Last news in Fakti

11 Ноември, 2021 13:00 5 218 49

Старите

  • огнян дъскарев-
  • стари-
  • млади-
  • политика-
  • избори-
  • парламент

А младите - те нищо не знаят за това - нищо

Старите  - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Аз съм стар!
Брат ми обича да се определя, като “Стария”. Защото така се чувства по-добре. Аз също съм по-добре, като стар. Ето защо:

Старите знаят повече от младите.

Те не се правят на интересни, но знаят повече от другите.

Защото са стари и са чели повече книги, слушали са повече музика и да - чели са повече книги. Това значи, че знаят повече за историята, науката, изкуството и хората. Ако си прочел повече книги - знаеш повече от другите.
Старите сякаш по-добре се справят с другите - в отношенията им с тях. Те напътстват младите, които не ги слушат, но това не е новина.

Старите знаят повече за музиката. Например те обичат 8-та симфония от Шуберт, парчето “Happy” by Peter Hammill, “ Close to the Edge” by Yes, обичат Palestrina and Scarlatti, но не харесват Н. Николина, Л. Иванова, Сл Трифонов и Гъмзата.

Старите знаят повече за киното - те си спомнят с любов за “Чудото на вълците” с Жан Маре и за “Фанфан Лалето” с Жерар Филип. И за Жана Моро и Мари Жозе Нат. Те знаят за италианското кино от 60-те и 70те - за Алберто Сорди, Уго Тоняци, Виторио Гасман, Нино Манфреди, Терънс Хил /италианец/, Моника Вити. Те обичат “Любимец 13” с Апостол Карамитев, Любомир Младенов, Любомир Димитров, Емилия Радева, Иван Андонов, Нейчо Попов, и пр и пр.

А младите - те нищо не знаят за това - нищо.

Старите са чели “Младостта на Анри 4-ти” от Х. Ман, “Кармен” от Проспер Мериме, те дори знаят, че тази книга е вдъхновението за световната едноименна опера от Ж. Бизе. Те са чели и Томас Ман, Фойхтвангер, Уелс, Прус и Пруст /има разлика!/, Толстой и Толстой /пак има разлика!/.
Старите ще гласуват на 14 ноември, защото …….
Старите НЕ разделят народа на ВАКСЪРИ и АНТИВАКСЪРИ, защото са стари и знаят, че смъртта е за всички.

Старите никак не са съгласни Македония да бъде предадена,

защото: само в Балканската война загинаха 66 хил бг войници и офицери, десетки хиляди бяха ранени и осакатени. Защото в ПСВ загинаха около 120 хил бг войници и офицери, десетки хиляди бяха ранени и осакатени. И всичко това: заради Македония.

Старите, т.е. аз по никакъв начин не искат да се противопоставят на младите, защото е безумно.
Но ние, старите - имаме право да говорим. Всички имат право.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 85 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Потурко

    80 4 Отговор
    Адмирации, Поклон и Респект за написаното от Вас!
  • 2 user

    50 21 Отговор
    Младите полезни идиоти не ги интересува това. Те си искат гей-правата, за това се борят и си гласуват за ДБ и ПП.
  • 3 Млад

    33 11 Отговор
    Не е точно така. Аз не съм,,стар,, но обожавам ,,Любимец 13 ,, харесвам ,,Фанфан Лалето,, и съм прочел доста книги и продължавам да чета . Много негативно отношение.

    Коментиран от #44

  • 4 Алфа Сектант🤠

    26 8 Отговор
    Не лошо мнение, само не разбрах какво им е на Лили Иванова и Нина Николина и защо са редом до Слави и Гъмзата ❓
  • 5 ТаУмВзе

    10 37 Отговор
    Съответно, делиш на млади и стари! Провери си писаницата, защото имаш Грешки пич. И когато сте знаели Повече, Какво направихте? Щото се стигна до Последна национална катастрофа от Знаене.

    Коментиран от #10, #15

  • 6 не може да бъде

    22 4 Отговор
    Много съм любопитен дали някой слуша напр-кноцерт №1 в до мажор от Паганини!?И колко души знаят,че има такова произведение/изключвам специалистите по класическа музика/!?Пиша това ,защото считам,че вече са твърде малко хората които оценяват какво значение има подобна музика!?Бих препоръчал на всеки,който обича музика да се опита да го изслуша-може и в съкратен вариант или част от него-особено ако е в изпълнение на Леонид Коган!

