Last news in Fakti

15 Юли, 2021 12:44 7 022 35

Това е големият победител на изборите

  • цик-
  • избори-
  • победител-
  • гласуване

При хартиено гласуване ГЕРБ щеше да е първа сила след вота

Това е големият победител на изборите - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Питате се кой спечели на тези избори? На пръв поглед никой. Някои сочат "Има такъв народ" и "Демократична България" - само те били увеличили подкрепата за тях след 4 април. Ако така го чувстват - да се радват. Сещам се обаче за един играч, който преодоля с успех най-тежкото изпитание на тези избори. Това е Централната избирателна комисия, която, трябва да признаем, убедително се справи с адреналина от непознатото машинното гласуване.

А само какви апокалиптични картини се чертаеха - масово излизане от строя на машини, канонада от жалби, хаос /без ред в него/. Всичко това трябваше да завърши с неизбежно касиране на изборите. Нямаше ги дори очакваните от мнозина опити за умишлен провал на вота с изваждане от строя на машини. Нормално протече и гласуването в чужбина, въпреки увеличения брой секции. И разпределението на депутатските места, което трябваше да бъде обявено най-късно днес, бе огласено навреме, малко след полунощ. Да вметнем задължително и кошмара, който трябваше да преодолее ЦИК - сагата с доставката на машините. Свърши се и това.

ГЕРБ поиска оставката на ЦИК, което още веднъж потвърждава, че комисията е големият победител. Не била открита секция в Нортхямптън, ревнаха на брифинг от ГЕРБ. Трай, коньо. Белким щяхте да спечелите там. Ама, ще кажете, че заради принципа се бунтувате. Ние пък веднага ще ви повярваме. Унижавали до късно тази нощ безценния им лидер - ту го пращали в парламента, ту го вадели. Ау, колко обидно. Разбира се, Борисов едва ли е усетил някакво унижение, докато си е хъркал сладко в къщата с магнолията. Явно в ГЕРБ има дежурни по унижения, които ги поемат вместо него.

Защо така доскорошните управляващи възневидяха ЦИК е ясно на всички. При хартиен вот победата им бе сигурна, нали не се съмнявате. С добре познатите мурафети и иширети на старата система, и раздробения противников вот, всичко щеше да е приключило с няколко процента аванс в полза на ГЕРБ. А манфредците от ЕНП още в 21 часа щяха да са пратили поздравителни телеграми.

Обаче "гадовете" от оня краткия, "скапания" парламент, промениха изборния правилник и хоп - ГЕРБ изпадна от лидерската позиция. С малко, но...да видим. А най-големият противник на машинното гласуване, вездесъщият всичколог и въобще-изобщовец проф. Мишо Константинов, ще напусне ръководния пост в "Информационно обслужване". Проглушиха ни евстахиевите тръби как никъде по света нямало машинно гласуване, само при Мадуро. Ами, точно затова ще има и тук. Мадурова България бе създадена от 12-годишния авторитарен режим на лицето Бойко Методиев Борисов, колкото същият да иска да пришие термина на президента Радев. И целият риск си струваше. Щом демокрацията ни е венецуелска - ще гласуваме по венецуелски.

Но, когато човек губи, не знае какво печели. Сега кметицата на София може да приюти чичо Мишо, както направи с "поругания" проф. Кантарджиев. На него би му отивал един пост от рода на "общински звездоброец". Пък дори на 4 часа. Авторитетно някак...


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 66 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чалгаря

    40 36 Отговор
    Най големият победител са чалгарите. На тоз народ му дай само гюбеци и кючеци. Друго не му трябва.

    Коментиран от #4, #18

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 копи пейст

    13 45 Отговор
    Бeзжичнoтo уcтрoйcтвo зa интeрнeт мoжe дa e във флaшкaтa или aкумулaтoрът. Oткритa e връзкa c интeрнeт и кoмуникaция c Тaйвaн и Гeрмaния пo врeмe нa вoтa. Caмoтo ръкoвoдcтвo нa мaшинитe пocoчвa, чe cъщecтвувa функция “прeтeглeн глac” c кoятo нaпримeр eдин глac зa Бaйдън мoжe дa ce брoи зa 1,3 глaca, a eдин нa Тръмп зa 0,7 глaca. Зa кaквo e нужнa тaкaвa функция, cлeд кaтo ce брoят eдинични бюлeтини? Вeнeцуeлcкият диктaтoр Хугo Чaвec ce кoнцeнтрирa върху мaшинитe зa глacувaнe прeз 2003 г., кoгaтo нaд 20% oт вeнeцуeлцитe прaвят пoдпиcкa зa oтзoвaвaнeтo му кaтo прeзидeнт. Тoгaвa „Cмaртмaтик“ пeчeли пoръчкa зa 91 милиoнa дoлaрa дa ocигури мaшиннoтo глacувaнe нa рeфeрeндумa. В пoлунoщ в дeня нa избoритe мaшинитe внeзaпнo cпирaт дa рaбoтят, a пo тoвa врeмe Чaвec изocтaвa. Кoгaтo рaбoтaтa ce пoднoвявa в 3 чaca нa cлeднaтa cутрин, Чaвec вeчe вoди c цeли 10%.

