Last news in Fakti

21 Септември, 2021 13:00 17 370 46

Бумерангът, който проф. Минеков не видя

  • кристо-
  • велислав минеков-
  • триумфална арка

Уважението ми към професора се срина така бързо, както се сриват платнищата на опакованите от Явашев паметници

Бумерангът, който проф. Минеков не видя - 1
Снимка: Министерство на културата
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В последно време българското общество е поляризирано от разнопосочни вкусови предпочитания. Всеки има министри, които „харесва“ или не „харесва“. Без значение е факта, че са Служебни или с „доглеждане“. За публиката зрелищните им успехи, независимо, че остават без съществени последствия, се посрещат със задоволство. Сблъсъкът между „харесвам“ и „не харесвам“ запълни липсата на конкретни идеи за близко бъдеще.

Моя милост също попадна под чара на един от членовете на „кабинета“. Откакто бе засечен в тролей от софийския градски транспорт, професор Минеков се издигна в очите ми. Спокойният му и благ начин на говорене доставяха удоволствие. За моя голяма изненада обаче разбрах, че между говоренето и казването има разлика.

Тези дни по една от българските телевизии, предпочитаният от мен министър, застанал пред „Триуфалната арка“ и демонстративно развълнуван, издигна до небето заслугите на „нашенецът“ Кристо. В последствие уважението ми към професора се срина така бързо, както се сриват платнищата на опакованите от Явашев паметници.

Сегашният временен министър е преди всичко преподавател и съответно педагог. В България има много млади таланти, които търсят професионалния си път, защото пазарът на акварели и маслени бои е пренаситен. Възторгът на Велислав Минеков от успеха на Христо Явашев може да събуди в средите на учениците му желанието и те да си опитат късмета в бинтоване на паметници. Бих искал да ги предупрея от сега. Ако завият с чаршафи паметника на „Червената армия“ или дори този на „Шипка“, никакви пари няма да спечелят, а само неприятности. Защо? Първо защото с каквато и материя да ги опаковат, френски министър на културата няма да дойде в България специално за тях. Да не говорим за западни медии или телевизии.

Има нещо друго, много по-важно, което всички трябва да знаят е трамплина, който улеснява кариерата на Христо Явашев. Това е нашето, българското миналото, за което никой не говори. Оказва се обаче, че колкото и да се премълчава, то се връща като бумеранг. Христо Явашев, преименувал се на Кристо, още със стъпването си на Запад, печели ореола на беглец от Тоталитаризма. Съпругата му Жан Клод е изключително дейна в изграждането на образа на репресираният творец. Много спорна е крайната позиция на Христо Явашев спрямо България в името на някакъв антикомунизъм, който остава цели 60 години само негов. Тази привидна политическа поза е чисто егоизтична, но печеливша. Тя има за него и семейството му положителни търговски последствия. Роденият в Габрово творец отказва да се нарича българин. Не желае да говори български. Това са факти, които не могат да бъдат скрити зад никаква Арка, било тя и Триумфална. Има подхвърлени деца. Подхвърлени майки – няма! А България е неговата майка!

Да припомним с няколко думи на всички, които се интересуват от „Кристо“ някои подробности от биографията му. От кой избяга Христо Явашев през 1956 година? От Тоталитарната система. На върхът на която се намираше диктаторът Тодор Живков.

Около „Първият“ имаше кордон от ласкатели и хора на изкуството, художници, писатели дори и поети. Един от тях е таткото на настоящият министър. Той е известният склуптор Величко Минеков. Автор е на единствената статуя изградена приживе на Тодор Живков. Много ясно, че никой не може да обвинява Минеков, че е син на баща си. Такава е съдбата на България. Едни останаха, други избягаха. Историята не може обаче да бъде изтрита. Ако някой се опита да го направи, тя се връща като бумеранг!


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 119 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Българче

    116 62 Отговор
    Подкрепям 100% автора .

    Коментиран от #8

  • 3 Тримата глупаци

    17 28 Отговор
    Тоя е нашите...........що му вярвате незнам
  • 4 Неосъществен

    31 13 Отговор
    Полуидиот.
  • 5 Българка

    70 92 Отговор
    Куха нищоказваща статия. Или по-точно обслужваща антирадев клиентела, която напоитело и последователно хвърля кал по служебни министри.
    Минеков не се е прекланял пред френско изкуство, а пред осъществената мечта на починалия и признат Кристо. И това, че всеки харесва разлиен тип изкуство, не е повод , това, което не харесва да оплюва и принизява.
  • 6 ТаУмВзе

    23 24 Отговор
    РЕСПЕКТ!
  • 7 XYZ

    143 16 Отговор
    Ще се повторя - смятам произведенията на "Кристо" за кич, предназначен за сноби!
    А това, че е един отрекъл се от България българин, е негов личен избор и го е превърнал в безродник! Тъжно!

