Last news in Fakti

11 Април, 2013 11:49 1 872 13

Гладът стимулира купуването на гласове

  • избори-
  • парламент
Гладът стимулира купуването на гласове - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От 16 години насам не са провеждани избори в такава усложнена обстановка. Всекидневни шествия, протестиращи зад всеки ъгъл, роене на сдружения и движения. Лидерите никнат на всяка дружина от трима. Разговорите за политика отново се върнаха на масата, в трамвая, на спирката.

Народът гладен, бос, с характерен “зъбен статус” (по Николай Михайлов) ще избира сред тези, срещу които протестира.

Извън тази рамка идват избори, в които вероятно ще бъдат регистрирани рекорди в цената за всеки глас. Независимо от призива на служебния премиер Марин Райков към полицейските шефове “да спрем това безобразие”, изборите ще преминат под знака на “угасените свещи” (по Алеко Константинов).

За пореден път институциите направиха публична заявка

да се борят с купения вот

Прокуратурата, ДАНС и МВР оформиха отново силова тристранка, която ще отговаря за провеждането на изборите в спокойна обстановка и ограничаване на възможността за купуване и продаване на гласове. Оказва се обаче, че разследващите ще разчитат основно на бдителността на гражданите, от които ще очакват да изпращат сигнали.

Това звучи като познатия за българските институции рефрен: “Свършете ни работата”. Заместник-главният прокурор Ася Петрова (близка до шефа на изборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов) увери при сформирането на разследващата работна група, че всеки сигнал ще бъде проверяван от дежурния прокурор. Кой обаче гарантира, че

няма “да духне свещта”

като подмине или забави проверката на съответния сигнал

Бедният и отчаян избирател ще излее гнева си чрез апатия към призива за подаване на сигнали за изборни нарушения. Парите ще вземе. Безработицата и бедността са силна мотивация да си продадеш гласа. В годината, в която безработните са над 400 хиляди души, сметките за храна, ток, вода и отопление са непосилни за плащане, купуването на гласове ще се превърне в търсена стръв за политици и местни феодали.

На тези избори може да видим един интересен сюжет.

Гладният избирател да вземе пари за гласа си, но да не отиде до урните.

Масовостта на това решение ще бъде силен аргумент не само на крещящото, но и на мълчаливото мнозинство да прати системата по дяволите.

Високата политическа активност, която се изразява в участие във всевъзможни сдружения, движения и квартални кръжоци ще намали подкрепата за мастодонти като БСП, ГЕРБ и ДПС, ще разпилее вота и в дясно и в ляво.

Но тази проактивност на гражданите може да се прояви и в пълна апатия към гласуването.

На тези избори може да се види и друг феномен

големите партии да плащат за инициативи и субекти, които ще призовават избирателите да ходят за гъби в деня на вота. Ниската избирателна активност е в интерес на партиите с твърди ядра.

В България избори като тези на 12 май се правят от 23 години. Полиция, прокуратура и съдебна власт не успяха нито веднъж да си свършат работата, за която им плаща данъкоплатците. Отново ще се разчита на използване на специални разузнавателни средства.

Слушането на телефонни разговори при разследването на схеми за купуване на гласове си е чисто и просто

едно воайорство на безхаберието

Всеки в махалата знае кои са тарторите с тетрадки – те правят списъците, събират лични карти. Това са лихвари, съдържатели на заложни къщи, бакали, кръчмари с дебели тефтери и пирони, на които висят имената на длъжници. Те са обичайните заподозрени, които се занимават с изборно брокерство.

В години на глад цената на изборния глас пада, защото търсенето расте. Расте, защото празният стомах не се интересува от честни избори и демокрация. Гладният избирател ще бъде ухажван от много партии и кандидати. Едни ще му обещават думи, които иска да чуе, други пари, трети евтини лекарства (кампания на Марешки).

Представете си до къде е достигнала българската нищета -

да гласуваме за този, който ни предлага достъпни лекарства

Работодателите традиционно ще притискат служителите си, които от страх да не отидат на улицата, ще гласуват под строй за “правилния кандидат”.

