Last news in Fakti

14 Юли, 2021 13:00 7 272 34

Лявото в тресавището

  • бсп-
  • корнелия нинова-
  • избори-
  • политика

Председателката направи много за спасяването на БСП

Лявото в тресавището - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Корнелия Нинова засега е единственият политик в България. Начетена, борбена, принципна, отлична ораторка, сдържана и обаятелна... На друго място тези качества биха ѝ позволили да стане уважавана представителка на държавата. Тук, в условията на неофеодализма, тя е чужда дори за част от своята партия. Вероятно е така, защото на работливостта и интелигентността у нас отколе се гледа с недоверие и присмех.

Председателката направи много за спасяването на БСП. Ала как да изтеглиш на твърда земя умолишения, който се съпротивлява, драпа назад към тресавището? Всуе са всичките усилия. Удавникът повлече подире си надеждите на членове и симпатизанти за нормален живот. И още по-лошо - тинята засмука остатъците от политическата система. Сега само мехурчетата на повърхността подсказват за случилото се миналата неделя... Но логиката и отговорността за държавата вече ги няма. Невъзможно е самичък да възпреш лудостта на обществото... И все пак – хвала за проявения кураж!

Сега ще опитам да изложа на хартия своите мисли за поведението на партията преди поредната предизвестена катастрофа.

Идеята за създаване на ляв фронт бе интересен рекламен трик, благодарение на който научихме, например, че социалдемократическите партийки у нас са поне три. Територията ни гъмжи от политикани, но дори всички те да бяха прикоткани, надали на «Позитано» 20 щяха да получат повече гласове. В случая количествените натрупвания не можеха да доведат до качествени промени. Голямата полза от начинанието бе, че за кратко секнаха дрязгите между родствените групировки. Образно казано: враговете с партийни билети се прегърнаха в името на голямата цел.

А тя, голямата цел, остава забулена в мъгла. БСП не създаде идеология - наука и виждания за развитието на обществото и икономиката. Съответно и пропагандата куца – просто няма какво да се представи на публиката.

Функционерите панически се страхуват да споменат думата «социализъм», защото тя задължава... Най-малко трябва да бъдеш сред хората и да им помагаш от чисто сърце да защитават правата си. По-приятно е като истински цивилизован европеец да подхвърляш на тълпата дребни монетки във вид на обещания за социална държава, справедливост и спокойствие. Всъщност, подобни изтъркани слова произнасят и конкурентите, имаше ги дори в листовките на Черепа.

Въвеждането на ред в страна, в която народното богатство е притежание на малцина, би изсквало извършването на национализация, преразпределение на капитала, търсене на отговорност и т.н. Откъде биха дошли кадрите, нужни за тези смели промени? Резултатите от изборите на 11 юли нагледно демонстрираха моралната и менталната немощ на населението.

Беше ми трудно, но стиснах зъби и изслушах докрай няколко изказвания на членове на Младежкото обединение на социалистите под мотото «Ние сме млади и затова говорим истината!»... Участниците в този парад на тщеславието се самоописваха като амбициозни и многоопитни. И никой не призна, че е българин. Устите мелят неуморно, а очите остават мъртви - такива са отрочетата на мумиите, считащи партията за своя собственост. Други ценности ги вълнуват, не националните. Жалко е, че тези здрави и прави момчета и момичета не работят, не раждат и не отглеждат деца, както му е редът, а са луднали по власт и незаслужени пари.

Все още БСП изглежда като сборище на кариеристи. Тя се възприема не с добри дела, а с герои като Сергейчо, Руменчо, Кирето и Крумчо.

Местните организации живеят в свой свят.

Кандидатските листи бяха пълни с неприемливи лица.

Агитацията е другото болно място на БСП. Безобразие е, че дори в предизборния период по БСТВ пускаха главно музика и повторения на стари предавания. Екипът е безпомощен и си няма представа с какво да запълни ефирното време.

Кампанията бе слаба и безидейна. Разни активисти говореха за «зелена сделка», дигитализация, и подпомагане на младите, но не засягаха същността на проблемите на обществото.

Аз смятам, че е неправилно хората в работоспособна възраст да плащат по-малко данъци. Държавата трябва не да създава готованковци, а да осигурява на всички възможност да живеят от своя честен труд.

Подкрепата на щурата идея на Брюксел за превръщането на континента в природен резерват би довела до масова безработица и повишаване на цените у нас.

Никой не обяснява как си представя цифровизацията. Във всеки случай тя не може да бъде самоцел и предполага съответната подготовка на населението.

