Last news in Fakti

18 Август, 2021 19:00 3 649 23

Бичувания, екзекуции, принудителни бракове: Какво очаква жените при талибаните

  • афганистан-
  • жени-
  • талибани-
  • кабул-
  • бичуване-
  • екзекуция-
  • брак

Съдбата на жените в царството на талибаните ще е печална

Бичувания, екзекуции, принудителни бракове: Какво очаква жените при талибаните - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След като превзеха столицата Кабул, талибаните на първо време играят ролята на умерени. Мнозина наблюдатели предупреждават обаче, че това е димна завеса. И че в мига, когато международната общност отвърне поглед от Афганистан, талибаните с твърда ръка ще наложат в страната своите крайно реакционни ислямистки възгледи.

„Версията 2.0 на талибаните е същата, като предишната, няма никаква промяна,“ казва пред ДВ Саад Мохсени, ръководител на Moby Group, най-голямата фирма за проучване на общественото мнение в страната. „На жените и на момичетата отново ще им бъде наложен предишният живот,“ допълва той.

Назад към 1990-те години?

Талибаните държаха властта в Афганистан от 1996 до 2001 година, когато военната операция под ръководството на САЩ свали техния режим. Под властта на талибаните жените нямаха право да излизат на улицата без бурка и непридружени от мъж. На момичетата беше забранено да ходят на училище.

Според Мохсени тъкмо това ще се повтори занапред: „Жените няма да могат да работят, те няма да имат достъп дори до болница, ако не ги придружава мъж“. Очевидци разказват, че в няколко провинции, където талибаните междувременно взеха властта, на жените и момичетата вече са наложени тези забрани. „Искам да следвам, но талибаните не ни разрешават дори да ходим на училище,“ каза пред ДВ една девойка в Кабул, избягала от провинция Тахар, където талибаните поеха властта в началото на август. От провинция Кандахар се съобщава, че въоръжени талибани насилствено са извели девет служителки от работните им места в една банка и са ги върнали по домовете им. Наредили на жените да стоят по домовете си – работните им места щели да бъдат поети от мъже.

Насилствени бракове

"Талибаните дойдоха в джамиите ни и заявиха пред всички, че бойците им ще се женят за вдовици и млади жени", каза пред ДВ една жена в Кабул, която сама беше нахлузила бурка. Тя лично потърсила спасение в столицата именно поради тази опасност. В социалната мрежа Туитър Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш писа, че „сърцето му се къса“, когато вижда по какъв жесток начин на момичетата и жените се отнемат техните права, извоювани с толкова труд.

Талибаните налагат драконовски наказания на всяка жена, която посмее да наруши разпорежданията им. В края на миналия век те вкарваха жени в затвора, изтезаваха ги и дори ги убиваха. Много често провеждаха публични екзекуции или бичувания. Сега всички, които милеят за правата на жените в Афганистан, се опасяват, че в страната ще настъпи същият мрак. И че особено тежко ще бъде на онези, които се застъпват за повече женски права и свободи или са се ползвали с такива в миналото.

Тревога за бъдещето

В разговор с ДВ журналистката и правозащитничка Мариам Атахи каза, че се страхува за живота си след овладяването на Кабул от талибаните. А Виктория Фонтан, професорка в Американския университет в Кабул, разказва, че нейните студентки сериозно се тревожат за бъдещето си, че се безпокоят дали ще могат да продължат следването си да бъдат част от обществото. Откакто талибаните взеха властта в Кабул, връзката на ДВ със събеседничката Мариам Атахи е прекъсната. Френската професорка Викториа Фонтан обаче все още защитава активно каузата на жените в Афганистан. Тя не може да се добере до летището, защото няма необходимия ескорт, но всъщност така и така смята да остане в Кабул колкото е възможно по-дълго. Планът ѝ е да закриля според силите си своите студентки и евентуално да преговаря с талибаните за тяхната сигурност.

Автор: Ян-Давид Валтер


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сила

    10 6 Отговор
    Северния алианс се възражда,сина на Масуд ще оглави съпротивата....няма да им е лесно на фанатиците

    Коментиран от #2

  • 2 Раданч Татлъту

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "сила":

    Масуд,Нахуд все тая!Отредена им е ролята на боен полигон!🔯😎
  • 3 талибани малибани

    47 1 Отговор
    болните нации не ме вълнуват какво правят когато го правят по родните си места ! но когато дойдат в белите страни и искат отново да живеят по същия начин това вече е наглост и доказателство за липса на мозък!!!

    Коментиран от #7

  • 4 В.В.П.

