Last news in Fakti

18 Септември, 2021 19:00 10 562 113

Президентската жажда за власт

  • румен радев-
  • има такъв народ-
  • герб

Още първият председател-президент Петър Младенов натрупа тъжна слава с репликата си "Да дойдат танковете!"

Президентската жажда за власт - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На президента не му е работа да прави собствена политика, а да играе символна роля, да е лице-символ на нацията, като герба и знамето. Но досегашните президенти на прехода не спазват това условие, особено Румен Радев.

Добре известно е, че президентът като институция е странна птица в българския политически пейзаж - с дълъг клюн и къси крила. Прекият му персонален избор разпалва жаждата за власт, а Конституцията го държи на сухо. Тя е направила от него нещо като монарх без корона със спорадични административно-представителни функции и споделено участие в отделни кадрови решения. Като специално му напомня да не се включва в борбите за власт и не му дава властови инструменти. Освен евентуално по време на война като главнокомандващ на армията или при парламентарни кризи, когато разпуска НС и за кратко застава начело на държавата, назначавайки "свой" кабинет. Но в тези случаи той е само "резервна гума" на институционалната власт, предвидена за малки политически разстояния.

Президентът трябва да е символ

Борбата за власт е присъща на политическите партии, които представляват интересите на различни групи в обществото, докато за президента Конституцията предвижда точно обратното - да олицетворява единството на нацията. На практика това означава да стои равно отдалечен от партиите и да не се намесва в разпределението на властта помежду им. В този смисъл всяка президентска партия би била противоконституционна, дори да не го заявява, ако по същество е такава. Защото на президента не му е работа да прави собствена политика, а да олицетворява, т.е. да играе символна роля, да е лице-символ на нацията, подобно на герба и знамето.

Българските президенти през прехода (засега шестима) по правило не спазват властовата аскеза - тя сякаш дори ги обижда. Разбира се, мотивите за това могат да са различни, като не е задължително да са резултат от властолюбие и корист, а от убеденост в собствената им правота. Но така или иначе поради липсата на предварително даден властови ресурс, президентът може да го придобие само ако го вземе от друг (правителство, парламент, партия), независимо дали в единодействие или съпротива срещу него.

От Петър Младенов до Росен Плевнелиев

Още първият председател-президент Петър Младенов натрупа тъжна слава с репликата си "Да дойдат танковете!", произнесена в стремежа му да пази властта на "своите", като проточи максимално отпадането на член 1 от тогавашната Конституция, гарантиращ хегемонията на комунистическата партия. Следващите трима президенти - д-р Желю Желев (1990-1997), Петър Стоянов (1997-2002) и Георги Първанов (2002-2012), участваха в "играта на тронове" вече не толкова в подкрепа, колкото в конфликт със "своите". На пресконференцията, влязла в историята като "Боянските ливади", д-р Желев отправи изненадващо остра критика към правителството на СДС, която стана част от причините то скоро да падне. Въпреки че той бе един от най-невластолюбивите лидери на прехода, по-късно в аргументирането на критиката си посочи: "Зачестиха изявленията от рода на това, че България е република с парламентарно управление и следователно парламентът управлява, а не президентът". Явно, че първият демократично избран президент е бил с нагласата, че ще управлява държавата.

Прословутата реплика на Петър Стоянов "Иване, кажи си" не без основание бе приета за израз на усложнените му отношения с Иван Костов, тогава министър-председател и председател на партията, издигнала кандидатурата му за президент. Разминаванията помежду им не бяха ценностни, нито политически, а по-скоро в стила на управление по линията диалогично-еднолично.

В БСП всичко е по-потайно и напрежението между президента Първанов и партията му под ръководството на Сергей Станишев излезе наяве едва когато след мандата си Първанов не се върна в БСП, а учреди конкурентната партия "АБВ". Впрочем, с незавиден успех, който е доказателство, че властта на президента не може да се капитализира за после, защото няма как да капитализираш нещо, което нямаш. Потвърждение за същото бе и опитът на Петър Стоянов да възроди СДС, като го оглави през 2005-а година.

Очакваше се в създадената традиция на съпротива към "своите" президентът Росен Плевнелиев да се противопостави на Бойко Борисов. Още повече, че той беше свързан с кръга "Капитал", откъдето вече се чуваха остри критически гласове към управлението на ГЕРБ. Не стана така, което даде повод Плевнелиев да бъде обвиняван в компромисно политическо поведение. Но за сметка на това пък той държеше далеч по-безкомпромисна антикремълска позиция от тази на правителството.

Как ще действа Радев?

Съпротивата към "своите" може да бъде оценена полюсно - и като политическа намеса извън конституционните правомощия на президента, и като начин той да постигне равна отдалеченост от партиите чрез дистанциране от тази, която го е издигнала. Очевидно е въпрос на тънък баланс, така че да е коректив на властта без да е "крадец на власт".

