Last news in Fakti

6 Март, 2013 08:03 5 812 23

Вариантът за 50% мажоритарен вот е приемлив

  • вариантът-
  • 50% мажоритарен-
  • вот-
  • приемлив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вариантът за 50% мажоритарен вот е приемлив. Това заяви в блиц интервю за Факти.бг политологът Евгений Дайнов.  


Г-н Дайнов, може ли да бъде въведен 100% мажоритарен вот в България и това по-добрия вариант ли е? Протестиращите поискаха 50% мажоритарен вот.

Не е по-добрия вариант, защото ще има две партии. България не е страна, която може да бъде представлявана само от две партии. Така, че 50 на 50 е прилично, освен това е правено – Великото народно събрание беше така сформирано.

Моделите на САЩ, Англия, Германия не са ли доказали, че мажоритарният избор е един по- добър вариант?

Всеки народ си избира варианта спрямо манталитета и културата си. При нас мисля, че пропорционална листа с преференциален вот е елементарно лесен, а с някакъв мажоритарен елемент е повече от благоприятно.

Защо не желаят големите политическите партии да прегърнат идеята за мажоритарен вот ?

Защото ще трябва да хвърлят още ресурси и за мажоритарни кандидати, а пък може би ги нямат или пък не им се ще.

Вариантът 50 на 50 какви предимства има?

Ще има възможност за по-разнообразно представителство, което е и българската традиция. 
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мажоритарен

    0 1 Отговор
    STV или Единичен прехвърляем вот

    Предложение за промяна на Избирателния кодекс от действащото Народно събрание

    от Траян Атанасов Понеделник, 04 Март

    На редакционната поща на Биволъ се получи следното отворено писмо до Президента в полза на преференциалното гласуване със системата STV. Хареса ни рационалното, подредено и аргументирано предложение, което рязко контрастира с какофонията на идеите, излъчвани от различни участници в протестите.

    В науката има един прост принцип, наречен "Бръснач на Окам": не усложнявай нещата без необходимост. При въвеждане на STV усложнение има, но то е минимално и необходимо, за да се постигне желаният ефект на граждански контрол. Важно е също, че промяната е постижима в рамките на редовния, действащ в момента парламент. В рубриката "Какво да се прави" Биволъ ще предостави трибуна и на други издържани и аргументирани експертни мнения и предложения.

    Уважаеми господин Президент,

    Ето го моето конкретно предложение и искане, което ще помогне за излизане от така наречената политическа и социална криза:
    Замяна на сегашната избирателна система за избор на парламент със системата STV - Единичен прехвърляем вот.
    Защо избирателната система, за избор на парламент трябва да се смени?

    При парламентарните избори в България се гласува за партии. Избирателите не могат да определят какви хора попадат в партийните листи и в последствие стават „народни" представители. Реално ние гласуваме за 1-2 популярни човека от дадена партия, а те избират какви слуги да заберат със себе си в парламента.
    По този начин там влизат хора, които не представляват народа, а просто изпълняват нарежданията на лидерите си.
    При последните три избора на Народно събрание ясно се вижда, че чрез 1-2 души, обичани от народа, една партия спечелва много места в парламента.
    Ние гласуваме само за 10-ина човека, вместо за 240.

    Много по-трудно се подкупват 240 депутата отколкото 10. Сега е достатъчно да бъдат подкупени лидерите на парламентарно представените партии.
    Това е причината за нарушението на разделението на властите.

    Когато една партия спечели мнозинство в Народното събрание тя сформира правителство и управлява страната. Така тази партия се сдобива с изпълнителната власт. От друга страна същата партия може да променя законите, тъй като има мнозинство в Народното събрание.
    Оказва се, че изпълнителната и законодателната власт са съсредоточени в ръцете на едноцифрен брой хора - лидерите на партията спечелила мнозинство.

    Българският избирател чувства, че от него не зависи нищо, което е причината за ниския процент гласуващи.
    Ако една партия не събере достатъчно гласове, за да влезе в парламента, гласовете на хората, които са я подкрепили се губят.
    Затова гласоподавателите са принудени да избират по-малкото зло. Те гласуват за дадена партия само, за да може друга партия да спечели по-малко места в парламента.

