Last news in Fakti

22 Декември, 2021 12:52 4 958 30

Нали нямаше кого да лустрираме?!

  • мвнр-
  • назначения-
  • лустрация-
  • агенти на държавна сигурност

Лустрацията е точно толкова задължителна за нормалното развитие на България, колкото и основателно афишираната правосъдна реформа

Нали нямаше кого да лустрираме?! - 1
Снимка: БГНЕС/АРХИВ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Много често в последните години, когато ставаше дума, че в България трябва да бъде проведена широкомащабна политическа и не само лустрация, освен твърдите противници на идеята се чуваха и едни неподправено иронични въпроси и подхвърляния: "Кого да лустрираме? Те всичките са измрели".

Макар и не с ирония, миналата година по време на летните масови антиправителствени протести след свое участие в "Панорама" Кристиан Вигенин, виден кадър на БСП за целите на международните отношения, попита протестиращите същото: "Кого да лустрираме"?

С тези за тях самите риторични въпроси и с един привидно диалогичен тон този тип противници на лустрацията искат да ни кажат, че лустрацията е излишна.

Е, оповестяването на съветниците на министъра на външните работи Теодора Генчовска са най-актуалното, категорично и ясно доказателство, че лустрацията е точно толкова задължителна за нормалното развитие на България, колкото и основателно афишираната правосъдна реформа.

Пределно ясно е за по-запознатите, че нейното осъществяване е също точно толкова трудно, колкото и това на правосъдната реформа в нейната задължителна цялост, защото и лустрацията може да се случи само след промени в Конституцията, написана от тежки комунисти и заради това минирана за необходимите промени. Разбира се, комунистите във времето назад си бяха "вързали гащите" и с ченгета в Конституционния съд като агент Николай - Георги Марков.

В последна сметка обаче партиите и от настоящата управляваща коалиция, и от предишните коалиционни управления, спокойно биха могли - без лустрационен закон, просто да не лансират ченгета от комунистическата Държавна сигурност на каквито и да е постове в държавната администрация. Те обаче го правят без свян - и предишните, и настоящите управленци.

В момента ставаме свидетели дори не на подмяна, а на опит за реставрация на клели се във вярност на Съветския съюз служители на БНА и комунистическата Държавна сигурност, филиал на КГБ.

Ето визитките на новите попълнения в Министерството на външните работи, представени от clubz:

Петьо Петев, роден през 1956 г., секретен сътрудник "Динов" от Първо главно управление на ДС. Началник на кабинета на министъра. Засега е известен с това, че гони всичките си посетители, които не се обръщат към него с "доктор Петев". Изключение прави за министърката, разбира се.

Петър Воденски, роден през 1951 г. и секретен сътрудник "Велинов" към Генералния щаб на Българската народна армия.

Иван Петров, роден през 1953 г., секретен сътрудник "Балинов" на Първо главно управление на ДС.

Лъчезар Петков, роден през 1949 година, който обяснява на колегите си, че очаква назначение в ръководството на министерството, което би било скандално предвид преклонната му възраст.

Това са "младежите на промяната" във външно министерство!

Но, дами и господа, или другарки и другари с оглед назначенията в МВнР, с тези ли "младежи" от най-тъмните години на комунистическата Държавна сигурност ли ще формираме външната политика на демократична България? С тези ли клели се във вярност на СССР, който има основна вина за сърбизацията на Македония, ще решаваме Македонския въпрос?

Теодора Генчовска е квота на "Има такъв народ" в правителството, човек с впечатляваща биография, която говори за пронатовска и проевропейска ориентация. С оглед това, хипотезите, които възникват, са минимум две.

Едната е някой друг да осъществява кадровата политика на г-жа Генчовска, което, ако е така, от своя страна показва, че тя няма собствена политическа воля и се примирява да е обградена от десарска ретроградност. И каква точно промяна е това?

Другата хипотеза е, че тя напълно съзнателно прави този избор и вярва на тези хора, което е сигнал към НАТО и ЕС, че са приели при себе си в нейно лице човек с меко казано противоречиви кадрови разбирания.

Време е и нашите партньори да кажат баста на двойните игри и псевдонатовците.

Ако това правителство иска да оцелее и доверието към него да не се срине скоропостижно, незабавно трябва цялостно да преразгледа кадровата си политика и начините, по които тя се осъществява. Неприсъствието на хора, работили за репресивния комунистически режим, в институциите на Република България е морален жест и първа стъпка към реалната промяна в страната. Такъв тип кадрова политика от една страна е минимумът, към който новото правителство е длъжно да прибегне, а от друга е максимумът, защото е сигурно, че то никога няма дори да опита да осъществи широкомащабна лустрация. И за да бъдат изпреварени комунистите, които ще ореват пространството, че лустрация трябва да има за политици и други личности от Прехода, казвам, че да, лустрацията трябва да обхване и тях, но тя трябва започне с кадрите на злокобния комунистически режим като "Балинов", "Велинов" и т.н.

