Last news in Fakti

4 Октомври, 2021 16:00 19 082 102

Мислейки немислимото – тихият изход на България от НАТО и ЕС

  • нато-
  • ес-
  • илиян василев

Влизането в НАТО и ЕС беше в значителна степен политически мотивиран акт, доверие в аванс

Мислейки немислимото – тихият изход на България от НАТО и ЕС - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Най-добрият вариант за победата бе предизборна коалиция, която да отвее ГЕРБ /това което сега представят за следизборна, да стане предизборна/ и да определи дневния ред на страната. За съжаление новата партия К и А получи странни съвети от още по странно място - социологическата агенция Галъп Интернашънъл на Кънчо Стойчев, които го напомпаха със самочувствие и проценти на мечтите /30 процента - социологията показвала ?!/.

Това коментира във "Фейсбук" Илиян Василев.

Да вярваш на Кънчо и Андрей, които са класиците на модела на прехода, на платената социология, на връзките с Доган и Борисов, означава само едно - политическа незрялост, дори наивност.
Бих пропуснал тези подробности, както пропуснах ИТН и регистрирах техния крах. Но нещо много ценно време отнемат тези програмирани заблуди, които в последна сметка отразяват и желанията на статуквото да се отложи практичното взаимодействие и реалното сваляне на модела.

Публикувам статия за хибридните войни на Русия, в която особено място има международния фейк на американската Галъп - асоциация под името Галъп Интернашънъл, чийто президент е Кънчо Стойчев и под чиято шапка са обединени много подобни социологически организации в цял свят, които продават американската си табела за да реализират прокремълски операции.

С подобно "независимо" проучване в началото на 2016 година подготвиха общественото мнение за това че българите предпочитали Русия пред НАТО, тоест представиха желаното от тях и свързаните с Кремъл кръгове на Доган и Борисов, за действително. Сега отново представят желаното от Доган за действително и К и А базират политическото си поведение върху "съветите" на Кънчо Стойчев и Андрей Райчев. Нямам идея как се са спрели на тях, но и сигурно че са им препоръчани от "приятели" и защото са им се самопредложили.

А древен принцип е, че този който ти предлага нещо безплатно, получава парите си от други.
Не са малки, имат високи дипломи, още по-високи претенции, което е похвално, но с преценките имат проблем.

Включително и за това че са направили нещо особено с Лукойл Нефтохим, които били обещали, този път "майка и баща" да започнат да декларират печалби и да плащат данъци. Още по-неиздържано е твърдението, че вече щяли да работят на ишлеме ?!, което е практика от много години там и именно с тази схема реализират схемите за манипулиране на финансоите резулатите и изтегляне на финансовите ползи в чужбина.

Както казва една руска поговорка във свободна перефраза - истинското образование започва след като получиш диплома.

Напоследък България е една от целите на продължаващата кампания за влияние на Кремъл, свидетелство за което е ангажирането в нея на стълбовете в пропагандната машина на Русия – каналът „Русия днес“ и „Спутник Интернашънъл“.

До сега на София и беше спестено „благоволението“ на медийните хрътки на Путин, тъй като Москва концентрираше усилията си по главните направления на нейните удари – от първо Гърция, след това Брекзит и накрая цитаделата на Запада – САЩ и американската президентска надпревара. Едно бързо сравнение между медийното покритие на България от „Русия днес“ и „Спутник“ през последните години – 2014, 2015 и 2016 година от една страна и вниманието днес, е достатъчно за да се направи извод – навлезли сме в последния решителен етап на дългогодишна хибридна операция на Кремъл срещу България. В относително по-редките случаи, когато новини от София се появяват в новинарската лента на двете медии, то това е по-скоро за да осигури медийна подкрепа на отделни акции на руската външна политика и за да не се изостане от международно значими събития в политическия календар на България. През останалото време – работата по българската тема е достатъчно рутинна.

Докато планът на Леонид Решетников за промяна на геополитическата ориентация на България не беше задействан.

Текущата активна фаза на пропагандни удари започна с класическа хибридна новинарска история, лансирана от Запад, чрез глобално проучване през Асоциацията на независими агенции за социални и пазарни проучвания WIN/Gallup International. Висш кадър и съосновател на агенцията BBSS, която е член, използва резултатите на допитване до общественото мнение, проведено в 66 страни, което касае нагласите на гражданите в съответните страни към коя друга страна биха се обърнали в случай на атака срещу собствената им територия. Според провелите допитването – в четири страни членки на НАТО (Гърция, Словения, Турция и България) по-голяма част от запитаните отговарят – Русия. Този обвит в секретност доклад – не бяха дадени никакви подробности относно методология и източниците за финансиране – противоречи да проведени по-рано допитвания и изследвания по същата тема. В тях са дадени достатъчно устойчиви като тенденция и характер данни, че радикално твърдите привърженици на Русия в България са между 6-8 процента (тоест това са български граждани които вярват, че интересите на Русия стоят на първо място по дефолт). Още 20 процента вярват, че Евразийския съюз и Русия предлагат по-добра сделка отколкото членството в ЕС и НАТО.

Подкрепата за НАТО обаче, въпреки че е малко по-слаба от тази за Европейския съюз – през годините винаги е поддържала устойчиви равнища над аналогичните данни за подкрепа за Русия. Манипулативната интерпретация на ББСС се придържа към дефиницията – „чужда страна“ – без да включва в понятието „страна“ и съюзи за сигурност, което изключва НАТО като противотежест на Русия. В този смисъл полезността на отделните страни членки на НАТО е мерена по отделно, а не като съюз. При все това големите заглавия и внушеното възприятие бе кристално ясно – българите все още предпочитат Русия за гаранции за сигурността си.

Основните говорители на Кремъл – „Русия днес“ и „Спутник“ – нарочно избраха тези „алтернативни“ новини за да осигурят подходящата информационна среда за да стартират кампанията „излез от НАТО“ в България. В типично ново издание на позната класика в пропагандните войни – руските медийни стратези и техните български партньори – използваха базиран на Запад авторитет, а именно WIN-Gallup international, като разчитаха да вземат под наем репутацията на базираната в САЩ – Галъп, като спестят на зрителите подробностите относно ключовите разлики между двете организации и фактът, че базираната в САЩ Галъп има четири свои представителства в Европа – като най-близкото е в Румъния, но няма никакво отношение към българската компания ББСС.

