Last news in Fakti

10 Януари, 2022 16:00 3 040 56

"Възраждане": за ваксинираните националисти, които сеят страхове срещу ваксините

  • възраждане-
  • костадин костадинов-
  • ваксини-
  • българия-
  • коронавирус-
  • ваксинация-
  • депутати-
  • парламент-
  • кирил петков-
  • кабинет

Поредното предизвикателство за правителството на Петков

"Възраждане": за ваксинираните националисти, които сеят страхове срещу ваксините - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Четирима от тринайсетте депутати на партия "Възраждане" са ваксинирани, но в сряда ще протестират пред парламента срещу зеления сертификат. В репортаж на bTV, разкрил тази информация, те обясниха, че са се ваксинирали поради семейни причини, но не са използвали сертификатите си - т.е. не са ходили в заведения, фитнеси, молове и други места, където той се изисква. Да се престорим, че им вярваме.

И отново ще има протест

"Възраждане" плаши с националния протест на 12 януари още от края на декември, декларирайки, че е против "ограниченията и дискриминационните мерки" и за защита на човешките права. В деня, когато светът ще следи с повишено внимание всяка новина от срещата на Съвета НАТО-Русия, в България фокусът ще е демонстрацията на Костадинов и сподвижниците му. Това е същият Костадинов, който призоваваше за разправа с "русофобската паплач в България". Така партията му продължава да държи на висота реториката, помогнала ѝ да прескочи 4-процентовата бариера за парламента с почти 130 000 гласа. На фона на ниския дял ваксинирани в България, силните антиваксърски движения и неугасващата вяра в конспиративни теории, "Възраждане" има добри шансове да разшири електоралната си база.

В предишния протест срещу маските, организиран от политическата сила през септември 2021, се включи и АБВ, като на преден план беше не лидерът ѝ Румен Петков, а най-разпознаваемото ѝ лице - доц. Атанас Мангъров, изявен противник на ваксините и тяхната ефикасност, както и граждански организации - противници на същото. Пандемията от COVID-19, с каквато светът не се беше сблъсквал от близо век, се оказа най-добрият проводник за хибридната пропаганда. Жертвите и пълните болници бяха сочени като аргумент, че ЕС и развитите демокрации не се справят, странични ефекти от някои ваксини бяха представяни като експоненциален ръст на засегнати от "експерименталната течност", а масовата ваксинация и научни достижения - за заговор на "Биг Фарма". Целият страх, който сее подобна пропаганда, ражда дестабилизация и хаос.

Така се получава странният хибрид на COVID-националистите - под прикритието на пандемията те "продават" скепсиса в ценностите на ЕС, искат референдум за еврото и НАТО и бият барабаните за диригентската палка на Вашингтон. Всичко онова, което българското общество е чувало и преди от "Атака" например. Онези като НФСБ, ВМРО, "Воля", които останаха при традиционното мразене на роми и мюсюлмани, не успяха да влязат в Народното събрание.

Някои от депутатите на "Възраждане" съзряха заговор срещу партията си в решението да се влиза в парламента само със зелен сертификат или след отрицателен антигенен тест за COVID-19, който депутатите ще си плащат сами. Партията на Костадин Костадинов намери съюзник в лицето на "Има такъв народ" (ИТН), чиито народни представители също гласуваха против това решение. Впрочем, ИТН също не се слави с привърженици на ваксините и ограничителните COVID-мерки. Този дисонанс в коалицията не остана незабелязан. Още повече, че един от депутатите на ИТН - проф. Андрей Чорбанов, директор на Института по имунология към БАН, заплаши да влезе в парламента без сертификат, какъвто ще се изисква от 24 януари. "Искам да видим кой и как ще ме спре да вляза в НС", закани се преди време и лидерът на "Възраждане".

Поредното предизвикателство за правителството на Петков

"Следващата сряда тук ще има протест, на който ще присъстват десетки хиляди български граждани. Те ще бъдат доста разгневени от това, че българските управляващи не желаят да изслушат мнението на своя господар - българския народ", заяви Костадин Костадинов преди няколко дни. Повтаряйки заканите си в петъчния парламентарен контрол, той предизвика премиера Кирил Петков да му отговори, че не се страхува от протести. "Аз съм бил на протестите при белия автобус, бил съм на протестите при ГЕРБ, приветствам ги - не ни е страх от протестите, това е начин гражданите да изразят своето мнение. Според мен е безотговорно в средата на следващата COVID вълна тези хора да се съберат и да се заразяват един друг", заяви Петков.

Протестите обаче ще усложнят намеренията на правителството, което обеща мощна информационна кампания, за да увеличи дела на имунизациите в България - най-слабо ваксинираната държава в ЕС и една от първите по смъртност в света. При такива демонстрации не са изключени и провокации, които да предизвикат сблъсъци и инциденти. А и имайки предвид натрупаното напрежение заради високите енергийни цени и инфлацията, към протестиращите може да се присъединят и други недоволни.

