Last news in Fakti

26 Септември, 2021 16:02 3 057 47

ДБ и ПП: Какво България очаква от тях

  • демократична българия-
  • преговори-
  • продължаваме промяната

Съвсем естествено е ДБ и ПП да се опитат да съставят следизборна коалиция. Тя може да стане реална база за ново правителство. Големи общности от граждани очакват именно това. Въпросът е ДБ и ПП да не ги разочароват.

ДБ и ПП: Какво България очаква от тях - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тази седмица новата формация на Кирил Петков и Асен Василев направи дебют в социологическите сондажи. Стартът е с около 9-11%, което е впечатляващо и показва потенциал. Засега обаче основният ефект от появата на новия играч е разместване в гласовете за “партиите на промяната” (според Маркет линкс).

Резултатите на друга агенция (Тренд) пък подсказват, че може да има и известно общо намаляване на гласовете за новите партии в сравнение с тези на предишното статукво. И в двата сценария общото е по-ниската подкрепа за ИТН, които хората виждат като главни виновници за провалите на последните два парламента. И тази оценка съвсем не е без основание.

Реалистичен вариант за правителство

В тази ситуация дойде идеята на Христо Иванов за предизборна коалиция между ДБ и новата партия на Петков и Василев. Тази идея беше логична, доколкото веднага би направила една такава коалиция претендент за първото място на следващите избори. И това не е само заради аритметичния сбор на рейтингите на ДБ и ПП, но и поради факта, че и зад двете формации има доста енергия и позитивни очаквания. ПП обаче избраха да се явят самостоятелно, което пък автоматично ги прави и конкурент на ДБ. След това решение от интерес и за двата политически субекта е да не се впуснат в делба на гласовете и разпиляване на натрупаната енергия.

Единственият начин, за да не се получи такъв негативен резултат, е те да координират собствените си усилия преди изборите, като договорят основните параметри на една следизборна коалиция. Разговорите, насрочени за другата седмица, за принципите на една такава коалиция са добро начало от тази гледна точка. Ако бъдат проведени както трябва и се стигне до разумен резултат, ПП и ДБ ще се наложат като реалистичен вариант за сформиране на следващо правителство.

Общото между ДБ и ПП

Това не изключва изборно състезание между двете формации и претегляне на тежестта на всяка една от тях. При това състезание ще се очертаят релефно и приликите и разликите между двете формации. Общото между тях е следното:

- И двете имат огромно сходство в политическите програми и цели. Всъщност ДБ е формацията, която успя да наложи своите разбирания (смяната на модела “Борисов”) като дневен ред на обществото. Самият Кирил Петков пък е бил сред учредителите на “Да, България”, което е още една демонстрация на идейна близост. Изобщо не е случайно, че Петков и Василев се насочиха веднага към проблемни точки като ББР, ДКК и магистралите, които бяха очертани като фокус на корупционни практики от ДБ още преди години;

- И двата нови субекта не са типичната за България персоналистка партия с един лидер, имащ нещо като култов статус. Най-малкото – те си имат по двама лидери (което коментаторът Ивайло Дичев видя като проблем). Но всъщност има нещо принципно, по което те се отличават от ГЕРБ и ДПС, а и от ИТН, които са партии “на някого”, на някаква личност. ДБ и ПП са по-

скоро партии на общности, на групи от хора, които търсят своето представителство.ГЕРБ и ДПС се стремят да омаловажат тази принципна разлика като сведат ДБ и ПП също до “партии на някого” – на Иво Прокопиев, на Америка, на Сорос и т.н. Това, че мислиш другите през себе си не е някаква изненада. Но въпросът не е дали си на “Сарая”, “Тиквата” или на “Харварда”, а защо изобщо трябва да си на някого;

- И ДБ, и ПП имат обща идея за коалиционно управление на България. Именно тази идея трябва максимално да се избистри в разговорите между тях, защото тя е нещо, което силно ги отличава от ИТН. Хората на Слави застанаха зад друга визия – за управление на малцинството с подкрепа на “плаващи мнозинства”. Дотук и ПП, и ДБ дават ясни сигнали, че ще се стремят към дефинирани мнозинства, които да изключват ГЕРБ и ДПС: в крайна сметка не може да променяш модела на предходното управление тъкмо с неговите носители. Това не е някаква дискриминация, както тези носители се опитват да го представят, а елементарна политическа логика.

