Last news in Fakti

18 Януари, 2022 13:16 3 159 37

Да се отървем от Гешев и Цацаров е заслужена справедливост

  • сотир цацаров-
  • иван гешев-
  • оставка-
  • главна прокуратура-
  • кпконпи

Те знаят, че тези, които ги защитават, го правят заради обвързаности и зависимости. Моралните категории обаче тях не ги интересуват

Да се отървем от Гешев и Цацаров е заслужена справедливост - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Забравихте какво е справедливост, нали? След години управление на режим, за който справедливост бе синоним на грабеж, лъжи и манипулации, е трудно да повярваме на класическите дефиниции. Животът, вероятно с наша помощ и намеса, ни остави да се давим и оцеляваме, приспособявайки се се към средата, каквато ни сервира властта. И започнахме да мечтаем за справедливостта като възмездие, защо не и като отмъщение за преживените несгоди, ограничения, кражби и опростачване.

Днес Сотир Цацаров, бивш главен прокурор и все още шеф на КПКОНПИ, подал оставката си в Народното събрание. Подава я, но смята, че това е несправедливо, защото му бил оказван натиск от премиера Петков и вътрешния министър Рашков. Цацаров смята това за несправедливост. Болшинството граждани обаче смятат, че е крайно несправедливо той да продължава да е на този пост. А за справедливо приемат той да бъде разследван и съден за доста съмнителни случаи и скандали, в които бе забъркано името му. ЦУМгейт, погрома срещу КТБ, аферата „Костинброд“, предаването на турски граждани-опозиционери на режима на Ердоган и пр.

Казаното дотук се отнася и за главния прокурор Иан Гешев. Той смята, че е избран законно, че си върши работата и дори, че е постигнал знаменателни успехи. Точно обратното смятат около 90 на сто от анкетираните българи през последните две години. И искат да се въздаде справедливост, като Гешев бъде отстранен от поста, бъде разследван, а немалко му пожелават скорошна среща с бай Ставри…

Справедливостта е един от най-висшите принципи на взаимните отношения между хората. Категория на морално, правно и социално-политическо съзнание. Свързана е с исторически променящи се идеи за неотменни права на човека. Терминът „справедливост“ има две различни значения, които понякога причиняват объркване. На първо място е необходимо да се открои "процесуалното" правосъдие. В този смисъл справедливостта се отнася до резултата или решението, постигнато чрез правилно функциониращ механизъм за администриране на закона. Във втория смисъл, справедливостта отговаря на критерии или набор от ценности, които се считат за по-високи от тези, които са въплътени в закона. При всички случаи обаче става дума за баланс. Правото да има върховенство, но то да е съобразено с обществените очаквания.

Трудна работа. Но висш пилотаж в политиката и управлението.

У нас такъв баланс е меко казано позабравен.

Справедливостта в закона въплъщава идеята за подходящ баланс: справедлив процес, който постига, наред с други неща, правилен баланс между способността на подсъдимия да докаже невинност и способността на обвинението да докаже вина.

Нито Цацаров, нито Гешев имат дори символично придържане към това правило. И двамата администрират закона, според свои и на определени кръгове цели. Което е погазване на идеята за неотменните права на гражданина. Още от времето на Великата харта на свободите, приета в Англия през 1215 година и известна като Магна харта. В нея се гарантират правата на хората, без значение дали принадлежат към аристокрацията или обикновеното гражданство. 800 години по-късно, при управлението на Борисов, прокуратурата, командвана от Цацаров и Гешев загърби тези възприети от света свещени принципи. За да възцарят деспотичен модел, реплика на сталинизма от 30-те години на м.в. И това не е никак пресилено.

За съжаление, както казва Чарлз Буковски, болшинството хора започват да крещят срещу несправедливостта чак тогава, когато са засегнати лично.

Сотир Цацаров и Иван Гешев знаят, че тези, които ги защитават, го правят заради обвързаности и зависимости. Моралните категории обаче тях не ги интересуват.

Ще изминем този път. Те ще се съпротивляват на изнесените факти, ще ги отричат с елементарното: това е политически натиск. Като че ли те са правили нещо друго през годините във властта. Друго не могат и да си представят, защото силата им е родена от възможностите за репресиране и агресия. На тях тази доминация им се е полагала и откъде накъде някой няма да е съгласен с това.

Лорд Актън, британски политик от XIX век век, твърдял, че всяка власт развращава, а абсолютната власт развращава абсолютно. Американски психолози по-късно доказват истинността на този извод: Човек, оказал се във властта, престава да слуша другите и губи способността да оценява себе си отвън.

