Last news in Fakti

8 Февруари, 2022 10:00 6 451 42

Прогноза: Китай не може да открадне руския газ за Европа*

  • газопровод-
  • мерки-
  • русия-
  • европа-
  • китай

Износът на газ на такива разстояния по тръбопровод няма как да бъде печеливш

Прогноза: Китай не може да открадне руския газ за Европа* - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Напоследък и в българските медии се говори наизуст за възможността Русия да пренасочи своя газов износ от Европа към Китай. Това е абсолютно нереалистично!

Това коментира във "Фейсбук" Пламен Петров.

За миналата година износът на Газпром за страните от ЕС и Турция е 185 млрд. куб. м. А към Китай има само един газопровод - "Силата на Сибир", по който руснаците са изнесли 16 млрд. куб. м през 2021 г. като по договор до 2025 г. трябва да стигнат 38 млрд. куб. м годишно.

Но най-важното е да се познава географията на руските находища - износът за Европа и за Китай се захранва от различни газови находища, разстоянието между тях е над 2500 км и те не са свързани помежду си с тръбопровод. Газът за Европа тръгва основно от полуостров Ямал, който е в най-северозападната част на Сибир, а за Китай - от находищата Чаядинско и Ковыктинско в руския Далечен Изток.

При посещението на Путин в Пекин през миналата седмица бе подписан договор за увеличаване на руския газов износ за Китай с още 10 млрд. куб. м годишно, новите обеми също няма да дойдат от Ямал, а най-вероятно от остров Сахалин, който е в Тихия океан.

Наистина, Газпром упорито се опитват да пробута на китайците строежа на още един голям газопровод от Ямал през Монголия до Китай - "Силата на Сибир-2", който наистина може да има отношение към руския газов износ за Европа. Идеята е той да има капацитет от 50 млрд. куб. м. Но забележете - само разстоянието от Ямал до монголската граница е над 3000 км, а от там до китайските промишлени центрове по крайбрежието има още поне 2000 км!

Износът на газ на такива разстояния по тръбопровод няма как да бъде печеливш, което не означава, че олигарси от обкръжението на Путин не лобират за този безумен газопровод, защото той може да им донесе десетки милиарди долари под формата на договори за строеж на съоръжението. Но Китай няма нужда от него, така че поне в следващите 10-15 години той няма да бъде построен.

Иначе от полуостров Ямал има газов износ, който може да бъде превключван от Европа към Китай и обратно. Но става дума за втечнен газ, произвеждан от консорциум, воден от частната руска компания Новатек, а не за продукция на Газпром.

Засега и този газ отива основно в Европа и причината е географията - преносът с танкери от Ямал до Китай през Северния ледовит океан е много скъп, разстоянието по море е над 10 хиляди км и са нужни ледоразбивачи, които да разчистват пътя на танкерите.

* Заглавието е на ФАКТИ


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 24 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    13 48 Отговор
    Толкова за руския газ към Китай. По скоро трябва да се говори за азерски към Европа

    Коментиран от #14

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 /////

    67 5 Отговор
    За каква кражба може да става, руснаците винаги стриктно са изпълнявали доставките по договорите с отсрещтната страна. Така наречената кражба ще се случи когато от ЕС сами си отрежат клона и руснаците пренасочат газа за Азия.
  • 4 гасел

    46 4 Отговор
    Само гледайте, как ще потече към Китай!
  • 5 Общо взето

    12 78 Отговор
    Ако Европа си намери газ от друго място, на руснаците Путин ще им раздава безплатен газ, като помощи, за да си го пият, защото пара йок. Няма на кой друг да го продаде. Автогол другарю Путин. 150 милиарда кубика е много. Ще ми е интересно да видя на Путин физиономията в момента в който му докладват, че Европа се отказва да купува от него

    Коментиран от #15, #19, #35

  • 6 aaa

    41 4 Отговор
    Европа залага на газови централи и закрива ядрени мощности.
  • 7 Дхл

    10 22 Отговор
    Строежите през Сибир са много трудни (скъпи)!

    Коментиран от #9, #11

  • 8 Пич

    53 4 Отговор
    Излишна статия ! От руснаците , няма крадене !!! Има злощастно завършили опити , да се краде от Русия !!!

