Last news in Fakti

10 Декември, 2021 10:00 2 813 65

Русия: от авторитарен режим към диктатура на страха и репресиите

  • украйна-
  • авторитарен режим-
  • русия-
  • владимир путин-
  • репресии-
  • свобода на словото-
  • руска икономика-
  • коронавирус-
  • диктатура

Авторитарният режим в Русия става все по-жесток и вече се превръща в диктатура

Русия: от авторитарен режим към диктатура на страха и репресиите - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Неуспехите в икономиката вече водят до политически промени и смяна на типа режим в Русия, смятат експерти, участвали в 11-ия „Форум на свободна Русия“, провел се наскоро във Вилнюс. По тяхно мнение, в Русия се извършва преход от авторитарен режим към диктатура на страха и репресиите. Много от участниците във форума са политемигранти от Русия, които не могат да се върнат в родината си поради това, че ги заплашват репресии.

Защо руската икономика бе по-слабо засегната от пандемията?

Ръководителите на развитите страни отчитат огромни загуби, които пандемията нанесе на техните икономики. На фона на тези загуби в западните държави, ударът на COVID-19 по руската икономика се оказа далеч не така силен, отбелязаха експертите. Икономистът Сергей Алексашенко назова три причини като обяснение за това явление: „В Русия са слабо развити онези сектори от икономиката, които понесоха най-големите загуби в останалите държави. В САЩ и еврозоната това са туристическата индустрия, кафенетата и ресторантите, развлекателната индустрия – а делът на всички тези неща в БВП на Русия е в пъти по-нисък“, каза Алексашенко.

Освен това търсенето на основните видове суровини, с изключение на нефта, остана стабилно. Ръстът в цените на суровините поддържаше и ръста на руския експорт. И трето, по време на пандемията Владимир Путин избра различна тактика от тази на Запада – вместо да раздава пари на населението, за да поддържа търсенето, той подкрепи производителите. “Но това даде обратен ефект", продължава Алексашенко. "Когато започна възстановяването на икономиката, стана ясно, че не е останало почти нищо за възстановяване. Въпросните малки сектори се възстановяват бавно, защото там продължават да действат ограниченията срещу COVID, а техният дял в икономиката си остава нисък“, разяснява експертът.

Спадът в доходите доведе до смяна на типа режим в Русия

Относително малкият спад в икономиката на Русия е свързан и с това, че Москва съзнателно избра път, който не води към развитие на страната, добавя професорът по икономика от Парижката школа по политически науки Sciences Po Сергей Гуриев: „В много държави се стигна до силен спад на БВП поради това, че те силно ограничиха мобилността на населението. А цената на малкия спад в руската икономика се плаща в края на 2021 с напълно ненужната смърт на много хора“.

Освен това руската икономика си остава крайно неефективна, припомни Гуриев. По неговите думи в страната са създадени такива политически и икономически субекти, които не са способни да осигуряват икономически прираст, затова спадът в реалните доходи на населението може да се окаже устойчив. Тези негативни фактори вече са довели до някои изменения във вътрешната политика, твърди Гуриев и пояснява: „Политическите промени се състоят в това, че авторитарният режим у нас става все по-жесток и вече се превръща в диктатура, основана на репресиите и страха. Режимът на ранния Путин се крепеше на манипулация на информацията, а Русия сега вече преминава към диктатура на репресиите и страха“.

Краят на режима – кога е възможен?

Експертите не очакват скорошни демократични промени в Русия, защото: „Путин отвръща на недоволството, като убива своите опоненти, слага ги зад решетките, прогонва ги от страната. Може ли да продължи дълго това състояние – не е ясно“, каза Гуриев. Според експерта, краят на сегашния режим може да дойде по естествени причини – след смъртта на Путин или след разногласия сред политическия елит, а така също и след протести, които обаче трябва да са толкова масови, че полицията да не е в състояние да ги потуши. Бизнесменът Евгений Чичваркин споделя мнението, че в скоро време не могат да се очакват сериозни промени, а най-малкото пък някаква революция. "Ако при Сталин половината страна беше по затворите, а другата половина – на работа, сега половината хора са уплашени, а другата половина – изиграни. Изиграните обаче стават все по-малко, а уплашените и заминаващите в чужбина – все повече“, каза Чичваркин.

Автор: Сергей Сатановский


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ротшилд

    82 5 Отговор
    В атака, медии мои!
  • 2 Стига бе

    82 6 Отговор
    Интересно каква демокрация за пример бе през последните 12 години у нас и ЕС ни подкрепяше, но когато нямат изгода - то било тирания...
  • 3 Ротшилд

    81 4 Отговор
    Моят режим на запад е демокрация. Ако не вярвате, питайте ЦРУ и медиите ми.
  • 4 Майна

    17 52 Отговор
    Обичам РУСИЯ , истината е ,че Путин прокарва същите убийствени ГЛОБАЛИСТИЧНИ мерки към руския народ....ПО майка евреин, както Меркел по баща...На всички възлови позиции в Русия в момента са евреи...Тепърва ще сме свидетели и ще трябва да приемем истината въпреки пристрастията си..