Говореха много. Ала една добра думица не споменаха за обикновения трудов човек, мълчаливо произвеждащ материални блага... За продавачките и шивачките, изкарващи смени от по петнадесет часа... За строителите и селските стопани, превиващи гръб под палещото слънце... За работниците в цеховете и хлебарите... Но тогава ораторите трябваше да признаят, че съществуват експлоатация и класово разслоение, и щяха да попаднат в неприятно положение.

Хората на «Позитано» не огласиха своите оценки за външнополитическите събития, засягащи България. Напоследък се случиха множество срамни и опасни неща, ала те бяха премълчани – явно заради евроатлантическата и потурнашката солидарност... Или казано неполиткоректно: от безпринципност и склонност към слугинаж.

Кандидатите на БСП се представяха като спасители, благоволили да ни предложат своите готови решения за всички проблеми: «Вижте колко сме точни и загрижени!». Ала познават ли тези гълъбчета нашия живот? И къде пърхаха с крилца досега?

Партията трябваше да бъде с народа. Но тя упорито отказваше да се учи и да се бори заедно с нас. Потъна в тресавището, което сама създаде. Хак да ѝ е! С нея или без утрешният ни ден ще бъде по-гаден от днешния.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 59 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 айдук Кольо

    39 26 Отговор
    за това ли Бсп изтече в канала, щото другите са виновни , смешно е

    Коментиран от #15, #34

  • 2 За Продан

    32 16 Отговор
    Фасадата добра, сърцевината гнила. Ако не беше така да е взела властта хане, хане. Подценяват интелекта на лявата аудитория, но действията им са изцапани с алчност, та си личи.
  • 3 Дон

    26 47 Отговор
    Лявото след като умрат последното поколиение дъртаци и те ще си отидат с тях!

    Коментиран от #5

  • 4 Госあ

    27 1 Отговор
    Не, не става въпрос за преразпределение, а става въпрос най вече за образование, наука и индустрия. По сетне за здравеопазване и култура. А, и реформи в данъчното облагане, че защо не и в здравното облагане.
  • 5 За сведение

    23 10 Отговор

    До коментар #3 от "Дон":

    Гледай международни вести, да не останеш изненадан, когато от САЩ ти назначат политкомисар марксист.
  • 6 jorj

    23 31 Отговор
    Комунистически хвалебствия, отврат!
  • 7 ИНЖ

    35 14 Отговор
    Ама какво ляво са БСП!? Те са пълни с мангизи, а се пишат "леви". И много ясно, че левите хора ще се отдръпват от тях, след като не им защитават интересите.
  • 8 Николайчо

    23 32 Отговор
    Ако си и такъв инженер, какъвто си и като политически коментатор,аман ти и работота.
    Как можа да напишеш всичко това за Импексова,която смело води столетницата към разпад?

    Коментиран от #12

  • 9 гост

    20 26 Отговор
    Тоя инжинер маи е влюбен в КУРнелия Ами вземия бе и нежни занимават с глупости у тия горещини
  • 10 мислещ

    14 7 Отговор
    Спасяването от какво, от властта ли?
  • 11 Lina

    17 20 Отговор
    Тая тьота има съществени успехи - най важният е , че забута бсп в 9 глуха , с всеки следващи избори все по - надолу. На следващите или по- следващите няма и да влязат.
    Леви - ама илияна йотова в Диор . Защо така , няма ли бг марки. Засичала съм я в мола все в най - марковото е. Ама иначе - за най - онеправданите да има. Няма лошо , но е важно какво " продаваш , та въпросната партия Лелка най млади хора не привлича ( е , освен вигенин)
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 пешо

    23 1 Отговор
    "Резултатите от изборите на 11 юли нагледно демонстрираха моралната и менталната немощ на населението."

    апцалутно! от кога пешо ви пише тук за едни 80% на проф. христов...
    гледам, част от тях са се подредили вече в колонка под статията.
  • 14 БОЛШЕВИК

    20 6 Отговор
    Кое ляво е в тресавището? От 32 години истинска лява партия няма.
    Ако имаше лява партия управлявала през тия 32 години, нямаше да има най-малкото плосък данък, за друго не ми се хаби време да казвам!
  • 15 Само питам

    12 3 Отговор

    До коментар #1 от "айдук Кольо":

    И къде прочете ,че други са виновни? И ти ли не можеш да четеш?

