Last news in Fakti

21 Декември, 2021 19:00 4 044 46

Защо превръщането на България в просперираща държава хич не е сигурно

  • кирил петков-
  • асен василев-
  • продължаваме промяната-
  • герб-
  • румен радев

Ако се държат като Дядо Коледа (само подаръци, усмивки и хубави новини), управляващите рискуват бързо да станат жертва на разочарование и недоверие

Защо превръщането на България в просперираща държава хич не е сигурно - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Имаме всички предпоставки да сме просперираща държава", заяви с характерния си оптимизъм премиерът Кирил Петков. Но превръщането на България в просперираща държава хич не е сигурно, твърди Ясен Бояджиев и обяснява защо.

"Груб фалстарт”, „тъжен ден за българския парламентаризъм”, „не решение на проблема, а отлагане на решението”, „вредно за всички”, „див популизъм", „загуба на колективен разум", „неграмотно”, „пълен ъпсурт", „пагубно”… Това са само част от чутите тези дни определения за въведения от новото Народно събрание мораториум върху енергийните цени. Този път българските експерти са 100 процента единодушни.

Още по-голям проблем

Ако оставим настрана тяхното мнение, трябва да кажем, че Европейската комисия отправи към страните членки десетки страници с препоръки за възможни решения на проблема с високите енергийни цени. Българският парламент прие съвсем друго решение с потенциално катастрофален ефект за енергетиката, инвестиционния климат, икономиката и в края на краищата за потребителите.

Но това решение е част от по-голям проблем

„Дотук бяха обещанията, оттук нататък започват действията”, каза премиерът. Обещанията обаче продължават да са повече и да надхвърлят здравословната за всяка власт норма. Понесени на крилата на ентусиазма, новите управляващи всячески се стараят да засипват публиката само с добри новини - в контраст с огромните (поне в някои сфери) проблеми и предизвикателства, пред които всъщност са изправени.

При това обещават неща, които очевидно не зависят (само) от тях, които я станат, я не станат, за които не са подготвени или още не са решили какво да правят. А както се оказа, действията може и да изпреварят знанията и мисълта. Като в случая с тока, парното и водата.

По старите пътища

„Ще спрем вдигането на цената от 1 януари за битовите потребители. Гарантирам ви!”, заяви най-напред лидерката на социалистите - в деня, в който бе избрана за министър на икономиката.

Имаше и по-разумни гласове: първо трябва да бъде обсъдено с министъра на енергетиката и с независимия регулатор, да се направи анализ и да се разработи точния механизъм. Но те бяха моментално загърбени. Така вкупом влязоха в капана на опозицията (и на собствената си ентусиазирана неподготвеност) и се втурнаха към „ядрената опция”. Но забъркаха икономическа и юридическа каша, от която трудно ще се измъкнат. „Промяната” свърна по утъпкания стар порочен път - път, по който политици диктуват какви да са цените в разрез със законовата и институционална регулаторна рамка и с елементарната икономическа логика. Цената накрая пак ще платим всички.

Още примери

Има и други примери за бодряшки обещания. За каквото и да го попитат дали ще има пари, финансовият министър отговаря категорично утвърдително. Далеч преди да е изработен новият бюджет. Но исканията и въпросите тепърва ще ескалират и все някога ще трябва да се каже „не”.

При всичките неясноти и очевидно трудно преодолими препятствия се оказа, че съдебната реформа е „не само възможна, но и може да стане в бързи срокове”. Главният прокурор ще си тръгне или ще бъде освободен предсрочно „в рамките на три месеца”. Или „най-късно в края на 2022 година”. Само че с тези заричания някои рискуват, не дай боже, да станат смешни.

Около евентуалното ускоряване на ваксинацията също цари предимно оптимистичният тон. Само че и тук препятствията изглеждат трудно преодолими. Не знам какво точно има предвид премиерът, когато обещава "да направим модела на д-р Фаучи", но отсега се зарича, че „няма да бъде налагано задължително или насилствено ваксиниране”. Ами ако не става без поне малко принуда?

За решаване на проблемите със Северна Македония бе поставен 6-месечен срок. За македонската страна този срок е прекалено дълъг. Но всъщност може да се окаже прекалено къс, ако никой не отстъпи поне крачка назад и нищо не се промени. Погледнато отстрани, не си личи управляващите да знаят как точно ще стане това. Онова, което се вижда ясно, е, че всички ги е много страх да не би някой да си помисли, че има някакво отстъпление от досегашната супертвърда позиция.

