Last news in Fakti

3 Февруари, 2022 19:00 4 031 50

Путин играе покер със Запада

  • русия-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • нато

До каква степен бившият подполковник от съветските служби, който е влязъл в контакт с протестиращите в Източна Германия, ще поеме риска днес да поиска сметка на западните сили и НАТО?

Путин играе покер със Запада - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Като млад агент на КГБ в Източна Германия през 80-те години на миналия век Владимир Путин понякога е имал склонност да поема необмислени рискове. Самият той разказва как през 1989 г., пренебрегвайки инструкциите и представяйки се за обикновен "преводач", отива да се срещне с "агресивни" продемократични демонстранти, събрани пред централата на службите за сигурност в Дрезден. Скоро след това съветската държава ще престане да съществува - това, което Путин, вече като президент на Русия, ще нарече "най-голямата геополитическа катастрофа на 20-ти век". Докато Дамоклевият меч на въоръжената конфронтация в момента виси над Източна Европа, съществува изкушението да се задълбочим в психологията на ръководителя на Кремъл, за да идентифицираме тънкостите и изходите на тази голяма криза. Това пише известният журналист Ален Барлюе в статия за френския всекидневник Le Figaro.

"Да си върнем изгубената слава на Русия"

До каква степен бившият подполковник от съветските служби, който е влязъл в контакт с протестиращите в Източна Германия, ще поеме риска днес да поиска сметка на западните сили и НАТО? "Сърцето на стратегията на Путин е да си кажем: ние сме готови да направим повече за Украйна и да я спечелим, защото целта е по-важна за нас, отколкото за тях", отбеляза преди няколко дни Александър Баунов от Центъра Карнеги в Москва. "На власт от 1999 г., Владимир Путин сега поема най-големите рискове в кариерата си в опит да си върне изгубената слава на Русия и да изкупи това, което възприема като несправедливости от миналото", писа наскоро в. "Уолстрийт Джърнъл". Рискът, между другото, е в това да повиши залозите, без да постигне целите си.

Много анализатори се впускат в упражнението по интроспекция на шефа на Кремъл. "В главата на Путин" тези експерти виждат непредсказуемостта на играч, който не позволява на никого да отгатне следващия му ход, например когато анексира Крим през 2014 г. или изпрати войските си в Сирия на следващата година. "Несигурността и неяснотата са два аспекта на неговата стратегия", смята политологът Глеб Павловски, който съветва Кремъл между 1997 г. и 2011 г. Да поддържаме неяснотата, за да запазим властта. "Не съм сигурен, че самият Путин знае каква ще бъде следващата му инициатива", осмелява се да прогнозира политологът Андрей Колесников. "Ние го възприемаме като рационален, но той е човек с емоции, тъмни емоции...", добавя той.

Джон Болтън, бившият съветник на Доналд Тръмп, който се е срещал с руския президент няколко пъти, смята, че той "си е външен министър и министър на отбраната едновременно". Някои експерти, като Александър Габуев от Московския център Карнеги, също твърдят, че кризата с Ковид акцентира върху "вертикалата на властта" и въпреки виртуалните връзки засили изолацията на Владимир Путин, отшелник в дачата си в Ново Огарево, в предградията на столицата, заобиколен от ограничен кръг от поклонници. Върховният арбитър на "клановете" на властта ("силови" служби, лидери на големи икономически групировки и т.н.), "VVP", както го наричат, повече от всякога в крайна сметка ще решава сам за руските варианти в тази криза.

Няма нужда обаче да "психологизираме" Владимир Путин или дори да го патологизираме, за да разплетем нишката от събития, довели до тази потенциално опустошителна конфронтация. "Кризата започна през март или април, когато Русия съсредоточи значителни военни сили около Украйна", казва Дмитрий Тренин, директор на Центъра Карнеги в Москва. Но всъщност, добавя той, "кризата се развива повече от двадесет години с напредването на НАТО към руската граница (...) и пристигането на Алианса в Естония, на два часа път с кола от Петербург (Естония се присъедини през 2004 г., бел. ред.)". Според Тренин, "от 1991 г. европейската сигурност е по същество доминирана от Съединените щати, с НАТО като инструмент. Сега Владимир Путин иска да промени това и да замени ориентираната към НАТО и доминирана от Вашингтон система за сигурност в Европа с алианс, базиран отново на два стълба - Западът и Русия".