    Коя избирателна система е подходяща?
    STV - Single transferable vote (Единичен прехвърляем вот)
    При STV се гласува за личности, които се подреждат по ред на предпочитание.
    Гласоподавателят директно избира хората, които да го представляват в парламента.
    За разлика от мажоритарната система обаче, тук няма загуба на гласове!
    Ако първият по предпочитание кандидат не бъде избран, гласът на избирателя не се губи, а се прехвърля към втория по ред на предпочитание кандидат.

    Предимства:
    1.Справедливо, пропорционално представяне на всички политически възгледи в обществото;
    2.Не се губят гласове;

    Недостатък: Усложнява се броенето на гласовете.

    Това не усложнява гласуването.

    Всеки човек завършил 4-ти клас може да подреди кандидатите по ред на предпочитание.

    STV се използва в:
    •Австралия;
    •Ирландия;
    •Малта;
    •Шотландия;
    •Северна Ирландия;
    •Индия;
    •Исландия
    •Нова Зеландия;
    •Пакистан;
    •Някои градове в САЩ.

    За да се смени избирателната система не е нужно да бъде свиквано Велико Народно събрание. Обикновеното Народно събрание може да промени изборния закон.

    С уважение,

    Траян Атанасов
  • 2 дш2ъ

    0 1 Отговор
    Още информация - тук:
    https://bivol.bg/stv1.html
  • 3 Стефан Димитров

    1 0 Отговор
    СИЛАТА В МОМЕНТА Е НА УЛИЦАТА

    "- 80% от българите искат мажоритарна система
    - След като виждаме толкова много предимства в мажоритарната система и след като и хората ги откриват тези предимства възможно ли е тя да бъде приложена в България?

    - Не и ще ви кажа защо. За да може да се направи тази промяна в Избирателния кодекс трябва депутатите да гласуват, а в момента депутатите гласуват под диктата на ръководствата на партиите, а те не са съгласни, защото ще загубят властта над тези същите депутати. Единствената сила е не в парламента, а на улицата."

    Мира Радева - социолог
  • 4 Христо Георгиев

    1 0 Отговор
    Евгений, не влизай и ти в коловоза на политиците!
    Червените шамани стигат. 100% мажоритарен вот и отзоваване на депутати е ужаса за политиците, защото ще попаднат под контрола на избирателите си, а не на 10 души висши партийни функционери, които лесно могат да бъдат изнудени, сплашени или (и) купени.
  • 5 Stephan

    0 0 Отговор
    В момента се избистрят новите правила. Тяхното изработване ще стане без политиците. Крайно време е да разберат, че тях вече никой не ги пита за нищо. "Народът не желае преговори с тях". След изработването на правилата те ще им бъдат наложени с натиск от улицата. За тях ще остане само да ги следват.
  • 6 Гост

    0 0 Отговор
    Пълни Глупости. При 100% мажоритарен вот в парламента влизат само ГЕРБ, БСП и ДПС
    При 50-50 мажоритарен вот влизат замо ГЕРБ БСП и ДПС
    Само при 100% пропорционален вот ще влязат и някой по-малки партии. Евгени лъжи, щото винаги е работил за БКП, а от улицата изобщо нищо не разбират...
  • 7 Човек от улицата

    0 0 Отговор
    "Тъпаците от улицата" много скоро ще Ви покажат, че ги подценявате - такива като Вас и политиците вкупом.
  • 8 иван

    0 0 Отговор
    Останалите 50% са щатно гарантирани са депутати на БСП
  • 9 Киро

    0 0 Отговор
    Ей, комунисти и ченгета, много рано ви почна предизборната кампания. Гениални сте, признаваме ви го. Какво ли не измислихте през последните 20 години... То мутри ли не създадохте, то цар ли не върнахте. Сега с мажоритарни избори, пак ще се намърдате да управлявате. А догодина какво? Етническа война ли ще разпалите?
  • 10 Сульо

    0 0 Отговор
    На мен този мажоритарен вот ми звучи като "управление на народа", т.е. нещо като комунизъм. Хората гласуват за личности, които влизат в парламента, после мутрите ги вербуват и вземат властта.
  • 11 Киро

