Last news in Fakti

25 Септември, 2021 10:00 3 103 51

Всички малки деца да изучават Корана? Заплаха за светска Турция

  • дианет-
  • турция-
  • света софия-
  • реджеп ердоган

От церемонията нататък шефът на Дианет стана вездесъщ в Турция и вероятно най-важният рупор на консервативните сили

Всички малки деца да изучават Корана? Заплаха за светска Турция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За децата от 4 до 6 години да се въведат задължителни курсове за изучаване на Корана - това иска най-висшата турска религиозна служба. Тя става все по-богата и могъща. И се превръща в сериозна заплаха за светска Турция.

Али Ербаш, президентът на турската Дирекция по религиозните въпроси Дианет, е известен с консервативното си тълкуване на исляма и с мирогледа си, който за мнозина турци е силно остарял. Това, че Ербаш обвини хората с хомосексуална ориентация и прелюбодейците за избухването на пандемията, бе само едно от множеството му спорни изказвания, възприети критично. От 2017 година той е върховният ислямски авторитет в страната - оттогава насам присъствието му в турското общество е все по-интензивно.

Именно той бе водещ на церемонията при превръщането на "Света София" в джамия през юли 2020 година и поднесе петъчната си проповед с меч. Жестът, който се опира на ислямските традиции, възмути голяма част от обществото. Мнозина видяха в "традицията с меча" съзнателно отвръщане от републиканското наследство на Турция.

За да израсне едно "религиозно поколение"

От церемонията нататък шефът на Дианет стана вездесъщ в Турция и вероятно най-важният рупор на консервативните сили. Така например наскоро религиозната служба настоя за децата от 4 до 6-годишна възраст да се въведат задължителни курсове за изучаване на Корана. В името на тази цел в най-скоро време ще се проведат консултации с Министерството на образованието и с учени. Отношението към тази идея също е критично - в контекста на изявленията на Ердоган, че искал да види как израства едно "религиозно поколение" с ислямско-консервативни ценности.

Религиозната служба се опитва да се меси и в дигиталния свят: в публикация под заглавието "Етиката на социалните медии" Дианет пледира за регулация на социалните медии чрез ислямското правораздаване, чрез което те да бъдат и санкционирани за простъпките си тогава, когато конвенционалното законодателство е недостатъчно.

Само преди две седмици Ербаш се яви заедно с президента Ердоган на откриването на есенната сесия на Касационния съд. За първи път в историята на Турската република церемонията започна с молитва на президента на Дианет.

Колко голяма е заплахата?

За опозицията и либералите нарастващата роля на Дианет е знак за това, че разделението между религия и държава постепенно се подкопава. А Ербаш отстоява нарастващото влияние на своята институция: "Като лидер трябва да можеш да каже нещо във всяка сфера. Защо вярата да не бъде осезаема в обществото?". Освен това той изрично пледира за това, че ислямът трябва да влияе във всички сфери на живота - включително в правосъдието.

Журналистката Бурджу Каракас наблюдава със загриженост нарастващото влияние на Дианет. "Думите на Али Ербаш показаха, че правителството иска да регулира общественото пространство със съдействието на религията. Първоначалните задачи на Дианет, които трябваше да се състоят в изнасянето на религиозни служби, бяха разширени неимоверно. Правителството води война срещу секуларизацията. И в тази война Дианет е много важен интсрумент", обобщава Каракас.

Нарастващото влияние на Дианет личи и по експлозивния ръст в бюджета на организацията: от три милиарда турски лири през 2011 година на 12,9 милиарда през тази, т.е. повече от бюджетите на голяма част от турските министерства. А Али Ербаш разполага с достатъчно време да продължи да увеличава влиянието си - миналия петък той получи пореден петгодишен мандат.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 КОТарАК

    20 14 Отговор
    чел съм и библията и корана-абсолютна перверзия ...няма бог-има шемети вярващи

    Коментиран от #19, #30

  • 3 баба Вуна

    33 1 Отговор
    Защо в Европа няма вероучение и християнска етика и морал в училищата? Защо се вкарат джендърски глупости и карат децата да се съмняват че са от този пол, от който биологично са?
  • 4 хъхъ