Между ДБ и ПП има и съществени разлики обаче:

- ПП се опитва донякъде да повтори проекта НДСВ в неговия центризъм – нито ляво, нито дясно. ДБ се позиционира в център-дясното. ПП може да се превърне в класическа европейска либерална формация по модела на движението на Макрон. ДБ е по-скоро силно проевропейска десница, която носи и реформаторския дух и наследство на синьото от 90-те години;

- Макар ПП да не може да бъде категоризирана като персоналистка формация, тя определено залага по-силно от ДБ на личната харизма на лидерите си. Това е и симпатично, но и носи рискове за бъдещето, защото лицата привличат, но в тях всеки вижда това, което му се иска да види;

- ДБ е отстоявала своите тези през годините и е демонстрирала сериозна последователност – някои дори я обвиняват в догматичност. ПП е нова формация, която тепърва ще доказва трайността на разбиранията си;

- ПП подкрепя Румен Радев, докато ДБ най-вероятно ще има свой собствен кандидат за президент. Критиките на ДБ към Радев не са критиките на ГЕРБ и ДПС: че разделял нацията. По-скоро става дума за две различия. Първо, Румен Радев (както БСП) се включи сравнително късно в критиките към модела Борисов и онова, което ставаше в съдебната власт. Всъщност, както Лозан Панов припомни, много скандали (“Цумгейт” например) бяха не само пропуснати от тандема Радев-БСП, но в някои от важните решения в съдебната власт БСП беше и пряк участник. Второ, отношението на Радев към Русия и руските енергийни проекти на Балканите не съвпада с това на ДБ. Макар да има еволюция в поведението на Радев от първите му години на поста, все пак той е принуден да се грижи за русофилските нагласи на електората на БСП. За ДБ е важно пък България да се позиционира веднъж завинаги като европейска държава, която не е разкрачена между Брюксел и Москва. Интересното тук е, че ДБ има сходни критики както към Радев, така и към ГЕРБ в това отношение: в крайна сметка именно ГЕРБ направиха изключително спорния “Турски поток”, който дори Радев започна да критикува.

Има възможности за решение

Въпреки изброените различия една коалиция между ДБ и ПП изглежда напълно естествена и в идейно отношение, и като стил на лидерство, и като идеи за бъдещо управление на страната. Една такава коалиция би могла да стане решението на трудната задача за съставяне на правителство: в крайна сметка мнозинството от българите харесваха служебното правителство с министри Петков и Василев, а едно коалиционно правителство около ДБ и ПП максимално би приличало на него.

Нещо повече, един силен политически субект с център ДБ и ПП би показал, че в България не се раждат само персоналистки, (меки или твърди) националистически формации с популистки уклон. Избиратели привличат и проевропейски партии, които стоят зад ценностите на свободата, демокрацията и толерантността. Големи общности от граждани очакват най-накрая такава политика. Въпросът е ПП и ДБ да не ги разочароват.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    19 22 Отговор
    Привет от Орлов град!С Кирчо ще вкараме триста депутати ,минимум и ще управляваме сами. Отец Дионисий ми каза,че можем и повече!

    Коментиран от #12

  • 2 ПП,

    37 14 Отговор
    ..... НОВИТЕ ШИШИТА....!!!!!!
  • 3 Станат

    37 25 Отговор
    Е какво да очакваме от Кокорчо и Позьорчо?Яко гепене на кинти и нишо друго.
  • 4 LOSHIA

    19 24 Отговор
    Какво България очаква от тях? Какво може да се очаква от ДВЕ ЛЕВИ ПАРТИИ??

