Last news in Fakti

19 Юли, 2021 19:00 9 087 115

Скоро твърде много власт в ръцете на Радев?

  • румен радев-
  • герб-
  • бойко борисов-
  • стефан янев

Дали не става твърде много президентското войнство в една парламентарна република

Скоро твърде много власт в ръцете на Радев? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Влязат ли и служебни министри в бъдещото правителство, Румен Радев се превръща в коалиционен партньор в управлението. Наред с почти сигурното му преизбиране, това означава твърде голяма власт в ръцете на един човек.

Четири месеца преди президентските избори държавният глава Румен Радев получава шанс отново да се прояви като благонадежден баща на нацията, подпомагайки този път съставянето на правителство. Има поне три причини, за да го направи.

Първо, след изборите през април той избра правителство, в което има поне четирима министри, събиращи овации от медии и общество с действията си. Втората причина е следствие от първата - за някои от тези министри се очаква да останат и в редовно правителство. Фактът, че те са отишли на преговори с представители на партията-победител на 11 юли - "Има такъв народ" (ИТН), показва, че са готови да продължат с кариерата си в изпълнителната власт. А президентът несъмнено е знаел за разговорите.

Както се разбра миналата седмица обаче, тримата министри, към които от ИТН са били отправени оферти - на икономиката, на финансите и на образованието и науката, не са приели. На някои министерските кресла не са били по мярка, други не са намерили пресечна точка с политиките на предложения за премиер Николай Василев (вече оттеглен като номинация). Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков може и да се съгласят при други условия. Например ако сред приоритетите на управлението, е борбата срещу мръсните пари, за което е настоявал Василев, или да не се върви към приватизация на Българската банка за развитие (ББР)

Третата причина са политическите дивиденти за Румен Радев, независимо колко кратък ще е хоризонтът на бъдещото правителство. Моментът е удачен - никой не желае нови предсрочни избори, нито победените, нито победителите, не и толкова скоро. На дневен ред са проблеми, значими за цялото общество, които не търпят отлагане, а разрешаването им изисква редовно правителство и работещ парламент - подготовка на бюджета и данъчните промени за 2022 г., организация за нова вълна от коронавирус наесен, внасяне на Националния план за възстановяване и устойчивост в Европейската комисия. Почти всички останали държави в ЕС вече внесоха своите планове, а 12 от тях, сред които и съседна Гърция, получиха зелена светлина да използват отпуснатото им предварително финансиране, което е до 13% от безвъзмездните средства и заеми, които се полагат на всяка страна от Общността. За България очакваната сума е 780 млн. евро.

Какво се иска от Радев сега

На 21 юли (сряда) президентът свиква парламента, след което ще има консултации с представителите на шестте парламентарни групи и после следва връчване на първия проучвателен мандат. Някои политици като Татяна Дончева от "Изправи се! Мутри вън!" коментираха, че би могъл да не бърза толкова, за да даде още малко време. А Радев каза миналата седмица следното: "Сега е моментът българските политици да си свършат работата, да намерят обединение, да намерят пресечни точки на техния интерес, които всъщност да бъдат интересите на всички българи. Всички очакват от тях да продължат демонтажа на порочния модел".

"Партиите на промяната" - метафората, която групира ИТН, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!", имат различни възгледи за "демонтажа". Но този процес бе започнат от второто служебно правителство на Румен Радев и президентът е наясно, че продължението му и укрепването на държавността зависи от политическата воля на следващия кабинет, а тя - от състава му и съгласието за конкретни политики. В противен случай дори завръщането на ГЕРБ и Бойко Борисов няма да е най-голямата беда. Така че задачата на Румен Радев - да "акушира" на бъдещо правителство, е неотложна и безусловна.

При тази асистенция обаче ще трябва да се изключи каквото и да било разпределение на "порции" и постове в някакви пропорции, прочути от тройната коалиция. Другото е ясен хоризонт, конкретни задачи и премиер, когото обществото да разпознава като изразител и носител на промяната, поискана от повечето български граждани. ИТН научиха това по трудния начин и независимо дали ще заложат отново на човек извън тяхната партия, или на друг, поне знаят, че кандидатът не трябва да е обременен откъм биография и определени политически връзки.

Твърде много президентско войнство?