Развивайки по-нататък основната тема – „Тръмп каза, че НАТО е остаряла организация“, ББСС заедно с „Русия днес“ и „Спутник“ и най-вече приближените медии генерираха заглавие в пресата и „новината“: „Допитване на Галъп – четири страни членки на НАТО избраха Русия пред НАТО“.

Посланието не е сложно – времето е назряло и българските политици трябва да престанат да се срамуват да използват анти-НАТО и анти-ЕС реторика в избирателната кампания.

Въпреки целият шум, че българските граждани едва ли не „генетически“ са предразположени за симпатия към всичко, които произтича от Кремъл, твърдите факти говорят, че през последните 20 години на преход, допитванията до общественото мнение, постоянно сочат, че повечето български граждани остават силни поддръжници на членството на страната в НАТО. Въпреки прекалените хиперболи относно поредица от „победи“ на Москва в хибридната война, българите знаят достатъчно за характера на гаранциите и на колективни системи за сигурност, в които Русия участва.

Членството в организацията на Договора за колективна сигурност – която е най-близкия паралел на НАТО – не спести на много от членовете конфликти с Русия или с други членове. Три страни напуснаха ОДКС – Азърбайджан, Грузия и Узбекистан. Членството и гаранциите за сигурност не попречиха на Русия да анексира Крим и да нахлуе в Източна Украйна, в Абхазия и Южна Осетия.

Етикетираният като „Галъп“ вариант за отношението на българите към НАТО, разпространен през ББСС, няма за цел да стартира незабавен процес на напускане на НАТО. Кремъл напълно осъзнава, че има основни ограничители по този път – Русия не може да вземе под крилото си и да плаща за допълнителен геополитически товар както по отношение на ангажименти за отбрана, така и в икономическата и финансова област.

Точно в този момент – Москва има повече в чинията си, отколкото може да сдъвче.

Приказките за възможен изход на България от НАТО са чиста спекулация, която цели да я дискредитира и да разруши и без това неблагоприятния имидж на страната, като член на алианса и като Троянски кон на Москва.

Последната стратегия на Русия се фокусира върху използването на всички средства и ресурси за вътрешна ерозия на ЕС и НАТО, като се експлоатират периферни зони на уязвимост, особено след като кризите с бежанците в значителна степен бяха овладени, а шокът от Брекзит и Тръмп постепенно се абсорбира.

Една от най-големите нови надежди на Кремъл е да използва традиционно слабото място на Европа – Западните Балкани, като го дестабилизира и използва за генериране на нови разрушителни сеизмични вълни към Европейския съюз.

Москва претърпя унизителна загуба в Черна гора, след присъединяването на страната към НАТО и не успелия опит за преврат. Стратезите и накрая разбраха, че след като Сърбия тегли червената линия за тайните операции на Русия в съседни страни, без България, балканската стратегия на Кремъл и използването и за неговите цели в битките с ЕС и НАТО, ще бъде обречена.

Разпалването на екзистенциални конфликти и стари вражди в Западните Балкани на фона на относителната пасивност и оттегляне на ЕС и НАТО от региона, в разбирането на Москва, открива шанс за шокиране и раздрусване на Европа. България е незаменим стратегически актив заради двойното и членство в ЕС и НАТО и нарастващата зависимост на съществена част от управляващия елит от поддържането на отворени и активни канали за свързаност и комуникация с Кремъл.

Говоренето против ЕС и НАТО, на което сме свидетели по време на настоящата предизборна кампания, според руските анализатори на Кремъл, може да възобнови дебата в западноевропейското и американско общество относно ползите от продължаване на Европа и НАТО на една скорост. Това може да отвори нови прозорци на възможности за геополитически размествания в региона.

Съществува пряка връзка между нарастващото подозрение на Запад, че управляващия елит в България, Унгария и други страни от Централна и Източна Европа, се стреми да сключи сепаративни сделки с Русия. Тревогата расте в отговорни кръгове на ЕС и НАТО, че тези страни изобщо са в състояние и се интересуват да прекъснат на дългогодишните същностни и дълбоки връзки с Москва.

Усилването на взаимните подозрения между „изоставащите“ и лидерите в ЕС и НАТО е алтер его на външната политика на Кремъл на „разделяй и владей“.

Целенасочената заблуда, че България и другите страни в региона могат изобщо да станат самодостатъчни в сферата на сигурността, може да бъде засенчена единствено от равностойно самоубийствено излизане от ЕС и НАТО – независимо дали е тихо или шумно. За разлика от другите страни членки на НАТО и на ЕС, България има относителна кратка история на независимост и дълъг опит на подчиненост или зависимост от чужди сили. Повече от 45 години на съветска доминация и чистки в елита след Втората световна война се отразиха изключително негативно на капацитета на страната за интеграция и на успеха във възстановяване тежестта на коренните ценности на европейската цивилизация.

Влизането в НАТО и ЕС беше в значителна степен политически мотивиран акт, доверие в аванс, тъй като страната трудно можеше да покрие нерядко преднамерено неясните критерии за членство. Другите страни-членки кредитираха българския управляващ елит с надеждата, че той ще може да стъпи здраво върху евроатлантическите релси на развитие и политика, като се освободи от старите си навици и потърси хармонизирани с европейските национално-центрични ориентири.

Медийните заглавия за възможно излизане на страната от НАТО, ако „интересите и налагат“ без съмнение ще предизвикат поредна вълна от съмнения в ключовите ни съюзници, особено по въпроса къде точно България стои по същностните теми на прерастващия в конфликт дебат между ЕС/НАТО и Русия. Това от своя страна лесно може да провокира самоусилваща се низходяща спирала и каскада от национални провали.

Няма особена изненада, че анти-западната реторика е богато гарнирана с националистически плам и апели да се изправим „гордо“ срещу „диктата“ на Брюксел, като върнем властта на София.

И това не е специфично за България явление.