    Коментиран от #16, #39

  • 7 Хахаха

    14 23 Отговор
    Няма за какво да се превъзнасят старите. Нямат кой знае какви заслуги пред българското общество. Част от тия ,, старите" преди 30 години, с лош или добър умисел, успяха да разрушат държавата. До основи. Не зависимо, колко и какво са чели. В това число и образованието на младите. Младото поколение е потребител на ценностите, които им предложиха днешните стари.
  • 8 Младеж

    13 22 Отговор
    Знам ги аз тия мизерници, превърнали държавата в разграден двор, нареждат ми как да живея и после искат да робувам за жълти стотинки, че да взимат пенсия ! Толкова много знаят и разбират от живота, че България е най-пропадналата в ЕС ! Видяхме колко са умни, а сега е редно да си седнат на задници.е и да замълчат, достатъчно проблеми са ни оставили като завещание, неща.тници.....
  • 9 Право на

    22 9 Отговор
    Да ... за съжаление е вярно, че старите като цяло са чели повече, повече познават смисленото кино, театъра, операта и т.н., нормално е по времето на соца изкуството беше едно от нещата, които осмисляха живота, а чрез него хората придобиваха доста по-гъвкаво и обхватно мислене. Относно това до къде сме стигнали, не знанието, а простотията ни доведе до тук.
    Информацията не е знание.
    Знанието не е мъдрост.
    Мъдростта не е истина.
    Истината не е красота.
    Красотата не е любов.
    Любовта не е ....
    .... е най-доброто.

    Коментиран от #23, #40

  • 10 Хахаха

    12 12 Отговор

    До коментар #5 от "ТаУмВзе":

    Прав сте.
    Брой прочетени книги не те прави по - качествен човек от този, който не е прочел нито една. Моралът е определящ в това отношение.

    Коментиран от #17

  • 11 Хахаха

    7 10 Отговор
    Прав сте.
    Брой прочетени книги не те прави по - качествен човек от този, който не е прочел нито една. Моралът е определящ в това отношение.
  • 12 Георги

    16 4 Отговор
    Поздравления за написаното!
    Скоро чух "Close to the edge" на Yes отново.
    Пак си е толкова хубаво колкото беше.

    Коментиран от #14

  • 13 Кую

    20 6 Отговор
    Колкото повече знаеш, толкова по-нещастен ставаш. За съжаление е така.
  • 14 Хахаха

    4 16 Отговор

    До коментар #12 от "Георги":

    И какво от това? Какво ги интересува другите кой какво е чел е слушал?
  • 15 БайЧеп

    9 7 Отговор

    До коментар #5 от "ТаУмВзе":

    Недей да учиш баща си как се правят деца.
  • 16 чичо

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "не може да бъде":

    Няма концерт в до-мажор,как си го слушал?Има в до-минор.

    Коментиран от #41

  • 17 ТаУмВзе

    7 13 Отговор

    До коментар #10 от "Хахаха":

    Точно заради тоя манталитет и не само, младите Бягат от територията! Причина и следствие. На също ми е най лесно да изброя 100 автора и музиканти, за които не е чувал и да се изрежа. Но защо се налага, комплекс за малоценност и не само. Не съди, за да не бъдеш Съден!
  • 18 77 годишен

    22 1 Отговор
    Съвет към младите. Пуснете се от телефоните и живейте жив живот за да проумеете защо живота е прекрасен!

    Коментиран от #28

  • 19 чичо

    14 6 Отговор
    Аз съм от поколението на автора на статията,но да си призная не разбрах много.Единствено,че и стари и всички имат право да говорят,което си е ясно само по себе си-без филми,концерти,книги...
  • 20 vessi

    13 4 Отговор
    Според мене има много неща,на които ние възрастните можем да се научим от младите.

    Коментиран от #22

  • 21 Миро

    16 4 Отговор
    Никъде не прочетох за вината на старите пред младите. Категоричното заключение че младите не знаят нищо за това и онова издава присъдата че старите са виновни и никой друг. Старите създадохме и допуснахме средата в която растяха младите . Тези поколения ние ги създадохме и отгледахме и децата ни са такива каквито са. Света също се промени. Толстой ще го гледат на някой филм или комикс и толкоз. Никой няма да го купи и чете защото младите нямат време за подобни неща и са изключително практични . И така нататък . Нямам време много защото младите са на работа а аз гледам внуче което е още по кофти и от майка си и баща си по критериите на автора. Колкото толкова. Добри лоши умни прости това са поколенията след нас и да са живи и здрави и Господ да ги пази. Не ги критикувам младите изобщо защото знам че има зрънце доброта там някъде в душата им,има дързост и смелост да направят това което старите не направихме и толкоз.