Но влязат ли и настоящи служебни министри в бъдещо правителство, президентът се превръща в коалиционен партньор в управлението. Наред с почти сигурното му преизбиране за втори мандат, това означава съсредоточаване на твърде голяма власт в един човек. Означава също, че ще му се наложи да споделя както успехите, така и провалите на тази нова власт. Досега видяхме как действат служебните министри при разкриване на злоупотреби на ГЕРБ. В един бъдещ кабинет ще трябва да управляват, от тях ще искаме, наред с разграждане на модела, завладял държавността, и да съграждат - правова държава, е-управление, независими регулатори, намаляване на неравенствата, прочистване на медийната среда…

Бих могъл да бъда премиер на редовен кабинет, но не на всяка цена, заяви вчера и служебният министър-председател Стефан Янев по bTV, който малко бледнее на фона на някои други особено енергични министри. Разбира се, секретарят на президента по сигурността и отбраната прави уговорката, че ако има такава покана, тя трябва да е на база приоритети и програма. Но все пак дали не става твърде много президентското войнство в една парламентарна република...

***
Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 83 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Луков

    208 57 Отговор
    Това е и нещото, което мнозинството от българите желаят. Така че не виждам нищо лошо.

    Коментиран от #74

  • 2 А на

    129 15 Отговор
    мафията и всякакви измекяри "твърде малко власт" ?
  • 3 ТаУмВзе

    40 112 Отговор
    Нали това е целта на Козяк. Демонтира се мутропитека, чрез проксито на Доган чалгарчето и льотчика-Манджурски кандидат Блести. Всичко е точно на територията колония!

    Коментиран от #14, #20

  • 4 Много за душманите

    161 38 Отговор
    Радев знае как да ползва властта,тя не му трябва за "чекмеджета".А с Бацо как върви следствието?
  • 5 ГЛЕДНА ТОЧКА

    168 33 Отговор
    И какво му е лошото, да влязат вече доказали се КАЧЕСТВЕНИ министри от служебното правителство в следващият кабинет?

    Коментиран от #79, #81

  • 6 Цанков

    73 15 Отговор
    Оттам прекратяват разследването поради липса на доказателства за извършени престъпления.

    Подслушването на протестиращите граждани и обявяването им за терористи е законно. Какво друго човек да чака от каскетурата-цацаратура.
  • 7 среднощен

    19 62 Отговор
    "...Влязат ли и служебни министри в бъдещото правителство, Румен Радев се превръща в коалиционен партньор в управлението. Наред с почти сигурното му преизбиране, това означава твърде голяма власт в ръцете на един човек..."; DW, нали към точно това се стремят хората на Сорос - "повече власт в ръцете на правилния човек"... После натиск над народа и "масово ваксиниране" - примерно...?
  • 8 Киката

    28 78 Отговор
    Н емака се наигра и сигурно какво ще се случи тая есен...Фатмака ще се наиграе и приключва безславно................Безродник ,кой обича
  • 9 толупа

    19 51 Отговор
    Иван Гешев-Каскета - президент и министър-председател едновременно!
  • 10 Споко

    109 39 Отговор
    Така трябва, защото Президентът Радев с делата си показа, че милее за България и обикновения български гражданин. Не ще и съмнение, че ще спечели и следващ мандат. Служебното правителство върши перфектна работа досега, така че всеки един от него е достоен да влезе в състава на новото(евентуално) правителство. Да треперят тези, които съсипаха страната ни, защото Видовден е дошъл за тях.

    Коментиран от #33

  • 11 Q2z

    21 4 Отговор
    Ще чета по малко ,вече процесора ми прегря ...2+2=3...успех на всички .
  • 12 Референдум

    56 24 Отговор
    Президентска Република !
  • 13 Сссс

    88 17 Отговор
    Малииий, Боко скърца със зъби от ревност. Радев му разгони фамилията. Много обичаше да се заяжда с Радев ама той излезе по хитър от Баце, па лозите нека венцехвалят простаков
  • 14 И ОТНОВО

    21 7 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    E отново си слънчасъл!!!!!!!!!!!!
  • 15 Последния Софиянец

    93 21 Отговор
    Радев състави страхотен кабинет.Слави да се консултира с него.
  • 16 гроб изолация

    58 14 Отговор
    яд ги е герберастите хахахахаха
  • 17 Верно ли

    83 16 Отговор
    Хах, щото 12 години "твърде много власт" в Тиквеника не я забелязахме ич! Дотук не забелязвам Президента да върши нещо извън неговите правомощия и задължения.
  • 18 ttt