В края на март, служебния премиер Марин Райков препоръча от Хисаря да има ротация в полицията по време на гласуването – полицейски началници да бъдат командировани. Деполитизираните МВР, съдебна власт и прокуратура никога не се били саморазследвали.

Да сте чули някога инспекторатът на МВР да е разследвал някой полицай заради бездействието си?

В деня на вота онези с черните джипове ще следят избирателите, които са купили. Патрулките ще гледат безучастно, защото им е платено. А и практиката показва, че след избори делата за купуване на гласове са неприлично малко на брой спрямо установените нарушения.

Свещите отдавна са угасени. Още от сформирането на силовата тристранка, в която ще участват кадри, назначени от правителството на ГЕРБ. Кой мислите ще спечели от това?

 

 

Илия Вълков, журналист

https://valkov.wordpress.com/


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 @%^#$@#!%$^&

    1 0 Отговор
    "ТЕРМИНАЛ 2 ВИ ЗОВЕ"
    Това трябва да е следващият бестселър който ще пожъне голям успех по нашите географски ширини, този път с такава сила че Управляващите да се зачудят ... аджаба ся кой ли ще гласува за нази ... дърти п ... рази !
  • 2 муспи

    1 0 Отговор
    Основен момент в еврейската пропаганда е че гласове се купуват, само и само да не става дума че не се броят.
  • 3 567890

    1 0 Отговор
    ,,Прокуратурата, ДАНС и МВР оформиха отново силова тристранка,,
    Ето тия дето не си вършеха работата 23 години,
    дето спаха като ни заробиха чужденците,
    дето не виждат че всичко е проституция,
    дето говорят че са преборили престъпноста,
    и т. н. т.................
    Ако ги нямаше точно тия щехме да сме в пъти по добре,защото точно те прикриват всичко,щом е извършено от тяхни хора и щом се плаща.
  • 4 ..................

    1 0 Отговор
    За половин кило сирене и два нарязани хляба съм готов на всичко.
  • 5 Трибал

    1 0 Отговор
    Народа трябва да избира онези,срещу които протестира!!!
    Няма какво да се добави!
  • 6 велислав

    1 0 Отговор
    аз ще си продам гласа за 70 000 лв.

    Коментиран от #13

  • 7 Пича

    1 0 Отговор
    За 50лв гласувам и за Дявола. Те и без това всички са еднакви така,че който даде най много гласувам за него.
  • 8 муспи

    1 0 Отговор
    с "гласовете" ви търгуват за да ви разпаднат до край, - гласове въобще не се броят !
  • 9 депутат цървул

    1 0 Отговор
    Новите депутати ти ти ти , ще заседават в следващото 42 НС не в центъра на София , а на остов Болшевик или още Света Анастасия .
    Така родните кукловоди ще обичат повече надода си .
    Хем ще пестят и от РЗ.
  • 10 Трибал

    1 0 Отговор
    Аз съм далеч от мисълта че някой от номенклатурата е по добър!Ако са добри,защо трябваше да ги сваляме,както Станишев,така и Борисов,така и Костов и Виденов,така и царя, и много други като тях!Не разбрахте ли че всички те, са от едно котило?Няма добри!Ако не сте го разбрали,за 23 години,ваша воля,продължавайте да вярвате в африкански калинки!Трябва да съм леко, меко казано мръднал,да тръгна избирам отново онези,които ни съсипаха всичко,и срещу които сме излизали на улицата да протестираме,и заради които,мнозина избраха евакуацията в чужбина,пред бавната смърт,и унижението!Решението е едно,съпротива,но не на клавиатурата,а на барикадите,и кой остане,да почете жертвите!Друго няма,но много от нас ще го разберат,когато семействата са им обречени на глад,когато им вземат жилищата,или когато започнат да си преплитат краката от глад.Продължавайте да вярвате на онези които за 23 години разрушиха България,и я направиха феодална собственост,без да са дали нито един лев за това!И вместо да се чудите от къде да намерите оръжие, и да браните семействата си,от циганските набези, мизерията,и унижението,вие се тревожите пак за онези,които ви докараха до това положение!Тогава се подгответе за още 4ри години преход,на "демокрация",и нови феодали!Но си купете повечко вазелин,и бензин!Защото много скоро няма да имате пари и за евакуация!Ботев го е казал ясно!Пейте робини,жътва е!Идват новите бейове!
  • 11 ПАРТИЙНА ОБЯВА

    0 0 Отговор
    КУПУВАМ ГЛАСОВЕ!