    Коментиран от #17

  • 16 БСП на Бунището

    14 19 Отговор
    Колелото на Историята се върти дрОгари и дрОгари и ви отрежда достойно място на Бунището си...Трябваше с Лустрация - рязко и окончателно,но решихте да досъсипете България и тогава....
  • 17 айдук Кольо

    18 7 Отговор

    До коментар #15 от "Само питам":

    другия път не ми пиши глупости , чети 10 пъти и си прави анаЛиз ..............Кoрнeлия Нинoвa зaceгa e eдинcтвeният пoлитик в Бългaрия. Нaчeтeнa, бoрбeнa, принципнa, oтличнa oрaтoркa, cдържaнa и oбaятeлнa... Нa другo мяcтo тeзи кaчecтвa бихa ѝ пoзвoлили дa cтaнe увaжaвaнa прeдcтaвитeлкa нa държaвaтa. Тук, в уcлoвиятa нa нeoфeoдaлизмa, тя e чуждa дoри зa чacт oт cвoятa пaртия. Вeрoятнo e тaкa, зaщoтo нa рaбoтливocттa и интeлигeнтнocттa у нac oткoлe ce глeдa c нeдoвeриe и приcмeх.
  • 18 mi6osp

    25 6 Отговор
    Корнелия Нинова не се харесва от много, защото не само не позволи общи начинания с ГерБ, но и изхвърли от партията потенциалните патерици на Борисов. И това докато истинските протестъри от седмия ден стигаха до замминпреди на тиквата. Затова, Нинова 👍.
  • 19 Ленко Петканин

    14 12 Отговор
    Давай Како корнела!Закривай Позитанският Нужник.
  • 20 Още един

    8 15 Отговор
    Слънчасал.А,бе в тая партия няма един нормален!?
  • 21 3.14К

    24 3 Отговор
    Като слушах днес възродения от бунището Костов, Нинова ми изглежда като Венера спрямо черния Хермес!
  • 22 Матей

    12 10 Отговор
    Ккаво социално има бсп,изкараха цели 2 мандата при станишев и за народа нищо положително ,само тегоби,въведоха и плоския данък и отмениха необлагаемия минимум.По него време ни натикаха в ЕС И НАТО,закриха БНА И МНО,създадоха условия държавата съвсем да се разсъхне.Уж са русофилска партия,а пак се влачим подир чичо Сам.Затова загубиха гласове наполовина,появяват се и други популистки партии,дублират им рекламните постановки.Всички тия леви движения би трябвало да се слеят в едно,в една единна модерна левица,засега не се вижда такъв процес да изкристализира.
  • 23 зарко 66

    6 5 Отговор
    пача!!!
  • 24 Болярин

    8 10 Отговор
    Ами куРнелка да си хареса някоя африканска република, където няма неофеодализъм, а само благоприятен климат за столетницата й !
  • 25 Хари

    4 16 Отговор
    С Караянчева нямат разлика .......
  • 26 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 5 Отговор
    Кайчо, намери си прилична работа, стига си писал тези глупости!
  • 27 Аз, бе... Аз...

    6 8 Отговор
    Журналистчето Николайчо ще получи финансова премия за драсканиците, пардон, одата, посветена на богиня НИ НО ВАААААААААААААА ...
  • 28 агент дс

    3 3 Отговор
    това за пред 12 конгрес ли е ?
  • 29 НИНОВА, ПИШИ ОСТАВКА

    5 5 Отговор
    НИКОЙ НЕ ТИ Е ВИНОВЕН ЧЕ ЗА ТРИ МЕСЕЦА ТЕ ТРЕСНАХА ДВА ПЪТИ....И БАЦО И СЛАВУЦА
  • 30 Риали

    1 5 Отговор
    БСП НЕ ЖЕЛАЯТ ДА СЕ СЪБУДЯТ. СЪЩО КАТО БАЙ ТОШО ПРЕДИ ГОДИНИ КОГАТО ГО СВАЛИХА. БАБИТЕ ДЕТО ГЛАСУВАХА КАТО ЕДНИ ДРУГИ ОТ ЕТНОСА ВЕЧЕ ГИ НЯМА. БОГ ДА ГИ ПРОСТИ.
  • 31 Андреев

    1 3 Отговор
    Не може да водиш лява политика, когато притежаваш средства за производство и ползваш наемен труд.
  • 32 Чичо от село

    3 0 Отговор
    БСП се свива, защото и в момента всички ПП провеждат агитация с анти БСП ярост! Вижте тона на Манолова, на Дончева, на бивши лидери като Станишев и Миков! Да не говорим за бивши БКП БСП членове докопали се до власта чрез други партии, чийто най-ярък представител е Борисов!32 години се втълпява на младите, че през социализма хората едва ли не са умирали от глад и мизерия! 1989г БКП имаше 1200000 членове или над 3000000 със семействата си! Къде изчезна тази маса народ, та се сви до 400000 избиратели! Аз си мисля, че като се изключат покойниците, другите са интерес чии, които и тогава, и сега са се влияе ли не от идеи, а от келепира според политическата конюнктура! Дядо Славейков го е казал най-точно,, не народ, а мърша"!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 СТАЛИН

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "айдук Кольо":

    КАКВА БЛЕСТЯЩА ИРОНИЯ ! БРАВО, НИКОЛОВ....