Last news in Fakti

21 Август, 2021 19:00 7 159 31

Кога настъпи големият колапс в Афганистан

  • афганистан-
  • владимир чуков

Няма как генераторът на бежанци да не се задвижи, близо 400 хиляди афганистанци са напуснали домовете си за последните 7 месеца, сочи той

Кога настъпи големият колапс в Афганистан - 1
Снимка: БГНЕС?ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Големият колапс в Афганистан настъпи, когато САЩ спря финансирането - талибаните купиха армията. Това каза арабистът проф. Владимир Чуков в интервю за Агенция „Фокус“.

„За 20 г. афганистанците направиха една относително модерна държава със зачитане правата на човека, жените бяха на почит, те бяха в образованието, науката, културата, политиката. Едно общество, с което можеха да се гордеят.
Откъде дойде проблемът на Афганистан? Трябва да кажем, че до 2015 г. военната мисия на НАТО беше с полеви действия. От 1 януари 2015 г. бойните действия срещу талибаните се осъществяваха от афганистанската национална армия. Това е голямата заслуга на САЩ, които създадоха 76-ата армия в света от 138. Огромни средства са налети в афганистанската армия – над 84 млрд. долара“, коментира проф. Чуков.

„Голямото но – заплатите на всички бяха плащани от САЩ. Всяка година бюджетните приходи на Ислямска република Афганистан бяха около 14 млрд. долара. При подобен тип държави, там, където има насочени много средства, няма как да няма корупция, кражби. Буквално една от причините за колапса на афганистанската армия е дълбоката корупция, която прояждаше от генералите до редовите войници“, уточни арабистът.

„Защо се получи този колапс? Ще цитирам един афганистански анализатор – доларите спряха. Тази година талибаните са се постарали да имат много висок бюджет, за да финансират операцията си. Обикновено имат бюджет от 400 млн. долара. По-голямата част са от опиумния мак, хероинът, който изнасят, рекет, отвличания, незаконно наложени такси, спонсори и т.н. Техният бюджет за тази година е 1,6 млрд. долара. Това, което спряха американците, частично беше дадено от талибаните. Там, където се е очаквало по-голяма съпротива, талибаните са давали по 150 долара на войник, като сумите за висшестоящите са били още по-големи. Те са купили армията“, допълни проф. Владимир Чуков.

„Ако трябва да обобщим, Ислямска република Афганистан беше част от САЩ във финансово отношение, докато самите военни полеви действия ги водеше афганистанската армия. В момента, в който спряха парите, се получи този колапс“, посочи той.

Няма как генераторът на бежанци да не се задвижи, близо 400 афганистанци за напуснали домовете си за последните 7 месеца, каза още арабистът проф. Владимир Чуков.

„Имаме много интересен тип афганистански национализъм, който е един от факторите, които помогнаха на талибаните да пропагандират, как едва ли не те гонят чужденците - американците и въобще НАТО. Този национализъм вървеше много добре през 90-те години, когато те взеха властта. Сега обаче след като имате 20-годишно поколение, което живее с джиесеми, компютри, жени, които имат пълноценна роля в афганистанското общество, тоест пропагандата няма да върви. Всичко е въпрос на преценка на отделните населени места и етноси. Талибаните празнуват пирова победа“, коментира Чуков.

Проф. Чуков заяви, че темите за тероризма и бежанската вълна са много тясно свързани. „Талибаните поеха ангажимента пред американците, че те няма да дават убежище на подобен тип терористични организации. Но, когато вие нямате контрол над цялата държава и отваряте затворите, едно са приказките, а съвсем друго са реалните действия на място. Вътре има освен талибани и криминални престъпници, последователи на крайните групировки. Просто е много рано да се каже какви са структурите и какви са организациите, които евентуално биха се възстановили в много по-сериозен вид“, коментира той.

„Станахме свидетели на трагедията, която се разви последните няколко дена на летище „Кабул“. Тези хора не вярват на талибаните, защото ръководителите казват едно, а полевите командири и войниците правят друго. Статистиката е много обезпокоителна. Не знаем колко афганистанци са напуснали домовете си през последните две седмици. Това, което мога да цитирам от ООН е, че през последните седем месеца 360 до 400 хиляди афганистанци са напуснали своите домове“, допълни проф. Чуков. „От ирански източници се разбра, че от два месеца насам Иран е създал три големи бежански лагера на границата. Иранците искат тези хора да се завърнат час по-скоро в своята родина, нещо, което няма как да стане“, поясни той.