П.П. В последните минути се заговори, че споменатите ченгета от ДС, плюс Петко Сертов, няма да започнат работа в Министерство на външните работи. Това обаче по никакъв начин не отменя горните редове по техния смисъл, особено предвид и факта, че те са били опция и вероятно са оттеглени вследствие на недоволството в социалните мрежи през последните 15-16 часа. Тоест отново виждаме работа на принципа "Проба, грешка", тестване на обществената реакция към скандални назначения и постъпки. Точно по същия действаха и ГЕРБ, които сега се правят на праведници.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Милиционер

    52 3 Отговор
    Ами Енергетиката? Там всичко е милиционер от ДС.

    Коментиран от #12

  • 2 МУЪ

    20 1 Отговор
    немаа уварът боба тия

    Коментиран от #17

  • 3 Сатана

    30 17 Отговор
    Петърчо за кой ли път доказва народната мъдрост:
    "Толкова млад ,а вече глупав"

    Коментиран от #14

  • 4 Сатана

    17 12 Отговор
    Да допълня още,че според добре запознати източници "Факти Бг" е под контрола на Цв.Цветанов,каквото и да значи това в днешно време.Изглежда си е намерил нов господар и изпълнява деликатни поръчки.За него лустрация нанай?
  • 5 ужасен

    31 3 Отговор
    А Пеевски ,които не е от лустрираните ,има право да краде законно ,и да е депутат !!
  • 6 хоу хоу хоу

    26 8 Отговор
    Както и комунистическият режим е уж обявен за престъпен.
  • 7 НИКАКВА ЛУСТРАЦИЯ НЕМА ДА ИМА

    22 14 Отговор
    ИНАЧЕ,...ЩЕ ТРЯБВА ЗАТВОРИМ ДУНДУРКОВ 1 И 2,.."ПОЧТЕНИТЕ" ДРУГАРИ ОТ ПП, ДЕЕЕБА, ДПС, ИТН И...ПАРЛАМЕНТА!
    "МАЙСТОРА", ХИТЛЕРА,ЕСЕМЕСА,ПРОКОПКИТЕ, БОЙКИКЕВИТЕ, ИМПЕКСОВИЦА-, ФАТМАКА,ДУАН ЕФЕНДИ И ЧЕРВЕНАТА ДС- МАФИЯ,....ЗНАЯТ...ЗАЩО....✊😂🇻🇳🇸🇮
  • 8 Варненец

    15 22 Отговор
    ФАЩ залязват пред мощта на Китай+Русия, ще има скоро лустрация на днешните лустриращи.

    Коментиран от #11, #24

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    17 19 Отговор
    Прецедента предател КРадев и Кирчо вън!

    Коментиран от #22

  • 11 ТАКА Е,.. МАЛО'УМНИКО

    11 17 Отговор

    До коментар #8 от "Варненец":

    От 60 год. Ги слушам тия Ком-педалски ЗАКЛИНАНИЯ!
    Беги а си учиш.. уроците, кретен
  • 12 Р .Овч.

    16 5 Отговор

    До коментар #1 от "Милиционер":

    Партиен секретар в АЕЦ Козлодуй през 80те.
  • 13 Лустация

    11 0 Отговор
    На Сидеров,!!!Понеже не е ходил войник,да се види дали е регистриран в отбора на гейовете.
  • 14 Друг прочит

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "Сатана":

    Толкова умен, че работи като форумен писач.;)
  • 15 Лош материал

    20 3 Отговор
    Появяват се някакви резервни отбори на ДС и комунистическата партия а Вие говорите за лустрация... България е харизана на Кремъл много отдавна....МАТЕРИАЛА Е ЛОШ а МИРНИЯ ПРЕХОД ще ни довърши
    Някои биха казали: Да живее Българо-съветската дружба.... ЧЕСТИТО НА РУСОФИЛИТЕ !
  • 16 jorj

    16 9 Отговор
    Вместо ЛУСТРАЦИЯ на дъртите червени кръвопийци имаме ПРОМЯНА, НАЗНАЧЕНИЕ А ВИСШИ ПОСТОВЕ!!! БРАВО НА ПРОМЯНАТА!!!!!!
  • 17 ще има и още

    10 6 Отговор

    До коментар #2 от "МУЪ":

    Безспорно изборът за съветници на споменатите персони е смущаващ, поражда въпроси и блудкав вкус. Амбицираната за велики дела бодра смяна си иска своето и негодува, с право вероятно. Проблемът е че същата тази бодра смяна, иначе така чиста и необременена от комунистическо минало се е засилила да строи път от Мездра към Ботевград за Шумен и "втори" мост на Дунав, респективно тези прояви на потенциалът и , пораждат нови въпроси, още по блудкав вкус и мрачни мисли за предстоящото.........
  • 18 Изпатил

    17 1 Отговор
    Каква лустрация бе - който държи икономическата власт той държи и политическата даже и да не участва в управлението на държавата.