    77 14 Отговор
    Поне е избран с директно гласуване... за разлика от мутро-Тиквата.
  • 19 мислещ

    14 53 Отговор
    Половината му министри са боклуци (Обслужващи Доган, Херо, вероятно и ГРОБ), обаче това пак е 50% по-добре от всичко, което сме имали в последните поне 15 години, когато 100% не ставаха. Да не говорим ако правим директно сравнение с тиквата или чалгаря.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ГОРСКИ

    67 11 Отговор
    Ако Радев направи партия това означава директна елиминация на герб!!!!!!!!

    Коментиран от #35, #96

  • 22 sbs no КОМУНИСТ

    26 62 Отговор
    КЛЕТВАТА НА ПРЕЗИДЕНТА
    1.ДА БЪДЪ ВЕРЕН НА ПАРТИЯТА
    2.РОДИНАТА
    3 НАРОДА

    РЕЗИДЕНТЕ ---ЗАЩО ПАРТИЯТА Е
    НА ПЪРВО МЯСТО ----СПОРЕД ИЗБОРИТЕ И КЛАСАЦИЯТА Е НА ТРЕТО МЯСТО -----ТИ СИ НАЗНАЧЕН ОТ НАРОДА ЗА ПРЕЗИДЕНТ -НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ -НЕ ЗА РУСКА ПЕТА КОЛОНА ---ТИ СИ СРАМ ЗА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ ---ЗАЩО НЕ НАПРАВИ ОФИЦИАЛЕН ВОЕНЕН ПРЕВРАТ --НЯМАШ ДУПЕ -ВОЕНЕН РЕЖИМ КАКТО В СЕВЕРНА КОРЕЯ НАВРЕМЕТО -ЩЕ НИ НАПРАВИ СИЛА -НО НЕ ЕЗИК НА РУСНАЦИ И АМЕРИКАНЦИ ---И ОТ ДВЕТЕ МЕСТА ЩЕ Е ВЪТРЕ НА ЦЯЛ ЕДИН НАРОД -БОЙКО МАХНА ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ ЗА СЪМНЕНИЕ ЗА КОРУПЦИЯ ---ТИ ПРИ ДОКАЗАНА С ВИДЕО КОРУПЦИЯ МАХНА ЛИ НЯКОГО -----ТИ СИ ПО КОРУМПИРАН И ОТ ТАРАШКОВ ----НЕКА МЕДИИТЕ ПРОВЕРЯТ ТВОЕТО ИМОТНО СЪСТОЯНИЕ ----БЪДИ СИГУРЕН ЩЕ ДОЙДЕ И ТВОЕТО ВРЕМЕ --ДАЯНО ДЕЦАТА НЕ ПЛАЩАТ -ГРЕХОВЕТЕ ТИ
  • 23 Ггг

    66 12 Отговор
    А концентрцията на властта при ГЕРБ каква беше правителство парламент ВСС прокуратура,общини не бяха ли концентрирани в една личност?Какво иска да каже автора на тази статия? Няма как Радев да концентрира в себе си същата власт!

    Коментиран от #111

  • 24 Доротея

    47 13 Отговор
    Колкото и власт да събере, колкото хунтата Герб и едноличната простотия на Борисов няма да постигне! Виж, ако бе малко по решителен като истински фътмак, щеше да е добре за реда и дисцирлината в даржавата, но....хубавите работи стават бавно и качествено! Еволюция! Еволюция на българския дух твори президента Румен Радев!
  • 25 Да,бе

    62 10 Отговор
    Цялото Тулупско войнство не беше проблем,а сега президентското пречи и то за няколко месеца.Това не е двоен аршин,а направо различни мерни единици

    Коментиран от #28

  • 26 Към заглавието

    57 11 Отговор
    То и в ръцете на Другаря Тодор Живков беше концентрирана властта( не на 100% все пак), но България и обикновените хора просперираха! Без просяци, безработни, безплатно здравеопазване и образование( на и над средното европейско ниво), за другото... живелите през тези времена и все още живи помнят. Апропо– да не пропусна и забележителния принос на Людмила Живкова за българската и световна култура.

