Last news in Fakti

16 Август, 2021 15:11 6 072 45

Калин Янакиев: ”Третият цар” си остана шут

  • слави трифонов-
  • итн кабинет-
  • слави трифонов правителство

Този път хората не се впечатлиха, проучиха ги и даже ги взеха на подбив. Не ги допуснаха

Калин Янакиев: ”Третият цар” си остана шут - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Калин Янакиев, Портал Култура

Страховитата глъч, която вдигнаха след провала на своя „проект“ Тошко Йорданов и „хората на Слави“, не бива да ни попречи да забележим един по-съществен, позитивен процес, извършил се бавно и постепенно в голяма част от обществото ни и който демонстрира своите резултати днес. Процес, ще кажа, който при цялата непредвидимост на близкото ни политическо бъдеще ме изпълва с дълбоко удовлетворение.
Говоря за наистина мъчително изработения имунитет сред значителна част от обществото ни към вируса на политическия популизъм, с който бяхме заразени още в далечната 2001 г.

Използвам именно аналогията с вируса и имунитета, защото тя е особено разбираема в наши дни.

Нека ви припомня в началото начина, по който вечният политически „гуру“ Андрей Райчев нарече преди априлските избори засветващия все по-ярко на обществения небосклон „проект на Слави“. „Слави Трифонов – заяви той тогава – това е „третият цар“, излизащ на политическата сцена в България“. Третият – след собствено „царя“ – Симеон Сакскобургготски и след „генерала“ (постепенно превърнал се в общонароден „бате“) Бойко Борисов. Ще трябва да отбележа, че Андрей Райчев има този недостатък да изрича най-откровено неща, които безспорно са замислени точно така, както ги дефинира той, но които все пак не бива да се обявяват по този директен начин, особено когато са в процес на осъществяване. Въпросният недостатък на „гуру“-то обаче ни позволява днес чудесно да се ориентираме както в характера на инфекцията, с която за първи път ни заразиха още в началото на този век, така и в тази, с която за пореден път се опитаха да ни разболеят тутакси, след като стана ясно, че протестната енергия генерирана миналото лято няма да може да бъде потушена и ГЕРБ и „Бойко“ няма да бъдат спасени.

Защото инфекцията, за която говоря, или ако щете – името на „вируса“, който я предизвикваше у нас от 2001 г. насам, наистина може да се нарече „цар“ (с щамове „цар-1“, „цар-2“ и „цар-3“).

За първата вълна на вируса „цар“ – „цар-1“ или Симеон Сакскобургготски – обществото ни тогава никак не бе подготвено.

В ония дни него непрекъснато го облъчваха с внушението за „пагубното разделение на нацията“, което било настъпило след 1989 г., за държащия я „на ръба на гражданската война“ антагонистичен „двуполюсен модел“ (комунисти-антикомунисти) и фаталната липса на спасителен – омиротворяващ „център“ в неговата структура. Работата бе там обаче, че към 2001 г. единият от полюсите в този „двуполюсен модел“, а именно левият, бе на път да изпадне в дълбока, непреодолима криза. „Нацията“, уж „тежко разделена“ – след оцеляването си в страховитата „Виденова зима“, очевидно бе изработила солидно количество „анти(БСП)-тела“ и повторното ѝ разболяване от носталгичен посткомунизъм изглеждаше практически невъзможно. В същото време БСП съвсем нямаше капацитета най-сетне да се преустрои в не-токсична, нормална, европейска лява партия и се бе изправила пред страшния риск да остане в глуха опозиция за още един мандат, което пораждаше сериозни съмнения за бъдещето ѝ изобщо.

