Last news in Fakti

22 Август, 2021 10:00 4 506 67

Какво печели Украйна с "Кримската платформа"?

  • кримска платформа-
  • украйна-
  • донбас-
  • русия-
  • крим-
  • анексиране

Усилия на дипломацията срещу незаконната анексия

Какво печели Украйна с "Кримската платформа"? - 1
Протест пред руското посолство в Киев с имената на изчезнали кримчани след анексията на Крим.Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 23 август тази година, ден преди 30-годишнината от независимостта на Украйна, ще се проведе форумът "Кримска платформа". Повече от четиридесет държави потвърдиха участието си в него. Това също е важен факт. Ако погледнете участниците, това са преди всичко всички 27 държави от Европейския съюз, включително страните от НАТО, начело с върховния представител на ЕС Жозепе Борел и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Инициативата на Украйна да превърне „Кримската платформа“ в публична платформа, въз основа на която ще се обсъждат проблемите на деокупацията на Крим и връщането му в Украйна. Светът сякаш беше разделен на две части по отношение на Кримския полуостров.

По-голямата част от световната общност счита Крим за украински и осъжда руската агресия. За резолюцията на ООН по този въпрос повече от 100 страни по света застанаха на страната на Украйна. И само Русия и нейните спътници смятат Крим за руски. От тези стотици страни представители на 44 държави ще дойдат в Киев и това на най-високо ниво - президенти, премиери и външни министри. И това вече е сериозна политическа платформа, която отново ще напомни на Русия за нейното нарушение на международното право и цялата архитектура на европейската сигурност. Украйна многократно е заявявала, че иска да си върне Крим по дипломатически път, следователно „Кримската платформа“ е преди всичко дипломатическа инициатива, която в бъдеще може да се превърне в координационен механизъм за разработване на политически решения по въпроса за Крим.

Основните проблеми, които се планират да бъдат обсъдени в Киев, са: политиката на непризнаване на присъединяването на Крим към Русия; разширяване и засилване на международните санкции срещу Русия; международна сигурност; правата на човека и икономическото и екологичното въздействие на присъединяването. Това са многостепенни проблеми и ще бъдат обсъдени както на експертно, така и на политическо ниво. Между другото, Русия беше поканена на срещата на върха, но ако първоначално ръководството на Кремъл реагира на това по -сдържано, определяйки условията за участие - снабдяването с вода и електричество на полуострова, то през последните дни наблюдаваме открито раздразнение и дори заплаха - по отношение на участието на страните в тази инициатива като недружелюбно по отношение на Русия.

Защо ръководството на Кремъл не помни как Русия, като гарант за териториалната цялост на Украйна, подписа Будапещския меморандум и сама наруши тази териториална цялост? Няма ограничение за цинизма на Кремъл. Западът трябва да разбере, че е малко вероятно той да успее да проведе нормален диалог с Русия.

Москва ще се опита (и вече го прави) да превърне Кримския полуостров в най -мощната военноморска база на Русия, която да контролира целия черноморски регион. В навечерието на Втората световна война, по време на преговорите на Молотов с Рибентроп, СССР договаря възможността за изграждане на военноморска база на Дарданелите и Босфора с цел овладяване на проливите, но този опит е неуспешен. Нещо повече, упоритите опити на съветското ръководство да разшири сферите си на влияние до проливите завършват с „плана Барбароса“ от страна на Хитлер. Ще успее ли Европа днес да отговори на Москва с такъв план, не военен, разбира се, а преди всичко икономически, т.е. разширяване и затягане на санкциите срещу Русия.

Какво можете да очаквате от Кримската платформа? Всяка от страните-основателки на платформата ще изрази своята позиция и като цяло тя е един вид „камбанария“, която според Владимир Зеленски „трябва да бие камбаните“. Мисля, че ще бъде приет някакъв окончателен документ, където позициите на страните ще бъдат фиксирани. „Платформата“ ще бъде постоянно напомняне на света как Русия, след като погази принципите на международните отношения, залегнали в Устава на ООН, окупира Крим и провежда мощна пропагандна кампания, за да оправдае своята политика. Руснаците ще ми възразят, че в края на краищата имаше референдум, на който 96% от жителите на Крим се обявиха за присъединяване към Руската федерация. Но дори самият Кремъл не вярва в тази цифра, т.е. знае се много добре, че максимум 30% от населението на Крим е участвало в т.нар. референдум (най -високата избирателна активност беше в Севастопол, където живеят предимно семейства на пенсионирани офицери и моряци от руския флот).

