Last news in Fakti

31 Декември, 2021 10:00 2 414 62

Има ги и тях: добрите новини в пандемията

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • омикрон-
  • пандемия

За оптимизъм обаче е още рано, тъй като остават доста въпроси

Има ги и тях: добрите новини в пандемията - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Омикрон е по-зарàзен, но пък заболяването протича по-леко. Бустерните ваксини изглежда работят, а в САЩ беше одобрено и първото лекарство срещу коронавируса. Да, има ги и тях: добрите новини в битката срещу пандемията.

Към края на тази година, изпълнена с много тревоги, има и добри новини по отношение на борбата с коронавируса. Три проучвания от Великобритания и Австралия свидетелстват, че при бързо разпространяващия се Омикрон действително заболяването протича по-леко.

Омикрон е по-малко опасен

Изследванията на британски учени показват, че при Омикрон броят на хоспитализациите е с 20-25 процента по-малък, отколкото при Делта. Въз основа на направените лабораторни опити, експертите стигат до извода, че Омикрон не заразява толкова успешно клетките на белите дробове и се разпространява по-слабо. Предстои обаче да научим дали тези лабораторни наблюдения ще се потвърдят и в практиката.

Шотландско изследване също показва, че в сравнение с Делта мутацията Омикрон намалява с две трети риска от постъпване в болница, а и такова лечение не се е наложило на нито един човек под 60 години. Установено е още, че бустерната ваксина в значителна степен защитава от заболяване, придружено от симптоми.

Тези данни още не са проверени от независима инстанция, но те могат да потвърдят предишните изследвания от Южна Африка, където по-лекото протичане на заболяването бе установено много по-рано. Сведенията от Южна Африка гласят, че при Омикрон рискът от хоспитализиране е до 80 процента по-малък, отколкото при Делта. Същевременно обаче не беше ясно дали от гледна точка на, като цяло, по-ниската възраст на обществото тези резултати биха могли да се съотнесат и към Европа.

Както отбелязва на свой ред водещият германски вирусолог Кристиан Дростен, данните от проучвания, направени в Нов Южен Уелс в Австралия, показват, че в общество, което е до голяма степен имунизирано, броят на заболяванията след заразяване с Омикрон, при които е нужно болнично лечение, намаляват повече от наполовина.

За оптимизъм обаче е още рано, тъй като остават доста въпроси. Така например по-лекото протичане на заболяването може да се дължи на това, че новият вариант на вируса засяга тези обществени групи, които вече имат по-силен имунитет благодарение на ваксините или на преболедуване.

Въпреки всичко Омикрон остава опасен, тъй като този по-заразен вариант на коронавируса се разпространява изключително бързо, в резултат на което мнозина заболяват за много кратко време. Дори тежките случаи да са относително по-малко, новите случаи са толкова много, че могат да претоварят здравната система.

Вижда ли се краят на пандемията?

Ако се докаже безусловно, че при Омикрон заболяването протича по-леко отколкото при Делта, това определено би повлияло на хода на пандемията като цяло, тъй като в много части на света Омикрон е на път да измести Делта като доминиращ вариант.

Трудно вирусът ще изчезне съвсем, но е вероятно постепенно той да стане ендемичен - да не говорим вече за пандемия, а само за сезонна болест с локално разпространение, както при грипа през зимата. При това положение ще можем да се защитим с по една ваксинация на година.

Бустерните ваксини дават резултат

Има и още една добра новина: одобрената наскоро в ЕС ваксина на Novavax (която представлява протеинов препарат) предлага и ефективна защита срещу Омикрон. Третата допълнителна доза повишава имунния отговор, показва проучване, което все още тече.

От AstraZeneca на свой ред съобщават, че и тяхната векторна ваксина влияе добре като бустър на Омикрон. Преди това такива заявления бяха направени и от BioNTech/Pfizer и Moderna.

Вече има таблетки срещу коронавируса

И още една добра новина: в САЩ беше одобрено лекарство срещу коронавирус – таблетките Paxlovid на фармацевтичния концерн Pfizer. Както сочат междинните анализи, медикаментът намалява с 89 процента риска от клинично лечение и смъртни случаи при пациенти с Ковид.