За съжаление, малко политици осъзнават, че словоблудството по темите НАТО и ЕС не е безплатно. Още по-малко имат понятие за дълбочината на зависимостта на нашето благосъстояние и сигурност, на нашето развитие от членството и репутацията ни от оценката на политиечския риск и членството ни в НАТО. Доходи, лични права и свободи, включително право на свободно пътуване, на жилище, на работа в чужбина и други, на достъп до глобалния капиталов и финансов пазар, цената на кредита, рискове премии за дефолт по суверенния дълг, дългови равнища, нива на корупция, всички тези теми са чувствителни към темата членство на България в ЕС и НАТО.

Списъкът от преки и непреки щети в случай, че ЕС и НАТО отпишат България като лоялен партньор е дълъг, но това няма да означава края на света.

България може да продължи да крета по някакъв измислен от самата нея „среден“ път – това което най-много импонира на проруските кръгове с оглед тяхното персонално и колективно благоденствие -, там където има място за нови Големи Шлемове, за нов Южен поток /Унгария вече загатна, че това ще стане след изборите у нас/, за нови покупки на руско оръжие или дори за обявяване на неутралитет, което е другата страна на заявлението – „Русия не е опасност за България“.

Това ще ни върне към времето на косовската криза и тогавашните теми в руско-българските отношения – когато руският премиер Примаков предложи на София да избере неутралитет пред членството в НАТО.

Всички тези стъпки трудно могат да бъдат вместени в цялостна стратегия или план, които са надлежно оценени за риск или въздействие , защото Москва няма нужда от това – поне в дългосрочен хоризонт. Всичко което тя иска е да използва негативната си сила за да получи тактически предимства на балканския фронт, докато се опитва да сключи глобална сделка със Запада за зони на своето влияние и да направи геополитически гешефт.

Ако запитате лидерите на основните политически партии в София, които със сигурност ще бъдат представени в следващия парламент, относно излизането на страната от НАТО и ЕС – вкупом и веднага ще отрекат да се стремят към подобна цел. В частни разговори, дори могат да стигнат до откровенията, че се опитват да умилостивят руснаците и единствено флиртуват с идея, която е близко да сърцето на Кремъл, но без да имат някакво намерение да излизат или изобщо да започват подобен процес на „тръгване“ от тези две организации.

При все това, нито една от тези партии, няма намерение да възприеме стандартите на добри европейски управленски практики в публична сфера, а още по-малко да реализира реформи или се справи с проблема на гранд корупцията. А тя е лепилото, което привлича и държи заедно българския и руски политически елит и модел на управление, които задържат развитието на страната.

От жизнено важно значение за България е да се откъсне от руската прегръдка за да не бъде повлечена от необратимо пропадаща на дъното Русия.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 86 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 реалистъ

    207 41 Отговор
    Според мен трябва да напуснем военното крило на НАТО и да останем само в политическото, така както направи Де Гол с Франция. Да не участваме в антируски учения, да няма чужди бази на наша територия. В ЕС да останем, но да се присъединим към Вишеградската група - за силна Европа на нациите, против джендъризма и соросианството. Това е най-изгодното за България.

    Коментиран от #14, #37, #39, #60, #100

  • 2 пожелание

    126 22 Отговор
    Още с разпускането на правителството ,то трябваше да е отведено в ареста на 4ело с тиквата , и разпитвано за кражбите на милиардите пари!!!
  • 3 честен ционист

    56 95 Отговор
    България влезе в НАТО като троянски кон на Русия с цел да проправи път на руснаците в блока. След като вече НАТО не е фактор, руснаците ще изтеглят България от този потъващ кораб, въпреки напъните на янките да тренират там, където ще се водят военни действия.
  • 4 ВЪН БЪЛГАРИЯ ОТ НАТО

    168 57 Отговор
    НАТО Е НАЙ-СЕРИОЗНАТА ЗАПЛАХА ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ НА БЪЛГАРИЯ,ЯВНО НЯКОЙ ИСКА НИЕ ДА НЕ СЪЩЕСТВУВАМЕ КАТО ДЪРЖАВАТА.

    Коментиран от #23

  • 5 Александер

    104 24 Отговор
    Аз искам ,да се върне СОЦА и пак да бъда млад!!! Другото не е важно.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 КОТарАК

    159 22 Отговор
    тук не става въпрос за излизане , а за предстоящият разпад на тия две организации. и когато тоа стане ще е поредната национална катастрофа за нас , защото ЕС от производители ни превърнаха в удобни потребители и бели роби за икономиките им.
  • 8 илияне ;илияне

    74 26 Отговор
    От твоята уста в Божиите уши-дано се случи това !И ДА-Кънчо правилно е усетил пулса на народа!
  • 9 Stoich

    64 7 Отговор

    До коментар #6 от "СОЛОМОН ПАСИ В ГАЗОВА КАМЕРА":

    По-рентабилно ще бъде да ходи и да работи. Не си струва ресурса, който ще изхабят в камерата.
  • 10 фбр

    94 21 Отговор
    Статия от болен седесе;арски мозък! И след 100 години ще им пречи ДС
  • 11 Ама чакайте

    20 97 Отговор
    Варна, Бургас, Поморие, Равда, Свети Влас скоро ще станат руски губернии. Ще развеят знамето и ще викат : Расия, Расия. Като в Крим.
  • 12 Сандо

    93 14 Отговор
    За да разберете разликите във влиянието на Русия и на САЩ/ЕС върху България,направете нещо съвсем просто:сравнете България след 30 г. влияние от съответните страни - 1974 и 2020 години,като за основа на сравнение вземете съответно 1939 /преди войната/ и 1989 /преди демокрацията.За изводите не се изисква КИ като на проф. Константинов /което впрочем не е особено високо/.

    Коментиран от #92

  • 13 лицемери

    103 18 Отговор
    всички коментари са излишни след като никой не попита на референдум българите за ЕС, НАТО И ЕЗ!!!!!! иначе 30 г сме много демократични! Швейцария и Норвегия са най богати и не са и няма да бъдат в тези политически корумпирани съюзи. Нужно само търговски споразумение и такива за безвизово пътуване, това е достатъчно, каквито с ме ди сащ япония австралия китай русия и още 100 държави. Политическо обединение е жив ссср!!!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Мени

    75 20 Отговор
    Руснаците не са ми проблем, даже съм голем приятел с много Русначки. Аре натю да си оди а?
  • 16 Немислимото мислимо..