    Коментиран от #27, #35

  • 5 Е,...КВО,... ПЕД'ЕРА'СКИ СВАТБИ,. ГОЛО О

    33 19 Отговор
    РОЗОВИ ЖАРТИЕРИ, МАЛОУМНИ КОМ-ДЕБИЛИ И ФАТМАЦИ, ГЕЮВЕ, СОРОС-ДЖЕНДЪРЛЯЦИ ,..АЙДУКЛУК, И....10 % НА ИЗБОРИТЕ....ОБЩО!
    ✊😂🇸🇮🇻🇳

    Коментиран от #7

  • 6 КИРО АЛЧНОТО

    18 21 Отговор
    НЕСКА ИМА ЛИ ОФЕРТИ ОТ ФАТМАШКАТА ПАРТИЙКА.."ИБНИ. МЕ" ЗА....500 К.?
    НЕ,ЧЕ НЕЩО АМА Е ТАКА ОТ...АЛЧНОСТ..ПИТАМ
  • 7 ПЕНЦИОНЕР

    13 9 Отговор

    До коментар #5 от "Е,...КВО,... ПЕД'ЕРА'СКИ СВАТБИ,. ГОЛО О":

    ........ ША СА ИЗЖВАКАТ... ЕДИН ДРУГИ..... ААСАН ША Е ПАСИВНИЯ.... ХИ ХИ...... КУЗОВ ДА ВИКАКТ СЪШТО.... ХА ХА... ПФУ....ЖАНДАРИ... !!!
  • 8 гадно

    26 8 Отговор
    Поредния шаман който пришива към яхналите вълната от ПП старите муцуни от ДБ като другаря Бойкикев, гнома и компания.
  • 9 Сор'ос партията на фатмака

    16 18 Отговор
    Няма никакъв шанс
  • 10 трезвомислещ

    20 14 Отговор
    България очаква от ДБ и ПП следното:
    1. Тотална и безкомпромисна реформа и изчистване на съдебната система и прокуратурата, за да тръгне тази държава.
    2. Закриване на длъжността главен прокурор и специализирана прокуратура, която очевидно е излишна и какво и е спрециализираното не знам.
    3. Моментално овладяване на митниците, за да няма контрабанда и проверка на всички фирми особено големите, за да си плащат данъците.
    4. Предоставяне на добри условия за привличане на чужди инвеститори.
    5. Моментална забрана за закупуване на българска земя от чужденци.
    6. Спешна реформа в здравеопазването, за да не се водят лекарите еднолични търговци.
    7. Здравните осигуровки да се събират поименно на всеки осигуряващ се гражданин и разни неосигурени паразiти да не могат да не могат да ползват парите на осигурените хора след като не са внесли и една стотинка.
    8. Задължително образование за всички.
    9. Забрана на всякакви социални помощи за разните му малцинства, които нищо не правят по въпроса да се образоват и да работят, защото не може цял живот българския народ да ги издържа, а те само да лежат и крадат.
    10. Приемането на бюджет, който да се следи кой и как го изразходва.
    Това бих казал аз на първо време.
  • 11 Българка

    17 18 Отговор
    ДН и ПП са коалициите, които реално могат да предложат и отстоят реформи. В теях са експертотр и политиците, които могат да гарантират разграждане борисовия модел, търсене на съдебна отговорност на виновниците от сарайското управление. Призовавам всички ,които са гласували за ДБ да продължат да ги подкрепят, за да не се разпиляват гласовете за промяна. Освен тва в 46-тото НС ДБ и ИГНИ бяха умерени, последователни и не позволиха да се извърши подмяна вместо промяна
  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    лъжец
  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 6 Отговор
    ПЕТКОВ
    ВАСИЛЕВ
    НДСВ
    2
  • 14 Епа

    31 7 Отговор
    То се знаеше от самото начало.че ПП е патерицата на ДБ понеже Ристо от обръщане на задните части си свали рейтинга.Който стои зад ДБ бута и ПП
  • 15 МИЛЕНИУМ

    8 0 Отговор
    толко лъжеш ти си лъжливото овчарче
  • 16 хайде пътеката

    12 10 Отговор
    Като си спомням че станаха известни с първото правитество на мутрите на Радев, и като стигнах до това че ще подкрепят Радев, разбрах че няма да гласувам за тях.
  • 17 аде бееее

    15 3 Отговор
    Ами като ще се коалират, ЩО НЕ ВЗЕМАТ да се явят заедно на избори?????? Гласуваш за Кирчо, получаваш РИСТЮ!!!!!!!!!! Това е ПОДМЯНА НА ВОТА!!!!!!!
  • 18 ????

