Last news in Fakti

10 Декември, 2021 21:00 5 474 40

За "Труд", Блъсков, подмазването и изкривените ценности

  • труд-
  • петър блъсков-
  • герб-
  • медии-
  • бойко борисов-
  • ценности-
  • петьо блъсков

Каква медия е тази, която обижда, клевети и години наред се подмазва на властта?

За "Труд", Блъсков, подмазването и изкривените ценности - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За всеки, който е бил наемател или наемодател, е ясно, че случаят с вестник "Труд" няма какво да се обсъжда. Наемателят е предупреден официално в законния срок, че собственикът иска да си вземе обратно имота и толкова. Самият този наемател не е вестникът, а фирмата "Южен кръст", свързана с г-н Блъсков по роднинска линия, която преотдава незаконно помещенията на бащата. Наистина законът защитава прогонени от хазаите семейства, които биха останали на улицата през зимата, само че за него май не се сещаха предишните управляващи, когато например предизборно събаряха ромските къщи. Пък и тук думата "семейство" има повече финансов характер.

Офисна площ в София колкото искаш, особено във време на Ковид. Ако пък вестникът няма пари да си плаща - тъжна работа, ще трябва да фалира. Впрочем, странно как така г-н Блъсков, яростен защитник на неприкосновената частна собственост, изведнъж се оказа зависим от държавата, та даже пред една комисия, изпратена от европарламента, се оплакал, че "правителството не помага достатъчно на медиите". Като горд частник да беше продал шестетажната сграда, която строи в Дианабад въпреки протестите, и да си покрие онези 235 хиляди лева, които дължи.

Защо ГЕРБ защитават Блъсков

Ясно е защо ГЕРБ се хванаха така яростно да го защитават. Освен че "Труд", според формулата за социалистическия реализъм, практикува "възхвала на властта в достъпна за нея форма" (т.е. брутална, безпардонна), новоизлюпените опозиционери се опитват да докажат, че което са правили те, сега правят новите, та значи всички са маскари. Гешев нахлува в президентството - ами ето на, сега пък новите нахлуват в една свободна медия. Вече опитаха този сюжет със Софийски университет, където двама полицаи отишли да поискат някакви документи във времето на кампанията, ама нещо не се получи. За това сега шум до небето, та даже хвърляне на неизкупения тираж на вестника пред министерството на културата, наречено кой знае защо "флашмоб". Тъжен и глупав край на една могъща партия, мачкала държавата 12 години.

Тук обръщам внимание на една тенденция, която ми се струва доста тревожна: в публичния дебат важни демократични ценности да се превръщат в медийни бухалки. Такава бухалка, наречена "свобода на медиите", сега размахва Блъсков. Има ли демократ, да не говорим пък журналист, който да не милее за нея? Следователно да се вдигне в защита на репресирания вестник и да се включи в медийните "флашмобове" на ГЕРБ.

Само че никаква свобода не е потъпкана, защото "Труд" не е закрит и впрочем няма нищо общо с прекратените договорни отношения на Министерството и фирма "Южен кръст". Целта обаче е постигната, защото публичният дебат елегантно се отмести от нерегламентираната държавна помощ за една частна медия към изконните основи на либералната демокрация, която уважава именно опозиционните мнения. Не питаме кой в предишното правителство е виновен за престъпната безстопанственост, цитираме приписваната (неправилно) на Волтер фраза "Не съм съгласен с това, което казваш, но ще защитавам до смърт правото ти да го кажеш". По-възвишено, нали?

Вярно, че "Труд" след години подмазване на властта изведнъж се оказа в опозиция, но дали винаги ни поднасят алтернативни журналистически мнения? Или текстовете им по-често просто противоречат на обичайния морал, наричан от тях "политическа коректност"? На страниците на този вестник свободно се борави с квалификации като лъжец, крадец, престъпник; неотдавна например учителят Емил Джасим ги осъди за клеветата, че бил охулвал паметта на Левски. Нека припомня две неподписани статии, характерни за тази специфична опозиционност на вестника от времето, когато бяха официоз. Едното е: "Сорос плаща на ромите да останат в гетата" от 22.02.2018, автор: екип на "Труд". Другото е: "Джендър агенти на БАН купени за 24 000 долара", от 1.08.2018, автор: "Труд".