    Коментиран от #44

  • 8 сила

    148 15 Отговор

    До коментар #2 от "Българче":

    така наречения Кристо беше продукт на богатата си амбициозна жена и абсолютно бездарно същество което умело пробутваше безмислените си псевдо творения на оглупели и скучаещи богаташи търсещи къде да похарчат парите си .....и мразеше родината си
  • 9 Миризлив пор

    87 38 Отговор
    Истинския бумеранг за министъра на културата беше културата на министъра. Просто хората видяха едно очукано и злобно същество, което не признава нищо друго освен това което той харесва. До едно време беше интересно да плюе по всичко и всички но се изчерпа.
  • 10 Брендица

    151 10 Отговор
    Ако Кристо е ненавиждал"комунизма" сигурно е имал сериозни основания за това. 32 години след промените да ипродължаваш да го ненавиждаш и това е обяснимо
    Обаче да се откажеш от българския си произход от българския език и от това да посетиш родината в която си се родил Това е необяснимо и
    НЕПРОСТИМО. Може в някои среди да минава за голям талант художник предприемач и всякакъв но като българин не струва.

    Коментиран от #12, #14

  • 11 сара

    51 5 Отговор
    Всеки ще разбере това, което иска в тази статия.
  • 12 сила

    74 6 Отговор

    До коментар #10 от "Брендица":

    а,е те това беше думата която търсех за да охарактеризирам неговото така наречено изкуство ....ПРЕДПРИЕМАЧ....все пак има габровски корен момчето
  • 13 Биби Долапчиев

    28 18 Отговор
    Ми като нема кво да покаже оди да гледа кво са направили кольегите мо!
  • 14 @#$_&&-

    98 3 Отговор

    До коментар #10 от "Брендица":

    Одобрявам всяка дума казана от теб. Моята баба е родена в черноморско градче и е чиста гъркиня почина без да знае дума български.Дядо ми е грък роден в Кавала. Баща ми е сърбин роден е в Сърбия но от съвсем малък е отраснал в България. Самият аз съм роден в България отраснал съм тук възпитан съм тук и винаги съм се чувствал БЪЛГАРИН. Обичам България и българите с всичките им добри и негативни качества. Самият аз не съм безгрешен ,Не харесвам много неща от държавата България, Но обичам родината си България и никога няма да я напусна каквито и управленияда съществуват тук. Та думата ми е за Кристо
  • 15 Явор

    66 35 Отговор
    На Минеков да му сложиш титла професор е като на прасе да сложиш звънче. То Минеков освен да носи ковчежи на протестите и да замеря държавния гер и обществени згради с домати, той друго не може. Този човек няма полезни за обществото качества, той е подривен елемент, готов само да руши, но е трудно да се построи нещо, много е лесно да се руши!
  • 16 резервист

    44 7 Отговор
    Майката не забравя децата си. А че децата са я забравили е признак на духовна нищета. Безспорен талант с хиляди почитатели по света но без Родина. Непризнат гений сполучливо завъртял главата на генералската щерка. Да перефразирам поета "В Париж попаднал на подходящата жена и станал човек. Сигурно освен неразбран в България е бил и репресиран. Заради баща си.

    Коментиран от #18

  • 17 Васил

    9 29 Отговор
    Този професор е умен ама проблема му е че свърза с грешните хора.
  • 18 @#$_&&-

    73 5 Отговор

    До коментар #16 от "резервист":

    Ако е намразил държавата и нейното управление Защо е забравил РОДИНАТА СИ. Може да е признат по целия свят и като художник да е гений но не бива и не може да бъде уважаван от българите

    Коментиран от #21

  • 19 11дф

    18 47 Отговор
    Злобна и глупава статийка, храч.
  • 20 Пенсионер

    35 4 Отговор
    Като гледам какви ги дробят сегашните мераклии политици и какви ги забъркаха по изборите и двата малотрайни парламента и на мен ми иде да си сменя името, като Христо и да напусна страната ами май малко съм закъснял, 30 години все се надявах да изплува съвестен гражданин на България и да промени нещо но уви , надеждата крепяла бунгала !
  • 21 /+/-(&)

    23 31 Отговор

    До коментар #18 от "@#$_&&-":

    Българите сме просто и злобно племе няма шанс да уважаваме някой , който и да е той особено ако е българин !
  • 22 !!!?

