Last news in Fakti

15 Юли, 2021 10:00 4 319 27

Европейското по футбол: Истинският позор за Англия

  • италия-
  • англия-
  • расизъм-
  • футбол-
  • позор-
  • футболисти-
  • фенове-
  • расова дискриминация

Старите предразсъдъци са дълбоко вкоренени

Европейското по футбол: Истинският позор за Англия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато печелят, са герои. Когато губят са „маймуни“. Толкова елементарно е мисленето на някои хора. И толкова презрително. Възмущението, което отприщиха в социалните мрежи пропуснатите дузпи от Букайо Сака, Джейдън Санчо и Маркъс Рашфорд, е нещо повече от обикновено недоволство, породено от загубата на Англия във финалния мач от Европейското първенство по футбол. Това е позор за Англия, който е много по-сериозен от поредния провал на англичаните при изпълнението на дузпи.

Всеки може да загуби. Но не и по този начин! Веднага след като италианският вратар Джанлуиджи Донарума успя да парира насочената към десния горен ъгъл топка от Сака, социалните мрежи пламнаха от обиди и омраза: безбройни маймунски емоджита, банани, горили и шимпанзета се появиха в коментарите под личния профил на Сака в Инстаграм. Някой беше написал в Туитър: „Сака да си тръгва за Африка!", а други писания бяха толкова обидни, че човек не би могъл да ги повтори.

Старите предразсъдъци са дълбоко вкоренени

Дори част от успокоителните думи за тримата чернокожи футболисти звучаха странно: „Не бива да ги нападаме така, след като са направили толкова много за страната“, прочетохме в Туитър. Но какво да кажем за другите чернокожи, които, според някои, не са направили „толкова много“ за Англия? Означава ли това, че е напълно в реда на нещата те да бъдат обиждани? Расизмът си остава сериозен проблем за спорта и за Англия, която е смятана за родина на футбола - това се видя ясно по време на драматичния финал на „Уембли“. Независимо от всички призиви, кампании и отричания - омразата си остава жива. А когато има нужда от изкупителни жертви за някое болезнено поражение, често това се оказват тъкмо чернокожи играчи.

Фактът, че и други английски играчи преди това допускаха грешки, например при изравнителния гол на Леонардо Бонучи за 1:1, изглежда не е бил толкова важен. Това избирателно възприятие на много от запалянковците показва колко дълбоки корени са пуснали расистките предразсъдъци. И така е не само в Англия, както показа например отношението към Месут Йозил в Германия. Вярно е и друго: благодарение на активната работа на фен клубовете маймунските звуци и расистките освирквания от трибуните са вече доста намалели. А и много хора изразиха солидарността си с тримата неуспешни изпълнители на дузпи. Но в привидната анонимност на социалните мрежи расизмът си съществува. Включително и защото той все още е част от британското общество - дори и сред най-младите: 95% от анкетираните чернокожи младежи в страната заявяват, че са били обект на расистки нападки в училище, а 78% - и на работното си място.

Ежедневният расизъм

И макар почти две трети от британците да смятат, че расизмът е в значителна степен разпространен в обществото, консервативното правителство на страната се опитва да омаловажи проблема. В свой доклад по темата то твърди, че дискриминацията се дължала предимно на социално-икономически причини, а не толкова на цвета на кожата. Това е фатална грешка, смятат експерти от Обединените нации. Премиерът Борис Джонсън заклейми като „срамни“ расистките обиди от стадиона и точно това е верният и важен сигнал в битката срещу дискриминацията. Но защо той и неговото правителство не се борят с расизма и в ежедневието. От това има спешна нужда всеки ден, а не само когато става дума за трима известни футболисти.

Автор: Йоша Вебер


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Те са си виновни

    37 4 Отговор
    Като налагат само от тези с африкански произход да изпълняват важните дузпи е така. Искаха да ги наложат и да ги направят герои.
  • 2 сила

    36 0 Отговор
    ЧЕРНОТО НЕ Е БЯЛО,ФАКТ Е .....за сведение на либераластите
  • 3 5445

    40 1 Отговор
    Е кой сега е Ганьо, а британски селяндори?
  • 4 Отчаяната Англия

    20 2 Отговор
    да дойде на нашето Л....морие.Пиене евтино,на корем и до гръклян,така се лекуват нерви.После,по стар колониален адет да наритат някоя бг камериерка..И другата година - пак..
  • 5 Тодор

    20 5 Отговор
    Тук англичаните ги подкрепям. Прави са !
  • 6 херодот

    34 1 Отговор
    Добре им се върна за расисткия скандал в София !
  • 7 Hess

    20 2 Отговор
    Дузпата изисква освен умения и хладнокръвие,черните като хора темперамент го нямат,там именно е и тяхната слабост...
  • 8 Антимилиционер

    18 0 Отговор
    Авторчето еврейче много го е страх да не се върнат расистките влакове.
  • 9 Христо Ботев

    13 2 Отговор
    Черно,черно....брате се живее сред глупци неразбрани,душата ми във огън тлее сърцето във люти рани!
    Фалос за енгленд.....
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Де Пич