Сега неслучайно журналистическата общност не се вдигна в защита на колегата си, редом с герберските депутати. Реакцията ѝ по-скоро повтори възмущението на гилдията, което преди година предизвика предложението на министър Банов г-н Блъсков да бъде удостоен с орден "Св. Св. Кирил и Методий".

Когато ценности стават бухалки

Тревожното е, че с тази хватка вече си служат масово: някакви безспорни ценности се приватизират и използват в един или друг битов дуел. Вземете отказа от ваксиниране. Човекът може да го е страх от убождане, може да е повярвал на небивалиците за увреждане на половата система, може просто да търси повод да се опълчи на властта и да запази достойнството си. Как обаче ще оправдае ината си? Ще ни говори за свободата, за престъпленията на доктор Менгеле, за правото да разполагаме с телата си. Хора, които иначе ругаят либералите под път и над път, точно сега почват да се кълнат в либерализма, разбиран като правото да заразяваш и да се заразяваш с каквито вируси пожелаеш.

Или това: ВМРО отстоява глупавото ни вето над еврочленството на Северна Македония заради свещените човешки права, залегнали в законодателството на Европейския съюз. Малка подробност: правата на онези там, които искат да са българи, но не и на нашите сънародници в република Турция, нито пък на българските роми или ЛГБТИ общности. Така ни повтаряха, че дълг на християнина било не да помага на хора в беда, а да издига телени мрежи по границите срещу бежанците. Така подкопават духа на закона посредством някоя негова буква.

Свобода ли е да обиждаш?

Вижте, ценностите са сложна работа, около тях трябва да има съгласие. Когато сам се определяш за пазител на свободното слово, на правата, на закона, те се превръщат в обикновен ПР. Всеки път следва да осъдим проблема в неговата цялост, не от позицията на един или друг заинтересуван. Свободна медия ли е тази, която разчита на подкрепата на управляващите? Медия ли е издание, което не спазва журналистическите норми? Свобода ли е да обиждаш и за кого? Най-добре въобще да не спорим с г-н Блъсков. Той си е хванал една пазарна ниша на скандалните, шокиращи мнения, на бруталната стилистика - ако си намери нови спонсори, ще продължава да я развива. А етюдът му на жертвен агнец - ами той може и да му привлече малко читатели. Във всеки случай аз няма да съм от тях.

Автор: Ивайло Дичев


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 78 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 BDAP

    80 13 Отговор
    Два огромни етажа, може би към 1000 кв.м. в НДК за 5000 лв. месечно за централата на герб. Труд и Борисовата първа медийна флигорна - Блъсков дължи над 200К лева и също плаща нищожни месечни наеми. Е, рев на герберасти - нормално. Значи всичко е в правилна посока...

    Коментиран от #36

  • 2 Иван

    56 5 Отговор
    А каква държава,е тва къде в началото има пари за строеж,на път и след тва липсват 6 милиона та 50 километра го строят 1 година и 100 ци хиляди хора си чупят колите.Ама вас медиите такива въпроси и разследвания,не ве интересуват,вас ве интересуват само трагедии пандемии и кой с коя си го сложил.
  • 3 Динку

    4 7 Отговор
    Референдум.Далеч от Източна Ромелия
  • 4 Българин

    60 12 Отговор
    КАК КАКВА, ГЕРБАДЖИЙСКА МЕДИЯ.КРАДЛИВА,МАНИПУЛИРАЩА,УПРВЛЯВАНА ОТ СУПЕР НАГЛЕЦ

    Коментиран от #37

  • 5 яяая

    20 48 Отговор
    Геят Дичев, отвратителен, както обикновено! Иначе се пише "демократ".

