Last news in Fakti

5 Януари, 2022 10:00 4 406 52

Ето какво цели Слави Трифонов с предложенията си по спора със Скопие

  • слави трифонов-
  • северна македония-
  • има такъв народ

Ходът на Слави може да изглежда като обикновен политически флирт с избирателите, но някои биха възразили, не без основание, че тук място за шеги и експерименти няма

Ето какво цели Слави Трифонов с предложенията си по спора със Скопие - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Предложенията на Слави Трифонов по спора със Скопие не целят неговото разрешаване. Целта е друга: ИТН да си върне обратно изгубените избиратели в патриотичната ниша и отвъд нея, пише Петър Чолаков.

Предложението на Слави Трифонов за разрешаване на спора между България и Република Северна Македония (РСМ) не е насочено нито към Скопие, нито към Брюксел и Вашингтон. Неговите цели са преди всичко вътрешнополитически. Четирите условия на Трифонов звучат по-скоро като „ултиматум” към РСМ, ЕС и САЩ: „ще пуснем” РСМ в ЕС, ако България влезе в Шенген и визите за САЩ отпаднат, когато се изпълнят условията от Договора за приятелство и добросъседство, като – за капак – гражданите на РСМ трябва да признаят и „историческите си български корени”.

Целта е друга

Уловката е, че главната цел на Трифонов не е разрешаването на конфликта със съседите. Стремежът е друг: ИТН да си върне обратно изгубените избиратели в патриотичната ниша и отвъд. С хода си Слави печели най-малкото „патриотите”. Макар че някои го обвиниха в търгашество (Александър Сиди, Борислав Цеков), подозирам, че повечето лидери в този електорален сегмент вече се тюхкат и се пляскат по главите как не са се сетили първи да покажат патриотични мускули като шоумена-политик.

Причината? Повечето от българите настояват за твърда позиция към членството на РСМ в ЕС, която не прави компромиси с „нашия национален интерес”. България не е нито „възторжен”, нито „непоколебим” съюзник на САЩ и НАТО. Напротив. Много българи хранят симпатии към Русия на Владимир Путин, а готовността да се притечем на помощ на съюзник от Пакта, попаднал в беда, особено ако трябва да се изправим срещу Москва, е срамно ниска. Може и да се намерят българи, за които влизането в Шенген или отпадането на визите за САЩ не са приоритет; но огромната част ще се изкефят, че се „репчим” на великите сили.

Ето защо с предложението си Слави далеч не намига само към ловните полета на националистите (около 15% от избирателите). Закачката му ще се понрави на всички, които се възмущават от антибългарската реторика в Северна Македония, както и от опитите на Вашингтон и Брюксел да ни „вразумят”.

Защо не е лично мнение на обикновен гражданин?

Ходът на Слави може да изглежда като обикновен политически флирт с избирателите, но някои биха възразили, не без основание, че тук място за шеги и експерименти няма. ИТН са част от управлението, при това външната министърка Теодора Генчовска е от тяхната квота. Уговорката на Слави, че споделя „личното си мнение” (може би следва примера на министъра на отбраната Янев?) не е никак уместна. Когато лидерът на партия, поела кормилото на държавата, се изказва, особено пък по невралгична външнополитическа тема, думите му отекват надалеч.

Дързост и провокация

В Северна Македония „сделката”, предложена от Слави, може да провокира още повече тези, които никак не обичат нашата страна. „Българите съвсем си повярваха и вече взеха нахално да нареждат и на големите играчи”, ще кажат някои с яд и насмешка. Но може да има и такива, сред които дързостта на Трифонов да предизвика уважение.

„Офертата” на Трифонов едва ли ще трогне ЕС и САЩ. В Брюксел и Вашингтон със сигурност са повдигнали вежди, научавайки за нея. От друга страна, там са свикнали на далеч по-своенравното поведение на черни овци като Унгария и Полша. Въпросът е: иска ли България да се присъедини към непрестижния хор на Орбан, Качински и компания?

* Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пауталийския оракул

    42 14 Отговор
    Тоя е свършен политически ! Край !

    Коментиран от #21

  • 2 Си ган

    44 8 Отговор
    Авторчето явно още не е изтрезняло от празниците , че пише такива глупости...

