Last news in Fakti

6 Ноември, 2021 19:00 6 306 132

Проф. Иво Христов: Радев олицетворява вълната срещу авторитарния режим на Борисов

  • проф. иво христов-
  • румен радев-
  • авторитарен режим

Ние видяхме как излитат и царят, и Борисов, и Слави. Но не е от нищо. От нещо е, каза той

Проф. Иво Христов: Радев олицетворява вълната срещу авторитарния режим на Борисов - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Социологът проф. Иво Христов е член на Инициативния комитет, издигнал кандидатурите на Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат на „Дондуков“ 2.

- Проф. Христов, как ще определите изборите „две в едно“, които предстоят на 14 ноември – важни, съдбоносни, необходим етап от развитието на демократичния процес? Избор между кандидат-президенти и партии или гражданите все пак виждат в това и избор на ценности?

- Нито едно от изброения панагирик от опции. Разширеният отговор е, че това са клишета, които ни заливат вече 30 години. Нито е драматичен, нито е пореден етап от развитието на българската демокрация - каква ирония, нито гражданите са видели някакъв ценностен избор. Нито едно от тези неща не е съотносимо към българската реалност тук и сега, отвъд лицемерното политкоректно говорене „за“ или „против“. Предстоящите избори ще бъдат проведени и след тях ще имаме нов цикъл от гърченето на постсоциалистическото българско общество.

- Президентът Радев води убедително в социологическите проучвания, но има голяма вероятност и за балотаж. Може ли според Вас да се случи изненада на втори тур?

- Да, Румен Радев е титуляр в проучванията. Да, с висока степен на сигурност той ще бъде победител на първия тур, но няма да бъде достатъчно и ще има балотаж. И вашият подвъпрос е може ли всички да се обединят срещу Радев и сигурният почти победител да бъде свален на втория тур, както това се случи с Петър Стоянов. Нищо не изключвам, но не значи, че историята винаги се повтаря като фарс. Теоретично е възможно, на практика – не.

Петър Стоянов беше аватар на личния режим на Иван Костов, макар и леко дистанциран. Георги Първанов само персонифицира една вълна, която вече отмиваше авторитарния режим на Костов. Тук казусът е точно обратният – отива си авторитарният режим на Борисов и претендентът Радев олицетворява вълната, която е срещу този режим.

- Два провала за съставяне на правителство, сега гласуваме трети път за депутати и правим важен избор за държавен глава. Как ще се отрази това върху избирателната активност? Очаквате ли засилен интерес или роля ще имат разочарованието плюс пандемията?

- Двата провала за съставяне на правителство бяха абсолютно закономерни и предвидими. Всички, които участваха в тази, пази Боже, хитроумна игра предварително знаеха, че така ще се случи. Изненадани са само глупаците или лицемерите. При третия опит с висока степен на вероятност правителство ще има поради ред причини – от ситуативен, от международен характер, както и най-сетне да не се ходи по нервите дори на безкрайно, безкрайно търпеливото българско население. Вероятно ще бъде съставено правителство, вероятно то трябва да изпълнява пожарни задачи.

Скептично се отнасям към така наречената пандемия. Смятам, че това е предварително режисирана истерия, както направи Борисов и преди изборите през април. За фасона на правителството и какво то ще постигне или няма да постигне – както се казва, ще видим.

- „Обединителите срещу разединителя“? Това ли наблюдаваме в президентската надпревара, където всички основни кандидати залагат на анти-Радев реторика? Включително Лозан Панов, който изненада с острата си критика.

- За Лозан Панов мога да кажа прекрасната българска поговорка „Където сите турци, там и гол Асан“. А „обединител срещу разединител“ е безумно клише! Политиката не е дейност по обединяване, а по поставяне на различни интереси. Дали тези интереси на различни социални групи съвпадат или са в жестоко противоречие, дали има ситуативно съвпадение при дългосрочни противоречия е въпрос на конкретика. Самият факт, че ние акцентираме върху това клише „обединител на нацията“, означава - превеждам на кухненско патриархалния език на по-голямата част от българското население - че ни трябва патриарх, бащица, който ще се грижи за нас. На голяма част от населението е абсолютно непонятна категорията „политическо противопоставяне“ като нещо нормално за политиката. Политиката не се занимава с това да помирява, а да отчита различни съществуващи интереси и да се опита по някакъв начин да ги балансира. Или напротив – да не балансира. Историята с обединителя и разединителя е претоплена манджа и дори не намирам за необходимо да я коментирам.

- Къде отиде енергията от площадите на Лято 2020 година? В какво се трансформира тя и доколко така наречените партии на протеста разочароваха гражданите?

- Ще позволите да се дистанцирам от понятието „енергия на площадите“. Отнасям се с огромен скептицизъм към така наречения революционния характер на българското население. Нагледал съм се през тези 30 години. Както се казваше, в България единственото спонтанно нещо са абортите. Всичко останало е въпрос на сценарии.

Второ, аз също присъствах на тези протести, но хайде да не надценяваме градската енергия на ограничен кръг хора и да я екстраполираме върху цялото уморено, апатично, пък да кажа и безразлично общество.

Трето, ясно беше, че режимът на Борисов е дошъл до гуша на всички, включително на самия Борисов. Беше само въпрос на време, обстоятелства и конкретика да се случи това, което се случи.

Четвърто, действително имаше вътрешни причини, но според мен и външна геополитическа поръчка.

Пето, разбира се, че 12-те години от режима на Борисов са изключително срамна страница от българската история, но това съвсем не означава, че не сме абонирани за нови срамни страници. Причините за авторитаризма на Борисов си стоят. Те са дълбоко вкоренени в нашето общество и на върха и в неговата основа, и съчетано със сателитния характер на държавата, нищо чудно да имаме нови издания в нова форма на същото.

- Правят се паралели между ранните 90-те години и днес, може би защото и тогава, и сега се води битка между старото и новото. А какви са разликите според Вас? Ще се съгласите ли с твърдението, че днес сме още по-разделени, по-агресивни, повече се мразим, а и социалното неравенство е с пикови за ЕС стойности?