Американското правителство вече е купило 10 милиона дози Paxlovid за 4,7 милиарда евро, а преди седмица и Европейската агенция по лекарствата ЕМА обяви, че с Paxlovid могат да бъдат лекувани тези възрастни пациенти, които нямат нужда от обдишване, но са застрашени от тежко протичане на заболяването. Медикаментът още не е одобрен официално в ЕС, но процедурата е в ход.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Hoho Boho

    21 2 Отговор
    "В Южна Африка и Великобритания той ЦИРКУЛИРА ПРЕДИМНО СРЕД ИМУНИЗИРАНИ"
    "Поради ВИСОКИЯ ТЕМП на ЗАРАЗЯВАНЕ НА ИМУНИЗИРАНИТЕ медицински лица в момента се ЗАРАЗЯВАТ МАСОВО."
    ...Това са цитати от коментар на д-р Петър Марков (епидемиолог, преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина) във фейсбук относно Омикрон.

    От тях можем да направим извода, че когато Омикрон дойде в България,
    ИМУНИЗИРАНИТЕ ще се ЗАРАЗЯВАТ МАСОВО и с ВИСОКИ ТЕМПОВЕ.

    Просто да не се чудим какво става...
  • 4 Мислител

    25 2 Отговор
    Да поразсъждаваме малко. Какво значи завършен ваксинационен цикъл от две дози, който допреди няколко месеца беше основен аргумент за набождане? След като е завършен, защо трябва да слагаме трета игла? Ако не е пък завършен, значи предишният цикъл не работи. Как така ще проработи като към един неработещ цикъл добавиш още една неработеща част? Това са въпроси за онези, които могат да мислят.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Математика

    19 1 Отговор
    Както някои от нас знаят (за мнозината тук се съмнявам) всяко число, умножено по 0, дава 0. Следователно след като първа и втора доза "препарат" имат нулева ефективност, то според математиката и третата ще е така. Тогава остава въпросът, защо ни карат да умножаваме 3х0 или 4х0 след като знаем резултата от 2х0?

    Коментиран от #9, #10

  • 7 почти вярно

    18 0 Отговор
    Да, добра новина е по-лекото противане на омикрото. Това, че е по-заразен май не е лоша новина.
    Обаче другото ви твърднеие е абсолютна лъжа - "бустера изглежда работи" - как ще работи като страната отчита най-много заразени от самото начало на пандемията? Очено омикро-то не подбира бустериран-небустерирани граждни.

    Иситнската добра новина е в това, че след тази епидмеия, оцелеллите ще живят в свят в който повечето хора са преболедували.
  • 8 😷😷😷

    14 0 Отговор
    "Бустерните ваксини изглежда работят" !?!? "Изглежда" не знам на макви субстанции са от DW да виждат розови слонове !?

    Коментиран от #13, #14

  • 9 елементарно

    2 10 Отговор

    До коментар #6 от "Математика":

    медицината не е математика

    Коментиран от #12, #19, #56

  • 10 по-скоро

    18 0 Отговор

    До коментар #6 от "Математика":

    Ама тя и идеята май не е да бъде решен проблемът. Най-вероятно цлеите, които биват преследвани биват и постигани, иначе нямаше да се натискат така да ни бустерират.
    Прилича малко на ония виц:

    Млад адвокат се хвали на баща си:
    - Тате, онова дело къде го влачиш 20 години, аз го приключих за 3 седмици!
    - Ах, будала! С това дело аз отгледах и изучих и тебе и сесрати!
  • 11 алооо

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тези убиват Българи":

    това ли ви разпоредиха да спамите днес под всяка статия
  • 12 прекалено

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "елементарно":

    си елементарен
    Медицината Е матрематика повече отколкото си мислиш.
    Няма лекарство което да не минава статистически анализ, а всичките модели на изследване са всъщност математически модели. Даже биоматематиците са едни пот най-търсените спецове.

    Коментиран от #15

  • 13 а ти

    0 4 Отговор

    До коментар #8 от "😷😷😷":

    къде ги видя тея розови слонове???
  • 14 много са си добре

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "😷😷😷":

    Самото уклончиво наклонение им дава право да напишат каквото си щат.
    Примерно един отбор губи с 0-3 и в средата на второто полувреме получава пряк свободен удар. Какво му превчи на коментатора да каже "изглежда ще видим опит за обрат". С думите "изглежда" и "опит" човекът ще да си е вързал достатъчно добре гащите.
  • 15 не е въпроса

    0 8 Отговор

    До коментар #12 от "прекалено":

    какво си мислим аз и ти, а какво казват медиците. Още в началото ма пандемията ти казаха, че в медицината 2 и 2 не прави 4

