Last news in Fakti

19 Януари, 2022 20:33 10 148 109

Европа трябва да се научи да спи до голямата руска мечка

  • русия-
  • нато-
  • украйна-
  • владимир путин

Как да си помислим, че тази огромна неуправляема държава, чийто атавистичен авторитаризъм прикрива лошо присъщата му анархия, ще спре дотук и ще продължи да съзерцава собствения си колапс, без да реагира?

Европа трябва да се научи да спи до голямата руска мечка - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какво напрежение! Ще нахлуе ли, няма ли да нахлуе? Целият свят затаява дъх, а след това си поема дъх, когато двамата главни актьори в пиесата накрая си говорят приятелски на 10 януари на чаша чай. Така можем да обобщим трагикомедията на това начало на зимата в равнините на Днестър. Реално това не е нито първият, нито последният епизод на една геополитическа сапунена опера, която главният герой ни представя от известно време. Владимир Путин всъщност забавлява аудиторията в продължение на двадесет години, неповяхваща млада звезда, чиито ко-партньори в ролята не правят нищо друго, освен да се сменят. Всички знаят края на всеки епизод, много холивудски хепиенд, но очевидно никога не им омръзва. Това пише в свой анализ за френския ежедневник La Tribune мозъчният тръст MARS. Той анализира стратегията на Русия спрямо Украйна и нейния начин да играе по нервите на света, особено на НАТО.

Няма по-голям консерватор от Путин

Всички знаят също, че няма по-консервативен от руския президент, който няма нито желание, нито интерес, а още по-малко нужда да влиза в открит конфликт с НАТО, с най-малкото несигурен изход. Неговият приоритет е да консолидира лагера си, както в момента виждаме в Казахстан. Кремъл може да се подиграва с неспособността на Запада да печели войните, които започва, но открита война би била изключително разрушителна и потенциално фатална за режима в Москва.

Реално никой, още по-малко Владимир Путин, не е склонен към авантюри. Според стара като политиката логика, авторитарният режим, който той въплъщава, просто се нуждае от фиктивен враг, за да консолидира периодично легитимност, подкопана от ерозията на властта, свръхсмъртността поради пандемията и липсата на демократична откритост. Нещата са простички, човекът жестикулира недалеч от чувствителна граница, така че противникът да не пренебрегне нищо от мобилизираните маси. В същото време категорично отрича всяка проява на агресия в името на суверенното право да мобилизира своите войски. От друга страна, раздвижването на това карнавално плашило също е много удобно за затягане на редиците на Атлантическия алианс, за забравяне на разгрома в Кабул и за запазване на американското господство над Европа. Между двете, Украйна не съществува, нито Европа.

Европа: поддържане на американския протекторат

Как да се измъкнем от този капан? Франция, критикувайки предполагаемата наивност на своите европейски партньори, от 55 години се застъпва за междинен път между автономията и строяването в редица. С постоянство, упоритите факти ѝ дават основание да не дава сляпо доверие на американския покровител, който няма полза от европейските интереси, ако те не се припокриват с неговите. Но ако Франция също толкова редовно е отхвърляна от други европейци заради прищевките си за автономност, това не е защото те са наивни и още по-малко глупави, а просто защото тази ситуация остава в техен интерес.

По същество функцията на държавата е да гарантира защитата и насърчаването на два вида интереси: геополитическа сигурност и икономически просперитет. Това беше и първоначалното призвание на европейската конструкция: да се установи траен мир и растеж на континента. Затова европейските нации, излезли от Втората световна война в руини, се нуждаеха от американската икономическа и военна помощ. С течение на времето европейците повярваха, че просперитетът им зависи от запазването на американския протекторат. Франция на де Гол напълно можа да докаже обратното, докато другите европейски народи не виждаха интерес да се лишат от предимството на евтината външна сигурност, особено след като в началото на 80-те години на миналия век европейският стандарт на живот надхвърляше този на Съединените щати .

Илюзията за универсална демокрация

Но събитията от 1989-1991г. разместиха картите. Съветският колапс позволи на Запада да повярва, че неговата политическа система има универсално призвание, лидерът на западния лагер се превърна в свръхсила, икономически подсилена от индустриалната революция на дигиталната ера. Но вместо да гарантира на света ера на мир и просперитет, както обикновено се случваше, когато една хегемонна империя беше "умиротворила" контролираните територии, светът навлезе в период на хаос, белязан от постоянно повтарящи се конфликти и финансови и икономически кризи . В тези условия е трудно да се убедят хората в превъзходството на западните ценности, оттук и изкушението да се наложи "изграждане на нация" чрез насилие върху по-колебливите народи. Кабулската катастрофа сложи край на тези претенции.

В този хаос Русия, чието провъзгласяване на независимостта преди 30 години доведе до изчезването на Съветския съюз, пострада ужасно от разпадането на институциите в основата на съветския режим: не се намери нито един от 18-те милиона членове на комунистическата партия да го защити; войниците масово дезертираха от една червена армия, продадена на търг; остана КГБ, чийто кратък престой на власт при Андропов му позволи да се подготви за продължението, а именно заграбването на съветското наследство по време на масовите приватизации. От този момент властта се превърна в мафиотски тип. В този контекст на анархия, поддържана от марионетна сила по заповедите на Вашингтон, руският БВП е загубил 40% от стойността си за десет години, тоест повече, отколкото по време на Великата отечествена война, и несъмнено толкова граждани, било заради емиграция или от срива на продължителността на живота.