За настоящия президент Румен Радев подобен баланс не важи. Той несъмнено е президентът, акумулирал най-много власт през целия преход. Това, разбира се, се дължи на персоналната воля за власт, но и на две обективни обстоятелства. Първото е нахлуването на прокуратурата в президентството, което вдигна на червено градуса на съществуващото напрежение между Радев и управлението на Борисов и го накара да се защити като слезе на терен и се опита по някакъв начин сам да вземе властта. Второто е, че парламентът за втори път му я предоставя доброволно. Хипотезите защо го прави са различни, като най-невинната е от неопитност на първата политическа сила. Ситуацията обаче започна да става трудно обратима и оттук нататък много зависи от това как ще действа Радев. Дали ще се примири с ролята си на "резервна гума", която спешно трябва да бъде сменена, или ще иска да задържи акумулираната власт, например с помощта на задаващия се от Харвард нов политически играч. Казано с други думи, въпросът е дали на 14-и ноември ще се гласува за президент или за началник на държавата, какъвто, впрочем, вече сме имали.

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 111 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Българин

    219 72 Отговор
    Щом щатско-турската медия Дойче-Веле се включи срещу Радев, значи НЕ Е скрит играч на Козяк, както някои го подозираха.
    Браво на Радев !

    Коментиран от #110

  • 3 Български народ (не по паспорт само)

    70 38 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Подкрепяме 👍🏻
  • 4 Някой

    185 43 Отговор
    Дойчовците си искат Бойко. Той толкова ги слушкаше и козируваше. Пък този, искал бил властта. Ама не ще да слуша!

    Пропагандна медия е зелето!

    Коментиран от #79, #109

  • 5 Бибитко

    194 74 Отговор
    Само не стана ясно кой е авторът на този пореден пасквил срещу президента Румен Радев, защото статията не е подписана. Явно ГЕРБ и ДПС плащат прескъпо с единствената цел да отстранят най-достойния президент, който България е имала досега. Но, колкото повече го плюят откритите и скритите му врагове, толкова повече го издигат в очите на избирателите!

    Коментиран от #58

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Miro

    87 30 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Поредните продажници на АМЕРИКАНЦИТЕ
  • 8 ????

    174 56 Отговор
    Интересно защо нямам усещането, че Радев има жажда за власт, за разлика от неистовата жажда на Толупа, която е вижда не само усеща!
  • 9 ТаУмВзе

    137 38 Отговор
    Овче зеле продължава да крепи долната мутра! Явно чекмеджето си плаща стабилно, с Откраднатото!
  • 10 Соня Блейд

    146 55 Отговор
    Президента на РБ Румен Радев не е чучело какво им се иска на соросоидите от ЕНП!!!!
  • 11 Сатъра на Хана

    125 39 Отговор
    Президента е Отговорен за Териториалната цялост на България и Добруването на Всички граждани, Особенно в моменти когато Чужди Политици като Ангела Меркел активно участват в разграбването на Майка България от Мутри и Бейове. ..... Така че той си изпълнява конституционните задължения. ...
    ....... А ако говорим за защитата на Отечеството, Аз бих Отишъл по-далеч от него и бих Директно трепал мутри и бейове, понеже си е МОЕ КОНСТИТУЦИОННО ЗАДЪЛЖЕНИЕ ...ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ

    Коментиран от #72

  • 12 Брях

    112 31 Отговор
    Плашливчета, а какво да се прави като грабаджийската шайка е окупирала, минирала всяка сфера с власт-пари? Не е работа и на прокурор да докладва на пи ар, ама - на - прави го. И още много... Даже късмет беше, че Радев е Президент, а не лекенце.
  • 13 ТРЕЙСИ ЛОРДС

    39 8 Отговор
    ЖРИЦИ НА ЛЮБОВТА ЛИ ЩЕ СТАВАТ АЙДЕ ХАРЛИЯ ДА Е
  • 14 Не се намери

    40 105 Отговор
    кой да ги накаже.Единият заплашва с танкове,другия размахва юмрук,но няма кой да ги накаже но публично.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 гларус

    109 36 Отговор
    Въобще не е работа на дойчово зеле , какво е работа на българския президент. Доказателство за факта ,че сегашния президент Румен Радев е изпълнил смисъла на институцията със съдържание е електоралната му подкрепа от всички политически спектри на българския народ. А вие......У ЛЕВООО
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Кочан

    58 114 Отговор
    Радев е превърнал президентството в гнездо на политическата корупция. Той е вреден за обществото и трябва да бъде отстранен и подведен под отговорност.