    Коментиран от #15

  • 6 Иван

    52 11 Отговор
    А къде е батко? Два дена не се появява ни по телевизия, нито по факти. Не че ми липсва, ама да не е в БарЦелона?
  • 7 ппожелание

    52 12 Отговор
    Блъсков заслужава яко блъскане ,защото лижеше миризливите картови на боко срещу филия хляб !!
  • 8 Анонимен

    45 7 Отговор
    Просто Блъсков е минавал между капките досега но все някога трябва да се намокри. И аз да имам наематели ще ги изчакам 2-3-5 месеца но с години........и тези които защитават ако имат наематели едва ли ще ги чакат

    Коментиран от #18

  • 9 Контрапропаганда

    16 7 Отговор
    А каква медия е informiran.net , да питам ас ?
  • 10 Активист на БКП

    44 9 Отговор
    Първият взривен автомобил беше на Блъсков! Той много отдавна е мутра
  • 11 ДА ИЗМЕТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    39 11 Отговор
    Много притеснен, направо ядосан, изглежда Баце на снимката, явно здраво са го стиснали за орехчетата...
  • 12 Перо

    41 10 Отговор
    Сделката е ясна: Хвалебствени слова за мутренския режим и толупа, срещу неплащане на наем за държавата. Това е престъпна дейност и прокуратурата трябва да се заеме!
  • 13 Коко

    43 8 Отговор
    Хората вече се срещат с извънземните, с представители на напреднали цивилизации, а ние се занимаваме с Петър Блъсков и Боко Тиквата. Едното нисше създание ближе другото нисше създание за сол, а ние си губим времето да им гледаме любовта.
  • 14 //*

    15 3 Отговор
    Ако не можем да пишем във форума, ще пишем по стените!
  • 15 Маnаf

    20 5 Отговор

    До коментар #5 от "яяая":

    Uха, гербери искат и другите да са, като тях.
  • 16 Мда

    17 11 Отговор
    Най-добрата новина. Никой не защитава герб и труд в момента. Това означава, че всичко е точно...
  • 17 Алфа Вълкът

    6 12 Отговор
    И аз не съм съгласен, че БАН са джендъри! Там до един са дърти пе де Ра сти!
  • 18 Алфа Вълкът

    10 23 Отговор

    До коментар #8 от "Анонимен":

    Рашков ти ли си бе? Кажи колко наем прибираш от 19 имота. Айде 5 да ползваш от другите 14 бараш ли 10-15 бона на месец?

    Коментиран от #19, #26

  • 19 Да ти го

    10 5 Отговор

    До коментар #18 от "Алфа Вълкът":

    сложа на устенцата, робе
  • 20 Ех какво момче

    14 3 Отговор
    беше Блъсков от Стандарт...тотална промяна отвън и отвътре...
  • 21 DW-пропаганден машинен

    13 10 Отговор
    Ами Блъсков не получава стотици милиони грантове, като DW за да манипулира и лъже хората, колко са полезни отровите на фарма мафията и пести от наеми за да оцелее и се подмазва и всичко останало! Но таква вреда, каквато нанасят фашистите от DW не може да нанесе! Сега DW ритат "умрялото куче", колко "смело", долна пасмиина от продажни мисирки!
  • 22 Нане

    15 5 Отговор
    с потъването си една власт влачи и глашатайте си
  • 23 Двамцата Убавци...

    14 2 Отговор
    ...от снимката са за Изчегъртване...
  • 24 Bfssr

    15 3 Отговор
    Подлогите на тулупа започнаха да вият. Ибрикчийте още не са разбрали, че парите свършиха и ГЕРБ приключи. Остана само СИК.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Бета Вълкът!