    18 6 Отговор
    Религията е опиум за народите и измислена от коварни хора. Не пипай злия, крадеца, убиеца...той Господ щял да го накаже. Дрън, дрън.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 DW=пропаганда

    24 2 Отговор
    В ЕС изучаването на материали с ЛГБТ съдържание е опасно за хрстивнска европа. Даването на възможност за избор за смяна на пола в ранна детска възраст е възможно най-гнусното престъпление срещу непълнолетните. Германия е една от водещите държави в тази сатанинска инициатива. Дойче зеле е яростен пропагандатор и съучасник на тези изврaтeности!
  • 7 сила

    19 2 Отговор
    АТАТЮРК ЩЕ СЕ ЗАВЪРНЕ ДА ОТМЪСТИ НА ФАНАТИЦИТЕ
  • 8 Шоп

    29 6 Отговор
    Там където се учи Коран няма нормална икономика.Турците ще станат като Иран ама без петрол.
  • 9 сила

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "ТаУмВзе":

    Ня Кой Ти Взе Ума ....
  • 10 Ъхъъ

    23 0 Отговор
    Незнам за европа, но ако турците продължават да се развиват в тази посока ние ще имаме голям проблем !!!
    Всички мюсулмани близо до нас ще се радикализират, а Турция има огромно влияние в БГ колкото и да не ни се иска
  • 11 Без религията

    7 1 Отговор
    Тези дувари ни се водят, ни се карат! Иначе щяха да учат приказки Шехерезада!
  • 12 Друг

    7 9 Отговор
    Ако това е начинът да се спасят от ЛГБТ вълната, приветствам!
  • 13 Куркяр

    8 12 Отговор

    До коментар #1 от "Тунчер":

    Казано по простичко, трапезата на ЕС е зависима от Турция, има ли санкции, значи празна трапеза, а никой от ЕС не иска празна трапеза

    Коментиран от #17

  • 14 обрезан папур

    11 11 Отговор
    Има ли още някой да се съмнява в това, че турция винаги е била с крайно ислямски възгледи, че подкрепя ислямските терористи по света, и че изобщо някога е била "светска" ?
    Винаги са си били вълци в овча кожа. Опитваха се да се представят пред света като променени, цивилизовани, но истинското им лице вече лъсна. Ето го, това е то, краен ислямизъм. Не могат повече да го крият.
  • 15 И тук искат да е така

    10 8 Отговор
    Че нали натискат всички да учели Библията в България.Ква е разликата?Резултата ясен,зомбите с промити мозъци,и яко пачки за служителите на ДС и подобнинизврстеняци!
  • 16 християнин

    15 7 Отговор
    предпочитам детето ми да изучава Коран, отколкото да расте при двама родители от мъжки пол

    Коментиран от #18, #44

  • 17 обрезан папур

    13 9 Отговор

    До коментар #13 от "Куркяр":

    Трапезата на ЕС НЕ е зависима от Турция. ЕС може без турция, но турция без ЕС не може. Само ЕС да затвори границите си за турските тирове и турция е фалирала. А ЕС ще намери какво да сложи на трапезата си и това няма да са турски пластмасови домати които да нищо не стават както и всичко останало. Не е турция, която които изхранва света. И без нея ще съмне.

    Коментиран от #20, #35, #37

  • 18 мюсюлманин

    12 5 Отговор

    До коментар #16 от "християнин":

    Предпочитам детето ми да изучава Библията, отколкото изобщо да е чувал за исляма, корана, сатанизма.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Куркяр

    9 8 Отговор

    До коментар #17 от "обрезан папур":

    Ама аз пиша за ЕС, не пиша за най бедната държава в ЕС, то е ясно, че ти може и само със свинска мас да се храниш защото и цената на хляба ще ти увеличат. Нормалните държави в ЕС не могат без турската стока, подчертавам не става въпрос за теб, ти ще се върнеш към цървулите, потурите и топлещ се зимата събрани цялото семейство на открит огън и къпещ се един път в седмицата и то, когато времето е хубаво, жалко закрихте и турските бани в градовете