    Коментиран от #21

  • 19 Продай България

    33 72 Отговор
    Си имат Гадев и поддръжници лапнишарани,антинародна партия Серос,Мустафа плащат
  • 20 Бесен Язовец

    98 27 Отговор
    Нещо им пречи пр. Румен Радев щом от оная дупка ДВ се обаждат! И на Анхела Меркел не беше работа да се меша в чужда държава да крепи обирджията Еднокнижник, обаче явно е имала някакъв интерес!!

    Коментиран от #47

  • 21 Ама само че

    75 24 Отговор

    До коментар #18 от "Кочан":

    Боко Тиквата е превърнал цялата изпълнителна, че и съдебна власт в това, което казваш.
  • 22 WRT77

    69 13 Отговор
    Сороснята почна да се бърка където не и е работа, а после се оплакват от хибридни атаки!
  • 23 КОНТРАТА

    73 31 Отговор
    Хибридна атака срещу президента на Република България Румен Радев от едно НПО черна станция на говедарника в Европа !!!!
  • 24 Чочо

    38 61 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    А СПЕЦОВ мошеника ше идва ли или само Канадският Лъжец и АСАНЧО ОЧИТЕ?!?
  • 25 Ааааа

    69 21 Отговор
    След тоя парламент, остана само Президента за плюене. Нещата си вървят в нормалният порядък. Очаквахме едни да доведат до промени, те пък нищо ново не показаха. Продължаваме да търсим, тези които ще защитят националният ни интерес. Всичко приписват на президента, е бре, толкова ли е умен да създаде подобна конспирация сам самин!? И така да е, хипотетично, шапка му свалям!

    Коментиран от #31

  • 26 Продай България

    28 58 Отговор
    Пропаганда дразнене с цел да обедини не много умните около Гадев

    Коментиран от #34

  • 27 Антитрол

    68 25 Отговор
    "На президента не му е работа да прави собствена политика, а да играе символна роля, да е лице-символ на нацията, като герба и знамето."

    И къде го пише това бе авторчето - много им се ще някой президент като онзи предишния червей - безличен символ на когото тиквата да дърпа ушите и никой да не го взема насериозно.

    Опорките че не бил обединител на нацията - той е най-големия обединител - обедини леви и десни против управляващата мафия и рейтинга му го показва.

    Но за това го мразят много управляващите мутри защото ги свали от власт и им пресече кражбите. Мразят го и от ЕНП защото показа на цяла Европа кражбите на тяхната тиква. От ЕНП не ги интересува че българите са бедни - важното е техен послушен човек да ни управлява.

    Е Радев не е такъв и те се включиха в оплюването чрез дойче веле.
  • 28 Hoho Boho

    57 33 Отговор
    Някой май много го е страх от Румен Радев.
    Кой ли е той?
  • 29 Българска

    27 36 Отговор
    Трагедия ,танкиста,жабата,коня,аркара ,чехлю,и сега мунчо,боже боже.....
  • 30 комон сенс

    68 19 Отговор
    По-голяма глупост не бях чел.
    България е премиерска република. Премиерът, облегнат на подкупно мнозинство в НС държи 99% от властта в страната.
    Тея дето ревът, че Президентът бил имал много власт, щп не реваха, когато един шкембест чичка от една джипка въртеше цялата държава на малкия си пръст???

    Апропо, Президентът няма и половината от властта, която би имал при една президентска република. Така че , тоя рев тук е смешен, жлаък и издава едно конкретно партийно пристрастие (искренно или платено)

    Коментиран от #36

  • 31 МИ ПРОСТО Е

    30 43 Отговор

    До коментар #25 от "Ааааа":

    НЕ НЕ Е ТОЛКОВА УМЕН А ПРОСТО ИЗПЪЛНЯВА НАРЕЖДАНИЯ НА ХОРАТА ЧИИТО ИНТЕРЕСИ ЗАЩИТАВА ХОРАТА С ПАРИТЕ / БОЖКОВ БАНКЕРЧЕТО БОБОКОВ И СДЪГЛАСУВА С МУСТАФА ДА БЛОКИРА БАЛКАНСКИ ПОТОК И АТОМНА ЦЕНТАРАЛ И ДА НАПРАВИ БГ КАТО РУМЪНИЯ И ПОЛША ФРОНТОВА ДЪРЖАВА КУПУВАЩА КАТО МАЛОУМНА ЧУЖДО ОРЪЖИЕ ЗА ДА ЗАЩИТАВА ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ НО СЪС СВОЙ ПАРИ

    Коментиран от #35, #39

  • 32 Иван

    56 22 Отговор
    Щом сороскатамедия дойче веле реве значи президентът е на прав път
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Софианеца

    17 35 Отговор

    До коментар #26 от "Продай България":

    Гадев е онзи милиардера с кюлчетата и пачките
    от с. Хераково дето се прави, че е от село Банкя!!!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 хех