    1 0 Отговор
    Винаги искаме нещо ново да ни "оправи" за един мандат. Това е проблема, на всеки избори си избираме нещо ново. Цар, Станишев, Борисов. Сега новото - мажоритарни избори. Замислете се, че има хора, които са направили много през последните 20 години и благодарение тях сега живеем в една европейска и демократична страна, а останалото, което си го направихме си е наша вина - на избирателите

    Коментиран от #14

  • 12 протестиращ

    0 0 Отговор
    Така като гледам, отдалеч се вижда, че комунистите тук са Киро, Сульо и Иван. Както е казано преди малко: "Не подценявайте хората от улицата".
    Толкова сте плитки,че не е нужно разконспириране.
  • 13 Възмездиетооо !

    1 0 Отговор
    ГОЛЕМИТЕ КРАЖБИ НА ТИМ 1.ИЗТОЧВАНЕ на средства от пенсионните фондове “ЦКБ Сила” и “Съгласие” и “инвестирането им” в кухи активи на различни, гравитиращи около ТИМ компании и инвестиционни фондове, от сорта на ИК “Галата”, Велграф Асет Мениджмънт, ЕМПИ и т.н. Не по-малко от 400 000 000 лева! 2. Създаване на летищен КАРТЕЛ по Черноморието чрез летищата във Варна и Бургас и поддържането на нереално високи летищни такси. Пътниците са ощетени от това с не по-малко от 200 000 000 лева. Даването на концесия И НА ДВЕТЕ морски летища на собственика на БЪЛГАРИЯ ЕЪР е КАРТЕЛЕН МОНОПОЛ ОТ НАЙ-ЧИСТ ВИД !!! 3. Създаването на МОНОПОЛ в авиопревозите от Черноморието, чрез отблъскването на конкурентни компании, чрез предоставянето им на неизгодни условия. Пряко следствие от това са цени на полети от Варна и Бургас с 30-50% по-високи от аналогични дестинации. Гражданите са ощетени с не по-малко от 200 000 000 лева от това през изминалите години 4. “Бизнесът” им със застраховки и охрана, чрез дружествата “Армеец” и ТИМ СОТ. Не може в нормална европейска държава, групировка, сочена за лидер на организираната престъпност, да притежава лицензи за подобна дейност. Значи от една страна насаждат СТРАХ, а от друга – предлагат “решение”. Тази “дейност” си има имена – нарича се РЕКЕТ или ИЗНУДВАНЕ. Приходи от тази престъпна дейност – не по-малко от 500 000 000 лв. през последните години. 5. РЕКЕТА над фирми и граждани по линия на ОУП на Варна и Шабла, осъществяван чрез ТПО-Варна. Широко известен факт е, че им е “плащано” да “оправят” парцели. Също така, закупени от тях парцели, по новия градоустройствен план (изготвен от самите тях) се оказват изключително “апетитни”. Отново РЕКЕТ и ЗЛОУПОТРЕБА С ВЛАСТ. 6. ИЗТОЧВАНЕ на Община Варна чрез различни обществени поръчки – например изготвяне на ОУП 7. ИЗТОЧВАНЕ на Община Варна чрез банката си ЦКБ – заставането на входа и н изхода на общината. Сметките с парите на Общината са в ЦКБ, а в същото време банката е основен кредитор на Община Варна ( кредитите естествено са обезпечени с апетитни имоти на общината) 8. ИЗТОЧВАНЕ на Община Варна чрез различни НЕИЗГОДНИ КОНЦЕСИИ – например скандалната концесия за Крайбрежната Алея, където вземат най-атрактивната част от брега за жълти стотинки, а я отдават скъпо и прескъпо под наем. 9. ИЗТОЧВАНЕ на Република България чрез НЕИЗГОДНА и ПРОТИВОЗАКОННА ПРИВАТИЗАЦИЯ. Примери: Св. Константин и Елена, Елпром Варна, скандалната Алея 1, Авиокомпаниите, Химимпорт. Не можем да подминем и “подаръка” от правителството на ГЕРБ в последните часове на неговото управление – 160 д-ка до Летище София. Всичко това е нещо повече от КРАЖБА – това е НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО. Щети за България – не по малко от 1 000 000 000 лева 10. ИЗТОЧВАНЕТО на Община Варна със сделки от типа “кон за кокошка”. Например сделката “Графити” и поредната “дупка” Стадион Варна, където срещу един от най-апетитните терени във Варна, Общината получи жалки огризки като обезщетение. 