"Никой няма интерес от деескалация"

В продължение на повече от две десетилетия, както ни напомнят "кремлинолозите", Путин наблюдава инициативите на НАТО, разширяването, бомбардирането на Белград, но и бездействието на Запада по време на войната в Грузия през 2008 г. или анексирането на Крим през 2014 г. И в същото време той настоява, че никога не е бил чут за претендираните от него "гаранции за сигурност". Ето защо Владимир Путин решава да се ангажира с външна политика, която вече не е отбранителна, а нападателна, както посочва Татяна Становая, анализатор от центъра Р. Политик. Тя припомня, че през ноември, докато разговаря с руски дипломати, ръководителят на Кремъл им казва, че "държането на западните държави в напрежение не е лошо нещо, за да се насърчи разглеждането на интересите на сигурността на Русия".

Повратният момент несъмнено е по-рано. През лятото на 2018 г. в зала "Манеж" в Москва Путин представи новите руски балистични оръжия, включително хиперзвукови ракети. Тяхната политическа цел е да позволят на Русия отново да стане водеща стратегическа сила. Партньор, признат от единствените събеседници, с които наистина си струва да разговаряте, американците. На 17 декември Москва предава на Вашингтон и НАТО два проекта на договора, капсулиращ руските претенции. Основата, "писмената гаранция", че НАТО вече няма да се разширява на изток и никога няма да включва Украйна. Украйна, тази гранична територия, която изигра ключова роля при формирането и след това разпадането на СССР. Последният рухна през декември 1991 г., седмица след като украинците избраха да станат независими. Борис Елцин разбра,че без тях Съветският съюз не може да съществува, дори и в по-малък мащаб: той избира крупното прегрупиране, Общността на независимите държави (ОНД).

Украйна, братска страна, все пак остава в сърцето на менталния и геополитически хоризонт на своя наследник. Миналото лято Владимир Путин написа дълга историческа статия, разпространена после сред военните, възхваляваща "единството" на руския, украинския и беларуския народи, които не биха могли да съществуват един без друг. Така той изви врата на историческата визия на мнозинството украинци, които претендират за хилядолетна държавна традиция. "Спорна теза в Русия, където украинската независимост се счита за неприемлива историческа загуба", припомня политоложката Александра Гужон в последната си книга. В Москва има страх не само, че Украйна, постоянно очерняна за "преврата на Майдана", един ден ще се присъедини към НАТО, но също така, в по-краткосрочен план, че НАТО ще се установи в Украйна, особено чрез западните военни помощи, която вече пристигат. Загрижеността е осезаема на фона на спешността, която Русия демонстрира в тази криза.

Не е ли стратегическата цел на Путин обаче повече или по-малко да пресъздаде СССР? Обширен дебат, на който Сергей Плохи, професор по украинска история в Харвард, отговаря отрицателно. "Целта, обяснява той, е по-скоро да се възстанови или поддържа контрола на Кремъл над бившето съветско пространство по-ефективно, чрез създаване на връзки на зависимост с лидерите на тези републики", както наблюдавахме в Беларус или Казахстан. "Беше ясно, че исканията, поставени от Русия, не могат да бъдат изпълнени от Запада, поне във формата, в която бяха заявени", отбелязва Дмитрий Тренин, като продължава: "Затова въпросът е да се знае какво подготвя Путин като отговор на този отказ." Оттам някои наблюдатели, особено англосаксонците, базирайки се на военните средства, разположени на терен, смятат, че руският президент, който е в аварирало положение, ще предприеме действия, вероятно след Олимпийските игри в Пекин, където ще отиде на 4 февруари.

