Last news in Fakti

7 Септември, 2021 20:20 3 316 10

Новите инициативи на президента на Казахстан за развитието на страната

  • казахстан-
  • коментар-
  • нина дюлгерова

Коментар на Нина Дюлгерова

Новите инициативи на президента на Казахстан за развитието на страната - 1
Снимка: Факти
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

30 години в исторята са малък период, но в динамичните процеси на 21 век, те са съществена част от развитието на независим Казахстан. Няма как, отчитайки изминалия период, да не се търсят форми и начини за запазване на най-силната икономика в Централна Азия, чрез намирането на успешен модел за развитието на Републиката.

В своето Обръщение към народа на Казахстан президентът Касъм-Жомарт Токаев предлага проекти, чиято реализация ще затвърди и разшири водещото място на републиката в региона в постпандемичния период. Ориентирът, който ще гарантира едно от водещите места на Казахстан в световната икономика се основава на новия икономически инструмент – Стратегическо инвестиционно съглашение, свързано с привличането на преки инвестиции. Впечетляващи са резултатите от реализацията на програмата „Икономика на простите неща“ насочена към бизнеса и населението.

Финансирани са повече от 3,5 хиляди проекта, открити са повече от 70 хиляди работни места и са осъществени стоки и услуги за 3,5 трлн. тенге. Успешно се осъществява и програмата „Пътна карта на бизнеса“, благодарение на която са създадени и запазени над 150 хиляди работни места.

В Обръщението на президента се отделя сериозно внимание на мерките и средствата, които държавата ще прилага в сферата на здравеопазването, съобразявайки се със световната политика за преодоляване на пандемията от коронавирус. Независимо от факта, че Казахстан е една от малкото държави създала собствена ваксина с доказана ефективност, в страната, както и във всички държави, има протвници на ваксините.

Една от основните цели на Казахстан е създаването на Национална система за прогнозиране на биобезопасността на страната. Казахстан, подобно на другите държави, следва основните принципи за преодоляване на падемията, основаващи се на сътрудничество със световните фармацевтични компании и урегулиране и усъвършенстване на вътрешната система за разработване на собствени лекарства.

Много сериозен удар пандемията нанесе и на образователната система. В Обръщението си президентът Токаев поставя няколко основни задачи за преодоляване на кризата. Много ясно е посочено, че в сферата на средното образование трябва да се увеличи строителството на училища, да се намали срока за повишаване на квалификацията на учителите от 5 на 3 години и да се поощряват учениците показали своя талант в различни области. За висшето образование проблемите, които трябва да бъдат решавани, са свързани с подобряване условията на труд, заплащане и качеството на обучение. Сериозен акцент е поставен и върху повишаване авторитета на учените, работещи в сферата на фундаменталните науки.

За да има устойчива държава е необходимо да има ефективен диалог на регионално и на централно ниво. Неслучайно в Обръщението е отделено място за доусъвършенстване на взаимоотношенията между регионалните области и населението, както и за устойчив и ефективен административен диалог между центъра и регионите.

В контекста на държавната и регионална политика, в Обръщението правилно се обръща внимание върху сложния и динамичен процес на миграция от юг на север в страната, както и на предизвикателствата, свързани с дигитализацията, изискващинпреквалификация в различните сфери на пазара на труда. Тези процеси предопределят създаването и актулаизирането на свързаните с тях закони.

В Обръщението не е подминат и един от най-важните елементи на промяната в Казахстан. В политическия сектор се утвърждава практиката на засилена демократизация, която от една страна повишава защитата на гражданите, а от друга увеличава правото им на избор.

Президентът Токаев за пореден път доказва, че неговата политика е насочена към запазване на социалния характер на Република Казахстан, което намира място в представените от него пет инициативи, свързани с повишаване на работната заплата чрез различи политики в държавния и частния сектор, а също така и за облекчаване на условията за закупуване на жилища.

Обръщението към народа на Казахстан за пореден път доказва, че има приемственост в политиката и че държавният глава Касъм-Жомарт Токаев предлага за реализация една прагматична, ориентирана към адекватна на постпандемичния период програма, насочена към защита на населението в икономическата, образователната, социалната и медицинската област. Това е гаранция за успешно преодоляване на предизвикателствата и ефективно развитие на Казахстан като неоспорим регионален фактор.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Механик

    10 6 Отговор
    Техният успешен модел беше СССР/ОНД.
    За тях няма успешен модел успешен модел вече.
    Те си мислят, че USпешен модел е да се дърпат като шилета, но това е губещ модел. Доказателство сме ние и всеки, който е приел US-модела.

    Коментиран от #9

  • 2 547

    9 6 Отговор
    Това е рекламен материал за вътрешно-казахстанска употреба. Защо го публикувате тук?!?

    Коментиран от #3

  • 3 Кирчо Шпека

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "547":

    Мисирки Сър.
    А, щом един държавен глава започне да се обяснява колко е добре страната при Оправлението му, значи доста хора не са доволни от това Оправление.
  • 4 ЕДГАР КЕЙСИ

    4 4 Отговор
    БАБО НИНЧЕ , ОБЛЕЧИ СЕ МАЛКО ПО СКРОМНО , КАКВО СИ НАДУЛА БЮСТА КАТО ТРУЖЕНИЦА НА ПЪТЯ...... ПОГЛЕДНИ СИ ГОДИНИТЕ........ АКО СЕ МИСЛИШ ЗА ЛИЛИ ИВАНОВА ...... Е.... НЕ СИ ! ! ТВОЙ СТУДЕНТ...НАБОР ! ! !
  • 5 ЕДГАР КЕЙСИ

    5 4 Отговор
    ТАЗИ ДРУГАРКА ИМА СУРАТ НА ТЕКЕЗЕСАРКА ИЛИ ЗВЕНОВОДКА.......
  • 6 Не е верно

    2 1 Отговор
    Много прилича на една кантарджийка която лупках преди доста години в захарния завод в Горна Оряховица. Същата цицореста разгонена селска кака
  • 7 Местен Кадър

    4 1 Отговор
    Тъпа мисирка ! Защо не кажеш ,че посланника на Каз в Бг е зет на президента Касим-Жомарт Токаев когото народа е нарекъл "Мебел".
    Просто от него нищо не зависи. Платена пропаганда!
  • 8 Сандо

    4 1 Отговор
    Казахстан е бившата република с най-многобройно руско население.Ако не беше то,то тя щеше да е като другите азиатски останки - по-близо до феодализма,отколкото до капитализма.И тия,подобно на Лукашенко,търсеха пътя и модела съвместно със Запада и естествено стигнаха най-вече до антируските настроения и действия.Резултата беше предсказуем и дава плодове.В момента са на кръстопът,дано афганистанската криза им върне здравомислието в главите.
  • 9 100

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Механик":

    Видяхме колко успешен модел беше СССР...
  • 10 Деян Икебаната

    0 0 Отговор
    Малко коза бездомна.