    А всички комунисти и ченгета от ДС станаха мастити бизнесмени, отделно че и всички евроатлантици са "бивши" комунисти и сътрудници на ДС.

    Разбирам лустрация ама да им вземат и фабриките които им раздадоха без пари. Отделно че вече синчетата на бившите комунисти са на власт а тях няма да ги засегне лустрацията. Е тогава какво правим. Лустрация трябваше да има преди 30 години.
  • 19 жжжжжж

    12 1 Отговор
    съгласен. тогава следваща стъпка е разследване на самата министърка за това каква е ? и чия е ? ако е едно ченге ? ще кажем грешка. но всичките ...няма грешка. самата министърка е ченге.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Драйфус

    2 4 Отговор

    До коментар #10 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Добро утро! Хайде време е за ставане от сън!
  • 23 потребител

    1 8 Отговор
    Само видях кой е авторът и друго не съм чел. То бива да си ограничен,но това неговото е психо-болестно състояние.
  • 24 Kresi

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Варненец":

    АМИ ако се изтеглят всички западни фирми от китай като само
    американските са около 6000 какво би представлявал китай.За русия не знам но щом френската TOTAL им вади газта от дълбочините представете си какво би станало с най технологичните нации.На Пушене им спряха чиповете и са пред фалит .Същата история и за 5G.
  • 25 ЦарВул

    3 6 Отговор
    Още една откачалка на тема ЛУСТРАЦИЯ!!МИ ТЯ БКП ИМАШЕ НАД МИЛИОН ЧЛЕНОВЕ,ОТ КОИТО СА И СЕГАШНИТЕ ТЕХНИ ДЕЦА,ВНУЦИ И Т.Н.Пример:ЛИЛЕТО ПАВЛОВА-К-ВО ДА ПРАЙМ С НЕЯ!СИНЪТ НА АНГЕЛ МОСКОВСКИ,ЦЕЦИТО ЦАЧЕВИЦАТА И ДРУГИ И ДРУГИ НОВОИЗЛЮПЕНИ ДЕМОКРАТИ!!ИВАН КОСТОВ И ЖЕНА МУ!НА ТЯХ ТРЯБВА ДА СЕ ОТНЕМАТ И "ИЗВОЮВАНИТЕ"/ОТКРАДНАТИ/ОТ ТЯХ ЗАВОДИ,ФАБРИКИ И АВОАРИ!!СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА ГЕРГИ МАРКОВ,ГОЛЕМИЯТ И ДЕБЕЛ АЛ/ДАСКАЛО/И Т.Н.И Т.Н.НЯМА ДА СТИГНЕ МЯСТО И ВРЕМЕ ЗА ИЗБРОЯВАНЕ!!ПЪК И ТОЗИ ПИСАЧ/ДРАСКАЧ/СЪЩО ТРЕБЕ ДА СЕ ПРОУЧИ ИЗ ОСНОВИ!ДАЛИ НЯМА НЕЩО ГНИЛО В РОДА МУ ДО ДЕВЕТО КОЛЯНО!!!ТАКА,ЧЕ КАТО ИСКА ЛУСТРАЦИЯ НАЙ НАПРЕД ДА ПОЧНЕМ ОТ НЕГО!!И К,ВО ШЪ ПОСТИГНЕМ?АМЧИ КОМАЙ НИЩО!!ПАК ЩЕ ПОБЪЛГАРИМ ВСИЧКО/Т.Е.ЩЕ ГО ОАКАМЕ/!!!ТОЛКОЗ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #27

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 stan40

    6 1 Отговор

    До коментар #25 от "ЦарВул":

    Стига глупости за Иван Костов, има вина но не е толкова виновен колкото си опитвате да то изкарати. Най-големите приватизатори са розовите измекяри. Взеха заводите, но са некадърници и ги опропастиха. Идинствено им стигаше акъла да нарежат машините и да ги продадат за скрап. Банев с девнинските заводи да не е Костовис, илиДомусчиев с Бмф.
  • 28 Евала

    0 4 Отговор
    Наглост !!!!!! Младите които бяха на протестите бяха ИЗПОЛЗВАНИ!!!! А НА ТЯХНО МЯСТО СЛОЖИХА ПЕНСИОНЕРИ КОИТО НЕ ЗНАЯТ НИТО ЕДИН ЧУЖД ЕЗИК!!! Но договорките в правителството са факт!!!!!
  • 29 безпартиен

    2 0 Отговор
    Ако имаше истинска държавна сигурност-нямаше да има 10.11.1989 г.!!
  • 30 Христо от Ерусалим

    0 1 Отговор
    ,,Много компетентната,, госпожа министерска е от има такъв народ ,а лидера на партията със странното и име е Слави/Станислав Трифонов.А Слави преди време каза на другарката Нинова ,,Ние сме на другия Бряг,,Що така бе Слави, нали ти повярвахме.