Last news in Fakti

13 Януари, 2022 10:00 4 006 38

Накъде с празните бутилки: може ли България да се поучи от опита на Германия

  • германия-
  • пластмасова бутилка-
  • рециклиране-
  • екология

Това перо е толкова доходоносно, че голяма верига супермаркети дори е започнала своя собствена рециклираща дейност

Накъде с празните бутилки: може ли България да се поучи от опита на Германия - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В България празните стъклени и пластмасови бутилки все още просто се изхвърлят, макар да представляват ценен ресурс. Но се подготвя депозитна система за рециклиране на опаковки. Ето как работи тя в Германия.

Хора с пълни торби с бутилки са се наредили на опашка в един супермаркет в Кьолн в събота сутрин. Но те не ги купуват, а ги връщат. Схемата е лесна и разбираема: когато вземат напитките си, пазаруващите плащат депозит над самата цена на продукта, а при връщането им получават сумата, която са надплатили обратно.

Над 98% от бутилките се връщат

"Преди 2003 г. около 3 милиарда опаковки от напитки бяха изхвърляни всяка година“, разказва Томас Фишер, който ръководи направлението за кръгова икономика на неправителствената организация Действие за околна среда Германия (DUH). Днес над 98 процента от бутилките се връщат. „Невъзможно е да се постигне по-голям процент“, посочва Фишер.

В тази система има два вида бутилки. При първия, който включва тези за многократна употреба, производителят решава какъв да бъде депозитът в диапазона между 8 и 25 евроцента. Тук влизат стъклените бутилки и пластмасовите, направени от полиетилентерефталат (PET). Вторият вид включва бутилките за еднократна употреба, които, преди тяхното рециклиране, могат да бъдат върнати срещу 25 евроцента за бройка. Тази цена се определя от правителството.

За потребителите системата Pfand – от немски "депозит" – се изразява в поставянето на празните бутилки от напитки в машини. Пътят, който изминава по-нататък върнатият амбалаж, е малко по-сложен.

Авантюристичните бутилки

Когато една бутилка за многократна употреба е върната на супермаркета, дългото ѝ странстване едва започва. Първо търговците на едро я транспортират до сортировъчен център, където тя се подрежда заедно с други такива от същия вид, а после се доставя на съответния производител. При него вече тя се почиства, пълни се отново със съдържание и се доставя наново в магазините.

Подобна бутилка от стъкло може да бъде пълнена до 50 пъти преди да започне да губи качествата си, казват от германската Агенция за околна среда (UBA). Ако е пластмасова за многократна употреба "животът" ѝ е дори по-малък – до 25 пълнения.

Пътят на бутилките за еднократна употреба е доста по-различен. Веднъж предадени на магазините, те отиват във фабрика за рециклиране, където биват нарязвани, преработвани и превръщани в пелети, от които се правят нови пластмасови бутилки, текстил или други пластмасови продукти, като например опаковки за почистващи препарати.

Най-добрата опция за околната среда

Герхард Кочик, експерт по пакетиране, посочва, че системата за връщане на бутилки за многократна и еднократна употреба спестява суровини, енергия и въглеродни емисии. Основната причина за това е, че се намалява необходимостта от изкопаеми горива, използвани при производствения процес.

Според природозащитници, бутилките за многократна употреба са "по-екологични" от тези за еднократно ползване, направени от 100% рециклирани материали. Последните все още съставляват малка част от пазара. „Еднократните пластмасови бутилки в Германия съдържат средно 26% рециклиран материал“, казва Томас Фишер. По правило при всяко рециклиране се губи част от материала.

Кой печели от депозитната система

Междувременно магазините, които продават единствено бутилки за еднократна употреба, си спестяват логистичните разноски, свързани с върнатите такива за многократно ползване. Някои също така печелят от рециклирането и последващата продажба на високия клас полиетилентерефталат.

Това перо е толкова доходоносно, че голяма верига супермаркети дори е започнала своя собствена рециклираща дейност. За по-бюджетните вериги „всяка бутилка е подарък“, коментира още Фишер.

Доколко приложим е германският опит в други страни? От Агенцията за околна среда не смятат, че съществува едно и също магическо решение за всички държави. Навсякъде съществува различен контекст, който следва внимателно да бъде проучен, за да се разбере какво работи най-добре, посочват оттам.

В същото време големи компании производители, доскоро противопоставящи се на депозитните системи за връщане на стъклен амбалаж, започват да преосмислят и променят позициите си. Германски зелени организации дори настояват за разширяване на модела и пренасянето му върху всички видове стъклени и картонени опаковки.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    70 3 Отговор
    Ами добре дошли в 1970 ‼️ Тогава ние връщахме бутилки и буркани, а западът ни се смееше!

    Коментиран от #25

  • 2 Така де

    23 2 Отговор
    Най на печалба са ровещите в казаните. Инвестиция нула, бърка, вади и връща. Има хора така си живеят с години, но са подпомагани и от социала.