Направи впечатление и смелата заявка за съкращаване с 15 на сто на централната администрация до края на 2022 година. Не стана много ясно как финансовият министър е сметнал числеността на администрацията. А и такова начинание се нуждае от ясни анализи, разчети и обществена подкрепа, за да успее. Иначе този филм със съкращенията сме го гледали вече неведнъж.

Повече реализъм и прагматизъм

"Имаме всички предпоставки да сме просперираща държава", заяви с характерния си оптимизъм министър-председателят. Трябва да кажем обаче, че превръщането ни в просперираща държава хич не е сигурно, защото има предпоставки и за обратното. Във всеки случай решаването на тази задача изисква повече реализъм и прагматизъм.

Освен това, както е отдавна известно, непопулярните решения (каквито несъмнено ще се наложат) е добре да се вземат в началото на мандата. В нашия случай засега става по-скоро обратното. Така мнозина остават с впечатлението, че проблемите са по-малки и по-лесно решими, отколкото са в действителност.

Ако се държат като Дядо Коледа (само подаръци, усмивки и хубави новини), управляващите рискуват бързо да станат жертва на разочарование и недоверие.

*****

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Народен анализатор

    20 8 Отговор
    Ако се окуларат олигарси и политици могат да се направят над 100 предприятия в страната.Само Божков и Пеевски могат да направят 30

    Коментиран от #38

  • 2 България

    45 17 Отговор
    с новите управляващи - просперираща държава ? Това гавра ли е ?

    Коментиран от #5

  • 3 Behemoth

    37 5 Отговор
    С 80% дебили най много да станем сто % .... Ха-ха...
  • 4 ????

    40 10 Отговор
    Само не мога да разбера защо винаги, когато нещо е за народа се нарича в България див популизъм. Нима в Гърция, където ще бъдат подпомогнати енергийно всички е популизъм, във Франция, в Германия, нима при тях не е див.?

    Коментиран от #29

  • 5 Управляващ

    13 11 Отговор

    До коментар #2 от "България":

    С такъв матрял като теб, няма да стане.

    Коментиран от #8

  • 6 ТВА Е НАЙ-АДЖАМИЙСКАТА И НЕФЕЛНА

    34 14 Отговор
    ГЕЙ ДРУЖИНКА(КОАЛИЦИЯ) В НОВАТА ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ! ФАКТ!
    ТИЯ ЛИБЕРАСТИ НА ОЛИГАРХИЯТА СА ЕДНОДНЕВКИ- ОТИВАТ СИ ВЕДНАГА СЛЕД ГРАБЕЖА ОТ ДС ОЛИГАРХИЯТА
  • 7 Юсуф

    27 2 Отговор
    КАКТО НЕ БИВА ДА СЕ ЧЕТАТ ВСЯКАКВИ КНИГИ ОТ ИЗМИСЛЕНИ АВТОРИ ,СЪЩОТО Е И С НОВИНИТЕ.

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 майката на костов

    19 4 Отговор
    САЩ и Сорос никога няма да позволят!
  • 10 Ха ха ха ха

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Юсуф":

    Юсуф Дембеле
  • 11 Рошко

    23 4 Отговор
    Защото сме алчно завистливо и крадливо племе

    Коментиран от #17

  • 12 хаха

    19 3 Отговор
    Където стъпят новите ни съюзници, все просперитет са донесли!
  • 13 Обесен Язовец

    27 0 Отговор
    Ръста на инвестициите е достатъчен показател за развитието на страната. Ако инвестиционните потоци продължават да ни заобикалят новите да си тръгват!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ЕВРО НЮЗ

    21 5 Отговор
    Абе, Дойче, Дойче какво проспериране в краварска колония. Тия само пият кръв и пращат ваксини
  • 16 шопендар

    32 10 Отговор
    НИКОГА БЪЛГАРИЯ няма да стане нормална държава,и причината е проста,докато не изчистим комунистическата мафия,,ще си стоим в калта в която ни завряха. а радеф чрез кирчо ги вкара пак в управлението през задният вход.кирчо-нинова зад тях радеф ще ни довършат
  • 17 Обесен Язовец

    9 3 Отговор

    До коментар #11 от "Рошко":

    Алчните, крадливите и завистливите си имат имена. Спри да вкарваш в заблуди хората и да налагаш морални модни тенденции!
  • 18 .....