Разбира се, на 12 януари пред парламента ще бъдат и четиримата депутати със зелени сертификати от "Възраждане", които ще протестират срещу "античовешките мерки", защитили преди това собствения си живот.

Автор: Емилия Милчева


Поставете оценка:
Оценка 2 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фин

    22 44 Отговор
    Във всяко стадо има мършави овце!

    Коментиран от #14

  • 2 Псевдоним

    103 21 Отговор
    Голяма кампания заради четирима ваксинирани. Преигравате.

    Коментиран от #45

  • 3 Съдията Дред

    120 13 Отговор
    Какво лошо има в това ваксинирани да подкрепят справедливият протест срещу тая Ковид лудост, и ограничаването на правата на хората?

    Коментиран от #23, #42

  • 4 гадно

    84 10 Отговор
    Отново Гьобелс веле гласът на лъжата и манипулацията.
  • 5 6969

    112 15 Отговор
    Дойче веле, Костадинов винаги е бил против ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА ваксинация и ЗА правото на избор на всеки дали да се ваксинира или не, против "мерките", ограничаващи правата. Ясно е, че плюете, за да откажете хората да излязат на 12-ти.
  • 6 тикви

    15 52 Отговор
    Партийката на ГЕРБ и ДПС!
  • 7 ДаЗдраПерМа

    69 11 Отговор
    в Англия антиваксърите са направили военна организация и ще защитават позицията си с оръжие

    Коментиран от #31, #46

  • 8 Някой

    81 10 Отговор
    Така, де. Всеки глас среу ваксината и зеленото такова, трябв да се очерня и омаловажава.

    С такива статии само вдигате рейтинга на хората, борещи се срещу тези неща.

    Дерзайте!
  • 9 глупости пишат

    92 7 Отговор
    Никой не е против ваксинирането и никой не пречи на никого да се ваксинира. Протестът е против зеления сертификат и задължителната ваксинация. Не търсете под вола теле с тези фалшиви информации.
  • 10 Пенсионер

    12 50 Отговор
    Тези излезнаха по голям църей от дпс
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    31 3 Отговор
    Ами това са ДВЕ различни неща!
  • 13 Костя Гуцанов

    14 56 Отговор
    Още никой от "възрожденските " кресльовци не е разкрил фокуса на Копейкин при учредяване на партията - Как събра 550 учредителя в зала за макс. 110 човека ??? Щом партията е менте, какви хора трябва да са в нея ?

    Коментиран от #18, #38

  • 14 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    66 3 Отговор

    До коментар #1 от "Фин":

    Протестът е срещу ОГРАНИЧЕНИЯТА наложени чрез зеления сертификат , а не срещу ваксините изобщо‼️
  • 15 пенсионер 1

    21 2 Отговор
    Расизъм!Бели и черни!Познайте кои са черните!
  • 16 😷😷😷

    48 5 Отговор
    Дойче Зелки, а не може ли да са размислили и да са решили, че са сгрешили, като са ги "ваксинирали" ??? Или според вас ковидизродчета всеки щом е ваксан завинаги, ще се кланя на на новия Ковид Господ? "И все пак тя се върти", ковидйезуити!
  • 17 Успех!

    65 3 Отговор
    И ваксинирани, и неваксинирани трябва да са единни за отмяната на ненужните сертификати, за да спрат тези фашистки издевателства върху малки и големи, които са унижавани и принуждавани да се бодат с отровни субстанции от работодатели, директори, министри.
  • 18 морски

    28 3 Отговор

    До коментар #13 от "Костя Гуцанов":

    Що ти беше ли там или някой ти каза?

    Коментиран от #30, #40

  • 19 Варна

    10 43 Отговор
    Този дето обиколи сумати партии АТАКА, ВМРО, НФСБ сега се прави на голям защитник.ВЪЗРАЖДАНЕ са измислена партия от тези които измислиха АТАКА, ВМРО И НФСБ

    Коментиран от #22

  • 20 Дали са

    36 5 Отговор
    "защитили" живота си наистина тия четирима - първо е съмнително, дали наистина са ваксинирани, а после е съмнително или по-скоро изобщо не е - това, че ваксините няма как да ги защитят ! Доказателствата ги виждаме в Англия, Белгия, Нидерландия, Израел, Турция! С четири, че и с пет дози вече - и пак в болници!
  • 21 МАРИЯ

    48 2 Отговор
    Народите се вдигат за кризата,за газта,за тока,за притиснати хора за ваксини,а не убеждаване. Можем само да плюеме,да действаме по заповеди на безмозъчни,превърнаха ни в немислещи и в западна колония,бели,болни роби и отново мълчите. няма никой да реагира.тези ,който са на улицата им се смеете. какво ви става бе хора,живи ли сте?
  • 22 В, хубаво, де!