    Коментиран от #22, #24

  • 21 Сатъра на Хана

    9 1 Отговор
    САМО НИЕ ХРИСТИЯН КОМУНИСТИТЕ ИМАМЕ ПРАВИЛЕН ПОДХОД КЪМ РЕЛИГИЯТА ...
    ... ЩОТО ДОРИ ЦЪРКВАТА ИЗВРАЩАВА ИСТИНСКОТО УЧЕНИЕ НА ХРИСТОС КОЕТО ГЛАСИ - СВОБОДА, РАВЕНСТВО, БРАТСТВО, СПРАВЕДЛИВОСТ И ДА НЕ СЕ СТРАХУВАШ ДА УМРЕШ ЗА ТЯХ

    Коментиран от #27

  • 22 Константинопол

    7 6 Отговор

    До коментар #20 от "Куркяр":

    А ти гледай да не се върнеш в Киргизстан където ви е мястото.

    Коментиран от #23

  • 23 Куркяр

    4 7 Отговор

    До коментар #22 от "Константинопол":

    Аааа, недей с лошо, намажи си още една филиия с мас
  • 24 Някъде

    7 3 Отговор

    До коментар #20 от "Куркяр":

    Ааа, недей така! Европа има достатъчно качествена стока, произведена в ЕС. Евентуални санкции ще се отразят основно на турските магазини и много от тях ще затворят кепенци. В резултат на което ще намалеят парите, изпращани в Турция.

    Коментиран от #25, #34

  • 25 Куркяр

    6 6 Отговор

    До коментар #24 от "Някъде":

    Защо не си гледаш твоята празна трапеза, а си тръгнал с фантасмагории за Турция, ти седни и мисли трезво как ще изкараш зимата, докато е все още топло. Ей, от мислене за Турция, себе си пренебрегвате

    Коментиран от #32

  • 26 голям праз

    3 0 Отговор
    Цялата им религиозна работа произлиза от зора да си командват жените и дъщерите..с тоя Интернет и тия смарт телефони всичкото другото е парлама там..даже и талибаните се виждат в чудо в момента не е като през 2000 година
  • 27 Йо Несбьо

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Сатъра на Хана":

    А не може ли други да умират за тях, а😉? На тебе каква ще ти е ползата, ако постигнеш желаните цели, но умреш?
  • 28 Ужас

    6 2 Отговор
    Ако се натрапва религия на деца до 15-16 годишна възраст е отнемане на правото на избор, което трябва да има всяко човешко същество, а не да се превръща в зомби-робот заради егото и невежеството на тези, които твърдят, че са прави, само защото прочели книга с небивалици и лунатизми, а именно библии, кораби, тора и други безобразия, няма етика и морал в това да се пробутват страхове чрез лъжи за чудеса с презумпцията, че ще направят човека добър у състрадателен, тази лъжа е пробутвана 20 века и резултата е плачевен, но въпреки това все още се намират невежи и шизоидните им твърдения. Сляпата вяра, трябва да е нещо лично и по никакъв начин да не се натрапва на хората за щяло и нещяло
  • 29 Грульо

    5 0 Отговор
    Тия са изперкали тотално. :D По-добре да ги учат как управляващите ги мамят и да как да се предпазват от измамници, че да внимават кой ще избират да ги управлява. :D
  • 30 Маринов

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Тези иамислени за манипулация книги,съдържат зрънце истина плуващо в море от извращения.
  • 31 Бай Хасан

    3 0 Отговор
    Най-добре у нас да пуснат “Наръчник на гербероста”. Там ще бъдат описани всички похвати за крадене на държавна пара, като към всеки наръчник ще има притурка с банковата сметка на Бокича на Кайманите и всеки ще дарява, според откраднатото.
  • 32 Някъде

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "Куркяр":

    Печеля достатъчно, така че да не те е грижа какво ще ям! Казвам това от личен опит, имам ежедневно наблюдение за продажбата на стоки в магазин в Германия. Не повече от 1% е делът на полски и турски стоки.
  • 33 А каква е разликата с БПЦ

    3 1 Отговор
    Която също настоява да се изучава християнското вероучение в българските училища?
  • 34 Само дето джоба ти е плитък

    4 2 Отговор

    До коментар #24 от "Някъде":

    За европейски скъпи стоки за втора категория "хора", какъвто си ти за европейците. Ще има да обикаляш пазарите в Едирне за гнил зарзават който турците изхвърлят 🤣🤣🤣
  • 35 Къде ще пращаш тогава неблаговерната

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "обрезан папур":