    22 8 Отговор
    А изразът "натрупва тъжна слава" и гугъл преводач не може да го измисли. Може би придобива трябвапше да напишете, другаре?
  • 38 Bazuka

    40 14 Отговор
    Тези от DW трябва да бъдат забранени да се излъчват на територията на РБ. Преди 1989г партията с право ги заглушаваше да ме им се разпрострянва отровата в ефира на НРБ!!!
  • 39 Ааааа

    31 8 Отговор

    До коментар #31 от "МИ ПРОСТО Е":

    Ми не е просто, просто го мислиш ти! Президента никога не е бил срещу инфраструктурните проекти в страната, особено атомната централа. Забравил си кой направи това, твоите, Бесепари, седесари, герпесари, а народа да седи без пари.
    Имаш доказателства, пращай ги в прокуратурата. Щото зад моите думи стоят факти.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 българин

    49 31 Отговор
    ПРЕЗИДЕНТА не е като пастирката ,а истински патриот който милее за род и родина
  • 42 ГОРСКИ

    51 21 Отговор
    Как може един джипко бибитко Министър председател да казва к...р за президента!!!!! Какви хора ни управляват 10 години!!!!!
  • 43 DW. НИТО Българите нито Президента

    41 19 Отговор
    Щесе всушат в Препоръките и напътствията, как трябва да изглежда Българския президент!! Трябва ви Слугинаж и Послушковец Президент!! Няма да се получи, Българите ще изберат Радев, много години изтърпяваха да го крадът народа, но вие не виждахте и не чувах те нищо,!! Избора няма да бъде ваш, колкото и да Бабувате!!!!
  • 44 Активист на БКП

    52 23 Отговор
    Ген РАДЕВ е истински генерал,а не Банкянско бостанско плашио !!;

    Коментиран от #57

  • 45 Санитар

    42 18 Отговор
    Нелеп коментар! Президента е институция. Чрез половин годишно управление на служебен кабинет спря грабежа, разпада на законността и реда в държавата. Да, тези които искат да се пробват в българската политика- биват освобождавани. Кирил и Асен са му най- малкия проблем- те не са му проблем и е заявено. Няма да гласувам за Радев, ако излезне фотос чисто гол с калашник, празна бутилка уиски и куфар с долари. Е тогава ще ме е СРАМ да гласувам, че и да си призная!
  • 46 Aмии

    19 31 Отговор
    Това е "новият морал" - площадните боклуци завинаги вън, тоя път наистина Мутрите вън!!!!! МИСЛЕТЕ БЪЛГАРИ!!!!
  • 47 ПРЕЧИ

    28 48 Отговор

    До коментар #20 от "Бесен Язовец":

    МНОГО Е ЖАДЕН ЗА ВЛАСТ ТАКА ЧЕ ВЯРНО Е ЧЕ ПРЕЧИ ОСОБЕННО ОСВЕН ТОВА Е КОРУМПИРАН ОШЕ КАТО ГЛАВНОКОМАНДВАЩ ВВС /ЛЮБОВНИЦАТА МУ И ГРИПЕН/ СЛЕД ТОВА КАТО ПАРАВАН НА БОБОКОВ ,ПРИКРИВЯ ЧУЖДАИ АГЕНТИ И СЕ ОПИТВА ДА ВЪЗПРЕПЯТСТВА ЗАКОННА СЪДЕБНА ЗАПОВЕД ЗА ПРЕТЪРСВАНЕ В ПРЕЗИДЕНТСТВОТО /ТОВА ПРОУМЯВАТЕ ЛИ ГО ТЪПУРИ/ ПОГАЗВА КОНСТИТУЦИЯТА МНОГОКРАТНО И ТЪПО ,НЕБЛАГОДАРЕН Е И Е ГОТОВ ДА ПРЕДАДЕ ВСЕКИ /ВИЗИРАМ БСП КАКТО И СОБСТВЕНИЯ СИ СИН/ ТРУДНО МИСЛИ И ТО САМО ЕДНОПЛАСТОВО ,ГОТОВ Е ДА ИЗПЪЛНЯВА КОМАНДИ ЗАЩОТО НЯМА СОСТВЕННО МНЕНИЕ /ДРЕБЕН ШМЕКЕР СТАНА ПРЕЗИДЕНТ СЛЕД КАТО ПОЛУЧИ БОНУСА СИ НА ВОЕНЕН ПЕНСИОНЕР НЕ ПО РАНО И НЕ ПО КЪСНО /ПРАВЕШЕ МИЛИ ОЧИ НА БОРИСОВ ЗА ДА СИ НАПРАВИ ДАЛАВЕРАТА С ГРИПЕН АМА АМЕРИКАНЦИТЕ ГО СРИТАХА КАТО КУЧЕ ,ПРАВИ СЕ НА ИНТЕЛИГЕНТЕН С ДЕСА НО ЗАКЪСНЯВА ЗА КОНЦЕРТ НА КОЙТО Е ПАТРОН И Е4 ТОЛКОВА ТЪП ДА СИ СЛОЖИ ФИЗИОНОМИЯТА НА ПЛАКАТА НА КОНЦЕРТА, НЕ МОЖЕ ДА КОНТРОЛИРА ЖЕНА СИ А КАМО ЛИ НЯКОЙ С ТОПКИ/АДЕ СТИГА ТОЛКОВА ОПРЕДЕЛЕНО ПРЕЧИ ТЪП Е

