Last news in Fakti

23 Септември, 2021 16:25 4 286 57

България пред избори: Идва ли часът на “патриотите“

  • българия-
  • патриоти-
  • националисти-
  • възраждане-
  • костадин костадинов

Втренчени в новата формация на Петков и Василев изпускаме от очи какво се случва с партиите, близко до електоралния праг. А там „дебнат“ например „патриотите“, които могат да спечелят от отлива на избиратели от ИТН

България пред избори: Идва ли часът на “патриотите“ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Петър Чолаков за "Дойче веле"

Изследванията на нагласите на избирателите, публикувани през септември, показват отлив в подкрепата за ИТН. Изглежда борбата за „наследството” на политическия проект на Трифонов вече тече. Възходът на партията на Слави през пролетта и лятото на 2021 се дължеше и на привличането на вот, отишъл през 2016 за „патриотични формации” – успехът на ИТН бе за сметка на „Обединените патриоти”.

Кои дебнат под електоралния праг?

Голяма част от общественото внимание е съсредоточено върху формацията на Кирил Петков и Асен Василев и това какви гласове биха привлекли, а случващото се под електоралния праг почти не се коментира. Възможно ли е обаче спадът на ИТН да даде тласък на „патриотични” формации, дебнещи „под чертата”? Изгрява ли звездата на Костадин Костадинов? Подкрепата за проекта му се стабилизира на около 3,5% („Алфа рисърч”) – „Възраждане” са най-близо до прескачането на 4%-та бариера.

Да напомня, че изследванията на електоралните нагласи произвеждат данни, написани в пясъка – това са моментни снимки, не резултати от изборите. Възможно е Трифонов да се съвземе и/или конкурентите му да се препънат. Самите социологически агенции оценяват различно ерозията при ИТН. За „Алфа Рисърч” проектът губи 7 процентни пункта в сравнение с показаното на вота на 11.07., докато за „Галъп” драмата при шоумените е далеч по-голяма – сриват се до четвъртото място.

Предизвикателство е да се улови в детайли случващото се под електоралния праг: според „Галъп” „Възраждане” биха получили 3,1% от вота, а според „Тренд” – 2.9%. Пояснявам, че е нормално различни изследвания, правени в различни времеви периоди и с различна методика, да не дават сходни резултати и не е коректно да бъдат съпоставяни.

Факт е обаче също така, че самите изследвания на свой ред въздействат върху нагласите на избирателите. „По-конюнктурно” и „опортюнистично” ориентираните ще се насочат към тези, които изглежда имат по-големи шансове за успех.

Не е изключено „Възраждане” да спечели от охлаждането на ИТН, а и на ИБГНИ (случващото се там заслужава отделен коментар). Липсват обаче достатъчно данни за профила на „отдръпналите се”.

Ще посегнат ли към патриотичната ниша?

Има основания да се смята, че много от „прелетните птици”, които напускат ИТН, по принцип често менят политическите си предпочитания. Част от тях може би ще отидат в „Продължаваме промяната” (ПП). Тук ключовият въпрос е: ще посегне ли Кирил Петков към патриотичната ниша? Той може да се изкуши да играе и на тази струнка (акцентирайки на послания като „завърших Харвард, но предпочетох да се завърна в България”, „отказах се от канадското си гражданство” и пр.).

Лидерката на БСП Нинова, която също може да спечели от срива при ИТН, вече попита „новобранците”: какво мислят в ПП за Истанбулската конвенция и позицията на България за кандидатурата на Северна Македония за членство в ЕС? Аз бих допълнил: а какво казват за проблематичните българо-руски отношения, за „шпионските скандали”, за флегматизма, демонстриран от Прокуратурата на Република България, по случая „Гебрев”?

На първо четене, служебният кабинет „Янев 1”, в който участваха Петков и Василев, е категорично проевропейски и проатлантически; такива, изглежда, са и собствените им биографии. Електоратът на ПП и, примерно, този на „Възраждане” би трябвало да е принципно различен. Твърдата „пронатовска”, критична към управлението на Вл. Путин позиция на ПП ще стесни електоралната ѝ ниша, като успокои БСП и зарадва „патриотите” изобщо.

Същевременно, политическите послания на Петков и Василев са откровено популистки: смятат да постигат леви цели с десни политики. К. Петков се определя като десен човек, но потърси ракета-носител в „Екогласност”, която от години е част от орбитата на БСП; лидерът на „Екогласност” – Ем. Георгиев – е осветен като агент на ДС. Как десните избиратели реагират на тези ходове на ПП?