Путин - опора срещу авантюризма

Как да си помислим, че тази огромна неуправляема държава, чийто атавистичен авторитаризъм прикрива лошо присъщата му анархия, ще спре дотук и ще продължи да съзерцава собствения си колапс, без да реагира? Структурите за сигурност във властта (бившето КГБ) в крайна сметка избраха един от своите, за да го издигнат начело на властта и да провеждат политика в съответствие с техните интереси. Така неясният бюрократ Путин, съветник на твърде либералния кмет на Санкт Петербург, изведнъж стана директор на ФСБ, после министър-председател на президента Елцин, преди да го замени в Кремъл. Западняците знаят, че поддържането на този консервативен режим е гаранция срещу авантюризма. Обратно, една "цветна революция" в Москва би довела до идването на власт на слаб режим, който рано или късно ще се стреми да засили своята легитимност във външна война. Но претекст не липсва.

И този претекст са всички повече или по-малко замразени конфликти, които възникват от време на време в руската "близка чужбина". Тези установени циреи парадоксално гарантират сигурността на руската територия, като толкова много сиви зони, които отхвърлят нестабилността извън границите и предотвратяват "завръщането на поляците". Тези "поляци" са всички онези западняци (поляко-литовци, шведи, тевтонци, французи, "фашисти"... и днес НАТО), които от началото на 17 в. периодично нахлуват в руските земи. Така че, да, през 2022 г., както и през 1610 г., НАТО в Украйна, погледнато от Москва, означава "завръщане на поляците". Следователно е неприемливо. На този етап вече дори не е рационално. Недоверието към Запада, което граничи с омраза в определени интелектуални кръгове, има своите корени в 400-годишен спомен, който по никакъв начин не се е уталожил.

Освен това този натрапчив рефлекс на обсадена крепост се поддържа от мита за Третия Рим. Царят (Цезар) на цяла Русия наследява князете на Киев и Московия едва до 16-ти век, малко след падането на Константинопол, столица на Източната Римска империя. Днешна Русия с удоволствие приема наследство, което дори Сталин не пренебрегна. Наследник на Византия, Източен Рим, който надживя с хиляда години падането на Западен Рим, Русия възобновява своята велика стратегия, единствената цел на която е оцеляването. Тази велика стратегия се подчинява само на интересите на геополитиката, а именно поддържането на нейния режим (и религията) с цената на постоянни (но ограничени) конфронтации с мощните ѝ съседи, дори ако това означава незначителни поправки на границите в зависимост от обстоятелствата (и възможностите). Стратегията на Византия е антитеза на възхода към крайностите, теоретизиран от Клаузевиц. Наполеон, влязъл в Москва като победител след битката при Бородино, научи това по трудния начин.

Да се научиш да спиш до руската мечка

Русия избягва както твърде ограничителните съюзи, над които не доминира, така и решаващите битки, освен ако не е сигурна в победата, каквато и да е цената (както в Курск). Следователно е също толкова погрешно да се страхуваме от голям китайско-руски съюз, както и да вярваме, че Русия може да се смеси със Запада. Както казват норвежците, трябва да се научим да спим редом до тази малко рязка и груба мечка, която може да ни нарани, когато се обърне; ето защо е разумно да поставим малко разстояние между нея и нас. Това разстояние сега е Украйна.

Големите западни дипломати са образовани хора и са напълно наясно с основите на руската външна политика. Следователно, под прикритието на защита на ценностите, ако си играят с огъня, предизвиквайки казус бели с Русия, те го правят съзнателно. Това наистина служи на интереси, които не са непременно тези на мира и просперитета на народите в Европа. Интегрирането на Украйна в европейското икономическо пространство, например, би направило възможно да се предложи на западния капитал голяма, евтина и добре обучена работна сила, по-лесна за интегриране от населението, пристигнало без документи от южното или източното Средиземно море. И превръщането на Русия не в стратегически партньор, а в непреодолим враг определено би засилило американското военно влияние над Европа.

Но в началото на 90-те години на миналия век се отвори прозорец от възможности, когато Русия на Елцин все още търсеше своя път и тандемът Митеран-Кол сериозно обмисляше да даде известна последователност на идеята за общ дом, застъпвана някога от Михаил Горбачов. Но чичо Сам, който се наричаше Бил по това време, не го искаше, като с право разглеждаше перспективата като противоречаща на американските интереси. И от 25 години прозорецът е затворен за дълго време.

Франция трябва да остане в НАТО

Но решението да се измъкне от този "Херодотов капан" ,ако използваме метафората на Тукидид, за Франция не означава да излезе от един подчинен на американските индустриални интереси Атлантически съюз, а напротив да остане там, за да консолидира съпротива срещу тези икономически интереси, противоречащи на мира и просперитета на европейците, за да не загубят всички предимства на алианса, когато американците в крайна сметка ще напуснат "Рамщайн" и "Авиано", както изоставиха Кабул. Това е единственото разумно решение.

