Last news in Fakti

4 Февруари, 2022 10:00 6 567 34

"Северен поток 2": защо гигантският руски проект е толкова оспорван

  • газ-
  • газпром-
  • русия-
  • германия-
  • северен поток 2

Противниците на газопровода - най-вече източноевропейските страни, отхвърлят "Северен поток 1" и "Северен поток 2" като външнополитически властови инструменти

"Северен поток 2": защо гигантският руски проект е толкова оспорван - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Украинският конфликт за пореден път ожесточи дискусиите около газопровода "Северен поток 2" - гигантския руски проект, по който отдавна се водят спорове. Откъде тръгва конфликтът?

Историята на "Северен поток 2" всъщност започва още със строежа на газопровода "Северен поток 1" през 2005 година. И реализацията на този проект на няколко пъти е застрашена: поради спорове между Русия и Германия, в рамките на ЕС, както и в трансатлантически план със САЩ. От 2011 насам по тази тръба вече тече газ. Но истинското предизвикателство тепърва предстои: паралелно преминаващият двоен газопровод "Северен поток 2".

"Северен поток 2": що е то?

Работата по този газопровод започва през май 2018 година. Двете планирани тръби тръгват от руското пристанище Уст-Луга в Балтийско море. Те са разположени до голяма степен паралелно на "Северен поток 1" и достигат до курорта Лубмин в Германия, провинция Мекленбург-Предна Померания. Първата тръба е завършена през юни 2021 година, втората - през септември.

Общата дължина на тръбите е 1230 километра, а капацитетът на всяка от тях е по 55 кубически метра газ годишно. Германия и в момента е най-големият потребител на руски газ - получава по 56,3 милиарда кубически метра годишно. На второ място е Италия с 19,7 млрд. куб. м., на трето Турция - с 15,6.

Кой участва в "Северен поток 2"?

Газопроводът принадлежи на руския държавен концерн "Газпром". Още от самото начало обаче в дружеството за реализацията на проекта участват и пет европейски енергийни концерна: австрийският OMV, британско-нидерландският Shell, френският Engie и германските концерни Uniper и Wintershall. Петте фирми-участнички финансират 50 процента от първоначално предвидените инвестиции, възлизащи на осем милиарда евро. Но инвеститорите биха могли да очакват печалби едва когато по тръбопровода наистина потече газ.

След като американците под управлението на бившия президент Доналд Тръмп се противопоставиха на проекта, някои фирми дадоха заден ход. Те се опасяват, че могат да станат обект на американски санкции поради участието си в проекта. Поне 18 европейски фирми са прекратили участието си в проекта, сред тях е и участващата от самото начало Wintershall, дъщерна фирма на BASF.

Каква е актуалната ситуация?

Под управлението на Джо Байдън през май 2021 година американското правителство се отказа от налагането на санкции срещу "Северен поток 2", за да не обременява отношенията с Германия. На 10 септември 2021 година руснаците обявиха, че газопроводът е готов. Тръбите вече са пълни с т.нар. технически газ, но той няма право да тече в ЕС - първо трябва да бъдат дадени необходимите технически и правни разрешения. За целта дружеството за изграждането на "Северен поток 2" наскоро създаде германска дъщерна фирма с името Gas for Europe GmbH със седалище в Шверин - в съответствие с газовите директиви на ЕС. Въпреки това Федералната инфраструктурна агенция - която трябва да даде разрешенията - смята, че сертифицирането едва ли ще стане възможно в рамките на първото полугодие. А газът ще може да потече едва след това.

Защо се водят спорове около проекта?

Противниците на газопровода - най-вече източноевропейските страни, отхвърлят "Северен поток 1" и "Северен поток 2" като външнополитически властови инструменти. Според тях по този начин Русия се стреми да заобиколи Полша и Украйна, през които до момента преминават големи количества руски газ.

И САЩ по времето на Тръмп определяха газопровода като стратегически инструмент на Русия. В това отношение Байдън застана много по-силно на страната на Германия, но актуалният американски президент се натъква на все по-сериозен отпор както сред републиканците, така и сред съпартийците си.