Лявото и дясното не са понятия от миналото – въпросът „кажи ми каква ти е данъчната политика, за да ти кажа какъв си”, остава валиден лакмусов тест. Разломът либерализъм/консерватизъм е дори по-релевантен. Предстои да видим програмата на "Продължаваме промяната", за да видим как тя ще се позиционира. Допускам, че ще потърси „по-неангажиращ” език, ала политиката на „отворените към всички врати” може лесно да се превърне във всеядност.

В изолация, ако прескочат бариерата

Не е изключено „Възраждане” да влезе в 47-ото НС. Но ако това се случи, по-скоро ще остане в изолация (макар че могат да намерят общ език по някои теми с БСП). Влизането на партията на Костадинов обаче може да се окаже повратна точка. Ако и 47-ият парламент не произведе редовен кабинет и харизмата на Петков завехне бързо, ако Слави продължава да губи гласове, ако икономиката зацикли още по-силно (ръстът на инфлацията и главоломният скок на цените на електроенергията вече са факт), а пандемията се развихри с нова сила, хората ще потърсят нови месии. Тогава може да настъпи златният миг на радикалните политически предприемачи.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    71 32 Отговор
    Браво, ВЪЗРАЖДАНЕ!ВИЕ СТЕ ПРОТИВ ТОЗИ ГЕНОЦИД!
  • 2 Последния Софиянец

    65 25 Отговор
    Възраждане ще влезе.Ще яхне анти Ковид протестите .А те ще стават все по големи.
  • 3 Националист

    75 21 Отговор
    Голям страх от патриоти имат в това американско ДВ, предпочитат идиоти пред патриоти, защо ли?
  • 4 Майна

    28 16 Отговор
    Ето за кого са КИРЧО и АСЕНЧО...,КИРЧО ДИРЕКТНО ГО КАЗА,ЧЕ..„Да направим с „Амазон“ и „Трите морета“ (!) ….
    Почнахме едни много готини разговори, където те казаха да подкрепим идея за BioNTech байонтех ХЪБ.

    Ако направим байонтех хъб между ФАРМА-компаниите на „Трите морета“ (!?), да се локират в България, да се оперира цялото нещо от Амазон и да ги включим със здравни данни от някои от българските болници. (!)

    Не знам дали го знаете – аз това го научих покрай тоя проект „Трите морета“, защо при Израел е толкова висока ваксинацията още от самото начало.

    Защото те вече са си включили здравните данни към такъв дигитален хъб и веднага могат да отразяват какво се случва.

    И Пфайзер им дава всичките ваксини, за да могат да виждат какво се случва с данните…

    С други думи за България, където здравеопазването ни е проблем, това би било страхотно да имаме повече данни да правим правилните решения,

    да привлечеме умните хора в байонтех сферата от 12-те страни на „Трите морета“ (!?) и всичко това

    да се оперира НЕ от някоя държавна агенция, а от части от „Амазон“ със инвестиции от „Амбър“ фонда.

    Ето това е една следваща сделка, в която бих с кеф работил и би дало огромна стойност.
    Със сигурност бих работил да отворим вратата в тази посока.““

    Коментиран от #46

  • 5 Анонимен

    59 18 Отговор
    Нормално е глобалистите да квичат срещу всеки който обича родината си . Не може всички все пак да искаме да ставаме доброволно слуги на техните господари .
  • 6 Думата е Ваша, Парата Наша

    18 26 Отговор
    Кой каза, че има отлив от ИТН? Медията ли? Ахахха, че кой вярва на медията в БГ?

    Коментиран от #31

  • 7 Костя

    33 28 Отговор
    Новият ПРЕЗИДЕНТ!!!!!
  • 8 Не не идва

    24 38 Отговор
    След сидероглу валериоглу и шкембе углу вие луди ли сте кой ще повтори пак същата грешка за избира примитивни "патриоти" ?

    Коментиран от #49

  • 9 ЧЕ ПРЕСКОЧАТ ОГРАДАТА

    4 30 Отговор
    АМА ТАМ ГИ ЧАКА ПИТ БУЛА БОРИСОВ
  • 10 Копейкин

    28 47 Отговор
    Руските еничари унищожиха хубавата дума "Патриот" . Сега тя е нарицателно за национален предател - кремълски слуга . А наемния политик Костя се е явавал над 10 пъти (от седем различни партии) на избори и все ги е губел.