    39 20 Отговор
    Радев обяви такива като Минеков и Черепа за "борци за свобода" и "репресирани", и той затова отиде до Париж за да се индентифицира със световноизвестният нашенец Кристо, а този сега му напомня, че е просто един Минеков !!!?
  • 23 Аз съм

    54 4 Отговор
    Човек като пътува с автомобил по пътищата на България вижда много творби като тези на безродника Кристо. Много от храстите и дърветата са опаковани с найлонови торбички! И всичкото това изкуство е безплатно. За разлика от найлоните на Кристо творбите от неизвестните български автори са вечни!
  • 24 ТОЯ ГОВОРИ СРЕЩУ МИНЕКОВ

    11 22 Отговор
    АМА МИСЪЛТА И ЗАВИСТТА Е КЪМ ЯВАШЕВ
    ТО ДА ОПАКОВАШ ПОДАРЪЦИ ЗА Ч.Н.Г. НЕ Е КАТО ДА ПРАВИШ НЕЩО ДЕТО НИКОЙ ДРУГ НЯМА НИТО ИДЕЯ НИТО ВЪЗМОЖНОСТ ДА НАПРАВИ
  • 25 Лили

    7 45 Отговор
    КАТО НЕ РАЗБИРАТЕ ОТ ИЗКУСТВО...НЕ КОМЕНТИРАЙТЕ...КРИСКО Е НАПРАВИЛ ДОБРЕ КАТО СЕ Е МАХНАЛ ОТ БЪЛГАРИЯ...ЗА ТВОРЕЦА Е ВАЖНО ДА Е СВОБОДЕН....А ТОЙ Е ЕДИНСТВЕН И ВЕЛИК ...НА БЪЛГАРИТЕ ТОВА ИМ ПРЕЧИ..ЗАЩОТО СА ЗЛОБНИ И ЗАВИСТЛИВИ ...И ЗАТОВА ДА СИ ЖИВЕЕТЕ В БЪЛГАРИЯ...ТОВА Е НАЙ ДОБРЕ ЗА ВАС ...

    Коментиран от #37, #39, #42

  • 26 7777

    41 4 Отговор
    КОЙ Е ТОЗИ КРИСТО? СТРАХОТНО ТЪПО ИЗКУСТВО ПРАВИ. ТОЙ НЕ ИСКАШЕ ДА ИМА НИЩО ОБЩО С БЪЛГАРИЯ А ПЪК НЯКОИ ХОРА ГО ВЕЛИЧАЯТ.
  • 27 Лили

    11 41 Отговор
    СИГУРНО Е ИМАЛ ПРИЧИНИ ДА СЕ ОТРЕЧЕ ОТ БЪЛГАРИЯ...А ТОВА ЧЕ Е ВЕЛИК ГО ЗНАЯТ В ЦЯЛ СВЯТ....И ГО ВЕЛИЧАЯТ....
  • 28 Петко Пройнов

    36 5 Отговор
    Този кристо /Бог/да го прости/!беше един обикновен шарлатанин,който успешно експлоатираше и манипулираше запад/нало/то еврогейство.Всяка моделиерка е по-кадърна от него,защото опакова красиви човешки тела!
  • 29 Може да не ми

    12 8 Отговор
    харесва антикомунистическия момент в биографиите на Кристо или философа Цветан Тодоров, но са световно признати. Има нещо почтено, не им изнасяла комунистическата държава, изнесли се от нея и направили име. Не са, като онези, които борят комунизма със задна дата.
  • 30 Българин

    25 6 Отговор
    Успели българи в чужбина ме карат да се гордея, Кристо ме кара да се срамувам..а Минеков - три пъти повече...
  • 31 Ей, много завистници !!!

    7 18 Отговор
    Христо завива Триумфалната арка,а вие
    Повивате само опиканите си гащички
  • 32 Мигрант .. и въпреки това

    17 2 Отговор
    Кристо , а не Христо , дори това е достатъчно. Нито Явашев , нито Минеков могат да са подражание за мен или за моите деца.
  • 33 ганев

    16 2 Отговор
    В 1979г в Берковската лудница един КОЛЕГА на кристо беше обрал всички чаршафи и беше опаковал цялата лудница за 1 ден без да иска МИЛИОНИ доидоха МИЛИЦИОНЕРИТЕ но само се смяха не му направиха нищо защото тои беше ЛУД простено му е
  • 34 Ваятел

    9 0 Отговор
    Как се пише: скулптор, скулптур или склуптор?