„За първите седем месеца турските власти изведоха като информация, че незаконните преминавания на турската граница от Изток и от Юг е 259 хиляди. А вече към нас – 17 хиляди за България, Гърция – 9 хиляди, Западните Балкани – над 23 хиляди. Този генератор на бежанци няма как да не се задвижи, тъй като талибаните няма как да нямат противници. Няма как хора, които са сформирани през тези 20 години, да се съгласят да живеят било то под по-мекия режим, сходен на Ислямска република Иран“, каза още проф. Владимир Чуков.

„Ал Кайда“ и „Ислямска държава“ имат идеологически различия с талибаните, смятат ги за неверническо движение, посочва проф. Владимир Чуков.

Проф. Чуков разказа, че 1994 г. се води нещо като рождена дата на движението „Талибан“. „Те са наследници на ръководителите на 6-те афгански племена, които водиха заедно с арабските муджахидини битката срещу съветското присъствие през 1979-1989 г. Това, което беше натрупано като опит, полеви конструкции, нагласи, беше впоследствие канализирано, нека директно да кажем Пакистан беше държавата, която успя да конструира, формира движението. Не искам да говоря за идеологическия генезис на талибаните. От събитията в Пешевар, която беше столица на афганистанската съпротива срещу Съветския съюз, станаха процесите за формиране на талибаните“, обясни той.

„Кои са талибаните като идеология? Тук трябва да кажем, че талибаните не са от най-долюбваните, най-крайните терористични организации. Още навремето, когато водеха битките срещу Съветския съюз, чел съм архиви на муджахидините, че те са имали религиозни идеологически противопоставяния. Арабите, става дума за „Ал Кайда“, в момента „Ислямска държава“, са салафити. Привърженици са на най-твърдата линия при упражняване на исляма. Докато талибаните са ханафити. Ще изглежда може би малко парадоксално, но ханифизмът, в рамките на сунитското течение, е най-толерантното“, каза още проф. Владимир Чуков.

„Защо талибаните са толкова радикални? Защото те всъщност, освен че са сунити, ханафити, са и ислямски мистици. Рождената дата на идеологията на талибаните идва от едно медресе Деобанд в Северна Индия. Идеологията набира изключително много последователи в съседен Пакистан. Това са сунити, ислямски мистици, деобанди. Оттам идва този техен свиреп вид с бради, чалми. Това е част от един радикален ислям, който не е салафитски. Тук идва голямата разлика между двата типа идеологически течения.


През 1996 г. , когато те взеха властта, до 2001 г., тогавашният лидер на талибаните Молла Мохамед Омар имаше пост на повелител на правоверника. В същото време арабите, чиито лидер беше Осама бин Ладен, нямаха официален пост, но талибаните гледаха на него като на халиф. Защо? Защото той е арабин, нещо повече – той е саудитец, той се възприема като носител на чистия, на точния ислям“ посочи още той.

Проф. Чуков припомни, че през 2001 г., когато талибаните са паднали и са били прогонени, едно от обвиненията на „Ал Кайда“ защо са загубили е бели, защото не са чисти мюсюлмани, не са били салафити. „Там очевидно имат идеологически различия“, посочи той.

Арабистът допълни, че салафитската алтернатива в Афганистан е „Ислямска държава“. Проф. Чуков цитира йеменски джихадист , според който „Ислямска държава“ гледа на талибаните като неверническо движение. „Това е детайл. Има едно много тежко обвинение от салафитите към всички останали мюсюлмани, че те са последователи на гробовете. Тоест, при салафитите не съществуват гробове. За разлика от талибаните, които погребват своите убити. Те слагат починалите директно под земята, а салафитите считат, че това е вид тотем, а тотемът значи езичество. Това са идеологически различия“, посочи проф. Владимир Чуков.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Настъпи

    9 0 Отговор
    Преди 20 г.
  • 2 Пръц

    21 5 Отговор
    Големият мор в Афганистан настъпи когато Македонските и Българските наемници си събраха чукалата и си биха камшика.
  • 3 101010

    22 8 Отговор
    Странно твърдения на чуков. Този професор твърди че 400 души са напуснали домовете си за седем месеца. Това прави по-малко от двама души на ден. Аз мисля че в България много повече хора напускат ако това негово твърдение е вярно

    Коментиран от #19

  • 4 русенец

    19 1 Отговор
    В исляма явно има повече течения, отколкото е броя на партиите в Бг. На нас тези партии са ни много и ни пречат, предполагам същото ще е и с исляма в Афганистан.