    Коментиран от #21

  • 9 ааа

    21 1 Отговор

    До коментар #7 от "Дхл":

    А по дъното на морета е МООГО лесно и рентабилно.
  • 10 momo

    30 2 Отговор
    Ние искаме по-ниски цени, но разбирате ли, на китайците не им било изгодно. Абсолютно несъстоятелно твърдение. Възниква и въпроса: Защо за Китай руснаците трябва да използват находища близко до Европа, а не до Китай?
  • 11 Летял съм над Русия

    7 22 Отговор

    До коментар #7 от "Дхл":

    От Токио за Европа. Това е безкрайна пустош. Дори от 10000 метра височина летиш часове, без да видиш градче, път или въобще някаква следа от човешка цивилизация. Отгоре прилича на нагъната сива маса, като изстина магма. Как се прекарва тръба през това чудо, нямам представа. Огромно пространство лишено от какъвто и да е живот и инфраструктура.

    Коментиран от #17, #26, #27

  • 12 А ако Русия

    37 3 Отговор
    започне война с нато,дали ще и пука за газта за Европа?Отговора е НЕ!!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Факт

    38 0 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    Те основни акционери в азерския газ са руснаци!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 пламен

    5 46 Отговор
    Китайците им плащат газта на цена под себестойност.
    Мурзилките са с двата крака вътре
  • 17 Е щом си летял

    27 1 Отговор

    До коментар #11 от "Летял съм над Русия":

    значи си експерт.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Добър коментар

    12 1 Отговор

    До коментар #5 от "Общо взето":

    ноо малко умен
  • 20 ученик

    27 1 Отговор
    тинтири минтири, мижи да те лажем, този Борел нали казваше че Испания и Португалия ще станат хъба и резервоара на Европа, а какви кораби пристигат на газовите терминали в Северна Испания, да познахте, руски от северните пристанища на руснаците, значи най вероятно ще направят така, че да замаскират руския газ, возен от американски или други газови танкери, и няма да влиза по тръбата, ще влиза с танкери, но парите пак ще отиват в сметките на руснаците, Катар отдавна казаха че си имат клиенти в Азия, и Европа не ги интересува и нямат възможност да увеличат доставките, не виждам какво толкова ни казва тази статия, ядосат ли се руснаците, приближи ли се ситуацията до война, те няма да ни продадат и един кубик, клиенти винаги те ще си намерят, не са само Китай на този свят, има и други държави, не им пречи дългия път на Индия, да купуват въглища от Русия, транспортирани по същия този Северен път, да Индия има приятелство с Израел и САЩ, но едва ли ще рискува да остави младото си население без ток за лаптопите им, за да угоди на приятелите си
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ами онзи ден

    41 2 Отговор
    Русия и Китай подписаха нефтогазови сделки за 117.5 млрд. долара.... а па вие си говорете и анализирайте...
  • 23 Пламен Димитров експерт

    35 2 Отговор
    Само това нещо показва дебилизма на соросоидите
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ДаЗдраПерМа

    17 0 Отговор
    от Уренгой тръбата стига до Бийск а оттам има още 530км до китайската граница, но предпочитат да карат СПГ с вагони защото северозападните райони на Китай малко харчат.
  • 26 Летяп над Сахара

    17 3 Отговор

    До коментар #11 от "Летял съм над Русия":

    Направо пустош. От 10 км понякога виждаш някой бедуин да се припича на слънце край козите.
  • 27 Съдията Дред

    27 2 Отговор

    До коментар #11 от "Летял съм над Русия":

    Не знам откъде минава маршрута от Токио до Европа / ?/ , но съм летял от Сеул до Лондон, по голяма част от маршрута над Русия бе над северните райони,в близост до Арктика. Въпреки това не ми се видя толкова пусто. Пътувал съм с влак от Москва до Красноярск, за плаване по Ангара. Пейзажа от влака въобще не бе пуст. След това летяхме от Дудинка/това е зад полярния кръг/ до Санкт Петербург. Пак нямах усещане, че съм над пустиня.
  • 28 УНИЩОЖАВАТ БЪЛГАРИЯ ПСЕВДОПРИЯТЕЛИТЕ НИ

