Last news in Fakti

13 Декември, 2021 08:00 2 447 40

Посланикът на Украйна за ФАКТИ: България е един от основните партньори и традиционни приятели на Киев на Балканите

  • украйна-
  • посланик-
  • виталий москаленко

България беше и остава надежден партньор на Украйна в контекста на подкрепата за европейската интеграция и евроатлантическите стремежи

Посланикът на Украйна за ФАКТИ: България е един от основните партньори и традиционни приятели на Киев на Балканите - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 13 декември 2021 г. отбелязваме важно събитие в украинско-българските отношения – 30-годишнината от възобновяването на дипломатическите отношения между Украйна и България, започнали през 1918 г. между Украинската народна република и Царство България.

Това заяви пред ФАКТИ посланикът на Украйна в Република България Виталий Москаленко.

Въпреки новата реалност, свързана с пандемията, украинско-българският политически диалог се поддържа на различни нива, включително онлайн срещи, телефонни разговори, участие на делегации в международни конференции и форуми. Техните резултати показват едно - готовността за по-нататъшно развитие на двустранните отношения и взаимноизгодно сътрудничество.

България беше и остава надежден партньор на Украйна в контекста на подкрепата за европейската интеграция и евроатлантическите стремежи. Едно време България беше сред първите, които подкрепиха евроинтеграционния избор на украинския народ, без забавяне ратифицира Споразумението за асоцииране и активно съдейства на Украйна в промотирането на решението за въвеждане на безвизов режим.

Украйна високо оценява подкрепата от страна на България на държавния суверенитет и териториалната цялост. Тази година министър на външните работи на България Светлан Стоев участва във встъпителната среща на върха на Кримската платформа и в тържествата по повод 30-годишнината от независимостта на Украйна. По време на форума на Кримската платформа той потвърди последователната подкрепа от страна на България за суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници и се присъедини към заключителния документ на форума, което е потвърждение на политическата и практическа подкрепа на Украйна по кримския въпрос и нашето сътрудничество в областта на регионалната сигурност. Надявам се, че ще продължим да чувстваме това ниво на подкрепа.

Благодарни сме и на България като водеща страна в Доверителния фонд на НАТО за медицинска рехабилитация за лечението на повече от 200 ранени украински военнослужещи. Планираме да възобновим сътрудничеството в рамките на този проект през следващата година.

Като най-голямата държава на Балканския полуостров, която има излаз на Черно море с мощни пристанища и е врата към пазарите на други балкански страни, България е приоритетен търговско-икономически партньор на Украйна на Балканския регион, важен пазар за украинските стоки, където традиционно се акумулира положителното за нашата държава външнотърговско салдо.

Статистиката сочи, че стокооборотът между нашите страни показва тенденция към възстановяване, като очакваме през 2021 г. обемът на външната търговия между Украйна и България да надхвърли 1 млрд. щатски долара и да бъде рекорден. Ръстът на украинския износ през 2021 г. се наблюдава във всички основни стокови позиции. Ръстът на вноса от България се дължи на увеличените доставки на украинския пазар на бензин и петролни продукти.

Инвестиционното сътрудничество също се развива активно. Към днешна дата в България са регистрирани около 600 компании с украински капитал. В Украйна са представени около 350 фирми с български капитал и представителства на български фирми.

Убеден съм, че създадената през ноември украинско-българска търговско-промишлена камара, начело с украинския бизнесмен Иван Плачков, ще съдейства за укрепване на търговско-икономическото сътрудничество и привличане на инвестиции.

С удоволствие отбелязвам факта, че все повече украинци избират България за своя ваканционна дестинация. Украйна е сред ТОП-5 най-добри партньори на България в сферата на туризма. За това, разбира се, допринася директния пътнически и товарен трафик между двете страни – тази година право да извършват полети имаха осем украински, български и международни авиокомпании.

Това лято реализирахме много важен проект в сферата на туризма – в рамките на проекта на Първата дама на Украйна Олена Зеленска за въвеждане на украинскоезични аудиогидове в музеи по света стартира аудиогид на украински език в Археологическия музей на Несебър. Сега хиляди украинци, посещаващи българското Черноморие, ще могат наново да преоткрият красотата на древния град Несебър, да научат хилядолетната му история. На свой ред каним нашите български приятели да посетят Украйна, да се уверят в красотата на южната част на Украйна, където живее многочисленото българско национално малцинство, да опитат вкусни бесарабски вина.