    107 31 Отговор
    ..едно време бе немислимо България да влезне в НАТО , но ето...влезе. Сега аФтора се опитва да ни каже ,че излизането от НАТО е немислимо.. АФторче, не бъди толкоз сигурен... Чудеса все пак стават и на този свят! България няма интерес нито да бъде в НАТО нито да бъде в ЕС! Наядохме се с бананите им..! Военно- политически и икономически Съюз с Русия е единствения перспективен път за развитие на България! Всичко останало е жалко съществуване!

    Коментиран от #20, #24, #44, #57, #58, #59

  • 17 Морски

    103 30 Отговор
    Г.н Василев колкото и да не ви се иска да го чуете,5 от 10 българина най малкото симпатизират на Русия,а 3 на 10 са си направо русофили!И като цяло немога да разбера защо е това плюене по Русия от ваша страна,тъй като "нищо лошо"не сте видели от тази страна,а българският народ може да и далжи само благодарност.Следващия път когато пак тръгвате да говорите срещу Русия и да се опитвате да променяте и влияите на общественото мнение,винаги започвате от там "Тази страна ни освободи от турско робство"

    Коментиран от #86

  • 18 Матей

    79 13 Отговор
    Много напоително ,бе,разтягане на локуми.Защо да не е имало анти-натовско и анти-ЕС говорене,Възраждане го прави отдавна,или то не се брои.Абсолютна глупост е ,че боко и радев били проруски настроени,и какъв апокалипсис ни застрашава при напускане на нато и евросъюза,какво ще стане като ни паднат оковите!?И работата не опира до празнословие,витиеватост и самоцелна реторика.Нещата да се назовават с истинските им имена,без излишно усукване и недомлъвки.Какви са резултатите от членствата,плачевни,тогава?Да продължаваме да затъваме с тия колониалисти,та те са разположили тук своите окупационни легиони и са ни превърнали в своя провинция!?нЯМА КАК ДА СЕ ИЗКАРА БЯЛОТО ЧЕРНО И ОБРАТНО,всичко е на ачика,лъжите и заблудите са до време.
  • 19 Ама

    79 16 Отговор
    защо ни е НАТО и ЕС, като гледат своите собствени интереси и приоритети!!! Вижте само САЩ как ни натиска за северомакедонците!!! ЕС също!!! Но американците го правят особенно грубо, дори не се стремят да замажат по някакъв начин натиска!!! Да направят жт "кумова" срама, че македонците трябва да корегират политиката и отношението към България, още повече, че истината им е пределно ясна още от времето Уидроу Уилсън!!! Херо Мустафа се спотайва като мишка в брашно ... нито дума ни вопъл ти стон за разлика от колегата и от северна македония!!!! Да какъв ми са тогава и ЕС и НАТО!!!! Какви съюзници са, захвърлиха ни както афганците и вместо да смачкат събоманите в вакедония ни предават, нищо чудно да обешаят на Сърбите като бонус васално полажение на страната по старински тертип!!! Направихме отстъпки приеха македонците в НАТО е какво повече искат!!! Така че не ни трябват след като не защищават съюзниците си !!
  • 20 мечтател

    59 9 Отговор

    До коментар #16 от "Немислимото мислимо..":

    мечтая за неутралитет на България, да развиваме само селско стопанство,туризъм,лека и военна промишлиности! друго не ни трябва!
  • 21 Блиааат

    24 60 Отговор
    Руските босяци ще има да чакат бананите да узреят..цялата им пропаганда е писана за да може руските бабички пенсионери да си мислят че нещо зависи от тях все още
  • 22 ДРЪНКАЛО

    30 18 Отговор
    MНОГО СИ ПИСАЛ МАЛКО СИ КАЗАЛ БЪЛГАРИТЕ ИСКАТ ДА СА В ЕС НО НЕ И В НАТО ЗАЩОТО НАТО И САЩ ПРЕЧИ НА ЕС ДА СИ СЪТРУДНИЧИ С РУСИЯ И Я ТЛАСКА КЪМ КИТАЙ /НАЛИ ЗАНАЕШ ЧЕ ТАМ РЪКОВОДИ КИТАЙСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ЗА СЕГА УСПЕШНО/ КИТАЙ СЕ СТРЕМИ КЪМ ВТОРА СВЕТОВНА СИЛА ПОДКРЕПЯНА ОТ ТРЕТИЯ СВЯТ /ЗА СЕГА УСПЕШНО/ И СХВАЩАШ ЛИ ЧЕ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД Е ПО МЪДЪР ОТ БЮРОКРАТИТЕ В ЕС /РУСОФИЛИТЕ В БГ СА МАЛКО КОЛКОТО И СИМПАТИЗАНТИТЕ НА НАТО /КРАТКО И ПРОСТО
  • 23 Иво

    17 27 Отговор

    До коментар #4 от "ВЪН БЪЛГАРИЯ ОТ НАТО":

    Аз не искам
  • 24 Немислимото мислимо..

    17 17 Отговор

    До коментар #16 от "Немислимото мислимо..":

    .. разбирам напълно мечтите ви но, светът стана опасно място за живеене.. Хората а се оказва и държавите ( Кадафи и Садам биха могли потвърдят) се нуждаят от съюзи за да оцелеят. Бидейки незначителна геополитическа сила намирайки се на важен геополитически кръстопът, България, като страна, няма съществен избор. Ние или сме с истока или със запада. Независимостта е утопия..., няма независима субстанция във физическия свят в който живеем.. и по тази причина и ние не можем да бъдем различни. Това което можем да направим е.. да направим зависимостта си полезна за себе си като начало! И тук е мястото да осъществим мечтите си в реда в който ги споменавате.. аз лично бих ви подкрепил относно списъка но и бих го разширил.. съществено!
  • 25 име