    34 2 Отговор
    Aнгличaнитe ca нaй-гoлeмитe ceляндури!Oт къдeтo минaхa зa и cлeд Уeмбли cлeд тях бeшe пoмия,вce eднo cи нa cмeтищe.Хoдил cъм нa мнoгo мaчoвe и в други държaви,тaкивa прocтaци нямa увeрявaм ви.Тe живeят c миcълтa нa кoлoнизaтoри и крaлe нa cвeтa,вcъщнocт oбaчe ca кaрикaтурa нa cъврeмиeтo cи!
  • 13 вън БХК

    31 0 Отговор
    Когато пренебрегнат черните да бият дуспи, ще те обвинят в дискриминация, когато черните бият дуспи и се издънят, ще те обвинят в расизъм!!
    Е, няма угодия на евролиберасткия соросоизъм. Квото и да направи белия, е в грешка и оплют. Във всичко.
  • 14 Ники

    23 0 Отговор
    Не разбирам тая работа с расизма .. честно расизъм има само за черните .. ако ние им викаме черни или негри е расизъм въпреки че расата им негроидна .. ама те квото и да ни викат не е расизъм … освен това нямам право да не харесвам черните .. забранено ми е и е някакво страшно провинение те може да не обичат бели ама
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Лицемерие

    11 2 Отговор

    До коментар #15 от "Alabala":

    Ами от черните има и хора с много хармонични черти,но са сравнително малко. Има и изучени хора,но пак са малко. Това,че някой е прост,жесток и емоционално нестабилен по никакъв начин не го извинява само защото е черен. Английският отбор е жертва на шорошовия социален инженеринг и ми беше много смешно да наблюдавам половин британски отбор с разцветка от матово до черно. Същата смешня е и при франци,холандци,че напоследък и при немци и много ми напомня соцвремената и СССР. Черните футболистчета ги съжалявям,защото паднаха жертва на шорошньовите фантазии и не понесоха напрежението.И имашe ли нежда да ги слагат на топа на устата? Никога до сега не съм чул лоша дума за Пеле просто защото си е завоювал напълно заслужено титлата крал на футбола. Раси за ужасТ на шорошнята има и всяка раса в едно е по-добра,в друго по-слаба и е лицемерие изкуствено расите да се нивелират.
  • 17 боко ПКП

    9 0 Отговор
    На черното не можеш да кажеш бяло!
  • 18 Готин

    6 1 Отговор
    Ама е тва е живота .. борба с расизма и накрая черните испуснаха дуспите … ами нормално е хората да реагират .. ако бяха с розови коси щяха да кажат ония розовите ни провалиха .. ако бяха жени щяха да кажат женичките не стават ако бяха … руси щеха да кажат русите .. ама кат са черни треа са праим че няма как да ги обобщим и тва ако не е охраничаване
  • 19 1914

    14 0 Отговор
    Абе,не съм расист,ама не съм и далтонист.
  • 20 Дългият

    2 22 Отговор
    Жабарите изобщо не бяха най добрите на това европеиско и взеха купата абсолютно незаслужено. прави са бритеанските фенове.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Чичо Тони

    21 1 Отговор
    А защо не коментирате освиркването на химна на опонента, отказа на английските футболисти да поздравят победилите след награждаването и напускането на зрителите преди награждаването? Изглежда, че не става дума само за расизъм. На мене ми прилича повече на липса на елементарна спортна и обща култура.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Лост

    13 0 Отговор
    Само вратарят е виновен. Той е най-големият расист. Да вземе да спаси дузпите. Имаме си черен Орфей, вчера ни показаха черна русалка. Не го ли е срам този вратар?
  • 25 не може да бъде

    3 0 Отговор
    Оказва се,че расизмът в Англия съществува и е доста сериозен въпреки напъните/може би лицемерни/ на правителство и разни влиятелни платени организации.Можем да си представим какво е отношението към по-обикновените чернокожи /и не само към чернокожите /,след като към сравнително известни и защитени личности може да има такова отношение.Оказва се ,че всъщност расизмът изобщо не е изчезнал-въпросът е само какви форми ще приеме!?Аз считам,че и ние сме расисти,само че много меки и по принцип избягваме каквито и да е насилствени действия -докато в западните държави както е показала историята изобщо не си поплюват и могат да бъдат не само крайно жестоки,а безмилостни.А сега западният свят се намира в едно не съвсем устойчиво равновесие и не е ясно накъде ще залитнат!Както се казва -всичко нова е добре забравеното старо!

    Коментиран от #26

  • 26 С какъв

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "не може да бъде":

    EEee.......,добре де с какъв гьонсурат идват разни либерасти,наследници на робовладелците да ми дават уроци по толерастия?
  • 27 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Великобританецът е "велик" ! Горд , надменен и злобен. Това важи най-вече за техните политици. Независимо от "изсилванията" на техния премиер, богатите ингилизи си остават " покорители на целия свят". Двуличието им е пословично !! Иначе обикновените трудови хора са си хора, като навсякъде . И това в този случай си е техен проблем - нека си го решават. Ако ние обаче се опитаме дори да направим някакъв намек само от това , което направиха те за своите футболисти - английските политици ще ни " разпънат на кръст" и ще ни изкарат по-черни от........дявола ........