    Коментиран от #17

  • 16 Мечо

    7 0 Отговор
    Предположения, дезинформация и манипулация, това е журналистическия "златен" стандарт на DW. Влудяването на населението продължава с пълна сила.
  • 17 пак бъркаш

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "не е въпроса":

    Кой е казал,че медицинската математика е проста вритметика? То дори е елементарната статистиката рядко 2 +2 е 4.
    Човекът по-долу е стилизирал примера нарочно. То е ясно, че нито се умножава по нула, нито се прилагат модели, които се изчисляват с проста аритметика, но идеята му е напълно правилна. След като имаш бум на заразените хора, получили 2 игли и достатъчно заразени с 3 игли, то и четвъртата игла няма да реши проблема. Очевидно е.

    Коментиран от #23

  • 18 джурнализ

    8 0 Отговор
    Уклончиво наклонение и новина с въпросителен знак.

    "Добрата новина е, че може би, вероятно май бустера работи?"

    Все едно майстора да взмее парите и да каже. "Най0вероятно, може би, като нищо , на 90% ще ти свърша работата"
    Или казано на кратко "Майстора взе парите и каза ще видим" :)))
  • 19 Пръцко

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "елементарно":

    Каква медицина, каква математика, каква наука те гонят бе, аланкоолу? Това, което ни гази, е алчност, йезуитщина, демагогия, гнусно дебелоочие и човеконенавист - накратко ПОЛИТИКА :((
  • 20 Дилдо

    6 0 Отговор
    Какво значи " завършен в@ксинационен цикъл"? Нали навсякъде се говори за бустер, който няма никакъв ефект
  • 21 Demonaz

    9 0 Отговор
    Цирка започва да свършва. Хората почнаха да се усещат,че целта още от началото е била друга ,а не да ги спасяват от вирус. Целта е контрол и експеримент как хората ще реагират ако има биологична война и до колко ще търпят ограничения. И ваксините са просто инструмент за началото на други планове. Ще дойдат на Мангъров.
  • 22 Hoho Boho

    8 0 Отговор
    За математиката и медицината:

    По графиките им ще ги познаете.
    НАВСЯКЪДЕ, където са наблегна на ваксините, графиката представлява една почти отвесна линия, сочещата в небесата.
    Причината е повредената имунна система, затова Омикрон "цели" ваксинираните.

    Има няколко изключения извън Европа, но там ваксинцията е започнала със закъснение. Като му дойде времето - и там ще стане отвесна..

    Коментиран от #24

  • 23 очевидното

    0 4 Отговор

    До коментар #17 от "пак бъркаш":

    засега е, че там където са ваксинирани болните рядко стигат до болница и като цяло изкарват вируса по леко.
    Тепърва ще видим как ще се развият нещата при нас и ще се оценяват разликите. А и между другото, аз за никъде не бързам, ама вируса не чака, от два дена вече имаме по над 3000 новозаразени на ден, ама нещо взеха вече да не го пускат по медиите :)

    Коментиран от #26, #29

  • 24 така е

    8 0 Отговор

    До коментар #22 от "Hoho Boho":

    Графиката дори лаиците ще я разберат.
    А ако сложим графиките на 80% вкасинирани държави заедно с графиките на държави с под 5% ваксинация като Нигерия, направо ще ахне аудиторията.
    Нигерия с 200 000 000 души и 4% ваксинирани има по-малко облни и по-малко жертви от 60 000 000 Франция с 80% ваксинирани.

    Коментиран от #25

  • 25 то лятото

    0 4 Отговор

    До коментар #24 от "така е":

    и в Европа нямаше много болни, а доколкото знам в Нигерия си е все лято

    Коментиран от #27

  • 26 очевидното е друго

    9 0 Отговор

    До коментар #23 от "очевидното":

    Ако визираш нас - ние имаме проблем с високата смъртност отпреди епидемията.
    В нета я има графиката на ООН по отношение на местната смъртност и тя е екстраполирана до 2080-а г.
    Същата графика е правена през 2017-а, т.е. ПРЕДИ епидемията.
    Погледни я - данните за 19, 20 и 21г напълно съвпадат с екстраполацията - няма и 1 йота отклонение,

    Коментиран от #28

  • 27 добре

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "то лятото":

    Това е интересно предположение.
    Но не се връзва с азиатските, нито с австралийските данни.
    Със сигурност времето влияе, но не може да е едиснтвен фактор.
    А ние през лятото нямахме проблем, просто защото епидмеията е циклична. Да , често съвпада със сезоните. Но сме имали и летни епидемии.
    А и данните от Мароко, Тунис и Египет не са много по-ралзични от нигерийските. Там не е смао лято.