Всяко ново излизане от интегрираното командване ще довърши изолацията на страната ни и ще я плъзне надолу по опасния склон на агресивния национализъм. Обратно, всеки стремеж към "европейската армия" би довела само до разрушаване на собствения ни суверенитет, без да предостави на Европа стратегическа автономия - нещо, което никой не иска. От друга страна, време е европейците да се освободят от ментални модели, които вече не отговарят на техните интереси, за да продължат да популяризират все още привлекателен политически, икономически и културен модел.

Следователно Франция трябва да остане в НАТО, където преобладава консенсусът, и да продължи да защитава първоначалните си политически позиции там срещу всякакви пречки, до деня, в който силата на стратегическите реалности ще отвори очите на другите европейци. Докато председателства Европейския съвет в продължение на 6 месеца, страната ни ще предостави силите за много бързо реагиране на НАТО през 2022 г. За това щабът назначи френско-германската бригада, която няма репутацията на много оперативно елитно подразделение и това е добре. Това е вид сигнал, в чието дешифриране руснаците са много добри. Френската армия е склонна от време на време да преувеличава опасността, когато става въпрос за устойчивост на нейните бюджети, но е достатъчно добре информирана, за да не бъде опиянена от собствената си комуникативност.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аврупа

    92 11 Отговор
    Европа си го взима от мечока често..мръсница е!
  • 2 Майна

    79 27 Отговор
    Русия е колкото една ИТАЛИЯ , но ЕВРОПА Е ОБРЕЧЕНА АКО Я ПРЕДИЗВИКА..ТОВА Е...

    Коментиран от #43, #80

  • 3 Последния Софиянец

    125 13 Отговор
    А като се събуди мечката кво правим?

    Коментиран от #4, #79

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Жорж

    104 2 Отговор
    Пак глупотти биз край.
    Няма по ценно от мира бе .

    Коментиран от #11

  • 7 БгТопИдиот

    89 4 Отговор
    Добър коментар,много истини,полу-истини и много заблуди плод на техните медии.

    Коментиран от #104

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Распутю

    10 86 Отговор
    И то гладна пълна с бълхи.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Раданч Татлъту

    99 5 Отговор

    До коментар #6 от "Жорж":

    Що,кой иска война?Да ти кажа,НЕ са руснаците!😎🔯🐵🔯😎
  • 12 Иво Христов

    15 122 Отговор
    Руската мечка нито е толкова голяма , нито толкова страшна. Навремето една малка държава като Германия стигна чак до Москва , преди това ядоха бой от още по малката Финландия , по преди това една малка Япония яко ги би в японско -руската война .
    Единственото което имат са ядрените бомби , но от тази война победители няма.

    Коментиран от #46, #54, #68

  • 13 САТЪРА НА ХАНА

    75 7 Отговор
    БАЯ ЗОР ЩЕ ДА Е ЗА ЕВРОПА, ЩОТО РАЗМЕРА НА ОНАЯ РАБОТА НА МЕЧОКА ИВАН ИВАНИЧ Е 60 СМ .... .... .... АМА ТО ЖЕНСКИЯ ОРГАН СЧУПВАНЕНЯМА, НАЙ-МНИГО ДА СЕ РАЗТЕГНЕ

    Коментиран от #37, #45

  • 14 Русороб

    11 96 Отговор

    До коментар #5 от "Антимаймуна":

    Руските жените пълнят бардаците при победините (в Германия), хахах. Лично знам германци, които обожават да чукат руски парцали

    Коментиран от #18, #27, #33

  • 15 смерш

    85 7 Отговор
    Шест месеца минават бързо!
    Ще видим какво ще цвъкне Макрон!
    Германия е обзета от зелена шизофрения и прословутия германски дух липсва!
    А една Франция не стига!
  • 16 BOBO

    95 5 Отговор

    До коментар #5 от "Антимаймуна":

    ГОВОРИШ ЗА ТАЗИ ЗЕМЯ ЗА КОЯТО АМЕРИКАНЦИ И ЕВРОИДИОТИ СЕ ОПИТВАТ ДА ЗАВЗЕМАТ ЗА ДА РОВЯТ ТЕ

    Коментиран от #28

  • 17 да така е

    63 2 Отговор
    и да не я дърпа за опашката
  • 18 смерш

    66 2 Отговор

    До коментар #14 от "Русороб":

    Както и читаци позатлъстели германки!
  • 19 мдаааа

    7 83 Отговор
    Европа ще спи спокойно , когато дедо Гризли напъне баба Меца ...

    Коментиран от #52, #60, #65

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Рейдън

    87 8 Отговор
    Русия е светлина САЩ е тъмнина!
  • 22 😄😄😄

    81 4 Отговор

    До коментар #5 от "Антимаймуна":

    Прекалено си неграмотен и елегантен
    А американските фирми кво правят?
    ОАЕ, Катар, Саудитска Арабия и общо взето цял свят с изключение на България! Тук българи ровят за жълти стотинки земята си зада печелят чужди фирми, защото сте кухи лейки!

    Коментиран от #32

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Копейкин

    13 86 Отговор
    Нито е голяма, нито е мечка ! По скоро е хиена или лешояд хранещи се със многократно по слаби противници . Малко отпор да видят и си подвиват опашката, както на 3 март 1918 г. капитолират пред България, след унижението, което търпят след героичните победи на българския войник, над най големия ни душманин !