    Коментиран от #60, #105

  • 27 Помак

    43 7 Отговор
    Няма лошо колкото повече власт толко народа по спокоен.. Наситииме се на бандитлъци, мафиоти, Мутри и мутреси във власта....живота ни мина, първо тодор после бойко каракачанов шапка пеев ки... Мутрите вън!

    Коментиран от #34

  • 28 Кочо

    23 3 Отговор

    До коментар #25 от "Да,бе":

    Техният аршин е рязана лента!
  • 29 Журналята

    22 0 Отговор
    И кой е авторът?

    Коментиран от #30

  • 30 Доротея

    22 1 Отговор

    До коментар #29 от "Журналята":

    Соня Ку!
  • 31 Хухуху

    21 23 Отговор
    Партиите на промяната ,гоуем смех ,абе луди ли сте ,кой ви сервира промяна в таз квартална кръчма ,смех Мая,Дончева ,Капон,Ристо,Чалгаджиите .Луди ли сте или полудявате .Има подмяна не промяна

    Коментиран от #37

  • 32 Ам Чи

    19 44 Отговор
    КОЙ МУ ВЯРВА НА ОБЛЪЧЕНИЯ ФАТМАК ,ТОЙ СЕ ВЗЕ НАСЕРИОЗНО ,А НАРОДА ЩЕ ГО ДУФФФФА
  • 33 Психо от Курило

    10 0 Отговор

    До коментар #10 от "Споко":

    Дай пример!!

    Коментиран от #36, #48

  • 34 Българин

    24 6 Отговор

    До коментар #27 от "Помак":

    Точен коментар, от тодор насам 1956-2020 ( с малки изключения от 10 тина години) , само крадливо мутрнско-мафиотско управление на българия. Това го няма нито в македония, сърбия,... румънците бързо се изчистиха, ание роби,
  • 35 После Софиянец

    8 16 Отговор

    До коментар #21 от "ГОРСКИ":

    Мммм не, означава директна елиминация на БСП.

    Коментиран от #43

  • 36 Ам Чи

    15 28 Отговор

    До коментар #33 от "Психо от Курило":

    Какъв пример да даде като пише за някоя рубла .Нищо не става от Фатмака

    Коментиран от #39

  • 37 Психо от Курило

    17 2 Отговор

    До коментар #31 от "Хухуху":

    Точно това и аз ги питам, кои са новите, кои не са статукво????!!??

    Коментиран от #49

  • 38 THE MONKEYS

    35 13 Отговор
    Да е жив и здрав г-н Румен Радев !
    Той е нашият човек !

    Коментиран от #42

  • 39 Психо от Курило

    8 19 Отговор

    До коментар #36 от "Ам Чи":

    Няма как да даде , нищоправеца се окопава и обгражда с послушковци.
  • 40 DW не може да Яхнете сружебното

    31 8 Отговор
    Правителство и Мъка!! Олеле, Радев ще има много власт?? А вие не сте свикнали така, няма, кой да ви Козирува, няма, кой да се прави на идиот и да вика"майне либе Меркел майне Урсула?? Мъка вие, ще риете, ще Ревете, ще слагате динени кори!!!???
  • 41 RAMONES

    6 2 Отговор
    Опити безплодни !
    От кореноплодни !
  • 42 Българка

    11 20 Отговор

    До коментар #38 от "THE MONKEYS":

    Само като го видя на снимка и ми призлява, какво му харесва Деса-чалгата на тоя?
  • 43 ГОРСКИ

    5 8 Отговор

    До коментар #35 от "После Софиянец":

    Приятелю бсп+герб са комунистически партии, на тях девиза е разделяй и владей!!!!!!!

    Коментиран от #46

  • 44 THE MAMAS and the PAPAS

    17 3 Отговор
    Тиквите са кухи...а и глухи....
  • 45 !!!?

    12 17 Отговор
    Говорит Москва: Вся власт наша !!!?
  • 46 После Софиянец

    8 14 Отговор

    До коментар #43 от "ГОРСКИ":

    Не е там въпроса, а на кой електората ще припознае партията на фърчилото. В момента това са предимно гласувалите за БСП - факт.