    Коментиран от #13, #14

  • 4 Малееее

    15 8 Отговор

    До коментар #1 от "Чалгаря":

    Яд ли те е? 😂😂

    Коментиран от #27

  • 5 БИБИТКО

    28 10 Отговор
    ПЛАКА ЛЪЖИ МЕНТИ МАНИПУЛИРА
    И НАКРАЯ ВСИЧКО ИЗЛЕЗЕ И ОТ ДОБРЕ ПО ДОБРЕ. САМО СЪЗДАДЕ
    ИСТЕРИЯ. ВПРОЧЕН КАКТО БЕШЕ
    И ПРЕЗ ЦЯЛОСТНОТО МУ УПРАВЛЕНИЕ. И ПРИ КОВИДА ИСТЕРИЯ БЛЯ БЛУ.
  • 6 Sofia

    14 25 Отговор
    Евала Бойко , БКП-то газ пикае :)
  • 7 ЕХАА

    10 16 Отговор
    МИЛЕНЧО , МИЛЕНЧО ....ВИНАГИ СЕ ОРЕНТИРАШ НА ТАМ , КЪДЕТО ЩЕ СЕ СЪСТАВИ ПРАВИТЕЛСТВО И ДА СЕ ЧУВСТВАШ КОМФОРТНО! НО НЕ ВИКАЙ ХОП .....ПРЕДИ ДА СИ СКОЧИЛ !!! ЧЕ МОЖЕ ДА СЕ ОБЪРНЕ ПАЛАЧИНКАТА .....ПОСЛЕ КАК ША СА СА ИЗВЪРТАШ ...????

    Коментиран от #10

  • 8 ТаУмВзе

    13 2 Отговор
    Ние народецът, или останките от него, по презумпция винаги сме Губещо плащащи. Независимо за кои уж изборчета иде реч. Така е в колонията.
  • 9 Учено чалгаджииче

    8 18 Отговор
    Маааалллеееииииийй!!!! До ся добре ...преборихме и победихме противника т.е. бръкнахме малко във софтуера да помогнем на тия машинарии , че ахххааа да на ПОБЕДЯТ враговете !!! Ама със дружни усилия ....успяхме ЕВАААЛЛА !!! Ами ся ко ша прайм ..??? Да ...сетих СА...ша припишем програмата на наште врагове ГЕРБ и ша кажем , ЧЕ сме я съставили преди 15 г. за да ги съборим от власт !!! Маааааллллееееииииййй!!!

    Коментиран от #12

  • 10 ГУМЕН КРАДЕВ

    10 15 Отговор

    До коментар #7 от "ЕХАА":

    Сега обръща палачинката , после резбата !

    Коментиран от #32

  • 11 ДА ДА

    12 11 Отговор
    Спечели Българският народ: ЩЕ ПЛАЩА ЗА МАГИСТРАЛИ, ЩЕ ЛЕТИ ДО ЛУНАТА (ще провери имали МАКЕТА там), ЩЕ затегне КОЛАНИТЕ и т.н. да му мислят БЕДНИТЕ и 50 лева няма КОЙ да им даде!
  • 12 По недоучен ЧАЛГАР , ами аз имам кръвно

    17 2 Отговор

    До коментар #9 от "Учено чалгаджииче":

    КАК ША фърча в космоса ....задължително ЛИ е да литна ...??? ЩЕ искат ли преди туй да са ваксинирам , за да не разнасял ВИРУСА!!!!
  • 13 викторина

    20 8 Отговор

    До коментар #3 от "копи пейст":

    А първите машини от Венецуела ги купи правителството на:
    а-Борисов
    б-Баце
    в-тиквун
  • 14 Киркор

    11 5 Отговор

    До коментар #3 от "копи пейст":

    Тъпо,тъпо,много,ама много тъпо!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 един друг

    10 15 Отговор
    Това, че ЦИК или Радев са победители в изборите не ги прави демократични. Десетки хора които познавам не излязяха да гласуват, от "страх да не се изложат с машината", ама на вас това какво ви пука....
  • 17 СВД

    15 5 Отговор
    Гласуването с машината е удоволствие за нормалния човек и трагедия за глъмаците! Има показно в интернет как се гласува, всеки ден по 5 телевизии по 100 пъти показват, най вече самите кандидати да си агитират електората и му покажат, а не само да раздават пари или пасуват. Ако не можеш да направиш 4-5 елементарни действия, какъв груй ще избираш? По добре не се излагай и излагането не е, че не знаеш къде да пипнеш - в главата не си у ред!

    Коментиран от #19, #33, #35

  • 18 Яко чалга

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Чалгаря":

    Само чалга и те това е....
  • 19 Въпрос

    6 1 Отговор

    До коментар #17 от "СВД":

    Така е, знам и за видео наблюдение в офисите и фирмите, но не забравяй, че има хора които не са във комфорт от компютъризацията, а как беше опорката- навсякъде където има дори един българин....
  • 20 !!!?