    Коментиран от #30

  • 28 това

    0 5 Отговор

    До коментар #26 от "очевидното е друго":

    за високата смъртонст и преди ковида никой не го е оспорвал, ясно е като бял ден , че здравната ни система е леш, а и начина ни на живот не е от най здравословния. Въпроса е как да не измрем още повече отколкото си измирахме преди, щото тогава става страшното за малка държава с и без това намаляващо население.

    Коментиран от #36

  • 29 Hoho Boho

    6 0 Отговор

    До коментар #23 от "очевидното":

    Да и пропускат да кажат, че броят на заразените ваксинирани расте.
    Днес 24,20% от случаите за деня СА ВАКСИНИРАНИ

    Нормално. Такава ще е тенденцията за в бъдеще.

    Коментиран от #31, #33

  • 30 не е

    0 1 Отговор

    До коментар #27 от "добре":

    единствен фактор разбира се, както не е единствен фактор и това, че не са ваксинирани много. Трябва да съпоставяме сравнително съпоставими неща , като климат, слънчево греене, и т.н. По този фактор сме по близо до Франция и Италия да речем, отколкото до Нигерия. Така, че тепърва при нас ще се разбере как ще протича новия вариант

    Коментиран от #34

  • 31 нашитеп ропускат

    5 0 Отговор

    До коментар #29 от "Hoho Boho":

    На запад не им спестяват тази информация. Дори я ползват като реклама на бустера.
    С 2 игли - никаква защита.
    Но то това се и очакваше. Като се ваксаш за грип по Коледа, много ясно, че на есен нямаш защита.
    Говорим за едни и същи неща по различе нначин, Това е залата работа.
  • 32 D W Дежурния Маниполатор!!!

    3 0 Отговор
    Последно Лъжене за тая година, няма почивен Ден!!
  • 33 а ти

    0 3 Отговор

    До коментар #29 от "Hoho Boho":

    как разбра, че са 24.2% като не са го казали :)
  • 34 хубаво

    4 0 Отговор

    До коментар #30 от "не е":

    Ще ги съпоставим така както казваш. И ще имаме напълно възможна съпоставка на нашата пролет със североафриканската зима.
    И изводите пак ще са същите.
    Ясно е, че ваксинирането има някакъв ефект, но този ефект е недостатъчен да реши проблема.
    Като мине омикрон, оцелелите ще са ОК, защото мноизнството ще е преболедувало. Съответно ковид ще соре да е водеща тема, въореки че ще циркулира още нясно колко години.

    Омикрон щам е много заразен и това е както лоша, така и добра новина.
    Вече е време да държим сметка на хоспитализациите, а не на заразените. Ясно е, че не можем да предпазим поипулацията от заразяване.

    Бъдете здрави всички!

    Коментиран от #35

  • 35 тука

    3 1 Отговор

    До коментар #34 от "хубаво":

    вече съм напълно съгласен с теб, трябва да се броят не заразените, а тежките и смъртните случаи, дай Боже повече заразени и малко изкарали го тежко, за да се свършва най после с тоя ковид до пролетта
  • 36 отговора е

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "това":

    лесен и ти го знаеш много добре:
    По-здравоисловен начин на живот и по-добра здравна система, която да прилага превенция на заболяванията, които могат да бъдат избегнати.
    Например у нас регулярните профилактични прегледи не покриват и 30% от популацията.
    Но нещата не са чак толкоз зле, колкото ги пишат понякога. например, имаме значитлено по-висока продължителност на живота от средата на 90-те.
    Данните са леко разнопосочни и се нуждаят от анализ. Дано МЗ да го направи.

    Коментиран от #37, #57

  • 37 така е

    0 2 Отговор

    До коментар #36 от "отговора е":

    спор няма за това което казваш, въпроса е дали някога ще се случи и при нас. Малко ще е трудно на народ приел яденето , пиенето и богата софра , като мярка за благополучие, изведнъж да захвърли това си разбиране и да почне да яде по малко, да спортува повече и да си прави профилактични прегледи по-често :) Ама дано да стане някога
  • 38 Hoho Boho

    5 0 Отговор
    Както писах в 3, д-р Петър Марков има данни, че Омикронът заразява предимно ваксинирани.
    Това е причината, че в Западна Европа той вече почти е изместил Делтата, а ние все още се чудим, при нас дали го има или не.
    Сработва правилото за колективния имунитет, с малко по-различен нюанс.
    При нас неваксинираните са над 70%, а те донякъде са резистентни към този вариант
    (имунната им система не е компрометирана) и на вирусът му е трудно да намери подходящи гостоприемници.

