Last news in Fakti

4 Януари, 2022 12:38 5 870 51

Държава продължава да няма. Хората също са кът

  • сертификат за covid-19-
  • сертификат за ваксиниране-
  • зелен сертификат-
  • син сертификат-
  • заря-
  • пиратки-
  • пиротехника-
  • нехуманност

Трудно е да се асимилира как е възможно да има толкова много хора, които пренебрегват страданието на други живи същества заради собствения си кеф или инат

Държава продължава да няма. Хората също са кът  - 1
Снимка: EPA/БГНЕС/Илюстративна
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изминалата 2021 година бе изпратена с два големи обществени "дискусии" - има ли нужда от сертификат (зелен или син) за достъп до определени обществени места и има ли нужда от масово използване на заря и пиратки в новогодишната нощ. И всъщност, фокусът върху тези въпроси илюстрира една от причините за хала на България.

Дали е нужен сертификат (придобит в резултат на имунизация или преболедуване на коронавирус) за достъп до молове и ресторанти (най-важните места за българина) могат и трябва да казват вирусолозите, епидемиолозите и други компетентни специалисти, които имат отношение към COVID-19 темата. Това, което трябва да правят политиците, е да слушат, а след това да претеглят мненията на експертите. Не да призовават за налагане или премахване, защото електоратът им така иска.

Изобщо всичко казано за сертификатите от неспециалисти (включително моя милост) е просто лично мнение.

И впрочем, партия "Възраждане", която е най-напориста в искането за премахването на зеления сертификат, в редиците си няма нито един реномиран здравен експерт. Спорно е дали и изобщо имат някакъв.

Така или иначе обаче, и в единия, и в другия смисъл - зеленият сертификат е формалност. На хартия го има, но на практика - някъде го изискват, а на други места не. Или пък на едно и също конкретно място зависи от това кой е на смяна.

В края на миналата година на три пъти станах свидетел, и то на различни места, да не се изисква сертификат за достъп до конкретно място. Става въпрос за мол, голям магазин и ресторант. A познавайки българщината, сигурен съм, че така е в цялата страна.

И на този на фон държавата я няма. Няма абсолютно никакъв контрол. Лошото е, че и хората са кът. Индивиди има.

След като правилата отново се погазват поголовно и държавата отново отсъства, а значителна част от българите продължават да разсъждават през призмата на "Аре, бе! Може и така", промяна на наша територия просто няма как да има. Народната кочина ще продължи да си бъде народна кочина, като с оглед това, не че е чак толкова изненадваща констатация, ГЕРБ и Борисов изглежда са били диагноза на масовостта в нашето отечество. Може би и продължават да бъдат.

Изглежда също, че за нашето общество, в по-голямата му част, анархията, т.е. беззаконието, е удобство, предпочитана форма на живот. Проблем за "Нане и Вуте" има само ако някой друг се обогатява чрез него.

В контекста на COVID, ако беше само "проблематичният" сертификат, бял кахър щеше да е. Но не е. Пак пред Нова година: Във влак на БДЖ не само голяма част от пътниците, но и кондукторите пътуваха без маски. Способ, който доказано работи, ако наистина искаш да се предпазиш от вируси или фини прахови частици, а не носиш маската от немай-къде само на устата.

Хората, които клеймят регламентирания достъп до обществени места и маските, или са преболедували "безсмъртни", които минали веднъж или дваж през коварния вирус се интересуват единствено от запазване на обичайния си живот, но не и от живота на другите и чувствата на опечалените близки на жертвите, или с пълното отричане на всичко потискат страха си, изживявайки се като част от малцинство просветени.

В нито един момент не е ставало въпрос за свободолюбие, или поне не и при мнозинството. Иде реч за консервативност - "Нане, Вуте и Вутевица" не искат нищо и никой да им нарушава установения комфорт на никаква цена.

Застъпниците на зарята и пиратките пък се изживяват като стожери на традиционните български семейни ценности. Това е ново достижение, след като преди това бяха припознати хорото и боят на жените и децата. В случая, както става ясно от препусканията в социалните мрежи, въпросните отстояват зарята да не падне жертва на някакъв световен либерален, НПО заговор. А очакваните тролски коментари може би ще бъде добавено "и соросоиден", понеже нали Джордж Сорос иска да ни отнеме всичко най-свято.

А къде всъщност е проблемът със зарята и пиратките. Проблемът е, че действително те имат крайно негативно влияние върху някои животни, малки деца и децата с аутизъм. Те са жертви на пукотевицата, околната среда също. И наистина е трудно да се асимилира как е възможно да има толкова много хора, които пренебрегват страданието на други живи същества заради собствения си кеф или инат.