    Коментиран от #49, #61, #81, #85

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Кумчо Вълчо

    41 15 Отговор
    Моля моля ,много ви моля , не е работа на дойчето да обсъжда българския президент . Това си е намеса във вътрешните работи на чужда държава .Гледайте си собствената паница и ни оставете ние тук както можем да се оправяме .От еничари акъл не искаме.

    Коментиран от #53

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 ксп

    45 16 Отговор
    За 30 години преход и стотици минали политици, Радев е единствения, който призна, че има мафия и , че работите в БГ не вървят нормално и че трябва нещо да променим.Развиваме се някак, но с по-бавни темпове т.е. изоставаме от Европа.
    2007 година румънците бяха след нас, сега ни задминаха....Не спряхме 11 години да взимаме заеми...Какво му е успешното управление на ГЕРБ?
  • 53 ДОФТУР

    7 4 Отговор

    До коментар #50 от "Кумчо Вълчо":

    АМА ТОВА Е В РУБРИКА ПОЛИТИЦИ ЗА ОСВИДЕТЕЛСТВАНЕ И Е С МЕДИЦИНСКА ЦЕЛ
  • 54 СРС за всеки

    5 8 Отговор
    В България изтезават масово хора чрез Синтетична Телепатия и V2K - тероризъм забранен в Европейският Съюз!Следят ви масово чрез собственият ви мозък !
  • 55 НЯМА

    3 7 Отговор

    До коментар #49 от "Бесен Язовец":

    НАМА НЯМА НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ НИКА МИ ЩЕ Е /ПЪРВА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА/ А ТИ МОЖЕШ ДА СЕ СЦЕПИШ ПРЕЗ Г..ЗА
  • 56 ГЕРБ

    16 9 Отговор
    Най големия бокл..
  • 57 СОДОМИТ

    6 15 Отговор

    До коментар #44 от "Активист на БКП":

    НЕ Е ВЯРНО НЕ Е ИСТИНСКИ ЖЕНА МУ НЕ МУ ДАВА ОТ..АД И НЕ ПРВИ ХУБАВА ФРЕНСКА
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Bai...

    13 11 Отговор
    Да ви е а майката на всички комунисти и на вашите врагове !
  • 60 ДО 35 И 39

    15 19 Отговор
    ЮЖЕН ПОТОК БЕШЕ РУСКА СОБСТВЕННОСТ И ПРАВИЛНО БЕШЕ СПРЯН ОТ БОРИСОВ И ЕС , А БАЛКАНСКИ ПОТОК Е БЪЛГАРСКА СХВАЩАШ ЛИ И ЩЕ РАБОТИ АКО ЩЕ ДА САЩ ДА СЕ НА,,КАТ НАПРАВЕН ОТ БОРИСОВ А МАГИСТРАЛИ НЕ СЕ СТРОЯТ КАТО ДРЪПНЕШ 500 000 000 ОТ БЪДЖЕТА ЗА ТОВА ЗА ДА СИ ЗАКЪРПИШ НЕКАДЪРНОТО ФИНАНСОВО УПРАВЛЕНИЕ И ОСТАВИШ ЕДАН МИСИРКА ДА СЕ ОЕСНЯВА НЕСВЪРЗАНО/ ДЕКА СА ПАРИТЕ ПИНГВИН
  • 61 Bai...

    4 14 Отговор

    До коментар #47 от "ПРЕЧИ":

    А бе, маймун, и на майка ти клитора ми пречи! Много е голям! Не знам аз ли ще я еба или тя ще ме ебе!

    Коментиран от #63, #104

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 ПРЕЧИ

    3 3 Отговор

    До коментар #61 от "Bai...":

    НИ СА ПРИТИСНЯВАЙ ТЯ ЩЕ Е И ША ТИ ХАРЕСА /80 ЛВ НА ЧАС/
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Тоя лисунгер дето е наврян на Дондуков

    20 21 Отговор
    ЩЕ го издухаме на есен , ще ФРЪКНЕ като лай@н вестник духнат от вятъра !
  • 66 Верно ли

    26 19 Отговор
    Щом и Зелето взе да плюе Радве, значи сме на прав път! Ще има втори мандат, колкото и да се пънете!

    Коментиран от #69

  • 67 ОСТАВКА ПИНГВИН !