    Коментиран от #13

  • 11 Абе

    13 7 Отговор
    Волен Гюлето ще прескочи половин процент.Сигурен съм!!!!
  • 12 Националисти вън

    17 49 Отговор
    Дай боже никога да не дойде техният час! Трябва да си идиот,за да гласуваш за такива "патриоти"! Дай боже да удари последния час за тези националисти,както удари такъв за Хитлер

    Коментиран от #29

  • 13 Ама

    18 32 Отговор

    До коментар #10 от "Копейкин":

    Си купи къща.За 1 милион.От субсидията.

    Коментиран от #16, #21

  • 14 НЯМА

    22 26 Отговор
    ПАТРИОТИИИ,САМО МОШЕНИЦИ В БЪЛГАРИЯ

    Коментиран от #22

  • 15 !!!?

    24 42 Отговор
    Е какъв патриот е русофилският фанатик Копейкин !!!? Събрал русофилската диаспора в Задунайска дъщерна организация на "Единна Русия" и й цопнал име "възраждане"
  • 16 Копейкин

    9 27 Отговор

    До коментар #13 от "Ама":

    Нищо не си е купувал - и апартамента (заради, който се разведе фиктивно с жена си, че да не му го търсят и него) и къщата са заплата от Гуцанов (фирми жена му) . Всеки може да провери в имотния регистър.
  • 17 Тези от Възраждане искат само

    20 36 Отговор
    Да се докопат до кокъла. Грешка ще бъде да се гласува за тях.

    Коментиран от #19

  • 18 фен на сидеров

    8 18 Отговор
    часът за патриотите изтече ! време е отново да навият часовника...., но след четири години.....

    Коментиран от #26

  • 19 Сълзички

    22 5 Отговор

    До коментар #17 от "Тези от Възраждане искат само":

    А останалите кандидати, са от хора на белите девици, херувимчета искащи да ви спасят...

    Коментиран от #24

  • 20 Псевдоним

    19 6 Отговор
    Разделитенлата линия на партиите не е на патриоти и либерали, а на ковид и антиковид. По тази схема трябва да се гласува.
  • 21 Господин Водещ

    4 5 Отговор

    До коментар #13 от "Ама":

    Кажи им, кажи..те не знаят повечето четеци тук. Тролчетата не броим!
  • 22 Добавка

    8 12 Отговор

    До коментар #14 от "НЯМА":

    Жадни за грабене, лешояди!
  • 23 Сух

    4 6 Отговор
    ДАНО!
  • 24 О, Да

    5 24 Отговор

    До коментар #19 от "Сълзички":

    По добре на сигурно от колкото скрити лимонки. Само ИТН, другото е фалш..

    Коментиран от #28

  • 25 Матей

    29 5 Отговор
    Патриоти не пропускат да го поставят в кавички.Патриоти са,дори ония в АТАКА И НФСБ,не продажните лидери,а членовете и симпатизантите.А ония другите какви са,изглежда не са патриоти,тогава какви са,предатели,българомразци?Много дрънкат и не усещат как сами се уличават.Костадинов се кандидатира за президент,заедно с Елена Гунчева,какво,по-лоши ли са от радев и оная рошла?Според мен заслужават много по-голямо доверие.ДВ се разтревожи за изпускане на патриотичната тема от внимание,ще вземе да стане някоя изненада,върви ги спирай после.

    Коментиран от #27, #34

  • 26 Няма патриоти в България

    9 12 Отговор

    До коментар #18 от "фен на сидеров":

    Има псевдопатриоти и безсъвестни крадци.!
  • 27 Майна

    15 4 Отговор

    До коментар #25 от "Матей":

    Подкрепям те за написаното, дано българите се замислят
  • 28 Забрави

    9 4 Отговор

    До коментар #24 от "О, Да":

    Тези ги видяхме, имитация на принципност, имитация на независимост и имитация на демократичност. Чалгапитеци!
  • 29 Родолюбец

    21 4 Отговор

    До коментар #12 от "Националисти вън":

    И къде да ходя като съм Българин и си нямам никого в чужбина? Защо ме гониш от дома ми и с какво показа, че е твой турчино?
  • 30 ПЕНКО

    9 5 Отговор
    ИЗСЛЕДОВАТЕЛ ЗА : "ШВАБЕН ШВАЙНЕ ШВЕЛЕ ГУТЕН "- ПЛАТЕНО ОТ ЦРУ !!!!!!!!!!!!! А БЪЛГАРИТЕ ЗНАЯТ ---КОЙ Е СЕМИТСКО ЦИОНИСТКО -ЕВРЕЙСКО ТА ВТО ОТ САЩ В ПОЛИТИКОКИКАТА НИ !?!?!?!?!?!!?
  • 31 Димо

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Думата е Ваша, Парата Наша":

    Имаш право. Медията го твърди, не хората. Ако има предатели, добре, но аз не съм.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 КОЙ

    16 2 Отговор
    Дойче зеле не могат да не питат за русия , все пак трябва да се подмажат на господаря си Саш ,Дойчето само трябва да изчакат малко и ще получат подарък като Френския за 30-40 милиарда.
  • 34 Българка

    2 28 Отговор

    До коментар #25 от "Матей":

    Пред изключителна дилема съм, кого мразя повече фатмака или Копейкин. Дано им дойде ума на хората и да изтрият и двамата от политическата карта.