    Коментиран от #56

  • 5 БОРУНА ЛОМ

    75 9 Отговор
    ЕВАЛА НА ПУТИН! ЩОМ ДЖЕНДАРИТЕ ВИЯТ, ПОСОКАТА Е ВЯРНА
  • 6 Сър Евелин де Ротшилд

    53 2 Отговор
    Бойко сикаджията беше демократ в началото. След това стана обикновен диктатор.
  • 7 kkk

    67 5 Отговор
    Поредната помия на вкисналото дойче зеле
  • 8 Дара

    74 8 Отговор
    Руската икономика си е много добре. Нашата е срината благодарение на ЕС.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Деф

    58 3 Отговор
    А диктатурата и фашизмът в Европа са на лице. Който не ги вижда и осъзнава е слепец.
  • 11 Ротшилд

    37 1 Отговор
    Браво мойто момче. Браво. Автор: Сергей Сатановский
  • 12 Пропаганда

    48 3 Отговор
    Щом видя статия от Дойче Веле, ясно ми е КОЙ е и какво пише. Обиждат и Германия с това име за парлама, а ние си ги знаем кои са.
  • 13 Хейтър

    55 4 Отговор
    Всички са се загрижили да демократизират Русия ,не че някъде има демокрация,но под претекст за демокрация искат да я ограбят ,но при Путин това е невъзможно ,с война е абсурт ,запада и НАТО няма да издържат и 5мин във война с Русия ,сега им остава само да лаят по купените им медии
  • 14 Ротшилд

    46 0 Отговор
    Без демокрация не бих могъл да ви сменям Правителствата и да ви инсталирам послушни слуги.

    Коментиран от #59

  • 15 Антимилиционер

    54 1 Отговор
    Не съм виждал на тази планета някой по-загрижен за Русия и руския народ от Ротшилдите. Човек остава с впечатление, че тези евреи не спят нощем от тревога за правата на руснаците в Русия.
  • 16 граф Фоско

    39 2 Отговор
    Тия борци за демокрация са като нашето СДС от 1989 г. Само Путин за тия хамерикански подлоги .
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ХАХАХАХАХА

    30 5 Отговор
    Западните режими, всички до един са ФАШИСТКИ!
    В Австралия затварят хората в КОНЦЛАГЕРИ!!!
    В Авсктрия държат здравите затворени, а болните се разхождат свободно. Това даже не е фашизъм, а ПСИХИАТРИЯ!
  • 19 Корея, Виетнам, Югославия, Ирак,,,,,,,,

    30 1 Отговор
    Тази статия важи и за USA! САЩ упражнява страх и репресии към другите държави по света, без партньорите и GB, Канада и Австралия.
  • 20 КОНТРАТА

    14 3 Отговор
    Икономика европейска кръчми и кафенца разходка с лодка смех смех...
  • 21 Пропагандистите на сороснята

    25 2 Отговор
    Авторитарния режим е в Брюксел и Вашингтон спукат хората от бой после ги съдят, че не са искали да се боцкат.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ТаУмВзе

    18 1 Отговор
    Това е написано от соросоидчета, които си искат халифат и коч партита.
  • 24 Лоялисти

    3 20 Отговор
    На избори се ходи за да се сменят хората и политиките..нарича се прогрес..процеса по централизация в Русия рано или късно ще ги срине отново..няма как население на два континента да живее за да издържа Москва и Санкт Петербург..
  • 25 Реалността

    3 21 Отговор
    Руското в момента е абсолютна монархия
    путин решава всичко навсякъде..което никак не е добре при условие че притежава 10 000 бройки
    силно експлозивни фишеци..
  • 26 гошо

    19 1 Отговор
    поредният буламач от "вкиснато зеле".
  • 27 Сборище

    8 2 Отговор
    на предателите
  • 28 Олга

    14 0 Отговор
    Лудница и МЕЖДУНАРОДЕН БЕЗПРЕДЕЛ ! Най-големия “демократ” и пример за идиоти - САЩ, който непрекъснато води войни, изтрива цели държави ,трепе стотици хиляди хора, извършва теротистични актове - убива неугодни хора (само в Иран няколко учени ядрени физици и последно - държавник Сумелайни ), извършва преврати, провежда НЕПРЕКИ избори в държавата си, упражнява цензура, преследва и наказва неугодни журналисти,със закон разрешава изтезания в затвори (Абу.Грейб и не само там),създава тайни затвори, поощрява нацизъм, сътрудници с терористите в Сирия и снабдява ги с оръжие и т.н. и т.н. и този най-страшен международен разрушител на мир ЩЕ РАЗДАВА ПРИСЪДИ И ЩЕ УЧИ НА ДЕМОКРАЦИЯ?