    Коментиран от #26

  • 3 Белулф

    36 8 Отговор
    Абе какво ни занимавате с Учидол Андрешко?
  • 4 Пич

    35 2 Отговор
    Е дай да ги пускаме , като камилари в Германия...!!!??? А на албанците - македонци и джамии да им направим...!!!??? Абе , я марш...!!!
  • 5 жжжжжж

    32 7 Отговор
    положението на слави е - тръгнахме аслани , идваме на-рани.щом има толкова обясниния , значи думите му са калпави. чалга е това .
  • 6 Диван

    35 6 Отговор
    Диван войвода се изцръцка на метеното
  • 7 русенец

    30 8 Отговор
    Просто Трифонов ( по-вероятно този, който му пише текстовете), по време на здрав махмурлук е решил да напомни за себе си. Нямало е смисъл, отдавна знаем, че е верри про//ст сел//ян//дур.

    Коментиран от #22

  • 8 Време за утайка

    30 7 Отговор
    Дойде време на всеки мерзавец да се дава трибун. Учиндолци вдигнаха броя на секциите в Турция факт!
  • 9 Пламен

    26 4 Отговор
    Импровизация на много прост човек

    Коментиран от #10

  • 10 Професора

    30 4 Отговор

    До коментар #9 от "Пламен":

    Ти нещо умно да си чул от този изобщо за всичките години, освен грозни гримаси с нищо друго не впечатлява.
  • 11 Fate

    14 3 Отговор
    Тоя разяснява какво въщност е искала да каже краварската подлога
    А позицията му за ядрената енергетика ?
  • 12 Ender

    26 8 Отговор
    Слушайте си Кирчо как пелтечи и една позиция не е изказал, нито защитил, дано не съм прав,но ми изглежда, че ще е най-слабият ни министър председател от десетилетия...
  • 13 Гербаджииска му работа

    12 17 Отговор
    Поредния бливоч със съдействието на ДВ и г-н Чолаков. Защо няма и една статия за Кирил, че прави нещо нередно? Няма и да има, защото Кирил е удобен за олигарсите, а Слави и компания не са.

    Коментиран от #15

  • 14 Пацо

    19 2 Отговор
    Цели да напомни колко е прост
  • 15 Мечката

    18 5 Отговор

    До коментар #13 от "Гербаджииска му работа":

    Ма Славчо патриота говори за европейски щати и правата на смахнатите май бързо забравихте
    за НАТО за нови избирателни секции в чужбина!
  • 16 Госあ

    24 4 Отговор
    “ влизането в Шенген или отпадането на визите за САЩ не са приоритет” за мен не само не са приоритет, но поредната вреда !
  • 17 Всички срещу ИТН

    10 21 Отговор
    С тези помии отваряте очите на хората и ще се получи обратния ефект. ИТН ще спечели сърцата на хората, както са го спечелили моето, безусловно.
    Дерзайте изчегъртани калинки.

    Коментиран от #24

  • 18 Ммм

    15 4 Отговор
    Провалил се бос тарикат!
  • 19 Чашков

    8 0 Отговор
    Някой , да ми обЕсни,какво означава: " Киро е на плик"!
  • 20 БАН

    17 4 Отговор
    Тоя жалък болен и самотен 56-годишен аутсайдер още ли лае от някоя от дупките си?
    Чиче, жалък си и поне едно дете осинови, за да му оставиш парите си, които не ти купиха щастие и поне една истинска усмивка.!
  • 21 LOSHIA

    3 8 Отговор

    До коментар #1 от "Пауталийския оракул":

    Ти ще свършиш,но той НЕ!!!!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Перо

    19 0 Отговор
    Необходимо е веднага да се отстрани отявления соросист и антибългарист Весела Чернева от преговорите по македонския въпрос. Тя оплюва българската позиция,хвали македонизма и ни обвинява в непоследователна политика и самоизолация и историческия въпрос за асимилацията на българското население и сегашната неетническа нация с измислен и натрапен език нямали никакво значение! Такива хора с напълно промити мозъци, нямат място в тези преговори и ще предадат веднага българските национални интереси! Отишла е в почивен ден в РСМ да урежда посещението на К.Петков в Скопие,без да има назначен Премиер и министри в РСМ! Също е вредно да се допускат в преговорите и дебатите отговорни хора, членове на масонски ложи и НПО-та!
  • 24 LOSHIA

    13 0 Отговор

    До коментар #17 от "Всички срещу ИТН":