Твърди се, че се разглеждат всички планове - от масирана атака срещу Киев до хибридни операции, включително разполагането на оръжейни системи. Други опровергават инвазия в Украйна, включително самите руски власти. "Никой няма интерес обаче от край на ескалацията", анализира добър руски източник в Москва. "От една страна тази криза върна силата на НАТО, продължава източникът, а от друга тя послужи на Владимир Путин като му позволи да установи диалог с американците за първи път относно неговите "гаранции" за сигурност. И така, основната цел за него е да укрепи позициите си преди президентските избори през 2024 г..."


Поставете оценка:
Оценка 3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мечо

    83 16 Отговор
    Смешници, Путин назад да тича пак няма да го настигнете. Престанете да се правите на анализатори не ви се отдава.

    Коментиран от #9

  • 2 Хахаха

    21 61 Отговор
    Какъв покер? . Тоя се на игра вече. Може да играе покер само с лейди Гага - poker face
  • 3 Б.Х

    57 9 Отговор
    Правилното заглавие на статията е: запада играе покер с Росия
  • 4 ХАХАХАХАХАХ

    46 8 Отговор
    Франсетата са затъпели колкото наште наведеняци. Според руснаците играят бридж, но според либерастите е покер?!
  • 5 Спокойно

    45 9 Отговор
    ще разберете.Изчакайте олимпиадата.
  • 6 Като започнат тия анализатори

    65 9 Отговор
    да каканижат покер, концепции, психологизирания и какво ли още не.
    Есенцията на проблема е в следното:
    Преди имаше буфер между СССР и Западна Европа и това бяха бившите социалистически страни а сега няма буфер.
    Тоест врагът е по-близо.
    На Путин въобще не му трябват империи и уважения, има си цяла 1/6 от планетата.
    Но постоянно искат да му я вземат, и преди и сега.
  • 7 3.14К

    53 8 Отговор
    Какъв е смисъла от поредицата безсмислени статии с направление Путин и Русия. Това е класическа хибридна информационна война. С две думи, примитивна пропаганда.
  • 8 гост

    6 20 Отговор
    на играе много добре.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Путин :

    17 42 Отговор
    Е тъпо Ченге и такова ще си остане.
  • 11 Възмездие

    48 11 Отговор
    Руския холдинг ЕВРОХИМ изкупи 6 завода за торове в Европа. Европа купува руски газ по 900 долара, защота Газпром пусна газта колкото да изгони краварите и смъкна цената 1100 долара и танкерите на говедарите СОЛИДАРНО обърнаха към Азия. Та кой е по-по-най ?
  • 12 Ана

    55 12 Отговор
    Не Путин ,САЩ НАТО и Украйна предизвикат напрежение в света !

    Коментиран от #14, #15

  • 13 АААААААААААХАХАХАХАААААА......

    18 37 Отговор
    РУШЛЯМСКИТЕ..."ЛЕГЕНДИ" .. СА... ДЕБИЛНИ!!
    ААААХАХААА......
    НЯКОЛКО РЕАЛНИ ФАКТА:
    "РАБОТАТА" НА..КАПИТАНЧЕТО ОТ КГБ В ДРЕЗДЕН, СЕ ОГРАНИЧАВА..ДО ..ПОЛУЧАЕАНЕ НА ДИПЛОМАТИЧЕСКАТА ПОЩА И .ДОСТАВКА НА .ВУРСТЧЕТА,БИРА И ЕВТИНИ БУРГЕРИ ЗА СВОИТЕ КОМАНДИРИ! МЕСЕЧНАТА ЗАПЛАТА НА МИЖИТУРКАТА, ИЗВЕСТЕН КАТО.."ФАСА" Е...(КОСМИЧЕСКИТЕ ЗА СЛУЖИТЕЛ ОТ СССР)-- 430 -,DM.
    ААААХАХААА...
    БИВШИТЕ МУ НАЧАЛНИЦИ,...НЯКАКСИ "СТРАННО".. НАПУСНАХА..ТОЗИ СВЯТ!!!
    С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА 1 ,...ВЕЧЕ...ПОПУЛЯРЕН..ОЛИГАРХ?!?!?
    АААААААААААХАХАХАХАААААА......
    А ...ЛЕГЕНДАТА ,КАК ХРАБРИ ИЗЛЯЗЪЛ САМ СРЕЩУ ...ДЕСЕТКИТЕ ХИЛЯДИ АГРЕСИВНИ ПРОТЕСТИРАЩИ С АРМЕЙСКИ ПИСТОЛЕТ-"ТТ"
    ПРЕДИЗВИКВА ЕДИНСТВЕНО...СЪЖАЛЕНИЕ И..БУРЕН СМЯХ
    АААААААААААХАХАХАХАААААА