Себичните хора с власт често злоупотребяват с нея.

За всяка власт трябва да има противодействие, контрол и отчетност, за да функционира тя според законите и правилата.

Главният прокурор Гешев ще си тръгне съвсем скоро и няма да има тържествени фанфари. Ще бъде принуден да го направи. Възможно е дори ДПС да го убедят, опитвайки се да намалят политическите щети за самото движение и отбелязването на червена точка в актива си.

Според Тома Аквински справедливостта е основна добродетел, противоположна на алчността. Мисля, че е прав.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 41 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 жжжжжж

    21 14 Отговор
    съгласен. пример киро канадеца не го бутнаха за декларацията.

    Коментиран от #6

  • 2 Реалност

    22 27 Отговор
    Мечтайте си да отстраните Гешев...

    Коментиран от #5

  • 3 Мнение

    20 10 Отговор
    Много ги е страх и двамата, защото от техните телефони се пращаха клипчета с ласки от затвора и знаят какво ги чака сега, ще участват в клипове и ще гледат клипове с близки.
  • 4 яяяяя

    20 13 Отговор
    На Прокопиев ще му олекне! Ако се налага, за интересите на САЩ и Сорос, Кирчо Измамника ще смени и Патриарха и мюфтията!
  • 5 Едно проучване

    11 10 Отговор

    До коментар #2 от "Реалност":

    Няма да го отстраним, защото не сме групировка мутри. ММА боклуцитр ще отстраним всъщност, защото са елементи на престъпност. Геша е сготвен вече, пекат го на бавен огън, защото е бавно развиващ се
  • 6 Саса

    19 11 Отговор

    До коментар #1 от "жжжжжж":

    Абе, я се скрий тролей ! Конституционният съд разгледа в рамките на един месец случая с Кирил Петков и го атакува точно преди изборите! А за случая срещу Иван Гешев, същият съд НЕ се произнася вече 6 месеца!!!!
    Цялата съдебна система и прокуратурата все още са подчинени на модела Борисов-Доган-Пеевски-Гешев !
  • 7 бесене

    24 6 Отговор
    Сега чета , че Лъчо МОЗЪКА , не е декларирал 1.6 мил. долара в акции , и цацата го е покрил .Какво да правим с тези хора !!!
  • 8 Тапата

    13 4 Отговор
    Статията бъка от лозунги за справедливост и морал и никакви конкретни обвинения, а спрведливостта и морала изискват точно това - доказани обвинения и съд.
  • 9 Зависи

    10 2 Отговор
    Според ,кого е справедливост.Според мен не е.
  • 10 Саркастик

    11 9 Отговор
    Харвардските палячовци са силни на лозунги и са гола вода на действия. За да отстраниш главния прокурор си има процедури. С тия голи приказки първо се издават, че не ги знаят, а после става още по-очевидно, че не могат да ги задействат. Затова Каренин ще им се присмива под каскет, а Тиквата загрява на тъча, че с всичките си глупости тоя дрийм тийм може да си тръгне още преди пролетта.
  • 11 Ха,ха

    11 5 Отговор
    След пет години, може.За Гешев става въпрос.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 БСП на Бунището

    16 2 Отговор
    Цацаров запорирал 214 МИЛИОНА на Прокопиев....214 милиона са Достатъчно основание да му искат Оставката всички Приватизатори и Олигарси....Даже пре достатъчно Основание....

    Коментиран от #18

  • 16 ККК

    11 3 Отговор
    ........точно обратното смятат 90% от анкетираните престъпници......! Айде махайте го , че много пречи да си вършим работата, сънуваме кошмари , стоим в други държави абе мани не ми се говори!
  • 17 Го4о

    13 6 Отговор
    Напротив: Най-заслужената справедливост ще е ако се отървем от Радев и Петков! И двамата лъжат и крадат.
  • 18 Сър Пичук

    11 4 Отговор

    До коментар #15 от "БСП на Бунището":

    Съдейки по това, кои са най-активни в искането на оставките на Гешев и Цацаров и настояването за закриване на спец-органите, може да се каже кой служи на задкулисието, олигарсите и мафията. Да не забравяме, че тон даде резидента, когато Гешев посегна на Пл.Узунов и Бобокови. Тогава излезе с вдигнато юмруче и поведе борбата на задкулисието и мафията срещу правосъдието.