Общество, в което нехуманността е на всяка крачка, няма как да тръгне в положителна посока. Промяната може да е само козметична, а в по-лошия случай - към по-лошо.

Нека има заря, включително извън отбелязването на Нова година. Но тя трябва да се реализира в отдалечени и безопасни места над конкретните населени места и от професионалисти, а не от пияни и екзалтирали индивиди. Това трябва да бъде уредено в законодателството ни в рамките на тази година и би трябвало да се постигне лесен консенсус по темата. Конституционни мнозинства не трябват.

А още по-лесен консенсус трябва да се постигне по това, че пиратките и другите видове бомбички са опасни и по най-бързия начин чисто и просто трябва да се забрани разпространението им на територията на България. Тези пък, които си правят самоделни бомбички в домашни условия, също трябва да бъдат преследвани от закона.

Дали обаче тази тема изобщо ще намери място в дневния ред на политиците е друг въпрос, по който умереният скептицизъм е най-доброто решение. Ако не намери, темата ще виси и разделя още и още осезаемо разделеното ни групи общество, за разлика от сертификата и COVID-19, които са временно явление, на което, като че ли (според експертите), му се вижда краят.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 64 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ужасен

    148 23 Отговор
    Наистина няма държава ,защото още миналата година боко и каскета трябваше да са осъдени до живот ,а те продължават на ходят във всички мисиркини медии !!
  • 2 Борислав

    159 16 Отговор
    ПетЪре,айде спри сА,то бива слугинаж ,чак толкоз пълзене и натягане,няма нужда!!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ТаУмВзе

    85 17 Отговор
    За народец, който си мисли за хлебчето днес, няма Утре! За народец с термина-Работещи Бедни също. Споко, кирчо ще ни оправя Приятно с усмивка! Честита Последна година.
  • 5 00014

    107 7 Отговор
    Не е вярно - специалист си - манипулатор. Затова от твоите статии чета най-много 2-3 изречения, за да видя кого оплюваш.
  • 6 Covid 22

    170 9 Отговор
    Наскоро ни призоваха от онзи съюз да не споменаваме Коледа, а Зимен празничен период, следващата стъпка е да не отбелязваме Нова година. Извадиха от 9 кладенеца вода защо да не го правим. Никой ли не се усеща какво се цели в нкрайна сметка? Всяка година ни усмиват и за ваденето на Кръста на Йордановден! Цели се обезличаването ни! Има много по-дълбок смисъл във всичко това! Откакто свят светува има празници и те се отбелязват, сега се появиха разни Грети, Зелени, Природозащитници, Джендъри, Пембени и всякакви други мекотели, които да се разпореждат с нашия живот как да го живеем. Ааааа, не така!
  • 7 proi4o

    30 17 Отговор
    ".... А очакваните тролски коментари може би ще бъде добавено "и соросоиден", понеже нали Джордж Сорос иска да ни отнеме всичко най-свято...."/// виш къ знaйш ! :))
  • 8 Пипи Чорапчето

    108 4 Отговор
    И какво си се затръшкал толкова за този зелен сертификат, след като "така или иначе е формалност"?
    И да ти напомня авторе на "Сега", че ЗС беше въведен единствено и само за "регулиране правилата при пътуване в условия на пандемия"!
    А това, че разни политикани и недорасли управленци от всякакъв вид и порода го яхнаха и започнаха да го ползват за каквото им е угодно, не го прави наистина полезен и ефективен от епидемиологична гледна точка!
    Защото, авторе, и притежателите му могат да се заразяват, да заразяват и да стигат и по-далеч в тази посока даже!
    И като сте толкова загрижени за разпространението на вируса, вместо да се тръшкаш за тази излишна бумага, по-добре питай защо притежателите му трябва да си правят и ПСР. А като питаш за ПСР, питай и защо по празниците нямаше дежурни лаборатории, а само на Летище София можеше да направиш заветния тест - след 2-3 часово чакане , в компанията на хора от всякакви нации и дестинации! Като се ръгаме в тази тълпа дали "спазваме дистанция, избягваме социални контакти" и т.н.?!
  • 9 я бегай ваксано говедо

    87 5 Отговор
    Киро келеша да вземе да разсредва как така наистина ваксинирани не само заболяват и разпространяват, ами и умират. Щото проблема не е в ковид, а в здр.система, която е леш и не заят как да лекуват. Гледайте снощното интервю на Чавдар Ботев при тошко африкански, всичко от първа ръка е обяснено.
  • 10 И си личи че

    68 4 Отговор
    на теб Джордж Сорос вече ти е отнел най-святото- тва между ушите
  • 11 9942

    59 1 Отговор
    В тоя сайт българи работят ли ?