    Коментиран от #40, #41

  • 39 нннн

    5 0 Отговор
    Щом протича много по- леко, не ми трябват N броя игли заради една хрема, дето и самичка ще мине. Мнението на Фармамафията не ме интересува.
  • 40 много

    0 1 Отговор

    До коментар #38 от "Hoho Boho":

    рано си правиш изводите, дай да изчакаме 2 3 месеца, да видим как ще се разие при нас и тогава да анализираме. Тепърва омикрона ще навлиза и при нас и тогава ще може да се прецени дали заразява повече ваксинирани или не, и най важното разбира се - колко са смъртните случаи.
  • 41 Hoho Boho

    7 0 Отговор

    До коментар #38 от "Hoho Boho":

    А това обяснява и защо в Нигерия нямат проблеми с Омикрона.
    Почти нямат ваксинирани и вирусът не може да си намери гостоприемници.
    Вижте Австралия - и тя е в южното полукъклбо.. Същата отвесна линия на графиката

    Коментиран от #44

  • 42 Hoho Boho

    6 0 Отговор
    Това " дали заразява повече ваксинирани" не го казвам аз, а
    д-р Петър Марков (епидемиолог, преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина) във фейсбук.

    Щом го твърди, значи се позовава на достоверни медицински данни...
    А на всичкото отгоре е и ваксър, ама аз чета между редовете.:))
    Това, което съм написал в коментар 3, са ТОЧНИ цитати и не са извадени от контекста....

    Коментиран от #43

  • 43 логично

    0 4 Отговор

    До коментар #42 от "Hoho Boho":

    е при 70 80% ваксинирани ,да заразява повече ваксинирани, обратното би било нелогично

    Коментиран от #45

  • 44 викаш

    0 3 Отговор

    До коментар #41 от "Hoho Boho":

    щом в Нигерия нямат проблем с вируса и ние няма да имаме, а? Айде малко по сериозно, по времето когато бяхме първи по смъртност, те в Нигерия пак нямаха проблем с вируса.

    Коментиран от #47

  • 45 Hoho Boho

    4 0 Отговор

    До коментар #43 от "логично":

    Ето ти го цитата, а ти си го тълкувай, както искаш:
    "В Южна Африка и Великобритания той ЦИРКУЛИРА ПРЕДИМНО СРЕД ИМУНИЗИРАНИ"
    И да ти напомня - в Южна Африка ваксинираните не са 70-80%, А 26,6%

    Коментиран от #46

  • 46 добре

    0 2 Отговор

    До коментар #45 от "Hoho Boho":

    значи според цитата в България омикрона ще го изкараме леко и безпроблемно, а дано ама надали
  • 47 Hoho Boho

    5 0 Отговор

    До коментар #44 от "викаш":

    Не съм казвал, такова нещо.
    А - според д-р Петър Марков (епидемиолог, преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина),
    У НАС ПРЕДИМНО ВАКСИНИРАНИТЕ ЩЕ ИМАТ ПРОБЛЕМ.

    Коментиран от #48

  • 48 именно,

    0 5 Отговор

    До коментар #47 от "Hoho Boho":

    според твоя гуру, предимно ваксинираните ще имат проблем, нали така? Е при положение, че при нас % на ваксинирани е много малък, значи като цяло ще го караме почти без проблем, нали така? Или нещо не мога да ти хвана мисълта?

    Коментиран от #49

  • 49 Hoho Boho

    3 0 Отговор

    До коментар #48 от "именно,":

    Ами ако говорим за Омикрон - така излиза..