    53 10 Отговор
    Не разбирам касво е целта на изхождането! Да ни убедят че можем да разчитаме на НАТО, при положение че и НАТО и САЩ, които са в основата на НАТО, многократноса доказвали ме предават партньорите си?!
  • 26 АПЕЛ КЪМ ФАКТИ

    49 12 Отговор
    Направете една анкета подкрепяте ли членството ни в НАТО и поканете автора да коментира резултатите. Висря че той ни въвежда в заблуда, твърдеъки че винаги мнозинството българи са подкрепяли членството. Колкото до НАТО, целта ву е просто да продава американско оръжие. Кога в вирни времена на членове, кога в прокси войни, важно е да се продава! Именно затова някои сили в ЕС пък мислят да си направят свой военен съюз - искат да използват членките на ЕС за да си пълнят своята хазна, вместо американската. А колкото до Русия, ако великите сили са се разбрали, ние ще преминем от влиянието на едните, към влиянието на другите. Да си отговори тогава илиянчо руснаците ли са му виновни, или краварите, които ще ни изтъргуват.
  • 27 ПКП

    47 14 Отговор
    С ДВЕ ДУМИ , БЪЛГАРИЯ И РУСИЯ - ВЕЧНА ДРУЖБА !
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 КРАДЦИ

    38 15 Отговор
    ДАНО ЧУМАТА ДА ТРЪШНЕ ВРАГОВЕТЕ НА РУСИЯ , В АДА ДА СЕ ПЪРЖАТ ВЕЧНО !
  • 30 МЛАДЕНОВ

    14 43 Отговор
    НАЙ ДОБРЕ Е ТАНКОВЕТЕ ДА ДОДАТ АМА НИ ДОДАХА / ЗА КОГО Е НАЙ ДОБРЕ БЕ ЩО НЕ УБЕДИХТЕ ХОРАТА ДА ГЛАСУВАТ ЗА ВАС И НЕ МИ РАЗПРАВЯЙ ЧЕ 500 000 СА КУПЕНИ ИЛИ СА НА СЛУЖБА ЩОТО СА ОТ ГЕРБ / ЩОТО СЕ ДЪРЖАХТЕ НАГЛО И ПРЕЗРИТЕЛНО КЪМ НЕПРОТЕСТИРАЩИТЕ И СЕГА ПРОДЪЛЖАВАТЕ ДА ГИ НАРИЧАТЕ НЕПОЧТЕННИ ЩОТО НЕ СА СЪГЛАСНИ С ВАС /АМИ ТАНКОВЕТЕ НЯМА ДА ДОЙДАТ ГЕРБ ЩЕ Е ПЪРВА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА А РАДЕВ ЩЕ СИ ХОДИ А ТИ СИ УМНИК

    Коментиран от #32

  • 31 Кik

    52 10 Отговор
    Много болен човек, тая омраза го убива. Какво са му виновни руснаците, какво ни плаши с Кремъл, Путин, не знам, ама някоя готина рускиня му е била дузпата, та чак на стари години го боли.
  • 32 ДРЪНКАЛО

    14 3 Отговор

    До коментар #30 от "МЛАДЕНОВ":

    ОЩЕ ПО ВАЖНО НАД 50% НЕ ГЛАСУВАХА ТОЕСТ ЗА ДВА МИЛИОНА ВИЕ И ГЕРБ СТЕ ЕДНО И СЪЩО И ТЕ ЛИ СА НА СЛУЖБА ПРИ ГЕРБ ЩО НЕ ЩАТ ДА ГИ СПАСИТЕ / АМИ НАГЛЕДАХА СЕ НА ДЪРДОРЕЩИТЕ МОШЕНИЦИ ОТ НДСВ
  • 33 Булзит

    40 10 Отговор
    От ЕС, НАТО , Брюксел и продажни политици добро не видяхме. Да ги напускаме , колкото по-рано, толкова по-добре. Парите да им ги връщат всички, които са се облажили да ги взимат.
  • 34 БРАВО ИЛИЯНЕ

    57 6 Отговор
    Преди НАТО и ЕС не е имало бългаска държава. Едва след влизането ни в НАТО и ЕС сме започнали да съществуваме и да се развиваме! Преди това е било пустиня, не сме имали работа и жилища, нямахме армия, нямахме никаква сигурност. Вече няма корупция, лихвите по кредитите на чуждите банки, които изкупиха нашите, са същите като на запад, политиците ни са станали отговорни и ЕС и НАТО не подкрепат никакви корупционери. Самолети и кораби се купуват само с прозрачни конкурси! А Русия и Путин са виновни не само за Брекзит и Тръмп, но и за предложението на Макрон "Европа на две скорости"!
  • 35 Ежко Бежко

    35 7 Отговор
    Илиане голямо Gовно си. От 0мраза ще се спукаш.
  • 36 ЕВРО НЮЗ

    51 7 Отговор
    Достатъчно е да се сравни периода от 1944 до 1989 година и от 1989 до 2021 и се види какво се е случило с инфраструктура, жилищно строителството, авиация, мореплаване образование, селско стопанство.. Аз лично предпочитам да пия една водка с руснак и си легна с рускиня отколкото насмъркан гримиран евро джендър с жартиери да ме пита.. САМ ЛИ СИ.????

    Коментиран от #43

  • 37 Реалист Ти не си!

    14 19 Отговор

    До коментар #1 от "реалистъ":

    А си под наркоза или натъпкан с наркотици.Понеже цитираш Франция би ли ни дал допирни точки : ядрена мощ, собствена военна индустрия способна да произвежда всичко за отбраната (под всичко е от игла до конец), голямо население, огромна морска граница с излаз на световният океан, икономика осигуряваща и в цивилната сфера всичко (пак от игла до конец) за народът си, развита аграрна индустрия(всичко произвежда и не е нежно да внася хранигелни стоки, може и да мине без бананите).С доста от бившите си колонии има все още силни връзки. Не е на кръстопът, а е на коридор Испания- Белгия, Холандия и северно.Тоест не е на бурните ветрове на историята.И България- малко население, нула армия, военна индустрия е трудно да се нарече с производство на стрелково оръжие и някоя и друга артилерийска система,внася голяма част от храната си,на кръстопът , с враждебни съседи исторически предопределено, с икономика на основата на производство на компоненги (не на краен продукт).В тези условия излизане от ЕС и НАТО е илюзия.Чувствата са едно а реалността е друга.
  • 38 Вътю Т.Панчев