    Коментиран от #22, #24

  • 19 Живата истина

    3 2 Отговор
    е само през статия -Татяна Дончева четете, нима прокуратурата съди ?!
  • 20 Дядо Петко

    4 5 Отговор
    Бе тия държавни служители ли са ? Като са , как може държавата, която ги е назначила да не може да ги уволни ?

    Коментиран от #23

  • 21 Кирчо Ментата

    10 6 Отговор
    Народа е с Гешев. Единствения прокурор досега, който има топки да подгони червената мафия.
  • 22 Дядо Петко

    3 4 Отговор

    До коментар #18 от "Сър Пичук":

    Ваша милост на това правосъдие ли му викате?

    Коментиран от #25

  • 23 Фильо

    7 2 Отговор

    До коментар #20 от "Дядо Петко":

    Дядо Петко на теб,какъв ти е зора да свалят Гешев. Да не чакаш от другия прокурор да ти вдигне пенсийката.Същото е и да чакаш от умрял писмо.
  • 24 БСП на Бунището

    9 2 Отговор

    До коментар #18 от "Сър Пичук":

    Първия беше Дубаеца...Много го боля,та чак Комикси почна да рисува,като разбра,че е дал Фира...После сина на Активния борец срещу Капитализма Банев,после Миню Стайков и така нататък....Прокопиев е Черешката на тортата....Някакви си 214 Милиона,от които би дал Половината,за да спаси останалата половина...100 милиона си е сериозна Оферта...
  • 25 Сър Пичук

    7 1 Отговор

    До коментар #22 от "Дядо Петко":

    Ще ти отговоря с един виц:
    Един се обадил на приятеля си и му казал:
    - Ей, вчера видях жена ти в центъра, срещна се с един мъж, прегръщаха се, целуваха се и после влязоха в хотела на площада.
    - То пък един хотел - отговорил приятеля...
  • 26 ППП

    6 1 Отговор
    Тези, които са написали тази смехория са позор за България.
  • 27 ППП

    6 1 Отговор
    По-добре да се отървем от такива драскачи като вас.
  • 28 ппп

    3 1 Отговор
    Може да сме по-прости, но сме повече, или как в България "всеки сам си прецЕня"
  • 29 Наблюдател

    2 7 Отговор
    Отърваване по 1 или друг начин от криминалното дуо Цацаров - Гешев е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО условие България наистина да изплува от застоя в който е и да започне да развива мащабно потенциала с който реално разполага!

    Коментиран от #30

  • 30 Галева

    7 1 Отговор

    До коментар #29 от "Наблюдател":

    И да се отървем от Гешев и Цацаров, ти пак ще си същата гладна църковна мишка.
  • 31 Аз пък

    4 2 Отговор
    Мисля ,че заслужена справедливост ще е да се отървем от Мунчо Фатмаков и протежетата му.
  • 32 Българин

    2 5 Отговор
    МАЗНИЯ ПЛОНДЕР цацаров И МРЪСНИЯ каскет В З А Т В О Р А
  • 33 _he_

    3 0 Отговор
    А кой си ти и какви са твоите компетенции, за да даваш такава оценка?
    И що се срамиш да напишеш името си?
    Името ти го няма нито над, нито под, нито нейде в статията, а това я прави безлична, анонимна и ... подлагам написаното на съмнение.
  • 34 Северозапад

    1 2 Отговор
    Мачкай Гешев червената зган, когато настъпи олигарси те по мазола е така, след има няма пет години, може и да го смените, ако сте на власт, (уточнение)
  • 35 Абе

    0 1 Отговор
    Само Гешев и Цацаров са ви в устите. Явно сметките за ток и газ са ви малки, цените в магазините са ви ниски, заплатите ви са високи и ви позволяват да водите охолен живот, пенсиите на родителите ви са толкова големи, че всяка година ходят до Малдивите.
  • 36 Чудомир

    2 0 Отговор
    Най-големия успех на Кирил Петков и Станислав Трифонов е че разказаха Тиквата от властта ЗАВИНАГИ!
    Но сега имат още една задача: Да го закарам при бай Ставри за дълъг период от време, но да излезе запазен все пак, за да напомня за миналото на държавата ни (по негово време).
  • 37 Тези двамата спират Развитието на

    1 0 Отговор
    Държавата!! Мафията краде безпроблемно под Чадъра на тези двама Висши магистрати!! НЕЕ Тайна за никой в тази държава! Политиците Крадоха спокойно под чадъра опънат от тези същите!