- Има огромна разлика между противопоставянето през 90-те години и сега. Тогава бяхме 9-милионна индустриализирана държава. Да, вярно, с всички системни кризи на социализма. Да, вкарана в системен колапс преди всичко от външни геополитически фактори. И да, имаше огромно натрупване на емоционален, идеологически, интелектуален потенциал, който днес абсолютно отсъства. Да не говорим, че имахме едно далеч по-богато население, въпреки клетвите сега срещу лошия социализъм. Тоест, имахме прилични предпоставки да станем прилично европейско общество, които систематично бяха елиминирани една по една в условията на това пейоративно клише преход. 30 години по-късно имаме едно умиращо общество. Население с изключително лоши демографски характеристики и с ниски образователни показатели. Тоест, жънем абсолютно закономерните резултати на това, в което ни вкараха преди 30 години – периферна, умираща страна от Третия свят, случайно намираща се в Европа. И вие искате върху тази страна да има цветове на демокрацията. Ще има цветове на авторитаризма и на диктатурата. Така се управляват такъв тип африкански страни.

- Възможна ли е промяната? Ето и президентът Радев казва в предизборните си изяви, че България се променя. Споделяте ли този оптимизъм?

- Иска ми се да е така. Тук хладният анализ на учения се разделя с емоционалното желание на човека. Аз съм от хората, които мислят, че двете могат да се съвместяват. Да имате песимизъм на разума и оптимизъм на волята по Антонио Грамши. Така изброените ужасяващи характеристики на днешното българско общество смачква слабите духом. За силните духом се превръща в мотор за енергия и за промяна. Изберете си в коя от двете групи ще попаднете.

- Наскоро казахте, че българското общество е предмодерно, а парламентаризмът и политическите партии са характерни за модерния свят. Как се отнасяте към идеята за България като президентска република? Какви форми може да добие този модел на управление в едно предмодерно общество?

- Разбирам контекста и подтекса на въпроса. Първо, по въпроса за предмодерността - България беше напреднала по пътя на модернизацията и то в значителна степен. Последните 30 години, въпреки пропагандата и клишетата, с които се отравя общественото пространство, бяха масиран процес на демодернизация и връщане на България и на българското общество в условията на деархаизация.

Второ, именно в условията на едно насилствено върнато в предмодерността общество, такъв тип политически екзотики като демокрация, като представителен партиен политически режим, като парламентаризъм действително са само декори. Те не представляват реални процеси, реални социални групи, реални социални интереси и оттам да имате реален политически процес.

Политиката, политическото представителство, политическите партии, парламентаризмът са само следствие от модерната или немодерна развитост на едно общество. Поради тази причина парламентаризмът никога не е бил витален в България – и след Освобождението, особено след Първата световна война, да не говоря за условията на комунистически режим.
Така е и сега. Може на много хора да не им харесва, но това, че на някои може да не им харесва земното притегляне - ако искат да пробват дали могат да полетят, ако скочат от балкона. Е, ние скачаме непрекъснато и на това му викаме избори.

Второто, което, подчертавам, произтича закономерно от първото, е желанието на огромна част от населението, включително, пази Боже, на неговия елит, е да разрешава сложни, системни, исторически структурирали се проблеми по прост начин с елементарни решения. Винаги простите решения, изглеждащи на пръв поглед ефикасни, са вредни, грешни и водят до катастрофа. Когато обаче имате прост начин на мислене, не можете да имате сложен добър живот. Докато не разберат това просто уравнение нашите хора, непрекъснато ще настъпват една и съща мотика. Съжалявам.

- В търсенето на Спасителя гласувахме за Царя, за Борисов, за Слави. Вписват ли се Кирил Петков и „Продължаваме промяната“ в тази последователност?

- Според мен се вписват. И като гледам има нещо, което стопля душата ми. И то е, че процентът на спасителите в електоралните щения все пак намалява с времето. Турската поговорка „да му имам втория акъл на българина, дето му идва след това“ се реализира.“ За всеки един от изброените и за политическите им партии гласовете прогресивно намаляват. За новите кандидати за спасението мисля, че са около 300-350 000. Все пак това е напредък.

- Предрекохте, че ПП ще има роля в политическия ни живот за кратко време. Защо? Какво ще амортизира най-новия политически проект, който отбеляза летящ старт, тръгвайки от нищото?

- Ние видяхме как излитат и царят, и Борисов, и Слави. Но не е от нищо. От нещо е. И това е масово разпространеното настроение в българското население някой друг да свърши неговата работа с чудодейна пръчица и заклинанието „Кърпичке, дай да ям“. Това е нагласата да стоиш отстрани и да се случи фундаментална промяна към по-добро на твоя живот, но някак ти да не се опърлиш от този процес, а само да консумираш неговите резултати и плодове. Известно е, че „сухо дупе, риба не яде“, но нашите хора са много силни в поговорките и много слаби в действията.
Това, което сега ще видим, ще бъде само за едно лято.

- Как ще се отрази решението на КС върху изборните резултати на Румен Радев и на ПП? Ще има отлив или може би обратното – ще има прилив на доверие?

- Точно така. Тъй като сме в условията на футболни запалянковци, едните изобразяват, в резултат на конституционното решение, нейният обект на анализ като невинна жертва на подземието, на комунистите, на мутромилиоционерите, за които КС се явява само едно средство за размазване и спиране на промяната. Така че му изписват ореол.
Другите, които се кълнат колко били засегнати техните нежни чувства от това фрапантно нарушение на българската Конституция, нека да ги попитам – като бяха толкова принципни, къде бяха през последните 15-20 години, когато тази Конституция се газеше с ботуш, а те някак си не забелязваха. Откъде това внезапно прозрение?

- Казахте, че очаквате да бъде съставено правителство, но ще видим какво. Каква ще е ролята на БСП в този процес?

- БСП ще има важна роля, защото им трябват гласове в парламента. БСП най-вероятно ще има 30-35 депутати и ще са готови на компромиси.

- Възможно ли е ГЕРБ да пробие изолацията и да се състави правителство с нейно участие?