    Коментиран от #14

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Бомба

    62 3 Отговор
    Според мен "бомбите", които сеят кучетата по улиците на София и цялата страна е по голям проблем. Проблем е и, че собствениците им ги държат в затвор в апартаментите.
  • 14 Някога

    54 2 Отговор

    До коментар #11 от "9942":

    Може да е имало едно време, сега с грантове ги обезбългаряват - както българите из македонско са станали сърбомани, тия тук - соросоиди
  • 15 Въпрос на време

    14 24 Отговор
    Всичко е въпрос на еволюция. На племето ще му трябват още едни 1000 години и ще се оправи.
  • 16 az #Контрапропаганда

    54 1 Отговор
    Поредният повярвал си, самовлюбен графоман! У лево!!!
  • 17 Факти

    47 2 Отговор
    с такива журналистчета в скоби копаете гроба си
  • 18 Хаджи Генчо

    65 4 Отговор
    Да си на маса отрупана с меса, свинско, пилешко телешко, агнешко, или морски дарове(като че ли тези животни съществуват за да си дарят живота), да имаш кожени обувки, дрехи...да консумираш мляко и млечни и да негодуваш срещу пиратки заради завряно куче в апартамент е егоистичен конформизъм!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Жорко

    37 2 Отговор
    За автора на статията не знам на какво ниво на журналистическа грамотност и компетентност има, но със сигурност има данни да бъде артист, съдйски по трогателната статия. А също така подозирам, че умее да свири доста добре на кларинет не в прекия смисъл на словосъчетанието.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 АПТЕКО ХИМИЧНИЯ КАРТЕЛ

    36 1 Отговор
    Е ОТДЕЛЕЛИЛ 235 МЛРД.ЗА ЕЙ ТАКИВА ДЖУРНАЛИСТИ ПРОФЕСОРИ И МАТЕМАТИЦИ НА ЯСЛА...
  • 23 Jacques Yves Moineau

    18 2 Отговор
    А за Гешеф нищо....
  • 24 ха ха

    41 4 Отговор
    По-добре без държава отколкото с тирания! Зелените сертификати са нарушение на човешките права. Пиратките са израз на съпротивата срещу тираничната държава. Подменяме си ценностите с колективизъм за дреболия и от мързел. Експертите не са нищо друго освен начин тираните да станат по-убедителни. Иначе, хората са добри. Нямат проблем да жертват нещо, да се скрият вкъщи за карантина или да изтърпят икономически спад, когато става въпрос за нещо разумно и най-вече ограничено извънредно положение.
  • 25 мислещ

    31 2 Отговор
    И двете са изкуствено наложени соросоидни проблеми от един източник и са част от войната срещу нормалните хора.
  • 26 гост

    29 1 Отговор
    Като нищо не разбираш /както сам признаваш/ защо пишеш?? Да хвърлиш поредната нелепост в общественото просранство.
  • 27 гиш иш

    17 0 Отговор
    и кво да правим в тея молове-там стоките също са ментета като навсякъде а за ресторанти трябва и доходи да имаме и ние получавамие за вода и хляб само
  • 28 Матей

    28 0 Отговор
    Разбира се ,че автора е раздрънкал един куп глупо-сти.Трябвало всички да се снабдим със зелени тескерета и навсякъде все с тях..Такива глу-па-щини изтъркулват и хич не им пука,девиза на тъпия чорбаджия е -Н е ме гледай какво върша ,слушай какво ти приказвам.Голям кеф им прави да изплющят по някоя платена статия,да нахокат хората,че били вироглави.Ми такива станаха,ако не бяха ,сега щяха да са измрели от всевъзможните мерки на властта цели 32г.Когато обществото си е премълчавало и се е примирявало с масовите несправедливости и грабежи,тогава е губило и социални придобивки и пари,затъвало е постепенно в мизерията.Колкото им се постилаш на управниците , а те са чисти престъпници,толкова повече те газят,затова съпротива ,бойкот и неподчинение.Докато не се въведе честно управление изцяло в интерес на народа.
  • 29 Спартак Българанов

    16 0 Отговор
    Проблема, уважаеми господине, е че хора като Вас искат да спорят с хора като мен, не за причините ( защо има толкова болни деца например ), а за следствията ( именно - има болни деца ) ! Докато не се поставят истинските проблеми, а си говорим само за следствията няма как да се разберем ! А Вие ще имитирате дейност и хората ще ви намразят още повече !
  • 30 Пират