И ето: тъкмо за да се предотврати задаващата се на хоризонта окончателна победа над посткомунизма и превръщането на България в нормална държава на гражданското управление, у нас за първи път бе пуснат вирусът „цар“. За още непознаващите последиците от заразата с него той на първо време изглеждаше като предизвикващ дълбока – „окончателна“ – почивка от политическото противопоставяне, като край на (както бавно се разбра) нямащите край политически борби. Тогава несвикналите с тази всъщност естествена черта на демокрацията българи преживяваха въпросната без-крайност като мъчение. За по-възрастните „сини“ в молекулярното послание на вируса „цар-1“ бяха закодирани спомени и легенди за „онова златно време след 1934 г., когато цар Борис управляваше без партии и всичко беше спокойно“. И ето вирусът „цар-1“ зарази солидни сегменти от общественото тяло – зарази ги с обещаващата си „непартийност“ – не-комунистическост (но и не-антикомунистическост), с „края на боричканията“. В резултат – вирусът разпадна политическата система на гражданско участие изобщо. Онези от дотогавашните „сини“, които погълнаха вируса, бързо се „обезцветиха“ и се „размазаха“ в жълтия фон, червените пък престанаха да „червенеят“ така ярко както дотогава и двубоят между двете групи наближи към някакво неясно „и вълкът сит и агнето цяло“. В най-сетне появилия се „политически център“ с охота и без въпроси и проучвания бяха приети никому неизвестните дотогава „юпита“ – „нови, млади, дошли от Запад и неоцапани с тукашни биографии хора“, които няма как да не са добри, щом „царят ги е довел“. Инвестирани с абсолютно неоправдано доверие обаче, те туриха началото на подземната, но все по-всевластна олигархия. Спомня ли си някой днес, че първият облагодетелстван от „царското управление“ – със специалния закон за хазарта – бе нашумелият в наши дни Васил Божков-Черепа, който тогава никой не поставяше под прожекторите.

Първият вариант на вируса „цар“ обаче имаше в своето РНК една базисна слабост. На неговия популизъм липсваше „народняшкост“ – харизмата му се носеше от „традицията“ („бялата кост“, „аристократичната фамилия“ и т. н.), тоест не беше личностно въплътена. И след като все пак свърши работата, за която бе създаден в нашенската „уханска лаборатория“ – възпрепятства възстановяването на гражданското политическо устройство – започна да отслабва от само себе си. При следващия политически цикъл на сцената започнаха да се завръщат партиите, а в края на мандата на т. нар. „Тройна коалиция“, ако си спомняте, площадите отново „избухнаха“ и преборването на вируса „цар-1“ започна да изглежда близко и реално.

Пак повтарям обаче – този първи вариант на вируса, макар и със значителни за духа на гражданското общество разрушителни последици, бе твърде „екзотичен“ и не намери достатъчно здрава почва в „гостоприемника“ си. Не намери, но тъкмо поради това не доведе и до изработването на достатъчно количество антитела. Ето защо избухналите в края на „Тройната коалиция“ площади така и не успяха да възпрепятстват разразяването на втората, още по-тежка фаза на инфекцията „цар“.

Обществото ни с още по-голяма непредпазливост отвори уста, за да приеме в себе си втория вариант на вируса – „цар-2“, отгледан този път на изцяло наша почва. Един „цар“ не с наследствено „бяла кост“, а сходен много повече с отглежданата в народните дълбини легенда за „Ивайло Свинаря“. „Цар“ не експертно затрудняващ „електората“, не чужд на „народа“ като всички останали от „политическата класа“, а нахлуващ отвън – мъжествен, безцеремонен, „прост като вас (и затова се разбираме)“. Бойко Борисов – легализираната от самия цар „мутра“ (почти нашенски Василий Македонец, започнал от коняр на василевса), посветен в „подземния свят“, но станал закрилник на народа от „бандитите“ – създаде новото и по-съвършено, по-„наше“ НДСВ – ГЕРБ. Да, доколкото бе избран също като „цар“, то и неговата „партия“ бе по същество „свита“, само че този път състояща се не от „вносни“ юпита, а от бивши милиционери и местни феодали-тарикати.

Та ето – вторият „царски“ популизъм се развихри у нас със страшна сила. „Вторият цар“ успя – така поне изглеждаше до лятото на миналата година – буквално да помете всичко гражданско от политическата сцена и да превърне мрежата си от местни „боляри“ в почти толкова всеобемаща „партия-държава“, колкото бе онази на комунистическата БКП. С две думи: болестта при този втори вариант на вируса протече тежко, беше продължителна и буквално до миналото лято изглеждаше, че няма да има благополучен изход. Вирусът „цар-2“ – всичко го показваше – се готвеше да превърне България в автократично-олигархична „република“, управлявана в патриархално-грубиянския стил на някои от централноазиатските от бившия СССР. И това на територията на Европа (която, както видяхме, не даваше и пет пари за това).