В културно-хуманитарната сфера тази година се проведоха над 50 събития както в българската столица, така и в регионите, включително изложба на картините на младия художник Артур Вирста, фотоизложба на украинския етнофотограф Анна Сеник „Волински легенди“, изложба „Петриковска живопис” на художниците Галина Назаренко и Олена Ярмолюк, изложба на графиката на Михайло Дримайло, ревю на автентични бижута на Слава Салюк, изложба на офорти на Оксана Стратийчук, Дни на украинското кино в Пловдив, арт проект „Науката е тя“. Тази година отбелязахме още една важна дата в украинско-българските отношения, а именно – 25-годишнината от основаването на профила „Украинистика“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Поддържането на постоянен контакт с украинската общност в България и българското национално малцинство в Украйна остава един от приоритетите на двустранното сътрудничество между нашите страни. Украйна многократно потвърждава, че е надежден партньор и е отворена за обсъждане на всички въпроси, свързани със запазването на националната идентичност на украинските българи и българските украинци.

Затова днес искам да поздравя всички по повод 30-годишнината от възстановяването на украинско-българските отношения и да пожелая по-нататъшно успешно и активно развитие на двустранно взаимноизгодно сътрудничество, основано на взаимно доверие, уважение и партньорство.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    57 5 Отговор
    Ааа не позна ,аз съм приятел само на Путин

    Коментиран от #12

  • 2 гошо

    57 4 Отговор
    чичето на снимката изглежда като да е в състояние на тежък махмурлук. сигурно затова ги плещи такива. чиче, с 404 българският народ няма нищо общо. а политиците ни... те си знаят!
  • 3 Петър

    71 4 Отговор
    Посланикът на Украйна да не се подмазва,българите подкрепят отделянето на Крим от Украйна.
  • 4 Гай Турий

    68 4 Отговор
    Забравяш че България е един от по-основните партньори на Русия на Балканите. Българите имат непоносимост към жидобандеровците, които с преврат, организиран от ЦРУ, завзеха властта в Киев, но не и в цялата измислена Украйна.
  • 5 Българин

    46 3 Отговор
    " увеличените доставки на украинския пазар на бензин и петролни продукти."

    Значи, като с тока ! Изнасяме си петролните продукти за Украйна, а после се чудим защо им се вдига цената.

    Коментиран от #35

  • 6 Украйна Българите имат добри чувства

    52 4 Отговор
    Към Гражданите на Украйна! Но не се Набутвайте в НАТО, защото Ще запалите тази част на Европа, а може и повече!! Не Очаквайте някой Българин да се бие за Вас!!! Палят ви Фитилите, но най е опасно за вас и Съседите ви, и ние сме наблизо!!
  • 7 Кара Кольо

    54 4 Отговор
    Ние с хунти дето избиват собственото си население , приятелство нямаме.
  • 8 Софиенко

    49 5 Отговор
    Слушай сега, моето момче.
    През 1917 г. Русия е една цяла държава (включваща това, което наричате днес "Украина"). С идеята да се покаже на света, че комунизма побеждава в повече държави, е създаден СССР с 15 републики. Та затова ви има на картата. А това, че запада ви пъха пръчки в ръцете и ви казва "върви и удари с нея тази мечка" е проблем, от който има да си патите.
  • 9 ЕВРО НЮЗ

    44 5 Отговор
    😂😂😂 Уважаеми г-н Посланик.,,, освен политически марионетки и Атлантически еничари , Колониалната Република България има и местно население.. Вероятно ще прочетеш коментарите под статията за да добиеш по ясна представа за ситуацията.....
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Словоизлияния

    35 3 Отговор
    Разбрахме, че сме лекували 200 бандеровци безплатно, а за операциите на български деца събираме пари и помощи. И на морето слугуваме на бандеровските чиновници и военни, защото редовия украинец не може да си плати сметките, само ли да почива в чужбина.
  • 15 Kolchak

    28 3 Отговор
    Ние бягаме с 300 от такива "приятели"!!!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 iMakak