    Коментиран от #49

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Левски

    34 7 Отговор
    Факти защо си мислите че ни интересува мнението на някой добър платен журналист в неправителствена Организация и защо постоянно публикувате подобни статии анти-руски без почти никакво утрешна статия с гледната точка на проруски настроените хора?

    Коментиран от #30, #46

  • 17 ужас

    40 8 Отговор
    Утре Путин отива в Китай, за да обяви заедно с китайския си колега края на американската хегемония в международния живот. Еднополюсният свят е невъзможен. САЩ ще трябва да се съобразяват с другите играчи, за да не получат ритници.

    Коментиран от #20

  • 18 Смешници

    32 8 Отговор
    Всички са толкова улисани че не помнят думите на Ванга"Владимир ще направи Русия отново силна и всички ще се съобразяват с нея" Напомням това защото всичко което ми е казала Ванга се сбъдна 1/1.
  • 19 !!!?

    5 9 Отговор
    Многоходовката на Путин - една напред, две назад !!!?

  • 20 И да се похвали с

    6 18 Отговор

    До коментар #17 от "ужас":

    новия телефон.
    С двете копчета, едното за НАТО, другото за фенерчето.
  • 21 Смешник

    22 3 Отговор

    До коментар #9 от "НАТО":

    Кой го казва,вестника както го наричаш е начело на най силната ядрена сила ,а отворен тип като теб е ... Постигнал.... Има ли с какво да се похвалиш освен с това че отвориш ли си устата излизат само глупости като на недозрял пубертет при това доста неук.
  • 22 другарят

    28 5 Отговор
    Според западните идиоти, Путин е всемогъщ и всичко се върти около Путин! С какво се занимават руските служби и аналитични центрове състоящи се от хиляди експерти и анализатори!?? Нали на базата на техните доклади и заключения Путин поставя своя подпис бре мисирки! Да като избран президент и главнокомандващ има право на последно решение, но после ще отговаря с главата си ако нещо се обърка! Сам човек не може десет други да управлява, а какво остава за огромна страна като Русия! Такива ми ти работи мисирки! Даже от доклада и заключението, че Русия трябва да се намеси в Сирия самият Путин, не е бил много доволен, но къде ще ходи...в крайна сметка военните му експерти се оказаха прави! Когато всички разузнавателни служби на Съветският съюз излизат със заключение че СССР НЕ трябва да влиза в Афганистан заедно с всички изброени рискове които точно предричат... политбюро на СССР взима точно обратното решение и знаем как завърши всичко!
  • 23 наблюдател

    21 5 Отговор
    тюрлю гювеч! колосални глупости, събрани на едно място. потресаващо е, че тия издания минават за "авторитетни".
  • 24 Хи их хи

    27 9 Отговор
    Не Путин а САЩ играят покер. Путин играе шах а ние Не се сърди човече!
  • 25 !!!?

    11 19 Отговор
    Осем десетилетия след като двама диктатори изораха Европа, сега отново една мумия се опитва да я държи като заложник на инфантилните си блянове за величие !!!?

