Last news in Fakti

11 Август, 2021 10:00 3 837 26

Позорният провал на Запада в Афганистан

  • афганистан-
  • ашраф гани-
  • нато-
  • талибани

САЩ и техните съюзници в момента могат да направят само едно: да упражнят максимален политически и финансов натиск върху талибаните

Позорният провал на Запада в Афганистан - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Време е на бял свят да излезе истината за провала в Афганистан. Западните демокрации арогантно игнорираха корените на афганистанския конфликт и се случи най-лошото. А НАТО също носи вина за конфликта, избухнал отново.

Онова, което се случва по афганистанските бойни полета, налага един-единствен извод: най-дългата война на САЩ, в която и НАТО се включи с голям ресурс, окончателно се провали.

През последните дни радикалните талибани-ислямисти успяха почти с един удар да превземат няколко провинциални столици. Сред тях е Кундус, столица на едноименната провинция, където години наред сигурността се гарантираше от германската армия - Бундесвера.

След като стана ясно, че САЩ и партньорите от НАТО се изтеглят безусловно от Афганистан, талибаните вече се чувстват като истински победители. И се държат като такива. Броят на цивилните жертви драматично нараства.

По данни на ООН, само в интервала между май и юли почти четвърт милион афганистанци са тръгнали да бягат нанякъде. И броят им непрекъснато расте. Много от тях търсят сигурност в столицата Кабул, други пък са решили на живот и смърт да търсят път към Европа, минавайки през съседните страни Пакистан и Иран.

Конфликтът от десетилетия е в задънена улица

Гражданската война в Афганистан, която вече от четири десетилетия се намира в задънена кървава улица, сега отново избухна с пълна мощ. В сърцевината на конфликта пулсира въпросът дали Афганистан трябва да бъде фундаменталистка мюсюлманска държава или не. Но как изобщо стигнахме дотам?

Западната коалиция, ръководена от САЩ, пропусна да влезе в диалог с талибаните, когато те бяха в най-слаби позиции. Става дума за периода непосредствено след падането им от власт през зимата на 2001 година. Западните демокрации арогантно игнорираха корените на афганистанския конфликт и поставиха своите военни и политически действия в зависимост от национални, вътрешнополитически фактори. В САЩ първоначално ставаше дума най-вече за възмездие заради терористичните атаки от 11 септември 2001 и за преследването на Осама бин Ладен.

По същото време за Германия решаващо беше да прояви пълна солидарност със своя най-важен съюзник и да помогне за възстановяването на Афганистан. Защото само по пътя на възстановяването германските избиратели можеха да бъдат убедени, че тази чуждестранна мисия на Бундесвера е нещо наистина необходимо.

Останалото е история. В онези години талибаните се укриха в граничните области между Афганистан и Пакистан, където успяха да възстановят силите си. Западните съюзници започнаха да сключват съмнителни съюзи с брутални местни военачалници, дадоха своя принос в насърчаването на корупцията и злоупотребата с власт в страната и постепенно внесоха военните действия чак до последното афганистанско село.

Ролята на САЩ

Войната в Ирак внесе объркване и отприщи нова терористична вълна. Годините си минаваха, Западът нямаше никакъв ясен сценарий за оттегляне със срокове и крайни цели, а американските военни през цялото време имаха последната дума на политическата и дипломатическата сцена.

И в един момент се появи президентът Доналд Тръмп, която поради вътрешнополитически причини през лятото на 2018 година започна формални преговори с талибаните - при това без да включва избраното афганистанско правителство и без да се съобразява много-много с партньорите от НАТО. А неговият наследник Джо Байдън циментира безусловното изтегляне от Афганистан с аргумента, че страната вече не поражда опасност от международен тероризъм. Но дали това наистина е така? Бъдещето ще покаже.

Вече няма вариант, в който войските на НАТО да се завърнат на афганистанското бойно поле. САЩ и техните съюзници в момента могат да направят само едно: да упражнят максимален политически и финансов натиск върху талибаните. Защото дори талибаните ще имат нужда от пари и от помощи, ако вземат властта в Кабул. За да заработи тази нова схема, ще се наложи по неволя да се установява сътрудничество и с трудни държави като Пакистан, Иран, Китай и Русия. Защото всекиму трябва да бъде ясно, че без активната подкрепа на Пакистан победоносният ход на талибаните не може да бъде удържан.

Отговорността на Германия

А Германия? Тя носи една морална отговорност: бързо и небюрократично да помогне на онези хора, които през годините добросъвестно сътрудничеха на германските военни и на цивилните помощни организации. Мнозина от тях може изведнъж да попаднат в полезрението на фундаменталистите като потенциални „предатели“. А екзекуциите на такива хора, уви, вече започнаха в Афганистан. Само дето правителството в Берлин все още не смее да прояви необходимата щедрост и смелост и да качи на самолетите за Германия местния афганистански персонал и семействата на тези хора. А това е истински позор!

Позорно е и обстоятелството, че една демократична и правова държава като Германия продължава да връща в регионите на бойни действия кандидати за убежище, чиито молби са били отхвърлени в Германия. В момента повелята на времето гласи точно обратното: спрете репатрирането!

Време е за истината. Жените и мъжете в униформите на Бундесвера близо 20 години изпълняваха в Афганистан едно политическо поръчение. Пред всички тях и пред цивилните жертви в Афганистан германското правителство и парламентът имат едно безусловно задължение: да извадят, обективно и без уговорки, на бял свят цялата истина за най-скъпата и най-кървава задгранична мисия на Германия. За да бъде избегнато повтарянето на същите грешки другаде. Например в рамките на сегашната мисия в Мали.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й ‼️

    29 1 Отговор
    Ех , ако бяха включили Афганистан в НАТО!!!