    24 20 Отговор
    ОСТАВКА !! НЕ СИ НУЖЕН НА НАРОДА , ДОТЕГНА НА ВСЕКИ ОТ НАС ! ОСТАВКА !
  • 68 МАНГИЗЛИЯ

    7 7 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    НА ВСЕКИ КОЙТО Е С ПОРЕДН НОМЕР НА ПРОТЕСТА ОТ ТРИЦИФРЕНО ЧИСЛО СТАВА ДУМА ЗА 100 ТНИЯ 101 ВИЯ И ТАКА НА ТАТЪКА ЩЕ ДАМ П 5 ЛЕВА НА ВСЕКИ КОЙТО Е 1000 , 1001 И Т.Н ПО 50 ЛЕВА ЗА 10000 10001И Т Н ПО 500 ЛЕВА /НАЙ ВЕРОЯТНО ЩЕ ТРЯБВА ДА ИЗПИЯ ТИЯ ПАРИ С ПРИЯТЕЛИ /

    Коментиран от #75

  • 69 ЩЕ ИМА

    12 10 Отговор

    До коментар #66 от "Верно ли":

    В ЗООПАРКА РАЗДЕЛ ВОДОПЛАВАЩИ РОД ПИНГВИНИ КЛАС УШАТ
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Бамбука

    19 5 Отговор
    Нищо добро не сме видели от немските подлоги в българската политика. Не напразно се подвизават в телевизията стопанисвана от крадеца на тръби за напояването. Метлата у нас трябва да бъде ръка в ръка с една голяма лопата.
  • 72 ТИ си стои във КРАВАРНИКА!

    9 6 Отговор

    До коментар #11 от "Сатъра на Хана":

    И не се меси във нашите работи ! Или само се ХВАЛИШ, че живееш във САЩ ????
  • 73 ВИЕ СЕ ОС'Р@ХТ"Е , СТИГА ТОЛКОВА !

    15 14 Отговор
    НЯМА ДА ТЪРПИМ ПРОИЗВОЛА НА ТИЯ ЛУ"МП"ЕН"И ПОВЕЧЕ ПО ПЛОЩАДИ И КРЪСТОВИЩА, СТИГА !
  • 74 РАДЕВ, КВО СТАА,,,

    9 10 Отговор
    Кой управлява....май не е Радев и неговите питомци
  • 75 БОЖКОВ

    3 2 Отговор

    До коментар #68 от "МАНГИЗЛИЯ":

    Ти ли си бре........
  • 76 РАДЕВ, КВО СТАА,,,

    10 13 Отговор
    МАЙ ТЕ....ПОЧВАТ
  • 77 ХАН КРУМ

    16 2 Отговор
    ЧИИ СА ТЕЗИ БИСЕРИ? ПРЕДИ ИЗПИСВАХТЕ АВТОРА.НА ПОСЛЕДЪК ЧЕТЕМ ДОСТА ГЛЪМОТИИ ,НО АВТОРА НЕ СЕ СПОМЕНАВА.

    Коментиран от #89

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 100

    5 6 Отговор

    До коментар #4 от "Някой":

    Споко и той слушка, ама на изток.
  • 80 ХАН КРУМ

    17 10 Отговор
    ГЕОРГИ ЛОЗАНОВ–СЕМ ГО ОПРАВИ ,СЕГА ЗАПОЧНА ДА ОПРАВЯ И ДЪРЖАВАТА. ПО СВОБОДА НА МЕДИИТЕ–112–113 МЯСТО,БЛАГОДАРЕНИЕ И НА ТОЗИ РАЗБИРАЧКО.МАЗНИЦИ.АМИ РАДЕВ НЕ ИСКА ДА ЖИВЕЕ В НАЙ –БЕДНАТА,КОРУМПИРАНА И КРАДЕНА ДЪРЖАВА,ЗА РАЗЛИКА ОТ ТЕБ. АМАН ОТ ГНИДИ И ПАРАЗИТИ.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 JEFF

    22 14 Отговор
    Нима Радев прави партия ? Много пачки дава Борисов за оплюването на Радев, а кампанията тепърва започва . Разбира се, че Радев е виновен за всичко , дори и за това , че ГЕРБ се припознаха с мутрите . Защо никой друг не се обиди от призива Мутри Вън ? Никога ГЕРБ ! Мутри Вън !
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Бесен Язовец

    9 6 Отговор

    До коментар #47 от "ПРЕЧИ":

    Да... ти... Еб... ам.... Май.. к.. ата долна рунтава...
  • 86 TO220

    21 7 Отговор
    Тъкмо да помисля, че плевнев е писал статията, пък то било DW.