Днес Русия е преселила в Крим повече от един милион руснаци от различни региони на тази голяма държава, както е направила Екатерина Велика навремето, след като е преселила от провинция Олонец в Донбас и Таврия повече от 100 хиляди работници, необходими за работа в новите фабрики. Както направи незабравимият Йосиф Висарионович, в края на Втората световна война, принудително изгонвайки от Крим татари, българи, арменци и гърци, заселвайки там руснаци от районите на Урал, които по времето на Никита Хрушчов поискаха да се върнат у дома, т.е. . горещият климат и степните райони на Крим, в условията на ограничени водни ресурси, изискват способност за правилно и компетентно земеделие, което руснаците никога не са били в състояние да правят. Но руснаците успяха да превърнат полуострова във милитаризирана зона, натъпкана с всички видове оръжия, вкл. и ядрени.

Но рано или късно местното население ще се умори от това, то просто иска да живее и работи нормално и да използва отличните климатични условия за развитието на туризма и да превърне Крим в един вид „Маями“, където туристи от цял ​​свят щяха да дойдат и да не наблюдават постоянните военни маневри на руски войници ... В крайна сметка Кремъл не е цяла Русия и младата част от руското общество не одобрява тази грабителска политика на Владимир Путин. Повечето от тях подкрепят намерението на Украйна да направи Кримската платформа глобална обществена платформа за обсъждане на кримския въпрос, както се вижда от призива на руските патриоти на уебсайта Crimeaplatform.ru. Освен това 37% от населението на Крим вече иска да се върне в Украйна. Всъщност това показва, че Русия е признала „Кримската платформа“.

Симпатизирам на Украйна, но честно казано трябва да се отбележи, че само с декларациите не може да се разреши проблема или да се разчита само на световното обществено мнение. Киев знаеше, че Крим е бил постоянно обитаван от руснаци в различни исторически епохи. Знаеше, че в Крим има доста проруски партии, подкрепени финансово от Кремъл. Знаеше, че по времето на кмета на Москва Лужков се строят жилища за руски офицери и техните семейства. Знаеше, но всъщност не направи нищо през последния четвърт век дори преди окупацията на Крим. Украинският правителствен елит, депутатите систематично „овладяваха Крим“, изграждайки за себе си великолепни вили, рамо до рамо с руския политически елит, без да се интересуват от истинските проблеми на обикновените кримчани. И недоволството от украинската политика сред обикновените жители на Крим нарастна. И Киев трябваше да разбере, че по отношение на официално автономния на Крим е трябвало да се разработи отделна стратегия, като се вземат предвид местните условия и настроения на кримчаните.

А такава политика нямаше. Управляващите се грижеха само за себе си и децата си, които отдавна живеят и учат в чужбина. Украинската олигархия също пази парите си в чужбина. Недоволството от политиката на централните власти нарасна в цяла Украйна, което доведе до масови протести през ноември 2013 г. Тези протести започнаха не само в Киев, но и в западните райони на Украйна, където демонстрантите тичаха с бейзболни бухалки, унищожавайки паметници от съветското минало (т.нар. "Ленинапад"), принуждавайки някои лоши управители и кметове на градове да подадат оставки. И вълнението постепенно отшумя. А в източните райони, особено в Донбас, подкрепени не само финансово, но и с военни средства, човешки ресурси, това недоволство се превърна, с пряката военна подкрепа на Кремъл, в провъзгласяването на т.нар. "Независими народни републики".

Ако вестниците на Кремъл твърдят, че „ние не сме там“, тогава откъде обикновените „милиции“ са взели своите танкове, бронетранспортьори, катюши, бойни самолети и хеликоптери? И т.нар. „Хуманитарни конвои“? Те донесоха оръжие и боеприпаси в Донбас през неконтролираната украинско-руска граница и масово изнасяха оборудване и чертежи от военни предприятия в Донбас, раздавайки руски паспорти на жителите му, за да имат извинение в бъдещето, когато Москва "ще защитава своите граждани" ... Руските граждани трябва да живеят в собствената си страна. Те могат да живеят в Украйна, но според украинските закони.