11. НЕЗАКОННО СТРОИТЕЛСТВО като обектите им “Хотел Азалия” (построен директно върху пясъците на плажа) и “Тринити Парк”, построен във Морската градина. 12. Ощетяване на Републиканския бюджет чрез кражбата на акцизи, ДДС и мита чрез дружествата им Ловико (алкохол) и Хим ойл (горива) 13. ТИМ е ВТОРИЯТ по големина акционер в ЧЕЗ, и са сочени за неформален собственик на ЕНЕРГО-ПРО. Отново ЗЛОУПОТРЕБИ С МОНОПОЛ. 14. РАЗСИПИЯ И ЛИКВИДАЦИЯ на приватизирани индустриални предприятия, с цел продажба на активите им. Например Елпром-Варна. Съседното Елдом Инвест си работи много добре, дори и в криза. 15. БОРСОВИ МАНИПУЛАЦИИ, ИЗМАМИ и КРАЖБИ от инвеститори, не без любезното съдействие на правителството и Комисията за финансов надзор. Загубите за инвеститорите се изчисляват на не по-малко от 600 000 000 лв. 16. Участието им КАРТЕЛА на олио, чрез дружеството им “Слънчеви Лъчи” – Провадия 17. Участието им КАРТЕЛА на зърно, чрез дружеството им “Зърнени Храни” България 18. Участието им в изборни ФАЛШИФИКАЦИИ, МАНИПУЛАЦИИ И КУПУВАНЕ на гласове. Преди два дни бившия лидер на ГЕРБ, Павел Димитров, публично призна, че Кирил Йорданов, е кметувал благодарение на ТИМ. В момента “партията на ТИМ” Нашият Град, е разследвана за фалшива регистрация с крадени лични данни от пенсионно осигурителното дружество ЦКБ Сила Да обобщим какво имаме: ИЗТОЧВАНЕ, КАРТЕЛ, МОНОПОЛ, РЕКЕТ, ИЗНУДВАНЕ, НЕИЗГОДНА И ПРОТИВОЗАКОННА ПРИВАТИЦИЯ, пак ИЗТОЧВАНЕ, пак РЕКЕТ, и пак ИЗТОЧВАНЕ, НЕЗАКОННО СТРОИТЕЛСТВО, КРАЖБА НА ДДС И АКЦИЗИ, и пак ЗЛОУПОТРЕБА С МОНОПОЛ, НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО, БОРСОВИ МАНИПУЛАЦИИ И ИЗМАМИ, И ПАККАРТЕЛ, и отново КАРТЕЛ, ИЗБОРНИ МАНИПУЛАЦИИ И ФАЛШИФИКАЦИИ, КУПУВАНЕ НА ГЛАСОВЕ И ПОЛИТИЦИ . И това е само върха на айсберга, видимата част от тяхната “дейност”. Само господ знае какво има отдолу. Простата сметка показва, че тия са си присвоили през годините около 3 000 000 000 лева пара, открадната от всички нас. Това е повече от платеното до тук по проекта “Белене” + “Цанков Камък”! Дори и малка част от това да е вярно, тя работата страшна… В памет на Пламен, който изгоря заради тези б....ци, всеки да копира това и да го пусне из мрежите ПОНЕ ВЕДНЪЖ, за да не бъде саможертвата му напразна! ПРОМЯНАТА МОЖЕ ДА ЗАПОЧНЕ САМО С ИСТИНАТА !
    Отговор

    Коментиран от #16

  • 14 mitko

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Киро":

    koe ti e evropeiskoto na jivota be 4i4e ,4e az ba4kam i jiveq v bruksel ,belgiq ot 3 godini i ti kazvam kato pu6a4 ,4e tuk za 3 godini edni cigari poskapvat s 30-40 centa za toq period ,a v bg si smqtai sam ama tva s cigarite ti go davam kato 100% primer koito li4no az ejednevno konstatiram a v bg koe ne se promenq postoqnno ? -mai samo dohodite na horata evropeeco ili i ti na nqkoi si hvanal evropeiskiq i si spokoen ,ama ne zabravqi ,4e to vinagi si se varti koleloto ako e taka i pomisli ti kakav si v kraina smetka
  • 15 Х Димитров

