се споделя от "целия народ" и че хората с различно мнение са много повече от БКП+БЗНС+ДС-функционерите-търговци, бранещи със зъби нокти, лъжи и фалшификации приватизирания си БКП-идеологически БИЗНЕС!
  • 124 Иван Михайлов

    3 1 Отговор
    Иван Михайлов, СПОМЕНИ-ч.4, Indianapolis, USA, 1973, с.898:
    "Има наслоено доста нещо след войната в България, от което МАКЕДОНЦИТЕ, наистина, докрай требва да се делят и да го отбегват - това е измената, хванала дълбоки корени там [в България]. Тя се е прикрила под разни маски, като почнете от вулгарното [ДС-]шпионство и стигнете до велемъдрото "държавничество" ... Въобще, подушиха се през девет баира и ревнаха в хор всички, които от 1893г. до днес са извършили всевъзможни посегателства върху КАУЗАТА на МАКЕДОНИЯ. Оправдание се опитаха да търсят в обстоятелството, че много било изтъквано наименованието "МАКЕДОНСКО", "МАКЕДОНСКИ". Но това наименование ВСЕКОГА се е употребявало, тъй както и ИМЕТО МАКЕДОНИЯ. Ако речем да го заличим, требва да унищожим повече от половината страници на българската история, наука и изкуство; требвало би да престанем светите Кирил и Методия да наричаме "МАКЕДОНСКИ РАВНОАПОСТОЛИ" и т.н. Защо не е обявен за сепаратист проф. Йорд. Иванов, който изтъква, че от векове насам Самоковско, Дупнишко и Кюстендилско са считани за ЧАСТ от СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ? С истинското й име наричат тая страна всички народи в течение на пре-дългата й история, така са я означавли и монасите от Рилския манастир, в отправените до руския цар писма, с които са молили да им изпращат помощи - при датата на писмото ВСЕКОГА стои написано: "РИЛСКА СВЕТА ОБИТЕЛ - МАКЕДОНИЯ". Името на МАКЕДОНИЯ [и МАКЕДОНЦИ] е споменато на 24 места в Светото Писание."