    Коментиран от #103

  • 87 Ай сега

    20 8 Отговор
    На някой може да му се иска нашата България да няма политици със собствено мнение и действия, но проблемът си е негов. Аз пък искам този който е написал тази глупост, да не му се дава да пише повече. Той обвинява българските президенти в наличие на стратегическа визия по обществено значими теми. А какви трябва да бъдат? Паметници ли? Що за глупост е това писание?
  • 88 Чин Чин

    14 19 Отговор
    Радев не съм го запомнил нещо да е свършил до сега за 5г. . Работи само за втори мандат и гушка пари от Божков от Бобоков и др. Подстрекава и разединява хората ..Като комунист никой не го сефери в Европа.
  • 89 Hoho Boho

    2 3 Отговор

    До коментар #77 от "ХАН КРУМ":

    Мерки за сигурност. Така няма кого да псуваме.
    /нещо като защитен свидетел/
  • 90 Hoho Boho

    15 12 Отговор
    Юмрукът на Румен Радев трябва да бъде изваян в монумент!
    И "МУТРИ ВЪН" да е със златни букви!
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 ЕДГАР КЕЙСИ

    12 2 Отговор
    АФЕРАТА "КОПРИНКОВ", ПОКАЗВА ВИСОКИЯ МОРАЛ НА ЗАДКУЛИСИЕТО.......
  • 93 Джиджи. Миджи

    14 15 Отговор
    Този Румби Решетников голям смелчага го вади но да ви напомня случката със руският поп кагебеец. Помните ли как онзи го ругаеше а нашият мунчо клепаше като мисирка. Този човек е посочен за президент от шефа на руското ГРУ. Следващата стъпка ако този каун има власт ще е да почне полека лека да бута съраната да излезе от евро саюза и НАТО. Президент който излъга че не е бил член на БКП. Бил е и е бил и делегат на 14 конгрес на БКП. Тези които са служели войници по соца знаят че със лейтенантските пагони се връчваше и партийният билет. Ако Цачева беше казала това на публичният диспут Румбата щеше да се згомоляса. Дали е знаела тези факти и дали ги е премълчала не знаем но знаем че Бойко скоро след това и намери цаката и я разката. ТА ПОМИСЛЕТЕ СИ ЗАД КАКЪВ ЧОВЕК ЗАСТАВАТЕ
  • 94 124

    13 14 Отговор
    Радев е номер 1. А Страхливецът Борисов пак ще се скрие зад някоя подлога на президентските избори!
  • 95 патриот

    10 12 Отговор
    Как да искаме от цивилизованите страни да се отнасят с уважение към нас и към суверенитета ни, след като държавният ни глава е протеже на една агресивна и недемократична държава, която насила ни владя в продължение на 45 години, доведе ни до просешка тояга и сега е отново в подготовка, пак да ни завладява?

    Коментиран от #98

  • 96 Чужденец

    12 12 Отговор
    Започва се великото плюене. Радев им показа колко струва тяхното мекере и чак САЩ им казаха колко корумпирано е управлението на техния послушник Боко и че те се правиха че не забелязват нередности в България лъснаха политиките на Евросъюза и сега плащат на всеки продажник да плюе по Радев. Значи че това е правилния път.
  • 97 Ама хайде

    9 8 Отговор
    разберете се най-после - един определя Президента като "фигурант", друг "обяснява" кок той трябвало да бъде пасивен и да не взема участие в политиката, а да служи като символ... Ясно прозира желанието да има президент -безличие, което да разцъфтява под вещото присъствие и дебилната активност на Б.Борисовщината... А с "персоналната воля за враст", с което се прави неуспешен опит за хвърляне на кал върху Р.Радев, логореята на автора на този "анализ" стига върхови граници. Само да уточним - не прехвърляйте качествата на "праните гащи" върху настоящия Президент, несъстоятелно е...
  • 98 Следваша точка

    5 8 Отговор

    До коментар #95 от "патриот":

    в указанията "да се трови президента" - да бъде обявяван за маша на нечия чужда сила - без значение дали е Русия или САЩ. е ДА, АМА НЕ...КОЙ ВКАРА БЪЛГАРИЯ В НАТО И Я ПРЕВЪРНА В ПРОТЕКТОРАТ И ТОЗИ КОЙ НЕ Е ЛИ СЕГА "КОАЛИЦИОНЕН ПАРТНЬОР" НА ГЕРБ?
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 ooo

    7 1 Отговор
    Лъвът се разхожда из гората. Среща жирафа:
    - Ей, дългия! Кой е най-красив в гората?
    - Ти, лъвчо.
    След малко среща зебрата:
    - Ало, раираната! Кой е най-красив в гората?
    - Ти си, лъвчо.
    Продължава нататък и вижда слона:
    - Ти там, клепоухия! Кой е най-красив в гората?
    Слонът го хваща с хобота, мята го в блатото и си продължава по пътя.
    Лъвът излиза от калта, отръсква се и мърмори:
    - Ей, какво се нервираш бе? Можеше просто да кажеш – “не знам”.
  • 101 Сандос

    10 4 Отговор
    Така е.
    Радев е човек на който президентската институция му е тясна.
    След изборите през април и досега управлява чрез своето служебно правителство. Тича да се пъчи в европарламента вместо Борисов със самодоволна физиономия на победител.