    Коментиран от #50

  • 50 е а дано

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "Hoho Boho":

    да е така, времето ще покаже
  • 51 ЯКО НИ ЛЪЖАТ

    9 0 Отговор
    ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ ПАК ВИ ЛЪЖЕ - БУСТЕРНИТЕ ДОЗИ ИЗГЛЕЖДА,ЧЕ РАБОТЯТ. В НАУКАТА НЯМА ТАКОВА ПОНЯТИЕ- ИЗГЛЕЖДА ЧЕ РАБОТЯТ!!!! ОПРЕДЕЛЕНО ДВЕТЕ ДОЗИ ДЕТО ВИ НАБОДОХА НЕ РАБОТЯТ. ТОВА Е ИСТИНАТА И СЕ ПОТВЪРЖДАВА ПОСТОЯНО. ТОВА СА ЕКСПЕРИМЕНТАЛКИ А НЕ ВАКСИНИ!!!! БУСТЕРНИТЕ ДОЗИ РАБОТЯТ ТОЛКОВА КОЛКОТО ЕКСПЕРИМЕНТАЛКИТЕ!
  • 52 Буха ха

    7 0 Отговор
    В статията пише че бустерните дози изглежда, ИЗГЛЕЖДА работят? Чичо Митко от петия етаж пък твърди че грозданка със салата от кисело зеле с олио и червен пипер със сигурност работи, за бустер препоръчва червено вино от видинско с пръжки. Чудя се на кого да вярвам

    Коментиран от #53

  • 53 на чичо

    0 3 Отговор

    До коментар #52 от "Буха ха":

    си Митко вярвай, той е от безсмъртните

    Коментиран от #54

  • 54 Буха ха

    4 0 Отговор

    До коментар #53 от "на чичо":

    Аз се ваксинирах, но изкарах ковид, за щастие без нужда от хоспитализация, а чичо Митко не е ваксиниран, жули ракия и е здрав като вол. Иди после разбери на кого да вярваш.
  • 55 Ами ...

    4 0 Отговор
    Ясно. Обработват ни. Като не приемаме реваксинация на 6 месеца и не искаме и да чуем за 3 месеца, поне на една година ... Не става.
  • 56 Ами ...

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "елементарно":

    За съжаление медицината няма теория. Следователно не е наука.
  • 57 Ами ...

    4 0 Отговор

    До коментар #36 от "отговора е":

    Регулярните профилактични прегледи не са превенция, а профилактика. Те могат да открият настъпили вече патологични изменения. Хора с такива изменения се насочват за лечение. Но измененията вече са настъпили. Т.е. лошото е станало. Някой могат да се излекуват, други не. Превенцията е нещо по-различно и цели хората да не получават болестотворни изменения на организма си и да не се разболяват от болести. Всякакви. Т.е. превенцията цели за запази хората здрави. Болниците се опитват да лекуват тези, които не са запазени здрави. Тази стратегия е открита още през 16-ти век. В България има тежък структурен проблем на здравеопазването. За болниците е изгодно да има много болни хора, които да лекуват. В България, клиничната част на здравеопазването (болниците основно) е задушила превантивна част и затова сме първенци по брой болници на глава от населението в ЕС, но едновременно сме и първенци по смъртност. От 16-ти век, общественото здравеопазване е много повече от лекуване.

    Коментиран от #58

  • 58 Hoho Boho

    3 0 Отговор

    До коментар #57 от "Ами ...":

    Подобна стратегия имат и БигФарма - целта на лекарствата не е да те излекуват, а да те съхранят жив и полуболен.
    От умрелите не могат да взимат мангизи, няма я далаверата..

    Коментиран от #59

  • 59 Ами ...

    6 0 Отговор

    До коментар #58 от "Hoho Boho":

    Тези стратегии работят само когато хората са болни. Нека бъдем здрави. Пожелавам го на всички хора по света. И нека не допускаме понятието здрав човек, да бъде заменено с понятието "лекуван човек". Лекуват се болните. Здравите нямат нужда от лечение. Весели празници.
  • 60 Димов

    3 0 Отговор
    Ако вирусът мутира дотолкова, че стане по-малко опасен, с почти нулева вероятност за летален край, няма да има нужда от мерки и ваксинации. При такова положение никой няма да се пази от него, при което той ще премине през цялото население за кратко време, след което няма да има на кого да се предаде, понеже всички ще са със скорошен имунитет. Така може и да изчезне.
  • 61 незнайко

    0 0 Отговор
    Казано по ясно КОРОНА ВИРУСА ще замести ГРИПНИЯ ВИРУС който не можа да ни унищожи ! Сега с ваксините в които има графен това ще се случи рано или късно !!!

    Коментиран от #62

  • 62 незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #61 от "незнайко":

    В допълнение, всичко това е с цел намаляване на човешкия род !!! Постоянно се говори за намаление на раждаемостта въобще !!!