    6 5 Отговор
    Голямият победител е партията на Негласуващите - т.е СУВЕРЕНЪТ !!!?

    Коментиран от #23

  • 21 Отвратителен

    9 8 Отговор
    Е този редактор ли е, не знам това вече е принцип да се казва на черното бяло, да се клевети и замеря с камъни една партия и лидера. Ами и на най глупавите им стана ясно че след часове суетене и увъртане на цик най после изобретиха тези 0.5% с които уж итн водели на герб. Колко трябва да си пристрастен или зависим журналист за да продължаваш да лъжеш че герб преди това са манипулирани избори. И още десет избора да се проведат тази партия пак ще спечели първото място, както бе и на последните избори. Тези последните избори доказаха че герб е на първо място в страната а в чужбина може би итн ако не се броят някои странни неща, например цик не изнесе данни за резултатите по брой гласове от различните секции в чужбина, по възраст и ценз, както винаги е било до сега. Цик просто не се справи ха. Колкото до това дали досега са били купувани гласове, ами тези избори го доказаха, още повече че в един глас ревете за предимствата на машините. Как така изведнъж бсп и дпс загубиха толкова много гласове и как така партийката на хр. Иванов увеличи с 3500%на гласувалите за нея спрямо 4 април и то в едно село предимно населено с български турци, те хората там са си свикнали, за когото им кажат за него гласуват. Само че това Рашков не види, при виждат му се други неща. Срамна и манипулативна статия с цел нахъсване срещу гербаджийте.

    Коментиран от #30

  • 22 ЕВРО НЮЗ

    5 1 Отговор
    Победител е моета партия на 60--те % които при следващи избори ще бъдем още повече. Липсва ни лидер но ние в ШОУТО НА СОРОС не участваме.. И престанете да се надвиквате с мизерните си проценти кой бил победител
  • 23 Радо Калинов

    5 2 Отговор

    До коментар #20 от "!!!?":

    Поправка: това е най-големият губещ!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 пешо

    3 2 Отговор
    със циганските гласове
  • 26 На Президентските на есен с песен!! Ще

    5 3 Отговор
    Се приберат от почивки, от Вили и от села и паланки 1мил Българи, Много ще разберат от близки и познати, че НЕЕ проблем машинното гласуване, че НЕЕ Страшно, нито трудно, и на Есен ще има много по голяма изборната активност!!!
  • 27 Лелееее

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Малееее":

    Сега като подпишат джендърската конвенция и стане родител 1 и 2 с всичките екстри, поголовна "ваксинация" и за капак приватизация и концесии на всичко останало, ще се облазяваш дорде си жив.
  • 28 Гост

    5 6 Отговор
    Много добре се знае, че машините имат външно въздействие и гласуването е разпределено предварително по два начина:

    1. чрез външно въздействие
    2. чрез предварително зададени проценти за партиите в софтуера, който изобщо не е проверяван ама никак, въпреки глупостите на едни съмнителни "специалисти".

    Да не забравим и предишната ЦИК, чийто членове по един особено съмнителен(престъпен) начин направиха всичко възможно за избор на машини да бъдат допуснати две фирми на свързани хора, за да няма изненада в това, кой ще спечели.

    Защо машините на БАН не бяха допуснати, въпреки че бяха покрили всички изисквания на ЦИРКАджиите.
    Не трябва ли да бъде разследвана тази комисия и съдена, осъдена и вкарана в затвора достатъчно дълго.

    Коментиран от #31

  • 29 аз съм Веска

    3 2 Отговор
    ЦЕНТРАЛНА ИЗБИРАТЕЛНА К.
    АМИ ЩОМ ТЕ ИЗБИРАТ , КОЙ ДРУГ ДА Е ПОБЕДИТЕЛЯТ ...
    МОЖЕМ ДА СЕ ЗАПИТАМЕ - ЗАЩО ТАКА Е ЗАЛОЖЕНО В ЗАКОНА - ЦИК ДА ИЗБИРА .
  • 30 Мнение

    4 4 Отговор

    До коментар #21 от "Отвратителен":

    ЛЬОбоФта към герб не се нуждае от агитация. Тя стана естествена като дишането. А който се съмнява, че машините не могат да се манипулират, е много наивен.
  • 31 Мнение

    3 3 Отговор

    До коментар #28 от "Гост":

    Абсолютно точно и правилно изказване! +
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 отворко

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "СВД":

    Възрастните хора не са ли нормални хора, много от тях трудно се справят и не отидоха да гласуват! За теб и мен може да е лесно !
  • 34 ИНЖ

    0 1 Отговор
    Наистина трябва да признаем, че машинното гласуване върна доверието в изборите. Браво на ЦИК.
  • 35 ИНЖ

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "СВД":

    По - лесно се гласува на машина, отколкото с бюлетина. А за преброяването - да не говорим.