    Правилно е да се пише скулптор, мн.ч. скулптори. Думата има латински произход – sculptor.

    Коментиран от #40

  • 35 Петър

    16 3 Отговор
    Свалям шапка на автора,добре е когато има смели хора които казват истината в очите!
  • 36 Крали марко

    10 0 Отговор
    Ами и Хитлер е австриец,ама управляваше Германия,Сталин е грузинец ама управляваше СССР,Шварценегер е австриец ама беше губернатор на Флорида, ама Криско не е никакъв...

    Коментиран от #38

  • 37 Към

    7 0 Отговор

    До коментар #25 от "Лили":

    кое респект? Към "егоиЗтично", "скЛУптор", или към "от кой"? Когато критикуваш и при това си интелектуалец, поне не се излагай като неграмотник.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Лили,

    9 0 Отговор

    До коментар #25 от "Лили":

    Не бъркай двамата габровци, тук става дума за КрисТо, не за КрисКо, ха-ха!
  • 40 Авторът е

    7 0 Отговор

    До коментар #34 от "Ваятел":

    интелектуалец, къде ще се занимава с дреболии като правопис?
  • 41 ЕДГАР КЕЙСИ

    5 2 Отговор
    МИНЕКА Е ЕДНО ОЗЛОБЕН СТАРЧОК....... СЪЩОТО СЕ ОТНАСЯ ЗА БАБИКЯНА , Д-р КАЦА , РЕЗИДЕНТА , ЧАЛГАРА....... ДОБРОТО ВИНАГИ ПОБЕЖДАВА ЗЛОТО......
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 аз съм Веска

    1 1 Отговор
    ГОСПОДИ ПОМИЛУЙ- ВСИЧКО ТОВА Е НАПИСАНО , ПРОСТО ЗА ДА БЪДЕ НАПИСАНО .ЗАРАДИ САМОТО ПИСАНЕ . КАКВО НАУЧИХ-
    МИНЕКОВ Е СИН НА МИНЕКОВ . ЯВАШЕВ Е БИЛ РАЗОЧАРОВАН ОТ КОМ . ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ , И ГОВОРЕЛ НА ФРЕНСКИ .АКО Е ГОВОРЕЛ НА БЪЛГАРСДКИ , КОЙ ТАМ ЩЕ ГО РАЗБИРА .
    НО ... ОСТАВА ОПАКОВАНЕТО НА МИСТЕРИОЗНОТО П , ЗАБУЛЕНО ХИЛЯДОЛЕТИЯ .
    ПРЕДСТОИ РАЗБУЛВАНЕ .ЦЯЛ СВЯТ ЩЕ РАЗБЕРЕ КАКВО СТОИ ПОД ТРИУМФАЛНИТЕ АРКИ , ПРЪСНАТИ ПО ЦЯЛ СВЯТ.И КОИ СА ДУХОВНИЦИТЕ , ИЗГРАЖДАЛИ ГИ С РЕЛИГИОЗЕН ФАНАТИЗЪМ....ЧЕ ЩЕ СЕ СЛУЧИ ....И ЙЕРУСАЛИМ ЩЕ ПРЕДАДЕ ЩАФЕТАТА .
  • 44 rambaldievskievich

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "XYZ":

    Безродник, значи... В сравнение с безродниците и чуждопоклонниците путинофили е направо родолюбец.
  • 45 ПРОС НАРОД

    0 0 Отговор
    ПРОС НАРОД СЛАБА ДЪРЖАВА КАЗВА МИНЕКОВ !
  • 46 Българин

    0 0 Отговор
    Не мога да се гордея с изкуственото изкуство на Кристо, дори и само заради това, че аз съм българин, а той не се смяташе за такъв. Ако беше толкова талантлив защо не остана тук в България да остави следа, каквато остави брат му Анани Явашев - талантлив и работлив актьор. Отричането от България, смяната на името и свръх амбициозната Жан Клод го направиха това, което беше - човек използващ изкривените и снобски богаташки вкусове. Добър ПРЕДПРИЕМАЧ и толкова. Творец не бих го нарекъл.
    Това си е мое мнение и не е породено от завист, а от моето усещане за изкуство.

    Има много повече българи, които не са пакетирали нищо, но са направили много за майка България.