Last news in Fakti

20 Ноември, 2021 19:00 8 585 61

"Скоро турците ще спят с долари под възглавниците"

  • турция-
  • инфлация-
  • турска лира-
  • реджеп ердоган-
  • икономика

Сред турското население расте недоволството от това, че политиката не успява да овладее огромната инфлация и предизвиканите от нея колебания в цените

"Скоро турците ще спят с долари под възглавниците" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Турската лира бележи все нови и нови негативни рекорди. Тя се обезценява буквално с часове. "Скоро турците ще спят с долари под възглавниците", казва икономически експерт.

От началото на студените месеци над Истанбул се носи необичайна миризма. Откакто цените на суровините и енергията експлодираха, мнозина се отопляват с въглища или дърва - природният газ в момента се е превърнал в лукс. Жителите на 15-милионния град се тревожат, че гъстите пушеци от изгорени въглища са опасни за здравето. В някои дни метрополията край Босфора още отсега е под похлупак от гъст смог.

Причините за високите цени на енергията се коренят във валутната криза, която избухна преди три години и продължава и до днес. Високата инфлация от 19,89% поставя турската лира под силен натиск. Националната валута се обезценява буквално с часове, отбелязвайки все нови и нови отрицателни рекорди. За един долар междувременно трябва да се броят 10,6 турски лири. За пръв път в най-новата турска история бе премината психологическата граница от 10 лири за долар. От началото на годината лирата се обезцени спрямо долара с над 30%.

"Хората се опитват да спасят парите си"

Сред турското население расте недоволството от това, че политиката не успява да овладее огромната инфлация и предизвиканите от нея колебания в цените. Опитите за противодействие на турското правителство както в икономическата, така и в паричната политика, не дават ефект. Независимо от това турската Централна банка за пореден път снижи основния лихвен процент - от 16 на 15 на сто.

Курсът на Централната банка до голяма степен се влияе от мнението на президента Ердоган, който неизменно повтаря, че е враг на високите лихви. Ердоган многократно е сменял ръководството на Централната банка, когато то не е следвало неговите препоръки. Но понижаването на основния лихвен процент в условията на инфлация е твърде необичайна мярка. Централните банки обикновено реагират точно обратното на високи инфлационни нива. И макар че икономически експерти подлагат действията на Ердоган на силна критика, той не спира да повтаря като мантра следното: "Лихвите са причината, инфлацията е резултатът".

Експертката Гюлай Елиф Йълдъръм също смята, че паричната политика на Ердоган не се базира на научна основа. "Виждаме, че намаляването на основния лихвен процент не спира (…). Централните банки по цял свят напоследък увеличиха лихвените проценти, при нас обаче политиката върви в точно противоположна посока", казва тя.

Икономистът Сонер Куру обръща внимание на факта, че пазарът, а и хората отдавна са се нагодили към очакваните постоянни снижения на основната лихва. "Хората се опитват по всякакъв начин да спасят парите си от инфлацията. Но дори и да купуват злато, това пак води към косвено повишаване на обменния курс, тъй като благородният метал е зависим от долара", пояснява той. Експертът казва, че турците са изложени на постоянно повишаващи се доларови стойности още от 2013 насам. Затова все повече хора се опитват да спасят спестяванията си, като ги превръщат в чужда валута. "В бъдеще хората ще спят с долари под възглавниците си. Живеем във време, когато даже онези, които никога не са правили сделки с долари, сега започват да търсят именно там спасение за парите си", казва Куру.

Икономиката бележи ръст, но хората не го усещат

Все пак турската икономика предлага и някои положителни новини. Чуждестранните износители и инвеститори извличат големи ползи от слабата турска лира. Включително и поради този факт турската икономика отбелязва прираст. Според официалните данни, през второто тримесечие на 2021 тя е нараснала с 21,7% - най-високият прираст от 1999 година насам.

Цялото това оживление обаче не носи никакви ползи за турското население. Особено цените на основните хранителни продукти, които през последните месеци направо експлодираха, предизвикват огромно недоволство сред хората.


Бел.ред.
Първите по смъртност в света са последни по избирателна активност.
Ние, българите.
Наистина ли не ни пука как ще продължим напред?!
Ще оставим ли твърдите партийни ядра на статуквото и гласовете от съседна страна да решат и тези избори?!
Да излезем в неделя и да гласуваме масово!


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Антимилиционер

    51 20 Отговор
    Заигра се срещу евреите и Израел, прави се на независим, самостоятелен, национлаистичен, арестува евреи ми силата седмица, понеже му снимали къщата и били от Моссад.... Ще ядат лири.