    9 10 Отговор
    МА КАК МУ СЕ ИСКА НА ГАНЮ ВИЗИ ЗА ЕВРОПА И РАЗХОДКИ ДО СИБИИИР...АМА ЩЕ ВИ ИСКАТ ПРИГЛАШЕНИЕ
  • 39 Абе кажи си го направо

    9 21 Отговор

    До коментар #1 от "реалистъ":

    Най-добре да станем руска губерния 😂

    Коментиран от #45

  • 40 Хама

    23 10 Отговор
    Честните и работливи българи имаха голяма надежда в запада- ЕС и НАТО.
    За съжаление онези се съюзиха точно с Бг комунисти ДС и техните фирми.Поддържат вече 30 години корумпирани правителства.Нищо не инвестират.Не поддържат нито една дясна партия не свързана с Русия.Не поддържат поне една независима медия,напротив дават пари на про руски медии уж да са независим защитаващи корумпирани управления.И на края -ако искаха можеха да сложат ред в тази малка държава с лупав народ бързо бързо но не би.Е сега онези от североизток си правят каквото си искат щото празно няма.А народа се предаде и не знае накъде да иде.Та кой е виновен?

    Коментиран от #53

  • 41 Бла бла бла

    12 5 Отговор
    Агент Сашо, коя партия у нас е проводник на руските интереси! Ако не назовеш си е за твоя сметка! Ако я назовеш - заминаваш! Изборът е твой! Толкоз за лъжите и лицемерието!
  • 42 Маймуна

    25 6 Отговор
    Голяма боза! Илияне, чел ли си това което е написано, или просто го писа и публикува на един дъх, за няколко ..... потупвания под рамото повече? Браво тигре!
  • 43 И аз да кажа

    9 24 Отговор

    До коментар #36 от "ЕВРО НЮЗ":

    Що, мислиш че на Запад няма мацки ли? Абе вие в някаква капсула ли живеете? Я се поразходи из белите държави, да видиш какви красиви хора -атлетични, чисти, соанирани, поддържащи със спорт физиката си има! Да, има и с гей- ориентация, като %-ът е горе-долу еднакъв навсякъде, просто във варварските общества те са стигматизирани и се крият. Само нещастните и озлобени комплексари въртят тази тема и се самоуспокояват. Руснаците си умират да дрънкат за "Гей-ропа" ( щото гроздето е кисело). Те и с Азиз се бяха бъзикали, но той спокойно им го върна с въпрос за руските проститутки из Европа .

    Коментиран от #46

  • 44 Последствия

    10 26 Отговор

    До коментар #16 от "Немислимото мислимо..":

    Най-напред Русия ще се разпадне под тежестта на диктатурата! До като в Русия е диктатура - по-далече от там!
  • 45 антиНато

    11 5 Отговор

    До коментар #39 от "Абе кажи си го направо":

    Човекът ти е написал, ча да останеме в ЕС но да не сме в скапаното Нато но ти нали платен трол трябва да напишеш нещо изопачено.
  • 46 анти

    18 4 Отговор

    До коментар #43 от "И аз да кажа":

    Красиви жени има малко из европа но отблъскващите са болшинство

    Коментиран от #51

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 бай Даньо

    7 24 Отговор
    Василев добро четиво си написал за политици , но те са непричом. Виж Ганчо той коли и беси в България и той си иска руска ко4ина и разказва играта на 1300 годишна държава. Свиркай си. Ганчо докато не се нахендри до Казахстан няма да миряся.
  • 49 сащисан

    33 5 Отговор
    Да бяха запазили поне жизнения ни стандарт от времето на соца, и повярвайте, абсолютно никой нямаше да се сеща ни за социализъм, ни за Русия, ни за нещо друго.., ама пуста капиталистическа ненаситна алчноност..ужищожи всичко...,
    и сега от Козяк ревът кат мечки--Аууууу ,що тия така, що ония онака...
  • 50 илиян Гранта

    23 3 Отговор
    Пичове не се връзвайте, списвача на пасквила е гушнал гранта за да се и-з-а-к-а словесно.
  • 51 И аз да кажа

    7 2 Отговор

    До коментар #46 от "анти":

    И къде извърши това наблюдение? По пълните с туристи места ли?
  • 52 Като “две капки вода”

    6 0 Отговор
    Принципност на социолозите
    и писача са тъждествено равни. Словесно “плава” в особено голяма количества. Все някой си плаща за поръчката!
  • 53 халтав

    19 3 Отговор

    До коментар #40 от "Хама":

    Пак ли "онези от североизток" са виновни че запада (колонизаторите ни) не сложиха в ред нещата в новата си колония толкова години?!
  • 54 АМЕРИКАНЦИТЕ

    10 8 Отговор
    Американците са казали - колкото години една държава живее в комунизъм - толкова и трябват за да излезе от него ! А след това нищо не става от тази държава ! ВЯРНО ЛИ Е ? ? ?
  • 55 карамфила

    22 2 Отговор
    Нещо съм объркан.Кога Русия анексира Крим?Преди НАТО да анексира Косово или след това,когато Косово беше вече анексирано.Плазмодия василев.
  • 56 зъл пророк

    18 1 Отговор
    Прогноза: разполагаме бази на САЩ, които междувременно така са баламосали Ердоган, че той решава да си вземе бивши територии. Мечката от изток се събужда и надига и с помощта на Европа разкарва и американците, и турците. България отново е на страната на губещите и следва трета национална катастрофа, след което не се знае ще има ли останали българи тук. Дано да съм зъл пророк. Обаче много ме притеснява как така умният ЕС не се е подготвил за минаването към зелена енергия и се готви за студена зима. САЩ в последните години също далеч не са това, което бяха.
  • 57 Хахах

    10 9 Отговор

    До коментар #16 от "Немислимото мислимо..":

    ХахахахХХХХХХхахахахахаах толкова глупости на едно място не бях чел скоро хахах. А и се изказваш от името на цял народ. Хахахах смех смех ако искаш да излезнеш от НАТО и ЕС прав ти път през която искаш граница на България...сам си избери
  • 58 Божеее,

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "Немислимото мислимо..":

    Иди се прегледай в психо диспансера!Безплатно е и ще ти бъде от полза!
  • 59 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 19 Отговор

    До коментар #16 от "Немислимото мислимо..":

    Избoрът c кaндидaтурaтa нa прoф. Гeрджикoв e грocмaйcтoрcки хoд нa ГEРБ. Прoпaднaхa плaнoвeтe нa Рeшeтникoв зa рaзединeниe cрeд Бългaритe, кризa във влacттa и "рeвoлюциoннa cитуaция"...вoдeщa ни oтнoвo в прeгръдкитe нa Мocквa.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 хи хи хи

    11 3 Отговор
    Хич не е немислимо - повечето го искаме!