    32 0 Отговор
    СТИГА С ТИЯ ЛЪЖИ И ИЗМАМИ ЕКСПЕРТЕ! ИМА ГОЛЯМА ДАЛАВЕРА С ГАЗТА И ПРОДАЖБАТА МУ. ПАК ЛЪСНА ЧЕ ЕС Е ВИНОВЕН И ЗАПОВЕДТА ОТ ЕС ДА СЕ ПРОДАВА ВЕДНАГА ИЗЛИШЪКА. ВСЯКА СВОБОДНА ДЪРЖАВА НЯМА ДА СЕ СЪОБРАЗЯВА С ТИЯ ИЗМАМНИЦИ ОТ ЕС! ИМАМЕ СИ ГОЛЯМО ХРАНИЛИЩЕ В ЧИРЕН И ВСИЧКИ СВОБОДНИ ОБЕМИ ИЗЛИШЪЦИ ТРЯБВА ДА СЕ СЪХРАНЯВАТ В ПРАЗНИЯ СЕГА ЧИРЕН А НЕ ДА ПРОДАВАМЕ НА БЕЗЦЕНИЦА. ХРАНИЛИЩЕТО ЧИРЕН Е КАТО АКУМОЛАТОР, КАТО ПАВЕЦ ЧАИРА КОЙТО ГО УНИЩОЖИХА ПАК ТИЯ ПСЕВДОЕВРОПЕЙЦИ. И СЕГА НЯМАМЕ ДАСТАТЪЧНИ ЗАПАСИ ОТ ГАЗ, НЯМАМЕ И ЗАПАСИ ОТ ВОДА ЗА ПАВЕЦ ЧАИРА. НЯКОЙ ЦЕЛЕНАСОЧЕНО УНИЩОЖАВА НАШАТА ЕНЕРГИЙНА СИСТЕМА ЧРЕЗ ОПРАВДАНИЯ ЗА ИЗИСКВАНИЯ НА ЕС. ОРБАН, ПОЛЯЦИТЕ ОТДАВНА НЕ СЕ СЪОБРАЗЯВАТ С ИЗИСКВАНИЯТА НА НЕКАДЪРНИЦИТЕ ОТ ЕС. ТЕ НИ ДОВЕДОХА ДО ПОВИШАВАНЕ ЦЕНИТЕ НА ТОКА 7 ПЪТИ, ЦЕНАТА НА ГАЗТА ДО 2000 ДОЛАРА.
  • 29 Ледоразбивачити са В Северно море и

    22 2 Отговор
    Пътя е винаги Отворен!! От повече от Година ВРЕМЕ БРЮКСЕЛЦИ И Американци Съботират Пускането на Северен 2,Същия стои с пълни тръби, готов да доставя газ на Европа, но Европа е Мачкат САЩ, а те си въртят Политическите интриги и търговията с тяхен втечнен газ, и Русия почва да доставя газ в по големи количества на Китай! Това е факт!! Пазара на Исток в Китай, като Обем е по малко но нее голяма разликато от Този за Европа, Газ копуват и Япония и Южна Корея!! Пазар има и на Исток!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Азерски към Европа!! По малко за Гърция

    8 0 Отговор
    И някоя Балканска държава!! Нама нито количества, нито как да стигне до Европа!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Познати внушения.

    25 4 Отговор
    Помним "няма техническа възможност за построяване на газов тръбопровод" - няма, ама газът си тече по невъзможното за построяване трасе; после - "Няма как да се построи мост до Крим" - няма как, ама по него се движат автомобили и влакове. Та и сега - няма как да се построи такъв газопровод, защото е далеч... И току-виж - още не засъхнало мастилото под публикацията - и строителството почнало и завършило. Е, вярно е, че нямаше как да бъде построен Южен поток - а пък той стана Турски и си работи. Тйй че - по-внимателно с предвижданията. Просто като става дума за Русия и Китай, мащабите са други.