    Коментиран от #24

  • 22 Миро

    6 3 Отговор

    До коментар #20 от "vessi":

    Може би е така като например да пишем на телефона с двата палеца. Благодаря . Всеки да живее живота си както намери за добре
  • 23 Миро

    10 2 Отговор

    До коментар #9 от "Право на":

    Информацията в насипно състояние е нищо. Ако може да я обработваш ,анализираш то ще можеш да взимаш оптимални решения. Останалото не бих коментирал защото са крайни мнения. Нищо не е само бяло или черно и крайните мнения могат да граничат с цинизъм а това поне за мен е неприемливо.

    Коментиран от #29

  • 24 Хахаха

    13 4 Отговор

    До коментар #21 от "Миро":

    А вие прочетохте ли нещо от Лев Толстой на своето внуче за да му откриете пътя към неговото творчество? Колкото влага човек в поколението след себе си, толкова получава на изхода. И не говоря за материалното само.
  • 25 Ха ха

    3 3 Отговор
    Koй ти пречи да говориш?А не те слушат,защото обясняваш лошо
  • 26 Ха ха

    1 3 Отговор
    Защо триете?

    Коментиран от #27

  • 27 Хахаха

    2 4 Отговор

    До коментар #26 от "Ха ха":

    Не дават да говорят старите, вероятно. За да не побър5ат младите със своята мъдрост.хахахаха
  • 28 Набор

    10 2 Отговор

    До коментар #18 от "77 годишен":

    Наборе, прекалено наивно е да се обвинят само телефоните- от написаното дори малко дотук като коментари личи вече разяждащата пропаст залади възрастта, каквото явление също е насадено в последните 3 десетилетия. И изглежда все по-безсмислено да се обяснява на неможещи да повярват що за детинство и младини имахме, що за семейни и фамилни отношения имахме, с какъв ентусиазъм и мерак залесявахме горите, строяхме язовири, заводи, морски и планински курорти, градски паркове и градини. Възприе се и продължи манталитетът на готованците от онова време, на единиците и най-вече на чуждите за времето си възпитаници, какъвто бе и "демократът-комунист" А.Луканов, участвал в зачеването с резултатния ни пресен труд на много съмнителни бизнеси, по този начин и насърчил зараждането на омразата между съгражданите ни дори по възраст. И... има ли смисъл от повтаряне, преговаряне, поучаване в тези мътни времена на целенасочено оскотяване!?
  • 29 Право на

    6 2 Отговор

    До коментар #23 от "Миро":

    В случая има неразбиране и няма крайни мнения, липсващото звено е музика. Относно информацията в насипно или ненасипно състояние, не сте разбрали смисъла на казаното. Апропо казано е от Франк Запа, като само началото за информацията е взаимствал от Айнщайн, но както и да е. Не знам кое точно граничи с цинизъм, според мен цинизъм е това, което се случва у нас, но пък то се дължи предимно на хора, които би следвало да бъдат подведени под съдебна отговорност по ония член, по който се съди за тъпота с взлом.

    Коментиран от #45

  • 30 Алфа Вълкът

    7 7 Отговор
    Старите загинали за идеалите са от последните истински родолюбци, но те по-стари. Те са стари и за днешните стари. А ДНЕШНИТЕ СТАРИ ФАЛИРАХА ДЪРЖАВАТА 5 ПЪТИ, НАКРАЯ С 16 БАНКОВИ БАНКРУТА!
  • 31 Риналдю

    8 6 Отговор
    Звучи красиво,но е клише.Това общество,което в момента вегитира и се гърчи в своята безпомощност е продукт на едни "стари и знаещи" комунета,които продължават "мъдро" да насочват България към пропаста.Старите подготвиха почвата,на която да се пръкнат едни безмозъчни,безполезни полуидиоти,които наистина не знаят нищо.Поне по-голямата част от тях.Но за това жалко положение са виновни старите.И за да не звучи банално,като един най-обикновен "конфликт на поколенията",ще добавя,че напрактика такъв конфликт няма.Старите,знаещи и можещи,по ред причини в момента са също толкова безполезни,колкото и "индиго" главанаците и "милиеналите" с празни кратуни.България се превръща в страна от "третият свят" с затъпяло население от неграмотни простаци.Това е положението.
  • 32 Иван Иванов

    8 3 Отговор
    А старите не направиха ли света в който живеем в момента?

    Коментиран от #33, #35

  • 33 Хахаха

    4 8 Отговор

    До коментар #32 от "Иван Иванов":

    Да, така е. Разрушили са всичко без да създадат нещо ново. А сега се оплакват от поколението, което, според тях не е на тяхното ниво. Нали вие сте ги възпитавали?