    Бърза смърт на ес и отан!
  • 62 Влизането ни в

    20 5 Отговор
    НАТО е незаконно, не е питан народа, а всичко което се прави за народа, но без народа е противоконституционно, не е законно! Затова трябва да се проведе референдум за излизане от НАТО! Колкото НАТО спаси Кипър от Турция, толкова и на България ще помогне в отбраната. По скоро ни направи мишена на Русия и Турция.
  • 63 Един

    11 0 Отговор
    Илиане , то тва като дисертация! Къде си го пуснал при фактите!
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Лански

    4 3 Отговор
    Тук се вижда колко безнадеждно е положението, територията е завладяна от мекотели.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Грух

    8 2 Отговор
    България - вън от НАТО !
    Афтарът е обикновен редови агент.
  • 68 1944

    3 9 Отговор
    фабриката за тролове на кремълския готвач събира утайката на троловете у нас
  • 69 Българин

    14 1 Отговор
    България бе насилствено набутана в щатско-турския военен съюз. Но въпреки, че съзнанието на българите десетилетия се промива с щатска пропаганда и турски сапунки, слугините на Вашингтон и Анадола не смеят да направят референдум
  • 70 Случаен превоз

    12 2 Отговор
    Този чиляк в кой виртуален свят живее, че плещи подобни глупости. Разбира се, че болшинството българи предпочитат Русия пред Америка. Здравомислещите от нас знаят, че излизането ни от НАТО на този момент е нереално. Но иначе по светоусещане сме по-близо до руснаците. Не се отзоваваме послушно
    на идеите на ЛГБТИ, както правят и те, въпреки че ние имаме гей паради. Дори на една вълна сме и по отношение на ваксинациите срещу грипни вируси. Последни в кампанията.
  • 71 Костова

    14 2 Отговор
    Авторът е бивш експерт по енергийните въпроси. Надъхан русофоб. Може би и на него трябва да благодарим , че турците, а не ние ще извлекат печалби от газовия поток, минаващ през нашата страна.
  • 72 животновъд

    9 0 Отговор
    А някой да е питал народа иска ли да бъдем в НАТО и в ЕС? Освен групата продажни политици много неясно е какво ще кажат хората!

    Коментиран от #89

  • 73 Студопор

    2 2 Отговор
    Изобщо не бяхме готови политически, икономически и ментални както за ЕС, така и за НАТО. Все още не сме. Както при комунизма, така и при демокрацията - идеята беше съвсем друга, а ние я изродихме. Същото се случи с присъединяването ни към ЕС и НАТО - опорочихме идеята.

    Коментиран от #74

  • 74 Йо Несбьо

    7 2 Отговор

    До коментар #73 от "Студопор":

    Нагло е да се мисли "Ние я опорочихме!". За теб не знам, но аз не съм бил властимащ и между вземащите решения. Няма как да нося вина за погрешните и умишлено погрешни действия на политици и избиратели за изминалите 31 години.

    Демокрацията е хубаво нещо, но най-напред ни ограбиха няколко пъти и сега отново събираме национален капитал. Няма друго! Можем и без ЕС и НАТО, но сделка, подобна на британската няма да видим, защото нищо не зависи от нас - нито липсата на български износ ще е фатален за ЕС, нито внасят чак толкова в България. Иначе би било добре да си върнем суверенитета и да можем централизирано да засилваме индустриите с потенциал и добавена стойност, както и да изнасяме български продукти и продукция с високи субсидии. За тези неща обаче нямаме пари - трябват милиарди. Излизането от НАТО пък е безмислено. Всичките ни съседи са вътре, без Сърбия. Ако възникне конфликт, ние ще сме страшно уязвими - могат да ни ударят както НАТО, така и Сърбия или Русия. Да не говорим при нужда да ударим натовска държава с железен юмрук, че ще се изправим пред всички натовски държави.
  • 75 Йо Несбьо

    1 3 Отговор
    Как си представям аз нещата, че трябва да бъдат:
    - най-после стабилно правителство, фокусирана върху насърчаване на чуждите инвестиции в България;
    - законодателството да се измени така, че да се дава предимство на смесени фирми с цел придобиване на ноу-хау;
    - чуждите инвеститори да се насърчават всячески, дори и неофициално да им се предлага държавна помощ, стига да инвестират над 50-100 милиона в реално производство. ЕС тепърва ще организира някакви там проверки и ще настоява за санкции;
    - растеж на минималната работна заплата до нива от поне 1000 лв бруто. Това ще се случи в следващите 3 години;
    - насърчаване на инвестиции в индустрии с висока добавена стойност;
    - насърчаване на износа чрез всички допустими мерки. Аз лично смятам, че минимална заплата от 1000 лв няма да стимулира трудовата миграция, защото 1000 лв в България са повече от €1000 в Германия.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 В.В.П.

    7 1 Отговор
    България е в Европа и винаги ,ще бъде.!!.САЩ ,да се махат от България!!!..И да не гледат назад..Мене не не грее,или храни ,тая нацистка организация.Както ,няколко недъгави политици ,и паркетни генерали...НАТО или ще води война,Или ще краде от членовете си. Или , и двете!!