    Тук простотията е издигната високо на постамент
  • 25 Кинжал

    11 1 Отговор
    Това със Шенген е малко като с мажоритарния вот от референдума! Всички знаят, че е ненужно и дори вредно и унищожително за нас, но иначе звучи примамливо и добре. Визите за обора също на никой не са притрябвали! Но Слави по същество е прав, ако тези искат от нас компромиси и отстъпки защо те самите не направят отсрещен жест?! Истината е, че краварите с помощта на предателя Борисов набутаха Македония в НАТО с обещанието, че по-късно ще ги приемат в ЕС и сега македонците си търсят зестрата, а тези, които са обещавали притискат нас!
  • 26 Загрижен

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "Си ган":

    +1, не знам защо търсят в думите му скрит смисъл, тайни формули и нещо различно. Та он доказа с действията си, министър председател продавач на шнорхели, министър на вътрешните работи с преписана диплома и т.н., че няма задни мисли. Он, чалгата от учин дол толкова си може! За он е по-важно да оди до сащ без визи, когато иска да изнася чалга концертите си, както и да сме с евро, за да не плаща такси и комисионни, защото е дзифтар. Под този вол теле няма да откриете!!!!!
  • 27 итн

    5 5 Отговор
    Излага се, явно му се иска пак на избори. Но ще изчезнат. Вие, като комунистите ли сте, да се опитвате да изтъргувате тези хора за пореден път?
  • 28 КОКО

    9 4 Отговор
    Голяма глупост е да кажеш нещо недообмослено, и след това цяла седмица да обясняваш какво си искал да кажеш!
    Прибързани изцепки в социалните мрежи от страна на партийни представители говорят за тяхната Неподготвеност за такива постове във властта!
  • 29 Wwww

    10 1 Отговор
    Щом от дойче веле квичат, това винаги е добре.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 DW и Петър Чолаков??? Тълкователи??

    6 6 Отговор
    Каквото имаше да Каже Трифонов го Каза!! А Вие Маниполирате и Изопачавате, това, което Е казал!! ВАШЕТО МНЕНИЕ, НЕ НИ ИНТЕРЕСУВА, ТРИФОНОВ СИ КАЗА СВОЕТО!!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ddddd

    8 3 Отговор
    Връщай се в дупката от която си изпълзял страхливец плешивец видяхме колко струваш стига си плещил като оная тиква глупости по фейсовете
  • 34 Фин

    12 1 Отговор
    Отдавна не гледам телевизийката му, защото оцених колко е тъп чалгаря!
  • 35 Макробиолог

    9 1 Отговор
    Чета коментарите и не вярвам на ушите си/това е по Вучков/,пърченето на Слави за пред електората може и да е дразнещо,но там няма и дума против национ ни интереси.Напротив,дойчевелеца П.Чолаков ни предлага еуроатлантически мощно да подкрепим съюзника Украйна,като се наредим както се очаква до другите мишени по руските граници.Макетата,србите,грците и западните ни съюзници да обяснят къде и как изчезнаха българите от Македония,което е установено още 1913-1914 г от Карнегиевата анкетна комисия и после ще прегаваряме.
  • 36 закривай

    9 3 Отговор
    Защо разводнявате съществените проблеми с изказванията на Слави? Заради него ходихме на избори 3 пъти за година. Той отклонява нещата в съвсем друга посока. Има си кукловод.

    Коментиран от #40, #50

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Отврат

    2 3 Отговор
    Що така ние си мислим, че това е правокация лично към Кирил Петков от името на Крим е Руски.
  • 40 Брех

    7 2 Отговор

    До коментар #36 от "закривай":

    Как пък не напрегнахте нещо в междуушието си, та да видите от къде идва това размиване и кой плаща за него! Да не би Слави да плаща на калинките по медиите и глупаците по форумите за тридневният лай и вменяване на вина, чрез лъжи и внушения?
  • 41 Дамаджони Уокър

    6 2 Отговор
    СМЕШНИК....…
  • 42 Браво

    8 1 Отговор
    Две страни имат интерес Македония да не започне преговори за влизане в ЕС-Сърбия и Русия.
    Я колко невинно звучи това на Слави, както и личното мнение на още един защитаващ интересите на чужда държава.
  • 43 баста

    3 4 Отговор
    Ей теа визи за Щатите...Ще им се някои, свободен достъп от разградената България без граничен контрол и граница с Русия, да си хойкат и в Щатите, както в ЕС.В Шенген сме щели да влизаме....
  • 44 stan40