    28 2 Отговор
    Тази новина ми прилича на глупостите на Бойко Борисов, който имал телефоните номера на всички европейски и световни лидери и те са му приятели, защото ги понавал лично! Да, ама те НИКОГА не са разговаряли с Него, защото никой от тях не знае български, а Той не знае чужд език и няма как да говори с тях! Как може като макак да общува с жестове, потупвания, шмекерии и др. маймунски начини на комуникация? Нямя как, просто лъже!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Иван

    21 2 Отговор
    Благодарим за "приятелството" с вас, но ще ни дойде малко множко мисля.
  • 21 Веселин

    26 2 Отговор
    Чичка, правителство, парламент и президент може официално да подкрепят Украйна, под натиска на САЩ и ЕС, Англия, но првечетр българи са на мнение,че Крим е руски, защото винаги е бил такъв! Нещо те гони махмурлука от снощната украинска водка...
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 нещо си се объркал

    18 3 Отговор
    Не знам как някой който си е предал интересите на държавата и народа в услуга на САЩ си позволява да ме нарича приятел.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Олга

    12 2 Отговор
    За съжаление БГ в екстремални ситуации за Русия винаги е била против нея,което бандеровец от нацистка Украйна потвърждава.
  • 28 Хххх

    16 2 Отговор
    Украинската хунта се подаде на САЩ срещу Русия ,нищо добро не очаква украинския народ , заради продажната фашистка хунта управници !!!!
  • 29 стоян георгиев

    1 15 Отговор
    украинците са готин народ с близък манталитет,история,култура и език.в украина имаме и голямо българско малцинство и украина е само на 400 км от българия.естествено руските тролове у нас ще продължат с провокациите срещу украинците,но тва едва ли ще промени нещо в българо украинските отношения.

    Коментиран от #31, #32

  • 30 Приказки "на пазара"

    6 0 Отговор
    "Няма вечни приятели, има вечни интереси". Това за някои не е правило, ето защо, винноги са губещи. Губят от една страна територия, от друга страна население, а от трета страна, значение.
  • 31 Дългият

    9 0 Отговор

    До коментар #29 от "стоян георгиев":

    Като толкова обичаш Украйна моля билета и хайде там. Има директни полети до Киев и Одеса.Ще се радваш на цъфтеж и растеж. Сто украински гривни паднаха до три евра и 30 цента. Мерси.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 не може да бъде

    3 1 Отговор
    Действително би могло да се каже ,че българите са едни от основните партньори и традиционни приятели на всички украинци,които нямат нищо общо с бандеровците,с русофобията ,с опитите за кражба на историята ,подобно на македонците ,и също така с тези които се опитват да налагат т.н.украински език като самостоятелен,/подобно на македонския./Българите може да не сме много умни ,но виждаме ,че в Украйна сега се насажда един миш-маш от бандеровски национализъм,местен болшевизъм и примитивна русофобия! На всичко отгоре главните апологети на тази политика са бившите идейни "комунисти" от Украйна от времето на СССР-като първият президент Кравчук напр.- бивш секретар по идеологическите въпроси на Политбюро на УССР!?
  • 35 Съдията Дред

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Износа е от Лукойл Нефтохим, който е руска собственост, и няма общо с цените у нас. Дори и така, капацитета на бургаската рафинерия е незапълнен, може да преработва значително повече.
  • 36 Така си мислиш ти

    1 0 Отговор
    Прочети коментарите на българите и тогаво вдигай лозунги.
  • 37 Lelja ti

    1 0 Отговор
    Ама никой няма да умира за интересите ви.
  • 38 Украинския Посланик!! Една Шепа

    3 0 Отговор
    Безделници от разни НПО са ви подръжници!! Българите нямат желание, да влизат между шамарите! Батски Народи сте,в Украйна, повече от 50%са чисти Руснаци, какко ви Набутват В Братоубийствена война! Народите живеещи в Украйна Едвали да искат война, но Политиците са Продажни и корумпирани, дано да не направят такава грешка!!
  • 39 Ана

    1 0 Отговор
    Този нагъл украински и Мустафа американска - дипломати ни взеха за абурагени и се гаврят с достойнството ни на самостоятелна Държава !
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.