    Коментиран от #54

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Разумихин

    8 1 Отговор
    Това малко дяволче Сергей Сатанивски явно изпълнява заръките на големите дяволи оттатък океана! Такива като него платени писачи са хиляди! То читав журналист не остана, само бълващи лъжи! На журналистите вече трябва да им се вика хипнотизатори!
  • 31 Москва

    1 6 Отговор
    Има страни, които никога няма да станат нормални.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Дъ войс оф МОСКОУ !

    2 0 Отговор
    Ако Горбачов повярва на " Лукавите" обещания без подписване на Договорни Условия - 1990та за разоръжаване, изтегляне от Източна Европа, Разпускане на Варшавският договор, Обединение на ГДР, разпускане на Соц. Страните и НЕЗАКОННИЯТ развал на ССС - то ДНЕС Путин ВЪРНА ЧАСОВНИКА 30-сет години НАЗАД и както ЮВИГИЙ Хан рече - ИСКАМ ПИСМЕН ДОКУМЕНТ за Обещаното 1990та. и " Строго по ТРАСЕТО !" и накрая добавил " КАЗАХ !" И белив ми ма/на - ТЪНТА МЪНТА НЯМА ! Чичо прие !
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 РотШИТ. АР - Асошиейтед прес добави

    4 0 Отговор
    САЩ ще настоява Украина да даде АВТОНОМНОСТ на двете Донбаски ОБЛАСТИ ! Ти да видиш, чуеш и да неповярваш - досущ както по МИНСКИТЕ ! Yahoo u u u ! Дъ Войс от МОСКОУ ароунд дъ УОРЛД !
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 РотШИТ ! И преди и сега !

    1 0 Отговор
    Шампион е ЦСКА - МОСКВА !
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Няма Демокрация !

    1 0 Отговор
    Има ДЕРМО крация = ДИКТАТУРА на Криминалният капитализъм вилнеещ у нас от 1989-та след Дворцовият ПРЕВРАТ на ДС !
  • 48 МалкоЛогика

    4 0 Отговор
    Грантоедите трябва да оправдаят парите. А керванът си върви. Както виждаме, Русия и Китай не спонсорират форуми по оплюване на САЩ, макар че там проблеми има с купища. Някои държави имат достойнство, дух и история.
  • 49 Така де

    7 1 Отговор
    Имат растеж за годината 4,4% ,къде я видяха срината икономиката на РФ?!Диктатура?Защото трябваше НПО-та да се впишат като чуждестрани агенти,като в САЩ?! Къде е диктатурата?Закона е едно към едно със този на САЩ!
  • 50 тикви

    4 1 Отговор
    А САЩ е демокрация, искати се застрелваш някой. Управлява те човек без деменция, не печата банката не обезпечени долари, нямат военни бази по цял свят, базите не им са за войни а за демокрация...тяхна на терор и присвояване и т.н.
  • 51 ха ха хааа

    1 6 Отговор
    Русоснята изплиска .. на амбразурата
  • 52 Зелда

    1 1 Отговор
    Тъй е само пропагандата топли московеца
    И чат пат по някой припаднал я от прозорец я от водопад
  • 53 Сол пипер

    1 5 Отговор
    Чиста случайност че внука на готвача на Сталин управлява раша
  • 54 Олга

    5 1 Отговор

    До коментар #28 от "Олга":

    Ето ви потвърждението от днес за величието на западната демокрация - Асанж ще бъде екстрадиран в САЩ за да получи там 5 пожизнени срока (175 години) затова,че разкрил престъпления на военните на САЩ срещу мирно население.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Dw=пропаганда

    1 0 Отговор
    Съд и затвор за всички, които работят за тази манипулативна пропагандна сороска антибългарска организация DW
  • 59 DW=пропаганда

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ротшилд":

    Точно в десятката! Браво за коментара!
  • 60 Сергей Сатановски знаели, че е писал за

    0 0 Отговор
    Среща във Вилнюс по адрес на Русия!!! Не знае, защото нищо подобно нее писал, той мисли преди да говори!!
  • 61 Уууу

    6 1 Отговор
    ФАКТИ-не ви ли е срам,само американска пропаганда бълвате
  • 62 Borislav Popov

    3 1 Отговор
    хах ,хаха,събрали са на тоя форум 10 плъха слугинаж на краварите и коментират Путин, икономиката на РФ и руският народ,абе мъка соросоидна хааха
  • 63 Петър

    2 0 Отговор
    Голямото плюеене
  • 64 Госあ

    1 0 Отговор
    икономика от туризъм, кафета и ресторанти … 😂😂😂
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.