    36 2 Отговор
    За пореден път , АК 47,победи ,Колт,Зауер, Браунинг,хеклер и Кох...Срам за НАТО и партньори..!!.Така изоставиха и кюрдите..Също и Укрите,грузинците,виетнамците,от юг..Трезвомислещи хора,не трябва да слушат,САЩ ..
  • 5 Буха ха

    18 1 Отговор
    Звучи ми като Саудитска Арабия, ама там може защото купуват оръжие за милиарди.
  • 6 ????

    23 2 Отговор
    Да приемат Истанбулска конвенция и веднага ще бъдат предпазени от насилието. Стига сте писали глупости, живота им сигурно не е песен, но това са културно етнически традиции, на които Запада особено държи а Шорош да не говорим!
  • 7 ????

    18 0 Отговор

    До коментар #3 от "талибани малибани":

    А да кажеш кой ги кани и подкрепя, кой ги пуска и им казва "добре дошли"? При първите паразити разпространява ха сърцераздирателни кадри с "удавени" дете, тъй като това вече не хваща дикиш, на ред са жените на какво ще бъдат подложени! Ами на това, на което и жените в богатите емирства ама за там никой не писка
  • 8 Фактът

    20 3 Отговор
    Радикалният ислям е вреден в световен мащаб!

    Коментиран от #13

  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 5 Отговор
    ииииии колко хубаво искам да съм жена в афганистан а не в българия
  • 10 Талибан

    15 17 Отговор
    Талибаните са много прави в това отношение. Кифлата трябва да си знае мястото, иначе става калинка.
  • 11 Факти

    8 0 Отговор
    А 64 пола супер ли е, а
  • 12 pbdan

    37 3 Отговор
    Интересно тогава защо бежанците от Афганистан и преди и сега са 99% мъже 20-40г., а не жени, деца и старци? И ако бягат от Исляма защо в ЕС искат джамии, шериат, халал и бурки за жените?
  • 13 Сезгин Християн

    15 2 Отговор

    До коментар #8 от "Фактът":

    Той ислямът е един. Добър ислям няма, а само античовешки и вреден.
  • 14 Анонимен

    10 0 Отговор
    Гледах първата им пресконференция. Говорителят на талибаните беше много умерен и културен. Преводача ако нямаше брада бих го помислил за англичанин. Брилянтно чист оригинален английски език. Без никакви изкривявания. Явно и говорителят на талибаните владее английски защото преводачът забрави за втория отговор и той го подсети явно следеше какво превежда преводачът. Накрая му донесоха някаква бележка и той се извини и пожела хубав ден на всички и приключи с конференцията.
  • 15 хахаха

    18 0 Отговор
    В мига, в който Цру се наака, Дойче веле веднага вади език и започва да забърсва, сладко примлясквайки с уста и блажено притваряйки очи от щастие за тази чест.
  • 16 рон джереми

    5 0 Отговор
    Очакват пенетрация в аспуха.
  • 17 Матей

    6 0 Отговор
    Браво бе,да бяхте помислили по-рано,и всъщност леят крокодилски сълзи,така става след прилагане на прословутата американска демокрация,Содом и Гомор.Където стъпи американски войник и по неведоми способи възниква я ал кайда,я ислямска държава, страни се връщат назад с цели епохи,нас също ни върнаха,сега се намираме във феодализма и назадваме с гигантски крачки.

    Коментиран от #20

  • 18 Азз

    2 0 Отговор
    Б.Х.
  • 19 Тия са изроди

    8 3 Отговор
    Но да знаете, Феминизмът и правата на жените ще затрият ЕС. Качи ли ти се жена на главата, се пиши умрял...
  • 20 ИМПЕРИАЛИСТ

    11 0 Отговор

    До коментар #17 от "Матей":

    Ако си спомняте, една от първите работи на американците в Кабул беше да организират конкурс за "Мис Афганистан".
  • 21 ИВАН

    5 0 Отговор
    Лелее, каква снимка само лепнали, някаква синеока красавица, се ми е на акъла, че в тоя континент има такава красота, такива има на север и в Русия само
  • 22 Венсеремос!

    2 0 Отговор
    Правилно, абсолютно прави са талибаните!!!!! Явно като гледат, как нашите ЕС евро-джанки обърнаха Европа на ошав, болно им е на пичагите за Афганистан и взеха навременни крути мерки.
    Апропо, къде са ония мисирки от БХК? Не чувам ги нещо????
  • 23 мислещ

    2 0 Отговор
    Сигурно е така, както казва Дойче зеле. Само да попитам, защо когато са в центъра на Европа, в Брюксел, Париж и Берлин, същите тези жени си живеят като при талибаните - забулени, обрязвани, женени насила и водени, ако изобщо ходят на училищя от братята си. Просто е - защото това е начинът, по който те живеят и искат да живеят. Нямат нужда от крокодилските ви сълзи, те и без това не ви харесват.