    16 4 Отговор
    Виждаме колко просперира германия с близо 15 млн. бедни (инфо от вчера) и мачкане по фашистки на "чистата" арийска раса, която се нуждае от поне 400 хил. нови работници годишно - нов внос от атабския свят. DW да се фокусират върху проблемите на своята страна. Като им искаме мнението, ще разберат.
  • 19 Леда

    21 6 Отговор
    Моля по някакъв начин да отбелязвате до името на статията, че е на Дойче Веле да знае човек да не я отваря да не им трупа рейтинг! Не съм я чела въобще, тъй като от всичките им статии лъха едно и също послание - българите са прости, България е обречена, затова "за нейно добро" трябва да слуша безропотно евроатлантическите си "партньори".

    Коментиран от #26, #41

  • 20 Миии

    16 3 Отговор
    Те нямат елементарни географски познания за България, ние отчакваме просперитет, все едно да чакаш от нарисувана свиня сланина !

    Коментиран от #22, #24

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 .......

    18 3 Отговор

    До коментар #20 от "Миии":

    Нито са по-умни, нито по-работливи или некорумпирани. Просто имат ключ за печатницата на Европейската централна банка. А сега виждаме, че са достойни наследници на дядовците им адолф, гюбелс, гьоринг и сие уроди!
  • 23 XYZ

    11 4 Отговор
    Тези в Дойче Веле нямат ли си имена или ако ги кажат, ще разберем, че са от гадните приятелчета на БМБ, които мечтаят да видят България в тинята?!?
  • 24 no name no face no number

    14 4 Отговор

    До коментар #20 от "Миии":

    Браво Мими ние вече имаме опит с рисуваните неща ето сега ни пазят рисувани ф 16

    Коментиран от #25

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Син пламък

    13 0 Отговор
    Щом някой от чужбина се застъпва за нашите ПП това трябва на първо място да ни зададе въпроса. Защо им е да го правят? А то е цяла кампания по различни канали... Нещо не е....
  • 28 Матей

    14 4 Отговор
    Киро да беше взел пример от неговия колега Орбан как се отстояват национални интереси и да отправи една май-на на брюкселските бюрократи,вместо да им се подмазва с анализите си.Защо се чувства уверен ли,сега ще ви кажа.Защото първо зад него е дедо байдън и с цялата евро-гейска общност той е в съзвучие и симбиоза.За парите също не се пиртеснява,ще изтегля десетки милиарди,без да се стеснява,колкото е нужно и ще харчи с широка ръка.Това не може да продължава вечно и все пак западните банкери няма да изпуснат възможността да ни овътрят със сто-двеста милиарда долара.ще има и за ново въоръжение,доставено пак от сащ и израел,подаръци ще има ,за всички от сърце,но накрая няма да има хорце.
  • 29 Ами

    10 3 Отговор

    До коментар #4 от "????":

    Защото у нас са само голи обещания.Какво са направили за народ и Родина--нищо и половина.То на приказки всеки може.
  • 30 $%^

    17 2 Отговор
    България отдавна да е просперираща държава,ако в продължение на повече от 30 години след дворцовият преврат не ни управляваха различни фракции на БКП и ДС.Комунетата разграбиха всичко и продължават да грабят.Изобщо не съм оптимист за това правителство,съставено от разни ченгенца и комунета,надзиравано ат комундела Румен.
  • 31 ComfortablyNumb

    7 6 Отговор
    Просперираща държава с тоя материал!? Ама вие сериозно ли!? Най сериозния проблем на тая "държава" се казва Ганчо. "Държава" в която 70% от населението не разбира смисъла на ваксинирането за Ковид, каква държава е това!? Давам му на Киро 6 месеца да запее вечния политически шлагер у нас за "лошия материал".... и после кой път хващаме!? Ами на не особено успелите в Европа, клатушкащи се и залитащи - Гърция, Португалия, Испания ... Останалата източна Европа има шанс дори Румъния да стигнат до средно европейско ниво , а Чехия , Естония и Словакия ще настигнат Германия поне и вероятно като доста малки европейски държави ще ги задминат като Белгия , Холандия , Ирландия ... България ще бъде дъно в ЕС ( заедно с Гърция) но и това е добре като знаем колко голям е света.

    Коментиран от #33

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Едуард Петров-Едо

    7 5 Отговор
    Не се разбира, кой ЛИЧНО стои зад този ВОДЕВИЛ! НЕПРИСТОЙНА, ЗЛОНАМЕРЕНА СТАТИЯ! Факти, апелирам за малко по-внимателен подбор на Вашите публикации, ЗАЩОТО ПОГОВОРКАТА НИ ЯСНО КАЗВА: ,,Езикът кокал няма, но Кокал троши!"! В прилагането на тази Сентенция, се изисква МЪДРОСТ!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ComfortablyNumb

    2 2 Отговор

    До коментар #32 от "От дв":