    Коментиран от #5

  • 5 гггггг

    25 1 Отговор

    До коментар #4 от "русенец":

    Дивашкият ислям първо ще завладее собствените си страни, а после ще тръгне с оръжията към християнския свят.

    Коментиран от #8, #9, #30

  • 6 розово

    9 2 Отговор
    САЩ демокрация ДПС права и свободи.Не става въпрос за пари и власт.
  • 7 Рошко

    23 5 Отговор
    Пак си в грешка чуков, колко пъти да го пиша, талибаните наказват жестоко производители трафиканти наркоплссьори и наркомани, със сигурност наркоманите в Афганистан вече са два метра под земята, както трябва и да е

    Коментиран от #25

  • 8 Thomson

    13 6 Отговор

    До коментар #5 от "гггггг":

    Затова,въоръжете се добре,защото първо ще ни нападнат радикализираните цигани,преди да дойдат арабите.Ще бъде интересно.
  • 9 Апелес

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "гггггг":

    А муджахидините кои бяха? А Ахмад Шах Масуд? 😀

    Коментиран от #15

  • 10 Селянин

    5 0 Отговор
    Докато Атовете се ритат магаретата страдат.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Гост

    20 2 Отговор
    НАТО прати българи да се бият в чужд конфликт, а изведнъж си тръгнаха и всеки да се спасява. На задълженията видяхме, че ще сме винаги длъжни. Какво стана с протекцията? Де го сега НАТО да ни пази от бежанците?
  • 13 Матей

    14 2 Отговор
    Нещата не се развиха според очакванията,в началото и вси още има притихване,но май е затишие пред буря.Талибаните не са завзели една северна провинция,в която са заседнали непокорни военни,които разполагат със значителни сили.Тая област граничи с Узбекистан и населението е смесено,фактически узбеките може да отворят гражданска война,заплашвайки да откъснат територия.А може да е защитна стратегия на Русия в отговор на американската подлост да предоставят Афганистан на талибаните.

    Коментиран от #26

  • 14 Деана

    12 7 Отговор
    Само Русия ще ги спре. Никой друг.

    Коментиран от #23

  • 15 Виталия

    9 2 Отговор

    До коментар #9 от "Апелес":

    Правилно отбелязвате! САЩ ги подкрепиха войната 1979-1989. После обратен и талибаните подкрепяха. И сега бегом😂
  • 16 Човек с памет

    16 1 Отговор
    Авторът е забравил за многото набомбени сватби, и за лудия ръст в производството на наркотици. Преди 30 г. подкрепяните от САЩ религиозни фанатици събориха светско правителство, подкрепяно от СССР. Защо не се вайка по онова време?
  • 17 Български професор

    15 6 Отговор
    Български професор...ммм ще пропусна. Този пише каквото от улица Козяк са му казали. Не си професор ти господин Чуков. Ти си един роб на далечни западни страни и пишеш "само" каквото ти казват. Паткан!
  • 18 4411

    6 0 Отговор
    400 Афганистанци? Това са 10 автобуса хора.
  • 19 Щирлиц

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "101010":

    По долу в текста е казано, че са 400 хиляди.
  • 20 Жоро

    6 3 Отговор
    Чуков кога беше в Афганистан та знаеш че е модерна и просперираща държава бе
  • 21 Перо

    15 2 Отговор
    Генератора за бежанци в Афганистан винаги се задвижва от западно-европейски и щатски служби,иначе население и талибани са една род,една религия,една кръв и никой,никого не преследва,ако е от същата религия. Глупостите за насилие са измишльотина на разни местни тариката за политическо убежище на запад и безгрижно отглеждане и размножаване,като мишки за сметка на социални плащания и бенефити за които не може да мечтае нито един местен работник. Целият държавен апарат на Афганистан се предаде на братята талибани,без никаква съпротива! Афганистанците смятат европейците и американците за идиоти и гледат на тях,само като на дойна крава! Орбан е прав! Никакво приемане на азиатците и плащане на чужди грешки!
  • 22 ГХЧ