- Теоретично е възможно, но ГЕРБ в момента се борят за Купата на Съветската армия. Ще спечелят първото място и ще си стоят с купата не на стадиона, а на трибуните.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 80 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аз пък

    61 74 Отговор
    Виждам само фашизъм в това лице.

    Коментиран от #13, #17

  • 2 Ами

    75 75 Отговор
    след борисов е време и радев да излети,и без това е пилот
  • 3 Pink Pussy

    44 53 Отговор
    Продължаваме промяната ❤
  • 4 Гатев

    50 50 Отговор
    Олицетворява БКП-то , деца и внуци.По авторитарен от него нема
  • 5 Радев да си ходи

    78 71 Отговор
    И да си вземе канадеца с него
  • 6 Активист на БКП

    66 84 Отговор
    Генерал РАДЕВ е ангел-хранител на България!!!На 14.11.. гласувайте за него!!!

    Коментиран от #7, #33, #36

  • 7 Я се активирай

    25 14 Отговор

    До коментар #6 от "Активист на БКП":

    при тошо бе ятак

    Коментиран от #15

  • 8 Ясно ли е че

    70 42 Отговор
    Не можеш да бориш диктатура с диктатура, слугинаж със слугинаж, лъжи с лъжи, страх със страх, това е глупав метод. Радев не е решението, той е двойникът!

    Коментиран от #12

  • 9 браво

    62 49 Отговор
    Радев стъпка герберистката шайка !
  • 10 гошо

    55 64 Отговор
    Радев е нищо повече от едно комунде-фатмак.

    Коментиран от #21

  • 11 Биби Кинг

    26 38 Отговор
    Сдухан фадмак у селска крачма олецетворява борбата срешто боресовизама и гешевосизама? Не бе дрогарйо,година напразно инатене и затлачваньето на даржавните дела в името на собцтвената мо простотиа са орегеналното олецетворение!
  • 12 Обесен Язовец

    23 12 Отговор

    До коментар #8 от "Ясно ли е че":

    Брей, че хубаво го каза. Хареса ми. Дано не те разберат, какво си казал, чак след 10 години!

    Коментиран от #19

  • 13 розово

    34 32 Отговор

    До коментар #1 от "аз пък":

    Не мога да разбера защо ДПС и ГЕРБ се страхуват от Радев.

    Коментиран от #27

  • 14 Светослав

    37 20 Отговор
    Я кажи кой внесе тези 228машини?
  • 15 Активист на БКП

    7 14 Отговор

    До коментар #7 от "Я се активирай":

    Майнинг даннинг у гъзайник
  • 16 Мислещ

    30 18 Отговор
    Болните мозъци като теб живеете в алтернативна реалност. Нормалните ще гласуваме срещу авторитаризма и това означава точно толкова глас срещу гадев, колкото и срещу тиквата.
  • 17 Бибитко

    34 26 Отговор

    До коментар #1 от "аз пък":

    А в лицето на твоя фюрер Борисов, който управлява като диктатор 12 години, ангелче ли виждаш?
  • 18 Деян Икебаната

    39 49 Отговор
    Румен Радев и професор Иво олицетворяват НИЩОТО. Голямото НИЩО.

    Коментиран от #25, #26

  • 19 Активист на БКП

    31 21 Отговор

    До коментар #12 от "Обесен Язовец":

    Пожарникарят и след 20 години няма да го разбере!!!🎃🇹🇷
  • 20 Брей

    31 32 Отговор
    Тя и усмивката му изкована от злоба , тоя няма нищо позитивно в него !
  • 21 Бибитко

    25 25 Отговор

    До коментар #10 от "гошо":

    А за твоето комунде-кофпомпаджия Борисов какво ще кажеш?
  • 22 МЗ предупреждава

    39 39 Отговор
    Радев е вреден за Вашето здраве! Готов е да мине през планина от трупове само и само да се докопа до втори мандат. Не му позволявайте да бъде отново президент!
  • 23 Най-достойния

    34 28 Отговор
    Президент! Сравнен с тиквата е като орел и ла..но!

    Коментиран от #28

  • 24 Всъщност,герберската сган

    34 12 Отговор
    се прекланя пред авторитаризма,стига да е техен вожда.Ганьовците са изключително посредствени като "нация" и съответно като "политика".Това ,което умеят най-добре е да се присламчат към новия брат и да оплюят стария.И да генерират прозевки с каканижене за някаква славна история,след като 700 г.от нея са били ту византийска,ту османска рая.Бедни,бедни Македонски,защо не умря при Гредетин..
  • 25 Бибитко

    24 22 Отговор

    До коментар #18 от "Деян Икебаната":

    Явно грабителят с шкафчетата злато и пачки евро е НЕЩОТО, което те блазни, защото и на теб ще подхвърли някоя трошичка, за да те превърне във фанатик!
  • 26 Двама

    27 22 Отговор

    До коментар #18 от "Деян Икебаната":

    Достойни Българи, а не селски гербеви цървули
  • 27 Къде видя страх

    11 10 Отговор

    До коментар #13 от "розово":

    Могат да те замерят с пачки до луната и обратно и им дреме на сайдера

    Коментиран от #57

  • 28 Нисък хоризонт

    9 8 Отговор

    До коментар #23 от "Най-достойния":

    Ако нямаш мечти и от малкото се впечатляваш. Общо взето за това сме на този хал, задоволяваме се с развалена ябълка, само да не е лaйнo, а то е все храна за червеи!

    Коментиран от #52

  • 29 Решетников

    22 27 Отговор
    Боклук хвали хварчащ боклук съд и затвор за вас червени боклуци
  • 30 Българин

    18 37 Отговор
    Във войната срещу Третия райх за близо 8 месеца бойни действия даваме 8337 убити и 9155 изчезнали. Или безвъзвратните загуби на българската армия са около 17 000 души, 2125 на месец или 70 на ден. Пандемията също е война, но на "генерал" Радев изобщо не му пука за живота на българите и гледа безучастно как всеки ден умират по 150-180 или 300 души. Готов е да ходи по трупове само и само да се докопа до втори мандат! Такъв индивид трябва да бъде изхвърлен от властта!
  • 31 жжжжжж

    23 23 Отговор
    дебил в действие. ББ го няма . работете и вдигнете България. и какво направи радев? само влошаване и влошаване .
  • 32 !!!?