    Коментиран от #36

  • 34 Това е

    3 1 Отговор
    С говоренето и фактите, излиза ИСТИНАТА!
  • 35 Джинс

    10 2 Отговор

    До коментар #32 от "Иван Иванов":

    Истината е, че всяко поколение си прави свят, който следващето не харесва! Нищо ново под слънцето, както се казва!
  • 36 Иван Иванов

    2 2 Отговор

    До коментар #33 от "Хахаха":

    Може би не съм се изразил правилно. Коментарът ми беше ироничен. В статияте се описват Старите като всевишни, но е факт, че живеем в свят създаден от тях. Добър или лош зависи кой колко има в джоба. Аз съм от бедните.
  • 37 а нее

    3 3 Отговор
    аз може да имам бяла коса, но не знам, толкова, колкото ти знаеш...знам само едно, че младите знаят повече от нас !
  • 38 Бамбука

    4 2 Отговор
    И да и не. Раждаш се, мислиш че света ти принадлежи и е в краката ти, после помъдряваш. Кръговрат. Всяко едно поколение е полезно за обществото и благодарение на това вече не пишем с пера от гъски, имаме компютри, телефони даващи ни възможност да говорим с хора от цялата планета Земя без ограничения. Може би морала на младите е малко по-непознат, но нали старите докараха тези които са на власт и крадат народа, без значение стари или млади ?
  • 39 музикантКа

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "не може да бъде":

    ...или Мото Перпету...т.н. мото...перпетуУМ :-)
  • 40 Локига

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Право на":

    И докъде ще ни доведе тази последователност?
    ...до там, откъдето тръгна или до нищото ?
    Информацията не е знание,ЗАЩОТО знанието иска усилие и постоянство
    Знанието не е мъдрост, ЗАЩОТО и мъдрите са малко глупави
    Мъдростта не е истина,ЗАЩОТО истината винаги има две лица
    Истината не е красота, ЗАЩОТО голотата е навсякъде
    Красотата не е любов, защото няма емоции
    докато Любовта не е добра въобще, защото може да се купи,
    а най-добрата Любов е само Майчината, за бащината е под ?
    :-)
  • 41 Муза

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "чичо":

    Аз знам, че има Рапсодия в синьо и Симфония в До мажор.

    Това ми е достатъчно...за да блесна...:-)

    Коментиран от #43

  • 42 Що си мислиш, че

    4 6 Отговор
    Всички стари са като теб? Писанието ти е много претенциозно, ама много! Повечето “стари” са по-обикновени! Но съм сигурен и по-човечни от теб! А ти ми звучиш като типичен нарцис!
  • 43 Хахаха

    4 2 Отговор

    До коментар #41 от "Муза":

    Повечето от нашите баби и дядовци не са знаели за гласическоте произведения. Но са знаели ,,Отче наш" и ,, Богородице дево радуй се". И всеки ден са се молили за децата си, за внуците си, и за норода си. И са били благодарни за всякаква благина, която ги спохожда. А от вас, знаещи за рапсодиите, симфониите и ариите, в крайна сметка, полза кой има? Явно никой, явно не сте подготвили никаква достойна смяна, щом се оплаквате от тях.
  • 44 Посетител

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Млад":

    Това е хубаво! Не се обиждай, но си по-скоро изключение от правилото! Положително, но изключение. Жив и здрав!
  • 45 Объркал си се

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "Право на":

    Вероятно нарочно си се "объркал"!? Оригиналното казано от Запа е:"Информацията не е знание.Знанието не е мъдрост.Мъдростта не е истина.Истината не е красота.Красотата не е любов.Любовта не е музика.Музиката е НАЙ-ДОБРАТА!"

    Коментиран от #48

  • 46 √(n&Варна)

    1 1 Отговор
    Евала на някой, който е чел и посочи колко страници е дълго последното изречение от "Есента на патриарха" на Габриел Гарсия Маркес.
  • 47 JEFF

    2 2 Отговор
    Бъдещето е на младите.Дайте им шанс да го изградят. Старите хора ги мъчи носталгия по отминалата младост , което не им дава право да смятат младите за по-прости и некадърни. За всички млади се мисли така от по-старите, в това число и за автора, когато е бил млад. Аз също вече съм по-скоро стар, но вярвам в младите хора.
  • 48 Право на

    0 1 Отговор

    До коментар #45 от "Объркал си се":

    Това ли е от значение ... най-добрата или най-доброто от изброените неща ... плюс това The music is the best носи друг смисъл ...
  • 49 За протокола

    3 1 Отговор
    Едно време всички най-важни решения са се взимали от съвета на старейшините. Днес, разни млади и зелени, още с жълто около устата, без никакъв политически и почти никакъв житейски опит, се натискат да управляват държавата. Много от тях са млади, напористи, нахални и безочливи. Да, някои имат някакво вносно образование, но им липсва в голяма степен обща култура и житейска мъдрост и това образование без да се обедини с опита и знанията на по-опитните и да се адаптира към нашата среда и психология, то става "на свинче звънче".