    Коментиран от #29

  • 25 Урааа

    61 4 Отговор
    НАТО КИТАЙ И ЯПОНИЯ СЕ ОПИТВАТ ДА ПОДЧИНЯТ РУСКАТА МЕЧКА НО НЕ СМЕЯТ ДА НАПАДНАТ ЗАЩОТО ПЕКИН И ТОКИО ЩЕ СТАНАТ РУСКИ ШШШШШТ ДА НЕ СЪБУДИМ МЕДВЕДА
  • 26 Психиатъра

    32 8 Отговор

    До коментар #23 от "Веселинъ ЕГН 7112136860":

    Всички шизофреници си мислите, че българте имат нещо общо с траките още повече с келтите!
  • 27 😄😄😄

    50 3 Отговор

    До коментар #14 от "Русороб":

    Немски парцали май искаше да кажеш, а българки и циганки не си ли виждал?

    Коментиран от #67

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 География

    69 6 Отговор

    До коментар #24 от "Копейкин":

    Русия е мега- държава, а САЩ са мега - фалирали и са помъкнали и ЕС към бездната!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Фройд

    55 6 Отговор
    Сороси, бездната ви зове твърде дълго се взирахте в нея и сега ви поглъща!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 стария моряк

    52 6 Отговор

    До коментар #14 от "Русороб":

    Украинките са най много по бардаците в цял свят!
  • 34 Путин е Велик

    66 9 Отговор
    Какъв е този парцал La Tribune??Докато Европа се командва от САЩ и в Брюксел депутатите са от продажник нагоре или повечето са леви резби,европееца ще спи с памперси,както и най тъъъпия американец,който е осъзнал че държавата му, при една грешна стъпка,ще изчезне за 5 минути.Ако няма Путин и силна Русия, европейците ще са роби на САЩ.Не че сега не са, но това не е дъното.Браво на Путин,че успя след краха на Социалистическия лагер и СССР от наивника Горбачов,да върне отново вярата и моща на Русия и то над нивото на НАТО и САЩ.Преговори с измамниците от САЩ и НАТО.не трябва да се водят.Сега има ултиматум от Русия и после заличаване на тези които се опълчат.Според воените експерти.При конфликт,на първата минута изчезват всички сателити на САЩ и НАТО.Интернета ще бъде прекъснат заедно с всички комуникационни сигнали ГСМ мрежи..Прехвалената войска на НАТО и САЩ става неуправляема и започва нейното унищожение.За всяка американска база има по една ракета,от тези,които докато кажеш А и си се разтопил.Само тогава, светът ще бъде свободен,след премахването на най голямото зло за света САЩ и пуделите от НАТО.

    Коментиран от #38, #41

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 хаха

    61 8 Отговор
    Те руснаците ако тръгнат за две седмици са стигнали до Средиземно море. Тия либе.расти и недок.халатени женки които управляват Европа в момента са гола вода. Докато опържат мекиците сутринта и Европа ще е червена.
  • 37 Дон Санчо

    36 5 Отговор

    До коментар #13 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Така е.Европа спи с Баба Меца.Но
    преди за едни ( духи) парфюми,
    франсето получаваше газ.Днес ги
    сърби ,а и им е много неудобно, да
    го взимат от СП-2.Тази разделителна
    линия,чак сега се осъзнава.Ще стоят
    наведени и Мечокът ще си избира
    кой да му е партньор.В реално време
    ще има квик.А ние, как ще го отиграем
    е въпрос с пов.трудност.
    Джон,защо е СП - 2 ???
    За да има дискретни сцени сър.
  • 38 Истината

    7 52 Отговор

    До коментар #34 от "Путин е Велик":

    Путин е психопат.

    Коментиран от #95

  • 39 Четири лапи

    7 57 Отговор
    Китайския мечкар отдавна е сложил халката на носа на руската мечка и си прави с нея каквото си иска. В най-скоро време ще я направи панаирджийска мечка и ще я кара да прави разни номера. Например как русофил лиже руски задник, как Радев вдига юмрук и зове за метеж, как Нинова се прави на санитарка в болницата. Как Кирето е почтен. Такива ми ти работи.
  • 40 СМЕШКИ

    60 4 Отговор
    РУСНАЦИТЕ ТРЕНИРАТ НА ТЯХНА ТЕРИТОРИЯ .........ВСИЧКИ СЕ НА СИ РАТ ОТ СТРАХ ! А АКО ИЗЛЯЗАТ ....НАВЪН ................???

    Коментиран от #57

  • 41 Само питам

    6 50 Отговор

    До коментар #34 от "Путин е Велик":

    Ама това русофилията наистина е опасно заболяване. Дори Жириновски не е свиреп като теб.
  • 42 да ама

    39 2 Отговор
    дребния дето спи с баба си и многодетните майки Урсула и тая новата от Италия ще ги стопират, като им изискат зелен сертификат
  • 43 айзенауер

    5 48 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    голямата мечка я убива малък куршум, ако започне да застрашава хората...

    Коментиран от #56

  • 44 Накратко..трибюне...