И ето, че от лятото на миналата година като по чудо започна оздравяването. То – ще се осмеля да го кажа – бе толкова мощно, че нищо от изработените през годините „защити“ на вируса не хващаше вече почва. „Зад протестите стоят комунистите (Радев) и ако не ги прекратите, ще ги докарате отново на власт“. Не сработи! Освен в тесни и всъщност свързани с ГЕРБ среди. „Ще счупите държавата – ще изгубим милиарди от европейските фондове“. Не сработи! Казионните вестници го крещяха (крещят го и до днес) в празното пространство. Отново оживелите – о, ужас – демократи, изпълвали площадите от 1989 г. насам, били всъщност мутирали в „леви либерали и перверзници – пазете от тях „традиционните ни ценности“. Не сработи! „Либералите“ нараснаха, а „комунистите“, които уж водели след себе си, така и не „дойдоха“. Не сработи дори бруталното упорство – ГЕРБ и „патриотите“ им не подадоха оставка, надявайки се зимата да „зазими“ волята на хората да ги свалят от сцената. Вместо това в началото на тази година стана ясно, че протестът не просто не се е изчерпил, но се е структурирал в цели „партии на протеста“, които биха могли да напълнят парламента.

Какво да се направи?

Въпреки обхваналата ги паника родните „ухански лаборанти“ все пак си дадоха сметка, че в обществото ни остават значителни сегменти, които в последните десетилетия се бяха сживяли с болестта „цар“ (едно и две) и макар също да започваха да отхвърлят от организма си „цар-2“ Бойко Борисов, вече не си представяха живот в някакво „безцарствие“, в някаква същинска република. Тогава? Ами тъкмо на тях спешно трябваше да им се намери нов „цар“, който да заеме мястото на падащия и даже да обещае да го подложи на екзекуция (да го „изчегърта“). Заемайки мястото му с такива радикални обещания, той при всички положения щеше да лиши протестната вълна в страната от резон и щеше да възпрепятства завръщането на гражданското управление с неговата прозрачност и същински парламентаризъм.

Вярно е, че към момента на кризата фигура с качествата на предишните „царе“ на сцената нямаше, но нещичко все пак можеше да се намери. Сред воюващите „с Борисов“ – започнаха да се ориентират „уханските лаборанти“ – собствено „народът“ слабо разбираше такива като Христо Иванов, не го изпълваха с особен възторг площадните „пърформанси“ на „жълтопаветниците“, разните брадати от „Боец“, блокиращи кръстовищата, или пишещи по „портали“ интелектуалци. Обаче „анти-Борисовизмът“ на „Славето“ изключително го „кефеше“. И значи можеше да свърши чудесна работа, особено след като преобразува шоуто си в „партия“. Следователно – добре: „долу Борисов“, но „да живее Славето“. Сред протестиращите групи това е групата на „третия цар“ – правилно съобразиха Андрей Райчев и ветераните от родната „уханска лаборатория“. След мъчителното изцеляване от втория вариант на вируса „цар“ те решиха: обществото тутакси трябва да бъде заразено с трети негов и пак „царски“ вариант. Слави и без това трудно може да бъде възприет като „партиец“. Той е „цар“ – царят на шоуто, „мъжко момче“, от край време „разказващ играта“ на „политиците“ и имащ за избиратели не някакви там „десни“, „леви“, „либерали“ и прочее, а направо – „народа“.

Трябва да признаем, че част от обществото успя и този път да прихване третия вариант на вируса. Успя, но… и тук е онова позитивно, което при цялата глъч от последните дни, мисля, не забелязваме достатъчно и което ме изпълва с удовлетворение. Защото след двукратното преболедуване на вируса „цар“, за велико съжаление на „гуру“-то Райчев, днес става ясно, че „цар-3“ (ИТН) май се кара от далеч по-малко хора и далеч по-леко, а отхвърлянето му изглежда ще бъде доста по-бързо. Общественият организъм, оказа се, е изработил – най-сетне вече е изработил – антитела и те разпознават и бързо атакуват вируса.