Германия дълго възприемаше "Северен поток 2" като чисто икономически проект. Въпреки това винаги е имало и мнения, изтъкващи заплахата от нарастваща зависимост от Русия. Към това се добавят аргументите, че "Северен поток 2" е екологично ненужен и икономически нерентабилен.

Защо спорът ескалира сега?

От момента, в който Русия започна да трупа войски на границата с Украйна, "Северен поток 2" попадна в центъра на дебатите за възможните санкции спрямо Москва.

Германия, ЕС и САЩ все повече възприемат "Северен поток 2" като средство за натиск на Запада спрямо Русия. Федералното правителство се отвърна от позицията, че газопроводът е чисто икономически проект. В много по-голяма степен се налага становището, че навлизането на Русия в Украйна би означавало край на "Северен поток 2". Но пък в политическите дебати се споменава, че Русия вече е включила тези стъпки в сметките си.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Защо ли?

    98 4 Отговор
    Американците искат да си продават скъпия газ на Германия. Искат да го карат с корабчета много климатично неутрално 🤣
  • 2 нннн

    111 4 Отговор
    СП2 е полезен и за Русия, и за Европа. САЩ са против ползите за Европа и Русия. Интересуват се само и единствено от своите.
  • 3 СЕВЕРЕН 2 НЕЕ Оспорван, Пречи се от САЩ,

    84 5 Отговор
    Полша и Украйна, да бъде пуснат, основно по Политически Причини!! Да минава газ, през Украйна и Полша, а Американците да Продават свой и чужд газ за своя сметка, Търговска и Политическа война срещу Русиа!! В Пълния смисъл на Думите!! Ще Поръчаме един по Глям Студ за Февруари в Европа!!

    Коментиран от #6

  • 4 ДаЗдраПерМа

    60 3 Отговор
    насила хубост не става, поляците казаха че руската газ е разредена с вода и нестава, руската ваксина не може да бъде сертифицирана в Европа защото не са представили цялата технология барабар с патентите, ами кажете няма да пуснем СП2 руснаците да го консервират защото ако стои на полусъединител ще влезе в ремонти преди да е тръгнал. Договорите за транзита през Украйна са до 2024 след това тишина.
  • 5 гост

    81 3 Отговор
    Защото сата въпрос преди всичко за личните сметки на семейство Байдън! Синът на президента е собственик на у-краинската газопреносна мрежа. Северен поток 1 и 2 както и Южен поток, както сега и Турски поток заобикалят У-крайна от което лично семейство Байдън губи много, ама изключително много ПАРИ!

    Коментиран от #7

  • 6 нннн

    76 2 Отговор

    До коментар #3 от "СЕВЕРЕН 2 НЕЕ Оспорван, Пречи се от САЩ,":

    Още по- лошото е, че САЩ водят прикрита война против силна и независима Европа. Европа им е нужна слаба и подчинена.

    Коментиран от #13

  • 7 Съмнявам се собственик да

    38 3 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    синът му.
    Той е доказал че от его и чеп за зеле не става.
    Други са собствениците.

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 гост

    59 2 Отговор

    До коментар #7 от "Съмнявам се собственик да":

    Може зад сина на Байдън да стоят други американски фирми, които по този начин губят не само пари, но и контрол върху доставките с политически цели, което още повече усложнява нещата. А Русия се стреми да заобиколи У-крайна защото укрите крадяха, не плащаха и използваха трасето за политически натиск.

    Коментиран от #15

  • 10 петролотърсач

    55 1 Отговор
    Ако съм на мястото на руснаците ще демонтирам тръбите . Ще спра газа и по украинската тръба . Нека после всеки да се оправя както може .
  • 11 шикал веле

    48 2 Отговор
    страх тресе англосаксонските и ционистки олигарси, аристократи, бюрократите им.
    самообявил се “ елит“- от търговци на роби, наркотици, грабежи, избиване на милионни индианци за заграбване на земята им и т.н.