Ако скъпият читател е забелязал през всичките седем години на украинско-руския конфликт само темата за Донбас беше поставена на международно ниво, а Крим на практика не беше разглеждан. В рамките на нормандския формат лидерите на Германия, Франция, Украйна и Русия практически не повдигнаха „кримския въпрос“. А той трябваше да се разглежда заедно с Донбас, в неразривна връзка. И не само защото Путин категорично извади този проблем от обсега на дипломатическите дискусии, но според мен и защото Западът не разбираше как да подходи към този много сложен въпрос. В този контекст изглежда, че инициативата на Киев за създаване на „Кримска платформа“ е много полезна. Това ще помогне за формиране на определена позиция на световната общност, но е малко вероятно да помогне за връщането на Крим в Украйна.

Да, Западът и САЩ ще застанат на страната на Украйна по въпроса за Крим и Донбас, въпреки че тук има различни позиции на страните, което беше особено очевидно по отношение на "Северен поток -2". Ангела Меркел успя да убеди Джо Байдън да подкрепи Германия в ущърб на Украйна. Обещанията за „компенсиране“ в бъдеще с транзита на руски газ през Украйна са много неясни. Русия все още ще диктува своите условия и Украйна ще трябва да се съобразява с това. Както виждате, едва ли е необходимо да се надявате на помощ от Запада. Всеки ще изхожда от собствените си интереси. Така ще бъде, мисля, в „Кримската платформа“. Украйна ще бъде подкрепена политически, ще бъде подпомогната отчасти чрез въоръжаване и обучение на украинските военни както в страната, като изпраща военни инструктори там, така и чрез обучение на някои от украинските офицери във военните академии на Запад и САЩ. Нищо повече. Нито Западът, нито САЩ искат да се бият с Русия заради Украйна и няма да го направят. Украйна трябва да разчита на собствените си сили.

Това означава, че връщането на Крим с военни средства е нереалистично, поне в краткосрочен план. Изявлението на президента Владимир Зеленски по време на пресконференция на остров Змейни, че ще защитаваме земята си с оръжие в ръце е много похвално, но едва ли реалистично.

Несъмнено е необходимо да се подкрепи желанието на Украйна да върне украинските земи в лоното на родината си. Това, което наистина може да бъде решено въз основа на платформата, е засилването на санкциите, освобождаването на украинските политически затворници, които са в кримските затвори, да се помага на децата на тези затворници и да се създадат условия за висше образование в украинските университети за кримчани, а най-важното е да се поставя проблема за Крим не само пред света, но преди всичко за руската общественост, която трябва да разбере, че интересите на кремълските бюрократи и интересите на обикновения руски народ са на противоположни полюси.

А постоянно действащата „Кримска камбанария“, която ще бие камбаната, ще помогне за решаването на проблема с Крим в близко бъдеще.

Майкъл Розенберг, Хюстън (САЩ)


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Поп

    121 6 Отговор
    Ха-Ха каква Долна тъпа пропаганда за идиоти!
  • 2 Цуцуцу

    105 6 Отговор
    Абсолютни обли та чак кухи като хралупи украинци.първо няма такава държава и квото и да правят Крим си е руски

    Коментиран от #6

  • 3 Руски еничарин

    5 97 Отговор
    Най-малкото някой кремълски слуга ще се спомине с пяна по устата от бяс ... При следващото преброяване няма да имат и 2 % :)))

    Коментиран от #20

  • 4 Мисля

    109 4 Отговор
    Всяка грешка се заплаща!
    Запада позволи нарушаване на границите, с признаване на Косово, и Русия се възползва. Запада обеща да не се разширява на Изток, а само на там се разширява. И Русия отвръща, както е във физиката. Всяко действие има противодействие. А санкциите какво особено постигнаха, повече контрабанда от фирми в ЕС, и заобикаляне на забраните. А кой не спазва Минските споразумения, Украйна, защото реваншизма взе връх. Това което е невъзможно в Германия, стана в Украйна.
  • 5 Историк

    90 4 Отговор
    Аз държава Украйна не знам да е съществувала-още в ранните векове от първото хилядолетие името на цялата въпросна територия е Киевска Рус...украинците да не се вълнуват особенно,че някоя сутрин да не се събудят изцяло анексирани...
  • 6 Шеломович

    5 67 Отговор

    До коментар #2 от "Цуцуцу":

    Крим е на евреите, проучи кога е бил заложен полуострова срещу заем и какво е проект Кримска Калифорния.