    Коментиран от #56, #57

  • 47 VOX DESIGN creative

    30 8 Отговор
    Твърдо заставаме зад действията на г-н
    Румен Радев. Давай мачкай герберугите.
  • 48 Споко

    25 8 Отговор

    До коментар #33 от "Психо от Курило":

    Примера за държавник вече го дадох– Президентът Румен Радев( Пълна противоположност на чехльо плювн.) Пример за тези, които трябва да треперят и да са зад решетките( няма нужда), но да ти угодя – всичката гробарска пасмина, начело с кратуната от сем. тиквови, както и все сателити, приближени, кръгове кръгчета и все що има, съсипало България от 1989г до сега. Да не пропусна– от кметски наместници до висши държавни чиновници( все кръвопийци).
  • 49 Хухуху

    11 10 Отговор

    До коментар #37 от "Психо от Курило":

    Незнам колко трола пишат тук ,но да вярваш на Мая ,трева си много фрост
  • 50 Марш,марш с генерала наш !

    17 5 Отговор
    Той не е като БИБИТКО СТРАХЛИВКО апаш !
  • 51 изчагъртвай

    24 4 Отговор
    А когато в парламентарната ни република властта беше в ръцете на министър председателя? Когато парламента правеше каквото Вожда каже? Когато не се явяваше в Парламента за изслушване? Когато обикаляше с Жипката по време на предизборната кампания и все още впкачеството си на премиер си правеше предизборен пи ар по Севда ТВ? Когато раздаваше пари, нашите пари сякаш са от неговия джоб? А неговите бяха в шкафчето?
  • 52 Пожарникарче с малко шлангче

    14 4 Отговор
    Той летя! Аз един пожар 🔥 не мога да изгася!

    Коментиран от #59

  • 53 Гербав талибан

    6 8 Отговор
    Скоро на таран....
    И отзад разпран...
  • 54 патриот

    9 2 Отговор
    Като порочно, би трябвало да бъде определено, всяко управление, което не е избрано от Народното събрание, защото сме държава с парламентарно управление!
  • 55 Иван

    23 6 Отговор
    Автора изглежда му е много мъка и зъбите му тракат от безсилие ! Радев ще бъде пак избран за президент на България защото е народния президент
  • 56 ГОРСКИ

    9 5 Отговор

    До коментар #46 от "После Софиянец":

    На всички свободно мислещи хора, които не искат лъжи и кражби!!!!
  • 57 Иван

    22 10 Отговор

    До коментар #46 от "После Софиянец":

    Аз не съм гласувал и не гласувам за никой но ще гласувам за Румен Радев на президентските избори. Ненавиждам всички останали
  • 58 дончо

    6 9 Отговор
    чиба Мунчо
  • 59 гост

    4 11 Отговор

    До коментар #52 от "Пожарникарче с малко шлангче":

    Да му ядеж шланга
  • 60 Абе...

    14 2 Отговор

    До коментар #26 от "Към заглавието":

    Хубави времена бяха....Имаше и безплатни почивки.Държавата се пукаше от разцвет.А пък сега ,все едно сме пометени от чернобилска вълна-мъртво,пусто и сиво.Няма ги вече онези панаири,чевермета,срамежливите моми...ехххх..спомени,спомени....
  • 61 И аз да кажа

    13 11 Отговор
    Като гледам с колко грешки пишат феновете на Радев, два въпроса ме занимават: с какво самочувствие смятат себе си за умни и образовани? И дали пък не са само 2-3 трола от различни постове? Щото, гледам ги, до един не могат да поставят пълен член, пък то се учи в долните класове. Отделно, че толкова надъханост и злоба са болестотворни!

    Коментиран от #65

  • 62 Матей

    4 12 Отговор
    От къде следва че Р.Радев е събрал такава популярност и му е сигурен втория мандат? Миналата година през лятото направи няколко силни хода и беше в зенита,но после взе да залязва.Служебното му правителство леко раздвижи блатото,твърде мудно и сякаш се боеше да не отхапе прекалено голям залък и да се задави.Триморието му се използва с пропагандна цел, ползите се показват с толкова неясни контури,а вредите се скриват,рисковете са ужасни,при една война в Украйна .
  • 63 Кую

    2 7 Отговор
    Не гласувам за еничари. Да го избират тримореца за шеф на бандитското НАТО.
  • 64 Перо

    7 3 Отговор
    Каква много власт на Президента в БГ,който изпълнява само представителни функции,но главната мутра и от това го е страх.
  • 65 Перо

    6 2 Отговор

    До коментар #61 от "И аз да кажа":

    Мутренските фенки мислят само за пълен член!