    Кръстоносните грабежи, робовладелство, пиратство, опиумна агресия срещу Китай.
    От Генуа, през източноиндийската компания, агресиите на нато за петрол, до олигархичните корпорации, медии, фондации, тръстове, нпо- сзо, мвф, сб и т.н.
  • 12 БОЗА

    18 1 Отговор
    "Общата дължина на тръбите е 1230 километра, а капацитетът на всяка от тях е по 55 кубически метра газ годишно. "

    Четох до това от цитата и загубих интерес... ;-)

    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 13 Водят я

    39 2 Отговор

    До коментар #6 от "нннн":

    Посредством надутия балон с хладен въздух, който нито може да излети, нито да спадне -санкции срещу определени мощни концерни от Европа, които поради конюнктурата на предмета си на дейност държат авоарите си вдолари и, по инерция -в банки, контролирани от краваристан. Естествено, краваристан ще използва влиянието върху авоарите им, ще заплашва бордовете на управлението им поединично, ще ползва познатите мутренски прийоми -щом не слушкаш, значи си враг. Така е, защото държавите, в които оперират тези концерни са по слаби от самите концерни, а държавното им управление е корумпирано от тях. Така краварите постигат целта си -слаба и подчинена Европа. Ако политиката на Русия съумее да сключи политическо споразумение с европейските държави, което би било изключително трудно срещу интересите на олигархичните концерни, краваристан би могъл дори да се сгромоляса в спукания си икономически балон. А Европа би могла да стане полезна за гражданите си. По много причини. Пряка доставка на енергийни ресурси, правилно управление и разпределение, без ярема на кравите, обвързана с коректния партньор икономика, пренасочване на ползите на Русия от Китай и Индия, към по предвидим партмьор, какъвто е Европа (но само когато не е под ярема на вола). Никога не забравяйте, че Русия е европейска държава, с европейска култура, с европейски ценности, а кравистан е туземско, бандитско и пиратско сборище от иьхвърлени от Европа престъпници. От тях нищо добро не може да се очаква. Това, к

    Коментиран от #16

  • 14 3.14К

    36 0 Отговор
    DW ги спряха в Русия и сега ще използват целият си свободен ресурс да ни направят на луди с безмозъчните си материяли.
  • 15 прав си

    29 0 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Може зад сина на Байдън да стоят други американски фирми, които по този начин губят не само пари, но и контрол върху доставките с политически цели, което още повече усложнява нещата. А Русия се стреми да заобиколи У-крайна защото укрите крадяха, не плащаха и използваха трасето за политически натиск.
    ..................................................................................................................................................
    биден и сина му се наричат държавен и корпоративен чиновник- бюрократ в икономическата социология. Нищо, че са с гръмки названия президент или сео.
    Корпоративните англосаксонските и ционистки олигарси са много над тях- собственици на хедж фондове, борси за търговия- пали, злато, ресурси, стоки, фондации, тръстове, нпо- сзо, сиф, фед, мвф, сб, медии...
    Те искат тотална олигархична власт над света- глобалисти.
  • 16 нннн

    23 2 Отговор

    До коментар #13 от "Водят я":

    Браво за анализа! Полезен е. Преди учехме, че Европа е от Атлантика до Урал. Географията промени ли се? И мислех, че Пушкин, Толстой, Чайковски, Менделеев и т.н. са европейци..
  • 17 ТаУмВзе

    26 2 Отговор
    Овче зеле! Северен поток 2 е пренасочен, към Калининград. Втечняване и яко Кинтаж, през Северен ледовит път. Щом сте готин слугинаж на бай деменция.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 любител

    28 1 Отговор
    за всички е ясно и очевадно че всичко това е работа на краварите. те постоянно се мъчат да се бъркат и да диктуват живота на европа. сега искат да поставят европа на колене като стане енергийно зависима от тахния по скъп втечнен газ ако се спре газа от русия.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Изперкел

    2 23 Отговор
    СП 2 е рекета на Путин. Германците пряко финансират военната му машина.

    Коментиран от #25

  • 22 Европеец

    29 1 Отговор
    "Според тях по този начин Русия се стреми да заобиколи Полша и Украйна, през които до момента преминават големи количества руски газ."