    Коментиран от #12, #13

  • 7 Антимилиционер

    3 61 Отговор
    Милиционерът да върне Крим на НАТО.

    Коментиран от #30

  • 8 ФАКТ

    90 4 Отговор
    КРИМ Е БИЛ,Е, И ЩЕ Е ВИНАГИ РУСКИ ДОКАТО НЕ ИЗЧЕЗНЕ СВЕТЪТ ЗАРАДИ НЯКОИ АЛЧНИ ТИКВИ
  • 9 Мислещ

    89 4 Отговор
    Путин е велик той предоврати превръщането на Крим в база на НАТО
  • 10 ФАКТИ

    16 23 Отговор
    ПО ПРИНЦИП ТАВА СА ИСКОННИ БЪЛГАРСКИ ЗЕМИ!!!
  • 11 Дългият

    3 69 Отговор
    Браво,Михайлов,макар че ще бъдеш удавен от плюнки...Проруските талибани не прощават.....

    Коментиран от #32

  • 12 Давид

    6 26 Отговор

    До коментар #6 от "Шеломович":

    Не само Крим,света е наш-гоите почвате вече да го осъзнавате,нали?Ние сме господарите на света,а всички играят във режисирания от нас шоу спектакъл различну роли.
  • 13 Цуцуцу

    48 3 Отговор

    До коментар #6 от "Шеломович":

    Да ама ако не бяха руснаците един чичко както ви бе под карал ааа. Нямаше да пишеш сега тук разни щуротии
  • 14 Седесарят.

    54 3 Отговор
    Укрите,се възползваха нагло от глупоста на Миша Горби,и анексираха голяма част от Русия,като Крим,Херсон Одеса,Чернигов,Харков,,Тогава ,наблюдатели от САЩ и Англия,пищяха от кеф ...Ураааа,СССР,се разпада..!!!Днес 21 в ,,Руснаците се възползват от глупоста на хохлите ,и си връщат земните,Нито метър повече ...България ,не признава ,Крим за Украйна,Защо лъжете???.30я полупризнавали ...Има още за анексиране!!Янките ги изоставиха ,Укрите..Не искат да се бият с ВС на РФ,заради тях...
  • 15 Това е така

    47 7 Отговор
    " По-голямата част от световната общност счита Крим за украински и осъжда руската агресия"
    Ние, местното население на Папуа Нова-Гвинея (папуасите, де) сме твърдо зад идеята че Крим е украински.

    Коментиран от #18, #43

  • 16 нико

    60 3 Отговор
    К О Г А ще се организира ПАЛЕСТИНСКА ПЛАТФОРМА . В Крим имаше референдум с 90% за отделяне , а в Палестина само БОМБИ смърт И ПОСТОЯННО АНЕКСИРАНЕ НА НОВИ ТЕРИТОРИИ . А Кипър ? Айде света не е толкова невеж .
  • 17 Марсианеца

    47 3 Отговор
    Украинците не разбраха ли , че последния сблъсък ще бъде на тяхна територия ?
  • 18 Историк

    14 1 Отговор

    До коментар #15 от "Това е така":

    😂😂😂😂😂👍...Добро беше...
  • 19 00014

    55 2 Отговор
    "стотици държави" ще плачат за несбъднатата американска база.
  • 20 Жуков

    31 2 Отговор

    До коментар #3 от "Руски еничарин":

    Кои няма да имат 2% ? Украинците ли ? Ако знаят само какво дърво ги чака !
  • 21 Варна

    39 1 Отговор
    За кога е насрочена Косовската платформа?
  • 22 ДжафДжаф

    52 2 Отговор
    През 2010-та Янукович спечели изборите с 2-3%, а тогава вота беше силно етнизиран. Хунтата, която направи преврата се изтегли доброволно от Крим просто защото руското население там даваше процентите в повече, без които те никога не можеха да спечелят избори. Крим не беше анексиран а предаден при това без нито 1 изтрел. Като капак 2/3 от украинските военнослужещи не просто отстъпиха, а направо дезертираха на руска служба во главе командващият украинския черноморски флот. В Донбас тактиката на укрите беше малко по-различна. В началото на юли 2014-та украинската армия имаше превъзходство 10/1 спрямо опълченците и 20/1 във военна техника. Вместо да си върнат контрола върху територията и да стигнат до руската граница, те предпочетоха да организират геноцид над руското население там. Обсадиха двата големи центъра с танкове и артилерия и започнаха да стрелят по спалните райони. Идеята беше, да принудят руснаците да бягат, а който остане да бъде ликвидиран. Искат територията, но по възможност без населението. Етнически прочиствания по света са правени и сигурно ще продължат да се правят, но Русия не е страната, която да допусне подобно нещо. По скоро Украйно ще изчезне като държавно форммирование.
  • 23 Деймос