    9 0 Отговор
    Правилно, като свършат парите започват кавгите. Да си припомним, след отказан един милиард поискан на Горбачов от Бай Тошо , за текущи обновления . Бай Тошо се върна в България без този милиард , беше свален , разжалван до арестант , и България пое по-друг път , с нов началник ,който обаче не дава помощи , а заеми , и то срещу суверенитет , и национални активи. Просто бизнес , както му казват.
  • 23 456

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Деана":

    Колкото ги спряха през 80-те
  • 24 Поредното ченге на ДС

    4 2 Отговор
    Поредното мнение на поредното ченге на ДС и БКП арабист и уж познавач на Турция. Абсолютно грешни умозаключения и изводи. И на такива се плаща да дават акъл на по наивните егоцентрични политици Затова и каузата на САЩ и НАТО в Афган бяха обреченикакто би било и евентуална атака спешу ИРАН и не само.
  • 25 Истината

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Рошко":

    Да бе да, я стига. Това че не позволяват мюсюлманите да се дрогират не означава че не продават. Откъде са им парите мислиш, там няма нищо друго.
  • 26 Русия

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Матей":

    Глупости, как ще граничи с Узбекистан, по близо е до Туркменистан и Таджикистан. Дефакто вече всичко е в Руски ръце и те ще преценят дали да натиснат спусъка. В момента само наблюдават.
  • 27 Хаах

    3 0 Отговор
    Деликатна тема за анализатор от България.Журналистите ето що пишат:-" Политиците плащат за получаване на официални длъжности, след това възстановяват разходите „от програми за подпомагане, продажба на униформи или боеприпаси на черния пазар, трафик на наркотици или отвличане“,-"правителството се е „самоорганизирало в клептокрация“. Мафиотска държава.И за обобщение:-"Ако цялата похарчена международна помощ беше просто разделена между афганистанци, всеки гражданин можеше да стане мигновено милионер. "Да ви напомня нещо това за България.И още и още мили родни картинки в писанията.Заменете Щатите с Европа и ей картинката в България.Как ще каже Чуков, топки трябват за това.
  • 28 100perа

    6 0 Отговор
    Не е чудно, че нашите лидери допускат основни политически грешки по отношение на Талибан - щом слушат подобни експерти... Които дори и не се сещат да напишат, че ученик е талиб, а множественото число е талибан, не талибани. Затова и официално приетото международно наименование е Движение Талибан. Експерт би трябвало поне това да подчертае.

    Само две неща искам да спомена от цялата зи словесна ... (да не казвам какво, че ще ме изтрият)

    1. Една относително модерна държава?! Ти да видиш - корумпирано от горе до долу общество, плащана отвън армия с военнослужещи, готови за по 150 долара да продадат страната си на тези, които ненавиждат?! Страна, която в последните години доставяше до около 90% от хероина в световен машаб?! Страна, която за цялата си няма и 300 години история никога не е била обединена, но пък винаги е била разделена - от религия, етнос, племе, клан, семейство?! Модерна?

    2. Идеологията (религията) на Талибан била деобанди?! Как ли не!Може и да е заела нещо от деобанди, но също така е взела нещо и от салафи.
    Всъщност, тя не е нито едното, нито другото - тяхната религия (всяка религия е идеология, особен тип, но идеология) е някаква смесица между деобанди (от него се различава по три основни неща), салафи (също е взела доста неща) и всичко това "присадено" върху Пущун вали - кодексът на пущуните, който е още от преди създаването на исляма...
    Г-не Чуков, вие в Афганистан ходили ли сте?
  • 29 ЕС програми

    3 0 Отговор
    Ето какво е да си американски окупатор на Афганистан.Дейли Мейл:-"Как милиони помощи бяха пропиляни в Афганистан: 6 милиона долара за 9 тоскански кози от Италия за търговията с кашмир, 160 милиона долара за вили в Дубай за корумпирани политици и 550 милиона долара за самолети, оставени да изгният"
  • 30 Рете

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "гггггг":

    Това са животни, не са ни нужни, да се връщат в Афганистан..
  • 31 УРААААА

    0 0 Отговор
    СЛУЧИ СЕ КОГАТО ЦРУ ГО ПЛАНИРА И СУБСИДИРА , ТОГАВА И БЪЛГАРИТЕ ОТ КОНТИНГЕНТА СЕ ВЪРНАХА ! ЩО ПИТАТЕ ИЗОБЩО ! ВАЖНОТО Е ЧЕ КЕРБАЛА Е В АФГАНИСТАН !