    На "пазар" да изкара за насъщния с 💨😜
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Това което важи за ЕС

    4 2 Отговор

    До коментар #17 от "обрезан папур":

    Не важи за българия. Турция е най-големият търговски партньор на българия. По-правилно бе да кажеш Турция може без българия, но българия не може без Турция. За голям европеец се взе...европеец с потури хахаха

    Коментиран от #38

  • 38 Глупости

    1 2 Отговор

    До коментар #37 от "Това което важи за ЕС":

    Страна, чиято икономика се е развивала и се поддържа от чужди инвестиции и технологии, няма как да е конкретно необходима на който и да било, освен на печалбарите

    Коментиран от #42

  • 39 Трезвомислещ

    2 1 Отговор
    Тоя съвсем на талибански султанат го обърна
  • 40 Не съм Хасан

    4 2 Отговор
    Ние защо не правим като турците-в православна България за децата от 4 до 6 години да се въведат задължителни курсове за изучаване на Православната Библия?!?

    Тъкмо и потурчените българи тук, ще се върнат към изконната си религиозност.

    Коментиран от #41, #43

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Дай пример

    3 0 Отговор

    До коментар #38 от "Глупости":

    За икономика в която няма чужди инвестиции. А знаеш ли в България кой инвестира най-много? Като научиш ще си доста изненадан 🤣
  • 43 По добре да се изучава тенгризма

    3 1 Отговор

    До коментар #40 от "Не съм Хасан":

    Та похристиянчени те българи да се върнат към изконната си вяра.

    Коментиран от #48

  • 44 Митю

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "християнин":

    от Велинград ли сте?
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #46 от "Вили":

    Дано си прав. Да не им се получат нещата. Даже се чудя защо просто не се унищожат тези вредни за света държави. Само изнасилват белите християнки, точат помощи, множат се като за световно и пренаселват света. Зелените като ги е страх от пренаселване да се отърват от ислямските държави и готово.
  • 48 Не съм Хасан

    3 3 Отговор

    До коментар #43 от "По добре да се изучава тенгризма":

    Да, ама не!
    Една от най-фрапиращите измислици в нашата история е тази с религията на дедите ни. На практика цялата “теория” за бог Тангра се крепи на един-единствен силно повреден надпис оставен от княз Омуртаг.
    Цялото "дешифриране"по комунистическо на този надпис е измислица и фантазия, вкарала в заблуда българския народ за десетилетия напред. Това е престъпление с огромни, пагубни последици за държавата. Върху този несъществуващ надпис са надградени погрешно религията, езика и в крайна сметка произхода на старите българи.
    Идеята за Тангра е абсурд от всички аспекти. Няма нито един гръцки, римски, или български извор, в който да се говори за Тангра. Нито във фолклора нито в топонимите ни има следи от това божество. То отсъства напълно и от именната ни система. Няма нито едно лично име Тангра, Тенгри, Тангро, Тангърчо, Тангрена, Тангриана или каквото и да било подобно.
  • 49 аз съм Веска

    0 1 Отговор
    КОРАНА НЯМА КАКВО ПОВЕЧЕ ДА СЕ ИЗУЧАВА . НЕОБХОДИМО Е БИЛО ДА СЕ ЗАПАЗИ ПРОРОЧЕСТВОТО ЗА АЛЛАХ. ОСВЕН РЕЛИГИОЗНИЯТ МИСТИФИЦИЗЪМ , ИМА ЛИ ВЪЗМОЖНОСТ ЧОВЕК ДА ИЗУЧАВА НЕЩО ДРУГО , АКО СИ Е НАПЪЛНИЛ ГЛАВАТА С КОРАНА . ТАКА ОБРЕМЕНЕНОТО СЪЗНАНИЕ , НЕ Е В СЪСТОЯНИЕ ДА " ПОЛЕТИ " В АСТРАЛНИТЕ ПОЛЕТА ,И ДА ИЗВЪРШВА ТВОРЧЕСКИ ЧУДЕСА .
  • 50 Наблюдател

    1 1 Отговор
    Исляма - "Религиозно-политическа система за завладяване на територии". Изключение няма! Турция просто е типичен пример!
  • 51 Истината

    0 0 Отговор
    Дойче Зеле библията ли да изучават?