    Коментиран от #99

  • 66 psf

    7 0 Отговор
    Мисля, че за обществото ни е по важно да имаме премиер с визия и компетентност, по отношение на напредъка на страната, а не някакъв бездарен кариерист с инициатива!
  • 67 Аз Негодника

    9 6 Отговор
    ГЕРБ ИЗВАДИ НАЙ ЖАЛКАТА СИ КАНДИДАТУРА НА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ...МАЙКАТА НА НАЦИЯТА ЦЕЦКА ЦАЧЕВА..ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ Я БИ...НА ВТОРИ ТУР...НА БАЛОТАЖ...С МЪКА...А АЗ НЕ ЗНАМ..СЕГА НА ТИЯ ИЗБОРИ...АКО ИЗЛЕЗЕ СРЕЩУ НИКОЛАЙ МЛАДЕНОВ...ПИШЕТЕ ГО ИЗГУБЕН ПО ВРЕМЕ НА АКЦИЯ...

    Коментиран от #71, #82

  • 68 Електра

    11 9 Отговор
    Нито Кароцаров, нито Чашко ПедеРашков са виновни за нещо, че нали Кауна Радеф именно затова ги е назначил, и им е дал задачи, за да му разчистят пътя за втори мандат. Затова всичко хубаво, читаво и умно, трябва да се дискредитира, за да може клепоухия Каун, да остане без конкуренция...

    Коментиран от #114

  • 69 DW защо не Ревахте, като цялата власт

    11 6 Отговор
    В държавата беше в ръцете на Борисов, и Прокоратура, и Парламент и Съдебна, всичко, беше в ръцете на вашия Кръщерник, и го дондуркахте с 2те Фондации?? А сега Ревете за Неподен Петко!!!???
  • 70 Винету

    9 7 Отговор
    Дори и Карачанаков...пардон каракачанков не ще вече БОКО СМОКО...видно е че само магарешки му е фен и ромите ако им плати масрафа...
    Боко не е лошо да преместиш зайчарника у факултето ...
    И измисли некоя нова тъпотия на която да се забавляваме иначе и за цирка не си вече брат.
  • 71 Гацо Бацов

    5 6 Отговор

    До коментар #67 от "Аз Негодника":

    Извадете някой гейзер като Роската та да стане състезание.
    Вие държавните служители от ГРОП май сте малко настинали....
  • 72 Не роден Петко

    5 1 Отговор
    Не роден Петко
  • 73 Българин

    9 2 Отговор
    Хората са казали: Дай на глупавият власт и му гледай сеира.
  • 74 Народът

    11 8 Отговор

    До коментар #1 от "Луков":

    А когато диктаторът Чекмеджето превърна " парламентарната република" в своя бащиния и ръсеше милиарди от " жипката",къде бяхте бе тикви!! Браво на Радев,Рашков, Кацаров, Петков и Василев - бъдещи министри в правителство,назначено от Президента при една ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА!! Там е спасението на България!!

    Коментиран от #75

  • 75 Българин

    10 4 Отговор

    До коментар #74 от "Народът":

    Никога , ама никога народът няма да позволи твоите мечти да се сбъднат.
  • 76 Хехе

    13 2 Отговор
    А бе,Дойче Веле, много анонимно започнахте да пишете частните си мнения? Нещо се чувствате некомфортно,май? Докато беше Борисов устите ви нямаха затваряне..

    Коментиран от #77

  • 77 Българин

    2 4 Отговор

    До коментар #76 от "Хехе":

    Ти явно не обичаш да четеш други сайтове , да не се разочароваш от общото мнение за твоите другари. Като кон с капаци.
  • 78 Българин

    9 6 Отговор
    Посредствен лъжец като Кацаров при Бойко Борисов отдавна нямаше да е министър!
    Но при Радев може. Това е разликата между демократа и комуниста!
  • 79 И какво

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "ГЛЕДНА ТОЧКА":

    Толкова качественно направиха!? Освен ,че вдигнаха цените на стоки и услуги.
  • 80 Теб кво тъ бърка

    1 1 Отговор
    Писателчето
  • 81 Няма

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "ГЛЕДНА ТОЧКА":

    качествени политици ! Проумейте го най-после. Интересите на политиците са противоположни на интересните на народа, независимо от коя партия са. Правят ви на глупаци и вие за пореден път се хващате!
  • 82 Еврейн, като

    4 3 Отговор

    До коментар #67 от "Аз Негодника":

    Николай Младенов не е подходяща кандидатура за президент . Има достатъчно достойни българи, които не са обслужвали чужди интереси.