    Коментиран от #80

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Котарак

    7 1 Отговор
    Василев, я кажи Херо Мустафа в коя банка ти превежда хонорарите? Защо не си спретнем един референдум на тема НАТО и ЕС, па да се преброим, кой е за и кой против.
  • 82 Мери

    6 2 Отговор
    Каква руска прегръдка бълнува този? Та ние сме в янките, крепки, крепостни прегръдки на Щатите.
  • 83 5555

    5 1 Отговор
    Много думи, но за съжаление напълно празни. Русия изобщо не отива към дъното, а напротив - печели много добре от все по-скъпия газ. Накрая З. Европа ще и се моли да им го доставя на каквато и да е цена. Великата и могъща Великобритания, която се зъби на Путин за щяло и нещяло, е на колене заради липса на 30-40 шофьори в момента. Хората нямат гориво, магазините са празни, от нас пращат консерви на съгражданите си в Англия. И това е при мирно време. Ама я си представете, че даже ги и бомбардират - ще изпоклякат за два дена. И това при положение, че в Русия всеки кара камион /даже и жените/. Та Путин само една армия от 1000 души с Камази да им пусне, са приключили. НАТО не е това, което беше. Половината им армия е от гейове и джендъри - нещо, което може да изглежда много демократично, но с такива не можеш да водиш война. Вече не могат да се справят с треторазрядни терористични групировки от аматьори, завземащи цели държави, камо ли да срещнат военна мощ като Русия. Путин го знае и затова си прави каквото си иска. Жалко за България, защото си ликвидира армията под команда на Запада. Сега нито на тях можеш да разчиташ, още по-малко пък към Путин да се обърнеш. Ще ни русизира за три месеца.

    Коментиран от #97

  • 84 Nnnn

    4 0 Отговор
    Като всички политици са страхливи и корупмирани винаги ще има нечие чуждо влияние и няма да има българско влияние. В България трябва да има българско влияние и то да е силно чак и в Северна Македония да работи.
    При война към Русия ще се обърнем. САЩ най много да ни разпокъсат както отделиха Косово от Сърбия.
    Автора са му платили да пише в полза на САЩ.
  • 85 Nnnn

    5 1 Отговор
    Европейски държави въвеждат и искат да въвеждат санкции заедно със САЩ на Русия. Русия може да въведе санкции на Европа,като им спре газта(ако САЩ беше на мястото на Русия биха го направили).
  • 86 Димо

    1 4 Отговор

    До коментар #17 от "Морски":

    Не знам от къде ги вадите тези данни за българите - русофили, но ако са ви верни сведенията защо никоя русофилска партия не печели на изборите?! Те се колебаят винаги под 4% и не могат да се доберат до парламента. А това, че от Русия не сме видяли нищо лошо е доста спорно! Да ви припомням ли как тя посрещна Съединението?! Кой инспирира и организира атентата в църквата "Св. Неделя"?! Кой обяви война на България и я окупира през 1944 г. и постави начело на държавата комунистите и те избиха цвета на българската нация?! И колко още има, но вие и сам го знаете!

    Коментиран от #87, #93, #94

  • 87 Е да знаеш

    2 1 Отговор

    До коментар #86 от "Димо":

    ...казвали едно време мъдрите хора. А тъй като ти явно много не знаеш, вземи се ограничи да споделяш глупостта си, че току-виж някой те познал...
  • 88 браво

    1 3 Отговор
    Браво, много хубава и точна статия!
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Василев

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Сандо":

    в един интернет форум, преди време зададох въпроса, при социализма казваха, че към 1974 г. сме построили още една България в сравнение икономическите показатели с 1939 г., най-успешната в този аспект за страната ни преди ВОВ и да сравнят, колко Българии построихме след 1989 г., примерно през 2010 г. Резулта от питането е, че в този форум ме трийнаха и още не ми позволяват да публикувам....
  • 93 Василев

    3 0 Отговор

    До коментар #86 от "Димо":

    след 1944 г. в България няма разположени съветски войски и техни военни бази, цялата ни тежка индустрия е създадена от ссср, не са владели ни една производствена или енергетична мощност у нас, давали са ни енергоресурси на цени по-ниски от тези на световния пазар...

    Коментиран от #96

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Антикомунист

    1 2 Отговор
    Много ти се иска ГЕРБ да бъде " отвян ". Теб трябва да овеят и мазното ти русофилско личице не се появява повече.
  • 96 Антикомунист

    1 2 Отговор

    До коментар #93 от "Василев":

    Ами те не само на нас даваха без пари бе таранкоулу. Даваха на целия соц. Лагер за да подържат комунизма. Затова и се скапаха. Просто соц икономиките са пагубни и неефективни. За тези неща трябва малко мозък да се проумеят.
  • 97 Йо Несбьо

    0 0 Отговор

    До коментар #83 от "5555":

    Нямам нищо против да се сродим по-плътно с Русия, но да си живеем като в Запада, какво ще кажеш? В.В.Путин да изпрати по една хубава рускиня за всеки български мъж. Защо да не се русифицирам в такъв случай, аз и сега говоря отличен руски.

    Коментиран от #101

  • 98 Paxnas

    1 0 Отговор
    Не искам да зная,как се прави политика и колбаси.
  • 99 Опг

    1 0 Отговор
    Важното е народа да работи за България,а не за Америка,Европа и Русия.Нека те да се бият за вас.
  • 100 TROY

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "реалистъ":

    Като знам какви са ни военните е най добре във кръгова отбрана.Тъпак до тъпака. На Шипка опълченците чакат казаците и те са дошли.
  • 101 TROY

    0 1 Отговор

    До коментар #97 от "Йо Несбьо":

    Рускиня ако ще я увещаваш си тотална щета. Рускинята винаги е готова ако не си пиян до степен да не си спомниш името.
  • 102 Живко Лобутов

    0 0 Отговор
    Ако коментарите по долу не са на ботове, а на реални личности, България като нищо може да бъде извадена от НАТО! И тогава мнозина, от "погнусените" да се занимават с политика, даже не желаещи да си дадат труда да гласуват, ще разберат, че правото да работиш в ЕС трябва да се заслужи, правото на биснес и пътуване също, а онези, които пишат и ръмжат срещу ЕС и НАТО не са мислили за тях, а за Путин и себе си.