    33 2 Отговор

    До коментар #19 от "Варна":

    Ами ПП чия измислица са? Как мислиш! ...Още по-зле от всичките досегашни. Справка - питай пенсиите! Питай колко стана еленергията - и хлябът!
  • 23 Какво ли

    4 19 Отговор

    До коментар #3 от "Съдията Дред":

    Все едно да си нодан и да протестираш срещу ноданите ...🤭

    Коментиран от #26

  • 24 Почти всички

    37 7 Отговор
    Които са с купени сертификати са със еднодозовата на ясен.Така че ясно колко са ваксинирани.Евала на пичовете,нямаше как да кажат по тв че са ги купили.Само ВЪЗРАЖДАНЕ.на 12.01сме всички заедно срещу ковид измата

    Коментиран от #48

  • 25 Права човешки

    45 9 Отговор
    Този протест трябва да продължи всеки уикенд до отмяна на убийствените дози, бустери и сертификати! И това е само един от големите проблеми пред нас като народ, хиперинфлацията, безработицата и фалити са другите сериозни проблеми. Не ви ли омръзна 32 години глад, студ, мизерия от властта, че и още търпите да ни лъжат и мачкат? Върви напред, народе и не позволявай да те унищожават повече.
  • 26 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    39 3 Отговор

    До коментар #23 от "Какво ли":

    НЕ! Нещо не ти е ясно ! Да си ваксиниран или не и да те ограничават чрез зелен лист са две различни неща ‼️
  • 27 Кози

    4 12 Отговор
    Не знам за вас, но откакто има пандемия аз пестя пари - от заведения, от развлекателни мероприятия, от дрехи и прочие. Като цяло все плюсове за мен лично.
  • 28 Anika

    39 5 Отговор
    Възраждане ви благодари сърдечно за безплатната реклама!!! Статията е прппаганда за немислещи.
  • 29 Костя Вакса Копейкин

    8 30 Отговор
    ваксинирайте се и елате да ме подкрепите , че ми трябва субсидия имам 2 деца а те нямат собствени къщи балъцииииииии хахахахахахахахахахахахаха
  • 30 Костя Гуцанов

    12 24 Отговор

    До коментар #18 от "морски":

    Много добре познавам читалището - няма къде да се съберат 550 човека ;) Костя е един измамник и лъжец .
  • 31 23536

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "ДаЗдраПерМа":

    Да вярно е! Hякои са били дори от IRA повечето ирландци не искат да ги ваксинират!
  • 32 Матей преображенски

    25 3 Отговор
    В статията бъка от груби изопачения на фактите,тенденциозно.Чисто в стила на бай Ганьо списувател,барабар Данко Хаирсъзина и Дочоолу,да им се не начудиш,как може да дрънкат такива извъртени работи.Например как сме били първи по смъртност в света,и се внушава, че е заради неверието ни в ковид.Смъртността си я имаше и преди ковид,но се вдигна на световно ниво заради противоковидните мерки,всичко замръзна на пауза,по командата на някой зъл амерски вещер.Цяло чудо е че някои още сме живи и не са успели да ни пропъдят от Родината.За малцинствата млъкнаха,в началото ги одумваха и не вярвам някой от тях да е ходил на инжекции,те се профилактират с ракия,мощен антисептик.
  • 33 Слушах

    8 1 Отговор
    В Пресечна точка Нона Йотова.Тази по-противна и от Сидеров!
    И мноогу проста
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Бамбука

    6 17 Отговор
    Явно много кинти се плащат за да ни навират новия "патриот". Сидеров, Каракачанов, Джамбаски, Новия "идеолог" от ПП " Въз..." нито са ходили войници, нито са с клели пред знамето на България. И що за минзухар ни пробутват всеки ден и ни навират неговите "велики" идеи " ? Ами той и Карел Чапек си имаше герой - Храбрия войник Щмейк. Между другото Щвейк е умен, осмиваш простащината, а този "герой" ..
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Дуай Липа

    31 5 Отговор
    щом и DW се зае с Възраждане, значи са много на прав път. Само напред и дано скоро да вече имаме българско правителство!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Гьобелс Веле

    31 2 Отговор
    Някой мъчил се над пасквила дори не прави елементарна разлика между ваксина и зелен сертификат. Протеста е заради зеления сертификат, а не против ваксините.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Леда

    28 0 Отговор
    Възраждане не са против ваксинацията, а против принудителната ваксинация и зеления сертификат, против това да произлизат или да се ограничават права от този изцяло личен акт (при положение, че ваксинираните се заразяват, разпространяват вируса и биват хоспитализирани, опорката за обществен дълг за ваксиниране яко издиша) не спират никой да се боде през 3 месеца щом му харесва, а и преди една година хората не знаеха, че ще им се налага да се бодат през 3 месеца. Кое точно не е ясно и какво противоречие има в това, че четирима депутати от Възраждане са ваксинирани, напротив - точно това показва, че са истинска демократична партия.