Преценете.

„Ние (ИТН) сме партия на не-политици, тоест „чисти“ сме, защото политиците са мръсници“. Така обясняваше в началото своята пълна политическа и експертна несъстоятелност „свитата“ на „втория цар“ (ГЕРБ) и това много се харесваше: „Браво, не политици, а юнаци ни трябват“. Този път се впечатлиха само 22% – много по-малко отколкото от първия и от втория „цар“.

„Цар Слави ви сервира съвсем нови – млади, завършили в чужбина и „мно-о-го кадърни българи, не като тия тука!“ Така беше с „юпитата“ на НДСВ и тогава никой не се вгледа по-грижливо в тях. Този път хората не се впечатлиха, проучиха ги и даже ги взеха на подбив. Не ги допуснаха.

Третият „цар“ ви дава не-политизиран експерт за министър председател (първо „големия“ експерт „Никито“ Василев, а после „философа“ Пламен Николов). Нещо подобно направи и „първият цар“ и всички кимаха с респект. На „третия“ не му го приеха.

„Не ни мерете с привичния партиен аршин – ние сме агресивно-откровени, не-политкоректни, ние сме уличните момчета на царя“. Така стартираха и хората на „втория цар“ и всички много „им се кефеха“. Сега бързо-бързо ги накараха да се нацупят като обидени пубертети именно защото „не им се изкефиха“.

Накрай: „Вижте, ние се оказахме любимците на „суверена“, а не на „умно-красивите“. Затова вие „умнокрасивите“ трябва да си налягате парцалите и да слушате нашия „цар“. Горе долу така успяха да внушат на маргинализираните тогавашни „сини“ хората на „втория цар“ и тези тогавашни „сини“ го правеха смирено. Сега направо казаха на „третия цар“, че е гол.

Да, за съжаление, на Райчевци „вирусът“ ИТН се оказва с много по-слаба поразяваща сила. И огромният шум, който вдигат днес ми прилича на краткотрайното вдигане на температура, след като вече е задействал натупаният имунитет от предишните му варианти. Температурата наистина може да се вдигне високо, но то е защото антителата вече си вършат работата. И този път май все пак ще си я свършат.

Тъй че – горе главата! Направеното от нас през миналата година имаше смисъл. „Третият цар“ не стана цар – остана си шут.


Бел.ред.
ИТН влезе в политиката на крилете на Референдума от 2016 г. с обещанието за мажоритарни избори в два тура.
Предадоха ли идеята в два последователни парламента? Линк към резултатите от анкетата


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чалгарите

    58 8 Отговор
    И то нереализиран шут в политически план.
  • 2 Последния Софиянец

    42 12 Отговор
    Утре сутринта всички пред Народното събрание!Да изгоним кървавите сатрапи Терзийски и Маринов от парламента!Те са позор за Народното събрание!

    Коментиран от #10, #42

  • 3 От трън

    26 2 Отговор
    трендафил не цъфти !
  • 4 Хуарбуса

    27 8 Отговор
    Румен Радев дал нареждане всички близки до Слави и сценаристите му експерти да бъдат изметени от властови позиции. Президентските съветници отчитали като тежък проблем пакетирането на Радев с ИТН и Слави за президентските избори. Целият народен гняв и разочарование от политиките на шоумена и партията му щели да се прелеят към Радев. На Дондуков 2 вече превъртат знакови имена за създаване на нов инициативен комитет, който да застане зад Радев в президентската битка, а с авторитета си да засенчи всякакви връзки с ИТН.  