    Коментиран от #83

  • 83 Ха ха

    8 4 Отговор

    До коментар #82 от "Еврейн, като":

    Николай Младенов е все едно Цецка Цачева 2 или Соломон Паси. Все мразени от българите лица.
  • 84 Сава

    1 6 Отговор
    Слави ще спре корупцията и ще прати българчета в Космоса да им се радваме вкъщи на телевизора.Слави ще помогне на майките с много деца и ще вкара мошениците в затвора.

    Коментиран от #86

  • 85 Радев

    2 7 Отговор
    Цар Цар
  • 86 Сава от лоста на Слави става

    4 1 Отговор

    До коментар #84 от "Сава":

    Ще,ще,ще , ама друг път Славипитека.
  • 87 Лавренти Берия

    6 4 Отговор
    Сороснята попна да си търси бандита от Банкя защо с него лесно се договаря продажбата на нац интереси!
  • 88 Рачко Пръдлето

    7 6 Отговор
    Това Народно събрание ще си събере багажа като предишното. Държавата може добре да се управлява и успокои само от правителство на ГЕРБ-СДС.
  • 89 Hoho Boho

    7 2 Отговор
    Хи-хи.:))
    Простотията на автора на статията е очевидна....
  • 90 доктора

    5 0 Отговор
    99% уфси, жалко е но "народа" заслужава участта си.
  • 91 Без Негри в БГ

    8 1 Отговор
    ДВ са светци нали така?

    Защо толкова често тези от ДВ са в услуга на Рогатия с вилата?

    Коментиран от #97

  • 92 Ъхъъ

    8 4 Отговор
    Нормално е ГЕРБерастите да реват на умряло, защото Фончо от Банкя им беше дал пълна свобода да дерибействат стига да му дават процентче от далаверата. Голяма част от тези буквални васали / робовладелци смазаха всичко. Момента назря когато започнаха да лапат толкова много че посегнаха на бизнеса на хората и решиха че е време да правят диктатура или по точно клептокрация !?!?
    Дами и господа България беше “клептокрация” в последните 12г. ако не ги удържим държавата става диктстура или умира до 5 години !!!

    Коментиран от #93, #94

  • 93 Шамара

    7 0 Отговор

    До коментар #92 от "Ъхъъ":

    Абе ти гледай къде е добре за теб тия големите да се оправят. А както вървят нещата получаваме същото както преди ама цените не са както преди и по зле ще става!
  • 94 Дългия

    6 5 Отговор

    До коментар #92 от "Ъхъъ":

    Диктатурата започва да я прави червения ви фатмак трябва да си сляп за да не видиш на къде вървят нещата!
  • 95 666

    6 6 Отговор
    Ако Фуражката вземе цялата власт след преврата това означава че ще ни управлява мафиотско фашистка власт.
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Приятел

    2 1 Отговор

    До коментар #91 от "Без Негри в БГ":

    Кви са тия ДВ не зацепвам нещо?
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 И аз да кажа

    2 1 Отговор

    До коментар #65 от "Перо":

    А невежите дрънкат простотии и се гордеят със себе си
  • 100 Георги Ненов

    0 4 Отговор
    Аз пък смятам да гласувам за дани кирилов-барни за президент. Нойко издигни го, моля те!
  • 101 САТЪРА НА ХАНА

    1 3 Отговор
    ЕДИНИЯ Е ЗАВЪРШИЛ ПРИРОДО-МАТЕМАТИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ ,
    А ДРУГИЯ ПЪРВА-МУТРЕНСКА ГИМНАЗИЯ .........
    ........
  • 102 Страх го е

    4 6 Отговор
    Фигуранта, го е страх. Уволни Кантарджиев, Балтов идва ред на Мутафчийски. Види ли умен мъж, хайде под ножа. Малкото юмруче го е страх на изборите
  • 103 Баба Тиша

    4 3 Отговор
    Предпочитам да се равняваме по президента, който до сега не ни е разочаровал, отколкото да наблюдаваме ИТН и подобните.
  • 104 гошо