    Коментиран от #47

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Galiopius

    3 13 Отговор
    За 30 години какви ли не"патриоти" минаха през парламента и на тези ще им дойде времето народа да им пусне водата и да се изтекат при другите
  • 44 Язе много

    5 4 Отговор
    Ги хревам вАзраждането!Само те могат да оправят бг-то!По сички канони на кама сутрата
  • 45 И. Иванов

    0 18 Отговор

    До коментар #2 от "Псевдоним":

    Четирима от 13, плюс още трима преболедували - всичките със зелени сертификати. Ще вдигат бунт срещу зелените сертификати! Голям смях ще бъде. Ще има белезници за всички. Купете си фекални гащи за възрастни поне за два дни! МВР не са майтапчии - да го имате впредвид!
  • 46 James 🇺🇸

    0 3 Отговор

    До коментар #7 от "ДаЗдраПерМа":

    С какво оръжие точно? Там могат да имат само ловни пушки, и гаранция вече са им ги конфискували
  • 47 ха ха

    17 1 Отговор

    До коментар #41 от "Леда":

    По-зле е положението - след 10 седмици ефективността на бустера на Шмайзер пада на 24%. Със запретнато ръкавче тярбва да ходим. Из западната преса има снимка на английски анестезиолог отказващ да се ваксинира и го казва на Джавид в очите пред камера. Здравния секретар мрънка, щото са въвели задължителна ваксинация на персонала от 7-ми февруари. И мрънка, щото му го казва консултант анестезиолог. Това е най-високата квалификация за анестезиолозите в УК. Знае, че на консултанта му е през оная работа - ще си намери работа навсякъде по света. Нашите продажници на власт също много добре знаят, че ваксините не работят, но продължават да упорстват с терор над населението. Нюрнберг за вас предатели! Принуждават хора като мен, които са за ЕС и НАТО да подкрепят "Възраждане", което може да нанесе вреда на будещето на страната. Прихудени сме да избираме между две злини от хора, които се пишат за десни, а по същество се оказват тирани!.
  • 48 ха ха

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "Почти всички":

    Грешиш. Едногроздовата е двойно по-скъпа. По-предвидливите си удрят 2 гроздови на половин цена, но се чака ;)
  • 49 Без Негри

    16 0 Отговор
    Щом ДВ е срещу някога, сега срещу Костадинов и Възраждане, то се подразбира, че разумната позиция е да си с врага на ДВ.

    На 12/01 всички на протест срещу диващината на Фарма мафията!
  • 50 анонимен

    0 7 Отговор
    Въобще не се упражнявайте или са ви важни кинтите като анализатори, на Емилия Милчева. „Възраждане“ беше вкарана в парламента от примитиви, които не вярваха във вируса и ваксините. „Не е луд тоя, който яде баницата, а тоя, който му я дава“.
  • 51 Bjal

    11 0 Отговор
    Коста мачкаи соросите ние сме с теб
  • 52 Нормално..

    7 0 Отговор
    Виждам ДУЧЕ ЗЕЛЕ и спирам да чета.
  • 53 ГЛЕЙ СИГА

    8 0 Отговор
    АБЕ ЗЕЛЕТО ДИГНЕТЕ ХОНОРАРА БЕ ИНАЧЕ НИКОЙ УМЕН НЯМА ДА РАБОТИ ЗА ВАС /ПРОТЕСТА Е ПРОТИВ СЕРТИФИКАТИТЕ А НЕ ПРОТИВ ВАКСИНАТА / Я ДА ВИДИМ КВО СТАВА ПРИ ВАС МАЙ ГОЛЕМО МЕЛЕ ПО СЪЩИЯ ПОВОД
  • 54 ЧОБАНИН

    4 0 Отговор
    АЛОООО ФАКТИ СТЕГНЕТЕ СЕ ЩОТО АКО Я КАРАТЕ ТАКА И ПУБЛИКУВАТЕ САМО ЗЕЛЕТО В САЙТА ЩЕ ВЛИЗА САМО / ПОСЛЕДНИЯТ СОФИЯНЕЦ / АМА НАИСТИНА ПОСЛЕДНИЯТ И ЩЕ ТРЯБВА ДА УЧАСТВА С ДЕСТИНА НИКА ЗА ТАРАПАНА
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 БРЦК

    3 0 Отговор
    80 -90 на сто от уж болните са с инжекция. Тъпчат болниците с хора . Сякаш никога не е имало хрема или никога не сме кихали или пърдяли. И това само за да всяват страх и ужас . Пандемията в момента се нарича СТРЕС