    Коментиран от #32, #44

  • 5 Българка

    47 9 Отговор
    ИТН решиха, че с авторитарно, арогантно, диктаторско и еднопартийно правителство могат да извият ръцете на ДБ, ИСБГНИ, БСП и послушно да им дадат баницата!
    ИТН действат в синхрон с ДПС и ГРТБ срещу най-одобряваните министри на служебния кабинет и на практика показаха, че са едно цяло с мафията ГЕРБ-ДПС. Надявам се, че в групата на ИТН има и почтени хора и те ще действат не като подлоги на мутрите, а като почтени народни представители
    На следващите изборо призовавам всички да гласуват с разум и да не дават подкрепа за царя на шоуто, който в момента обслужва мафията
    Питам Слави за колко милиона се продаде и предаде гражданите?

    Коментиран от #30

  • 6 olo

    6 25 Отговор
    бръщолевене на пиян поп./umen i krasiv/.
  • 7 гадно

    21 2 Отговор
    Моля, моля не обиждайте шутовете те са били близо до самодържеца, но и близо до брадвата. За далеч по-малки шеги са им рязали главите, а след като са оцелявали значи са имали повече акъл от чалгарите.
  • 8 гост

    11 37 Отговор
    Явно наистина настъпиха доста интереси ИТН. Цялото статукво срещу тях, след като не можаха да им наложат хората си.

    Коментиран от #17

  • 9 удри

    10 38 Отговор
    ИТН да взимат властта след следващите избори и да забранят със закон всички НПО-та на Сорос в България.

    Коментиран от #11

  • 10 КУРАЖ

    11 17 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Няма да се оправим,
    докато не изхвърлим през прозорците на НС
    ляво десните наследници на БКП!
    Които 30г. имитират демокрация!
    Да не повтаряме грешките на 1989г.!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 до автора

    16 3 Отговор
    Защо нищо не написахте за царете по времето на Борисов?
    Къде бяхте,отглеждахте ,,мисирки,, ли?
  • 13 ЛЪЧО ИМА МОЗЪК💩💩💩

    6 7 Отговор
    ..ДОБРЕ,ТОГАВА РАДЕФ КАКЪВ ПО ДЛЪЖНОСТ СЕ ПАДА НА ШУТА ТРИ ФО НОВ🎻🎻🎻
  • 14 Лъчо Мозъка

    4 9 Отговор
    От кога на портал Глупост, казват портал Култура.
  • 15 gggw

    10 5 Отговор
    такива автори обикновено имат добри идеи, като изключим тъпотиите относно СССР и ДС... трябва да престанат с тая люта русофобия. Все пак да погледне какво прави Русия и Китай в момента
  • 16 ГОСТ

    26 7 Отговор
    ПРИЗВАНИЕТО НА СЛАВИ Е ДА БЪДЕ ШУТ И ТАКЪВ ЩЕ СИ ОСТАНЕ.

    Коментиран от #24

  • 17 Аха

    26 6 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Щеше да е вярно, ако бяха излъчили хора на които да се повери управлението. Но с компрометирани бивши кадри на НДСВ, мижитурки като Пацо шнорхела и оня наглия адвокат от Барбадос, трудно е да повярваме, че намеренията им бяха за промяна, а не за подмяна. И болонката на парламента го разбра и взе да съжалява, че се е хванала. Срамът за нея, че напусна председателското място, когато трябваше ИТН да стане първата партия, която не гласува собствения си кабинет. Другото е измиване на репутацията на гърба на ДБ и ИБНИ, както и убиване на протестния вот и служебен кабинет в услуга на герб и ДПС. Та за кого играе итн?

    Коментиран от #29

  • 18 4544

    9 14 Отговор
    Този отпадък е от ДБ и на хранилка при Прокопиев

    Коментиран от #22

  • 19 Г-н Янакиев,

    10 7 Отговор
    Сравнението с ковид вируса не ще повлияе и статията ви няма да бъде разбрана от тия 1 200 000 избиратели на ИТН и ГЕРБ,просто защото за тях ковид вируса не съществува,т.е. няма такъв вирус "Цар 1", "Цар 2",пък камо ли "Цар 3"!!!Нищо,че тези над милион избиратели са същите докарали на власт тримата царе.На мен ми е интересно кой ще е "Цар 4" след 2-3 години?!
  • 20 ИСТИНА ЕДНА ЗА СЛАВУЦА

    23 6 Отговор
    Няма трети цар, има мръщав клоун чалгар, който е развалина от дрогата!
  • 21 Ееее

    6 8 Отговор
    Портал култура на Прокопиев ли е?