    Колкото до "агент на Кремъл" - да не забравяме, че вдигна юмручето когато се разбра, че Борисов ще довърши "балкански поток". И истерията около "тона" на руския патриарх, както и взирането в някакво информационно табло на РКИЦ какво писали руснаците там за славянската азбука.
    Като ви гледам акълеца, още поне 32 години ще си търсите месия и ще ви се привиждат "комунисти" и агенти на дс.
  • 102 Underwater Love

    4 8 Отговор
    БОЙКОВАТА мания за ВЕЛИЧИЕ ! Грандоманията на ВОЖДА ! Мегаломанията на САМОВЛЮБЕНИЯ Нарцис от Банкя ! На това сме подчинени от вече повече от 12 тодини. Като с всяка изминало , това расте лавинообразно и ни мачка с бруталната си простащина. Това ли искаме ?
  • 103 сайко килър

    3 4 Отговор

    До коментар #86 от "TO220":

    Ааааа , не така ! Може Плевню да е диктувал , с надвесена над банковата му сметка птичка-синоптичка !
  • 104 Ист.

    7 3 Отговор

    До коментар #61 от "Bai...":

    С такъв коментар как мислиш стойностен човек ли си. Какъвто президента такива са и почитателите му. След време ще го плюещ по същия начин както сега го защитаващ. Типично комунистическо мислене.
  • 105 Дойче веле е нашият най добър....

    2 4 Отговор
    Приятел и съветник!ВЕРВАЙТЕ на Дойче Зеле и ще изчезнем като народ и държава...много скоро!Те са наши приятели и ще ни подсигурят парцел за всеки ВЕРВАШ....
  • 106 Калбо

    2 6 Отговор
    Гербаджиите искат президент като Плевнелиев като пешка където си поискат там го местиха и си правиха каквото си искат а Радев е истински президент за България който се бори за народа за да можем да живеем по-добре не ме интересува дали ще бъде червен или син или зелен мен ме интересува важното да защитава българския народ а той това го прави той не е послушко като Плевнелиев
  • 107 9642

    2 2 Отговор
    А кой е автора на статията ???
    Всички са се юрнали да спасяват статуквото, че току виж Радев спечелил на първи тур!
  • 108 ДОКО

    2 3 Отговор
    РАЗБИРАНЕТО ЧЕ ПРЕЗИДЕНТА Е САМО СИМВОЛИКА Е ОСТАРЯЛО..ПРЕЗИДЕНТА Е ЧОВЕК КОЙТО ТРЯБВА ДА СЛЕДИ ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ПРОЦЕС В СТРАНАТА И ЗДРАВО ДА ДЪРЖИ ЮЗДИТЕ..И КОГАТО Е НУЖНА КОРЕКЦИЯ ВЕДНАГА ДА Я НАПРАВИ..СИМВОЛИКАТА НА ПРЕЗИДЕНТИТЕ Е МНОГО ЯСНО ПОДЧЕРТАНА В ЛИЦЕТО НА ПЛЕВНЕЛИЕВ ДАЖЕ НА КОГОТО ДЪРПАХА УШИТЕ И НА ПЕТЪР СТОЯНОВ КОЙТО СЕ ЗАДАВЯШЕ В СЛЮНКИ КАТО ОБЯСНЯВАШЕ КАК И КОЛКО ДЕМОКРАЦИЯТА Е ВЕЛИКА И ТАКА НАТАТЪКА..БЪЛГАРИЯ ВСЕ ПАК ИМА НЕОСПОРИМ КЪСМЕТ НИКОГА ДО СЕГА НЕ Е ИМАЛА ТАКЪВ СИЛЕН ПРЕЗИДЕНТ..УСПЕХ НА ПРЕЗИДЕНТА НА НЕГОВАТА АДМИНИСТРАЦИЯ КАКТО И НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ КОИТО ДЪРЖАТ НА НЕГО ЖЕЛАЯ ВИ КРЕПКО ЗДРАВЕ!ДОКО
  • 109 Някои

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Някой":

    То радев поне ученик да беше на божков ще ще да е добре А тои подлога
  • 110 Българка

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    С вдигнат юмрук като партизанин смая народа Това и живков него е правил
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 тоти

    2 0 Отговор
    защо тук шайката на суджуците ограбила държавата виее на умряло,Защо
  • 113 ПРЕСА

    2 0 Отговор
    какво ще правим с общинските кметове станали милионери при Герб