Last news in Fakti

5 Октомври, 2021 09:00 1 904 7

САЩ - стъпка назад или стъпка напред към нова архитектурата на европейската сигурност?

  • сащ-
  • поправки-
  • конгрес-
  • украйна-
  • титан

По искане на американските конгресмени

САЩ - стъпка назад или стъпка напред към нова архитектурата на европейската сигурност? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Неотдавнашното заседание на Конгреса на САЩ породи много различни коментари по предложените изменения в бюджета за отбрана на страната за 2022 г. Доколко това е взаимосвързано с речта на президента на САЩ Джо Байдън пред Общото събрание на ООН, на която той отправи пред света ново послание: преходът от ерата на безмилостни войни към нова ера на дипломацията. В същото време американският президент обяснява донякъде противоречиво, че е възможно да се борим или да ограничим авторитарните режими по дипломатически начин само с мощна военна подкрепа зад гърба ни от страни, които се борят с тези много авторитарни режими.

Очевидно подкрепа в смисъл, че големите държави ще разгръщат войни на територията на слабите държави и ще се опитват да доминират там, давайки недвусмислено ясно на световната общност, че САЩ ще предприемат решителни методи срещу такива авторитарни държави.

В подкрепата на думите на Джо Байдън, Конгресът на САЩ реши да демонстрира как това може да работи на практика, по-специално в контекста на недружелюбните отношения между Русия и Украйна през последните 7 години във връзка с агресията на Русия срещу Украйна. Комисията на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ наскоро одобри редица значителни изменения в проекта на военния бюджет на страната за 2022 г. Комисията покани ръководителите на Държавния департамент и Пентагона да представят подробни доклади за рисковете за страните от НАТО и техните съюзници, участващи в планирането, подготовката и стартирането на „Северен поток 2“.

Докато тези доклади бъдат подготвени, Конгресът нареди на президента Джо Байдън да наложи санкции на фирми и лица, участващи във въвеждането в експлоатация на този проект за газ и енергия, ако те предприемат неговата проверка, сертифициране и застраховка. Без това и без подкрепата на съответните европейски структури, както и на самите държави-членки на ЕС, северният проект на Кремъл едва ли ще бъде стартиран. Към това трябва да се добавят и протестните действия на европейските екологични организации, противопоставящи се на възможните негативни последици за околната среда както за страните от Балтийския регион, така и за крайбрежните западни страни по време на стартирането и експлоатацията на „Северен поток 2“.

Друга поправка, подкрепена от конгресмените, предвижда забрана на американските граждани да купуват или продават руски държавни облигации на вторичния пазар на ценни книжа. Това ще направи много по-трудно за Русия да обслужва външния дълг или да заеме финансови ресурси от трети държави или международни финансови институции.

Конгресът на САЩ предложи "да се притисне до стената" целия елит на Путин. Двупартийна конгресна група от демократи и републиканци предложи да се обсъди налагането на лични санкции срещу 35 руски служители, олигарси и известни журналисти.

Този списък беше представен на Съединените щати от групата на Навални в началото на 2021 г. В документа влизат руския премиер Михаил Мишустин, прессекретарят на Владимир Путин Дмитрий Песков, олигарсите Роман Абрамович и Олег Дерипаска, ръководителят на „Газпром“ Алексей Милър, ръководителят на „Роснефт“ Игор Сечин, пропагандаторите Владимир Соловьов, генерален директор на ORT (Първи канал) Константин Ернст и др.

И това, което е доста важно. САЩ възнамеряват да променят политиката и да закупят титан за нуждите на американския отбранителен комплекс от Украйна, вместо предишните доставчици - Русия и Китай. Решението е доста неочаквано и ще постави руските и китайските титанови компании в трудно положение, защото получават значителни печалби от американския пазар. Но тук възниква интересен въпрос. И от кого в Украйна американците ще купуват титан, като се има предвид, че скандалният украински бизнесмен Дмитрий Фирташ е абсолютен монополист в тази област.

Той е обвинен от американските власти, че е дал голям подкуп в замяна на лицензи за разработване на титанови находища в Индия и искат екстрадицията му в САЩ?

Дмитрий Фирташ е собственик на завод "Кримски титан", който се намира в Армянск (Крим) и е пререгистриран съгласно руското законодателство. В Украйна същият завод е регистриран като Ukraine Chemical Products. Титановата група на Фирташ включва и такива предприятия като Мотроновски и Междуреченски минно-преработвателни предприятия, както и "Валки-Илменит", който се занимава с добив и обогатяване на уран, както и производството на титанов диоксид.