    А от мисирките чел ли си положителна статия за България? Забелязваш ли как го почват вече Кирчо !? Това го твърдя като не съм гласувал за Кирчо ...
  • 37 Вергина

    5 3 Отговор
    От статията лъха на поръчка. Дойче зеле никога не са ми приятни за четене, като озъбена охрана на последните "модни" тенденции в ЕС са.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Българка

    10 0 Отговор
    Гласувайте още за БСП!!! Очаквате нещо ново ли? Силовите министерства вече са превзети от бивши ДС доносници и чакате промяна??? Първо ще цъфнат налъмите ( бел. за джендърите налъми - дълвено сабо или дървени джапанки)
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Сесесере

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Леда":

    Написано само с главни ярки букви преди заглавието нали! Само да не те заболят устните, докато прочетеш заглавието!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ПРОСТО Е

    2 0 Отговор
    ПРОСПЕРИРАЩА ДЪРЖАВА СЕ ПРАВИ ПРИ ПОСЛЕДОВАТЕЛНА ПОЛИТИКА ПОНЕ 10 15 ГОДИНИ /ЮЖНА КОРЕЯ ИРЛАНДИЯ / ТАКА ЧЕ КИРЧО ПРИКАЗВА ГЛУПОСТИ / ПРЕДПОСТАВКИТЕ СА ПРОСТИЧКИ /МАГИСТРАЛА ХЕМУС ТУНЕЛ ПОД ШИПКА МАГИСТРАЛА ВАРНА - БУРГАС АЕЦ БЕЛЕНЕ 100 МВ ДАЛЕКОПРОВОД КАВАРНА ВАРНА И ПЕРКИ НА ПЛАТОТО НА КАВАРНА КОЛКОТО МОЖЕ ПОВЕЧЕ СУБСИДИЯ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ФОТОВОЛТАИЦИ ДО 5 КВ НА ПОКРИВИ НА СГРАДИ И САДЕНЕ НА ГОРА КАТО ЛУДИ ТОЛКОВА / АКО ПОЧНЕМ ВЕДНАГА СЛЕД 10 ГОДИНИ ЩЕ ИМА РЕЗУЛТАТ А ПРИКАЗКИТЕ НА ТИЯ ОТ ПП СА БЛЪФ ЗА НАИВНИ ЛЕШПЕРИ
  • 44 така е

    1 0 Отговор
    докато сульо и пульо са на власт нищо хубаво няма да се случи , освен повечко американски резиденти в правителството ни ...
  • 45 Саркастик

    1 0 Отговор
    Интересно - явно дойче зеле още тъгуват за Меркел, Тиквата и тяхната голяма любов.
    ПП са нпошници от Козяк, то им личи както от произхода, така и от приоритетите. Излиза, че партнерите (началниците по Тиквата) не пеят в общ хор, щом дойче зеле плюе по краварските протеженца. В случая критиките са повече от основателни.
    Тия се държат като паднали от Марс - неадекватни, неграмотни, неспособни. Те не са сложени да решават проблеми, а да изпълнят списъка със задачите на спонсорите. Справят ли се, после могат да бъдат пожертвани - Харвард и НБУ бълват достатъчно нови полезни идиоти, които да ги заместят. Само че са толкова тъпи, че още от самото начало ще настроят преобладаващата част от обществото срещу себе си. С тези зелени нацификати настъпиха яко мотиката. Напрежението е високо, а тези сами го нагнетяват. А експлозията ще ги измете.
    Честно казано тази развръзка ще ме зарадва, защото другите им цели са не по-малко вредни за всички ни - набутване в евро зоната без референдум и обсъждане, натовски бази на наша територия, масово и задължително трениране с експерименталните препарати наричани ваксини на нас и децата ни, преправяне на законите ни, в съзвучие с отменената от Конституционния съд Истанбулска конвенция.
    Като ги слушам как се заканват на ГешеФТ, а в същото време изобщо не са наясно каква е процедурата, за отстраняването му и чак са ми смешни. Не става с молби и закани. Става със законови процедури. А като гледам те не ги знаят.
    Бетер гербавите к
  • 46 ДА АМА НЕ

    1 0 Отговор
    СИГУРНО Е НЯМА ДА ГО БЪДЕ СЪС ЗЕЛЕН ПИНГВИН ЗА ПРЕЗИДЕНТ И ХАРАВДСКИ КАЛИНКИ ЗА МИНИСТРИ НЕМА КАК ДА ГО БЪДЕ / БЕЗ ВОЛЯ БЕЗ НАРОДНА ПОДКРЕПА БЕЗ ПАРИ САМО ДРЪНКАНЕ/ ЕДНОДНЕВКИ