    Коментиран от #37

  • 26 Памперси

    26 4 Отговор
    Made in USA.Няма по успешен президент от Путин,каквито и мръсотии да пускате за него.Рейтинга му е толкова висок,че няма база за сравнение.Като бивш агент на КГБ ,на него са му ясни всички антируски структури и няма как да го убедиш в човеколюбието на ДЕМОКРАТИЧНА АМЕРИКА,след като тази гнусна държава, където стъпи оставя пустиня.Колко войни водиха САЩ по света и колко държави разтуриха.Колко суровини им ограбиха.Безчет.Единствената държава,която официално краде от ресурсите на нападнатите държави под мотото на Демокрацията.някой вярва ли в американската демокрация..И ако Кимчо от Северна Корея,когато си пали барбекюто ви кара да пълните памперсите,мислейки за изстреляна срещу вас ракета то от Путин ще получите перманентно пълнене на памперси,само като му чуете името.Той не иска разговори.Той поставя ултиматуми и ако не ги изпълните,ще заминете за ловните полета на индианците,които унищожихте,за да се настаните в техните земи.Майтапа беше до тук.Това не ви е Елцин.Нато и САЩ в момета изглеждат като банда емигранти,въоръжени с прашки и бухалки стещу ракетите на Русия,за които няма алтернатива.Има една поговорка-като нещеш мира,на ти секира и една черта от характера на Путин,който той сам издаде.Като млад на улицата,винаги е избягвал да се бие,но когато е виждал,че няма да се размине без бой,винаги е започвал първи.

    Коментиран от #34

  • 27 Какъв покер играе????

    7 21 Отговор
    Той "Не се сърди човече" не може да играе, та покер, набута Русия в международна изолация, скара се с всичките си съседи, няма съюзници, срина страната си икономически, какъв покер, какви стратегии???, сега се чуди как да се измъкне от този капан в който се набута сам, щял да възражда СССР, и да контролирал Европа, глупости, той първо трябва да възроди страната си, и да си наляга парцалите, това трябва да му е стратегията.

    Коментиран от #29, #35

  • 28 1100

    15 5 Отговор
    Президентът на цяла Русия,/тук е Окраина,Прибалтийските Републики,които се чудят как да се върнат при РФ,защото са безжалостно изсмуквани от тъпите сащ,да не забравяме ,че те имат смесени бракове с руснаци/, Вл. Вл. Путин ще вземе най-правилното решение за страната си и за руснаците.Какво мисли Путин е трудно тъпите глави на сащ да разберат.По отношение въоръжаване, развита икономика високи технологии, търговия, богатства от цялата Менделеева Таблица, уредени села и градове/идете в Сибир и Тайгата-впечатлена съм от инфраструктурата в най-отдалечените места/Далний восток/,училища, безплатно висше образование, развит IT сектор,безплатно лечение,Космосът е на руснаците,самозадоволяване с месо, пшеница/на първо място/зеленчуци, износ на риба, вина, дървен материал, кожи/прочутите самури/,много злато скъпоценни камъни сребро,платина/тъпите сащ ползват редки метали, които ги няма при тях/ и още и още...Да се състезаваш с Империя е causa perduta.Освен това е Православна държава.България е майката на Русия-дадохме им Православие и Азбука.И,нека соросоидите да не говорят глупости-никой от Русия нито Путин отричат това.Путин каза,че Кирил и Методий не са от България-вярно е,но е вярно ,че майка им е славянка от Българските земи,от времето когато България е Империя и в много големи размери.Вл. Вл. Путин възстанови блясъка на Императорска Русия от времето на Император Николай Втори,до 1917 година,когато сифилистика Лнин заповядва да ги разстрелят.Вл. Вл. Путин,призн
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 1100продължение