    Коментиран от #5, #26

  • 3 Хитро е

    22 0 Отговор
    Ами сети се... водата струва 19 цента 1.5 л. а пфанда 25 цента. Ще ги върнеш обратно, защото на стек вода плащаш 1.50 евро само за бутилките. После връщаш, купуваш нови и т.н.

    Коментиран от #9

  • 4 Жертва на терор

    10 10 Отговор
    В се извършва Възродителен Процес - унищожаване и изселване на хора!
    Та как да се получим от Германия като ни убиват!
  • 5 Komapak

    21 3 Отговор

    До коментар #2 от "Така де":

    Два чувала с бутилки са равни на един дюнер с кола в Копенхаген.

    Коментиран от #7

  • 6 Ааааа....не

    20 22 Отговор
    Ганя най- обича като си напълне гърлото да метне шишето през прозореца, в храстите, на улицата, до кошчето ама не и вътре в него. Ганя е тарикат е с такива "дребни" работи не се занимава.....

    Коментиран от #23, #28

  • 7 А бе

    18 0 Отговор

    До коментар #5 от "Komapak":

    Два чувала с бутилки са от 10 до 15 евро. Човек може да си похапне добре с тези пари

    Коментиран от #27, #37

  • 8 📌🇧🇬

    47 3 Отговор
    🇧🇬Защо трябва да се поучава от опитът на Германия? В България имаше изработен механизъм за връщане на празен “амбалаж”, тоест стъклени бутилки от бира, “кола” и олио и “швепс” и какво ли не, още от “Социалистическо” време който работеше и беше унищожен!🇧🇬
  • 9 Харалампи Потния

    6 17 Отговор

    До коментар #3 от "Хитро е":

    Хитро, старо и работещо! От Америка до Азия. Само дето в бг няма да стане.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Зззз

    34 5 Отговор
    От какво да се поучаваме от Германия? Какъв е по различен техния опит от опита на НРБ? За тези ,които превъзнасят всичко ,което идва от запад и тези ,които са израснали с липсата на информация да им кажа ,че преди 89 година имаше почти към всеки супер изкупвателни пунктове за стъклен амбалаж, където се изкупуваше същия.Разликата е в това ,че имаше завод за амбалаж в Шумен,,който беше продаден на турците Шише джам..Та не знам кой от чий опит трябва да се получи и на кого чавка изпи мозъка след 89 година.
  • 12 То и сега

    31 0 Отговор
    в много магазини може да върнеш стъклените бутилки и да си вземеш надценката. Основно се връщат бутилки от бира. А метод на рециклиране с връщането на бутилки и буркани беше масов преди 1989 г. След това всичко отиде у ряката.... Дори в онези години всички ползвахме многократни платнени торби за пазаруване. Но днешните т. нар. управляващи нищо не знаят. Те си мислят, че са открили топлата вода.

    Коментиран от #21

  • 13 Мамул

    24 0 Отговор
    В България умишлено не се изкупува амбалаж. Ние сме САМО пазар. Колкото повече се хвърля, толкова по-добре.
  • 14 не само че може

    11 2 Отговор
    но е и крайно наложително. системата е супер и освен екологични и възпитателни ползи.
  • 15 А буркани те за компот купуват ли?

    8 3 Отговор
    Вече не правя компоти и имам 30 буркана но ще ги даря на Боци и Фънди за благодарност от разделното събиране. В Българгладеж нищо не става.

    Коментиран от #34

  • 16 Def

    12 2 Отговор
    Най голямото замърсяване на околната среда в България са пластмасови те бутилки. Подсъдими е да няма закон против това замърсяване.
  • 17 пълни глупости

    2 12 Отговор

    До коментар #10 от "Веселинъ ЕГН 7112136860":

    мечти по нещо което никога не е било

    Коментиран от #20, #22, #29

  • 18 Хайл

    8 4 Отговор

    До коментар #10 от "Веселинъ ЕГН 7112136860":

    Съгласен съм освен с това че Хитлер бил психопат.историята е писана от победителите,а те ВИНАГИ ПИШАТ ТОВА КОЕТО ИМ Е УДОБНО
  • 19 Behemoth

    12 1 Отговор
    УжасТ!Тия изобретиха социализма!
  • 20 Зззз

    6 2 Отговор

    До коментар #17 от "пълни глупости":

    Вярваш ли си като пишеш соросоидни опорки ? Всъщност колко ти плащат за тях?
  • 21 Лост

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "То и сега":

    Ама в Кауфланд ти ги продават за 24, а изкупуват за 10 ст.