    0 0 Отговор
    Дано политиците си дават сметка, какво правят в момента!
    Те носят вината за задълбочаване на кризата, като високомерно не обърнаха внимание на протестиращите.
    Много ще бъдат изненадани на изборите. (Ако изобщо има избори)
  • 16 олаф

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Възмездиетооо !":

    Пропуснал си да напишеш, че държат също и зърното в Бг. На практика Варна,градът от където произлизат тези съвременни феодали се владее на тях 99 процента. В пипалата на техния октопод са също и почти всичките атрактивни бизнеси в цялата страна.За да го постигнат това нека да попитам, те ли са най умните, най находчивите,най образованите.Без политическа закрила и подкрепа това нямаше да се случи, ако Бг беше нормална демократична държава.Нека сега ГЕРБ да не се правят на "ощипана девойка" и да се опитват да се разграничават от бившите колеги от охранителния бизнес на премиера в оставка!Всички го знаят дори в Брюксел.
  • 17 Мартин 123

    0 1 Отговор
    Вие е.авате ли се ?! Има над 100 партии в малката ни мизерна родина .И мислите че те нямат достойни представители?Мажоритарните избори са в болния мозък на всеки неосъществен политик.
  • 18 321

    1 0 Отговор
    Мажоритарни избори искат повечето българи. Партиите треперят от страх пред тази възможност. Това е едно от нещата, които улицата ще наложи със сила на политиците. Това е ясно като бял ден!
  • 19 Контрол и санкции

    1 0 Отговор
    Забрави и отзоваване на депутати + носене на отговорност за последиците настъпили от техните гласувания и действия.
    Няма да носят отговорност само за приказките си.
    Вилата на врата на политиците! Прозрачност, контрол и санкции до последна капка кръв!
    Няма друга оправия!
    На другото вече се наледахме!
    Стига толкова!
  • 20 гет

    1 0 Отговор
    Атака предлага най-смислената алтернатива за наистина честни избори-гласуването да бъде задължително.Без право на глас за тази,които нямат средно (или основно-още се спори)образование.Така със сигурност се избягва всякаква манипулация при гласуването.
  • 21 мажоритарен ама друг път

    1 1 Отговор
    ако половината депутати са избрани с мажоритарен вот това значи че тези половина ще са на търг,ще има наддаване и която партия даде повече за нея ще гласуват във пленарна зала.Ной много ще спечелят именно кандидатите с мажоритарен вот и ще си напълнят банковите сметки до толкова че на банките няма да им стигат сейфовете.Преди изборите списъците с такива кандидати ще са пълни именно заради далаверата от това :)
  • 22 мажоритарни ама друг път

    1 1 Отговор
    точно партиите изобщо не треперят от мажоритарния вот щото протриват ръце кой ли да подкупят от тях и с колко ли.така ако партия вкара в парламента 20 свои партийно-народно избрани кандидати и е достатъчно богата или има зад гърба си финансови групировки то те могат да се сдобият с още 20 мажоритарни депутати благодарение на пари под масата.ще има раздаване на куфарчета и още как :) ще има и мажоритарни кандидати които ще са като двойни агенти ту за едните ще гласуват ту за другите и от две места пари ще вземат :) ще падне голям купон :)
  • 23 гост

    0 0 Отговор
    В нашата община изборите бяха мажоритарни. Партии като ДПС, Атака, РЗС и к'ви там още бяха нема. От ГЕРБ и БСП има някви наченки на съветници. Основните ни играчи в управлението са избрани мажоритарно. Естествено платили си добре за да са в управата. Какво ще питате е положението. Всичко е разграбено и окрадено. Корупцията не се смята за престъпление а за "смазка на демокрацията". Народа бяга като от чума!
    Тези които искат мажоритарни избори в България, това ли искат да се случи и с държавата? Само олигарси и техни протежета, ще са във властта! НАРОДЕ, събуди се! Недей се заблуждава !!!