    42 1 Отговор
    Украйна е европейският Афганистан ! Тази не жизнена държава трябва да приключи своя живот ...Има една Галиция , която не е руска ...останалото е Русия !
  • 24 Окупационен фонд

    2 53 Отговор
    Както преди Освобождението и през неговото време не можеше да се намери българин със спокойна съвест да мисли, че Русия воюва с цел да ни присвоява отпосле и да създава своя „Задунайская область”, - тъй и сега, не вярваме, че би се намерил такъв развален българин, който да не признава, че Русия е държавата, която се стреми да ни завладее, че тя е която със своето неприятелство, ли по-точно коварно приятелство, спира нашето развитие, закрепване, напредване. Приятели на руската политика и нейните поддържатели, след всичко това, могат да бъдат само националните предатели, зацапаните в разни комплоти, бунтове, убийства, неравноправни договори/!/, хранениците на Русия. Но истинските българи не могат да бъдат приятели на Русия, нито да приемат нейната коварна политика...
  • 25 БПФ

    58 2 Отговор
    Тоест правите си някаква "платформа" - но БЕЗ участието на Русия и още повече БЕЗ участието на представители на гражданите на Крим? Явно тия хора нямат думата в коя държава да живеят?
    Нямало ограничение за "цинизма на Кремъл"? Руснаците ли горяха живи хора в Одеса? Руснаците ли закриха парламента на Автономната Република Крим и Севастопол?
    Впрочем всичко е казано в абзацът за военноморската база. Може би руснаците трябваше да си траят, когато САЩ създават своя военноморска база в Крим? Нато не пое ли ангажимент, че няма да се разраства на изток? Колко пъти наруши договора?

    Поредният гнусен пасквил, издpискан тук от соpocоидна пoдлога за шепа смачкани пари !!!
  • 26 пешо

    30 1 Отговор
    крим е бил и ще бъде на русия .
  • 27 дрън дрън

    32 3 Отговор
    Украйна била заявявала многократно че иска да си върне Крим по дипломатичен път. Аз нямам проблеми с паметта и помня многократни опити за напъване на усрaински военни и политици как щели да воюват и победят Русия за да си вземат Крим. Истината е че щом краварите бъдат настъпени някъде по света, ще се договорят с руснаците да се дръпнат на зад от Украйна в замяна на Руско отстъпление и усрaинците ще увиснат. Пак в руската сфера на влияние. К'вото и да си говорим, големите си разделят света на зони на влияние.
  • 28 Неутрален

    48 1 Отговор
    Всъщност Крим в състава на Украйна си беше автономна република, а не част от Украйна. Факт, който много удобно се забравя. И като такава Крим може да излезе от състава на Украйна и да се присъедини към която си иска държава, та ако ще и към Бангладеш. А защо "демократите" от Запада не признават върховния инструмент на демокрацията - референдума, е повече от ясно.
  • 29 Олга

    41 1 Отговор
    Авторът не се ли притеснява от анексията на Косово без никаква международна правна основа и, което се казва разбойнически безпредел в центъра на Европа?
    А Сърбия се притеснява, че разрушили държавата й и част от земите на Югославия са били заграбени заедно историческите й ценности - православни храмове, които варварски разрушени,а православното население там сега изтласкано в жалък безправен анклав в мюсюлманско Косово. “Демократичния” Запад (НАТО) с военната си сила без никакви последствия решил да окастри непокорна, но беззащитна Югославия.
    Нормално било за хора загубили съвест, но същите постоянно скърбят за анексиран Крим. Това се казва нравствено извращение.
  • 30 Милиционер

    36 0 Отговор

    До коментар #7 от "Антимилиционер":

    Няма как да върне Крим на нато, щото никога не е бил натовски.
  • 31 свидетел

    29 2 Отговор
    Крим никога е бил украински ! пияният Елцин на две шишета водка им го хариза.....