    14 34 Отговор
    НАТО ТРЯБВА ДА ОБГРАДИ ОТ ВСИЧКИ СТРАНИ РУСИЯ И СЛЕД ТОВА ВСИЧКИ ЧАКАЛИ ДРУЖНО ОТ АНГЛОСАКСОНСКОТО ПЛЕМЕ И ЕВРЕИТЕ ДА РАЗГРАБЯТ И УНИЩОЖАТ РУСИЯ. КАКТО НАПРАВИХА И В БЪЛГАРИЯ 😇
  • 45 КЛИФОРА НА ХАНА

    4 20 Отговор

    До коментар #13 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Руската мечка , Иван Иванич ... 🤭 Не требе ли да е мечок ве .. С 60 см. клифор ?!🤔
  • 46 И като се събуди

    43 3 Отговор

    До коментар #12 от "Иво Христов":

    Мечката какво направи.
    Парад в Берлин и Париж.
    Не се мисли за мъж, като не знаеш пушката от коя страна се държи.
    Това не ти е контра страйк

    Коментиран от #84

  • 47 не може да бъде

    33 4 Отговор
    Прочетох внимателно статията,която предлага определени Де Голевски идеи .Но коментарите под нея ме убиха -десетина души са разбрали за какво става дума,а половината са с чалгалско -ориенталско бабаитско мислене,може би поради необразованост,а може би заради простотията която вече залива нашата мила родна страна.Малко е да се каже че не са разбрали,вижда се че не искат да проумеят за какво става дума!?Но както изглежда пак ще се наложи някои неща да научим по трудния начин,което между другото го има и статията като предупреждение -избягвайте да научите как се прави геополитика по трудния начин!?
  • 48 Да бе

    18 2 Отговор

    До коментар #23 от "Веселинъ ЕГН 7112136860":

    Я кажи нещо на келтски или тракийски ве бушон !
  • 49 СЕВЕРНА КОРЕЯ Е МАЛКА ДЪРЖАВА

    30 4 Отговор
    НО АМЕРИКА ПЪЛНИ ГАЩИТЕ КАТО ЧУЕ ЗА ИЗСТРЕЛЯНА РАКЕТА НЕ ЧЕ АКО НЕ ПОЙСКАТ НЯМА ДА ИМ ПРАТЯТ ЕДА МАЛКА РАКЕТКА С ГОЛЯМ ОБСЕГ И БУМ И АМЕРИКА ПОТЪВА В ОКЕАНА
  • 50 БОРУНА ЛОМ

    38 4 Отговор
    КРАВИТЕ НЯМАТ РАБОТА В БЪЛГАРИЯ, ЕВРОПА И АЗИЯ! ДА СЕ РАЗКАРАТ
  • 51 Резил

    43 4 Отговор
    ЕС е повече от четири пъти по-голям по население от Русия. И твърди, че научно и технологично е много по-напред от нея. И изведнъж ЕС трепери от страх? Все едно здрав човек с камшик в ръката да се плаши от кокошка. Не ми се връзва, има нещо, което не е вярно. Или ЕС не е четири пъти по-голям по население или научно и технологично не е по-напред от Русия.
  • 52 Славният

    37 3 Отговор

    До коментар #19 от "мдаааа":

    дедо Гризли, с такива крупни победи в Гренада, Панама, Афганистан.
    Опаа, в Афганистан май не победиха.
    А се изнизАха бръже бръже.
  • 53 НАТО

    9 16 Отговор
    Голям проскубан мечок.
  • 54 Прав си

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Иво Христов":

    А ако знаеш колко филми има в които ги бият...

    Коментиран от #85

  • 55 Късно е

    4 21 Отговор
    Трябваше да мислите 1939 г. и да помогнете на Германия, а не да се правите на интересни.

    Коментиран от #61

  • 56 Дънди Крокодила

    28 2 Отговор

    До коментар #43 от "айзенауер":

    Да, ама тази мечка има пушка!
  • 57 Измислена стратегия

    23 2 Отговор

    До коментар #40 от "СМЕШКИ":

    Е измислили са го....под камуфлажа слагат бронирани памперси и олабват вътре докато бягат,а то не се знае мечката дали само ще ги бие ами и ...!

    Коментиран от #59

  • 58 Госあ

    19 3 Отговор
    Крайно време беше ! Да публикувате и нещо смислено от западната преса. Френска, разбира се.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Дсса

    20 4 Отговор

    До коментар #19 от "мдаааа":

    Камчатският мечок е по-голям и силен от гризлито.
  • 61 Историк

    6 24 Отговор

    До коментар #55 от "Късно е":

    През 1939година Русия помогна на нацистка Германия, заедно си разделиха Полша, Русия взе прибалтийските републики и Молдова, снабдяване нацистите със стратегически суровини за да води война със Запада. САЩ и Великобритания трябваше да оставя Хитлер да се справи с Русия ане са и помагат.
  • 62 НИЕ БЪЛГАРИТЕ АКО СТАНЕМ ТТТЕЕРОРИСТИ