    310 ЛВ ЗА ГЛАС!

    КОЙТО ИСКА ДА ГЛАСУВА СКЪПО ПЛАЩАМ ПО 310 ЛЕВА ДАВАМ ЗА ГЛАСУВАНЕ ЗА МОЯТА ПАРТИЯ!

    НЕ СЪМ ТОЛКОВА БОГАТ ЧЕ ЕВТИНО ДА ПЛАЩАМ!
    КАТО МЕ ИЗБЕРЕТЕ ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ!

    С ЛИХВИТЕ ЩЕ СИ ГИ ВЪРНА!

    ОБЕЩАВАМ: ЗАПЛАТИТЕ НЯМА ДА НАМАЛЯВАМ!

    МОИТЕ ФИРМИ ЦЕНИТЕ ЩЕ ВДИГНАТ ЗА ЛИХВИТЕ ДА ПРИБЕРАТ!
    ТОВА Е КЪРТЕЛ!
    ВСИЧКИТЕ ПАРИ ЩЕ ВИ ИЗКЪРТЯТ!
    И ОТ ДЮШЕКА И ОТ ОФШОРНЕКА!
    ВСИЧКИТЕ В МОЯ ДЖОБ ЩЕ СЛОЖА!

    ЗАПЛАТИТЕ И ДА УВЕЛИЧА ТО ЩЕ Е ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА РЕДА: ОТ ГЛАД ДА НЕ УМРЕТЕ, ЧЕ РАБОТАТА РАБОТЕТЕ ЗА СЕБЕ СИ НЕ МИСЛЕТЕ!
    ВИЕ ДОСТОЙНИ ГРАЖДАНИ НА БЪЛГАРИЯ ЩЕ СТРОИТЕ НОВАТА ДЪРЖАВА - РОБА В ОГЛЕДАЛО ДА НЕ СЕ ПОЗНАВА!
    ТОЙ СЛУЖИТЕЛ И РАБОТНИК Е ДОБЪР
    И ЧАК ЗАКРИЛЯН ОТ ПОЛИТИЧЕСКИ ЧАДЪР!
    НА ДРЪЖКАТА МУ ПОЗЛАТЕНА Е ЗАПИСАНО:
    НА РЕДА И ЗАКОНА БЛЮСТИТЕЛ БЪДИ!
    СОБСТВЕН МЪЧИТЕЛ В ИМЕТО НА СЛУГУВАНЕТО НА СТАРШИТЕ НАДЗИРАТЕЛИ Е ВИСШАТА ЦЕННОСТ НА ВАШЕТО СЪЩЕСТВУВАНЕ!
    И НИКАКВО УМУВАНЕ КАК В ЩАСТИЕ ДА ЗАЖИВЕЕТЕ,
    БЕЗ РОБСКОТО СИ РАЗПОЗНАВАНЕ В ОГЛЕДАЛОТО НА ЖИВОТА НЕ ЗАПРАШЕНО С ФАЛШИВАТА ИСТОРИЯ НЕ ВИ Е ПОЗВОЛЕНО МИСЛЕНЕТО!
    И ВСЯКА МИСЪЛ ТАЗИ НАСОКА НЕЗАБАВНО ОСТАВЕТЕ И НА НАС НЕ ПРОТИВОРЕЧЕТЕ!

    КУПУВАМ ГИ ВСИЧКИТЕ СКЪПО ГИ ПЛАЩАМ!
    НЕ СЪМ ТОЛКОВА БОГАТ!
  • 12 муспи

    0 0 Отговор
    Една особеност на ада, - независимо че резултатите се определят на друго, недостъпно ниво, покупката на гласове ще си продължава заради традициите на демокрацията. Гут лък абонати, - щом не искате да убивате евреи, участвайте в шоуто им като статисти.
  • 13 .............

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "велислав":

    @6 Толкова сигурно ти е ипотеката.


    Га яде кюфтета не рева!!!!!!!!