    7 0 Отговор
    Преди българите да се преселят по тези земи, те.са били населени от други етноси. И на мен ми се иска Александър Македонски да е българин, но не е. Правото на всеки е той сам да може да определи своя етнос и законите на държавата в която живее да защитават това негово право и равноправие на етносите . От конфронтация не се печели, печели се от дипломация. Умните хора не се конфронтират. Те си решават проблемите дипломатично. България няма загубена битка, но няма и спечелена война. Причината е ясна. Да не повтаряме отново една и съща грешка. Да бъдем умни!
  • 45 внимателно

    6 2 Отговор
    Общо взето приказките на Учиндолския пpocтaк трябва да се вземат за сведение, защото такива типове могат да стават разрушителни. Нещо като когато човек се движи по улицата. Той може да е добър човек, и да спазва правилата и в същото време някой пиян тип с антагонистично поведение да убие детето му на улицата. Последните две години видяхме как държавата падна в канала благодарение на чалга резидента.
  • 46 1111

    4 2 Отговор
    Хора вие мислите поне малко Слави Трифонов,ако искаше да печели от властта винаги можеше да го направи нямаше да има толкова пъти избори,но голяма част от народа са не мислищи Бойко Борисов му го каза нека седнем и да се разберем реално Боко Тиквата ще му поиска само да остане същата система,но Слави Трифонов да си назначи и негови хора допълнително и да има уж реформи.Само се искаше Трифонов да е във всяка медия и мисирките да му казват,колко е зрял политик личи си неговата промяна и част от народа да приглася точно така и много да ни обещава,колко можем да бъдем велики господари на света, какво сме били и какво можем да станем само общи приказки,но реално едно голямо нищо,но хората като цяло искат да слушат лъжи отколкото да чуят реалностите в държавата не може 30 години разпад и сега да искаме Слави Трифонов да оправи цялата система,а част от народа само да стои в къщи и някой да му носи храната на масичката и ако може и ракия или бира а и вино искаме и някоя чужда женичка,ако може нали по скромно леко срамежливо винаги българина иска да се прави на по умен от другите и накрая се вижда колко е глупав, защото не мисли винаги иска да го управлява някой, който да му обещава, като ГОСПОДИН ЗА ЕДИН ДЕН този филм е нашата реалност за част от народа за съжаление ще чакаме още
    ПРОДЪЛЖАВАЩАТА ПРОМЯНА

    Коментиран от #51

  • 47 уф този цървул

    5 1 Отговор
    Абе, отива си и този смешник дето не беше смешен. Вината е на бТВ че го държаха много време по телевизията. Аз затова още не ги гледам. Навремето на лозето, щото нямаше кабел . . . докато го изтърпя да му свърши предаването.

    Коментиран от #48

  • 48 СЕЛЯНИНА СВИРАЧ ЩЕ НИ ЗАТРИЕ

    6 1 Отговор

    До коментар #47 от "уф този цървул":

    ОТ СЕЛСКИ ЦЪРВУЛ ГАДУЛАР- ПОЛИТИК НЕ СТАВА!!!! СЛАВУЦА ТЪПИЯ ГО ДОКАЗА, ПРОДАВА СЕ ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ, АМИ ТОЛКОВА СИ УМЕЕ СЕЛСКИЯ ЦЪРВУЛ, ТОКОВА МУ Е МОЗЪКА. НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ МАЛОУМНИЦИ, НЕЗНАЕЩИ И НЕ МОЖЕЩИ ДА ВИ УПРАВЛЯВАТ. ПОЖАРНИКАРИ, ГАДУЛАРИ,СЕЛСКИ СВИРАЧИ.

    Коментиран от #49

  • 49 Ами

    1 5 Отговор

    До коментар #48 от "СЕЛЯНИНА СВИРАЧ ЩЕ НИ ЗАТРИЕ":

    що го правиш тогава, като им се продаваш за дребните и драскаш простотия и лъжи!
  • 50 Ха ха

    6 1 Отговор

    До коментар #36 от "закривай":

    Пета уточняваща статия "Какво иска да каже Славуца?".Ами и тя не знае.Аз обаче схванах,че трябва да се откажа от дедите ми за да ме пратят в Щатите без виза.Като казваше Батето Славков:"Аз мога и без скапаната Америка,те без мен не могат .Нямам намерение цръни граничари да ми ровят в бельото и да ми обарват т...ите."
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.