    12 1 Отговор
    Я се лекувай бе мутант.
  • 31 ало дебилев

    15 0 Отговор
    Стаден имунитет се придобива ЕДИНСТВЕНО И САМО СЛЕД ПРЕБОЛЕДУВАНЕ БЕЗ НИКАКВИ ПРЕДВАРИТЕЛНИ ОТРОВИ!!! Ако си наясно що е то- стаден имунитет!
  • 32 Поздравления

    2 25 Отговор
    Хубава статия. Браво на автора. За съжаление хо еректус (който вече настръхва от думичката със звездите) няма как да разбере. Емпатията е непозната дума за него. Той не знае как да я напише. Той е първосигнален, обидчив и горд поданик на юнашко племе. Още живее в същото.. В пленен съюз с комшията, с който си пие пие ракията, псува запада и тайно му се присмива, защото шие жена му, без да знае, че жена му му слага рога със същия тоя съсед. Та важното е да има ракия, туршия, пиратки и чалга. Бай Ганя е доволен от толкова.
  • 33 Гошо

    10 2 Отговор
    Петре, бе Здравков ...добре слугуваш!!! Ти като ходиш на работа (ако ходиш) колко време ти трябва да влезеш в материала??!! Не може правителство на 5 работни дни да влезе и да реагира адекватно!!!! Някои бяха неадекватни 12 години и това се отразява на положението у нас...Капаните са на всяка крачка, както и некомпетентността на старите управляващи. Помисли трезво, без паника....и живей спокойно.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 дсадасдасдас

    8 1 Отговор
    туй пенде лчи мисирчи пешко докато ще го пускате тука да се излага..
  • 36 ssДивизя

    15 1 Отговор
    Абе,т ъ панар ШТО НЕ КАЖАШ НА ЛОВЦИТЕ ДА НЕ СИ ВОДЯТ КУЧЕТАТА НА ЛОВ ДА НЕ ГИ СТРЕСИРАТ .АМАН ОТ Г Ъ З О Л И С Ц И
  • 37 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 1 Отговор
    ЗАЩОТО мутрите рекетират изнудват ХОРА БИЗНЕСИ а
    БМБ ИВАН ГЕШЕВ трябва за тях съд присъда затвор
  • 38 Адвокат

    15 2 Отговор
    Пълни глупости и невероятна наглост. нахални е да искат да забранят на хората едно напълно безопасно забавление с бомбички и заря, щото било пречело на аутисти и кученца. Първо, който му пречи да си затвори прозореца. Повечето хора се радват, особено децата и младежите и няма разумна причина да ги ограничавате с глупави прищявки! Свободата не е предмет на преценка на доктори и журналисти, а на юристи и на всеки човек поотделно, тъй че моля не тиражирайте подобни нелепици!
  • 39 Фофф

    11 0 Отговор
    Специалист е накой който знае и държи на името си. В момента имаме куп скъпоплатени интересчии с власт, които не вземат решения от гледна точка на познанията си(ако изобщо ги имат), а от някакъв личен или корпоративен интерес.
  • 40 Магистралници

    6 0 Отговор
    Как недоучил баклавар може да разсъждава по всички теми, които и на километър не се приближават до неговият смотан маркетинг, а останалите трябва само да кимат. Много станахте жриците нещо!
  • 41 Голям Слон

    11 1 Отговор
    Така, ще забраним пиратките, за да угодим на домашните животни и децата със заболявания. Хм, звучи хуманно. Но само звучи! Въобще не е хуманно. Авторът явно не вижда, че всичко искат да пренапишат и той активно участва в това мръсно дело. Добре, ще забраним пиратките. Ще забраним ли да се газят котки и кучета? Ще забраним ли коленето на домашни животни? Ще накареме ли тъмнокожите да си плащат тока? Ще накараме ли жълти и черни държави да снимат в рекламите си бели хора? От друга страна хуманно ли е да имаш домашни животни вкъщи? Хуманно ли е спрямо тях самите? А хуманно ли е спрямо твоите съседи? Защото котките иде дойде - имаме три! Но никой не се е оплакал. Няма и за какво. Но пък едно куче лае почти денонощно. И какви резултати ще дадат всичките тези забрани, които само прикриват двойните стандарти? Лицемерието иначе казано... Темата с ваксините даже няма да захващам.
  • 42 Некой си