    Значи руския газ като мине по СП2 е недемократичен обаче като мине през Украйна вече става демократичен - така ли да разбирам соросоидната пропаганда.

    Само че никой не споменава че тръбите през Украйна са взети от сина на Байдън и условието да минава газа през там е американците да го купуват от руснаците и те да го продават на Европа със солидна печалба. И за това е реването на всички соросоиди - грижат се за печалбите на господарите си че нещо са я закъсали в последно време.

    И заради това господарите им да печелят от нищо (даже не са построили те тръбите) са готови световна война да предизвикат. Ето защо е богата любимата им Америка - това си е чист мутренски рекет издигнат на държавно ниво.

    Целия свят така рекетират включително и България - взеха два ТЕЦ-а построени при "лошия" социализъм и ни задължиха да им плащаме 3 пъти по скъп ток, дадохме им 3 милиарда за самолети на хартия, вземат ни златото без пари, не ни дават да си построим АЕЦ с руски реактори за по 600 милиона евро а ни предлагат техен за 7 милиарда долара.

    Та за това е "богата" Америка соросоидчета, защото рекетира целия свят и заграбва от където каквото може. Те и мутрите от СИК и ВИС бяха много богати навремето и да не се чудите защо поддържат в колониите да ни управлява такава мутра като Тиквата.

    Коментиран от #27

  • 23 ттт

    23 1 Отговор
    Значи не е проблем, че газът е руски, а че ще прескочи Украйна и Полша. Не знам за Полша, но на Украйна газопреносната мрежа е в голяма степен е собственост на сина на деменцията.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ТИ ДА ВИДИШ

    19 1 Отговор
    Мдаааа... DW се оказва сериозен хибридчик... дали и в Бг-то да не се забрани!!!
  • 27 Статистик

    19 1 Отговор

    До коментар #22 от "Европеец":

    Американският реактор АР-1000 през 2011 струваше $11.7 млрд (базова цена). Само че Уестингхаус глътна вода и реактора вече го няма...и слава Богу..

    Коментиран от #29

  • 28 Българин

    21 2 Отговор

    До коментар #24 от "Watchdog":

    Не германците а краварите спряха Южен поток ако си спомняш - имахме разрешение от ЕК и тръбите бяха доставени но дойдоха едни кравари и на следващия ден го спряхме. Причината е същата като при СП2 - заобикаля Украйна и краварите няма как да печелят.

    Американците са същите като мутрите навремето - застават на входа и изхода на някоя фабрика и казват всичко ще минава през нас и ние ще определяме цените и за няколко месеца ставаха милионери и милиардери.

    Коментиран от #31

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 мародер

    14 1 Отговор
    Цялата работа е че така наречените санкции на сащ и компания срещу русия не дават никакъв резултат, а напротив стимулират Руският бизнес да развива производства които са предмет на санкции! Спирайки потока сащ си мислят че ще навредят на Русия но най голями ще са послрдиците за ЕС, а потока един ден че тръгне и печалбите от него ще бъдат по големи от тези които ще бъдат ако тръгне сега.
  • 31 Watchdog

    6 9 Отговор

    До коментар #28 от "Българин":

    Разбира се че го спряха германците. За "несъответствие" с "европейските" изисквания. Години наред го бавиха и не даваха разрешение за започването му чрез евро комисията. Не можел капацитетът по него да е резервиран само от Газпром. Трябвало и други търговци да имат достъп, а той минава през море и има само две точки, начална в руската федерация и крайна във Варна. Американския гастрол на тримата сенатори беше шоу, по ар акция след като вече беше обявено решението за спиране на проекта. От там и заблудата че американците го спрели уж. Германия нарежда картите тук на континента, не САЩ както е преобладаващата заблуда.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Нане

    12 0 Отговор
    със Сверен поток 2 Русия спра да плаща на Украйна и Полша за пренос и така американците ще се ръсят ма яко за "подаяния"
  • 34 Коко

    7 0 Отговор
    Индиректно ЕС иСАЩ помагат на Китай!Русия ще насочи продажбите на газ към Азия.Там е пълно с долари!Евтина енергия много икономика много пари и т. н.