    Коментиран от #35, #51

  • 35 Мрази си междукрачието...

    16 4 Отговор

    До коментар #34 от "Българка":

    От там са ти хормоналните проблеми и незадоволеността!
  • 36 Бамбука

    2 19 Отговор
    Мисля, че трябва да има обединение на патриотично настроените хора във БЪЛГАРИЯ. ГЕРБ е партията с най-много последователи , смятам че около нея трябва да се сплотят патриотите. Да изметем фигуранта!!!

    Коментиран от #45

  • 37 Павел пенев

    18 2 Отговор
    Вие от ДВ сте откровени лъжци и фалшификатори на истината. Нашата прокуратура е флегматична за престъпленията на Борисов,Доган,Пеевски и Гешев. Случаят Гебрев съществува заради борбата за овладяване на Дунарит - Русе. Кажете какво става в Германия след пенсионирането на Меркел и желанието на германците за съюз с Русия. Вие сте просто срам за журналистиката.
  • 38 Сандо

    22 4 Отговор
    Това,което ДВ не харесва,е полезно за България.
  • 39 Патриот

    16 4 Отговор
    Идва часът на патриотите!
  • 40 Варненец

    21 3 Отговор
    Не вярвам на социолозите! Гласувах последните 2 пъти за Възраждане и пак за тях ще гласувам. Няма друг, който така да обича Българско от днешните политици с шанс за НС, както Костадинов.

    Коментиран от #41, #50

  • 41 Какво НС

    1 5 Отговор

    До коментар #40 от "Варненец":

    той иска ПД!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Възраждане

    13 5 Отговор
    Стига с вашите "пропаганди" срещу Русия.
    Скъсахте дългосрочните договори за газ с Русия.
    Не договорихте количества газ Азербайджан зимата-бил малко, защо тогава като е малко лъгахте хората, че от Марс ще донесете ентина газ.
    Харизахте ни на тъпа Гръцка борса допълнително оскъпяване, която Румъния отказа.
    Затрихте Белене -2 референдума имаше, Атака и Слави, и на двата хората казаха ДА НА БЕЛЕНЕ-68%.
    4 г. 2 реактора са под брезент, УНИКАЛНО БЕЗХАБЕРИЕ, с лиценз за площадки и готово оборудване-нарочно ГЕРБ чакаха лиценза на площадката да изтече.
    Затрихте Южен Поток-под диктата на САЩ-най-малко изгубихме ПОЛОВИН МИЛИАРД от ТРАНЗИТ мита и такси, с които можеше днес държавата да субсидира поскъпващо парно и ток 50%.
    Сто лева на един милион са СТО милиона, на един милион абонати 150 лева поскъпване парно-150 милиона лева държавата от ЮП можеше да поеме.
    Изнасяте евтиният ток на Козлодуй-55 лева мегават.
    Задължително и гарантирано изнудвате българите да купуват съп ток на ТЕЦ1 и 3, фотоволтаици и перки, частни ВЕЦ-ове-като цените средно са муежду 220 и 500 Мегават, а 2010 780 лева мегават фотоволтаици.
    ГЕРБ откриха над 1200 фотоволтаика.
    После ми разправят за ДЕМОКРАЦИЯ Е ПАЗАРНА ИКОНОМИКА КОНКУРЕНЦИЯ, какъв пазар КОГАТО ТЕ ИЗНУДВАТ ДА КУПУВАШ СКЪП ТОК, ГАРАНТИРАНО.
  • 44 Възраждане