    21 31 Отговор
    Най-голямото постижение на Радив и хунта е, че успя да направи България отново "космическа страна" - без "Спутник" всяка седмица изпраща по 1000 български души в Небесата Божи !!!?
  • 33 гост

    13 8 Отговор

    До коментар #6 от "Активист на БКП":

    Ати бегаи иму направи едно фелацио и после ще решим

    Коментиран от #44

  • 34 Радеф сам си намаза ските

    21 22 Отговор
    Сега се спуска по пързалката...
  • 35 реалист

    21 25 Отговор
    Този олицитворява глупоста и селския татакътлък дребнав и отмъстителен човек само катили и дебили го харесват
  • 36 БСП ТВ

    21 34 Отговор

    До коментар #6 от "Активист на БКП":

    Трябва да спрем фашиста Радев! Единственият, който може да го победи е професор Герджиков. Отнемете властта от фашистите, гласувайте против Радев и за Герджиков!

    Коментиран от #46

  • 37 ГЕРБ

    26 30 Отговор
    Радев позор за България.Даже и да спечели го чака инпичмант.

    Коментиран от #47

  • 38 Истината

    22 30 Отговор
    Интелигентен и почтен човек никога не би гласувал за Радев. Ако е интелигентен и подкрепи фигуранта, няма да е почтен. А ако е почтен но подкрепи недоразумението от Дондуков 2, то интелигентността му е под въпрос.
  • 39 Истината

    23 28 Отговор
    Ето какво казва Георги Първанов за Радев :"
    - Наскоро говорих с млади хора, които ми казаха, че няма да гласуват за него, защото не го приемат. Радев не можа да стане политик! Е, има някакви военни от запаса, някои хора из страната, крайни опозиционери, които го харесват. Но той не се утвърди като лидер на нацията в най-респективния смисъл на думата. Така че перспективата за президентските избори е никаква."
  • 40 Бибитко

    28 19 Отговор
    Беснейте, герберски тролчета, насъсквани ежеминутно от треперещия от страх ваш фюрер Борисов, това ви остава, защото Румен Радев ще бъде президент втори мандат. А бай Ставри очаква вашия толуп от Банкя с голямо нетърпение!
  • 41 Българин

    16 32 Отговор
    Ако искате нормален и диалогичен президент, бранещ българските национални интереси и искрено загрижен за благоденствието на българите Герджиков е точният човек. Ако искате злобна руска марионетка, сееща омраза и раздори сред хора, партии и институции, загрижена единствено за собствените си интерес и благоденствие, то вашият избор е Радев

    Коментиран от #43

  • 42 !!!?

    19 26 Отговор
    Радев е олицетворение на Проклятието за българите - всяка седмица умират 1000 души, а той и хунтата отчитат "успехи" в...крематориума !!!?
  • 43 Бибитко

    19 10 Отговор

    До коментар #41 от "Българин":

    Не се пъни, ние не искаме Плевнелиев 2!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 ОСТАВКА ФАТМАК

    14 21 Отговор
    ДН€$ КАТО ЧУЯ проф€$ор,Г€Йрал,пАлковник,доц€нт
    и МИ СЕ ПОВДИГА...!
    НА ПЪРВО МЯСТО В СВЕТА СМЕ ПО БРОЙ ОТ ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО
    НА ТАКИВА "€родити" !
    И СМЕ НА ПОСЛЕДНО МЯСТО В €$ ПО СТАНДАРТ НА ЖИВОТ(МИЗ€РИЯ, КОРУПЦИЯ,$ВОБОДИЯ -КУРОКРАЦИЯ-ПО$ТКОМУНИЗЪМ)!

    р.р. МОЖЕ ДА ОЛИЦ€ТВОРЯВА €ДИН$ТВ€НО ОБРАЗА НА $ЪВР€М€ННИЯ ХЛЪЗГАВ нато-КОМУНИ$Т-ТАРИКАТ-Б€ЗРОДНИК И ПР€ДАТ€Л НА:
    ОТЕЧЕСТВОТО,НАРОДА,СЕМЕЙСТВОТО,ДЪРЖАВАТА И ДЪРЖАВНОСТТА,КОНСТИТУЦИЯТА, ПРЕЗИДЕНТСКАТА ИНСТИТУЦИЯ,ВВС И ВСИЧКО И ВСИЧКИ ДО КОЕТО $€ € ДОКО$НАЛ И УПОТР€БИЛ(АБВ,Б$П,корн€лия.....и т.н.)!

    ОСТАВКА ЗА УНИВ€Р$АЛНИЯ ПР€ДАТ€Л -ФАТМАКА!
    ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА!

    77г. КОМУНИЗЪМ СТИГАТ!
  • 46 Активист на БКП

    9 12 Отговор

    До коментар #36 от "БСП ТВ":

    ,,Радко Пиратко,, ли,бе? Бухахахааааааа 🎃
  • 47 Раданч Татлъту

    10 6 Отговор

    До коментар #37 от "ГЕРБ":

    Малииии,колко си неграмотен!🙉🙉🙉
  • 48 Истината

    18 28 Отговор
    Румен Радев = Разединение, Разруха, Реваншизъм, Репресии, Русия.