    Коментиран от #27

  • 22 И какво

    19 6 Отговор

    До коментар #18 от "4544":

    С какво толкова Прокопиев е опасен за държавата? Разкажи какво лошо е направил. А, може би вестник капитал и дневник разплетоха няколко схеми на ДПС и ГЕРБ... Мм, лошо. Трябва да бъде наказан!
  • 23 LOSHIA

    7 7 Отговор
    ОЩЕ ЕДНА ЧЕРВЕНО СИНЯ БКП КРЕАТУРА ! БЕЗКРАЙНО ИНТЕРЕСНА ЩЕ ПОЗИЦИЯТА МУ СЛЕД ПОЛОВИН ИЛИ ЕДНА ГОДИНА!!
  • 24 LOSHIA

    8 16 Отговор

    До коментар #16 от "ГОСТ":

    ПРИЗВАНИЕТО НА СЛАВИ Е ДА ВИ ИЗМЕТЕ! И ТО Е ПОВЕЧЕ ОТ СИГУРНОООООООООООООО!

    Коментиран от #31

  • 25 гост

    3 3 Отговор
    Я да видим, кой стои зад този портал - Светослав Божилов.

    Израстването му като фигура на българския политико-икономически небосклон започва посредством членство в Управителния съвет на фондация „Отворено общество“ - София. Впоследствие се изявява като съосновател и акционер в СИБанк. Изпълнителен директор на създадената от него фондация „Communitas“, която се занимава с евроинтеграция и подпомагане на образованието. Президент и собственик на „Venture Equity Bulgaria“ с предмет на дейност финансови инвестиции и проекти свързани със зелена енергия, т.е. с т.нар. екоенергия, промулгирана като алтернатива на атомната енергия (представяна от противниците ѝ като технологично опасна).

    Светослав Божилов съвместно с Иво Прокопиев е съдружник в медийното начинание и проект Re:TV в навечерието на изборите за 41 НС.

    Той е сред съучредителите на сдружението „Глобална България“ (ЮЛ - организация за осъществяване на дейност в обществен интерес според регистрацията), което според някои анализатори е в основата на българския политически проект ГЕРБ.
  • 26 2222

    3 15 Отговор
    Герб, дпс и ДБ срещу ИТН - друго не съм и очаквал
  • 27 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Ееее":

    Почти
  • 28 Макробиолог

    2 0 Отговор
    Точно.
  • 29 гост

    6 12 Отговор

    До коментар #17 от "Аха":

    Защото хората на ДБ са голями капацитети. Почти всички със счупени китки и грантаджийски хрантутници. Никой не раздава пари, без да поставя условия. Независимо дали парите идват от изток или запад.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Верно ли?

    8 5 Отговор

    До коментар #24 от "LOSHIA":

    С кво ще ги измете,с метлата на чистача в студиото си ли?То трябва свестни хора за тая работа!С Никито Василев и "отличника" от СУ, или с помощта на организаторката му по партийните въпроси бивша началничка на ДПС-младежи,с такава кохорта няма как да стане за това,което той си мисли,че е призван!

    Коментиран от #33

  • 32 LOSHIA

    4 8 Отговор

    До коментар #4 от "Хуарбуса":

    ГЕРБЕРСКИ СЪНИЩА...............БЪЛНУВАНИЯ.....И ПРАЗНИ МЕЧТИ.......
  • 33 LOSHIA

    2 5 Отговор

    До коментар #31 от "Верно ли?":

    С шутове !!!Той ги умее!!!!!

    Коментиран от #35

  • 34 Калинееее,българския народ го е казал

    4 3 Отговор
    Никога не е късно да станеш за резил дори и на дърти години.Примерите си ги дал:Симеончо,Боко и Славчу!
  • 35 Верно ли?