    14 3 Отговор
    Първите крачки за независимост на България са:
    -Да се промени закон Референдуми, да отпадне изискване "на референдума да са гласували, колкото на последни избори". Референдума независимо от брой гласували, ако има 51% решението се приема. НС само го ратифицира без право на промяна на смисъла на Референдума, както направиха ГЕРБ за "ядрена енергетика.
    --Референдум СРЕЩУ ЕВРОТО.
    --ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЕС
    --ИЗЛИЗАНЕ ОТ НАТО
    --Развиване и строеж ядрена енергетика.
    -Всички НПО-та, медии, проекти малцинствени спонсорирани от НПО-та -ЗАКРИТИ. Независимо дали САЩ, Русия, Марсианци. Не на Инстабулска Конвеция, не на ЕТНИЧЕСКИ ПАРТИИ в НС, връщане към консервативни семейни ценности, Българсото земеделие и живоновъдство, след излизане от ЕС да са цел на държавна политика.
    Прекъсване на всички Концесии-БТК, Монополи Дънди, Веолия, частни енергопроизводители и други-ограбващи българите.
    Прекъсване на строителна, здравна, фармацевтична, енергийна, водна,хранителна мафия, юридическа-съсловни олигархии. Забрана на вредни храни, енергийни напитки.
    Ревизия Концесии Булгартабак, Летище София, Веолия-мобилни оператори.
  • 45 Бамбука

    8 3 Отговор

    До коментар #36 от "Бамбука":

    Голям майтапчия си. Герб са най-крадливата партия. Въображението ти не стига да измислиш дори и собствен ник.
  • 46 Помисли

    10 3 Отговор

    До коментар #4 от "Майна":

    Предложеното от Петков е колапс за България,за определени хора ще е милиарди доходи.електронна търговия, само че "облаците" няма да ми произведат хряба, дрехите и книгите.
    Но това са сектор услуги, а не реална икономика произвеждаща реален продукт.
    Изобщо подкрепяното от теб е МЕЧТАТА НА ХИТЛЕР за Глобален контрол, и управление на масите -пример "Кеймбридж Аналитика" (Cambridge Analytica, CA)-така се почва с добри намерения-Новият Световен Глобален Ред.
    Не напразно, най-печелившите от Ковида са Амазон и Гугъл, и фармацевтичните компании-само не ми казвай, Ковид не ускори създаването на пазарите. За благодарност че САЩ кризата им наля милиарди в технологч. гиганти, те се регистрираха в офшорки и евтини държави, за да плащат по-малко данъци.
    "Прекрасният Нов Свят" и "1984"-пристигат, вече са в Гърция.
  • 47 Фермер

    12 3 Отговор
    Само ПП Възраждане!
  • 48 напред

    3 5 Отговор
    съветски патриоти , напред
  • 49 Вай

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Не не идва":

    А, идиоти дал Господ по нашите земи...с лопата да ги ринеш..
  • 50 КараПутин

    4 5 Отговор

    До коментар #40 от "Варненец":

    Костя Копейкин си е мой човек...гласувайте, роби мои...
  • 51 Баце

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "Българка":

    А така, а така чадо мое...Ние простите затова се разбираме...
  • 52 Значи те

    9 3 Отговор
    Щом Доче Зеле и цялата медийна пасмина зияе срещу Възраждане.....значи те са правите.
  • 53 Шердан Българов

    4 6 Отговор
    КЪВ ПАТРИОТ Е КОСТЯ КОПЕЙКИН БЕ ТОЯ СИ Е МРЪСНА РУСКА ПОДЛОГА!
  • 54 ЩЕ ГЛАСУВАМЕ ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ

    5 4 Отговор
    ЩЕ ГЛАСУВАМЕ ЗА ПП ВЪЗРАЖДАНЕ ЕДИНСТВЕНАТА ПАТРИОТИЧНА ПАРТИЯ В БЪЛГАРИЯ !!!
  • 55 КОСТАДИН КОСТАДИНОВ ПРЕЗИДЕНТ

    6 2 Отговор
    КОСТАДИН КОСТАДИНОВ ПРЕЗИДЕНТ !!!
  • 56 КОСТАДИН КОСТАДИНОВ ПРЕЗИДЕНТ

    6 2 Отговор
    КОСТАДИН КОСТАДИНОВ ПРЕЗИДЕНТ !!!
  • 57 мнение

    2 0 Отговор
    всички бг патриоти са паразити,паразитирали през социализма в бкп,комсомола и оф всички те са възпитани в неонацистки дух и най-много ги интересува да се докопат до субсидията и да са на държавната трапеза най-големото спекулиране в българия е с патриотизма не случайно при бай тошо имаше забрана на такива партии така наречените патриоти са вредни за българия защото внасят напрежение в обществото и защото са са обикновенни келепирджии имаше и патриоти във власта и всички видеха как не направиха нищо за народа на българия а си напълниха торбичките наравно с герб и днес ни смеят нагло за благодарност и пак напират да са във власта хора помнете и не се доверявайте на всеки който казва че е патриот