    Коментиран от #34

  • 32 Неправда

    19 2 Отговор

    До коментар #11 от "Дългият":

    Браво за какво? Точно запада който уж се бореше против комунизма, сега подкрепя един изперкал комунистически пияница който една сутри се събудил и без да пита хората им казал днес ще ви преместя от единият джоб в другият??? Къде осранаха западните ценности, хуманизма, мисълта за хората. Да попитам тези привърженици на комунизма ако един ден Г Димитров беше се събудил и казал от утре пиринска македония е в Югиславия пак ли ще му ръкопляскате. И накрая какво правите с Тур_ция която си присвои Хатай и Източен Кипър? А с косово? Безсрамници когато се борите с комунизма и неправдата му борете се докрай.
  • 33 ттт

    23 0 Отговор
    "най-високо ниво - президенти, премиери и външни министри". Най-високо ниво сапрезиденти, евентуално и министър-председатели. Изброете ги! Например бабата ще ходи в Украйна, но не на платформата. Байдън също няма да е там! Въобще това ще е ефин форум бяз никой от тримата големи - Дзинпин, Байдън и Путин. Там няма да бъдат и Нерендра Моди и Йошихиде Суга. Въобще събор на отборитр от зоните ще решава правилата във висшата лига. Гласът им ще бъде глас в пустиня.

    Коментиран от #56

  • 34 Неправда

    20 0 Отговор

    До коментар #31 от "свидетел":

    Не е Елцин а Хрушчов. В Крим няма Украинци а самият хрушчов има Украински произход. Той не е питал хората просто така е решил. Този комунистически и недемократичен акт би трябвало да не бъде признат от Запада плюеща комунизма, но те деистват според интереса си.

    Коментиран от #51, #53

  • 35 3.14К

    26 0 Отговор
    Гарант за "успеха на кримската платформа" представителят на USA. Това е транспортният им министър, който е гей.Той лично ще убеждава представителите на десен сектор, които с удоволствие ще го "почетат".

    Коментиран от #52

  • 36 Чико

    26 0 Отговор
    Време е да се напомни на г-н Розенберг от Хюстън ,че Америка трябва да върне Аляска.
  • 37 100perа

    33 1 Отговор
    Ъхъм.
    Г-не Розенберг, заради фамилията Ви ще ви кажа, че Русия ще "върне" Крим, без бой, ама тутакси и незабавно, след като вашите роднини в Израел върнат анексираните от тях арабски територии.
    И един въпрос - на тази "Платформа", ще се обсъжда ли един простичък исторически факт:
    На 20 януари 1991 г. в Крим е проведен референдум, в който от 1 770 841 имащи право на глас кримчани са гласували 1 441 019. И с 93% от гласувалите е било прието, ОТДЕЛЯНЕТО на Крим от Украинската ССР и възстановяването на Кримската автономна ССР (официално от 22 март 1991 г.), била е приета Конституция, избранпарламент и т.н. И по време на разпадането на СССР през декември 1991 г. Крим не е бил в Украйна, а е бил отделен от нея.
    Ще обсъдите ли, защо след разпадането на СССР, Кримската република е била окупирана от войските на Украйна и анексирана насила от Украйна с решение на Върховната Рада в Киев?
    Питам, защото говорите за нарушаване на международното право...
    И още - ще обсъдите ли на "платформата" втората част от приелия я украински закон - където е опесано, как в "освободените от окупацията" райони ще наложите "родния" украински език и история, как няма да давате на местните право да бъдат избирани без да отговарят на "определени" условия и т.н. и т.н.
    Все добри постулати от учебника на оня Чичко с малките мустачки.
    Украинците и по-точно - Киев направиха всичко възможно да отблъснат руснаците в Украйна, да ги асимилират. Ми, ние знаем - няма да им се получи на укр
  • 38 истината

    26 0 Отговор
    Цяла Америка принадлежи на индианците!
  • 39 Чешене

    25 0 Отговор
    Докато го четях се чудех кой е толкова сляп или тъп, че не вижда реалността. А то бил някакъв американец, който не помни или знае как искаха Крим за американска военна база, но страх го тресе от руски военни. Че са пъзльовци видяхме в Афганистан.
  • 40 укропите отиват надолу