    Коментиран от #39

  • 35 Ти си мисли за

    13 3 Отговор

    До коментар #5 от "Общо взето":

    еврофизиономиите, когато започнат да плащат за американския втечнен газ. За Путин не мисли - Русия има достатъчно пазари и сигурни консуматори. Например Китай...
  • 36 ASD

    20 3 Отговор
    БЛАЖЕННИ СА ВЯРВАЩИТЕ ЗАЩОТО ТЯХНО Е ЦАРСТВОТО НЕБЕСНО.
    Или казано по друг начин, тези които вярват безрезервно бързо се отправят на оня свят. В момента Русия усилено строи Силата на Сибир-2 ,която ще удвои доставките. Също така се строи тръба през Монголия, която ще е пряко свързана с тръбите за ЕС. Опорките от Козяк ,че руснаците няма къде да продават газа освен на ЕС и че без доходи от газ и нефт ще умрат от глад,
  • 37 плевен

    5 3 Отговор
    И как частната компания Новатек ще праща газ в Еропа без да пита Путин? Нима има собствена тръба?

    Коментиран от #41

  • 38 mi6osp

    10 1 Отговор
    Припомням, че според един Костов, и Син поток през Черно море не можеше да се случи.
    Сила Сибири 1 работи, Сила Сибири 2и 3 се проектират. Засега доставките за Европа не са засегнати. Но съюзът Русия и Китай е факт. А ЕС е конкурент на САЩ, но и Китай.
  • 39 Мухаа,хаа!

    12 1 Отговор

    До коментар #34 от "Познати внушения.":

    Ако са се договорили Поднебесната и баба Меца,ще го построят за две години.Тези " пророци" пропускат един важен факт: Китайското чудо- като технологии и тяхната,нечовешка ,чудовищна работоспособност и желязна дисциплина.Бъркате в Тубата и вижте,как се строи мост между две планини.Почти колкото Витоша,но разстояние между двете била е около 2,5 километра.Ще мислите,че е комп.анимация.Нищо чудно китаеца да се съгласи.Такивва количества едва ли ще ползва,но граничи с индусите.Огромен,необятен пазар,който е гладен за милиарди кубици газ.да му мислят ,евро,г,,зетата,свалили гащи пред краваря.Като ги закачи на шистова игла.А наше чудо при такъв сценарий,няма да има никъде.Само през Византиеца- колкото кажат,толкова ще плащаме за За да продължим да бъдем" солидарни"!
  • 40 Ннн

    1 4 Отговор
    Нещата много се промениха вече русия е малкия брат спрямо китай! И затова китайците купуват на много по-ниски цени руския газ сравнение с европа! А заради политиката и търговското салдо китайците плащат по-скъпо на американците газта!
    Путин много се страхува от заразите на европа, а на китайците се кланя и това е най-опасно за съществуването на русия все пак китайските учебници по история учат китайчетата че сибир е китайски и истинското име на владивосток е Юнминчън-град на вечната светлина! Но за разлика от западняците китайците колкото и упорито да си следват плановете, не бързат и не рискуват, предпочитат естествено да завладяват и асимилират!
    Вече от киргизстан 15% от територията е китайска официално срещу погасяването на дългове!
    Така процедират и с казахстан където само скръцнаха със зъби и руснаците се изнесоха за два дни! Който се интересува може да види как Си се отнесе към Путин, без да го посрещнат високопоставени на летището, без да му подаде ръка и само да му посочи полагаемото място, като не беше разрешено посещението на шефа на газпром Милер! Как изобщо и най-големия русофил може да предположи че заради някакви си стотина милиарда стокооборот с русия китайците ще рискуват 10 пъти по-големия със САЩ!

    Коментиран от #42

  • 41 Газаджия

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "плевен":

    Ами то и Газпром е частна компания - явно това не са ви го спуснали с опорките. А Новатек само го втечнява и го продава на американците а те вече го доставят на Европа като американски със съответната надценка - и вече е станал много "демократичен" за соросоидите.
  • 42 Антитрол

    3 0 Отговор

    До коментар #40 от "Ннн":

    Как може някой да напише толкова тъпотии на едно място:

    "Как изобщо и най-големия русофил може да предположи че заради някакви си стотина милиарда стокооборот с русия китайците ще рискуват 10 пъти по-големия със САЩ!"

    Как може най-големия соросоид да предположи че Китай нищо не рискува - тия неща които Китай ги произвежда няма как да се произвеждат в САЩ не и на тази цена - Айфоните въпреки че пак са произведени в Китай струват по 1500 долара а ако ги произвеждат в САЩ ще са по 5000 долара и ще са непродаваеми.