    9 5 Отговор
    И ЩЕ УНИЩОЖИМ АМЕРИКАНСКАТА ДЪРЖАВА И ЩЕ ЖИВЕЕМ ПО ВЕЛИКИТЕ ИНДИАНСКИ БОЙНИ ПОЛЕТА - САМО БЪЛГАРИН ЩЕ ВЛАДЕЕ СВЕТЪТ И ИМЕТО Е НА АСПАРУХ АЗ ПРРААВНУКЪТ
  • 63 другарят

    30 4 Отговор
    Не я мислете вие Европа! Тя кучка развратна! Както се въргаляше досега в краката на краварите, така ще легне и до голямата мечка!
  • 64 БПФ

    34 5 Отговор
    На нормалният човек ме стига да прочете подзаглавието, за да спре.Френската cвиня, написала това, ще спи ли спокойно с жалкото си хонорарче? Тоя ли ще говори за анархия, авторитаризъм и държавен колапс? Някога великата Франция загива пред очите на света, залята и задушавана от нигъри и талибани !!! Последните запалиха дори Нотр Дам и нищо не им се случи !!! Париж, Марсилия, са залети от тая cган и французите вече не смеят да излязат на улицата !!! Така нареченият им "президент" се снима как се натиска с полуголи нигъри и сам той бе "избран" след небивал натиск върху избирателите отстрана на неговият предшественик и кликата му... самият той е УЗУРПАТОР !!!

    Не се гледат себе си, на Русия се зъбят, нещaстниците !!!
  • 65 Во Нгуен Зияп

    21 4 Отговор

    До коментар #19 от "мдаааа":

    Аааа, ние отдавна превърнахме дядо Гризли в баба Гризла.
  • 66 Наблюдател

    6 28 Отговор
    Този форум е като хоспис за съветски пенсионери в деменция...

    Коментиран от #74, #75

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Простичко е

    19 8 Отговор
    Без авторитарен режим тази огромна държава ще се разпадне за 24 часа.
  • 71 Малко Логика

    36 1 Отговор
    Европа трябва да се научи да си държи на думата. САЩ също. Правят се на хитри и после замазват с лъжи след себе си. Жалка картинка. Само един горд и принципен европейски политик е имало след втората световна война: де Гол. След него с времето става все по-зле.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Генерал Де Гол

    6 37 Отговор
    "Руснаците никога няма да бъдат щастливи, ако знаят, че някой живее по-добре от тях. И понеже те не са способни на прогрес, злобата и фрустрацията са тяхно постоянно душевно състояние."
  • 74 Гражданин

    5 32 Отговор

    До коментар #66 от "Наблюдател":

    Хибридната война на путин се вижда дори тук - платени коментари и двама трима малумници се раздават...
  • 75 Обратното е

    15 3 Отговор

    До коментар #66 от "Наблюдател":

    Дечица, които нямат с какво да си играят и драскат тука.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Французите говорят

    40 1 Отговор
    за авторитарност, дето не даваха до скоро кучето да си разходиш без документ.
    Че са американски марионетки хубаво си признават.
    Това, че като победители в Студената война се самозабравиха също е факт, че насърчаваха новите бандите, пардон буржоа, никой не оспорва, колко от техните вили и замъци напазариха, вместо народа, с чийто труд са строени соц. предприятията да получи дивиденти.
    В някаква степен Путин спря разпада.
    Това, че Русия се конфронтира с мощни съседи, пълни глупости. Не тя, а вие ѝ нахалствате на прага.
    Последното намерение похвално, да обуздавате американската налудност в НАТО. Но пък винаги могат да ви спретнат Студентски събития.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Един

    1 8 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Ще й пратим слона.
  • 80 джо

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    плащат ли ти поне?
  • 81 шебек

    22 3 Отговор

    До коментар #5 от "Антимаймуна":

    Бориш се,но не можеш да излизеш от маймунското си състояние.Поне плащат ли ти от козяк за простотиите?
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 gorgoroth

    2 11 Отговор

    До коментар #78 от "БПФ":

    с товa и ще си останат, за да могат маргинали като тебе да ядат картофи с хляб да се заситят

    Коментиран от #86

  • 84 Иво Христов

    5 6 Отговор

    До коментар #46 от "И като се събуди":

    Аз със сигурност знам откъде се държи пушката , а пък ти вземи че прочети малко история , ама от руски източници.
  • 85 Иво Христов

    3 23 Отговор

    До коментар #54 от "Прав си":

    Прочети история мой човек. А не само да изпадаш в умиление като видиш сърп и чук
  • 86 БПФ

    18 1 Отговор

    До коментар #83 от "gorgoroth":

    А ти явно мечтаеш да се люляш по клоните и да ядеш бананго.
  • 87 Иво Христов

    2 18 Отговор

    До коментар #68 от "БПФ":

    Четете история .От руски източници. За финската война . За японската война.
    Не съм нацист , но истината не може да се изкривява ,господинчо съветчик

    Коментиран от #90

  • 88 да бе

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Антимаймуна":

    май това е най-точното и изчерпателно определение за тия каиши, което съм чувал ... ще го ползвам, с разрешение :)
  • 89 БПФ

    31 2 Отговор

    До коментар #5 от "Антимаймуна":

    Клет примaт, ти явно не знаеш, че Русия е огромен нетен износител именно на храни. А от клонът, дето се люляш, няма как да проумееш, че който е категорично №1 във военните технологии, няма нужда да внася технологии !!! Хайде, върви да се чешеш под опашката.
  • 90 БПФ