    Коментиран от #33

  • 22 Хайл

    9 1 Отговор

    До коментар #17 от "пълни глупости":

    Ти не си живял тогава за да знаеш
  • 23 Поп Андрей

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ааааа....не":

    Има и други български имена чадо. Не всеки българин се нарича Ганьо.
  • 24 Шаран БГ

    3 4 Отговор
    Всичко комунистическо трябва да бъде унищожено ! Само привилегиите на партийните избраници трябва да се запазят и непрекъснато разширяват. Така де - от къде депутат ще намери пари да си купи велосипед, мотоциклет или автомобил че да ходи на работа до Партийното събрание..
    За да се научи ОТНОВО българина да връща амбалаж или да го изхвърля където трябва, ТРЯБВА от ранна детска възраст да бъде приучен да пази ред и чистота. Това става с личният пример на ВЕХТИТЕ !!!
    Преди 15-20 години още всяка Община из западноевропейските държави имаше пункт за събиране на всякакви електро и електронни учеди. Имаха организирано прибиране на мебели и всякаква домашна покъщнина.......... Кога това у РБ ?? Много правилно чехският художник ни изрисува като нужник – сега приемаме боклуци - внос !?!?
  • 25 Само че тези

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬БАЙ Х@Й‼":

    празни буркани бяха стъклени. Стъклото може да се използва многократно по предназначение и след измиване /по онова време се употребяваше предимно натриева основа / - както и да се рециклира. Пластмасата може само да се рециклира. Впрочем в Германия можете да върнете и празни алуминиеви кенчета от бира при същите условия. Едва ли би било толкова трудно тази практика да се въведе и у нас -вложенията ще се изкупят за кратко време, а замърсяването ще намалее.Сега у нас пластмаса се изкупува за скрап на различни ,но неизгодни цени, а бутилки -също там - по 2-3стотинки на килограм. Преценете сами.

    Коментиран от #31

  • 26 А какво ти пречи

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Така де":

    да извършваш тази дейност и ти - няма работно време, без инвестиции си на печалба...?
  • 27 У нас

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "А бе":

    два чувала с бутилки - 30-35 кг, по 2,5 - 3стотинки - печелиш левче...
  • 28 ХАЙДЕ ДА СПРЕМ

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ааааа....не":

    да се самоунижаваме,а? Бил съм по света, видял съм същото дори в Германия - при това - в провинции, където 80-90% от населението са си местни...

    Коментиран от #38

  • 29 Аз съм на 70 години

    12 1 Отговор

    До коментар #17 от "пълни глупости":

    -живял съм и по онова време, и през сегашното. Инвалидите тогава си бяха инвалиди, а не "хора със специфични потребности". Имаха по-малко възможности за придвижване - акумулаторни колички например нямаше, задвижваха се на ръка. Но отношението беше наистина по-човешко - в обществения транспорт им се отстъпваше място, имаше обществени кухни за тях,получаваха с предимство МПС - специфичните триколки Ява -калинка, пенсиите им бяха съобразени със състоянието им. Нека разни пулерчета не пишат това, което не са видели.
  • 30 незнайко

    10 0 Отговор
    Боже какво са открили немците ! Преди 1990 година в БЪЛГАРИЯ имаше изкупвателни пунктове за АМБАЛАЖ ОТ СТЪКЛЕНИ БУТИЛКИ ! Сега 30 години по късно се сещат за тях а плюят СОЦИАЛИЗМА ! Стъкло, пластмаса, хартия , желязо се рециклират, НО СТИГА ДА ИМА КЪДЕ ! Найлоновите торбички също могат да се топят и преработват ! Хранителните отпадъци мотат да се преработват за торове ! МОЖЕ почти нищо да не се заравя в СМЕТИЩАТА !!!
  • 31 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    7 0 Отговор

    До коментар #25 от "Само че тези":

    Чете ли статията ? Защото там става дума И ЗА СТЪКЛЕНИ ИЗДЕЛИЯ‼️ Междудругото във Варна в Пикадили взимаха стари техни торбички и ни даваха безплатно нови техни торбички! Само , че една западна фирма изкупи цялата верига, а после я фалира и разпродаде на парчета‼️Точни като по филмите!
  • 32 ежко

    0 0 Отговор
    А ще отпадне ли т.н. "продуктова такса" в такъв случай?
  • 33 За кой точно

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Лост":

    филиал на Кауфланд става дума? Защото в този, от който пазарувам, депозитът е толкова, колкото и го изкупуват - по 10ст. 24 е в останалите магазини, но там пък не изкупуват бутилките или изкупуването става след доста "кандърми"...
  • 34 Продаваш ги на

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "А буркани те за компот купуват ли?":

    килограм - по 2-3ст. килограма. Или дебнеш по пазарите - отвреме-навреме има обяви 4Изкупувам буркани" - главно от медопроизводители...
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Бамби

    8 1 Отговор
    Това е българска система от времето на соца - бастисахме я. Сега ни я представят като немска, много положителна. Явно паметта на българитна е къса.
  • 37 Komapak

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "А бе":

    Дюнер и кола в Копенхаген са 84 крони, които приблизително са 12 евро... На печелившите, честито. 😀😀😀 Това не е Германия. Нищо евтино няма в Дания.
  • 38 Нямам спиране

    2 1 Отговор

    До коментар #28 от "ХАЙДЕ ДА СПРЕМ":

    Самоунижениего го изпитвам когато се прибера в България. Мръсотия, боклуци, всякакви неща които нямат място на улицата, в двора, на зелените площи, в паркове, гори и поля са захвърляни там. Защо? Отговори ми? Кой ги изхвърля? Държавата ли? Общината ли? Или Ганя?