    15 3 Отговор

    До коментар #18 от "Алфа Вълкът":

    А защо не питаше Цветанов колко наем взема да ви повози вас герберите на персоналния си асансьор...?!?!
  • 27 Бай Гошо

    13 20 Отговор
    Не е нужно професор да ни обяснява защо подгониха Блъсков. То е ясно като бял ден: защото повтаряше, че Кирчо е лъжец. Това не е обида, професоре, а констатация на Конституционния съд. Обидно е, когато министър излиза от кръчма в работно време и не казва на данъкоплатците какво е правил там. Блъсков нарича Минеков бездарник и това не е обида, а факт, защото вие, професоре, едва ли се сещате за някой негов шедьовър. Изобщо обидно е, когато професори се опитват да ни правят политпросвета.
  • 28 СОДОМИТ

    11 18 Отговор
    АМИ ТРУД И БЛЪСКОВ НЕ ЦИЦАТ КИНТИ ОТ РАЗНИ НПОТА И СОРОСОИДИ ЗА ДА ХВАЛЯТ КАНАДСКИ МОШЕНИЦИ А КАЗВА ИСТИНАТА ЧЕ ТЕ СА ЛЪЖЦИ А ПИНГВИНА Е ФИГУРАНТ
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Жабе

    14 5 Отговор
    Не дерзйте, сега е Труд и Блъсков, после може да сте вие. Ще ви свият до тогава докато не почнете да пишете само като Левчев /не може да ми забраните да ви обичкам другарю Радев/. От демокрацията до сега такава цензура и раболепие не е имало ОТ ЖУРНАЛИСТИ СТАНАХТЕ ЛАКЕИ

    Коментиран от #38

  • 31 Анонимен

    5 7 Отговор
    Критикуваше комунистите, а неговата нинова остава. Блъсков ги блъслаше. Нищо ново, комунистите на живков срещу куфарчетата комунисти на Луканов. Весели празници!
  • 32 Бамбука

    10 0 Отговор
    Началото на 90-те години. Йосифов, Молов, Блъсков - трите титана на частния бизнес !
  • 33 ЕДГАР КЕЙСИ

    7 10 Отговор
    НА БЛЪСКОВ ЦЕННОСТИТЕ СА КАТО НА ВСЯКА МЕДИЯ...... МОЖЕШ ЛИ ДРУГАРЮ ИВАИЛО ДИЧЕВ ДА ОБЯСНИШ НА ПРИМЕР , ЦЕННОСТИТЕ КОИТО ИЗПОВЯДВА ДРУГАРЯ БОЙКО РАШКОВ ?... С 19 ИМОТА И ДВОРЕЦ С 12 КЛОЗЕТА.....

    Коментиран от #40

  • 34 Оня

    6 2 Отговор
    Статията е супер.Но за ваксините да попитам?Как на 200 починали 7-8 процента са ваксинирани и то всеки ден за 30 дена това са 240 човека.Защо?
  • 35 Реалиста

    6 1 Отговор
    Блъсков ,май го е блъскал някой по главата ,така че ръси фантасмагории , лъжи, обиди, прави се на луд.Синчето му разбойник , строител на кооперация за милионни лв.бащата Блъсков длъжник на държавата за стотици хиляди лв.,а наглите мутри от Герб - депутати-адвокати станаха за смях.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Иян

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "Жабе":

    Не демонстрирайте невежеството си.
  • 39 Професор Дичев,

    1 0 Отговор
    Уважението ми към Вас бе накърнено след идиотското Ви предложение да бъде с/от/менен Националния празник Трети март /може би сте забравили, че той стана такъв след 1990г., преди това си беше обикновен работен ден.../ - а сега се прибавя ново разочарование . Защо не кажете коя е причината за атаката Ви срещу вестник "Труд"? Ами това, че там бе публикувана статия, противоречаща на "правилната линия" - да се плюе по Русия...
  • 40 И акво общо има тук

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    Бойко Рашков? Или - "едно си знае баба, едно си бае..."