    31 2 Отговор

    До коментар #87 от "Иво Христов":

    А ти си спомни Наполеон и Хитлер къде си счупиха главите. И СССР си отиде преди 30 години. Това че ти си го проспал не е мой проблем. Новият СССР - дето му викат ЕС - и толкова няма да изкара.
  • 91 НАТО,

    4 19 Отговор
    ЛОВНИЯ СЕЗОН ЗА РУСКЙ МЕЧКИ ЗАПОЧНА,ПУСКАЙТЕ ЛОВНИТЕ ДРУЖИНИ🔨
  • 92 MGewehr

    9 1 Отговор
    ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати..... абе "редакцията", как не ви е срам да пускате мнения без да назовете източника?
  • 93 Доуточнение

    30 2 Отговор
    Ми чети ти. Ако искаш накратко да ти припомня . Катастрофа и капитулация за Япония . Япония е свита до собствените си острови губи Курилските Острови. Колония на САЩ . Без самостоятелна външна политика . Никога повече няма да бъде велика сила , и да владее Индокитай. Ще изнася автомобили. Лоша демография , като всяка една колония на САЩ. Финландия , капитулация губи територии . Опит за реванш с помощта на германците -неуспешен. В края на войната , като виждат "дебелият" който се задава самите финландци , заедно с руснаците подгонват германците с оръжие от собствената им територия , така получават благоразположението на Сталин , и се спасяват. Днес са първи приятели с руснаците , и няма да влязат в НАТО , защото Русия не ги напада , а ги пази. И Финландия спи спокойно и не се плаши от мечката , защото Финландия не е станала пишман НАТО-вче държанка на САЩ , и пропаднала територия и плацдарм за нападение срещу Русия. Да се плашат само държанките на САЩ , като Полша и прибалтийските джуджета. Но от историята знаем, дори от нашата история , как много бързо се обръща палачинката на 180 градуса , само при звука на руските танкови вериги ,. и продажният крадлив назначен елит , се чуди как по бързо да избяга.
  • 94 Хайнц

    4 21 Отговор

    До коментар #68 от "БПФ":

    Е затова американците трябваше да зацепят руснаците... сега нямаше да има Русия, немски необятни територии.
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 123

    12 0 Отговор
    А България трябва да се научи да спи до Големия Турски Мисир.
  • 97 Някой

    20 5 Отговор
    Наскоро, съвсем случайно попаднах във разговор със човек който е бил във коми още от създаването на този бизнес. Човека е бил завършил геология задочно и е работел като шофйор докато учи. Отишъл е да работи във Коми като шофйор защото геолози не са искали а е и бил назпр финансово. Та този човек ми каза,, момче не знаеш за каква богата страна става дума. Само да копнеш на два метра и оъдоло веднага искача я злато, яжелязо, яолово, я въглища, я нефт, газта е навсякъде, гората се самозапалва, голямо езеро пламва когато го удари мълния. Невероятни подземни ресурси Та във този повод ас питам как ние ще налагаме иконо ически санкции бе като ние сме от е,,,,,, та страна бе, все едно ас да наложа нещо на черепа Колкото до Украйна нещата не стоят тъка както американците се опитват да ги представят. Във западната и част живрят тъка наречените украинци които говорят език между руски, полски, румънски и малко български. Там са тези върлите националисти наследници на бандеровците. Логанск и Донецк говорят на руски, запорожките казаци също са руско говорящи. Във Украйна трябва да се действа много внимателно а не да се подкокоросват за вътрешни комфликти Просто американците стъпват във територия която не им е позната като слон вув стъкларски магазин и въвлича и Европа във авантюрата. Да внимаваме,,, мечката е много, ама много опасно животно и каубойският пищоф ни я плаши ни я спира

    Коментиран от #103

  • 98 Гошо

    22 5 Отговор
    1. Путин подържа своята армия на световно ниво главно поради това, Руската Федерация (РФ) да си грантира своята независимост и пълен суверинитет. Малко са държавите, които могат да си позволят това. Те са (освен РФ) Китай и Северна Кореа. Благодарение на РФ и Сирия. Всички останали държави, малко или много, са "оплетени" от пипалата на октопода, наречн САЩ. Но защо прави всичко това Путин? За да съхрани огромното богатство на своята огромна държава с малкото население, което има - само 146 милиона.
    2. Путин не е авантюрист, например, като Хитлер. Той "влиза" само там, където има правно основание. Например, както в Сирия, покана от Башар Аасад. Например поканата от казахстанския президент. Да, дори и присвояването на Крим се осъществи с референдум. Що се касае до Луганск и Донецк, за тези "тани" са си виновни самите марионетното правителство на Украйна, което беше "подстрекано" от САЩ. А защо подстрекано. Много просто. Така действа САЩ чрез "цветни" революции. Опита се да стори това и в Белорус, но не му се отдаде. Опита се да стори това в Казахстан, но не му се отдаде. Предизвика война между Армения и Азърбайджан с цел да предизика Путин, но той не се подаде. Разбира се, жертвата беше арменския народ. Това е лицето на САЩ - най-голямото световно зло.