    2 3 Отговор
    Кажи му комунист и не го обиждай повече.
  • 105 Гневен Бургазлия

    4 2 Отговор

    До коментар #26 от "Към заглавието":

    ..и все още ползваме здравите постройки , мостове и пътища строени по времето на Живков !
  • 106 резервист

    5 2 Отговор
    Колко мъдро от страна на автора и ДВ. Хем да капнем малко отрова, хем до не се знае кой точно я е сварил. Мрън, мрън, мрън и мътна вода. Колко удобно за страничния наблюдател! Дето се вик хем сърби, хем боли хем мама не дава! Да си вършат работата, ама да не слушат Президента, щото като го преизберът, ще почне да командва! И как точно ще стане в парламентарна република не е ясно. Важното е "конструктивно" да се мрънка!
  • 107 Абе,

    5 1 Отговор
    Първо няма министри от служебните събрали овациите на медии и обществото, както се цитира горе, като лично мнение но, от неизвестно кой автор,и сайта факти пак нещо си съчиняват. Второ Кирил Петков и другия на финансите ли беше и не му помня името, и двамата абсолютни невежи по отношение на финанси и икономика. Кирил Петков за краткото време във властта успя да разсипе ббр и най вече успя да докаже че далаверките и зависимостите хич не са му чужди. Вижте коя адвокатска кантора обслужва отскоро ббр. Другото което е смешно но и силно манипулативна, че според автора, който и да е той, радев почти сигурно било че щял да спечели изборите. Е, на мен хич не ми се вижда сигурно, още повече като чувам все повече хора да казват, че когато го видят по телевизията веднага сменят канала и не могат да го понасят най вече заради фалшивия морал и двойния стандарт в "борбата с корупцията". Та така, този вече "победител" според някои медии, вместо да бъде съден ще се сдобие с неограничена власт, също като Путин. Мечтата на чичо Денчо....
  • 108 КПСС БКП

    6 6 Отговор
    Г-н Радев трябва да направи всичко възможно за да вкара в затвора Борисови цялата крадлива шайка Гербери които унищожиха България през последните 12 години ! С теб сме Радев !!!

    Коментиран от #112

  • 109 Бъбу

    4 6 Отговор
    Г-н Гешев и спец. прокуратурата трябва да направят всичко възможно да вкарат Радев и шайката му в затвора, да не пропуснат и курнела. Тя ни го на тресе този за президент.
  • 110 ИНЖ

    2 2 Отговор
    Добре де, а как да стане!? Да бяхме оставили Боко Т и ендемичната корупция още 10 години ли!?
  • 111 Уйке

    4 2 Отговор

    До коментар #23 от "Ггг":

    Всичко изброено, плюс оня мухльо Плевнелиев като президент!
  • 112 Айде бе

    4 4 Отговор

    До коментар #108 от "КПСС БКП":

    Коя България била унищожена, бе к.ретени? Дето са се повишили двойно и тройно пенсии и заплати? Дето българите почиват и купуват имоти в Гърция и Испания? Липсват ви границите и да ви стрелят по тях ли? Липсват ви ОФ и партийните събрания, доносите и милиционерщината, бригадите и ангарията , манифестациите пред мавзолея или жителството по принуда? Или ръководната роля на пролетариата?
  • 113 ЛГБТИ

    2 2 Отговор
    РАДЕВ Е СВИКНАЛ САМ ДА СИ КАРА САМОЛЕТА , А БОЙКО ВСЕ НЯКОЙ ТРЯБВА ДА ГО ПОДПИРА ОТЗАД И ОТДОЛУ , ЗАТОВА И ИСКАШЕ ДА ПОДПИШЕ СТАМБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ ...
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 ПРЕДАТЕЕЕЛ

    2 2 Отговор
    Днec цeлият cвят рaзбрa, чe Бoйкo Бoриcoв e cлугa нa турcкия прeзидeнт Рeджeп Eрдoгaн. Ниe cи гo знaeхмe, нo рeшeниeтo нa Eврoпeйcкия cъд пo прaвaтa нa чoвeкa дa ocъди Бългaрия зa пoрeдeн път пocтaви cтрaнaтa ни в унизитeлнo пoлoжeниe в cвeтoвния пeчaт. И зa пoрeдeн път зaрaди Бoриcoв.