    14 3 Отговор
    Вл. Вл. Путин възстанови блясъка на Императорска Русия от времето на Император Николай Втори,до 1917 година,когато сифилистика Ленин заповядва да ги разстрелят.Вл. Вл. Путин,призна това престъпление и погребаха с почести костите на последния Император и семейството Му с почести.Свърза се с Великата Княгиня потомка на Романови и й оказа почести при посещението си в Русия.На въпроса,защо още Ленин не е изваден от Мавзолея ,Путин отговори ,когато руския народ поиска това ,то ще бъде направено,и още Ленин е черна страница за Русия и младото поколение трябва да знае това.Вл. Вл. Путин е точния Президент за Русия и за Руския народ ,народ трудно управляем ,трудно обединяван в едно и Путин за сега печели с мъдрото и поведение и точното управление.
  • 32 Европеец

    14 4 Отговор
    "В главата на Путин" тези експерти виждат непредсказуемостта на играч, който не позволява на никого да отгатне следващия му ход, например когато анексира Крим през 2014 г. или изпрати войските си в Сирия на следващата година."

    Ще ви побърка този Путин бе соросоидчета - луди ще ви направи. Направо ви съжалявам как всеки път ви изиграва и винаги постига целите си а вие даже не можете да разберете какви са.

    "Беше ясно, че исканията, поставени от Русия, не могат да бъдат изпълнени от Запада ...... Затова въпросът е да се знае какво подготвя Путин като отговор на този отказ."

    Е точно че отговора му ще е пълна изненада за соросоидите - просто Путин винаги е два хода преди тях.

    Как мислите дали не са мислили в Кремъл и не са разиграли варианта американците да откажат исканията му което е повече от сигурно - той и за това прати исканията си точно на тях - европейците по вероятно щяха да се съгласят поне на някои от тях и щяха да почнат едни безкрайни преговори. Сега соросоидите са в шах и нощно време сънуват кошмари че Путин ги навестява.
  • 33 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    9 3 Отговор
    По скоро играе шахмат,но вие не разбирате от такава сложна материя,като шахмата,та не разбрах какъв покер се играе Холдем покер или омаха?????
  • 34 хХх

    12 6 Отговор

    До коментар #26 от "Памперси":

    Преди месец е имало изследване на електоралните нагласи... Байдън, Тръмп, Клинтън, Помпео......Путин... ВНИМАНИЕ !!!!!!... 63% от американците са посочили Путин за свой избор.
  • 35 Антитрол

    13 4 Отговор

    До коментар #27 от "Какъв покер играе????":

    "срина страната си икономически"

    До кога с тъпа соросоидна пропаганда бе - сега Русия е много по-добре отколкото при "демократите" Горбачов и Елцин които направо я сринаха и раздадоха на западняци и руски олигарси. А сега Русия се възстановява много по бързо отколкото ви се иска на соросоидите - с тези цени на газа и петрола направо го позлатихте Путин като играете по свирката на краварите.
  • 36 111

    15 2 Отговор
    Ей този Путин,шахматист,сега и картаджия утре и футболист ще го направят и ще почне да вкарва голове на запада и сащисаните.Абе от къде ви намират все такива журналисти бре.Жалка картинка сте ей.
  • 37 Българин

    7 5 Отговор

    До коментар #25 от "!!!?":

    За мумията Байдън ли говориш. Ама не си прав, той че е мумия ама е просто марионетка на дълбоката държава която управлява краварника от повече от 100 години.
  • 38 ГруЮ

    13 5 Отговор
    Докато хора с име като Ален Барлюе се опитват да правят психоанализа на президент на ядрена държава с 1000 годишна история…”психологията” им няма да им излезе.
  • 39 ганю

    5 4 Отговор
    Няма как да го настигнете
    Молодец
  • 40 Източна ромелия

    11 4 Отговор
    Цялата тази вахканлия е заради ресурсите на Русия. Ако сега в кремъл не беше Путин , а някоя марионетка като Елцин, нямаше да има такава врява
  • 41 Доко