    Коментиран от #6

  • 2 Последния Софиянец

    26 2 Отговор
    Обраха си крушите и ще го отнесат поддръжниците им.

    Коментиран от #4

  • 3 Руснаков

    16 12 Отговор
    Защо никъде не се споменава,Кой дава на талибаните оръжие,макар че като гледам автоматите,се сещам кой им го продава...

    Коментиран от #7, #9, #10, #12, #19

  • 4 БАЙ Х@Й ‼️

    16 1 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    😃😃😃 тя и крушата не беше тяхна😉😉😉 а и се изнизаха посреднощ, по тъмно, като пръднали в опера!
  • 5 Дик Чейни

    23 0 Отговор
    Няма провал, войната се протакваше за печалба на военно-индустриалния комплекс.
  • 6 бл.134 в Зап. парк

    17 3 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Аллах е велик. Брюксел е азиатски коптор . София , перла в ориента
  • 7 БАЙ Х@Й ‼️

    29 0 Отговор

    До коментар #3 от "Руснаков":

    Ние като сме в НАТО , нашата армия да не би да е с американско оръжие !!! Дано се сетиш защо го пиша !
  • 8 Бай Ердо

    8 16 Отговор
    Само аз ще оправя кашата сътворена от Запада. Ще пусна моите птици на Мира, Байрактарите, и ще настъпи Мира в района. Както в Сирия, Либия, Карабах...
  • 9 тнт

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "Руснаков":

    Кой?
  • 10 Неумнико

    32 0 Отговор

    До коментар #3 от "Руснаков":

    ако руснаците ги въоръжаваха НАТО щяха да се изнесат още преди 15 години.
    А АК-47 го прави половината свят, включително и ние.
  • 11 Дик Чейни

    16 6 Отговор
    Талибаните се завръщат и в бъдеще може пак да има война срещу тероризма.

    Грешен е анализа, че САЩ се провалят.
    Напротив, гледат си точно интереса.
  • 12 1234

    19 0 Отговор

    До коментар #3 от "Руснаков":

    Да не мислиш, че калашников се пройзвежда само в Русия. България беше една от водещите страни в производството.
    Хамериканците се изнасят обаче искат, да намерят причина , да се върнат, за това "леко" подпомагат талибаните финансово.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 1-20

    6 4 Отговор
    Защо се очаква някой непрекъснато да дундурка мaнгaлите?Да се откажат от суверенитета си и да предложат на някой да ги управлява.

    Коментиран от #16

  • 15 Условие

    11 2 Отговор
    В Афганистан само мюсюлманска страна може да има успех, всичко останало ще бъде приемано на нож.

    Коментиран от #18

  • 16 Хухуху

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "1-20":

    То същото май важи и за нас
  • 17 Рошко

    17 0 Отговор
    Запада и дойче зеле не можахте ли да разберете че навсякъде, милите ви приказки не вървят за да си налагате джендърската ценностна система с цел поробване, така искат да си живеят да си живеят
  • 18 Генчо

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Условие":

    сунити или шиити да влязат “)
  • 19 хахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Руснаков":

    кой?
  • 20 Оп троп

    14 0 Отговор
    Тия дни даваха ТВ репортажи за талибанското нашествие на североизток (а защо на североизток, а не на запад да речем е друг въпрос). А тук някой запитва кой им дава оръжие на тези - ами то се вижда ясно - качени са на Хамъри, както колегите им главорези в Сирия на Тойоти.
  • 21 Анонимен

    11 0 Отговор
    Какъв диалог с талибаните, бе-е-е? Може ли да водиш диалог с тези, които си дошъл да свалиш от власт? Ако Западът наистина искаше Афганистан да се превърне в нормална страна, щеше да гони талибаните до дупка, до пълното им унищожение. Ресурси за това имаше. Явно не е била това целта. Жалко само за хората от Афганистан, които бяха подведени да си сътрудничат с окупаторите. Сега ще платят за това с главите си.
  • 22 Наблюдател

    7 0 Отговор
    Видя се че американците изобщо не са си направили съответните изводи от Виетнам! За разлика от животните само човека може да се да се спъне два пъти в 1 и същ камък! Запада милиарди хвърли за докаже това пак!! Държавите членуващи в НАТО за пореден път услужливо и раболепно се оказаха в ролята на чистачките в казармите на американците! Естествено при което Резила и Позора бяха въпрос на време!! Със сигурност посочените "герои" пак не са си направили съответните изводи!!
  • 23 Казуар

    1 5 Отговор
    Американците и съюзниците влязоха в Афганистан заради Ал Кайда и Бин Ладен, това се пропуска в статията. Помогнаха да се организира и подготви 300 хилядна правителствена армия и сили за сигурност. По нататък да се оправят сами. Главни градове на провинции се дават на талибаните без сражения.

    Коментиран от #24

  • 24 TOTO

    7 0 Отговор

    До коментар #23 от "Казуар":

    КОЗАР И КВО СТАНА АЛКАИДА ПАК СИ Я ИМА
  • 25 Бай Манчо

    1 0 Отговор
    Позорно бягане през нощта и разбира се никаква отговорност за последствията - но със сигурност бумерангът ще се върне . Може би целта е да се дестабилизира целият район което и ще се случи , да се въвлекат още племена и държави като Русия , Китай , Иран , Пакистан , а те няма как да останат безучастни и те да се явят като арбитри и "спасители" и да раздават санкции на воля . "Миротворците" създадоха поредната "гореща" точка и изчезнаха .
  • 26 разума

    1 0 Отговор
    Забъркахме кашата и се изтегляме. Прибирайте бежанците ,но не в САЩ нали. Америка пак прецака Европа.