    Коментиран от #51

  • 49 Кой68

    13 18 Отговор
    Това са две страни на една монета.
    Радев е по-авторитарен и тираничен.Защото неговия служебен кабинет той сам предлага и утвърждава.
  • 50 НИЯ

    20 21 Отговор
    ЗА ВСЕКИ ТРЕЗВО МИСЛЕЩИ ЧОВЕК Е ЯСНО, ЧЕ БЪДЕЩЕТО Е В РЪЦЕТЕ НА РУМЕН РАДЕВ И КИРИЛ ПЕТКОВ.
  • 51 Раданч Татлъту

    14 16 Отговор

    До коментар #48 от "Истината":

    Бойко Борисов= богатство,божественост,Барселона!🥳👍

    Коментиран от #60

  • 52 Твойте мечти

    7 4 Отговор

    До коментар #28 от "Нисък хоризонт":

    Като твоя вожд, прост материалист! Срам за всички

    Коментиран от #59

  • 53 НИЯ

    18 21 Отговор
    ЗА ВСЕКИ ТРЕЗВО МИСЛЕЩИ ЧОВЕК Е ЯСНО, ЧЕ БЪДЕЩЕТО Е В РЪЦЕТЕ НА РУМЕН РАДЕВ И КИРИЛ ПЕТКОВ.
  • 54 ОСТАВКА ФАТМАК

    13 14 Отговор
    ЗА ИЗКУФЕЛИТЕ Б$-ПАРИ ЩЕ СПОМЕНА:
    ПОЗНАВАМ ЛИЧНО МОЯТ ПИШМАН градски И БИВШ "командир" р.р.,
    МНОГО го Е ШУБЕ ДА НЕ БИ ДА МЕ СРЕЩНЕ.....,НО СВЕТЪТ Е МАЛЪК,
    А И МАНДАТЧЕТО му ИЗТИЧА....!
    ДЕ КЪСМЕТ ДЕ...!

    Коментиран от #58

  • 55 ЧОРБАДЖИЯ изедник

    9 17 Отговор
    На14 .11 гласувайте против ГЕРБ и против Радев.
  • 56 Гледайте по бТВ в момента за да видите

    9 19 Отговор
    Какво е президент, а не като сегашният
  • 57 розово

    12 3 Отговор

    До коментар #27 от "Къде видя страх":

    Не мога да разбера хората които говорят само за пачки.Властта синко властта дъще са много по голяма сила от пачките.
  • 58 Бибитко

    20 14 Отговор

    До коментар #54 от "ОСТАВКА ФАТМАК":

    Абе, герберско тролче, защо вашият страхливец не се кандидатира за президент, а предпочете да се занимава с любимото си интригантство и позьорство?

    Коментиран от #62, #102, #117

  • 59 Близък хоризонт

    2 2 Отговор

    До коментар #52 от "Твойте мечти":

    Гледам и ясновидци ме коментират, макар трудно да схващат кратък текст на български. Моят кандидат е много умен човек, съратниците му също. Объркал си предсказанието!
  • 60 Радева миризливка

    14 17 Отговор

    До коментар #51 от "Раданч Татлъту":

    Бойко не се бори за президент бе радевичар
  • 61 Васил

    16 15 Отговор
    Радев е едно продължение на сагата Борисов тотален провал е както и негово служебно правителство а още повече длъжника шеф на НАП.

    Коментиран от #76

  • 62 Радева миризливка

    18 16 Отговор

    До коментар #58 от "Бибитко":

    Защо фигуранта се к ие като плъх а не иска са се яви на дебат. Лозан Панов още преди 5 дни специално в Президентството му пусна покана ама на зеления чорап не му стиска.
  • 63 Истината

    20 18 Отговор
    Радев олицетворява единствено верността на твърдението, че "Фуражката деформира главата".
  • 64 Първите букви от думите

    17 11 Отговор
    Разединение Упадък Мерзост Егоизъм Нищета Реваншизъм Аморалност Диктатура Еврофобия Вреда
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 📌🇧🇬

    13 14 Отговор
    За съжаление Президента Радев/Кацаров олицетворява “вълната” от починали от Ковид-19, утре 6ти Ноември ще бъдат със сигурност: общ брой 25 000 ; затова ДС/БКП/БСП професорът би трябвало да посмали малко.
  • 67 📌🇧🇬

    15 10 Отговор
    📌Борисов е “кадър” на пост комуностическата Червено/Кафява Клептокрация в България.

    Коментиран от #73

  • 68 КИРО ЯПОНЕЦО

    11 13 Отговор
    БЕСЕН Е РАДЕВ ЧЕ НЕ Е МЕНТЕ ГЕНЕРАЛ КАТО МУТРАТА , ГАЗ ПИКА , КРЪВ МОЧА , БРЪСНАРСКИ НОЖЧЕТА ТАКОВА ! БОКО ПИЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ И ВЛИЗА НА ТОПЛО , ЗАЩОТО ОТ ДРУГАТА СЕДМИЦА СТАВА СТУДЕНО ,ДЖИПКАТА ЩЕ Я СЪНУВА СЪС СТУДЕНИ КРАКА !
  • 69 Първият софиянец

    14 19 Отговор
    Ако тоя е професор...то аз съм космонавт...АМАН ОТ ПЛАТЕНИ ЛИЗАЧИ НА МУНЬО...СТРАХ тресе Славяновската кочина...нека обяснят за нарушението на КОНСТИТУЦИЯТА ОТ МУНЬО И КИРО КАНАДЕЦА..???
  • 70 Бай Гошо

    16 10 Отговор
    Иво, мамин ненагледен, съвсем си се объркал - Радев олицетворява само едно нещо, което се намира южно от гърба. Точно толкова е умен, колкото и това, което олицетворява.
  • 71 Тапата

    14 12 Отговор
    Радев олицетворява вълната, която ще потопи държавата и това вече се случва.
  • 72 Радев олицетворява

    14 15 Отговор
    простотата на военните, няма такъв друг тъп президент в историята на България , който настрои един народ едни срещу други , рядко хабно ножче е тоя каун !
  • 73 Това

    9 8 Отговор

    До коментар #67 от "📌🇧🇬":

    няма никакво значение говорим за тоя , който и чеп за зеле не става от него, Борисов го няма вече .

    Коментиран от #75

  • 74 Бойко

    7 10 Отговор
    Радев по ми прЕлича на тиква от себе си
  • 75 Бойко

    2 2 Отговор

    До коментар #73 от "Това":

    Аха , няма ме ,га ма няма !
  • 76 Опа

    9 19 Отговор

    До коментар #61 от "Васил":

    Радев и Борисов нямат място в едно изречение. Борисов разви държавата, всеки град разцъфтя, всеки купи по две коли. Радев дигна цените двойно, намали работните места, спря строежите, парите за строежите, насъска хората един срещу друг чрез клевети. Бойко ще се върне на бял кон и ще въдвори спокойствието в България

    Коментиран от #77, #78

  • 77 Е много са те

    9 5 Отговор

    До коментар #76 от "Опа":

    облъчили.
  • 78 Бамбука

    15 10 Отговор

    До коментар #76 от "Опа":

    Само в казуса магистрала "Хемус" липсват стотици милиони незнайно къде. Ти глух, сляп ли си или си мазохист радвайки се че народа е окраден ?