    24 0 Отговор
    Когато си уничтожаваш страната, успех няма да видиш. Пример -България. Започнахме яко да си уничтожаваме всичко наше към 1994-1996. 25 години след това сме последни във всичко. Само крадците,убийци, политици и корупционери печелят в страни колонии на Нато и ЕС. Това истината!
  • 41 не може да бъде

    20 0 Отговор
    По същества Кримската платфорва е едно преброяване на дивите зайци!А по сериозно казано ,това е опит за продължение на извратеното тълкуване на най-различни договори,споразумения и правила.Според мен тези които ще участват в това евтино политическо jamboree рискуват много -в такава среща могат да участват само закоравели лицемери ,напълно откъснати от реалността хора и разбира се яростни русофоби и персонални противници на Путин.
  • 42 Варненец

    25 0 Отговор
    След абсолютния провал в Афганистан, сега чичо Сам /без дядо Джо/ ще се опита да зачерви и надуе бузи. Ама Путин и Китай ще му надуят и зачервят долните бузи.
  • 43 Aaaa

    9 0 Отговор

    До коментар #15 от "Това е така":

    И ние, австралийските аборигени, се присъединяваме към братята папуаси!!!

    Коментиран от #50

  • 44 Аферим

    13 0 Отговор
    А като бягат от Афганистан, каква "платформата" организират? 🤫🎃🤣
  • 45 Авторът

    15 0 Отговор
    На тая помия е хамепиканец и е ясно какви ще ги дрънка.Крим е Руски от поне 2 столетия и там се е ляла руска а не хамериканска кръв.Краварите да си гледат Мексико и пълчищата норки.
  • 46 От векове

    15 0 Отговор
    Русия е трън в задните части на западът. Обаче няколко пъти казаците стигаха до Австрия,Италия,Париж.И това преди 1945. И отиваха до там след като са били нападани.
  • 47 Печелят

    10 0 Отговор
    Моя среден. .....
  • 48 Сандо

    9 0 Отговор
    Тъй като не си заслужава загубата на време четенето на този чаршаф,погледнах края и открих истинския автор.Никаква изненада!
  • 49 Абе то и

    12 0 Отговор
    държава Косово нямаше. Прехвърлен към УСР в рамките на СССР и със статутна автономна област с КПП-та до Февруари 2014. След подвоване на опашката урките да си сърбат попарата, надробена от краварите … отново те да му се невиди.
  • 50 Ми ще се

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "Aaaa":

    присъедините, къде ще ходите.
    Иначе ще направиме дюнер с посланика ви.
  • 51 То тогава

    8 0 Отговор

    До коментар #34 от "Неправда":

    нямаше голямо значение дали Крим ще е към Украйна или към Таджикистан. Горбачов трябваше да го върне но не го направи.
  • 52 Има си вече

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "3.14К":

    и дете, заедно с партньора си
  • 53 свидетел

    11 1 Отговор

    До коментар #34 от "Неправда":

    да, Хрушчов им го даде, но незаконно без санкцията на върховния орган на СССР. ако през 1991 имаше кой да се опъне, щеше да си остане в Русия, защото Украйна е измислена държава от Ленин.
  • 54 ПЕНКО

    11 0 Отговор
    КРИМ НИКОГА НЕ Е БИЛ УКРАИНСКИ -ПРЕДИ УКРАИНЕЦА ХРУШЧОВ !!! УКРАЙНА И МАКЕДОНИЯ СА БРАТЯ ПО СУДБА -МЕРАЦИ И САМОЧУСТВИЕ БЕЗ ПОКРИТИЕ ---ВЕЛИКИ СМЕ ---АМА СМЕ СИ ТАКОВИ ЛАЙ НА !?!?!?!? САЩ, ЩЕ ВИ НАПРАВИ "ПО -ГОЛЕМИ Л АЙ НА --ДЕРЖИТЕ И СЕ НАДАЙТЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 55 0808

    14 0 Отговор
    .... венци, не ти четох глупостите, поръчани от соросоид, но Крим избра пътя си - от 100% 97 бяха за Русия..Знаеш ли, че хохлите са я закъсали много здраво, а в Крим са вложени милиарди...Украйна е по-зле от нас даже. А това педе-астко сборище само ще развали въздуха. Да те светна още нещо -нямаш си представа каква войска и оръжие са съсредоточени в Крим. Ако знаеш руски, па погледай 60 минути с Ольга Скабеева и Ал. Попов.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Някой няма ли да