    10 14 Отговор
    Ей що злоба се излива върху ПП! Страх тресе душите на електората на Пожарникаря и чалгаря! Доста простаци и чалгари са се разписа ли тук! Същото се отнася и за ЛГТБ групичка та на ДБ към коята се вписва и списвача на статията.
  • 19 ТаУмВзе

    10 3 Отговор
    Територията, вече не България! Въпросът е, какво трябва да свършат, тия твари. За да ни дозакопаят, след мутропитека. Мустафата я питайте, ако смеете. И да се посмеем, за последно.
  • 20 оня с коня

    9 5 Отговор
    Е ОМРЪЗНА МИ да оправям Фрапиращите грешки на Мисирките драскащи на Гьотере във "Факти"!Ето и сега например какво заглавие са изтипосали:"ДБ и ПП - какво очаква България от тях"...Ама НЕ България,а ЧАСТ от България при това ПО-МАЛКАТА,защото ПО-ГОЛЯМАТА част очаква разни неща от ГЕРБ и Борисов?!А ако погледнем Социолог. Проучвания от оня ден ще видим че СБОРЪТ ОТ ДВЕТЕ партии като Рейтингов Процент едва стига тоя на Борисов.А това - към Оня ден,ам до Изборите още за месец къде Недостижимо НАГОРЕ ще отиде Одобрението за Борисов?!А може и да не са чак толко проси и безотговорни ьМисирките кано пишат тъй- може пък и някой ДА ИМ НАРЕЖДА да пишат по такъв начин?!...

    Коментиран от #25

  • 21 Ю.кортес

    6 1 Отговор
    Какво е ПП...п..ли и пед...си ли е

    Коментиран от #23

  • 22 особено мнение

    9 3 Отговор
    Сега да изкажа и моето мнение. А то е - колкото и да ги лансират тези двамата, мисля, че трудно ще прескочат 4-те процента. По-скоро ще останат отдолу. Запомнете ми коментара и си го спомнете след изборите!
  • 23 хихкк

    7 2 Отговор

    До коментар #21 от "Ю.кортес":

    Не, обратното е: пе--си и пе--дали, даже и Рада Дълбоката е там.
  • 24 Георги

    12 2 Отговор
    От ДБ България нищо не очаква, само Прокопиев очаква от тях неща!
  • 25 Анти ДъПъСъ

    5 5 Отговор

    До коментар #20 от "оня с коня":

    Всички знаем, че си от ДъПъСъ и като такъв агитираш за ГРОБ. Ето я и връзката между двете партии, две лица на една и съща монета.

    Колкото пъти да се изкажеш толкова пъти само глупости дрънкаш. Пусни коня си той е по-умен от теб.

    Коментиран от #26

  • 26 оня с коня

    5 2 Отговор

    До коментар #25 от "Анти ДъПъСъ":

    Аз пък знам че си един единствен Шущер,който се прави на "Всички".И няма как да съм от ДПС,след като имам значително количество НАСЛЕДСТВЕНО Земя в Добруджа -Турците НЯМАТ наследствени земи!

    Коментиран от #36

  • 27 Валката

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "LOSHIA":

    Гей брак. Щом са леви и двете и имат връзка.
  • 28 Гандалф

    6 1 Отговор
    Не е важното, какво ще очакваме...а какво ще свършат и как ще го свършат...защото ние тридесет години само очакваме...
  • 29 Майна

    11 4 Отговор
    Простия народ пак ще гласува с...ОЧАКВАНИЯ...АЗ, ЗНАМ ,че тези ще провеждат ГЛОБАЛИСТИЧНА ПОЛИТИКА, която е убийствена за хората..
  • 30 Ами

    8 4 Отговор
    България очаква от тях да работят за страната си, не за Сорос и сие.
  • 31 Ю.Кортес