    Коментиран от #8, #30

  • 3 Ми те навсякъде се месят по комшиите!

    52 11 Отговор
    Въоръжават се като за световно! Напълнили се до горе с патриотизъм, и лирата става на китара!
  • 4 Димов

    32 5 Отговор

    До коментар #1 от "Бюлетината":

    Отговорът е ясен: няма честни избори. Има само законно манипулирани такива
  • 5 реалиста

    40 15 Отговор
    явно не са чували за рубли
    Високо ценена валута

    Коментиран от #24

  • 6 Хахаха

    14 18 Отговор
    Кой ли ви вярва...
  • 7 Ще спят с тутун

    26 6 Отговор
    Под възглавниците от слама.
  • 8 Може, прави го

    18 12 Отговор

    До коментар #2 от "Антимилиционер":

    А ти освен да се наведеш и да се въртиш като ветропоказател друго можеш ли?
  • 9 мдаааа

    22 23 Отговор
    Те и "братушките" така спят , отдавна ...
  • 10 Ердо

    45 0 Отговор
    Набалбучиха се с кредити.Викаха му икономически просперитет.Сега трябва да се връщат кредитите.МВФ чака.А влезе ли той става много лошо.Ни армия ще остане,ни образование/ не че Ердоган му трябва/ни социална политика.Програмата е ясна.И ние сме минали през нея.

    Коментиран от #14

  • 11 турска мъка

    39 8 Отговор
    всичко поскъпва и заплатите остават в застой. турците спят нощем, а сутрин цените са се променили. първото нещо, което правят, е да видят новия обменен курс на лирата след това пият кафе и след това отиват да купуват долари, преди да отидат на работа. служителите в магазините постоянно променят цените по рафтовете. влизате да купите нещо и докато отидете на касата цената му вече се е променила. поръчвате нещо стойностно, плащате нещо предварително и когато продуктът бъде доставен, напр. кола, научавате колко ще платите. продуктите на много базари вече пишат цените в долари. плащаш наема в долари и т.н. доларът вече е националната валута на турция. много бедност, много мизерия, много плач, много драма. ужас

    Коментиран от #13, #19, #44

  • 12 Тоалетна хартия

    19 6 Отговор
    Турките да спят при прасетата....
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Хахахаха

    12 9 Отговор

    До коментар #10 от "Ердо":

    Турция от клиент на мфв се превърна в негов кредитор.

    Коментиран от #20

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Така е....

    18 18 Отговор
    Пещерният патрЕотизъм приравни лирата с рублата ! И най-изперкалия русофил и тюркофил, спи с...£€$
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Обективност

    39 27 Отговор
    Ако не беше борда и членството в ЕС и ние щяхме да сме като тях.Много хора тук плюят Европа ама забравят че преди това заплатите бяха по 200 лв.Лежал съм в болница 2000та нямаше лекарства нямаше консумативи само купичка домати с ориз и две филии хляб.Ако не си донесеш лекарства и спинцовки умираш.Тъй че като плюете помислете къде щяхме да сме без ЕС.Може би по стандарт до Молдова

    Коментиран от #39

  • 19 Българин

    35 10 Отговор

    До коментар #11 от "турска мъка":

    Доларът поскъпна много наистина. Всеки уикенд пращам жената на пазар в Одрин със 100$. Връща се с пълен багажник продукти, прахове, стоки за бита и зеленчуци и на всичкото отгоре и с 200$.

    Коментиран от #22, #25, #41, #42

  • 20 Хохо

    21 1 Отговор

    До коментар #14 от "Хахахаха":

    Много си забавен.Сталинка до две години ще ви вземе и гащите от г..за.Няма нужда да си професор по икономика да го видиш..
  • 21 Тоалетна хартия

    21 7 Отговор
    Да, но абдалите продължават да ходят в туркия на пазар и почивка.....Само бунак може да купи прах Ариел от туркия и маратонки!!!
  • 22 отчаян турчин

    13 11 Отговор

    До коментар #19 от "Българин":

    уау! 200$ е пълна заплата в турция! ако изпратя кадъната в България, за колко дена ще спести 200$ ? тя е ниска и гъста с с повече косми, но може да работи за куц, сляп, старец

    Коментиран от #43, #48

  • 23 USJack

    8 19 Отговор
    Да обръщат в рубли, руски рубли. Нали са аверчета с Джуджето. Тя рублата колко е днес? Ааааа, 1 рубла = 0.02 лева. Две стотинки! Опаааа, лошо. Но пък за 100лв мога да си купя 21 туби с Первол от пазара в Одрин. В БГ със същите пари и по-малка разфасовка - 5 туби. Найс, а?