    Коментиран от #105, #131

  • 79 Биби Кинг

    5 7 Отговор
    Шчупи ми даржавата Пембен простиа,това е гйонсуратлъкът мо на фюрера од Славеново!
  • 80 asd

    9 9 Отговор
    Този вече не е интересен. Като му гледаш 2-3 интервюта, все едно си гледал всичките.
  • 81 Борисов

    15 7 Отговор
    Аз олицетворявам Господ Бог. Само аз мога да лъжа със 100, да таковам с 200 и да крада с 300, а да, и да ходя по вода!
  • 82 факт

    10 10 Отговор
    Радев ако хване борисов ще го сцепи от бой ще го пречука
  • 83 ми , не

    8 9 Отговор
    Радев олицетворява един режим , чилийски ...
  • 84 ЦИТИРАМ

    8 6 Отговор
    Европейската банка за възстановяване и развитие постави слаба оценка на развитието на България през юни-ноември 2021. Цените на стоките и горивата продължават да растат и така изяждат доходите на хората......МОДЕЛА РАДЕВ.....СЛАБ 2
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 ВРЕМЕТО ИЗТИЧА

    5 9 Отговор
    РАДЕВ Е ГОТОВ ДА УБИВА ПО НАВИК , НО ЗАЩО НЕ УБИЕ ПРОТИВНИКА СИ И КАКВА МУ Е ТАКТИКАТА НЯМА ДА РАЗБЕРЕМ СКОРО , ТЪПАКА САМ ЩЕ СЕ НАВРЕ В КАПАНА , НО КОГА , НЯМАМ ТЪРПЕНИЕ !
  • 87 ЕДГАР КЕЙСИ

    9 6 Отговор
    ТАЗИ БУЗЕСТА МОЦУНА ЗАЩИТАВА ИНТЕРЕСИТЕ НА ОЛИГАРСИТЕ И МАФИЯТА........
  • 88 гкйхд

    4 7 Отговор
    С две думи, нямаме вече държава, нищо не решавате, даже и изборите!
    Тъй като ДБ ще са в основата на това управление, се надявам поне ДСБ, като разумна партия, да внесе малко успокоение в обществото!
  • 89 гхйтуъ9

    6 5 Отговор
    И на Радев пожелавам успех и на партиите, в края на краищата, всички са български партии или по-точно партиите не са български, но се управляват от българи, е, само ДПС донякъде е изключение.
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 5577

    9 8 Отговор
    Ейй.Радев българоубиеца ако го покажете още веднъж и ще счупя телефона казвам ви. Че не го изсрам между хората да се появява. Почерни половин България.
  • 92 оня с коня

    7 6 Отговор
    И както Иво Хр. ме светна че Радев олицетворявал Вълната срещу Авториталния Режим на Борисов,така и Аз ще му върна жеста и ще му кажа че пък Борисов СЪЩО е Олицетворение на Вълната срещу Авторитарният Режим на Радев.А иначе хич не му е Зле на Радев да съвместява Президентската Власт със Изпълнителната ВЕЧЕ 2 Мандата на Служебните си Правителства,но Краят му се вижда,щото Народът вече ИЗНЕМОГВА от Пандемията и Инфлацията предизвикани ТОЧНО от Престъпното му Управление.
  • 93 Бойко

    4 4 Отговор
    Радев ако го срещна в тясна уличка щи му счупя муцУнта
  • 94 Да Ама НЕ

    9 2 Отговор
    За ББ разбрахме, но че олицетворява Сорос чрез Петков и Василев също разбрахме.
    Че ни продават здравните данни на САЩ компании също разбрахме, че ни продават на Амазон и Гугъл също разбрахме.
    Че ще приватизират ядрената енергетика също разбрахме.
    Че тече принудителна ваксинация-също разбрахме.
    Че без Референдум Петков и Василев ни тикат в еврото-също знаем.
    Че ще признаете Македония-също.
    Че ще въведете скрито джендър обучения уз-ща също-План Възстановяване.
    Че затривате лева ни е ясно.
    Че ни готвиш за пушечно месо срещу Русия, включително отразяване ядрен удар ни е ясно.
    Че с наши пари ремонтирате оградата, вместо да съдите Валерко ни е ясно.
    Че изтеглите 2 милиарда заеми ни е ясно.
    В момента прокарвате политики на ГЕНОЦИД от Служебния Кабинет, които при редовно правителство, хората щяха да излязат на протест.
    Херото още ли обикаля като гладна кокошка Козлодуй и Белене, да се облизва на бъдещите комисионни, предоставени й от Петков и Василев.
    Като гледам ББ е на свобода, нищо не се е променило.
  • 95 ПП Сорос

    10 6 Отговор
    Служебният ти кабинет в лицето на Соросоидите Петков и Василев на секундата трябва да бъдат изгонени от България с отнето българско гражданство-без право да се връщат в България, ако искахме реплики на Плевенлиев и Паси, нямаше да гласуваме за теб.
    Петков и Василев са ВРЕДНИ ЗА БЪЛГАРИЯ.
  • 96 80 % дебил

    8 6 Отговор
    още ли мърси земята 😠
  • 97 Достойни

    7 5 Отговор
    Таварищ Радеф и секретарката му Йоткова 12 000 Бона заплата а за народа 5 лв хляба
  • 98 патриот

    6 4 Отговор
    Да разединяваш единството на българският народ с високо вдигнат юмрук, е призив за братоубийственна война, за ликвидиране на независимостта ни, както и покана за инвазия срещу нас, към една, ревизионистично настроена към нас държава!
  • 99 Аксиома

    7 4 Отговор
    Докато онази част от българското общество, която поставя знак за равенство между патриот и русофил не се излекува от това шизофренно състояние, нищо добро не ни очаква. И ще продължаваме да смятаме за нещо нормално бившите агенти на ДС да са част от елита на обществото, да са мастити бизнесмени, професори и прочие.
  • 100 Бъбу

    8 5 Отговор
    Този префинен лъжец и наглец, професор някакъв, се прави че не вижда вълната срещу Румен Радев и неговия наистина вулгарен тоталитарен режим. Кое му е тоталитарното на Борисов, че остави да вилнеят по площадите лумпени и платени продажници. Никога повече Радев и неговите жалки мекерета.
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Комунивирис

    3 2 Отговор
    Чудя се ако не изберат Радев какво ще правят Прокопиевите медии,какви ще ги списват и коментират?