    8 2 Отговор
    Лично,очаквам да клъвнат много балъци..Кире и Ачо яко да напълнят каруцата като царските юпита от лондон
  • 32 Пламен

    15 2 Отговор
    Какво да очаквам,единия размахва фалшива диплома и лъже за гражданство,другия,съден за измама и...не се интересувал от жени...очаквам да ни ,,оправят,,.
  • 33 Бай Даньо

    6 6 Отговор
    Тая статия няма смисъл. Социологическите проучвания показват ясно че управление в България без Герб няма да има. А избори ще има докато се появи формацията която го разбира това ....
  • 34 Матей

    5 3 Отговор
    Ей това са вечните дрънканици за свобода,демокрация и толерантност,които се повтарят като лайт-мотив повече от 30г..Цяло поколение израстна с тях и не знае нищо друго.Като идеи са хубави,но не и когато се изопачават и извращават,крайнодесните дб. и пп пак ни излизат с този изтъркан номер.Социализма бил гаден,диктатура,подтисничество,и кой го казва? Хората от онова време имат други спомени,за благоденствие,спокойствие,сигурност,не за някаква хипотетична свобода или слободия за богоизбрани.И хич да не се правят на халтави,не им приляга на образованието да се държат като всеки един морално-психически мизерабъл.
  • 35 Грульо

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "LOSHIA":

    Леви партии с десни наклонности, нов начин за баламосване на суверена. :D
  • 36 Анти ДъПъСъ

    0 2 Отговор

    До коментар #26 от "оня с коня":

    А шушумиго ти си ми отговорил. Едва сега го видях.

    Не се прави на алтав, защото отдавна те познаваме като турчето с БМВ-то.

    Коментиран от #43

  • 37 Анти трол

    5 0 Отговор
    Очакваме от тези две партии да са най- добрите ИЗВЪНПАРЛАМЕНТАРНИ партии...
  • 38 Чичо от народа

    0 2 Отговор
    Докато съществуват мафиотско-мутренските партии ГЕРБ ,ДПС ,в България трудно ще се направят истински реформи необходими за един нормален живот.Европейският съюз трябва да спре всички средства и субсидии които ни се полагат по членството и да започне финансова проверка на всички средства които е предоставила по определени програми и да ги оповести за да знаят истината хората и най вече тези глупаци които гласуват за ГЕРБ и ДПС .
  • 39 хасен

    3 0 Отговор
    Това, което ги обединява е страха от Гешев; едната заради съсипията на икономиката от масовата приватизаация на Костов а другата, заради хвърлените за тоз дет духа милиони за безмисленни избори, заради милионите хвърлени за абсолютно ненужните машини за гласуване, както и за страха от това, че той няма да ги остави и за в бъдеще, ще продължи "да им брои хапките".
  • 40 Обективно

    1 3 Отговор
    Много хора не разбират най важното от статията, а именно ПП и ДБ са едно ново предложение за управление на страната без тоталитарен лидер, както е в почти всички европейски страни. Законът ще бъде лидер. При такова управление печелят обикновенните граждани. Другите варианти сме ги виждали.

    Коментиран от #42

  • 41 КЪРЛЕЖИ

    4 0 Отговор
    НИЩО ДОБРО НЕ ОЧАКВАМЕ ОТ ПРЕДАТЕЛИ И МОШЕНИЦИ - КИРО СИ ГО КАЗА ЧЕ НЯМА ДА СТРОЯТ АЕЦ КОЗЛОДУЙ И ЩЕ ПОДПИШАТ СТАМБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ ...............

    Коментиран от #44

  • 42 ЛЪЖЕЦООО

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Обективно":

    НЯМА ТАКОВА НЕЩО - ТОВА Е ЛЪЖА !
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 антисорош

    2 0 Отговор
    На всеки,който гласува за тия сорошки измамници му пожелавам дъщерите му снахи да доведат в къщата,а синовете-зетьове.
  • 47 Бел

    0 0 Отговор
    Единственото, което очакват хората от ДБ е да изчезнат изцяло ... Минаха всички нормални граници.