    15 2 Отговор

    До коментар #33 от "LOSHIA":

    Той не може да ходи,ти за шутове ми приказваш!Твоя възлюблен ще остане в историята като първата партия отказала да гласува собствено си правителство,и като най-бързо развитата и залязлата такава за има няма 2 години!
  • 36 гост

    4 0 Отговор
    „О, неразумний юроде, поради що се срамиш да се наречеш българин?“ - винаги съм се чудил защо Паисий го е написал това.Сега като прочетох статията и коментарите,резбрах.
  • 37 Слави Слави

    7 1 Отговор
    Вие от ИТН си затваряте очите за
    пенсионерските неволи, но днешните пенсионери са тези, които някога ти правеха рейтинга. Само по отношението ти към тях, може да се разбере колко сте лицемери. Не ви пука за възрастните, защото знаете, че вашите избиратели са предимно току-що навършили пълнолетие млади хора - деца, които все още
    не са вникнали в истинската същност на такива като вас. Деца, които са по детски емоционални , незряли, но тяхната неопитност тласка страната към ада, откъдето идваш ти.
  • 38 бай Даньо

    3 2 Отговор
    Слуха за поумняването на българите е силно преувеличен. Четвъртия "цар" се казва Радев ...
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ТАКА Е

    3 0 Отговор
    ДАЖЕ НЕ Е И ШУТ, А ПОДЛОГА НА ДПС И ГЕРБ.
  • 41 ЧАКАМ

    6 1 Отговор
    CЛAВЧO-УЧИНДOЛCКИ, ЗAЩO НE ТЪРCИШ CМEТКA НA КAРAДAЙЪ КAКВO ТЪРCИ В БЪЛГAРCКИЯ ПAРЛAМEНТ, КAТO В ТУРЦИЯ ПРИ CРEЩAТA CИ C EРДOГAН КAЗA, ЧE НEГOВAТA РOДИНA E ТУРЦИЯ, Т.E. ДOКУМEНТИРA, ЧE БЪЛГAРИЯ НE E НEГOВAТA РOДИНA, A ТЪРCИШ CМEТКA НA МИНИCТЪР ПEТКOВ, КOЙТO НOТAРИAЛНO CE OТКAЗВA OТ ДВOЙНOТO CИ ГРAЖДAНCТВO OТ КAНAДA И OCТAВA CAМO C БЪЛГAРCКO ГРAЖДAНCТВO И БOРИ ПO ВCЯКAКЪВ НAЧИН CЪЗДAДEНAТA КOРУПЦИЯ OТ ДПC И ГEРБ? ВЪПРOCA ЗA МИН. ПEТКOВ ИТН ПЪРВИ ГO ПOВДИГНA OТ ТРИБУНAТA НA НC, КOГA НA КAРAДAЙЪ ЩE МУ ПOCТAВИТE ВЪПРOCA, ЗAЩO E ДEПУТAТ, КAТO OФИЦИAЛНO CE OТКAЗA OТ БЪЛГAРИЯ, ПИТAМ И ЧAКAМ И ПOД ВCЯКA CТAТИЯ, C ТВOE ИЗКAЗВAНE ЩE ЗAДAВAМ ТOЗИ ВЪПРOC, ДOКAТO НE ПOЛУЧA OТГOВOР!

    ТOЛКOВA ЛИ НИCКO ПAДНA CЛAВЧO, ЧE ИЗЛЪГA НAРOДA НA ИЗБOРИТE, ЧE CИ CРEЩУ ГEРБ И ДПC, A ВCЪЩНOCТ CИ ТЯХНOТO OCТРИE И ПОДМОЛНО ПРАВИШ НОМЕРА НА ПРЕЗИДЕНТА?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Денис

    0 0 Отговор
    Фантастичен коментар-особено епилога!!!
  • 44 ле ле

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хуарбуса":

    хапчета ви трябват заедно с парите които получавате за да пишете тези пасквили..дават ви ги , затова не пропускайте да ги гълтате..
  • 45 фурми 2020

    0 0 Отговор
    още един спАциалист по всичко..всички искат коалиция..разбирам ги, видяха колко лесно се краде когато много партии и трудно се хваща крадеца..но този път не се получи...инвестиция в канала..