    Коментиран от #108

  • 104 ККК

    6 3 Отговор
    Без червени боклуци!
  • 105 Опа

    5 3 Отговор

    До коментар #78 от "Бамбука":

    Във вестник Дума ли прочете, че липсват тези пари🤣
  • 106 БСП в канала

    6 3 Отговор
    Фатмака олицетворява най-долната и продажна политическа прослойка, съчетана с военния нисък интелект.
  • 107 Бамбука

    6 4 Отговор
    Ние етническите турци ще гласуваме против глупавия военен.
  • 108 После Софиянец

    3 1 Отговор

    До коментар #103 от "Комунивирис":

    Как какво, ще славят новия президент. Прокопиев е нагаждач.
  • 109 АМОН

    8 4 Отговор
    Ще гласувам за Герджиков и ГЕРБ.
  • 110 Българка

    8 3 Отговор
    Факти, така и не намерихте някоя лицеприятна снимка на фърчилото. Прилича на ряпа на тая снимка, а като го чуете как спира за да потърси думата във бедния си речник и картината на селски бек е пълна.
  • 111 Врачка

    10 4 Отговор
    Герджиков ще е новия президент.
  • 112 Първа дама

    12 3 Отговор
    Радев олицетворява невежество, ниска обща култура, никаква политическа култура, неоправдано високо самочувствие, арогантност и жажда за власт. И мъж под чехъл.
  • 113 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 3 Отговор
    Долния фигурант се тресе от страх ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ГЕРБ
  • 114 хатакая

    9 3 Отговор
    Ето с какви идиотщини живеехме едно време в зрелио социализъм..!-Табели от близкото минало:

    1. Всеки истински комунист е под земята. (надпис в мина)

    2. Ще бъда отворена след 10 минути. (бележка оставена от продавачка)

    3. Без грам излишен килограм! (надпис върху кутия с маргарин)

    4. Давам стая за момиче с голям балкон. (обява)

    5. Търся работници за скара. (обява)

    7. Продавам шестмесечен ваксиниран немски овчар.

    8. Продава се антично бюро за жени с дебели крака и големи чекмеджета.

    9. Не пускайте чешмата, защото тече! (надпис на чешма)

    10. Паркинг - не паркирай!

    11. Моля, както ние не пикаем във вашите пепелници, така и Вие да не си хвърляте фасовете в нашата тоалетна. (надпис в тоалетната на заведение)

    12. Продавам куче. Ново. Нито веднъж не е лаело. (обява)

    14. Търсим две секретарки, едната с два езика, другата без език. (обява)

    15. Яйца собствено производство. (табела в магазин)

    16. Правим обувки с кожа на клиента.

    17. Инвестиционна банка "…" - поемете риска! (билборд)

    18. По-добре тук, отколкото отсреща! (надпис на кафене срещу централни гробища)

    19. Българско бельо директно от вносителя. (надпис на Женския пазар)- А живото беше още по отчайващ за човек извън номенклатурата и същите наследници на тези получовеци искат пак да ни яхнат сменяйки си името от ,,комунисти,, на ,,социалисти,, та токувиж някой млад балъквлязъл в тяхната мрежа като блудна риба..!
  • 115 JVS

    4 2 Отговор
    Интересно,каква метаморфоза претърпява човек когато е свръх амбициозен,интелигентен и с прво знающ свята професия и възможности?За мен е загатка как Иво Хр.така лежерно се прикрепи към антуража на Радев и СОРОСоидката Йотова!Интересно е и какво го е подтикнало към тая проява на конформизъм?
  • 116 косача

    6 3 Отговор
    Радев олицетворява сатанизма, който Запада налага в България и Радев е техния лакей бяс.
  • 117 ОСТАВКА ФАТМАК

    9 4 Отговор

    До коментар #58 от "Бибитко":

    Ч€РВ€НИЯТ ПР€ДAТ€Л ФAТМAКЪТ ИГРA€ ПР€$ТЪПНAТA $И РOЛЯ ЗA€ДНO $ AГ€НТ БУДAлa(рaзбoйкУ) И дoгaн КР€ПЯТ $ТAТУКВOТO НA ПO$ТКOМУНИЗМA-РAЗД€ЛЯТ И ВЛAД€ЯТ!

    ДOЛУ Ч€РВ€НAТA МAФИЯ Г€РБ$П и ДП$!
    77г. КOМУНИЗЪМ CТИГAТ!
    AНТИКOМУНИ$ТИЧ€$КA РEВOЛЮЦИЯ!
    ЛУCТРAЦИЯ! НOВ НAРOДEН CЪД!
    НOВA КOНCТИТУЦИЯ!
    БЪЛГAРИЯ НA БЪЛГAРИТE!
    OCТAВКA ФAТМAК!
    OCТAВКA! OCТAВКA! OCТAВКA!
  • 118 Матей

    4 2 Отговор
    Радев олицетворяваШЕ борбата срещу боковизма,той го пропиля своя шанс да се справи по най-бързия и ефективен начин с тая сива плесен,като обяви военно положение ги запре по стадионите.Народа трябвало да се пребори,как бе джанъм?Едно стадо от хиляди овце може ли да се справи с една вълча глутница от стотина яки и настървени вълка?Може би подплашени случайно да ги изпотъпчат.Но и това не стана,оставиха ги да се разотидат по кошарите.А радив,баш чобанина,кехаята се явява в качеството на лъжливото овчарче,подир дъжд качулка.
  • 119 Васил