Фирташ също притежава 49% от Запорожкия завод за титан-магнезий. Не е тайна, че много от фирмите на Димитрий Фирташ са тясно свързани с руския бизнес, по-специално с "Росукренерго", където 45% са на украинския олигарх, а по-голямата част е на руския „Газпром“. Преди това Фирташ е получавал големи обеми руски газ на намалена цена, благодарение на подкрепата на В. Путин, получавайки заеми по времето на В. Янукович чрез руската „Газпромбанк“. Ако американците реализират този проект, те ще могат практически напълно да се откажат от закупуването на титан от Русия и Китай.

По искане на американските конгресмени в проекта за военен бюджет беше включен друг важен момент за Украйна. Те настояват за увеличаване на военната помощ до 300 милиона долара с цел създаване на архитектура за сигурност в Украйна и настояват САЩ да помогнат на украинците да създадат своя собствена система за противоракетна отбрана. В решението на Комитета се казва, че „не по-късно от 90 дни след приемането на този закон, министърът на отбраната на САЩ трябва да предостави на комисиите по отбраната на Конгреса подробен доклад за възможностите как САЩ могат да подкрепят Украйна при преодоляване на недостатъците на интегрираното противовъздушна и противоракетна отбрана. Такъв доклад трябва да включва опции за чуждестранна (в случая американска) военна продажба на подобни системи от Съединените щати или прехвърляне на съществуващи системи.

Разбира се, окончателният проектобюджет трябва да бъде одобрен от Камарата на представителите и Сената. Двупартийната подкрепа за подобни изменения на предварителния етап от подготовката на военния бюджет дава надежда, че те ще бъдат подкрепени от двете камари на Конгреса на САЩ и ще предоставят значителна военна и политическа подкрепа на Украйна в конфронтацията ѝ с Русия и ще се окажат значителна крачка напред във възстановяването на европейската система за сигурност.
Майкъл Розенберг, политолог, САЩ


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    20 0 Отговор
    Ето значи , кой финансира т. нар. зелени в Европа , и им дава гръб да си разиграват коня както искат , за да ударят европейската икономика...

    Коментиран от #3

  • 2 Нищо ново

    16 0 Отговор
    "Пременил се Илия и като се погледнал, пак в тия." Душата краварска е мръсна, каквото и да говорят, си остават агресори. Между другото в щата Пенсилвания вече предлагат задължителна стерлизация за мъжете, след трето дете или на 40 години. Ромолят ми много тези кравари.
  • 3 пешо

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    пич, доброутро! :D
  • 4 М Розенберг

    13 0 Отговор
    нe пo-къcнo oт 90 дни cлeд приeмaнeтo нa тoзи зaкoн, миниcтърът нa oтбрaнaтa нa CAЩ трябвa дa прeдocтaви нa кoмиcиитe пo oтбрaнaтa нa Кoнгрeca пoдрoбeн дoклaд зa възмoжнocтитe кaк CAЩ мoгaт дa пoдкрeпят Укрaйнa при прeoдoлявaнe нa нeдocтaтъцитe нa интeгрирaнoтo прoтивoвъздушнa и прoтивoрaкeтнa oтбрaнa. Тaкъв дoклaд трябвa дa включвa oпции зa чуждecтрaннa (в cлучaя aмeрикaнcкa) вoeннa прoдaжбa нa пoдoбни cиcтeми oт Cъeдинeнитe щaти или прeхвърлянe нa cъщecтвувaщи cиcтeми.
    Или как някой си търси боя?!
  • 5 ПЪЛНИ ЧЕКМЕДЖЕТА

    11 0 Отговор
    Абе, хора, целта е да ни продават оръжие, за да си пълнят бюджета от оръжейната им индустрия. Това е целта на НАТО, САЩ да продава оръжие на членките на НАТО, къде директно, къде чрез прокси войни, в които ни въвличат. Това е и целта на новия европейски съюз за сигурност - големите икономики и военни индустрии като Германия и Франция, да смучат от членките на ЕС кинти за въоръжаване. Ако враг, ще намерят, ако трябва и конфликт ще направят. Ай честито членство в ЕС и НАТО. И не забравяйте, че когато им е изгодно, ще ни итъргуват, обърнат гръб и т.н.
  • 6 Макрон

    5 0 Отговор
    Не им слушам глупостите на тия
  • 7 Чичо Срам

    10 0 Отговор
    Не може на европейците да им е харашо. Трябва да разпали война.