    6 0 Отговор
    Се сети за българите в Украйна които бяха насилствено преименувани и им е забранено да говорят езика си?
  • 58 Не какво печели

    4 0 Отговор
    А какво със неоспорими факти загубиха украйнците.Всички данни са от ежегодните експертни оценки и класиране на ООН.Когато през 2000 година,Украинската ССР,се отделя като самостоятелен субект притежава: Най голямата и добре воръжена армия в Европа.Четвърта ядрена сила в света.Брутен вътрешен продукт( БВП) към 2001 г,е два пъти по голям от този на Израел,три пъти от този на Сингапур,и четири пъти на Малайзия.Втори по износ на пшеница в света,и първи в Европа.Втори по добив на висококачествени въглища след поляците,и трети по износ в Европа.Тежко машиностроене,Ракетни двигатели - РД-180-200-220, без който Космоса е недостижим и в момента. Там имаха най високия стандарт от всички бивши съветски републики.По паритет на покупателната способност- ППС, изпреварваха в пъти Полша, Чехия и Унгария..Тръгнаха по командата на сащисаните,и за 15 г последва: от износител на въглища- внос от щатите за над 350 млн.зелено.Тежка промишленост унищожена на нула.Дори гиганта" Мотор Сич" си прецакаха сами.Гривната за 5 г се срина с 370%, спрямо 2010-2012,Общински наеми над 280 % .Газът за домакинствата поскъпва над 400 % А там и отопление,готвене ,баня са на газ.Пенсии и МРЗ загубиха покупателна способност над 45%спрямо 2012 г.
  • 59 Мухаа,хаа!

    4 0 Отговор
    Пуделите ще се съберат,да поджавкат под палката на дресъора. Ще подлайват,не защото им пука за Крим,или самите хохоли.За да подържат беквокал на Шеф- Диригента.Същият Шеф-Диригент,който все още не може да преглътне,и приеме,че Вовата и Шойгу го отвяха с Хиляда и двеста! За един ден! Риба сте яли, вмирисана,ако си вярвате,че Вовата ще ви разреши,да се инсталирате пред портите му,на най големия и не потопяем авионосец в света- Крим? Или ще ви отстъпи Севастопол със супер модерна инфраструктура за всички модели кораби, включително подводен флот.Я се събудете накрая.Това не е Русията на юда Горбич и алькаш Елцин.
  • 60 6A13TT

    5 0 Отговор
    Как въобще е възможно да съществува такава статия. :)

    Коментиран от #64

  • 61 ужас

    0 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Несъмнено е необходимо да се подкрепи желанието на Украйна да върне украинските земи в лоното на родината си.
  • 62 ужас

    0 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Освен това 37% от населението на Крим вече иска да се върне в Украйна.
  • 63 1234

    3 0 Отговор
    Нищо общо с действителността. Просто 100% лъжи.
  • 64 1234

    2 0 Отговор

    До коментар #60 от "6A13TT":

    Въпросът е как е възможно този, който пише подобни статии да смята, че някой ще му повярва.
  • 65 ужас

    0 0 Отговор
    По тъпо нещо не бях чел от 25 години. Когато Паси беше нарисувал карта с 6 държави на територията на Русия.
  • 66 ккк

    0 0 Отговор
    А Кипърска платформа ще има ли?А Косовска???
  • 67 Референдум

    0 0 Отговор
    След напълно законен всеобщ референдум на 16.03.2014 г., на който с избирателна активност от 85% и народен вот за НЕЗАВИСИМОСТ ОТ УКРАЙНА на над 95,5% Автономна република Крим обяви НЕЗАВИСИМОСТ под името Република Крим и се присъедини към Руската Федерация.

    Гьобелсовата пропаганда, че Крим бил окупиран от Русия; че бил "анексиран от Русия" са само за нещастниците, които вярват на новите последователи на Гьобелс.

    Лъжата за окупацията и анексията на Крим от Русия и трилион пъти да бъде повторена, няма стане истина.

    Истината е друга, а именно - подготвя се война срещу Русия и е нужен претекст за пред овците, наивните и слабоумните.

    В този контекст, президентът Радев се изявява като нов еничар, но на служба не на Османската империя, а на империалистите от САЩ и нато. Неговият служенен външен министър Стоев, си присвои правото от името на Р. България да ни въвлича във война срещу братска Русия.