    14 1 Отговор
    Питам аз автора,при условие че имаше многохилядни протести с вандализъм почти навсякъде в Европа които много удобно нито се отразяваха в медиите ни нито се даваше гласност къде се мотаеше вируса. Питам пак автора преди летния туристически сезон къде се моткаше вируса. Пак автора питам защо в Бълария удобно се дотират бизнес кръгове за сметка на обикновенните хора и дрибния бизнес които също страдат ама нейсе тях кучетата ги яли. Пак питам автора защо вируса стана като прогноза за времето и все се познава с 1000% точност,много удобно нали. Питам автора къде останаха жертвите от ПТП,рак,тумори,инсулт,инфаркт. Авторе питам защо осакатиха милиони българи с храни които като ги дадеш на животните извръщат глава и не ги ядат,говоря за тези които не са мършояди. И точно тази обремененст на организма е в основата на това което нш спохожда като болести,но истината е винаги неудобна и кво се получава дай тоя да го нарочим кат едиси какъв си тя тълпата ще го довърши. Бий си два шамара и се върни при нас в реалността ти тогаз кочина да видиш,щото тъй решили господарите ни,роба винаги трябва да е последна дупка на кавала а докато олигархията го мачка,такива като тебе да го хранят какво нищожество е. Това ако прави чест некому нека да си сложи ръка на сърцето да ви драсне един минус и да се огледа в огледалото за да си поголи егото.

    Коментиран от #43

  • 43 Некой си

    2 0 Отговор

    До коментар #42 от "Некой си":

    Да се чете - да ми драсне един минус. Ах тези клавиатури.
  • 44 Уса

    10 1 Отговор
    Българските власти преиграват в надупването към Европа и СЗО.Живея в щат,който осъди фашизма с ваксините и тук спряха с пропагандите.Сега съдят големите предприятия уволнили половината си служители заради мераците на фашиста Байдън.Общо са 24 щата в съюз срещу диктатурата на Сорос и Рокфелерови.Тук няма сертификати движим се свободно и вече живеем,като нормални хора.Който иска нека носи маска,който вярва нека се ваксинира и да боледува това е личен избор,но фактите са,че неваксинираните спряха да боледуват и се грижат за техните болни ваксинирани в момента
  • 45 куку

    5 1 Отговор
    наврете си сертификата на педя под кръста !
  • 46 Маската

    4 0 Отговор
    Общество, в което нехуманността е на всяка крачка, няма как да тръгне в положителна посока."
    Да, така е! Когато държавата поставя нехуманността, като принцип и гражданите също са "длъжни", по същия начин да бъдат "нехуманни"! Когато по време на локдауните държавата хранеше администрация, а голяма част от хората бяха принудени да оцеляват и изнемогват, когато проверяващите сертификатите нямат такива, когато за мола се иска сертификат, а за нито едно държавно учреждение не, когато всеки ден се говорят различни "истини" за пандемията, няма как да има хуманност, съпричастност или въобще общество! Когато държавата и нейните ръководители осъзнаят, че интересите на всеки един отделен човек са техен приоритет и тяхно задължение, тогава и хората ще започнат да чувстват, като свое задължение да бъдат част от това общество, което реално ги подкрепя, пази и се грижи за тях! Тук при нас господин авторе има нещо концептуално сбъркано, но за съжаление на вас Ви убягва!
  • 47 Петър Здравков дежурния

    2 0 Отговор
    Т Ъ П А Н А Р!!
  • 48 stan40

    1 0 Отговор
    Всеки трябва да живее живота воден от съсобствения си мираглед, като не пречи на останалите. Това е негово право. Законите трябва да са справедливи и да защитават неговите права. Законите, които нарушават човешките права нетрябва да се спазват. Спазването на такива закони са довели до масови разстрели по присъди издадени от Народния съд, довели са до холокоста и пр.
  • 49 ЕКСПЕРТИТЕ НА ВЪЗРАЖДАНЕ

    0 0 Отговор
    СИЧКИ СА С ГРАПАВ ЕЗИК ЗА ДА МОГАТ КАЧЕСТВЕНО ДА ПОЧИСТВАТ НЯКОЙ ЧАСТИ ОТЗАД НА БОКО КОИТО СА ПОСТОЯННО ЗАМЪРСЕНИ !
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 ДРЕМЕ МИ ЗА ЖИВОТНИТЕ , ВАЖНО Е ЧЕ

    0 0 Отговор
    НА МЕН МИ ПРЕЧАТ , ЗАТОВА СЪМ СИ КУПИЛ БАЯ ПИРАТКИ И ГЪРМИЛА ЗА ДА ДРАЗНЯ ПИРАТИТЕ ПРЕЗ ОСТАНАЛОТО ВРЕМЕ СЛЕД НОВА ГАДИНА ! ТАКА ЩЕ ИМ ГО ВЪРНА И НА ТЯХ И НА ЛЮБИМЦИТЕ ИМ ИМ ИМ ИМ !