    Коментиран от #40

  • 24 Онур

    7 9 Отговор

    До коментар #5 от "реалиста":

    В третия свят ли?
    Една лира е 8 рубли...🤣🤣🤣
  • 25 Парадокс

    12 1 Отговор

    До коментар #19 от "Българин":

    Много харна твойта жена котира се добре въпреки че резенките обедняха щом си докарва с 200 отгоре + покупките. Цъ цъ цъ.
  • 26 Баш Турчина

    20 9 Отговор
    Преди няколко дена Ердоган говори в парламента за лирата и каза: никоя наша стъпка не е случайна в краткосрочен план ще минем от трудни времена, но в дългосрочен план ще станем напълно независими !

    Коментиран от #29, #45

  • 27 Да ама Hе

    9 6 Отговор

    До коментар #17 от "Турците не само с долари спят":

    Турците спят съвсем сами. ханумите не са будали. те искат мъжете да носят пари вкъщи, а не тоалетна хартия. Има специфичен вид туризъм, който процъфтява в бедните страни от третия свят, като Турция. с $ 5-10 момчета, момичета, омъжени жени, предпочитат туриста. А 10 долара днес в Турция ти гарантират хляб за цял месец. Представете си какво може да спечели един служител в този сектор на турската икономика, ако работи по 16 часа на ден!
  • 28 Hoho Boho

    17 3 Отговор
    Нищо тревожно няма.
    Положението е безнадежно - очаква ги хиперинфлация.

    Коментиран от #60

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Hoho Boho

    14 2 Отговор

    До коментар #2 от "Антимилиционер":

    Прави разходи, които не са по "джоба" му.
    Копува си оръжие всякакво
    Воюва..
    Странна финансова политика
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ко ша каиш

    1 5 Отговор

    До коментар #17 от "Турците не само с долари спят":

    за н@т@шките?
  • 34 Долу дпс

    9 8 Отговор
    китайците сега имат високи заплати. западът има нужда от кочина, за да произвежда евтино продуктите си. със заплати от 100$ на месец, сервилният турски народ е точната жертва. разбира се, западът има нужда от надзорник, който да убеди турците да живеят гладни в калта и да работят 24/7. самият той ще живее богато. бай Ердо върши тази работа
  • 35 Да,бе

    11 2 Отговор
    Не знам дали ще спят,но дано да се събудят,щото доста години само спят и докато си дочакат империйката ще се свършат.
  • 36 no name no face no numberИ

    9 3 Отговор
    Точно пък с долари та те са по зле и от турската лира,просто робският свят все още слушка, но до кога!?
  • 37 Жан Невиделов

    8 8 Отговор
    При Радев може и да ги разминем
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Баце

    3 6 Отговор

    До коментар #18 от "Обективност":

    Не ЕС Костов е виновен
  • 40 Баце

    10 1 Отговор

    До коментар #23 от "USJack":

    И дизела им е 1.20/днес/
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Ал Бунди

    4 3 Отговор

    До коментар #19 от "Българин":

    За твойта знаем. Тя от малка си бе рзпо ретина. Така че си късметлия и си случил на имАне.
  • 43 Ако

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "отчаян турчин":

    Се казва Мелиса Дьонгал, пращай я веднага.
  • 44 Докато имате

    11 0 Отговор

    До коментар #11 от "турска мъка":

    Нарцистичен некомпетентен фанатик за президент така ще е. И по-лошо ще стане. Единствения му шанс е да продаде Турция на китайците. Друг шанс да оцелее политически, а вероятно и физиологически Реджеп Ердоган няма. Кокото по-рано бъде смъкнат от власт, толкова по-добре за Турция!
  • 45 Прав е човека

    12 1 Отговор

    До коментар #26 от "Баш Турчина":

    Умен! Попил е добре от братушките! Няма човек, няма проблем. В дългосрочен план Турция ще стане китайски протекторат и тогава проблеми няма да има!
  • 46 В.В.П.