    9 3 Отговор
    Да зарежда Куба, Никарагуа и Венецуела и всичко ще е спокойно.
  • 42 не може да бъде

    7 3 Отговор
    Това категорично е невярна престава.Путин като шахматен гросмайстор сега прави сеанс на едновременна игра на всички мераклии,които си знаят че са много по-слаби и ако играят поединично нямат шанс!/И затова някои са силно обидени и засегнати от собствената си слабост принуждават и най-различни други ,по-слаби и от тях да участват в един такъв сеанс,белким така някой успее поне да направи реми или в суматохата да успее да излъже Путин !И затова сеансът става доста скандален -крадат се фигури,правят се неразрешени ходове,дядо Байдън стои отзад и подсказва и даже прави ходове!И понеже Путин винаги ги хваща.... какво да направят друго освен скандал!
  • 43 Олд Файър Хенд

    6 2 Отговор
    Може, играе, знае как, възползва се.... Да не го мислим, че пак на него разчитаме някои фактори да са по- поносими, че и ние да просъществуваме. Като втечнения газ на "партньорите" ще се появи, като узреят марулите, за зелената салата малко след Гергьовден по нашите ширини и теснини!
  • 44 Бай Иван

    7 3 Отговор
    Каквито и лакърдии да разтягат разни там "специалисти", истината е само една, а тя е че Русия няма вече на къде да отстъпва. Руската олигархия си държи парите на Запад и се надяваше, че западната олигархия ще я приеме, като равна, но не стана. Това е и големия проблем на Владимир Путин и затова той се опитваше да се споразумява със Запада, макар, че бе наясно, че това няма да се получи. Сега вече Русия има достатъчно военна сила да натрие носа на англосаксите и явно ще го направи, защото те от мирни предложения не разбират. Просто с публикуването на предложенията и отказа от тях на САЩ и НАТО, юридически развързват ръцете на Путин, най-вече във вътрешно-политически план. Според мене, САЩ много сбъркаха, че не се съобразиха със законните искания на руснаците. Обикновено, техните първи преложения са най-добри. Следващите ще са много по-лоши, ако изобщо ги има!
  • 45 Вермахт

    5 6 Отговор
    Москалският Буратино, чиято лъскава муцуна свети от ботокса, т.е. Пластмасов дядка...
  • 46 АУУУУУ

    3 6 Отговор

    До коментар #16 от "Левски":

    КАТО СИ ПРОРУСКИ ЗАЩО СИ СЕ НАПИСАЛ КАТО БЪЛГАРСКИЯ АПОСТОЛ НА СВОБОДАТА ......... НАПИШИ СЕ ....МИТРОФАНОВА .....
  • 47 ДаЗдраПерМа

    2 1 Отговор
    Притрябвало му СССРето, да ги хрантути и пази да не се изтрепят по между си. Излязоха данните за съюзния дълг по всяка република Украйна на първо място. Получиха независимост и немогат да я опазят като замирише на изгоряло ела Путин да ни спасяваш. Отвориха квота за 2млн трудоваци от бившите републики и за три дена беше изпълнена сега я разшириха до 5млн. Няма кой снега да чисти, тухли да реди и такси да кара.
  • 48 ДаЗдраПерМа

    7 1 Отговор
    Джордж Буш беше директор на ЦРУто и стана Президент на Щатите че и синковица си напъха в бялата къща. Преводачката на Рейгън казва че Горбачов е получил от него гаранции за НАТО но Буш и Шулц зад гърба му обръщат всичко наопаки. Мемоарите са важен исторически инструмент защото са искренни.
  • 49 мародер

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "АААААААААААХАХАХАХАААААА......":

    Този да не са го пуснали от психиатрията! Само нейните пациенти се смеят без повод!
  • 50 Коко

    1 1 Отговор
    Западът действа по стара изтъркана схема! Украйна не е важна!Важните оръжия са в космоса.Войната ще започне в Европа!Внезапно!Британия ще бъде следващата жертва!Путин познава терена!