    5 1 Отговор
    По скоро продължава политиката на Борисов цените се вдигат на храни такси в банки ток вода застраховки и всичко останало а Радев какво прави хили се като тиква това ли е защитника по скоро е имитатор.
  • 120 ТЪПИЯ СИ Е ТЪП

    8 3 Отговор
    РАДЕВ ОЛИЦЕТВОРЯВА САМО СЕЛСКА ГРАДОМАНЩИНА ФАТМАШКА НЕКОМПЕТЕНТНОСТ И ЕЛЕМЕНТАРНОСТ И КОМПЛЕКСАРЩИНА НА ОБИКНОВЕННО ЧОВЕЧЕ СЛУЧАЙНО ПОПАДНАЛО НА ВИСОК ПОСТ /АБЕ ПИНГВИН КВО СТАНА С ДЕБАТА БЕ ПИНГВИН/
  • 121 1234

    5 2 Отговор
    Аз липно следя и не гласуваме, но Гн Боросов е с класи над тия, и тоя министър-председател, те говирят и на пловдивски селски диалект. Никой не ни е помогнал от 44-та, ние сме от никой, но бойко е топ ченге, завърлил е с Отличие. Ромите ли трябва да ви определят живота. Те до вчера гласуваха за дпс, сега с бсп. Дават им по 50 лева. Лошо за народа. Крадени пари лесно се харчат.
  • 122 Анонимен

    4 2 Отговор
    Носят рушвети на сащ да им върви по вода с кражбите, а с дпс Рашков ходи на лов, чети, те не лъжат ПИК, с турски бизнесмен, а гонел бил дпс, лъжи, стари хора не ви прави чест да лъжите народа, по на 70 г рашков станал и още иска милиони от арабите. Българи е предал Каитан Петко войвода. Качил се Петко на къщата, развял знамето българско и турците го убили. Кой е предател, българина. От старите тракийци ни бе казано, родени в селото и те на КПВойводата та и рашковата същата, отишъл на лов с турчина бизнеснен от Турция.. ПИК чети и се увери и за другите. Бойко е топ ченге и лесно на тия пиянки няма да им е лесно от поделението. Рахат от бб няма да видите, ще ви удря яко. Харесван е. Ббцц
  • 123 ПРОРОК

    3 2 Отговор
    ТАКА Е ГЕРБ ЩЕ СТОЯТ НА ТРИБУНИТЕ ЩЕ СИ НОСЯТ ПИРАТКИ И ЯЙЦА И ЩЕ ЗАМЕРЯТ С КЕФ МАЛОУМНИТЕ ИГРАЧИ НА ТЕРЕНА СХВАЩАШ /АДЕ ЧЕСТИТО ГЕРБ НЯМА ДА БЪРШЕ ОСРАОТО ОТ ВАЩО МЕ..РЕ РАДЕВ ВИЕ ЩЕД ГО БЪРШЕТЕ И ПОСЛЕ ЩЕ ТРЯБВА ДА ГО ЛИЖЕТЕ АДЕ ЧЕСТИТО ИЗМИИТЕ СИ ЗЪБКИТЕ/
  • 124 НЯМА МИЛОСТ

    1 3 Отговор
    РАДЕВ Е ХИЕНА ОТ КОЯТО ОТЪРВАНЕ НЯМА ПРЕСЛЕДВА МУТРИТЕ ДО КРАК ! МАЧКА ТЪПАНАРИТЕ НЕОТКЛОННО , УБИВА И ЯДЕ ПРЪВ ТОВА Е ЗАЛОЖЕНО ОТ ПРОФЕСИЯТА МУ И НАТО !
  • 125 МУТРИ ВЪН

    1 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: България ...........Румен Радев: Борим се за справедливост и възмездие , МУТРИТЕ СА НАША ХРАНА !
  • 126 РЕШИЛ СЪМ

    2 1 Отговор
    АЗ ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ЦЕННОСТИТЕ НА БОЙКО - ПАЧКИ И КЮЛЧЕТА !
  • 127 Боби

    1 2 Отговор
    Радев ще бъде преизбран ! Не се хабете !

    Коментиран от #129

  • 128 ДЕКА ДА КОПАМЕ

    2 1 Отговор
    ВEЛИЧКO ГEOРГИEВ OТ НФCБ И ДOКТOР МИТOВA ГИ ЧAКA 15 ГOД ЗAТВOР ЗA CТOТИЦИТE ИЛИ ХИЛЯДИ ФAЛШИВИ CEРТИФИКAТИ ЗA КOВИД 19 ............. КAКВO CТAВA C ПACПOРТИТE ИЗДAДEНИ OТ КAРAКAЧAНOВ .....................КAКВO CТAВA C БOЙКO - БECНИЯ КРAДEЦ !?
  • 129 Ох ли

    2 1 Отговор

    До коментар #127 от "Боби":

    Е как няма с двеста и двадесет нелегални машини Въпросът е после какво правим с цените и хаоса
  • 130 Спите ли

    2 1 Отговор
    Професора да вземе да се образова и да прочете що е туй Авторитаризъм. Тогава статията ще се казва "Радев олицетворява авторитарния режим". За момента му липсва само главен прокурор, но активно работи по смяната му - на човека с негов човек, за да има всички карти и тогава става .... абсолютен авторитаризам. Законодателна - няма, изпълнителна - негова, съдебна - прескочена с режин на неотложност, КС първи инфилтриран, медийна овладяна...избори манипулирани
  • 131 Спите ли

    1 1 Отговор

    До коментар #78 от "Бамбука":

    Скъпи парите не изчезват, а сменят своя притежател. В частност, това че някой го е написал, казал или твърди не означава нищо.
  • 132 ЕФРЕЙТОР

    1 1 Отговор
    РАДЕВ ОЛИЦЕТВОРЯВА САМО ФАТМАШКА ПРОСТОТИЯ И ЛИЦЕМЕРИЕ /АЛО ГЕНЕРАЛЧЕТО НА..РА СЕ ОТ ЕДИН ДЕБАТ /