    17 1 Отговор
    Струва ми с е,,ЧЕ ,Дойче веле,и Сорос ,и компания ,се наслаждават ,искрено,на нещастието на хората..В случая Турция...
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Българин

    6 5 Отговор

    До коментар #22 от "отчаян турчин":

    Аз пък моята я пращам само в Западна Европа! Обичам, когато е с набола брада и тръгне да ме целува..хи хи пожелавам и на вас жена като моя Иван
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Иван

    6 1 Отговор
    Тиквеник....ти помисли българите на какво скоро ще спят! Баба ми казваше-" Голо, па големо"! Тиквеник с тиквеник!
  • 52 6969

    3 0 Отговор
    Време е султана да си ходи:)
  • 53 Info

    7 0 Отговор
    Репортаж на турски журналист от Истанбул за Kathimerini. "Турция: Инфлация 45%, заплата 240 евро и стойността на лирата колкото тоалетна хартия." С когото и да говорим, изразява загрижеността си, че правителството не предприема никакви действия, което увеличава несигурността за бъдещето. Официалната инфлация е около 19,85%, но тази на производителя е достигнала 45%. Основната заплата е намалена на 240 евро. За целите на репортажа посетихме две автокъщи, за да попитаме за цените на конкретни малки и средни модели. С изненада установихме, че никоя компания не дава цена, но вместо това продавачите подчертаха, че крайната цена на превозното средство ще бъде определена при доставката, която може да се забави с много месеци поради кризата във веригата за доставки. Поради непрекъснатото обезценяване на лирата, турски гражданин не може да знае размера на заема, за който трябва да кандидатства от банката, тъй като цената на автомобила може да се промени на астрономически нива. По-специално цената на определен модел се е увеличила с 30% от началото на 2021 г. От момента на въвеждането на президентската система през 2018 г. започна обратният курс. БВП на Турция беше 840 милиарда долара, днес падна до 700 милиарда долара. БВП на глава от населението беше достигнал 10 000 долара, днес падна до 7 000 долара, а обменният курс долар/лира беше 4,5 и днес надхвърли 11 !
  • 54 Info

    3 0 Отговор
    Официалната инфлация в Турция е 19,85%, но инфлацията на производителите е достигнала 45%, докато бизнесмените, с които разговаряме, ни казват, че разходите за живот са се увеличили с поне 40% от началото на годината. В този климат турските граждани се опитват да оцелеят и да се надяват на по-добро бъдеще, като основната заплата губи стойността си всеки ден. Показателно за ежедневието на хората, живеещи в Турция, журналистът с изненада установи, че сметките за комунални услуги на жилищната сграда, в която живее, докато през октомври 2020 г. бяха 1500 лири, тази година за същия период достигнаха 2680 лири. Също така сметката за ток за същия период от 200 лири достигна 330 лири ! Основната заплата в Турция през 2015 г. беше достигнала 430 евро, а днес тя беше намалена на 240 евро. През последните дни разговаряхме с много турски колеги, търговци, артисти, хора от средната класа, които са посещавали Гърция в миналото - някои са били женени в Кос и Санторини - които ни признават, че тази година няма да могат да посетят Гърция, но нито и друга европейска държава, тъй като доходите им не са достатъчни за покриване на разходите за настаняване и пътуване. През последните две години турска лира се обезцени с почти 100% спрямо еврото и долара, което увеличава разходите за живот на турците, съответно.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Биби Долапчиев

    5 4 Отговор
    Добре е каде имат кво да турат у вазглавниците а назе ни престои радевото зиме! Турихте ли киселото зелье пембеняци изкинети?
  • 58 Тоалетна хартия

    8 2 Отговор
    Не им завиждам на турците, като знам какво ги чака. Минахме ние от подобен път, но при нас беше много, много по страшно. Долара се разменяше за 3 хиляди лева, а на ден работехме за 1 500 лева, значи сме вземали по 50 цента на ден. Турците колкото и да се оплакват, те още от Османско си държат 90 процента от спестяванията си в злато, затова едва ли са загубили спестявания защото и златото се е качило много, а с това и спестяванията на турците

    Коментиран от #59, #61

  • 59 Тоалетна хартия

    2 1 Отговор

    До коментар #58 от "Тоалетна хартия":

    Защо пишеш от моя ник???!! Не можеш ли да си измислиш твой???
  • 60 Ко разбираш бе лальооо

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "Hoho Boho":

    Е към триста ..петстотин две хиляди три хиляди към едно както бе тука тва е хипер.
  • 61 А. ТОКА ТОООЧНО ТОГАВА БЕ ПЕТ СТОТИНКИ

    0 1 Отговор

    До коментар #58 от "Тоалетна хартия":

    Киловата.....НЯМАШЕ ГРАЖДАНСКА ВИНЕТКИ ЧСИ ТА.......ЕЕЕЕЕХ ДЕ СА ТЕЗ ВРЕМЕНА