    Коментиран от #105

  • 99 Пропаганда

    2 4 Отговор
    Много думи , нула истина !
  • 100 Да не ръчка

    14 2 Отговор
    Европата трябва да се научи да не ръчка с пръчка в хралупата на мечката.
  • 101 Читател

    3 14 Отговор
    Европа няма проблем с Русия…. По скоро голямата мечка трябва да се научи да спи близо до Европа….
  • 102 Ебтер

    6 0 Отговор
    Мечката ще се ...помоли на Бога на океаните! И току виж ...Нептун се пробудил и малко залял тук и там!!! А това е ...неизбежно! Така че не само ще спите около Мечката, но ако трябва ще черпите и от своя мед!?
  • 103 Съдията Дред

    13 0 Отговор

    До коментар #97 от "Някой":

    Преди време Мадлин Олбрайт/Държавен секретар на щатите/ в прав текст заяви, че не било честно 63% от световните ресурси да са владение на само една страна. Затова е всичко.
  • 104 точно така

    12 0 Отговор

    До коментар #7 от "БгТопИдиот":

    Да, авторът е направил един доста добър анализ на цялостната ситуация.......има и някои неточности разбира се, но като цяло е хубава оценка на отношенията Европа-Русия. Франция, както и повечето европейски държави нямат никакво желание за война с Русия, по каквато и да било причина.......проблемите ги правят от краварника (поне след ВСВ те са основния източник на напрежение в Европа) , но всяко нещо си има край.......империята на злото ФАЩ вече е пред разпад и все повече от "съюзниците" и "приятелите" им ще се отдръпват от тях и няма да се съобразяват с тяхното мнение. Винаги е така, всеки иска да бъде приятел на силния и когато силния загуби силата си вече не е привлекателен и желан, особено ако е използвал силата си за да мачка по-слабите както прави краварника вече толкова време. Скоро с Божията Помощ светът ще се отърве от един тиранин, който създава само проблеми и е омръзнал на всички........да се помолим на БОГ да запази България, останалите достойни българи и братския руски народ който винаги ни е помагал, ще ни помогне и сега да се отървем от поробителите които ни тормозят и грабят вече 32 години!
  • 105 Nnn

    0 3 Отговор

    До коментар #98 от "Гошо":

    Бъдете горди че сте българи и знайте истинското богатство е биологичното! Прадядовците ни са разгромили руснаците в Добруджа и това е бил краят на руската империя! Българския премиер Радославов е настоял пред немците и австрийците капитулацията на русия да бъде подписана на 3-ти март!
    Прочетете малко исторически документи и ще разберете че руснаците предпочитат войната и силата за да се развиват цивилизационно затова не са стигнали до ренесанса, като етап!
    Все още имат две класи господари и роби както преди 200 години! А най-силното им оръжие за завоюване е златото (прочете за двете им войни с чукчите), както и най-сериозната им защитна стратегия е липсата на пътища!
    Без сериозни съюзници рядко са печелили война, дори великият Невски е станал мюсюлманин за да има на разположение монголски войски, Петър е бил съюзни с немците за да стане равностоен на шведите въпреки че 90% от бюджета на държавата е бил за война!
    Сега им е много тежко на рускаците защото най-читавите са на запад вкл. децата на управляващите и нямат намерение да се връщат в рашка-говняш.... Останаха им само тесни КРЖ специалисти (техен термин криворукожопьйе) Затова за миналата година са световни рекордьори по авиационни катастрофи, а тази година имат всички шансове да си подобрят рекорда!
  • 106 Даже по зле...

    3 0 Отговор
    Сутринта Щирлиц влиза при Мюлер. Мюлер е в мрачно настроение.
    — Господин групенфюрер, какво става? Руснаците вече са в предградията на Берлин? — Щирлиц, спрете с глупавите си шеги! Сънувах Германия от 2015 година! — Толкова ли са зле нещата тогава? — Зле е много слаба дума, Щирлиц! Представете си, канцлерът на Германия е жена, министърът на външните работи - пдераст, турци работят в заводите Даймлер-Бенц, Германия плаща дълговете на гърци и испанци. Вместо факелни шествия - гей паради, плащаме пари на евреите и изпълняваме командите на негър от Америка! Фашистите са в Кремъл, а не в Райхстага, Русия воюва с Украйна, а Германия, представяте ли си Щирлиц, ГЕРМАНИЯ разубеждава Русия да не воюва!!!
    "Действително, глупост някаква..." — помисли си Щирлиц.
  • 107 4INGIZ

    2 0 Отговор
    До " Иво Христов"-Ивчо момче глама..во-дано не стане,ама ако стане война с Русия..
    "мечката" в изчанчените ти представи ще е май-малкия ти ужас-
    за съжаление не само на теб тъ..пако!!
  • 108 4INGIZ

    2 0 Отговор
    До "Nnn"-пак не си си пил розовите хапчета момченце глама..вко,
    Пък и тъпи..чко си ми..
  • 109 даадаада

    1 0 Отговор
    Мъж при сeксолога:
    - Докторе, много обичам жена си...
    - Не, не, не сте за при мен, за психиатър сте! --Не само да спи а и да я обичка,слушка и храни добре че... да не дойде пак да ни освободи и да цъфнем хептен!